- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mobil flották
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
DEXTERke
tag
válasz
Attila 1 #107758 üzenetére
Penztaros Lolo nagybevasarlasa ota a 3. aremeles, osszefogleloan:
https://www.hwsw.hu/hirek/65975/digi-dijemeles-dijkorrekcio-inflacio-ksh-teve-tv-internet-telefon-mobilnet.html -
-
-
törölt tag
válasz
Attila 1 #82286 üzenetére
Szia.
Igen. Még nálunk sem történt, csak próbálom megtervezni a dolgokat.
A jelenlegi kábel helyett ugyanis nem fogják tudni az optikát ugyanott behozni, mivel azóta történtek változások a lakásban. Illetve gondolom nem díjazná az optikai kábel, amit a lan kábellel simán megcsináltam
Kénytelenek lesznek új lukat fúrni egy másik falon. -
the.odzsy
aktív tag
válasz
Attila 1 #80320 üzenetére
Én az Invitel által elnyert előző pályázatra gondoltam, melyben a kivitelezés határideje 2018. december volt. Ez nálunk és sok más térségben nem került kivitelezésre. Én arra értettem, a 2020 decemberi határidőt, hogy ha addig nem készül el ezekben a térségekben a gyors internetes hálózat, akkor vissza kell fizetnie az Invitelnek (Digi) az elnyert pénzt. Jól gondolom?
-
the.odzsy
aktív tag
válasz
Attila 1 #80314 üzenetére
Az első kőrben az Invitel (mára már Digi)elég sok pénzt nyert SZIP pályázaton, aminek nálunk (Mezőkovácsháza térség Kaszaper) FTTH-val már 2018 decemberére ki kellett volna épülnie. Azóta sem történt semmi, sőt az Invitel le is vette a weboldaláról a SZIP-ről szóló tájékoztatókat.
-
TeeJay
félisten
válasz
Attila 1 #80121 üzenetére
mi a t*sznak kellene emelni a mostanit sem tudják adni FTTB-n
jó ha hajnali 3körül van 300megabit feltöltésem nemhogy 450 legyen
inkább azt csinálják meg hogy napközben ne 60megabit legyen felfelé
meg ugye FTTH-n hülyeség behozni ezeket mivel mindenhol 1000-es netet adnak már jó ideje -
dchard
veterán
válasz
Attila 1 #79958 üzenetére
Miért ne tudná? A D3.1 amúgy is kevésbé érzékeny erre, nem véletlenül azt szokták feltolni 6-800MHz közé. A koax egy árnyékolt hálózat. Ha kellően "tömör", akkor semmiféle külső zavartatásnak nem lenne szabad bejutnia. Persze nem vagyok naiv, az ezeréves szar, nem lezárt hálózatok szedik össze a zajt most is, ezt a szerelők megfelelő képzésével, az elvégzett munka ellenőrzésével, és tervszerű karbantartással lehet elkerülni (értsd: költeni kell rá). A deep fiber szintén segít, mert a koax szegmensek egyre rövidebbek, kevesebb és jobb minőségűek az erősítők stb. Nade ez pénzbe kerül.
-
dchard
veterán
válasz
Attila 1 #79936 üzenetére
Dehogy veszítik el. Csak most majd költeniük kell arra, amibe beleszartak 20 évig. A tömörtelen koax hálózatot végre karban kell tartani, a lezárókat felrakni, és aktívan monitorozni kell a hálózatot, hogy hol van zajosodás. Ezt eddig is csinálni kellett volna, csak nem volt rá külső kényszer. Ezt a rizsát lemnyomták már a 800-as sávnál is, de ott még az jött ki olcsóbbra, hogy egyszerűen feladták a 790MHz feletti részt. Most ezt már nem lehet majd eljátszani, és el lehet kezdeni majd a munkát...
-
VGYke
addikt
válasz
Attila 1 #71979 üzenetére
Köszönöm az FTTB500 társaknak a mérést.
Nálam, jelenleg Ilyenek a mért sebességek. Excel tábla nyílik meg, adott időpontban, 4 lapon mérem egymás után a sebességeket, PC-n ami csak "ac" WiFi és Laptopon de ott hol "n" WiFi-n, meg egyszer Router-UTP kábelen is.
Szerintem nálam igen gyenge az FTTB500. Szerintetek?Mielőtt PC-n "ac" WiFi-re fognánk a "gyengeséget", RT-AC86U routerem és PCE-AC88 adapterem van, valamint PC-HDD-WiFi-Router-NAS-HDD között kb. ilyen sebességgel másolok:
Tehát nem hinném hogy a WiFi a szűk keresztmetszet. Különösen érdekes a Laptop fülön látható mérésem, amikor azt UTP (Cat-5E) feldugtam a routerre (Mert a lakásban nincs drót, csak WiFi).Szerintetek a mérési eredmények elfogadhatók FTTB500 esetén, vagy jelezzem a hibát a DIGI-nek (OK, a garantált sebesség meg van...)?
Ha jelentsek hol, hogyan? -
kasza blanka
aktív tag
válasz
Attila 1 #60861 üzenetére
Igaz. Se Mentavill kismegszakítókat
Ráadásul ilyen új szerelésnél kötelező lenne egy fi-relé.
Üdv!
Próbáltam visszaolvasni, de szerintem egyszerűbb lenne, ha valaki tájékozott röviden összefoglalnál mi várható, mikor jönnek a következő 1-2 hétben FTTH-ra alakítani a meglévő hálózatot.
Most a legtávolabbi szobába jön be az UTP (kb 10m), ott a Router, és onnan megy kábel egy másik szobába, meg egy az abban a szobában lévő gépben. Máshol csak WIFI.
Be fognak nekem húzni 10m optikai kábelt, hogy a szobába tegyék az ONT-t, vagy az mindenképpen valahol ott lesz, ahol bejön a kábel a lakásba, és onnan megy a meglévő UTP ahogy eddig?
Olvastam a konnektor mizériáról is - erről előzőleg szólnak, hogy intézzek oda áramellátást, vagy kijön a szerelő, felteszi az eszközt, oszt jónapot, majd intéz oda a tulaj maga amikor/ahogy tud/akar, vagy megnézi, hol az első olyan alkalmas hely az eszköznek, ahol az áramellátás biztosított, oda teszik - tulajjal egyeztetve - és behúznak odáig optikai kábelt?
Amúgy nem lenne nagy gond az ajtóhoz közel, meg tudom oldani még az áramellátást is, csak akkor jobb előre úgy készülni, ezért szeretném tudni.
Köszi
-
WaterWave
veterán
válasz
Attila 1 #57857 üzenetére
de nekem a számlával nem is jött ilyen... azért nem értem, mert januárban kaptam egy 0 FT-os számlát... februárban meg kaptam egy normélis számlát amit február 28ig kell kifizetnem, amit már megtettem... és ebben nem volt ilyen... azért nem értem hog yte milyen számlát kaptál mai napon, és én miért nem, mert én is káp1 en lakom... következő számlát csak márciusban fogom megkapni
-
Flashget
félisten
válasz
Attila 1 #52918 üzenetére
ahány üfsz annyi félét csinálnak, de hát a Diginél mindg fejetlenség van ha valami új dolog kerül bevezetzésre.
Egyszerű példa kábeltv-hez a CI+CAM bevezetése..én kérdeztem fb-on vasárnap, hogy tervezi a Digi a bevezetését..tagadták meg nem tudnak róla..másnap hétfőn már ott volt több üfsz-en a CI+CAM, de még kedden is mikor intéztem a bérlését azt mondták jött valami de fogalmuk sincs mi..mutatta a hölgy ez lenne az a kék dobozba? -
Kronk
őstag
válasz
Attila 1 #52113 üzenetére
Az Eht. 127. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:
„(6) A határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, határozatlan idejű szerződésben meghatározott,
az előfizetői szolgáltatásra vonatkozó szerződési feltételek nem lehetnek az előfizetőre nézve hátrányosabbak
a korábbi határozott idejű szerződésben szereplő szerződési feltételeknél.”Az én olvasatomban, ha eddig 4500öt, fizettem, akkor ha lejár marad a 4500, így nem hátrányos, de kár találgatni, kiderül szűk egy hónap múlva
-
válasz
Attila 1 #50626 üzenetére
Sok tökölés van az antennák helyének megtalálásával.
Itt a mi lakótelepünkön egyre több ház bont szrződést a szolgáltatókkal, mert a felső emeleteken lakók nem érzik biztonságban magukat az antenna közelében napi 10-15 órában.
Van olyan ház, ahol annyit kérnek el a szolgáltatótól, hogy a háztömb komplett felújítása kijöjjön belőle - mert a környező házak hallani sem akarnak antennáról még drágán sem.Gondolom máshol is van ilyen utálat a tornyok iránt (egy másik külvárosi övezetet biztosan tudok, ahol kb. nincs térerő emiatt), ami nehezíti az antennák elhelyezését..
-
Flashget
félisten
válasz
Attila 1 #50246 üzenetére
Tavaly már bereklámozták az 5%-ot 2018-ra, törvények közé. Érdekes lett volna nem berakni a jövő évi törvények közé.
ez az egyetlen olyan áfa csökkentés amit nem tudnak lenyelni a szolgáltatók (lásd sertéshús, tojás, csirke a kereskedőknél) csak a kötelező fizető TV2, Retek árak bevezetésével, ill. azoknak emelésével.
-
TeeJay
félisten
válasz
Attila 1 #50104 üzenetére
panelben a legkönnyebb optikázni mert sok tömb össze van kötve 1 helyre behúzzák és már megvan
gondolom anno mikor az FTTB-t kiépítették és minden lépcsőházba húztak optikai szálat akkor egy föld alatti csövön jött be a fő kábel és utána már a szerelő szinteken végig lehet húzni az egész tömbön át
a román brigád pillanatok alatt újat húz hol kell ide földmunka?azt is jól tudjuk hogy főleg Budapest és vidéki nagyvárosokban lesz FTTH-ra váltás ahol sok az előfizető
buknak egy csomót hogy nem tudnak nagyobb csomagokat adni vagy éppen 200 és attól nagyobb csomaghoz ki kell rakni egy ZTE eszközt... ha már ennyibe fáj nekik akkor mehetne FTTH-ra + ONT és akkor legalább nincs limit, lehet az egész lépcsőháznak is eladni 500-1000-es csomagot
úgysem fogják egyidőben használni
na meg ugye ONT-vel nem téma a tripla csomag is mert nem kell a telefon miatt kábelezni vagy ZTE-t kirakninekem már tavaly is azt mondta a srác hogy hamarosan át lesz építve mert baromi sok a villanyszámla és ugye azt azonnal megspórolják ha már kész az FTTH hálózat
1évnyi villanyszámla biztos nem kis pénz ha elkezdték több helyen a panelben a kábelezést -
TeeJay
félisten
válasz
Attila 1 #50100 üzenetére
nézted már a DIGI és UPC cégjegyzékét?
DIGI-nek 22milliárd bejegyzett tőkéje van UPC-nek "csak" 17milliárdén sem tudom honnan szedted azt hogy ennyibe kerülne
5fős román brigád ócsóé kihúzza a kábelt mindenhova, a kábel már kétlem hogy drága lenne
egyedül a sok ONT ami húzós de amennyit spórolnak havonta azért simán megéri
meg ugye utána nagyobb csomagokat tudnak bárhova adni, kevesebb hiba, kevesebb aktív eszköz
nem kell bővíteni máralibaba.com-on tuti van Huawei wifi-s ONT-re valami giga szuper ár ha 2 konténerrel rendel belőle valaki
aztán úgy már bevállalható, nem hiszem hogy ne jönne ki 15ezerből egy ilyen eszköz10ezer darab 150millió forint, pesten mennyi panel lakás van összesen? 2/3-al számolva szerintem 100ezer ONT csak elég de ha 200ezer kellene az is megvan 3milliárdból
hol van a többi 17milliárd? -
TeeJay
félisten
válasz
Attila 1 #50098 üzenetére
Szerintem családi házas övezet sokkal nehezebb mégis egy nyár alatt telerakták 18. kerületetet. Panelben jóval könnyebb mert 300 méteren belül van 600 lakás. Kevesebb kábel kell és télen is lehet építeni, fedett helyen vannak a lépcsőházban. Sokba kerül de sokat is spórolnak vele tehát célszerű mihamarabb átalakítani
-
TeeJay
félisten
válasz
Attila 1 #50092 üzenetére
mivel egyre többen akarnak majd 200 és attól nagyobb csomagokat 1-2éven belül át kell állniuk mert a switch-ek 100-as LAN porttal mennek és azon nem tudnak többlet szolgáltatást adni (drágább csomagokat)
másrészt mindenki csomagban kéri a dolgokat így jelen állás szerint 200 és nagyobb csomagoknál már ZTE CPE eszköz kell hozzá ami plusz költség szintén csak azért hogy legyen telefonharmadrészt ott a baromi sok átalány díjas áramfogyasztás meg a halom meghibásodható eszköz
nem véletlen hogy olcsóbb egy full FTTH hálózatot üzemeltetni emrt 1x kiépítik a román brigád utána minden előfizetőhöz ONT és jóccakátáramdíjuk nulla lesz csak az OLT fogja az áramot kérni, fullos net+TV+telefon csomagot lehet bárkinek adni
nem lesz megkötés hogy nincs szabad port ONT-n a lépcsőházban satöbbi... -
zsolt501
nagyúr
válasz
Attila 1 #50091 üzenetére
Ezt miből és mi alapján vezetted le ezt így, mert ugye nem írta, hogy milyen helyen lakik, és azt sem hogy milyen gépe van, amúgy telefon mellett is lehet nagyobb net mint 100/100- mert ugye itt is a kiépítés a lényeg, mert ha külön kábelen megy be a lakásba a telefon mint nálam is akkor nincs gond.
Én panelban lakom, UTP kábelen jön a net be a lakásba, és nekem 500/200-as netem van szolgáltatói eszköz nélkül, de volt a bevezetéskor 1000-es netem is tesztelésre az is szolgáltatói eszköz nélkül.
Szóval nagyon sok függ a helytől és a kiépítéstől is de még attól is hogy milyen gépen akarja igénybe venni, mert sok gép csak 100-as LAN csatolóval rendelkezik, de ahol van gigabites csatoló is az sem feltétlenül bírja azt. -
TeeJay
félisten
válasz
Attila 1 #48988 üzenetére
őszintén fogalmam sincs
azon sem lepődnék meg ha itt még a panelek közt a tetőn húzták végig az optika kábelt és nem alul megy
annyit tudok hogy DIGI vásárolta fel valamelyik szolgáltatót úgyhogy örökölt hálózat
azért is fos annyira mert valszeg aki építette atom kevés tartalékra tervezett
tuti 32-es osztás 32lépcsőházat jelentnem bánnám ha már az FTTH hálózat új kábeleit húznák ki
-
dchard
veterán
válasz
Attila 1 #47660 üzenetére
Nem csak nekik, hanem minden kábel operátornak. RFoG-n nyilván nincs ez a probléma, illetve ha értelmesen rövid a koax szegmens, és a kábelek jó minőségűek, akkor elég tömör tud lenni egy ilyen hálózat, de a jelenlegi tipikus kiépítésben (esetek 98%-a) ez nem áll meg. Az Invitel például hosszas tesztelés után úgy döntött, hogy egyszerűen szabadon hagyja koax hálózatán az LTE800 által használt spektrumot (790-860MHz), tehát elbukja ezt a jelentékeny spektrumot. Az ED3.1 egyébként elég jól tűri a statikus zavartatásokat, és ismerten interferáló helyre lehet PSD és SNR profilokat is készíteni, de ezek mind rontják a hálózat teljesítményét (például 800megán ott ahol LTE van az Ed3.1 is csak alacsonyabb modulációt fog tudni, kisebb sávszélességgel).
De ez már tényleg csak nyomokban ON
Végül is a Digi koax infrastruktúrájához kapcsolódik
Dchard
-
TeeJay
félisten
válasz
Attila 1 #47539 üzenetére
ja csak évekig 10-20-40megás csomag volt később 20-40-80 és bőségesen elég volt rá az FTTB is
hiszen azt a 2,4/1,2gigabites GPON-t simán több lépcsőházra olcsón szét tudták osztani meg ráraktak az ONT-re 8portos huawei switch-et és azóta is megy rendesen a buliez addig volt jó míg nem jöttek be a mostani 100/50 100/100 200/100 500/200 és 1000/200 csomagok
előtte tökéletes volt de mióta a legalsó csomag is 100/50megabit az FTTB azóta kezd kevés lenni főleg feltöltésre illetve most már látszik hogy sok a több lépcsőházas osztás GPON-ra
mert 1,2gigabit vissza 6-7lépcsőházi 120-160előfizetőnél már kevés ilyen sebességekkelmeg ugye most már switch-et gigabitesre kellene cserélniük úgyhogy jobban megéri FTTH-ra váltani és passzív optikai hálózatot kiépítve csak a két végponton kell elektromos eszköz közte semmi
vagon villanyszámlát spórolnak a vagon ONT meg lépcsőházanként 2-3-5switch és 2-3telefonos switch és társai kihagyásával
én várom az FTTH-t de továbbra is azt mondom full hülyeség a román csomag minta minek ie 1000/500 mikor 1,2gigabit lesz az osztott GPON és 2-3csombos torrentes már le tudja tekerni majd a 1,2gigabites vissza irányt
bőven jó lenne a mostani csomag FTTH-n
csak a 100/50-et vezessék ki és 100/100 200/100 500/200 és 1000/200 legyen -
Flashget
félisten
válasz
Attila 1 #47543 üzenetére
Gondoltam nem kell megmagyaráznom azt, hogy pl UPC itt nincs és ahol ők vannak ott meg Digi nincs többnyire...Bp kerületeit meg 2000-ben felosztották három cég az UPC a néhai Matáv és az EMKTV/DIGI..
panelek nem csak Bp-n vannak..és igen terjeszkedés céljából elfogytak a panelek ezután álltak át a családi házas övezetekre.
most építenek FTTH-t, honnan tudod, hogy 10-15 év múlva ez még életképes lesz? Majd jön valaki és beírja "nem FTTH-t kellett volna kiépíteni 2017-ben"
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest