Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
tegnap, - már sokadjára - megnéztem egy kisfilmet, a bolygókról
valamelyik apollo urhajós nyilatkozott, a marsra szállással kapcsolatban, és olyan -számomra- baromságokat mondott, hogy
a "mars testvér bolygónk"
meg, hogy: "az emberek kérdezik, hogy hogy lesz vizünk", erre a válasza: "a víz ott van, minden ott van, csak oda kell menni, és csinálni kell, nem tudja hogyan, és mikor, de be fogjuk mi emberek népesítni a bolygót, és otthounk lesz, ugyanúgy mint a föld"namármost hogy lenne a testvérbolygónk, alig van légköre, nincs ami megvédené a káros sugárzástól a bolygó felszínét
az átlaghômérséglet, ha jól emélkszem -52 fok
1. hogy beszélhet valaki a saját hóbortja, megszállottsága miatt ekkora blôdségeket
2. miért adnak ennek mikrofont? -
Kraptor
őstag
Pár érdekes link (lehet, hogy ismertek):
Stellarium
universe Sandbox
Astronomy Picture of the Day
Makszutov.hu -
Algieba
őstag
Szavazzatok ti is a csillagkeletkezési területre! Szerintem, a porködökről készült fotók nagyon szépek. Jó látni, hogy a Tejút még mindig életet ad új csillagoknak.

-
Algieba
őstag

Mai Hold-Vénusz közelség.
-
djyuri
őstag
Erről beszéltem köszönöm

A 87 sec jó.
A B a 8.-ik másodpercben,ahol szintén eléri a 2-es a 87.-ik hatványértéket.
A C a 6.-ik másodperc,ahol szintén eléri már a 2 a 87.-ik hatványértéket.
Buta?...nemtom...egy fősulis barátom is meg tudta oldani. Egy csillagászati fanatikus ismerősöm is rájött hamar,hogy simán mindenhol a 2-es szám hatványai.
Így nem értem a problémád.
Ha kész egyenletet írok,akkor minek a feladat? :SA google earth a feladat vizuális mintája.
Természetesen a föld sem az univerzum egyik szélén van. Ahogy szerintem a 13,5 milliárd fényév sem a széle. Mindössze ez a távolság tudott,hogy erről jött ide az eddigi legősibb részecske,illetve számítható jelenség.
Ez a feladat csak egy társasági beszélgetésen jött össze. Én csak papírra vetettem.
Ha 5-en értették ott,akkor vagy mind az öt és én..meg akiket fent említettem mind totál hülyék,vagy NE haragudj,de csak a magyar nyelvben nem egyezünk veled
Mi az, hogy "távolodik pontosan kétszer annyiszor?" Ennek nincs értelme. Ez egyszerű matek nyelven további szintet jelent másodpercenként a 2-es hatványában. Semmi több...és semmi kevesebb.
-
vati
senior tag
Kicsit kusza és ellentmondásos a leírásod, a szöveg meg a példák nem egyeznek. (nyomi középiskolás házi feladatnak tûnik.) Mellékszál, de baromság hogy 13.5 milliárd fényévre az univerzum széle lenne, a google earth nem tudom, hogy jön ide.
t=0-nál 1 méter a távolság, t=? esetén lesz X méter a távolság, ha X t mértéke szerint
duplázódik. Ez eddig D=2^t alakú exponenciális fgv-re vezet.
A) esetben ez maga az egyenlet. log2-t véve kijön cca 87 másodperc. (ha a távolság adat jó)
B) Mi az, hogy "távolodik pontosan kétszer annyiszor?" Ennek nincs értelme. Lehetséges értelmezés, hogy 2x távolodik minden másodpercben, duplázódó távolságra. Ekkor D=2^(2t) alakú lesz az egyenlet, a példád már itt rossz, 4, 16, 64 lenne a helyes. (Mintha egy 2^1, 2^(1+2), 2^(1+2+3) szabály alapján számoltál volna, ami nem látom, honnan jön)
C) Itt feladom, olyan kusza a megfogalmazás hogy szerintem nem érted az eredeti feladatot. Mihez képest micsoda duplázódik? Láthatóan egy 2^1, 2^(1+4), 2^(1+4+8) összefüggés alapján számoltad a 3 példát, nem világos, miért.)
Az eredeti feladattal valószínûleg az exponenciális kifejezések azonos átalakításait akarták gyakoroltatni
-
vati
senior tag
2005-ös Spirit kép, valós színekkel.
Érdemes megfigyelni a Földön soha nem látható kékes színű naplementét -normálisan ott is vörös szokott lenni–, és az ég vörösesbarna alapszínét.
A marsi ég színeit -ellentétben a Földdel- a légkörben lebegő nagyon finom por (barna vas-oxidok) határozza meg. Ha nem lenne a por, a marsi ég a földihez hasonló mélykék lenne a Rayleigh-szórás miatt, de sokkal sötétett árnyalatban, mivel jóval vékonyabb.
Mivel a por koncentrációja és szemcseméret-eloszlása rengeteget változhat idő és hely függvényében, az ottani ég színei is változékonyak, és fényessége is - tipikusan vajszerű vörösesbarna, de lehet fehéres is, extrém esetben akár a kék árnyalat is megjelenhet. (nagyon kevés vagy nagyon aprószemcsés por -"blue haze") Amennyire tudjuk, ez a kékes naplemente ott sem gyakori, ezért is kuriózum ez a kép.Én azért nem tartom olyan szomorúnak. Szívesen végignézném egyszer élőben

szerk: és azt is érdemes észrevenni, hogy hiába ritka a légkör, és nagyobb a felszín görbülete (kisebb a bolygó) ott is van refrakció és extinkció, mint a Földön.
-
djyuri
őstag
Sziasztok!
Kicsit feldobom a topikot egy szerintem érdekes eredmény szülő feladattal.A feladat 3 részes. A 3.-ik részhez nekem is rajzolnom kellett az elején,de utána már egyszerű. Kíváncsi vagyok mennyi idő alatt kapok végeredményt tőletek

Megpróbálom a legegyszerűbben leírni a feladat szövegét.
A feladat arról szól,hogy a föld a világegyetem egyik felén van. És a világegyetem másik fele a jelenleg ismert 13,5 milliárd fényévre van tőle. Egy fényév 9,46 billió Km,ami 9,46millió*millió Km. 9.4605*10 a 15.-iken méter.
A teljes univerzum,amit 13,5 milliárd fényévre becsülnek az értéke méterben:
127808280000000000000000000A feladat ismert szereplője egy ember és a google earth nevű netes program.
A feladat mindhárom részében a google earth az ember fejétől 1 méterre helyezkedik el. És távolodik tőle,míg el nem éri az univerzum 13,5milliárd fényévre lévő végét.
A távolodás mértéke:
A.:
-minden másodpercben távolodik egyszer,mégpedig pontosan az előző meglévő távolság kétszeresére (a ragozásra figyelni! -sére ).
Tehát:
1.sec 2méter
2.sec 4méter
3.sec 8méterB.:
- minden másodpercben távolodik pontosan kétszer annyiszor,mint az előző másodpercben és természetesen itt is minden távolság az előző távolság kétszeresére nő.
Tehát:
1.sec 2méter
2.sec 8 méter (mivel itt már kétszer távolodik)
3.sec 128 méter (mivel itt már négyszer távolodik)C.:
- minden másodpercben távolodik pontosan kétszer annyiszor,mint az előző másodpercben, de minden következő távolodáskor az előző távolság kétszeresének a duplájával távolodik.
tehát:
1.sec 2 méter
2.sec 32 méter (mert kétszer távolodik és mind a kétszer kétszer dupla annyit)
3.sec 8192 méter (mert négyszer távolodik és mind a négyszer kétszer dupla annyit)A megoldásokat szeretettel várom.
A feladat B és C részében elég azt a másodpercet megmondani,aminek a leteltekor már elhagyná az univerzumot.
Senki ne kavarodjon össze a méter és kilóméterekkel. És senkit ne tévesszenek meg a nagy számok.
A feladatot kicsit megcsavartam,amennyire tudtam,mert egy okos matekosnak egy öt perc
De ha nem ért magyarul,akkor sohanapján sem oldja meg
-
sHafiii
tag
Nem tudom, hogy volt-e már ez a szoftver: Stellarium. Nagyon jó kis program, suliba a földrajz-bemutatón használták, nagyon megtetszett, itthon is leszedtem, lehet benne kutakodni rendesen.

-
Algieba
őstag

Marsi naplemente a Nap csillagászati képe oldalról, amit nemrég belinkeltem.
Elnézve a képet, nekem csöpp vágyam sincs a Marsa utazni. Annyira szomorú és idegen a látvány, és valamennyire mégis ismerős. -
Algieba
őstag
2009 a Csillagászat Éve.

