Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algieba
őstag
Gyönyörű bolygón élünk. Ez tény.
-
Algieba
őstag
Ma este 11 órától érdemes kimenni a szabadba, ha tiszta az ég, mert jön a Leonida meteorraj.
Tegnap felszállt az Atlantis. Jelenleg a NASA tévé a Canadarm-ra szerelt kamera képét mutatja. Éppen átnézik az űrsikló burkolatát. Ez kötelező biztonsági intézkedés a Columbia végzetes balesete óta.
-
Algieba
őstag
[A nap képe]
Csodálkoztam, hogy miért nem jön be a kép, végül elolvastam a szöveget és majd lefejeltem az íróasztalt.Ez azért "fájt".
-
Algieba
őstag
A Virgo latin szó, a Szűz csillagképet jelöli. Mert a Virgo galaxishalmaz eme csillagképben "található". Egyébként cirka 70 millió fényévnyire van.
A galaxisok halmazokba tömörülnek, ezek a halmazok további nagyobb léptékű halmazokat alkotnak (szuperhalmazok). A Lokális-halmaz a Virgo része. Azonban az Univerzumban még számos hatalmas szuperhalmaz található. Bár ezek gigászi léptékű alakzatok, azonban az Univerzum táguló méreteihez viszonyítva kicsiknek tekinthetők. Az Univerzum több milliárd(!) fényév átmérőjű. Cirka 29 milliárd, ha jól kalkuláltam.
A Lokális-halmaz 10 millió fényév átmérőjű. Kicsike galaxis-család. Két nagy méretű tagja van, az óriási Androméda és a mi, nagy küllős spirálunk, a Tejút. (Mindig gombóc nő a torkomban, ha rágondolok, hogy egy napon elkezdődik az összeolvadásuk. Hihetetlen lesz az a marcangoló tánc, amibe belesodródik a tömegénél fogva a két óriás és magukhoz rántják a többieket is. Egyetlen hatalmas elliptikus galaxissá változik a Lokális-halmaz.)
-
Algieba
őstag
Megunhatatlan a NASA tévé.
Jelenleg a Discovery van fent az űrállomásnál.
-
Algieba
őstag
Nem egyből a több százmillió fényévre lévő galaxisokat kell megcélozni.
Sőt. A legközelebbi nagy galaxis megpillantásához távcső sem kell. Szabad szemmel látható őszi estéken az Androméda-galaxis.
Egy kisebb távcsővel pedig legalább egy tucat, vagy több galaxis is megfigyelhető. Köztük a népszerű Örvény-köd. -
Algieba
őstag
Június 13-án indul az Űrállomáshoz az Endeavour űrsikló.
-
Algieba
őstag
Hány C hőmérsékletű a légkör a Hubble-űrtávcső magassági szintjén, ami cirka 600km?
Akkor most fűt vagy hűt az űrhajósok szkafandere? -
Algieba
őstag
Az Atlantis már befogta a Hubble-t. Érdekes az élő sci-fi. Minden este nézem a NASA tévét.
-
Algieba
őstag
Hétfőn, 18:30-tól érdemes nézni az élőközvetítést az Atlantis kilövéséről az MCSE, vagy a NASA honlapjáról.
A küldetés célja a Hubble űrtávcső utolsó szervizelése. -
Algieba
őstag
Nem, nem lesz itt. A kép alapján ráadásul egy csillag lenne a 12. bolygó. (Elég valótlan elképzelés.)
A Neptunuszon túl, a Plútó méret kategóriájában még számos nagyobb kisbolygó van, de ezek is mind a Nap körül keringenek a maguk pályáin, és egyik sem közeledik a Föld felé.
Üstökösök viszont nagy számban találhatók a naprendszerben, de ezek közt sem ismert olyan, amelyik veszélyeztetné a Földet.
Nincs vész. Semmiféle nagyobb égi objektum nem fogja telibe találni a bolygónkat 2012-ben. -
Algieba
őstag
Idén pihen a Nap: [link]
-
Algieba
őstag
Részlet a Wikipédiából:
[link]"Leszállás
A légkörbe való visszatéréshez három percig járatják az űrrepülő földkörüli manőverező hajtóműveit a keringéssel ellentétes irányba, így az űrrepülő sebessége lecsökken, ezáltal az űrrepülő magassága is csökkenni kezd. Az egész műveletet – a futóművek kiengedésének és a landolás kivételével – számítógép vezérli, bár a kézi vezérlés lehetősége adott.
Körülbelül 120 km-es magasságban éri el az űrrepülő a légkör sűrűbb rétegét, nagyjából huszonötszörös hangsebességgel. Az űrrepülőgép orra 40 fokos szögben megemelkedik és így érkezik a légkörbe, aminek során a hővédőpajzs több mint 1500°C hőmérsékletűre hevül fel. Hogy megfelelő mértékben lelassuljon, az ereszkedés során egy elnyújtott „S”-kanyart is leír, körülbelül 70-80 fokos dőlésszöggel.
A légkör alacsonyabb rétegeiben az űrrepülő hagyományos siklórepülő módjára ereszkedik, azzal a különbséggel, hogy az ereszkedési sebessége sokkal nagyobb (nagyjából 3 km percenként). Mach 3-as sebességnél kiengedik a légköri adatgyűjtő szondát, amely légnyomási és egyéb adatokat szolgáltat a pilóta számára.
A leszállási hely megközelítése 3 km-es magasságban kezdődik, 12km-re a leszállópályától. A pilóták aktiválják az áramlásrontó lapokat, hogy csökkentsék az űrrepülő sebességét. Körülbelül 430 km/h sebességnél és a földet érés előtt 15 másodperccel kiengedik a futóműveket, majd nagyjából 340 km/h sebességgel megkezdődik a leszállás. Miután a kerekek földet értek, kiengedik a 12 méter hosszú fékezőernyőt, amit 110 km/h sebességnél leoldanak.
Az űrrepülő leszállása után a legénység rendszerint egy órán belül elhagyja a járművet. Ennyi ideig tart, míg a külső burkolat megfelelő hőmérsékletre hűl le, és a szükséges ellenőrzéseket (például nem szivárognak-e mérgező gázok) elvégzik.
Ha a körülmények megengedik, akkor minden esetben a floridai Kennedy Űrközpont területén száll le az űrrepülő."
-
Algieba
őstag
Érdemes volt nézni a NASA tévét, egy élmény végigkövetni az űrsikló hazatérését. A Discovery sikeresen landolt.
-
Algieba
őstag
Láttam átsuhanni az égen az Űrállomást. Érdemes figyelni az eget, mert a napokban többször is áthalad felettünk. Ma este még 20:23-kor nyugatról dél-nyugati irányban lesz látható.
-
Algieba
őstag
Nézzétek! A Szojuz TMA-14 űrhajó indítása - Simonyi Károly újabb űrutazása (élő közvetítés, 150 perc)
-
Algieba
őstag
Este nyolckor pont megcsinálom a fényszennyezés felmérést. Nálam közepes a helyzet. Sajnos, két város között vagyok, nyugati horizontot teljesen kitakarja Békéscsaba fénykupolája, a keletin pedig házak vannak és a kertség lámpasora...
Csak a ház mögött egyenesen felnézve szemlélhetem a maga szépségében az égboltot. -
Algieba
őstag
Érdekes rendezvény. Kedvem lenne felkapni egy binoklit, és kimenni az utcára szétosztogatni az égbolt iránti lelkesedésemet.
Kár, hogy nincs távcsövem... Inkább könyvmoly amatőr vagyok, vagyis szép képekről ismerem az égi objektumokat. Meg persze, ha felnézek a derült éjszakai égre, kapásból felismerem a csillagképeket, az éppen látható bolygókat, és fejből elmondom, hogy melyik csillagképben miféle Messier van. Párat magam is láttam a 10x50-es binoklimmal. Legutóbb sikerült ránéznem az M42-re. Hogy mennyire fényes volt a kiváló átlátszóságú égen! Vagy sikerült észlelnem a Lulin-üstököst.
