Hirdetés
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
MasterMark
titán
válasz
sztanesz
üzenetére
Mindenhova tölt vissza, de csak olyan peer-eknek akihez így is tudsz csatlakozni...
Ellenőrzöd, hogy ami IP-t ír a router az egyezik-e azzal, amit kívülről látnak. (Whatismyip oldalak.)
Ha nem egyezik akkor NAT-olva vagy, ügyfélszolgálatot kell kérni, hogy ne NAT-oljanak. Ezen kívűl a port nyitás is kell.gkrisz78: Ha jól értem igen...
-
gkrisz78
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Van egy Digitől kapott ZTE h218n modemem, ebből jön ki a telefon felé a kábel. Az új konfigurációmmal akkor elviekben működne a gigabites net és telefon egy bejövő kábellel? (Kintről bejövő kábel switchre kötve, 2 router felé, zte-ről csak a telefon menne, saját Asus -ról a gigabites net PPPOE-vel?)
-
sztanesz
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Az ellen tudok csinálni valamit? És miért csak ncore és gigará nem tölt vissza, pirate megy megákkal.
-
sztanesz
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
utorrentben megnézem azt irja hogz nincs nyitva port. De mindent a leírás alapján csinálok mégse sikerül
-
sztanesz
tag
Sziasztok,
Digi 1000mbit netem van. Az a problémám hogy ncore és gigára egyáltalán nem tölt vissza, piratera teljesen jó. Probáltam a portnyitást de nem lett jó, ZTE F668 tipuső routert adtak.
Segítségetek kérném -
Soma01
veterán
válasz
Nagy Zsolt 2
üzenetére
Nem olyan a routered mint amint linkeltem? Milyen akkor pontosan?
-
gkrisz78
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ok, értem.
Telefon bekötés pedig úgy működik, hogy a 8 eres UTP kábelből valammenyit a telefon mindenképp elfoglal, a gigabithez meg mind a 8 kellene? -
gkrisz78
tag
Én voltam, akinek a Digi nem tudta a tőlük kapott routert Bridge módba tenni, és mivel van telefonom nem tudott 100-asnál nagyobb netet adni. Közben vettem egy switchet, és azon keresztül saját routerrel használom a netet. Ha ilyenkor azt írja a router a WAN kapcsolatnál, hogy 1GB-es, akkor az csak azt jelenti, hogy a switch és a router között ennyi az átviteli sebesség, vagy a digi-s switchtől ennyi, azaz én is gigabites switch portra vagyok kötve a Digi szekrényében (ami persze le van korlátozva 100-ra, a csomagomnak megfelelően)?
Ha a második, akkor így nem volna lehetséges nagyobb sebességet kérnem? Ha a telefon egy a switch másik portjára csatlakozó digis routerrel most is működik, akkor a másik prton lévő saját router nem tud gigabiten működni?
Remélem érthető voltam. Természetesen ez csak egy hozzá nem értő találgatása, így elnézést ha nagy butaságokat írok.Szerk:
Megnéztem gépbe közvetlen dugva a bejövő kábelt, 100-ast ír, tehát kintről 100 jön be, de a fenti konfigurációval nem lehetne valahogy elérni, hogy ne kelljen mégegy kábelt behúzniuk a telefonnak? -
Soma01
veterán
válasz
Nagy Zsolt 2
üzenetére
Ha végigviszed a [link] 68. oldal végén Q4-nél leírtakat, akkor nem sikerül?
A sebesség meg lesz ami lesz. Örülj, ha eléri a 100-at, de szerintem nem fogja. Bár ez erősen függ a környezettől, a routerek elhelyezésétől....
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Jol ertem, h amig nem jon meg az elso szamla addig nem tudom felvenni az ugyfelkapun az elofizumat?
-
-
Nagy Zsolt 2
csendes tag
Hello egy hete bekötötték digi net 1000 csomagot viszont a fő gépen ahol van digi router gépen 800mbs sebsebég nekem viszont csak 40mbs tp link wds funkcióval meg van osztva a routerem tp link TL WR740n milyen rouert vegyek legalább 100mbs nett sebiség legyen ? vettem egyet de az tp link ac900wireless dula gigabit azt nem tudok összekapcsolni ZHF668 digi routerrel mert nincsen benne wds funkció bridge valakinek megoldás hogyan lehet összekapcsolni tp link ac9000dula wirelels routerett?

-
Joe123
senior tag
Arról van egyébként valamilyen info, hogy a Digi a modemes Docsis területeket is átépíti FTTH-ra vagy csak az FTTB-t? Én FTTB területen lakom, egyik számlával kaptam ilyen papírt, hogy az idén fejlesztenek, szüleim viszont modemes területen laknak, ők nem kaptak.
-
djsilas
tag
-
-
nfsu17
veterán
válasz
djsilas
üzenetére
de hol van az leírva (nem csak neked szól), hogy a digi a kábeles szolgáltatás mellé ad wifit is?
csak én nem találom?
tehát magyarán az, hogy az eszköz tudja azt, amire elő vagy fizetve (kábel), azt a digi vállalja is, de az, hogy van rajta wifi, az egy akkora plusz extra, hogy csak na....mivel a digi nem adja, mint szolgáltatást.
Vagy le vagyok maradva és valahol benne van, hogy a wifi is egy szolgáltatás, tehát reklamálhattok, hogy csak N-es, nem AC-s, hogy csak 300mbps, nem 1800, stb? -
djsilas
tag
válasz
KurtCobain
üzenetére
Az alapvető probléma vele, hogy N-es, és hát 2018 van... (de egyébként mint N-es WiFi, tényleg egészen jónak tűnik)
Ami engem speciel sokkal jobban zavar, az az IPv6 hiánya
-
Sonja
nagyúr
válasz
djsilas
üzenetére
Igen, már átolvasgattam oldalakat és néztem videókat (+ a demo oldal is segített).
Nem olyan bonyolult az alap dolgok (DHCP reservation, IP forward) beállítása, lényegében csak ennyi kell nekem a stabil működés mellett (meg majd a PPoE gigabit kiszolgálásához).
Azt hiszem, ha FTTB területen is átállnak FTTH-ra nálam, akkor ilyen MikroTikre váltom a mostani TP-Link routeremet. 
-
Davkoka
csendes tag
Sziasztok, valaki esetleg nem tudja a digi mikor fejleszt Dorogon? Ez a 8/2 elég gyenge már...
-
djsilas
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ezt a Mikrotikes dolgot szerintem gondold újra...

-
djsilas
tag
válasz
szbalazs75
üzenetére
Ez esetben két kábelt húznak be a lakásba, simán megoldható. Nálam is így volt, míg meg nem jött az optika.
-
lev258
veterán
válasz
bazaar
üzenetére
Az, hogy milyen letöltési sebességed van, csak egy oldala a dolgoknak. A másik oldali szerver kapacitása, terheltsége is számít, hisz az küldi neked az adatokat. A Steam tipikusan olyan, aminek óriási tömeget kell kiszolgálnia egyszerre, így aztán nem is fogja a teljes sávszélességét rendelkezésedre bocsátani. Driver letöltésnél is ugyanez a helyzet. Másképp fogalmazva, lehet neked gigabites neted, de ha a letöltő hely csak 1Mbit-tel küldi az adatokat, akkor te is csak annyival fogod letölteni.
-
djsilas
tag
válasz
Siriusb
üzenetére
Nem elbeszéltek egymás mellett, hanem valamit xarul csinálsz

Az ONT-nek kb semmi köze ahhoz, hogy a LAN portjára dugott eszközön mi történik. Ha mindent jól csinálsz, akkor működnie kell a felállásnak, tök mindegy, hogy az ONT bridge vagy router módban van-e.
(Természetesen bridge esetén kell az ONT mögé egy eszköz, ami a netet/routingot intézi) -
bazaar
csendes tag
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha a speedtesten magyarországi szervereket választok akkor a garantált sebességem megvan, amiért ugye nem panaszkodhatok. De ha a környező országokból választok, akkor elég elkeserítő az eredmény. Legutóbb a 445MB os vga drivert töltötte több mint fél óráig. Steamről is elég lassan jönnek a le a játékok. Routerel és router nélkül is ugyan azt a sebességet kapom. Írtam az ügyfélszolgálatra de azt mondták nem látnak semmi hibát nálam. Szerintetek érdemes még az ügyfélszogálatnak írni, vagy fogadjam el, hogy az országon belül megvan a garantált sebesség?
-
törölt tag
2018. április 1-től DIGI Online tévézés már az EU tagállamaiban is!

-
dchard
veterán
válasz
Soma01
üzenetére
Csak akkor megy 20MHz-en a 150megás linksebesség, ha az AP és a kliens oldal is 2x2 MIMO-ra képes. Rengeteg kliens oldalai eszköz (telefonok) nem tudnak 2x2 MIMO-t, arról nem beszélve, hogy a MIMO működésnek is feltételei vannak: magas SNR és mellé az antenna ágak között viszonylag nagy időkésés (jó minőségű vert útvonalak), ezek nyilván a környezettől is függnek.
Tehát a 150megabit még az AP és kliens támogatás mellett sem működik szükségszerűen az idő 100%-ában.
Dchard
-
KurtCobain
őstag
válasz
Soma01
üzenetére
Jogos, 144Mbps-et tud 20MHz-en. Legutóbb, amikor 20MHz-en próbáltam, akkor még a régi wifi kártyám volt, ami max 150Mbitet tudott. Na meg a telefonom is 65Mbitet tud bonding nélkül, bondinggal 135-öt, így ez maradt meg.

De a lényeg az, hogy sokkal jobb a wifije a ZTE ONT-nak, mint ahogy itt sokan írják. -
Lackooo84
nagyúr
válasz
Zoli-bácsi
üzenetére
És még csak nem is az volt a csúcs.

Ez meg most reggeli

Amúgy 1000-es (ki hitte volna
) FTTB net + ASUS AC56U (384 Merlin fw) + Broadcom BCM4352HMB 802.11ac 2x2 wi-fi adapter, becenevén 'Azurewave' kombó. Kíváncsi leszek majd a FTTB-re átállás után is lesz e ilyen jó, hála istennek nekem sosem volt sávszél se stabilitás gondom itt Tatabányán. -
Soma01
veterán
válasz
KurtCobain
üzenetére
Amit nekem írtál, annak tükrében nem értem, miért írtad peterr85-nek, hogy a link sebesség csak 65 Mbps, 20 MHz szélesen. Ha 300-as a WiFi, 20 MHz-en is el kellene mennie 150 Mbps-ig a kapcsolat sebességnek, 40-en meg 300-ig (kb. /max). A kicsit kevesebb értékek még elfogadhatóak persze.
-
Soma01
veterán
válasz
KurtCobain
üzenetére
Ezek szerint a ZTE N 300-as, de a Huawei esetében én N 150-re emlékszem. Amúgy köszi, hogy leírtad és felhívtad erre a figyelmemet, mert én abban a hitben voltam, hogy Huawei eszköz amiről most szó van, nem figyeltem! Most, hogy visszaolvastam, láttam meg, hogy ez ZTE.
-
törölt tag
-
KurtCobain
őstag
válasz
Soma01
üzenetére
270Mbps a max linksebessége, nálam 160Mbitet tud le irányba, de 1 szinttel lejjebb is hozza a 120-at.
Előtte egy TP-Link 841N volt, de a ZTE-nek mérföldekkel erősebb a wifije. De még a D-Link 842 N-es wifijétől is jobb.Szóval az ilyen 22Mbps-es panaszok erősen user error szagúak.
(#59704) peterr85:
Alapból csak 20MHz-es módban van a ZTE, szóval első körben nem árt 40MHz-re állítani, mert addig csak 65Mbps a linksebesség. Ha a régi routerrel 80Mbps körül volt a sebesség, akkor az 40MHz-es módban volt, szóval nem fair összehasonlítani a kettőt.
Ha ezzel megvagy, akkor érdemes egy programmal* ellenőrízni, hogy mennyire terhelt az a csatorna, amit éppen használ, és kiválasztani egy olyat, amit kevesen, vagy egyáltalán nem használ más.*windowsra inSSIDer, androidra wifi analyzer
-
-
Soma01
veterán
válasz
üzenetére
Diginet 500-as netre előfizetőknek a PPPoE kapcsolatnál, az állapot lapon 500 Mbps van írva a kapcsolódási sebességnél?
És akinek rossz, hibás a kábel(ezés) és nincs még FTTH, csak egy UTP megy a lakásba (meg külön koax, azaz FTTB van még csak) annak az ethernet kapcsolat 100-at ír ki itt az "állapot" lapon, a PPPoE-nél meg 1000-et, ha Diginet 1000-re fizet elő?? -
törölt tag
-
Soma01
veterán
Úgy néz ki, hogy ezt meg tudják oldani távolról is. Jelentsd be, szerintem 1-2 óra múlva már jó lesz.
Mondjuk én ilyen jelenséggel még nem találkoztam, de hát mindig tanul az ember.
-
törölt tag
válasz
DBtomi
üzenetére
100-at az Ethernet?
No, most vesztettem el a fonalat. Amíg nem kapcsolódsz Gigabites a kapcsolat, amint kapcsolódsz PPPoE-vel akkor ugyanaz a fizikai kapcsolat visszaesik 100-ra?Ilyet még nem láttam, pedig már sok mindennel találkoztam.
Szerk.:
Jól látom, hogy elírtad az Ethernetet és közben kijavítottad 1000-re? ... mert, akkor a fentebbi fejtegetés stornó.
-
törölt tag
válasz
DBtomi
üzenetére
OK! Szóval kapcsolatfelvétel után mi a helyzet?

Mérj egyet a DIGI sebességmérővel!
-
DBtomi
csendes tag
válasz
üzenetére
Itt:
Nem teljesen értem, mire gondolsz (windows 10-et használok).
A fenti képen látható résznél hozzáadás gombra kattintva PPoE majd beírtam az adatokat és kiírta, hogy van internetkapcsolat.Ennek az állapota írta a kapcsolatoknál a 100mbps-et:
Tehát amennyiben a falból jövő kábelt egyenesen a gépre kötöttem az ethernet résznél 1gbps-et írt.
Ezek után megcsináltam a 'Szélessávú kapcsolatot' a fenti helyen, ahol már 100-at -
törölt tag
válasz
DBtomi
üzenetére
Hoppá hoppá, akkor ott valami szoftver beállítási hiba lesz? ... vagy közben bemozgattad a drótot gigabitre?

Sejtettem, hogy meg kell nézni az alap fizikai kapcsolatát is.
Most, hagyd úgy hogy Gigabitet mutat és indítsd el a PPPoE kapcsolódást?
Apropó hol vetted fel azt a PPPoE kapcsolatot? A szélessávú és telefonos kapcsolat résznél a PPPoE-t?
-
-
DBtomi
csendes tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nincs rajta rj45-ös törésgátló.
Mozog egyébként.
Szerintem kábelhiba lesz.
Ilyenkor nekem vagy nekik kell megoldani a problémát?
-
törölt tag
válasz
DBtomi
üzenetére
Lehet kábelhiba.

Amennyiben egyetlen ér nem érintkezik, akkor már visszaesik a kapcsolat Gigabit Ethernet-ről Fast Ethernet-re (100 Mbit/s-re).
"Ezt nem teljesen értem. Ha a falból jövő kábelt rákötöm csak úgy van internet, ha felveszek egy új PPoE kapcsolatot és beírom a felhasználóm és a jelszavamat."
... de, a vizsgálat idejére nem kell Internet, mert csak a fizikai kapcsolatot teszteljük. Az meg van Internet nélkül is. A kép elkészülte után meg kapcsolódhatsz, hogy ismét kommunikálni tudj.
-
-
DBtomi
csendes tag
válasz
üzenetére
Nincs telefonom.
Milyen okai lehetnek, ha 100-a a fizikai kapcsolat?
Kábelhiba esetleg lehet annál a végénél, amit én dugok a routerbe/PC-be? (pl. nem érintkezik az egyik ér(pár) megfelelően
Annyit csinálj még, hogy nem kell a PPPoE protokollt elindítani ("betárcsázni) a gépen csak dugd rá úgy a bejövő UTP-re a LAN portját, mintha egy lokál háló lenne. ... és azt a képet tedd be/linkeld ide!
Ezt nem teljesen értem. Ha a falból jövő kábelt rákötöm csak úgy van internet, ha felveszek egy új PPoE kapcsolatot és beírom a felhasználóm és a jelszavamat.
-
törölt tag
válasz
DBtomi
üzenetére
Márpedig az a bejövő kábel most 100 Mbit/s-es fizikai kapcsolaton van. Ezt a kép is mutatja. Azért mérsz 95 Mbit/s körüli értékeket, mert az a jellemző határszám Fast Ethernet-nél.
Analóg telefonod nincs, ugye?

Annyit csinálj még, hogy nem kell a PPPoE protokollt elindítani ("betárcsázni) a gépen csak dugd rá úgy a bejövő UTP-re a LAN portját, mintha egy lokál háló lenne. ... és azt a képet tedd be/linkeld ide!
-
DBtomi
csendes tag
válasz
üzenetére
Állítólag átdugtak, de mértünk is egy elfogadható sebességet.
Az biztos, hogy előtte 100mbps-et írt a routerem a WAN-nál.Annyit tudok még, hogy az átdugás után még nem lett jó és le kellett menniük a szerelői szintre, jelentsen ez akármit is.
Ennek okát persze nem árulták el. Kérdeztem, hogy a kábel lehet-e a gond, azt mondta az teljesen rendben látja.Magát a falból jövő kábelt nem cserélték ki, ha erre gondolsz.
-
törölt tag
válasz
DBtomi
üzenetére
A második link döglött. Pedig az lenne az érdekes.
Az első meg azt jelzi, hogy a router-gép fizikai kapcsolat gigabites, tehát az rendben van.
Szerk.:
OK! Megjavult.
Nos, az a bejövő kapcsolat még mindig fizikailag 100 Mbit/s-es akármit reszelt is a DIGI. Lehet, hogy az UTP kábelben nem érintkezik minden ér? ... ha, mint mondod átdugtak egy Gigabites switch portra. Hozzányúltak az UTP kábelhez egyáltalán? ... mert, lehet hogy át kellet volna kötniük gigabites bekötésűre.
-
törölt tag
válasz
DBtomi
üzenetére
"ppoe-n keresztül kötöm akkor pedig 100-at."
Mi az, hogy PPPoE-en keresztül kötöm? Olyan nincs. A PPPoE egy kapcsolati protokoll.
Álljunk a Start vonalra. ... mert, csapongunk mint a csattogós lepke.
Amennyiben rádugod a gépet közvetlenül a bejövő UTP kábelre mit jelez a hálózatoknál? Ne írd le!!! Tegyél be egy képet a hálózati kapcsolatról.
Így néz ki (ez egy gigabites kapcsolat):

-
peterr85
tag
Sziasztok,
A mai nap folyamán behúzták hozzánk az optikai kábelt, valamint kaptunk egy ZTE ZXHN F668-as routert hozzá. Gigabites netünk van, amit eddig nem használtunk ki mivel egy sima 300 mbps Tp-Link router üzemelt (hozzáteszem teljesen elegendő volt a sebesség). Nem voltam itthon bekötéskor, de asszony mondja, hogy a szerelő szerint picit gyengébb lett a wifi, lehetőség szerint kábellel használjuk. A picit gyengébb alatt egy speedtest alapján azt értjük, hogy az eddigi stabil 80-90 mbps letöltés helyett jelenleg 22 mbps-t produkál, engem meg megöl az ideg...
Volt már valakinek hasonló tapasztalata? Mi okozhatja?
Előre is köszi!
-
törölt tag
-
DBtomi
csendes tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Felhívtam még aznap a digi-t és kijöttek a szerelők. Kiderült tényleg rossz switch-re voltam rádugva, viszont az átkötés nem oldotta meg a sebesség gyorsulását.
Lementek a szerelői szintre, csináltak ott is valamit, majd sikerült egy ~530/200 körüli sebességet lemérnünk, mind az ő gépükön, mind az enyémen routeren keresztül.
(10 emeletes panelről van szó egyébként).Eltelt kb 1 nap és újra ~90-95 körüli letöltést mértem..
Eleinte azt hittem biztos azért, mert áthelyeztem a routert és az 1 méteres cat5e kábel (amivel teszteltük) helyett egy elég régi, de szintén cat5e kábel miatt történhetett meg a sebességlassulás (gondoltam megszakadhatott valahol).Viszont azt továbbra se értettem, hogy miért lassú még mindig a WIFI hálózatom.
Egészen a mai napig.. Rákötöttem PPoE-n keresztül egyenesen a falból jövő kábelt és ugyanúgy maradt a 90-95 körüli le és feltöltés.. Az internetbeálíltásoknál 100mbps-et írt..
Ami fix változás az az, hogy a router legalább már 1gbps-t ír a WAN résznél. Előtte pedig 100mbps-et mutatott.
Most megint hívjam fel őket?
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hogyan tovább? — Ezeket várjuk 2026-ban 🖥️
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Samsung kuponkunyeráló
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- OTP Bank topic
- LEGO klub
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Apple iPhone 12 Mini / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 89%
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER és EBIKE 2/3 ár alatt a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 Ti 8GB Rampage SHIVA ZALMAN 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem olyan bonyolult az alap dolgok (DHCP reservation, IP forward) beállítása, lényegében csak ennyi kell nekem a stabil működés mellett (meg majd a PPoE gigabit kiszolgálásához). 

) FTTB net + ASUS AC56U (384 Merlin fw) + Broadcom BCM4352HMB 802.11ac 2x2 wi-fi adapter, becenevén 'Azurewave' kombó. Kíváncsi leszek majd a FTTB-re átállás után is lesz e ilyen jó, hála istennek nekem sosem volt sávszél se stabilitás gondom itt Tatabányán.

Volt már valakinek hasonló tapasztalata? Mi okozhatja?