-
Algieba
őstag

Ez a kép 2.-án készült mobillal a csabai házak felett sétáló hármasról.
Sajnos, elsején felhős volt az ég.
-
Algieba
őstag
Nálunk derült az ég, így megnézhettem az alkonyi égen a Vénuszt is a Jupitert. A Vénusz a kora esték látványossága. Egy belső bolygó tömény légkörrel és barátságtalan környezettel, míg a Jupiter egy külső bolygó, a legnagyobb bolygó a naprendszerünkben, és nagy, hatalmas gázburok veszi körül a szilárd magot.
Állítólag a belső bolygók is gázóriások voltak, csak a fiatal Nap kitörései elsodorták a hidrogén-hélium-metán légkört és maradt csak a szilárd mag.
Ez jobban hihető, mint hogy alapból kőzetbolygóként indultak a belső bolygók. -
Algieba
őstag
Ma hajnali 2:30-tól négyig figyeltem a radiáns irányában az eget, és bőven megérte kint lennem.
Cirka 60 meteort láttam, ebből 10 igazán fényes, ragyogó tűzgömb volt. Az egyik pl. olyan hosszú nyomon ment, mint a Kis Medve csillagkép, és a Sárkány feje alatt hunyt ki. Volt jó pár raj nélküli, átlagos, kicsi, fehér, nagyon gyors meteor is, de a többség Perseida tűzgömb volt.
Aztán volt olyan, hogy egymás után négy szaladt négy felé, szépen kirajzolva a radiánst.
Az idei tetőzés igazán megkapó volt. Megint rácsodálkozhattam az égbolt nagyszerűségére. Annyira jó volt a láthatóság, hogy a kis binokulárommal megláthattam az M33-at.
Remélem, idén még a Geminida meteorraj is hasonlót fog produkálni. -
Algieba
őstag
Alkonyattól pirkadatig érdemes a Perzeusz csillagképet figyelni, mert onnan rajzanak (látszólag) a földi légkörbe a Swift-Tuttle üstökös anyagának pirinyó részecskéi. Ugyan a poranyag ledobója éppen a naprendszer külső területei felé nyargal, de sok-sok megtett útja során bőséggel teleszórta a pályáját. Hajnalban érkezik egy sűrűbb poradag, így a Perseida meteorraj tetőzik. Aki szeret az égbolt alatt elmélkedni, annak remek szórakozás egy meteorraj.
Augusztus 16.-án nagyfokú részleges holdfogyatkozás. Este tizenegykor éri el a legnagyobb mértékét a fogyatkozás. Érdemes meglesni a vöröses teleholdat.

-
VinoRosso
veterán
ű hát én annyit nézem mindig az ÉTben( van minden hó elején csillagnaptár) hogy melyik bolgyó merre van, próüblom memorizálni, aztán este mikor felnézek az égre sose jut eszembe hogy hol kéne keresni
Meg aztán nem is nagyon van időm a csillagokat nézegetni, sajna...pedig de jó lenne 
-
Algieba
őstag
Sziasztok!
Derült ég esetén külterületen nagyon érdemes átnézni a déli égboltot. A nyári Tejút nagyszerű látvány! Még itt, a kertségben is a 10x50-es binokulárral általam még nem látott Messier objektumokat észleltem. Sok gömb- és nyílthalmaz várja a kíváncsi és szépre éhes szemeket.
Nagyon praktikus a picosky alkalmazás. Pl. mutatja, hogy a Jupiter körött hogyan állnak a Galilei holdak. A kedvenceim. Most hogy korán kel és megfigyelhető a Jupiter, mindig ránézek a piciny holdakra.
Üdv!
Andrea -
popey37
addikt
ide figyeljetek emberek!!!
van egy tölgyfa teodolit háromlábú állványom, Gemini 10 mechanikával, óragéppel.
ha esetleg érdeke valakit, adjon rá ajánlatot.
üdv:popey
-
VinoRosso
veterán
válasz
.:GoliBali:.
üzenetére
Eszt ösmered?
-
FireShadow
senior tag
szoktatok müholdakat nézegetni? iridium csillanasok, ISS meg ilyesmi? mindig akkor jut eszembe csekkolni az oldalt 5-10 perccel azutan hogy volt valami az égen, tudatalatt vagy énnemtom de most maradtam le egy -2.3-as ISS-röl mikor nemrég dokkolt ra az ürsiklo ha jol tudom
-
VinoRosso
veterán
oké nem most várok választ, elég ha pár háten belül utána tudnál érdeklődni valahol. Konkrétan olyanokra gondoltam, amivel az OMSZnél számolhatnak, ha egyetalán számolnak ott valamit. Szóval konkrét időjárás előrejelző rendszerek működésére vagyok kíváncsi, nem konkrétan tornádó vadászatra, bár az is érdekes lehet. Gondolom ezek rengeteg nemlineáris diffegyenletet számolnak, különböző paraméterekkel és kezdetiértékek szerint, meg valami valószínűségi alapon vett bizonytalansági faktorral korrigálva. De ez csa tipp, én teljesen noob vagyok ehhez, viszont érdekel, mert a kaotikus dinamikához kapcsolódik, van benne informatika, programozás, kemény hardverek, szal minden ami nekem kell

-
VinoRosso
veterán
válasz
FireShadow
üzenetére
hát nekem ilyen 3-4 sör után szokott lenni
, vagy akkor ha nem alszom egy napig(mostanában inkább az utóbbi) -
Algieba
őstag
válasz
VinoRosso
üzenetére
Ha komolyan érdekel a csillagászat, akkor javaslom, hogy lépj be a Magyar Csillagászati Egyesületbe, vagy regisztrálj a honlapján. Ott igazi profik vannak, én csak egy lelkes égbolt bámuló vagyok.
Mire gondolsz a meteorológia informatikai hátterével kapcsolatban? Én csak mint felhasználó látogatom a honlapokat, köztük az OMSZ-ét.
-
Algieba
őstag
válasz
FireShadow
üzenetére
A halo egy légköroptikai jelenség, amikor a nap vagy a hold fénye megtörik a magasban lévő fátyolfelhők jégkristályain. Persze a hold esetében is a nap fénye szóródik szét, hisz a hold egy rideg kőgolyó, nincs saját fénye.
A problémáddal mégis csak egy szemészt kellene felkeresned, ha nagyon zavar. Nálam így kezdődött a látásromlás. Szerencsére megállt -1,5-nél, de akkor is idegesít, hogy ha élesen kívánom látni a távoli tárgyakat, hordanom kell a szemüveget.
-
VinoRosso
veterán
Hmm látom Te meteorológiával is foglalkozol. Érdekesek azok a szupercellák a kep.tar oldaladon. Úgy tudom ez nem túl gyakori errefele, bár a viharsarkot se véletlenül hívják annak gondolom, nem rég is volt ott egy tornádó. Esetlen a meteorológia informatikai hátterében nem vagy otthon? Vagy nem tudod hogy hol lehetne ebbe betekintést nyerni?
-
VinoRosso
veterán
Jé de jó hogy van egy ilyen topic gyorsan el is mentem a kedvenccek közé. mindig is érdekelt a csillagászat, és kiváncsi lennék, milyen szoftveres és hardveres megoldások támogatják ezt a tudományágat.
-
FireShadow
senior tag
mi aza halo?
egy kérdésem lenne.
elég sokat töltök sötét helyen igy az elméletem szerint a szemem nem romlott,
elég érzékeny, sokszor latom azokat a csillagokat is naplementekor amit más nem.de felmerült egy probléma, utóbbi időben kettőt látok belőlük. mintha kicsit bandzsitanék. de nagyon kicsit. szóval nehezen tudom összerakni a 2 képet amit látok a szemeimmel. stabil csillagoknál egy kis noszogatás után sikerül, de iridium mühold csillanásra esélytelen. mitől lehet ez? nem vagyok szemüveges amugy, élesen latok mindent halisten, koppkopp
kösz
-
Algieba
őstag

Frissen fotóztam. Szép hold haló jelenség.
Szerencsém volt, hogy kinéztem a keleti ablakon és megláttam. Haloványan látszódtak a színei is, de a fotón nem tudtam visszaadni őket. -
Algieba
őstag
Nagyon jó montázs a teljes holdfogyatkozásról. Az összerakott fázisok segítségével látható a föld árnyéka.
A magunk árnyékát könnyedén meglátjuk, de így, ilyen nagyban a szülőbolygónkét, ritkán. -
Algieba
őstag
Február 21.-én, hajnali órákban teljes holdfogyatkozás lesz.
Részletes információk a linken:
[link] -
Algieba
őstag
Egy egyszerű légköri jelenség a mai nap eseménye:

A magasszintű felhő jégtűin szétbomlik a fehér napfény a szivárvány színeire. -
Algieba
őstag
Péntek reggel, 6-7 óra között a Quadrantida meteorraj okozhat látványos jelenséget, ha az ég kitisztul. Az Ökörhajcsár csillagkép felé kell nézni a keleti égbolton.
-
Algieba
őstag
2008-ban lesz teljes holdfogyatkozás, február 21-én hajnali háromtól, és lesz teljes napfogyatkozás, de ehhez északra kell utazni, augusztus elsején.
A holdfogyatkozást derült idő esetén megnézem.
Eddig már 5-höz volt szerencsém.
Napfogyatkozást csak egyet láttam, a 99-est, de elhatároztam, hogy ebből a fantasztikusan szép jelenségből még egyet látnom kell az életem során.Szakadjon már fel a köd, nézném a csillagokat és a Messier-objektumokat.
Egy nyári cikk az Altairól: [link]
-
vati
senior tag
válasz
üzenetére
"Véletlenül nem tudtok egy Csillagtérkép programot? Anno, mikor Ubuntut telepitettem fel abban volt vm ilyesmi. Starknopx vagy vm hasonló nevű. Viszont én windózt használok, szóval egy windowsos csillagtérképet keresek..."
tudom hogy régi hsz, csak azért válaszolok, hogy ha valaki legközelebb használná a keresőt, megtalálja

A SkyGlobe DOS-os, tudtommal jó rég nem fejlesztik, bár kicsi, gyors, pontos, és nagyon sokat tud. Persze csak VGA grafikával... 3.60 az utolsó free verzió, 4.50 az utolsó létező, anno 1993.
Ha újabb-csicsásabb dolog kell, akkor Stellarium.
Linuxra, winre, Mac-re is megvan, open-source dolog.
Weboldalának kitalálását a fantáziádra bízom...
-
vati
senior tag
1.-3. bocs, erre tényleg csak olyat lehet válaszolni hogy www.google.com, www.nasa.org, www.csillagaszat.hu ....
2. tervezni sokmindent terveztek/terveznek, konkrétum nincs.
Az Europa hold jött szóba, majd a Szaturnusz Enceladus holdja, de kiderült, hogy nem tudni pontosan, 70 m vagy 70 km mélyre kell majd lefúrni - ami bonyolít a dolgon... -
vati
senior tag
igen, 2 éve ez volt a háttérképem...

Az újabbak közül ez is látványos, sőt érdekes. (rögtön a press release katalógusra mutat)
Szinte térben látja az ember, ahogy szétszórja egymást a két kölcsönható galaxis, és a kisebb-nagyobb háttérgalaxisok külön adnak egy mélységet a képnek... -
vati
senior tag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
"Ugye a mi galaxisunk kb így néz ki."
Nem teljesen, az m104 extrém aktív galaxismaggal rendelkezik, ez nem tipikus.
"Miért van az, hogy a központban lévő fényességet nem lehet látni az éjszakai égbolton?"
Azért mert eltakarja az útba eső por, főként optikai tartományban. Csak a szomszédos spirálkarokat látjuk Tejút formájában, de nem a távolság, hanem a fősíkban koncentrálódó csillagközi por miatt. A Cygnusban (Hattyú csillagkép) szabad szemmel is látható a hatalmas sötét porsáv ami kettévágja a látható Tejutat.
De a mi Tejutunk se kifejezetten halvány a közepe felé... csak mostanában (északi félteke, téli égbolt) éppen a Naptól kifelé eső, csökevényesebb ágra látunk rá.Ha megnézed az M104 képét amit belinkeltél, ott is megvan a markáns sötét sáv, oda képzeld magad.
Elég rendesen lehalt ez a topik

-
Algieba
őstag

A ködös időben a Messier-albumot lapozgatom és a hálón keresek színes képeket az objektumokról. Az M51 csodálatos.
A Hubble űrtávcső honlapján remek képek találhatóak.
[link] -
-
Algieba
őstag
válasz
Dilikutya
üzenetére
A Holmes üstököst magam is megnéztem a 10x50-es binokulárral. De szabad szemmel is látható volt.
Ui.: Van egy java programocska telefonra, planetárium, picoSky a neve. A nokiaprogramok.hu-n található. Lehet benne keresni Messier objektumokra, ismertebb csillagokra. Nagyon jó.
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Dilikutya
üzenetére
Sejtettem, hogy a távolság a ludas az ügyben
csak gondoltam rákérdezek.
De ha pl a Sombrero galaxisban laknánk, akkor a kép szerint elég dúrván látnánk a középpontot.
-
Dilikutya
félisten
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Talán mert kurva messze van
. Az égbolton látható csillagok többnyire a Tejút hozzánk közel eső karjának részei. Tejúton kívüli csillagok fényei a Földről szabad szemmel nem láthatóak, mivel a legközelebb eső Androméda köd is csak egy elmosódott, teliholdnál alig nagyobb folt, tiszta időben, és a csillagai csak a legnagyobb teleszkópokkal láthatóak. -
Dr. Romano
veterán
Bocsi, ha nagyon lámát fogok most kérdezni:
Ugye a mi galaxisunk kb így néz ki. Miért van az, hogy a központban lévő fényességet nem lehet látni az éjszakai égbolton? Tudom nagy a távolság, de ha egy egyszerű csillag fénye sokkal messzebbről elér idáig, akkor ez hogyhogy nem?
Előre is köszi
-
Dilikutya
félisten
Üstökös érkezett, a napokban még felfedezhető, ha épp tiszta lesz az idő.
Bár a cikk a folytatásról nem ír, de elképzelhetőnek tartom, hogy hamarosan újrafelbukkan, miután a kilökődött anyat csóvává áll össze.
-
rii
nagyúr
megodom magam.....
http://hu.wikipedia.org/wiki/Galaxis - galaxis
-
rii
nagyúr
google nekem is kiadta a wikipedia.org-t, de más nem volt hajlandó hozzámvágni
az angol tudásom a
fdisk /mbr
format c:\
format c:\ /u
és a dir /b /s /o:n /a:s -re terjed csak kicsillagaszat.lap.hu -t még nem tudtam átbönglszni, azért kunyerálok itt infóért ....
-
aktív tag
Én úgy tudom, hogy az égen látható csillagok nagyrésze a mi galaxisunkba tartozik(Tej-út), és más galaxisok, meg szabad szemmel csak egy pontnak látszanak az égen. Távcsővel már látszik az alakjuk is.
-
-
rii
nagyúr
válasz
Dr. Romano
üzenetére
jó lenne ismerni hogy ezek milyen galaxisban vannak .... meg hogy azok a galxisok merre helyezkednek el a miénkhez képest.
-
kicsitomi88
őstag
válasz
frame>24
üzenetére
A neutrínó egy nagyon kicsi vmi. Szakszerű magyarazatot nem tudok, de a legkor felso retegeben keletkeznek(asszem) es közel fenysebesseggel haladnak így érve el rövid életük alatt a földfelszint(ezzel bizonyíottak asszem Einstein azon tetelet h gyorsan mesz-lassabb idő).
Asszem mikroreszecske.[link]
-
frame>24
addikt
A csillagászok szerint ~ 5 milliárd év múlva a mi napunk is felfúvódik (H helyett He-t fog égetni), elnyeli a Földet (sőt, asszem a többi belső bolygót is), aztán szupernova-robbanás után apró, de marha tömör neutrínó lesz belőle, szal'?
Csak idő kérdése...218/2.pont: azt a szondát a Jupiter Európa nevű holdjára szánják, én is nagyon kíváncsian várom, ti. bakteriális életformát remélnek találni, de még semmi hír a projektről!
-
szatocs
őstag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Már-már hihetetlen
Már azt is nehéz felfogni, hogy a Nap mekkora
-
Rive
veterán
Akkor egy szabadszemes: Iridium felvillanáok
Röviden: van ugyebár az 'Iridium' nevezetű kissé elhanyagolt szatelitrendszer. Egyik-másik elemének napelemtáblája néha a föld felé tükrözi a nap fényét. Az eredmény egy nagyon fényes, de csak max pár tucat másodpercig tartó kifényesedés.
Egy jó kis site Iridium meg némely más égi bigyó jelenségeinek bejóslásához: [link]
Pestre egy előrejelzés: [Link]
Már persze, ha valamit el nem csesztem

-
rii
nagyúr
1 .más csillagok körül talált bolygókról van valami összefoglaló?
vagy van a bolygóvadászoknak weboldala?2. illetve terveztek a naprdneszer valamelyik vagy bolyxgólyára, vagy bolygólyának holdjára onya szondát küldeni, ami a fagyott rés zalá befúrja magát, és az az alatt elterülő óceánban tengeralattjátróskodik.
3. 2003óta milyen űrszondákat küldtek és hova?
-
Algieba
őstag
válasz
üzenetére
[link]
A SkyGlobe-t használom mint planetárium programot.Megnéztem a Holmes üstököst a Perzeuszban. Szabad szemmel is látható csillagszerű pötty. A 10x50-es binokulárban pedig nagyobbacska, sárgás pamacs. Egyből látható, hogy nem plusz csillag.
Végre egy tiszta éjszaka. Már nagyon untam az esőt...
-
aktív tag
Sziasztok.
Véletlenül nem tudtok egy Csillagtérkép programot? Anno, mikor Ubuntut telepitettem fel abban volt vm ilyesmi. Starknopx vagy vm hasonló nevű. Viszont én windózt használok, szóval egy windowsos csillagtérképet keresek... eddig sikertelenül.
-
Algieba
őstag
válasz
bandiras2
üzenetére
Jó érzés nézni az eget, olyan akár egy szép emlékalbum. Hisz a fénynek is időbe kerül, mire átszalad a mérhetetlen távolságokon. A fény a múlt hírnöke az esti égen.
Annyira szentimentális vagyok.
Konkrét hír: Holnap a Hold elfedi a Szaturnuszt. 21:30-kor kezdődik a fedés. A Szaturnusz a Hold sötét oldalán kerül fedésbe, és a világos oldalon bukkan ki 22:35-kor. -
bandiras2
senior tag
A Halle-Bopp nekem is nagy élény volt. Éppen haver készült távozni, kinézek a folyosóablakon, és TISZTA AZ ÉG! Irány a tető! felszaladtunk, feltéptem az ajtót, és ottvolt nagytotálban épp az orrom előtt. Haver, meg a család is kifurakodott, és percekig csodáltuk. Aztán akin nem vol nagykabát, az visszaballagott, de én meg a haver, még sokáig beszélgettünk a liftakna tetején.
A holdfogyatkozásokat nagyon szeretem, de eddig csak egyet láttam rendesen, az viszont hátborzongatóan tökéletes volt, még 2000 előtt. Rőtvörösen izzott a hold. Budapestről hazafelé a buszon végig figyeltem ha a látóteremben volt. Egy ilyet már csak a holdról lehet jobban megfigyelni. Na az lenne a szép.
Most láttam a moziban a Sunshine című áltudományos fiction movie-t. Az űrhajó teljesen korrekt volt, de minden más Hoolywoodi maszlag. Le se fogom tölteni., bár egyszer érdemes megnézni, hogy tudd miről maradnál le. -
Algieba
őstag
20:52 megjelenik a nyugati horizonton az űrállomás, de nagyon gyorsan átvonul észak-kelet felé. 20:57-kor eltűnik a föld árnyékában.
Rohanok a kedvenc megfigyelő helyemre, a húgom észak-nyugati fekvésű padlástéri szobájába.
Meglesem az űrállomást. -
Algieba
őstag
A legutóbbi 2004. október 28.-án volt.
Szerencsére, derült volt az ég. Csak nagyon hajnali órán volt, és már 3 felé nagyon néztem az órám, mert semmi sem történt... aztán hopp, elkezdődött a fogyatkozás.
Tetszett.
Életemben kb. 5 holdfogyatkozást láttam, az elsőt 1986-ban.
És egy részleges és egy teljes napfogyatkozást.
Imádom az égboltot nézni.
És életem egyik legtutibb látványa, a napfogyatkozással egy szinten, a Hale-Bopp üstökös volt! -
Algieba
őstag
MA ESTE
TELJES
HOLDFOGYATKOZÁS!!!!!!!
Fél tíztől hajnali háromig tart. A Föld teljes árnyékában 73 percet tartózkodik a Hold.
[link] -
Algieba
őstag
[link]
Felhőmentes esténként gyakran felnézek rá. Megborzongatt a tudat, hogy a jóval nagyobb Androméda egyszer legázolja a kisebb galaxisunkat.
Látványos égi karambol lesz. Az ég tele egymással kölcsönhatásba került csillagvárosokkal. Azokon látható, hogy mi is történik a találkozások során. -
popey37
addikt
''A jó kép meg szubjektív..nekem az a jó kép, ha abszolút kontrasztos, színhű, vignettálatlan, tökéletes képet látok, ami nem remeg, nem mozog. Szaturnusznál látszódjon tisztán a Cassini-rés, fátyol-gyűrű, Encke-rés, felhősávok, gyűrű árnyéka a bolygón.'' - ehhez minimum 30 cm-es newton, vagy 150mm apokromát.
Erre neked csak azt válaszolom, hogy ha ilyen képet akarsz látni, akkor vegyél egy legalább 150mm-es fluorit triplet apokromátot és tegyél alá valamilyen atomstabil mechanikát / melyek az ára kb. 1 milka, de lehet hogy még azzal sem fog összejönni, talán CCD-vel./
Ha te magánszemélytől / távcsőkészítőtől / vásárolsz tubust vagy komplett távcsővet, igen ritkán van beméretve, ha mégis bevan, akkor annak az árát bizony a vevő fizeti.
/ lásd: távcsődiszkont honlapja: fehéren feketén le van irva /
nekem elég ha a tubus az elméleti felbontóképesség közelében van tudásilag, és minimális a szinezése. A készítőben meg tökéletesen megbizom, a tesztek során nem egy 120-130 mm-es lencsével szerelt tubust megelőzött. / és erről vannak képek is /
a lencse anyagáról bövebb infót a Jaegers oldalán tuti találsz / engem ez a része nem igazán érdekel / -
Algieba
őstag
[link]
Ez megrázott. Átérezhettem a Mars tragédiáját.
Mennyire jó, hogy a mi bolygónk nem így járt.
Ezek a felhők egy régebbi, termékenyebb korszak emlékeztetői.
Felhőt látni a Mars egén... Felkavaró látvány. -
Algieba
őstag
[link]
Szép animáció az égitestek egymáshoz viszonyított méretéről.
Lenyűgöző, hogy mekkorák a közismert csillagok!
Ui.: Hahó, hol vagytok. Annyira kihalt a topic.
-
Algieba
őstag
Nagyon remélem, és vágyok rá, hogy életem során láthassak élőben egy ilyen üstököst!
A Hale-Bopp is látványos volt 1997-ben és sosem feledem el, míg élek, de az McNaught még pazarabb.![[kép] [kép]](http://spaceweather.com/comets/mcnaught/24jan07/Oliver1.jpg)

Gyönyörű!! És lemaradtam róla. -
Spirit
őstag
''a távcsődiffrakcióhatárolt természetesen, de ronchetti rácsot csak akkor csináltatok ha a vevő kifizeti az árát / a boltban sem kapsz hozzá csak ha kifizeted/.''
Ezt úgy értettem,hogy mikor a távcsövet megveszed, általában beméretve kapod, főleg, ha egyedi gyártású, nem kötöszködni akartam.
Most arról ne beszéljünk,hogy Newton vagy refraktor, egész másra jó,hosszú na, ne menjünk bele.A precíziós fókuszírozó motorhoz nem tudok mit szólni, 12k-ért lehet venni normálisat, 20-asért már megszólal.
A jó kép meg szubjektív..nekem az a jó kép, ha abszolút kontrasztos, színhű, vignettálatlan, tökéletes képet látok, ami nem remeg, nem mozog. Szaturnusznál látszódjon tisztán a Cassini-rés, fátyol-gyűrű, Encke-rés, felhősávok, gyűrű árnyéka a bolygón. Ezt egy 100-as objektívvel, 400x-os nagyításnál a büdös életben nem éred el, hacsak nem egy másik univerzumban élsz, ahol a fény hullámtermészete máshogy nem viselkedik.
És végezetül, akárhogy olvasom, nem találom,hogy miből van a lencse csiszolva.(Pyrex, Suprax, stb). Nem mind1, a hőtágulás miatt.
Na mind1, itt hagyjuk abba, és max szakmai vitába megyek bele, nem akarok ellenségeskedni.
[Szerkesztve] -
popey37
addikt
egy szóval sem irtam, hogy adok hozzá 4mm-es okulárt és barlow lencsét.
Az objektiv márkája JAEGERS , ami a Zeiss amerikai megfelelője minőségileg.
a távcsődiffrakcióhatárolt természetesen, de ronchetti rácsot csak akkor csináltatok ha a vevő kifizeti az árát / a boltban sem kapsz hozzá csak ha kifizeted/.
A Newton távcsőről meg a véleményem: nehézkes, állandóan jusztirozni kell/ értsd: minden alkalommal amikor észlelsz/ a segédtükör kitakar, a fötükröt-mivel a cső nyitott- néha takaritani kell.
A távcső nem apokromatikus, ha az lenne 2x ennyibe kerülne. az ára teljesen reális, hiszen csak a precizios fokuszírozó motor 75.000 ft.
a bolti távcsövekhez ilyeneket nem adnak, ez a tubus teljesen egyedi darab, nincs belőle mégegy.
A felbontásról meg csak annyit, hogy egy jo minőségű barlow lencsével / Tele vue /
és egy sima 4mm-es plössl oklival / itt még 4 mm pupillatávolság / a hold, valamint a szaturnusz jó képet ad. függetlenül attól, hogy elméletileg mekkora a felbontóképesége.
és a végére: csak megemlitettem, hogy van egy felszerelésem eladó, hátha valakinek kell.
mivel ez a topic a csillagászatról szól, és ebbe beletartozik egy jó távcső is.
A 6. ponthoz meg csak annyit, hogy olvasni tudni kell -
Spirit
őstag
Szia, nem szeretném rontani az üzletedet, de úgy érzem ezt nem errefelé kellene kínálgatnod, több okból is. majd 300e ft-ért műszert szerintem hardware fórumon nem igazán fognak elkapkodni.
Foglalkozok amatőrcsillagászattal egy ideje én is. Gondolataim:
1.refraktor...gondolom apokromatikus, különben nem ennyiért árulnád...de nem írtad
2. ha valaki ennyiért akar műszert, az Mo-on valószínűleg egy 254/1200-es Skywatcher Newton-ban gondolkozik EQ-6 mechanikán, és nem egy ''kis'' refraktort vesz.
3. A műszered bolygózásra kiváló,de ilyen árban már illene egy diffrakció-értéket írnod, van-e hozzá papír a beméretésről, stb.
4. A fizika törvényeiből adódik,hogy mekkora a max. nagyítás,ami még kihozható,de ezt gondolom Te is tudod. Általánosságban elmondható,hogy az objektív átmérője mm-ben véve már bőven túl is lépted ez elméleti felbontóképességét a lencsének, ami esetedben 100x-os körül van,amenyiben legalább diffrakcióhatárolt.Hogy könnyebb legyen a szemnek, ennek MAX a 2x-esét szabad használni, fölötte rohamosan romlik a kontraszt és még rosszabb képet kapsz,mint kisebb nagyításnál.
5. Tartozékok: 4mm-es okulár: márka, szemlencse méret, bevonatok típusa.stb-stb-stb. Hány tagú.. ha nagy szemlencséjű, akkor már alapból van benne egy barlow, amit ha kombózol még egy barlow-al a képminőség eléggé... Ha nem ilyen az oksi, akkor meg használhatatlanul kicsi a szemlencse, és 2mm-es lyukon senki sem szeret bambulni. Barlow milyen?műanyagfoglalatos, fém?hány tagú?
6. jah és az objektív üveganyaga sem ártana...Mindezt természetesen csak akkor, ha még mindig itt szeretnéd árulni.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Elnézésedet kérem, de kicsiny, zárt közösségünk nevében úgy érzem kicsit ''Neked kellett esnem''.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Kuponkunyeráló
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- LEGO klub
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus Seasonic 750W
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4157
- Eladó Nvidia GTX 650 1GB videokártya
- Extraflame pellet kályha
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Meg aztán nem is nagyon van időm a csillagokat nézegetni, sajna...pedig de jó lenne
csak gondoltam rákérdezek.
Megy ez!

Ráadásul ha jól tippelnek a számolgatók, a Föld pályáján belül marad a korona...