-
Algieba
őstag
A nap képe, a holdbéli X. Tényleg kirajzolnak a kráterek egy x-et.
-
Algieba
őstag
12 éve járt a naprendszer belső részén a Hale-Bopp üstökös. Életem egyik legnagyszerűbb csillagászati élménye. (A legjobb a 99'-es napfogyatkozás volt.)
-
Algieba
őstag
Valaki jön innen a Messier-maratonra, Bátorligetre március végén?
Engem komolyan érdekel eme rendezvény. Tőlünk is látható több Messier objektum már egy egyszerű binokulárral is, de az igazi észlelésük sötét égen érdemes és komolyabb távcsővel. -
Algieba
őstag
Szavazzatok ti is a csillagkeletkezési területre! Szerintem, a porködökről készült fotók nagyon szépek. Jó látni, hogy a Tejút még mindig életet ad új csillagoknak.
-
Algieba
őstag
Mai Hold-Vénusz közelség.
-
Algieba
őstag
Marsi naplemente a Nap csillagászati képe oldalról, amit nemrég belinkeltem.
Elnézve a képet, nekem csöpp vágyam sincs a Marsa utazni. Annyira szomorú és idegen a látvány, és valamennyire mégis ismerős. -
Algieba
őstag
2009 a Csillagászat Éve.
-
Algieba
őstag
Ez a kép 2.-án készült mobillal a csabai házak felett sétáló hármasról.
Sajnos, elsején felhős volt az ég.
-
Algieba
őstag
Nálunk derült az ég, így megnézhettem az alkonyi égen a Vénuszt is a Jupitert. A Vénusz a kora esték látványossága. Egy belső bolygó tömény légkörrel és barátságtalan környezettel, míg a Jupiter egy külső bolygó, a legnagyobb bolygó a naprendszerünkben, és nagy, hatalmas gázburok veszi körül a szilárd magot.
Állítólag a belső bolygók is gázóriások voltak, csak a fiatal Nap kitörései elsodorták a hidrogén-hélium-metán légkört és maradt csak a szilárd mag.
Ez jobban hihető, mint hogy alapból kőzetbolygóként indultak a belső bolygók. -
Algieba
őstag
Ma hajnali 2:30-tól négyig figyeltem a radiáns irányában az eget, és bőven megérte kint lennem.
Cirka 60 meteort láttam, ebből 10 igazán fényes, ragyogó tűzgömb volt. Az egyik pl. olyan hosszú nyomon ment, mint a Kis Medve csillagkép, és a Sárkány feje alatt hunyt ki. Volt jó pár raj nélküli, átlagos, kicsi, fehér, nagyon gyors meteor is, de a többség Perseida tűzgömb volt.Aztán volt olyan, hogy egymás után négy szaladt négy felé, szépen kirajzolva a radiánst.
Az idei tetőzés igazán megkapó volt. Megint rácsodálkozhattam az égbolt nagyszerűségére. Annyira jó volt a láthatóság, hogy a kis binokulárommal megláthattam az M33-at.
Remélem, idén még a Geminida meteorraj is hasonlót fog produkálni. -
Algieba
őstag
Alkonyattól pirkadatig érdemes a Perzeusz csillagképet figyelni, mert onnan rajzanak (látszólag) a földi légkörbe a Swift-Tuttle üstökös anyagának pirinyó részecskéi. Ugyan a poranyag ledobója éppen a naprendszer külső területei felé nyargal, de sok-sok megtett útja során bőséggel teleszórta a pályáját. Hajnalban érkezik egy sűrűbb poradag, így a Perseida meteorraj tetőzik. Aki szeret az égbolt alatt elmélkedni, annak remek szórakozás egy meteorraj.
Augusztus 16.-án nagyfokú részleges holdfogyatkozás. Este tizenegykor éri el a legnagyobb mértékét a fogyatkozás. Érdemes meglesni a vöröses teleholdat.
-
Algieba
őstag
Sziasztok!
Derült ég esetén külterületen nagyon érdemes átnézni a déli égboltot. A nyári Tejút nagyszerű látvány! Még itt, a kertségben is a 10x50-es binokulárral általam még nem látott Messier objektumokat észleltem. Sok gömb- és nyílthalmaz várja a kíváncsi és szépre éhes szemeket.Nagyon praktikus a picosky alkalmazás. Pl. mutatja, hogy a Jupiter körött hogyan állnak a Galilei holdak. A kedvenceim. Most hogy korán kel és megfigyelhető a Jupiter, mindig ránézek a piciny holdakra.
Üdv!
Andrea -
Algieba
őstag
válasz
VinoRosso #265 üzenetére
Ha komolyan érdekel a csillagászat, akkor javaslom, hogy lépj be a Magyar Csillagászati Egyesületbe, vagy regisztrálj a honlapján. Ott igazi profik vannak, én csak egy lelkes égbolt bámuló vagyok.
Mire gondolsz a meteorológia informatikai hátterével kapcsolatban? Én csak mint felhasználó látogatom a honlapokat, köztük az OMSZ-ét.
-
Algieba
őstag
válasz
FireShadow #263 üzenetére
A halo egy légköroptikai jelenség, amikor a nap vagy a hold fénye megtörik a magasban lévő fátyolfelhők jégkristályain. Persze a hold esetében is a nap fénye szóródik szét, hisz a hold egy rideg kőgolyó, nincs saját fénye.
A problémáddal mégis csak egy szemészt kellene felkeresned, ha nagyon zavar. Nálam így kezdődött a látásromlás. Szerencsére megállt -1,5-nél, de akkor is idegesít, hogy ha élesen kívánom látni a távoli tárgyakat, hordanom kell a szemüveget.
-
Algieba
őstag
Frissen fotóztam. Szép hold haló jelenség.
Szerencsém volt, hogy kinéztem a keleti ablakon és megláttam. Haloványan látszódtak a színei is, de a fotón nem tudtam visszaadni őket.
-
Algieba
őstag
Nagyon jó montázs a teljes holdfogyatkozásról. Az összerakott fázisok segítségével látható a föld árnyéka.
A magunk árnyékát könnyedén meglátjuk, de így, ilyen nagyban a szülőbolygónkét, ritkán. -
Algieba
őstag
Február 21.-én, hajnali órákban teljes holdfogyatkozás lesz.
Részletes információk a linken:
[link] -
Algieba
őstag
Egy egyszerű légköri jelenség a mai nap eseménye:
A magasszintű felhő jégtűin szétbomlik a fehér napfény a szivárvány színeire. -
Algieba
őstag
Péntek reggel, 6-7 óra között a Quadrantida meteorraj okozhat látványos jelenséget, ha az ég kitisztul. Az Ökörhajcsár csillagkép felé kell nézni a keleti égbolton.
-
Algieba
őstag
2008-ban lesz teljes holdfogyatkozás, február 21-én hajnali háromtól, és lesz teljes napfogyatkozás, de ehhez északra kell utazni, augusztus elsején.
A holdfogyatkozást derült idő esetén megnézem.Eddig már 5-höz volt szerencsém.
Napfogyatkozást csak egyet láttam, a 99-est, de elhatároztam, hogy ebből a fantasztikusan szép jelenségből még egyet látnom kell az életem során.Szakadjon már fel a köd, nézném a csillagokat és a Messier-objektumokat.
Egy nyári cikk az Altairól: [link]
-
Algieba
őstag
A ködös időben a Messier-albumot lapozgatom és a hálón keresek színes képeket az objektumokról. Az M51 csodálatos.
A Hubble űrtávcső honlapján remek képek találhatóak.
[link] -
Algieba
őstag
válasz
Dilikutya #244 üzenetére
A Holmes üstököst magam is megnéztem a 10x50-es binokulárral. De szabad szemmel is látható volt.
Ui.: Van egy java programocska telefonra, planetárium, picoSky a neve. A nokiaprogramok.hu-n található. Lehet benne keresni Messier objektumokra, ismertebb csillagokra. Nagyon jó.
-
Algieba
őstag
válasz
.:GoliBali:. #216 üzenetére
[link]
A SkyGlobe-t használom mint planetárium programot.Megnéztem a Holmes üstököst a Perzeuszban. Szabad szemmel is látható csillagszerű pötty. A 10x50-es binokulárban pedig nagyobbacska, sárgás pamacs. Egyből látható, hogy nem plusz csillag.
Végre egy tiszta éjszaka. Már nagyon untam az esőt...
-
Algieba
őstag
válasz
bandiras2 #214 üzenetére
Jó érzés nézni az eget, olyan akár egy szép emlékalbum. Hisz a fénynek is időbe kerül, mire átszalad a mérhetetlen távolságokon. A fény a múlt hírnöke az esti égen.
Annyira szentimentális vagyok.
Konkrét hír: Holnap a Hold elfedi a Szaturnuszt. 21:30-kor kezdődik a fedés. A Szaturnusz a Hold sötét oldalán kerül fedésbe, és a világos oldalon bukkan ki 22:35-kor. -
Algieba
őstag
20:52 megjelenik a nyugati horizonton az űrállomás, de nagyon gyorsan átvonul észak-kelet felé. 20:57-kor eltűnik a föld árnyékában.
Rohanok a kedvenc megfigyelő helyemre, a húgom észak-nyugati fekvésű padlástéri szobájába.
Meglesem az űrállomást. -
Algieba
őstag
A legutóbbi 2004. október 28.-án volt.
Szerencsére, derült volt az ég. Csak nagyon hajnali órán volt, és már 3 felé nagyon néztem az órám, mert semmi sem történt... aztán hopp, elkezdődött a fogyatkozás.
Tetszett.
Életemben kb. 5 holdfogyatkozást láttam, az elsőt 1986-ban.
És egy részleges és egy teljes napfogyatkozást.
Imádom az égboltot nézni.
És életem egyik legtutibb látványa, a napfogyatkozással egy szinten, a Hale-Bopp üstökös volt! -
Algieba
őstag
MA ESTE
TELJES
HOLDFOGYATKOZÁS!!!!!!!
Fél tíztől hajnali háromig tart. A Föld teljes árnyékában 73 percet tartózkodik a Hold.
[link] -
Algieba
őstag
[link]
Felhőmentes esténként gyakran felnézek rá. Megborzongatt a tudat, hogy a jóval nagyobb Androméda egyszer legázolja a kisebb galaxisunkat.
Látványos égi karambol lesz. Az ég tele egymással kölcsönhatásba került csillagvárosokkal. Azokon látható, hogy mi is történik a találkozások során. -
Algieba
őstag
[link]
Ez megrázott. Átérezhettem a Mars tragédiáját.
Mennyire jó, hogy a mi bolygónk nem így járt.
Ezek a felhők egy régebbi, termékenyebb korszak emlékeztetői.
Felhőt látni a Mars egén... Felkavaró látvány. -
Algieba
őstag
[link]
Szép animáció az égitestek egymáshoz viszonyított méretéről.
Lenyűgöző, hogy mekkorák a közismert csillagok!
Ui.: Hahó, hol vagytok. Annyira kihalt a topic. -
Algieba
őstag
Nagyon remélem, és vágyok rá, hogy életem során láthassak élőben egy ilyen üstököst!
A Hale-Bopp is látványos volt 1997-ben és sosem feledem el, míg élek, de az McNaught még pazarabb.
Gyönyörű!! És lemaradtam róla. -
Algieba
őstag
Üdv!
Fantasztikusan tiszta az ég, az erős szél kisöpörte a légkört. Imádom a téli égboltot, a fényes csillagok megkapó látványt nyújtanak.
És persze a Téli Hatszög pompásabb a Nyári Háromszögnél. Persze az utóbbit is kedvelem.És nyáron imádom esténként nézni a fejem felett őket, és rajtuk átfutva a Tejút széles sávját.
Egy kép a Téli Hatszögről: -
Algieba
őstag
Meresztgettem alkonyatkor a binokliba a szememet, de nem láttam az üstököst.
Remélem, idén még lesz szabadszemes példány és magasabban az égen.
-
Algieba
őstag
válasz
Fortissimus #184 üzenetére
Hát, én 10.26.-án láttam a Swan üstököst a binoklival. Kicsi ködpamacs volt az égen. Hasonlított az M13-as gömbhalmazra megjelenésében, de annál picit fényesebb volt.
-
Algieba
őstag
válasz
Fortissimus #182 üzenetére
[link]
Ő az.
Holnap alkonyatkor a 10x50-es binokulárral igyekszem meglesni.
Köszi, hogy szóltál! -
Algieba
őstag
Ez aztán a tűzgömb!
[link] -
Algieba
őstag
[link]
Most néztem meg a 10x50-es binoklival a C/2006 M4 (SWAN) jelzésű üstököst.
Menjetek és lessétek meg.
Elsőre azt hittem az M13-at látom rossz helyen, de nem, a gömbhalmaz a helyén van, így csak is az üstököst pillanthattam meg és bámulhattam. Fényesebb valamivel az M13-nál.
Sajnos, felhőlepel van az égen, rajta szétszóródva Békéscsaba fénye, és pont az észak-nyugati horizonton van a fölösleges távdíszkivilágítás. A manóba. Ez nem fair. Végre láthatnék szabad szemmel egy üstököst, erre a vacak fényszórás miatt csak binoklival nézhetem és akkor se látok belőle túl sokat. -
Algieba
őstag
Hahó!
Részleges holdfogyatkozás nem sokkal holdkelte után 20:30-21:30 között.
Tessék kimenni az ég alá, remek idő van.
Nálam a binokulárok előkészítve. -
Algieba
őstag
Az előbb meglestem az eget a binokulárral, és évek óta ez volt az első hajnal, amikor hűha, ejha, te jó ég sóhajtozások röppentek ki belőlem.
A tegnapi szél tisztára pucolta az eget, rég láttam ennyire tisztának és rég láttam szabad szemmel ennyi csillagot. Általában téli estéken fordul elő ennyire jó láthatóság. Aztán szemem elé kaptam a binokulárt, és a színhűség és pontosság láttán majdnem dobtam egy hátast. Gyönyörűen párra bontotta nekem a v Draconist. A két csillag tűélesen látszott. Aztán rutinból ránéztem az Albireóra és igen, most először láttam, hogy az egyik kék a másik narancssárga. Az Androméda galaxis egy nagy paca lett, kb. akkora, mint a kisujjam két perce. A Fiastyúk átalakult egy pazar ékszeres ládikává, tele akvamarinokkal és kék topázokkal, az Aldebaran meg még feltűnőbb lett a sok kék-fehér csillag között a maga pompás vörös színével. Ránéztem az Orion-köd pici pacájára, és láttam benne két kék ifjú csillagot. Pásztáztam az eget, a Szekeresben észleltem az egyik nyílthalmazt. A Nagy Medve Alcor Mizar kettőse meg annyira kettévált a távcsőben, hogy már nem is látszott izgalmas csillagpárosnak.
Remélem, ismét feltámad a szél, és így megmarad a tiszta égbolt! Holnap hajnalban ismét látni akarom eme pompázatos eget és újabb csillagpárosokat akarok meglesni.
Ui.: És mi lenne, ha nem lenne Békéscsaba fénykupolája nyugaton, meg az utcai világítás... hisz a zavaró fények ellenére is a Tejút sávja olyan látványos volt... -
Algieba
őstag
[link]
Én már beírtam a mobilom emlékeztetőjébe.Elhozom a rokonomtól a nagy binokulárt, mert lesz egy csillagfedés is. Ilyet még sose láttam, meg akarom nézni.
Remélem, hogy az időjárás kedvező lesz. -
Algieba
őstag
Tényleg, a SkyGlobe-ban hogyan tudok időpontra rákeresni? Mert ezt még nem találtam meg.
Nagyon jó program. Teljesen visszahozta a 2000-es előtti évek hangulatát.
Mars rejtélyekkel és egyéb ilyen furmányos, fantasztikus, elméleti fantazmagóriákkal és jóslatokkal nem foglalkozom.
Ami az égen és a földön van az érdekel, elméletekkel nem tudok mit kezdeni. -
Algieba
őstag
Állítólag a galaxisokat a bennük található látható anyag tömegvonzása nem tudja összetartani, annak hogy így egyben vannak a sötét anyagnak lehet valami szerepe.
Arra tud valaki valami választ, hogyan is keletkeztek azok az extra nagy fekete lyukak a nagyobb galaxisok közepén? A Tejútban kettő is van, egy nagyobb meg egy kisebb, de mindkettő több millió naptömegű. Na, ez már valami. Mert érdekesek a kicsi fekete lyukak is, de azok keletkezésére van már elmélet, míg ezekre az óriásokéra, tudtommal, nincs.
Észlelte valaki a Perzeida meteorrajt 12-13. hajnalban? Nálam a felhők lehetetlenné tették a megfigyelést. -
Algieba
őstag
Valaki meg tudná mondani, hogy mikor várható legközelebb szabad szemmel látható üstökös?
Az 1997-es Hale-Bopp óta szeretnék még egy nagy üstököst látni. -
Algieba
őstag
Ez egy gyönyör bolygó, melynél szebbet nehezen lehetne találni. Az rutazást értelmetlennek, nagyon hosszadalmasnak és veszélyesnek tartom. Az ember sosem fogja leküzdeni a Világegyetem észbontó távolságait. Szerintem az észlelô eszközöket kellene fejleszteni. Jobb távcsöveket kell készíteni. Engem érdekel az r, de csak képzeletemben bóklászok egzotikus bolygókon.
-
Algieba
őstag
Remek. A Plútó témát lezárhatjuk, kisbolygó és ennyi.
Valaki figyeli a Perzeida meteorrjat? Mennyire aktív? algieba@freemail.hu -
Algieba
őstag
Még csak 12 voltam, amikor kiolvasva a nagy csillagászati könyvet a családi könyvtárból, akkor már kisbolygónak tartottam a Plútót. Egyszeren nem nagybolygó. Annak az esélye, hogy Föld nagyságú testet találjanak odakint a határban, minimális. El kéne fogadni, nemcsak itt a laikusok szintjén, hogy a Neptunusz az utolsó bolygó a naprendszerünkben.
-
Algieba
őstag
válasz
bLaCkDoGoNe #123 üzenetére
Javaslatom keres egy planetárium programot. Az a bibi, hogy én még 1999-ben töltöttem le egynek a trial verzióját, és azóta már a nevét is elfelejtettem, de arra emlékszem, hogy száz évvel korábbanra is lehetett kérni tőle az égbolt kinézetét. Természetesen jelezte a holdat is és annak a fázisát is.
-
Algieba
őstag
Sziasztok!
Nekem az egyik kedvenc hobbim a csillagászat. Ismerem az összes északi féltekéről látható csillagképet, a fényesebb csillagok nevét, és kedvenc könyveim közé tartoznak a csillagászati témájúak.
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a közeljövőben várható-e olyan szép és emlékezetes üstökös felbukkanása, mint a Hale-Bopp volt 97 februárjában? Az valami fantasztikus volt.
Szerintem a Plútó nem minősíthető bolygónak, ez csak egy nagyobbacska Kuiper-objektum, semmi több.
15 Nap-tömegnél nagyobb csillagok szupernovaként végzik és a maradványukból neutron-csillag lesz, 18 Nt felett pedig feketelyuk jön létre.
A mi Napunk a vörös óriás fázis után összehúzódik és fehér törpeként majd teljesen kiégett sötét csillagsalakként végzi be az életét.
Sajnos az időjárás nagyon elromlott, remélem azért 11-re elmennek a felhők, mert szeretném nézni a Perzeidákat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Techsend cyber A 2023 elektromos roller eladó
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Eladó bontatlan LTT Noctua barna csavarhúzó
- 24 GB-os RTX 4090 - HP OEM - garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest