- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz
Damateo #7617 üzenetére
nézd át, hogy milyen repository-k vannak beállítva és akkor csak testing maradjon
frissítsd be és telepítsd a firefox-esr csomagot (az most friss, jó lesz neked)ha majd ennél később friss kell az nem lesz olyan egyszerű, mivel testing-hez nincs backports repó (az csak a stable-höz van)
-több lehetőséged is van:
1.
ha van megfelelő verziójú ff az experimental vagy az unstable repóban, akkor azt hozzá lehet adni, viszont nagyon ajánlott beállítani, hogy a csomagkezelő az ajánlott csomagokat ne kezelje függőségként (synaptic-ban be lehet kattintani), így az "idegen" csomagoknak kisebb lesz a függősége
telepíteni ilyenkor jobb konzolból (synaptic néha tud hülyeségeket csinálni ha több ág is hozzá van adva a debianhoz):
apt-get -t experimental (vagy unstable) install firefoxha az experimental-ból telepítettünk, akkor az a repó akár bent is maradhat, nem muszáj kiszedni, mivel a prioritás lejjebb van véve a többi ághoz képest, ezért nem fognak befrissülni a csomagok
ha az unstable-ből telepítettünk, azt a repót egyszerűbb kikapcsolni miután már nem kell (de ha a proritást levesszük, akár bent is maradhat, apt-pinning)
2.
letöltöd a binárist a firefox oldaláról és kicsomagolod, használod
ez a legegyszerűbb, de nem olyan debian-os (pl. debian-os patch-ek nem lesznek benne, de lehet nélkülük élni)3.
backportolsz saját magadnak csomagot valamelyik ágból
[link]
párszor csináltam ilyet, nem nehéz -
tlac
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #7598 üzenetére
hajrá
-
tlac
nagyúr
és a csomagok sem stabilabbak, ez mind csak urban legend
nem értek egyek, egy időben ubuntut használtam pár évig és rengeteg hibába futottam bele folyamatosan
mostanában is kiszoktam próbálni a frissen megjelent ubuntukat, és többnyire az első fél órában találok vagy 3 bugot benne
mindig az volt az érzésem, hogy csak félkész rendszert adtak ki megintdebianban a minőséget ott fizeted meg, hogy régi csomagok vannak benne
de ez egyébként nem akkora katasztrófa, mert libreoffice-t, firefox-ot, kernelt könnyen felraksz frissebbet backports-ból, a rendszer többi rész meg általában nem annyira érdekes, hogy már régi -
tlac
nagyúr
Aki korábban a backports-os Iceweasel-t használta, az a napokban tapasztalhatta, hogy gond van a repóval.
Mivel most már ismét Firefox a neve, ezért változtatni kell a sources.list-ben:deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-release
az Iceweasel-t meg le kell pucolni és feltenni helyette a Firefox-ot, így már ismét friss böngészőnk lesz.
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7489 üzenetére
tipikus, mindenki arra vár, hogy majd a másik biztosan foglalkozik vele
de értem, mert ha két kattintás másik desktopon megoldani, akkor az egyszerűbb, mint a bugreport, aztán az már más kérdés, hogy globálisan nézve nem hatékony
a kezdő linuxos meg jogosan szidja az os-t -
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7485 üzenetére
Egyébként még egy aranyos wine tulajdonság, miután felrakod, LXDE-n beállítja magát a .jpg képekhez is, amiket Internet Explorer alatt nyit meg
az ilyenekre venni kell fel bugot, akkor van rá némi esély, hogy valaki fixálja, egyébként nem fog történni változás, mert sok embert nem érint
-
tlac
nagyúr
válasz
szaszayanou #7475 üzenetére
ehhez szerintem semmit nem kellene hackelni
hogyan mountolod?
kde-t nem használok, wheezy gnome-mal simán ment régen is
-
tlac
nagyúr
akit esetleg érdekel, unstable repót behúzva könnyedén telepíthető a cinnamon 2.8.6 jessie alá
nincsenek durva függőségei -
tlac
nagyúr
jessie backports-ban elérhető a chrome-os pepperflash plugin firefox alá:
browser-plugin-freshplayer-pepperflashelső tapasztalatok alapján jobban működik, mint a legacy flash
hardveres gyorsítás is megy vele, de ezt külön kell bekapcsolni:
~/.config/freshwrapper.conf
enable_hwdec = 1példa config fájl az itt van, ha valakinek kellene még valami beállítás, de nekem elég volt a fenti egy sor
/usr/share/doc/browser-plugin-freshplayer-pepperflash/freshwrapper.conf.example
-
tlac
nagyúr
Aki esetleg Mate-et használ vagy hasonló compositor, compiz nélküli asztalt és zavarja a tearing azoknak segíthet következő:
Vsync bekapcsolása modern Nvidia kártyákon driverből (nekem a GT520-on vígan megy):xorg.conf
Section "Device"
Identifier "My GPU"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "true"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"
EndSectionA régi gépemen ki is dobom a Cinnamon-t, a Mate gyorsabb, plusz ezzel a trükkel már szépen is fut.
Plusz a Firefox/Iceweasel-ben is szépen, laggolás nélkül működik a smooth scroll Mate alatt. -
tlac
nagyúr
válasz
herdsman12 #7195 üzenetére
igen
-
tlac
nagyúr
válasz
SATA_boy #7174 üzenetére
Magyarországán van még egy BME-s repó is, egyébként nem biztos, hogy ezek lesznek a leggyorsabbak, hiába vannak közel.
Ezek a backport-os tárolók nem jelentenek veszélyt a rendszer stabilitására?
az a kettő biztos nem
ráadásul a debian-osból magától semmi nem települ fel, csak ha te direkt szeretnéd
erre írtam a példát: apt-get -t jessie-backports install libreoffice-coreEgyébként fura hogy miért nem használnak már https-t ami biztonságosabb kapcsolatot jelentene.
szerintem felesleges, valamilyen aláírásos védelem van, de nem tudom hogyan működik
pl. a mozillásnál: [link] -
tlac
nagyúr
válasz
SATA_boy #7172 üzenetére
használd inkább a httpredir-t, ez elvileg az optimális helyet választja ki:
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie main non-free contrib
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-backports main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports iceweasel-releasemeg berakhatod még a mozilla, debian backports-okat is (friss libreoffice, iceweasel, stb.)
(apt-get -t jessie-backports install libreoffice-core)Iceweasel sem rossz, például külön örültem hogy a Firefox alatt használt kiegészítők itt is szépen működnek
mivel ez egy debian-osított firefox, így ugyanazt tudja, mint a firefox
Ami gondom van az Iceweasel-lel: nem tudok 1080p-s youtube-os videókat nézni, 720p a maximum
két lehetőséged van:
-kikényszeríted egy kiegészítővel, hogy a flash-t használja html5 helyett: [link]
-maradsz a html5-nél és beállítod az about:config-nál a mediasource akármiket: [link]én az előbbit használom, bármennyire utált is a flash, de gyorsabb
-
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7137 üzenetére
3 gépemen van Debian Iceweasel-zel
legelső Core 2 Duo, E6400 (2,13GHz), nagyon régi Nvidia 7600GST kártyával, opensource driverrel, Mate felülettel, szoftveres renderelés, vsync nincs
-finom görgetéssel kb. 3 centi vastagon nagyon látszó tearing
-finom görgetés nélkül elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottújabb Core 2 Duo, E8400 (3Ghz), Nvidia GT520, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül kb. 1-2 pixelnyi vastag vonal kis késleltetéssel rajzolódik, elég zavaró
-finom görgetéssel kevésbé észrevehető, elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottugyanez a gép Win10-zel
frisss Iceweasel-zel, finom görgetéssel gyönyörűen működikúj gép, Intel 4790K (4GHhz), Nvidia GTX Titan, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül elmegy, de érzésre nem olyan jó mint korábban
-finom görgetéssel elég folyamatos, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódott -
tlac
nagyúr
az optika is valami /media/cdrom (vagy /cdrom) helyre mountolódik normális esetben, szerintem oda kézzel is lehetne csatlakoztatni az iso-t
egyébként elég sok mindent meg lehet csinálni konzolból a telepítővel, lehet pont azt is, amit szeretnél
de nem lenne egyszerűbb ha netet vagy normális pendrive-ot szereznél hozzá? -
tlac
nagyúr
Az miért van, hogy a cinnamon-ból a legfrissebb 2.6-os verzió a sid ágban van és nem az experimental-ban?
[link]
Úgy tudtam, hogy experimental-ba kerülnek be elsőként a csomagok. -
tlac
nagyúr
válasz
bambano #7014 üzenetére
hardveres flash gyorsítás be van kapcsolva nálad?
ha arra gondolsz, amit jobb klikkel lehet a flash-nél bekapcsolni, akkor igen
meg a böngészőben is be van pipálva
semmi egyebet nem hackeltemegyébként alap Jessie-s zárt Nvidia driver itt is
pulseaudio is van, nem piszkáltam beleIceweasel-ből 38.0.1 van nálam, ami különbség lehet
viszont most elég izmos gépen próbáltam (4ghz core i7)
-
tlac
nagyúr
válasz
olivera88 #7005 üzenetére
passz, tőlük kell megkérdezni
de én is nagyon ritkán használtam, ezért nem érdekelt, hogy utánajárjak(#7006) bambano:
adsz egy linket, hogy megnézzük, hogy nálunk mit csinál?
szerintem gyárilag nem települ a flash, adobe-s van fent?de egyébként a flash miatt érdemes inkább chrome-ot/chromium-ot használni, a firefox-hoz már régóta nincs igazi támogatás
-
-
tlac
nagyúr
Véletlen nem tudja valaki, hogy a cinnamon menüben a hibernálás gombra milyen parancs fut le?
Azt akarom megoldani, hogy működjön a swapfile-ba a hibernálás.
Ez alapján az s2disk parancs kiadásával már megy, de jó lenne ha a menüből is működne.
Most csak annyit csinál, hogy bejön egy pillanatra a karakteres konzol, de után vissza is jön a cinnamon felülete. -
tlac
nagyúr
a libmtp csomagok már most elavultak a Jessie-ben, kénytelen voltam a testing ágból befrissíteni ezeket (libmtp-common, libmtp-runtime, libmtp9), máskülönben nem látja a telefonomat (Lumia 640)
-
tlac
nagyúr
Aki Cinnamon-t használ, az találkozhat azzal a jelenséggel, hogy a háttéren lévő ikonok bizonyos témáknál bénán néznek ki:
Itt a fix rá:
~/.config/gtk-3.0/gtk.css
.nemo-desktop.nemo-canvas-item {
color: #FFFFFF;
text-shadow: 1px 1px #000000;
} -
tlac
nagyúr
Egy kis tapasztalat egy régi Nvidia kártyával, egy Inno3D 7600GST-vel.
Debian Jessie Mate-en a Nouveau driverrel sokkal gyorsabb a UI, mint a gyári hivatalos legacy driverrel. Főként Iceweasel-ben scrollozásnál vagy a Synaptic-ban egyszerre sok csomag kijelölésénél látványos a különbség. De úgy általánosságban is a gyári drivernek nagyobb a CPU igénye és a régi Core 2 Duo-s gépen érződik.
Valószínűleg egyébként a Nouveau nőtt fel a feladathoz és a gyári driver meg lett elrontva, mivel amikor annak idején megvettem a gépet, nem voltak ilyen problémák a gyárival. -
tlac
nagyúr
A mozilla.debian.net-en most már van a Jessie-hez is friss backportolt Iceweasel.
-
tlac
nagyúr
válasz
gery2123 #6911 üzenetére
szerintem neked a kodi-standalone csomag kell, de nincs vele tapasztatalom
-
tlac
nagyúr
válasz
Apollyon #6897 üzenetére
értettem korábban is az érvedet, részben egyet is értek vele
a legtisztább egy harmadik topik lenneJah, mert szerinted aki sosem foglalkozott ilyesmivel az tud bármilyen más disztrót, vagy akár windózt "üzemeltetni"?
nem, de ezt nem értem hogy jön ide
Iscariah, ubyegon2
mindenesetre több energiát nem pocsékolok el, hogy "cicaharcban" vegyek részt
-
tlac
nagyúr
válasz
ubyegon2 #6894 üzenetére
ezt linkelhetted volna korábban is (vagy ha volt is, nem vettem észre)
itt már látszik, hogy egyedi hibád van
ha kevered is rendszereket, ilyen nem szokott történniezt is írtam:
(vagy lehet fel is lehetne pakolni onnan Jessie alá, ha bátor vagy)tlac ft. hozzáállását nem tudtam annyira érteni, máskor ő se ilyen, a mostani Debian-LMDE2 cinmanó hibridet is neki köszönhetem.
az a baj, hogy szavakon lovagolsz, ironizálsz, ami nekem nem egyértelmű (szerintem másoknak sem), hogy mikor teszed
ha valamivel nem értesz egyet, akkor arra írsz egy baromságot, ahelyett, hogy leírnád kulturált módon, hogy mi a gondod vele
úgy összességében elég bicskanyitogató üzenetet tudsz írni, amit nem bírok mindig elnézni
közben neked vannak problémáid a rendszerben, de így csak abba az irányba haladsz, hogy mellőzzük a kérdéseidet -
tlac
nagyúr
válasz
ubyegon2 #6891 üzenetére
bocs, telefonról, meg tabletről pötyögtem, és a legrövidebb módon akartam leírni
a hiszemet abban értelemben használtam, hogy valószínűleg nem úgy történt, eléggé kételkedek benne
általában a kezdeti beállítások az első indításnál jönnek létre
Köszi ezt a már- már axiomatikus bölcsességet! Ilyent nem tanulnék a kezdő topikban, az biztos!
szívesen, "örülök", hogy ilyen hatékonyan tudsz érvelni
Szerintem ne fecséreld ezentúl guruságodat ilyenekre, mint én meg a többi kezdő!
jah, majd máskor jobban figyelek!
(#6892) Iscariah
a probléma ott van, hogy a Mint-es topik főleg az Ubuntu alapúval foglalkozik
ha az LMDE-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem, és ez nem a Mint specifikus dolgokat érinti, én itt tenném fel a kérdést, mivel itt több a Debiant használó ember
kb. ezzel a gondolatmenettel offoltam ide az LMDE-s linkeketAmúgy meg kezdők is használhatnak Debiant, mint pl sokak szülei, köztük az enyéim is
nem ugyanaz használni, mint üzemeltetni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest