Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Spirit
őstag
''a távcsődiffrakcióhatárolt természetesen, de ronchetti rácsot csak akkor csináltatok ha a vevő kifizeti az árát / a boltban sem kapsz hozzá csak ha kifizeted/.''
Ezt úgy értettem,hogy mikor a távcsövet megveszed, általában beméretve kapod, főleg, ha egyedi gyártású, nem kötöszködni akartam.
Most arról ne beszéljünk,hogy Newton vagy refraktor, egész másra jó,hosszú na, ne menjünk bele.A precíziós fókuszírozó motorhoz nem tudok mit szólni, 12k-ért lehet venni normálisat, 20-asért már megszólal.
A jó kép meg szubjektív..nekem az a jó kép, ha abszolút kontrasztos, színhű, vignettálatlan, tökéletes képet látok, ami nem remeg, nem mozog. Szaturnusznál látszódjon tisztán a Cassini-rés, fátyol-gyűrű, Encke-rés, felhősávok, gyűrű árnyéka a bolygón. Ezt egy 100-as objektívvel, 400x-os nagyításnál a büdös életben nem éred el, hacsak nem egy másik univerzumban élsz, ahol a fény hullámtermészete máshogy nem viselkedik.
És végezetül, akárhogy olvasom, nem találom,hogy miből van a lencse csiszolva.(Pyrex, Suprax, stb). Nem mind1, a hőtágulás miatt.
Na mind1, itt hagyjuk abba, és max szakmai vitába megyek bele, nem akarok ellenségeskedni.
[Szerkesztve] -
Spirit
őstag
Szia, nem szeretném rontani az üzletedet, de úgy érzem ezt nem errefelé kellene kínálgatnod, több okból is. majd 300e ft-ért műszert szerintem hardware fórumon nem igazán fognak elkapkodni.
Foglalkozok amatőrcsillagászattal egy ideje én is. Gondolataim:
1.refraktor...gondolom apokromatikus, különben nem ennyiért árulnád...de nem írtad
2. ha valaki ennyiért akar műszert, az Mo-on valószínűleg egy 254/1200-es Skywatcher Newton-ban gondolkozik EQ-6 mechanikán, és nem egy ''kis'' refraktort vesz.
3. A műszered bolygózásra kiváló,de ilyen árban már illene egy diffrakció-értéket írnod, van-e hozzá papír a beméretésről, stb.
4. A fizika törvényeiből adódik,hogy mekkora a max. nagyítás,ami még kihozható,de ezt gondolom Te is tudod. Általánosságban elmondható,hogy az objektív átmérője mm-ben véve már bőven túl is lépted ez elméleti felbontóképességét a lencsének, ami esetedben 100x-os körül van,amenyiben legalább diffrakcióhatárolt.Hogy könnyebb legyen a szemnek, ennek MAX a 2x-esét szabad használni, fölötte rohamosan romlik a kontraszt és még rosszabb képet kapsz,mint kisebb nagyításnál.
5. Tartozékok: 4mm-es okulár: márka, szemlencse méret, bevonatok típusa.stb-stb-stb. Hány tagú.. ha nagy szemlencséjű, akkor már alapból van benne egy barlow, amit ha kombózol még egy barlow-al a képminőség eléggé... Ha nem ilyen az oksi, akkor meg használhatatlanul kicsi a szemlencse, és 2mm-es lyukon senki sem szeret bambulni. Barlow milyen?műanyagfoglalatos, fém?hány tagú?
6. jah és az objektív üveganyaga sem ártana...Mindezt természetesen csak akkor, ha még mindig itt szeretnéd árulni.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Elnézésedet kérem, de kicsiny, zárt közösségünk nevében úgy érzem kicsit ''Neked kellett esnem''.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3005
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest