Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Várhatóan ez a négy iPhone már nem telepítheti az iOS 27-et
- Redmi Note 15 Pro 5G – a szokásosat?
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
-
Mobilarena
Összefoglaló
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Digi VoLTE roaming képes készülékek (szükséges a VoLTE működéséhez)
-
(rögzített hozzászólás)
2024. március 1-től
● a DIGIMobil Plusz a jelenlegi 1.830 Ft listaárról és 1.480 Ft kedvezményes árról 2990 Ft-ra nő.
● a DIGIMobil MAX a jelenlegi 1.830 Ft-os listaárról és 1.480 Ft-os kedvezményes árról 2.990 Ft/hó összegre emelkedik.
● A DIGIMobil Junior a jelenlegi 1.250 Ft-os listaárról és 910 Ft-os kedvezményes árról 1.990 Ft/hó-ra módosul.
● Az eddigi 4 forintos percdíj valamennyi belföldi irányba 10 forint lesz.
● A nemzetközi irányú hívások díja az 1. díjzónában 5 Ft/percről 76 Ft/percre módosul.
Aktív témák
-
Brandynew
őstag
válasz
radio100jozs
üzenetére
"senki sem tudja, hogy tulajdonképen majd mire is lesz jó az 5G, mert mobilnetezésre felesleges, arra a 4G is megfelelő"
Pontosabban te nem tudod, hogy mire lesz jó az 5G. Ne abból indulj ki, hogy nagyobb lesz a sávszélessége, mert nem az az 5G fejlesztésének a lényege, hanem a sokkal-sokkal alacsonyabb késleltetés, ami olyan technológiák piacra dobását is lehetővé teszi, amelyeket a 4G-vel nem lehetett volna megvalósítani. Pl. jöhetnek az autókba az olyan biztonsági rendszerek, amelyek egymással 5G hálózaton kommunikálnak, mert annyira alacsony az 5G késleltetése, hogy mindössze 2,5 centimétert tesz meg az autó 70-es tempóval haladva, mire megkapja az előtte haladótól a vészfékezésről a jelet. Ez 4G hálózaton 3 méter. Nyilván ez egy példa volt, hogy érzékeltessem, hogy mit jelent az alacsony késleltetés. A sávszélességhez nincs köze, bár alacsony késleltetéssel a webes tartalmak betöltődése is sokkal gyorsabb lesz, de nem azért, mert nagyobb a sávszélesség.
Az 5G nagyon komoly technológiai ugrás, az elmúlt néhány évtized legjelentősebb fejlesztése. Ott cseszik el a hírportálok és a marketingesek, hogy azzal példálóznak, mennyivel nagyobb lesz a sávszélesség, pedig az teljesen irreleváns. Az 5G hálózatok sokkal megbízhatóbban fognak működni, kevesebb energiát igényelnek (felhasználói oldalon is), és jóval alacsonyabb lesz a késleltetésük. Ezekben áll az 5G lényege.
-
törölt tag
válasz
radio100jozs
üzenetére
Arra nem licitált kint a digi, egy 2KTelekom nevű cég nyerte meg, majd évek múlva átvette tőlük a digi, de nagyon nem láthattak benne ők sem fantáziát, ha a 2100MHz-es frekvenciát vették el a 3G-től, és inkább azzal fedték le az ország nagy részét.....
-
radio100jozs
őstag
válasz
üzenetére
Néztem, hogy Romániában mit használ a digi lefedettségben, és nekik van 2100 MHz 4G FDD párosított, nem annyira rossz lefedettségben, de ami meglepett, hogy van 2600 MHz-es TDD párosítatlan is (Band 38) is 4G-ben, ezzel is lefedték a nagyvárosokat. Így akkor a legutóbb el nem kell 2600 MHz-es TDD sáv is érdekes lehet a Diginek, ez szerintem most sem kell a többieknek.
-
törölt tag
válasz
radio100jozs
üzenetére
Kevés lenne az...inkább még 2*2*5 lenne ideális.
Az nmhh megint alkotott: egyértelmű hogy nem a diginek kedvez a jelenlegi tender.
Pl. lehetett volna úgy szabályozni, hogy a 60MHz sávszélmaximalizálást nem a 2100MHz-es frekvenciára alkalmazzák, hanem a 2100+1800 sávra összesen lehetett volna írni 80MHz-et.
Így a telekom max 2 blokkra, a voda 3-ra, a digi 3-ra, a telenor 0-ra licitálhatna... -
radio100jozs
őstag
válasz
kchris78
üzenetére
A 2100 MHz-esből kellene első körben egy 2*5 MHz-es blokk. Ezzel meg is duplázódna a jelenlegi kapacitás, és ebben a sávban a Telekom is összehozott 65% lefedettséget az országban, így a Digi is be tudja szórni pluszban a városokat vele és csak 4G-vel.
A 700 MHz az 5G-re kell, és még senki sem tudja, hogy tulajdonképen majd mire is lesz jó az 5G, mert mobilnetezésre felesleges, arra a 4G is megfelelő, és ha még azt is nézzük, hogy a 3G is velünk van, és használják a többi 3 cégnél, még sokáig jó lesz a 4G is. -
n00n
őstag
-
Flashget
félisten
Tegnap egy 3. kartyat kertunk miutan gyerekem kitalalta megis kelkene neki is "jo lesz netezni" cimmel.

107-el kezdodo szamok elfogytak, mondta az ufsz holgy, 115-el kezdodott kapot.
16:30 korul Shopmarkban rajtunk kivul senki nem igenyelt mobil kartyat kicsit meglepodtem ezen. Azt hittem hasonlo roham ledz mint a kabeltv CI+ modul kiadasakor.
A kirakott mobilok kozul az olcsoak mind elfogytak... -
Brandynew
őstag
válasz
Renwick
üzenetére
Várhatóan minden eddiginél többet fognak kiperkálni a szolgáltatók az új frekikért, hogy nehéz helyzetbe hozzák a Digit... de láttunk már a Digitől egy-két lehetetlenül nagy összegű vásárlást, ha labdába akar rúgni a másik 3 szolgáltató mellett, akkor nagyon sok pénzt fog rááldozni az üzletre, szerintem ilyen 20-30 milliárd lesz a vége.
-
kchris78
veterán
válasz
radio100jozs
üzenetére
arra amire hasznalni tudja arra lehet a 20MHz is eleg lesz. 3GHz folott annyira szar lesz a jel terjedese es picik a cellak hogy arra a kis meretre mar a 20is eleg... ha nem nyer 700-as frekit a digi akkor neki kell veselkedjen es ugy beszorni az orszagot hogy 1800-on is meg legyen a lefedettseg (ami nem elerhetetlen, a drei osztrak szolgaltato is ezt tette anno). szerintem nem is kell versenyeznie a 700-ert a diginek mert azzal nem nyer semmi mast csak jobb lefedettseget, jelentos plusz kapacitast nem. de nekik a kapacitasproblemak komolyabbak mint amennyire a plusz lefedettseg kell (ami kell idovel 1800-on is elerheto), ugyhogy szerintem elsosorban 2.1 kell nekik es a forgalmasabb helyeken arra kell majd terelniuk a forgalmat.
-
Renwick
őstag
válasz
radio100jozs
üzenetére
No igen, 2014-ben tízmilliárdot fizetett a DIGI, 2016-ban pedig 248 milliót, ehhez képest most a 700 MHz-es és a 2100 MHz-es blokkoknak csak a kikiáltási ára 5 és 4 milliárd forint, plusz az első licitálási szakaszban 500 millió és 400 millió a minimum árlépcső. Viszont elég szofisztikált díjkedvezmény-rendszert tettek a dokumentációba.
-
kchris78
veterán
ha annyira kispenzu az ember es megis youtubeozni akar akarhol akkor ott van a "kozossegi flottazas" lehetosege alternativ megoldaskent ahol parezer forintert adnak es/vagy korlatlan belfoldi beszedet vagy 5-12GB adatforgalmat, ami azert a lakossagi igenyek eleg jelentos szazalekat ki kell elegitse, ha otthon van wifi, es eltekintunk azoktol akik munkaidejuket mobilnyomogatassal tudjak tolteni, de wifit mar nem adnak hozza.
-
Lackooo84
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
Jaja nálam sincs se VoLTE se VoWifi most. Talán hegesztik az IPV6-os PDN-t. (remélem).

-
anglergab
addikt
válasz
kchris78
üzenetére
A VoWiFi minősége nem garantált. A WMM, QoS persze segít, ha van. A mai VDSL2, EuroDOCSIS 3.0, GPON, Ethernet, és LTE kapcsolatokon elég gyakran megvan 20-30 ms RTT, és minimális csomagvesztés (1-3 %).
A nagyobb sebességek, jobb RTT-k és minimális csomagvesztések az "előfizetői hurok" utáni közvetlen optikának köszönhetők, ami manapság elég gyakori már.
Tehát a hozzáférési hálózatok sokat fejlődtek időközben.
Az RTT-re, csomagvesztésre persze vannak limitek, de a modern kodekek és algoritmusok már sokkal jobban elfedik az esetleges nagyobb késéseket és kieséseket. -
radio100jozs
őstag
válasz
st3v3np3t3r
üzenetére
Nekem is eltűnt, de ami érdekes, hogy közben a mobilon meg a Digi simnél is maximum térerő volt, aztán a telefonban a jelszintent megnézve EDGE, meg UMTS hálózatokat mutatott, nem is értettem ez mi volt.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
valamit ügyködik a Digi... 2perce eltűnt a VoLTE/VoWifi ikon...
-
radio100jozs
őstag
válasz
radio100jozs
üzenetére
Amúgy a Digi kicsit elcseszte anno, hogy 248 millióért csak 20 MHz-nyi blokkot vett a 3600-3800 MHz-es sávból, miközben 60 Mhz-nyi szeletet is vehetett volna, mint a Voda tette ezt 649 millió megfizetésével. Bezzeg most a kikiáltási ár 10 MHz-nyi egységnek is 1,5 milliárd forint.
-
kchris78
veterán
VoWIFI-rol kerdeznem hogy van ott valami meres? csomagvesztes/rtt? foleg az utobbi kritikus lehet foleg hogy ha az rossz akkor leginkabb az elszenvedot szidnak - a szolgaltatot. vagy ma mar nem annyira kritikus a pingido mint regebben a mindenfele netes telefonalasi legetosegek hajnalan?
-
radio100jozs
őstag
Elérhető az 5G, és további frekvenciák pályázati terve az NMHH oldalán:
[link]A 14-15-16. oldal az érdekes.
Nem ép a Diginek kedvez a 2100 MHz-es aukció.
Azaz csak a 2*15 MHz-es jelenleg üres szeletet árverezik. Nem tudom mi van a Telenor decemberben lejáró szeletével ebben a sávban.
Itt 5 Mhz-es párosított blokként árverezik, de korlátozás csak annyi van, hogy egy pályázó eleve elviheti az egészet egyben, és a pályázónak nem lehet ebben a sávban 60 MHz-nél több, azaz mindhárom mobilszolgáltató is elviheti az egészet, mert egyenként most nekik is 2*15 MHz van használatban. Így itt aztán a Digi nem biztos, hogy nyerhet, már ha rácupannak a többiek is erre a sávra, és miért ne tennék.A 700 MHz-es sávban meg 5 párosított blokkot árvereznek, de egy szolgáltató elvihet egyszerre 2-őt. azaz ha a 3 nagyot nézem, akkor gondolom nagy harc lesz, hogy 2 cég elviszi 2-2 párosított blokkot, egynek meg marad a 1 párosított blokk, azaz csak 2*5 MHz, miközben a másik kettő meg 2*10 MHz-et vihetne el.
A 2600 MHz csak TDD párosítatlan, nem tudom mire volna használható, tudomásom szerint a Voda sem használja csak az FDD készletét ebben a sávban.
Hát ez alapján nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlnia a Diginek.
-
anglergab
addikt
válasz
radio100jozs
üzenetére
UPC Wi-Free-n a cgNAT miatt nem megy a VoWiFi.
-
radio100jozs
őstag
Köki-Monor között vonattal iPhone5S-el.
Ferihegy megálló után Vecsés felé van végig egyedül, hogy nincs a hálózat, előtte Pestszentlőrinc állomásnál a bevágásban 1-es térerő van a a Csévéző úti felüljárónál, de a mobilnet nem szakad meg. Annyit erről a részről, hogy a Telenor itt minden 2G/3G hívás bármiféle telefonnal eldobja a hívást, mert elmegy a térerő.
Vecsés-Kertekalja megálló környékén szintén 1-es térerő, Vecsésen csak egy bázis van a Market Centrál melletti irodaház tetején. Vecsésen hiányzik még, hogy a település közepén a víztoronyra nem pakoltak fel.
Vecsés-Üllő között a legjobb aDigi az M0 felüljáró környékén maximum térerő, köszönhető, hogy pont ott is van bázisállomás. Ellenben a többi 3 cég meg ép, hogy van, sőt adatkapcsolat a Vodának/Telenornak megszakad, és át is vált 2G-re, több telefonnal. Ez is egy kritikus pont ezer éve a mobilszolgáltatóknak, nem úgy a Diginek.
Ülló teljesen jó, 2 helyen is van a település mindkét oldalán bázisállomás. Monoron is jó nekem, mert a 4-es út mellett a Tesco mögötti tornyokra van a Digi is felpakolja. Monor közepe már kritikus lesz, mert itt is kell még egy bázisállomás, a Telenornak, meg a Vodának is van középen, a Telekomnak meg a Gombai úton az Ilzer sörgyárnál a víztornyon. A Telekom emiatt Monor közepén beltérben gyenge is a mai napig is.Holnap már a Huawei P20 lite készülékkel megyek, kíváncsi leszek a netrádióra vonattal.
-
radio100jozs
őstag
VoWIFI, hihetetlen, de működik, legalább is számorma ez a technológia még hihetetlent faktor.
Csévharaszton nincs Digi, így itthon nem is tudnám mobilhálózaton használni, így nagyon megörültem ennek a VoWIFI-nek. Huawei P20 Lite készülék, ebbe áttettem itthon az iPhone 5S-ből a kártyát. és rögtön felment a VoWiFi-re. Minden működik, kiváló hangminőség, rögtön kapcsolja a hívást. Beszéltem húgomékkal Franciaországban, az ő francia mobilján, majd rokonnal Telenor számra, majd egy Digis-t is hívtam, minden hibátlan volt. Bejövő hívás is megyen UPC vonalasról, és Telekom felől próbálva. Amúgy itt a faluban olyan részen lakom, ahol a Monori antennáról bejön midnen szolgáltató, így ha pl. hosszabb áramszünet van, és lekapcsol a faluban a bázisállomás, nekem akkor is van térerő Monorról. A lényeg, hogy a Digi is bejön a lakásban 1-2-es pálcikával, bár nem próbálom, memrt -115 dBm a jelérték. Meg amúgy is jó a WiFi-m. A faluban amúgy is majd minden háznál van UPC WiFree, meg nyilvános állomás is van az UPC_nek, így nem zavar, hogy a Diginek nincs saját hálózata.
-
dethroner
veterán
Kb 15 éve voltunk Erdélyben diákokkal néhány napos kiránduláson, és hogy a zsebünkhöz mérjük a szállást, valami koliban szálltunk meg. Na az a lepattant lepra, hugyköves, fapadlós zuhanyzós, putri bőven 5 csillagos luxusszállóvá avatja a nevko kolit. Szóval nem mondom hogy ott velem szemben azok a szobák a legjobbak, de nem csodálkoznék ha a munkások egy részének a saját lakása se képviselne magasabb nívót.
-
válasz
anglergab
üzenetére
"lecsökkentette az adások/pilot teljesítményét, ezzel a lefedettségét"
Nem, nem. A pilot teljesítménye soha nem változik, viszont a forgalom által generált interferencia igen. A cella mérete azért változott meg, mert a 3G (CDMA) rendszerek alapvetően interferencia limitáltak, és minél nagyobb a forgalom, annál nagyobb az interferencia. A pilot nem megy sehova, de a forgalom által generált interferencia miatt a cella hasznos lefedettsége némiképp összehúzódik. De nem azért, mert "letekeri" a pilotot az állomás. Szórásos típusú csatornán soha nincs power control

-
anglergab
addikt
válasz
anglergab
üzenetére
A valóságban persze ha elegendő pl. 2 Mbps folyamatosan és csak 10 előfizető forgalmaz egyszerre a cellában, akkor az arány 1 körüli is lehet:
2 Mbps / (22.5 Mbps * 0.90 / 10 előfizető) = kb. 1.
Azaz olyan mintha mindenkinek lenne egy dedikált 2 Mbps-es "vonala".
Persze a valóságban nem mindenki forgalmaz sokat egyszerre.
A oversubscription arányhoz persze mindig hozzá kell tenni a csatorna kapacitását (ígértet/garantáltat), nem mindegy hogy pl. 1:1 esetén 2 Mbps-ről vagy 20 Mbps-ről van szó. -
Exian
addikt
válasz
dethroner
üzenetére
Én is ott lőttem képet, csak akkor épp sokkal több autó állt, legalább 12. Nem is látszik a képen a vége

Na és vajon miért pont a kolesznál tanyáznak, na, miért?
Hát itt kaptak szegények fapados szállást (iskolának ugye vége, van hely bőven és olcsó: ez az olcsó szolgáltatás ára, nem holmi drága szállodában szállásolják el a melósokat, hanem olcsó diákszállón. Így köll' ezt csinálni).Hogy ON is legyek: VoWiFi az működhet úgy, hogy menet közben, router váltáskor nem szakad meg a hívás? Ma tutira átmentem két router között, épp láttam is, hogy váltott a telefonom másik routerre, de a hívás nem szakadt meg. Ez meglepett, azt hittem, lesz minimum valami akadozás a váltáskor, hiszen kvázi elmegy a net pár másodpercre. De az is lehet, hogy a váltás közben VoLTE-re váltott.
-
anglergab
addikt
-
törölt tag
válasz
anglergab
üzenetére
Köszönöm, ez hasznos infó. Az elképzelhető, hogy ha az adott cella "bedugul", akkor átmegy egy másik toronyra automatikusan? Azt figyeltem meg, hogy amikor az M7-esen Martontól a velencei tóig állt a kocsisor, nem a szokásos, 31101-re csatlakozott az eszköz, hanem a 30811-re, vagy a 30981-re.
-
anglergab
addikt
válasz
üzenetére
A témához kapcsolódva kiszámolható az overbooking vagy oversubscription arány egy cellára:
22.5 Mbps * 0,9 (hasznos adat ideális esetben) / 300 (közelítő max. előfizető szám szektoronként) = 0.0675 Mbps/előfizető
Ez utóbbi lenne a garantált sebesség, ami a vezetéknélküli átvitel és előfizetői mobilitás miatt lesz 0.
Azaz vagy a 22.5 Mbps cellakapacitás tart a 0-hoz rossz rádiós viszonyok miatt, vagy az előfizetők száma sokszorosa a max. 300-nak speciális esetben, mivel az előfizetők szabadon mozoghatnak a cellák között, így hirtelen megnőhet a számuk egy cellában.
Ha a hirdetett max. sebesség a cellakapacitás, ez van a teszt esetében, akkor az ugye a max. előfizető számmal egyező overbooking, akár 300 is lehet, azaz 300:1. De ne felejtsük hogy ez tart a végtelenhez, azaz rosszabb lesz, ha romlanak a rádiós viszonyok vagy a cellánkba jön extrém sok további forgalmazó előfizető.
Egy tipikus oversubscription arány:
22.5 Mbps hirdetett max. / (14 Mbps cellakapacitás / 350 előfizetők max. száma egy cellában) = 562 : 1-hezHa viszont 15 Mbps a hirdetett max. sebesség, akkor 222:1 az arány.
Kábeles netnél (DOCSIS) jellemző arányok: 15:1, 30:1
-
Exian
addikt
Á nem rakok fel nyilvánosan képet, nem akarok személyiségi és egyéb jogokat sérteni

Viszont most megtudtam a "hivatalos" infót: tippemmel ellentétben, nem a mobilhálózatot építik. sfdrakex-nek volt igaza, az optikát csinálják, mert abban van nagy elmaradásuk. Azért vannak most is ~50-en romániából.
-
mzso
veterán
válasz
vbalint77
üzenetére
És? És nyilván nem abban a pillanatban kezdték el építeni a hálózatot amikor a tesztüzem indult.
Ha meg folyamatosan foglalkoztak, vele a folyamatosan kéne fejlődnie.E úgy látom egyébként, hogy ma frissült ismét. Országosan változott a lefedettség, sok helyen mintha csökkent volna. Gondolom pontosították az adatokat
. -
törölt tag
válasz
orsib78
üzenetére
utolag olvasgatok itt Lőrincen a viharfelhők alatt...
'"Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."
Én inkább ebben a kozhelyben hiszek, mint az olyanokban pl.
hogy a "Stilus maga az ember"... A stilus csak egy eszkoz, a mondanivalo a lenyeg, az maga az ember.
Az elsővel messzemenően egyetértek, a másodikról meg annyit, hogy szószerint aztjelenti számomra hogy a stilus maga az ember, tehát ha a stilusamviselkedése ha bunkó, pökhendi, szemét, fennhéjázó stb. akkor az ember is olyan
Persze énsemvagyok mindig egy matyohímzés, de ismerek olyan mukikat, akik annyira fennhordják az orrukat, hogy a folyosón leverik az álmenyezetről a neonvilágítást
A helyesirás meg csak egy szar érintőbillentyűzetről és egy túl vastag újbegyről szól néha, nemkell itt Grammarnatzi a társaságban (aki másszemében a szálkát jeligére)... -
törölt tag
Igazad van, de reménytelen meggyőzni őket erről: még az is elképzelhető, - mint magyarosch sajátosság, - hogy azért töltögetnek annyit, ami a csövön kifér, 7/24-ben a digis mobilneten, nehyogy másnak is jusson az ingyenes sávszélből. Ha nem is Recsk, de a szolgáltatás azonnali megszüntetése, plusz a jövöbeli mobil szolgáltatások esetében feketelista az szvsz beleférne az ilyen népművészeti cserépedényeknél.
-
Exian
addikt
válasz
sfdrakex
üzenetére
Az is előfordulhat, azt is csinálják folyamatosan nálunk, csak a mi területünkre nem jöttek még, lehet, hogy hamarosan mi is sorra kerülünk. Már lassan mindenhol megtörtént az üvegezés, csak a mi utcánk szürke folt még. Közben kinéztem az utcára, közvetlenül mellettünk (megjegyzem totál tilosban, behajtani tilos szakaszon) is áll 10-12db 4G-s matricázott Dacia
Tetejükön katonás rendben mindegyiken nagy alulétrákkal, ezek szerintem 4G-t építenek. -
Exian
addikt
Máshol is román megszállás van?
Pécsen millió román rendszámú Digi-s Dacia lelhető fel konvojokban, meg egy ismerős elmondása szerint be vannak fizetve az egyik étterembe vagy 50-en román Digisek 1 hónapra ebéd-vacsora ellátásra (oda jár ő is napi menüért és beszélt velük). Ezek szerint nagyban, menetelősen, nagy hadsereggel másszák a tetőket, építik a tornyokat
legalábbis nem tudok mást elképzelni, ami miatt ennyien lennének errefelé. -
radio100jozs
őstag
Körmenden is van már lefedettség.
Bár kicsit furán, mert csak akkor rajzolódik ki a térképen, ha belenagyítasz, azaz az alap megjelenő állapotban nem mutat ott lefedettséget.
-
anglergab
addikt
válasz
RoyBatty
üzenetére
1) Ez GSM-nél igaz, LTE-nél nem. Utóbbinál minden cella pontosan ugyanazt a le- és feltöltési frekvenciasávot használja. A rádiós interferencia másképpen van kiküszöbölve, nem csatornákkal.
A sok torony kell rész mindkét RAT-ra igaz, a kapacitáshoz/sebességhez sűrűn, a lefedettséghez épp ellenkezőleg, 1)-es vs. 2)-es vs. 4)-es pont.
Szóval mind a 4 pontod kölcsönösen kizárják egymást, ha közben a másik 2 pont is kell.
Az 50 GB pedig elsősorban az LTE sávszélességükből és a sűrű/városi használatnál becsült egy cellára jutó tipikus és maximális előfizetői számból következik.
Ezt korábban kiszámoltam, leírtam itt a fórumban.
A legnagyobb szűk keresztmetszet a frekvenciasáv mérete, utána pedig az állomások/cellák száma. A kezdeti időszakban ez fordítva van, azaz az LTE 3 MHz kevésbé limitál, inkább a lefedettség.
Azaz ha van lefedettséged (jó rádiós viszonyok) most, nem akarsz 4K-ban videót nézni és nincs extra sok előfizető és/vagy extra sok adatot forgalmazó előfizető a celládban, akkor várhatóan nincs gond.
-
McLaca
őstag
válasz
DarkByte
üzenetére
Ha a víz ingyen lenne, akkor se hagynám nyitva otthon a csapot a kádban, csak mert megtehetem.
Dicséretes (én is hasonlóan gondolom), de nem is hinnéd, mennyien gondolják másképp. Valahogy a korlátlanság korlátlan igényeket is generál a törzsfejlődés viszonylag alacsony fokán megrekedt ösztönlényeknél.
De hogy kicsit on is legyen, nálam 1-je óta szépen lassan gyorsul a tempó, a korábbi 10/4 már nem ritkán 12-13/5, 80%-os térerőnél is.
Nem tudom, merre lehet az antenna, de még a fürdőben is van DIGI 80%-on, míg Telekom 4G csak az erkélyen, ott is ritkán. Beltérben még 3G se mindig. Miskolc, Avas tető.
Ezzel szemben a belváros kültérben is elég bizonytalan, 3-4/1-2. Viszont a héten Tiszaújváros-Miskolc-Alsóörs vonalat bejártam, mindenhol volt valamilyen szinten DIGI (Cellmapper rögzített), Alsóörsön viszont csak kültérben, vagy ablak közelében volt inkább használható.Üdv!
-
juliabrilke
veterán
Fehárváron közölték, hogy még egy jó ~2 hétig nem is lesz kártya, várni kellene.
Igy kicsit nehéz lesz tesztelni.
Máshol is hiány van vagy csak itt? -
orsib78
tag
válasz
snowdog
üzenetére
Nem bantottal meg egyaltalan. Egy-ket forumtars mar rajott, hogy eleg nagy gyoker tudok lenni es elvezettel beleallok a pofonokba.
Csak annyira orulnek ha a hozzaszolasok tartalman vitatkoznanak es nem azon, hogy valakinek milyen a helyesirasa, hasznal-e csunya szavakat, meg ilyesmi. Vagy peldaul azt amikor az embert elkuldik a csába, mert hogy nem szakmai amit mond, mikor persze hogy nem az, hiszen sokan itt nem a telko szektorban dolgoznak, de nem is allitja itt senki, hogy "ert" hozza... En amikor valamit allitok, mindig fentartom a tevedes jogat. Nem hiszem, hogy mindig mindenben igazam van, de azt az embert melysegesen lenezem, aki hirdeti a szakmai felsobbrenduseget ugy, hogy kozben azt semmilyen tenyszeru adattal nem tamasztja ala. Ahogy emitettem feljebb lehet, hogy gyoker vagyok meg nehez olvasmany, de engem meg lehet gyozni es nem szegyenlem elismerni ha tevedek es nem faj elfogadni masnak a velemenyet, ha abba a velemenybe benne van a munkaja, az elszantsaga es a tenyek... Ahogyan azt Evelyn Beatrice Hall mondta: "Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd." Én inkább ebben a kozhelyben hiszek, mint az olyanokban pl. hogy a "Stilus maga az ember"... A stilus csak egy eszkoz, a mondanivalo a lenyeg, az maga az ember. Lehet, hogy ebben is tevedek, de legalabb hiszek valamiben, ami sajnos a mai vilagban egyre kevesebb emberrol mondhato el... -
DarkByte
addikt
válasz
üzenetére
Gyanítom hamarosan be lesz állítva az a lassítás ígyis-úgyis, szóval most ideig-óráig örülhetsz, de ennek egyszer úgy is vége szakad.
Én úgy, hogy most már melóban nem használom a WiFi-t, csak otthon, és út közben is simán elindítok videókat, hallgatok YouTube Music-ot max. minőség szint mellett, így is alig járok 5GB-nál hónap eleje óta. Előtte 1GB-s mobilnetem volt, azt is be tudtam osztani.
Ha a víz ingyen lenne, akkor se hagynám nyitva otthon a csapot a kádban, csak mert megtehetem.
Amúgy pár éve volt teljesen korlátlan Telenor flottás internetem (közben megszűnt a csomag). Sosem forgalmaztam 50GB-ot havonta. Pedig minden sync és app frissítés aktív volt a telefonon, hogy had csinálja 4G-ről is. Tény, nem néztem TV stream-et non stop. Valahogy nem igényem, na meg eleve nem tudom azt a szemetet 24/7-ben nézni amit itthon TV adásnak neveznek.
-
RoyBatty
aktív tag
válasz
sifarr
üzenetére
Igen, sok ember nem gondolja végig a saját kívánságai következményeit szolgáltatói oldalról.
1) Legyen jó lefedettség!
Ehhez sok torony kell, sok frekvenciával (ne legyen rádiós interferencia a közeli tornyok között).
2) Legyen korlátlan, de mindenképpen sok gigabyte!
Lásd első pont.
3) Legyen olcsó!
Teljes ellentmondás az első két ponttal.
4) Legyen gyors!
Lásd első pont.Sokan azt sem értik, hogy ellentétben a vezetékes internettel (bár ott is vannak fizikai korlátok, csak sokkal magasabbak) a mobilnál komoly sávszélesség korlátok vannak, így a sok GB mindenképpen drágább lesz, mint a vezetékes hálózaton.
Én a magam részéről annak örülnék, ha a Digi "fapados" irányba menne el, legyen olcsó, cserébe elviselem a lefedettségi és letöltési korlátokat. Más igényekre már létezik 3 másik szolgáltató. -
Cs1csó
titán
válasz
snowdog
üzenetére
Egy biztos, én "kis pénzért" az utóbbi pár évet górcső alá véve, csak 1-2-3GB-os havi netekkel találkoztam. Most az olyan embereket akik havi 10-15k-t is hajlandóak kipengetni hagyjuk és az ezért a pénzért kapható szolgáltatást is.
A csórók, vagy egyszerűen MÁS PRIORITÁSSAL élő emberek NEM akarnak a telefonálás mellett havi 1-2knál több pénzt kiadni okostelefonos netezésre.Eddig mit tehettek az ilyen emberek: vadászták az ingyen wifi-t, teszkógazdaságosan odafigyelve neteztek, youtube videót csak ingyen wifi-ről stb. kimerült a netezésük cikk olvasgatásban, fészbukkozásban esetleg a többi közösségi alkalmazás használatában.
ERRE MOST: havi 50GB 1k-ért, akármikor akármilyen YouTube videót megnézhetsz, gyakorlatilag bármire elég az 50GB ami eddig 1 hónapig be kellett osztani az most 1-2 napra kell csak.
Ez legalább 15-30x ár/érték javulás
-
snowdog
veterán
válasz
orsib78
üzenetére
Elnézést kérek ha megbántottalak, de tényleg nagyon unalmas folyton azt olvasni, hogy mikor omlik már össze a rendszer, miért 50 GB az 50 GB, az kinek mire elég, mit hogy gondolhat a szolgáltató mikor megírja az ÁFSZ-t, és ehhez hasonlók. Nem lehetne inkább, vagy csakis azzal foglalkozni, hogy kinél, milyen körülmények között hogyan működik a rendszer?
Itt már szinte mindenki jogász, mindenki pontról pontra értelmezi az ÁFSZ minden egyes mondatát, szavát. Bízzuk már a szolgáltatóra, hogy eldöntse mit fog szankcionálni, és mit nem. Írtak egy, vagy több ÁFSZ-t, egyrészt mert gondolom kötelezték rá őket, másrészt ha kiugró esettel találkoznak, legyen jogalapjuk a szankcionálásra. Ennyi, és ennyit is érdemes vele foglalkozni.
Amin meg felkaptam a vizet, hogy azt írtad "jár". Nem jár semmi, mindenki kapott rá lehetőséget, hogy teszteljen egy rendszert. Szerintem ez önkéntes. aki elment a sim kártyáért, és azt használja, az vállalta hogy részt vesz a nagy országos tesztelésben. De járni nem jár semmi!
-
sifarr
senior tag
válasz
Brandynew
üzenetére
Kicsit hosszabb távon gondolkozzatok már
Te pedig reálisabban.Jelenleg a DIGI fejlesztése a következőkből áll:
- növeli a területi lefedettséget,
- finomhangolja a rendszert.Ha (!) sikerül további frekvenciát vásárolnia, akkor a fejlesztés kibővül a kapacitás növelésével.
De ekkor sem lesz képes bagóért korlátlan internetet szolgáltatnia. -
orsib78
tag
válasz
Brandynew
üzenetére
Mondjuk kapizsgalom, amit irsz, csak azt nehez eldonteni, hogy az a jo ha 1 nap alatt durrantjuk le az 50GB-t, vagy mondjuk 30 napra elosztva. Melyik a realisabb scenario? Ugyanakkor mi sarkalja jobban fejlesztesre a szolgaltatot, ha lefekszik a halozat, vagy ha egyenletes, folyamatos, de viszonylag nagy terhelest kap? Attol tartok egyebkent, hogy a Digi most inkabb a lefedettseg novelesere hajt es minden mas csak ezutan jon (na meg kellenek azok a plussz frekvenciak is). Gondoljatok bele, hogy kapacitasnovelest sok helyen ha akarna sem nagyon tudna elvegezni a plussz frekik nelkul. Szoval inkabb csak magunkat szivatjuk, ha tultoljuk a biciklit. De az 50 Giga az 50 Giga. Papir van rola... En nem fogok senkit sem hulyezni azert, mert kihasznalja a szerzodeseben foglaltakat. Max. kiderul, hogy a Digi egy kicsit optimista volt es lejjebb kellett volna meghuzni a hatart. Persze ettol fuggetlenul lehetunk meg jofejek es a fair use kereten belul elni hagyhatjuk a masikat is...
-
Brandynew
őstag
Kicsit hosszabb távon gondolkozzatok már. Nyilván nem a tesztidőszak távlatában értettem azt, amit írtam. Ha a teszt során az jön ki, hogy az emberek átlagosan 100 MB adatot forgalmaznak havonta, akkor a szolgáltató kényelmesen hátradől, és elkér X ezer Ft-ot azért a 100 MB-ért. Ha pedig az látszik, hogy muszáj nagyobb tempóban fejlesztenie, mert nem lesz elég a rendelkezésére álló erőforrás, akkor fejleszt.
Az egész gondolatmenet abból indult ki, hogy valaki írta, hogy be kell tartani a fair use szabályait, másvalaki pedig egyenesen szerződést bontana, ha a felhasználó kényelmesen használja a mobilnetét. Erre mondom én azt, hogy 2019-ben hadd ne kelljen már biteket számolnom, mint az internet hajnalán, hanem kényszerítsük rá a szolgáltatókat, hogy fejlesszék a hálózatukat.
Ne a 0 Ft-on rugózzatok, mert az csak 6 hónapig lesz, aztán jön a havidíj.
-
orsib78
tag
válasz
snowdog
üzenetére
Engem meg az, hogy az embereknek nincs vitakulturaja, humorerzeke es nem ismerik fel az ironiat, nem erdekli oket a tartalom csak a forma. Akinek nem inge ne vegye magara, csak ez a gondolat fogalmazodott meg most bennem...
De az offot felreteve, amikor ket szereplo kozott letrejon egy irasos szerzodes, abban benne foglaltatik, hogy mi az ami "jar" es mit kell adnod cserebe. Az, hogy tortenetesen 0 Ft a szolgaltatas ellenerteke az egy dolog. Szerintem ez egyertelmu.
-
bagolylepke
csendes tag
Osztanak valamilyen kívülről elérhető címet (IPv4, IPv6) ?
-
-
-
orsib78
tag
válasz
Dr Bubo
üzenetére
Elottem szolokkal egyetertve lenne egy megjegyzesem, miszerint azert az ne legyen a renitensek hibaja, hogy a Digi megsem lassitott 50Gbyte folott, ahogyan azt igerte... A Digi tudhatna, hogy milyen a magyar neplelek, szoval nem csak "fenyegetoznie" kellene, hanem amikor 50GB-ra atfordul a szamlalo lassitson az emberen...
Szoval en is arra biztatnek mindenkit, hogy hasznaljuk agyba-fobe... 50 Gbyteig... Vegul is ami jar az jar. Aztan majd a Digi vagy visszaveszi a tresholdot, ha nem birja a halozat, vagy ami meg jobb, boviti azt... Csak aztan nehogy bilibe logjon a kezunk...

-
Kuter
senior tag
válasz
Brandynew
üzenetére
Mennyi is 50 GB másik szolgáltatónál? 0ft,ja nem.
Ez a tipikus cukros kis bödön esete amire ki van írva hogy ajándékba vegyél egy cukrot, de nem egyet vesz hanem belemarkol ,leszarja ha a másiknak nem jut. Mondtam én már többször hogy a fejekben kellene rendet rakni. -
Lackooo84
nagyúr
"Tisztelt Előfizetünk!
Köszönettel vettük Társaságunkhoz érkezett megkeresését. A hozzánk beérkezett levelével kapcsolatban kérjük, engedje meg, hogy az alábbi tájékoztatást adjuk.
Kollégáink a társszolgáltatókkal felvették a kapcsolatot az említett jelenség megszűnésének érdekében. DIGI vezetékes telefon irányból inaktív SIM esetén hangbemondást kellett volna tapasztalnia, ezért a hibát vizsgáljuk.Köszönjük megkeresését."
Aktív témák
Hirdetés
● A politikai jellegű hozzászólások figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek!
● Az Összefoglalóban megtalálható, hogy mit ír a Digi ÁSZF a szolgáltatás és a SIM kártya használatáról. Az ezzel kapcsolatos hozzászólások törlésre kerülnek.
● A személyeskedő, sértő vagy flame jellegű hozzászólások törlésre kerülnek.
● Az iPhone-os SMS küldést boncolgató hozzászólások törlésre kerülnek.
Társtopikok:
● DIGI internet
● DIGI kábel TV
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
- Crimson Desert
- Mi lesz a Facebook fiókoddal, ha meghalsz?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- 3D nyomtatás
- Múltidéző, bézs toronyházakkal villant a Thermaltake
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- XPEnology
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- 96GB DDR5 ECC RDIMM 5600MHz szerver RAM
- Eladó AMD Ryzen 7 9700X, RTX 3070, 32GB 6000MHz DDR5, 1TB M.2, 850W +80 Gold Gamer PC!
- Dell Latitude 5411,14",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Dell Precision 7720,17.3",FHD,i7-7820HQ,16GB DDR4,256GB SSD,P3000 6GB VGA,WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4518, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R5 5500 16GB DDR4 500GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Gold Szép állapot 100% akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Pécsen millió román rendszámú Digi-s Dacia lelhető fel konvojokban, meg egy ismerős elmondása szerint be vannak fizetve az egyik étterembe vagy 50-en román Digisek 1 hónapra ebéd-vacsora ellátásra (oda jár ő is napi menüért és beszélt velük). Ezek szerint nagyban, menetelősen, nagy hadsereggel másszák a tetőket, építik a tornyokat