Hirdetés
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
laragirl83
üzenetére
Előbb vagy utóbb mindegyik topik erre a sorsa jut.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
puttputt
üzenetére
Igen ez lap és chipset függő is, elég sok deszka nem szereti a feles szorzókat. Pl P35-ös Giga lapok nem nagyon kedvelik ahogy hallottam tuning visszajelzéseket.
Ha sokkal több fesz kell akkor sztem nem érdemes +250MHz-ért. De a magsabb fsb/kisebb szorzó jobb felállás mindig mint fordítva, mert így a QPB (vagy rated FSB másnéven) nagyobb ami igencsak sokat tud dobni a proci összteljesítményén.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
dokee78
üzenetére
Nagy valószínűséggel addig lazán kihúzza (elősször úgy csak instabillá válik az adott órajelen/feszen, tehát vagy ismét feszt emelsz amivel méggyorsabban kinyírod vagy csökkented az órajelet/feszt tehát nem hirtelen halállal múlik ki majd).
Viszont azzal számolj azért, hogy a nyár idén sem marad el.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
PH-User
üzenetére
SuperTalent T800-ad van, ami 4-4-3-8-as időzítésű vagy vmi más? Nekem ilyen volt meg jó pár isminek, mind vitte az 1100-1200MHz-et CL5-ben. (Az enyém pl 1170-ig stabil volt).
Kikéne szűrni hogy mi nem bírja a tuningot. Szorzót hagyd 1:1-ben, proci szorzót vedd le, elősször nézd meg a lap bírja-e a magasabb fsb-t. Ha ez megvan vagyis magasabb fsb-vel alacsony szorzóval stabil, emeld meg a proci szorzóját. Ha még mindig stabil marad a rendszer örül és jöhet a ram szorzóval való játszogatás ha nem elég szinkron beállítással, az mennyire bírja az OC-t.
A tuning vhol türelemjáték is, nekem is hetekbe telt mire megtaláltam a cuccom végét nagyjából. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
bogyó73
üzenetére
Elég alacsony de az nem baj, sőt jobb mert alapon kevesebbet fogyaszt például. Igen, Inteles ajánlás szerint, amúgy 1.45-1,5V-ig adhatod neki a feszt ha letudod hűteni, azzal még nem csinálsz nagy kárt benne. Max annyit, hogy nem 20 év után megy tönkre, hanem csak 15. Akkora meg hol lesz már ez a proci?!

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
RyanGiggs
üzenetére
A második két érték a processzor két magjának hőfoka, az a mérvadó. 73 fok még belefér, 80 fok fölé ne menjen és akkor nem lesz semmi gubanc.
mod: érdemes kis "tartalékot" belekalkulálni, mert nyáron ha lakásban már nem 20 fok lesz hanem 30, akkor már könnyen 80 fölé lódulhat a hőfok.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
blizzard0129
üzenetére
Inkább egész szorzót próbálj használni úgy jobban bírják a nyúzást. 9x333 pl ramszorzó mehet 3x-ra így 1000MHz @ 5-5-5-15 +0,2V-ot adjál neki, MCH-nak +0,1V, procinak meg adjál 1,3V-ot, de lehet elég 1,25V is. Teszteld ki.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
[link]PH! tesztben 3,4GHz-et ment 1,4V-al, kb ennyire kell számítanod. Minden esetre a Q6600-ok jobban mennek és több L2 cache van bennük. Viszont nincs benne SSE 4.1 utasításkézlet, L2 cache lassabb benne, és kevésbé melegszik a Q9300.
De a Q6600 ár/érték arányban jobb vétel most (főleg vmi kitesztelt garis példány innen az apróból). -
Qru
MODERÁTOR
válasz
instant_h2o
üzenetére
Akkor azt kéne kitesztelni, hogy mi hibázik. A ram vagy a proci. Prime95 vagy Orthos-al nézd meg. Egyébként miért nem elég 3GHz?
Ramnak +0,1-0,2V max ennél többet ne adj! Procinak ha ne melegszik a maghő nagyon akkor 1,4V. DE a maghőfokok ne menjenek 70-75fok fölé terhelve.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
instant_h2o
üzenetére
Miért alapfeszen elakadtál? Milyen ramod van? Északi hídnak (G)MCH +0,1-0,2V, ramnak típustól függően +0,2-0,4V. Procinak meg érzéssel 1,4-1,5V még nem káros hosszútávon ha le tudod hűteni (mag hőfok maradjon tartós terhelés esetén is 70 fok közelében).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
OpUnlimited
üzenetére
Attól függ mekkora fesz kell neki hozzá, de 3GHz környékén el kéne szaladgálnia gyárival is!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TazLeacher
üzenetére
FSB overvoltage-nek is adhatnál 0,1-0,2V-ot. Meg MCH-nak 0,2V teszt erejéig, hátha kiderül, hogy hol van a gond.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TazLeacher
üzenetére
Északi híd angol rövidítése. Az alapfeszen megy ugye, most? +0,1-0,2V-al nézd meg, hátha segít. FSB Overvoltage-is alapon van gondolom a bios-ban...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TazLeacher
üzenetére
1,472V nem gáz, ha meghőfokok rendben vannak. Hogy érted, hogy kevés a fesz? Eddig ennyivel stabil volt 3,6-on? NB-nek mennyi feszt adtál? Lehet kéne oda egy kis fesz...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TazLeacher
üzenetére
Meg ne mond, hogy túlhajtva volt! Nem is fogalkoznak onnantól a dologgal. Csak add a naív, hozzá nem értő júzert. Nem tudod miért, de hibázik. Ha alapon is csinálja akkor cserélik. Viszont a 2,1V 900-on nem óriáés tuning ennyit bírni kéne a ram-nak (évek óta használok így egy Geil Value-t és kutya baja sincs).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
killerjohn
üzenetére
Vga húzva van? Lehet az nem bírja az iramot.
Esetleg PCI-E overvoltage-nál adjál neki kakót. Nálam is ez volt a gond, húzva stabil volt de a játékok behaltak. Adtam kis feszt a PCI-E-nek és láss csodát szépen megy azóta is. Esetleg az északi hídnak is adhatsz de nem hiszem, hogy ott lenne a gond, különben 2d-s teszteknél is elhasalna (Orthos, Prime95, stb). -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
C.Brigante
üzenetére
Attól füg mire használnád a procit. Játékra elég a két mag, ha más nagy számításigényes alkalmazásokat futtatsz akkor jobban jársz egy Q6600-al.
-
Qru
MODERÁTOR
Proci hőfok rendben van, ha a maghőfok 75-80fok fölé nem megy, nem kell aggódni. Inkább az alapalp északi-déli hidján lévő bordát tapogasd meg erős-tartós terehlés alatt/után. Ha kézmeleg (rgo nem éget, ott tudod tartani a kezed rajta hosszan) akkor ok. A szoftveres hőfokok nem sokat érnek talán a procimag hőfokot jól olvassák ki... Ramot is taperold meg (de előtte földed magad, nehogy statikus töltést kapjon a cucc) az se legyen azért túl forró.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
konzol1990
üzenetére
A memóriaszorzót állítsd 1:1-re (666MHz es memória órajel alapon), időzítés maradhat 4-4-4-12-n, csak add meg neki a kellő feszt. Aztán emeld a proci FSB-jét 400-ra. Így a memória pont 800-on megy majd, a proci meg 8*400=3200MHz-en. Terhelve nézd a procimagok hőfokát TAT-al. Lényeg, hogy ne menjen a hőfok 75-80fok fölé.
Ha stabil és nem is melegszik túl akkor emelheted az fsb-t picit feljebb is akár...
-
Qru
MODERÁTOR
Akkor olvasd el még egyszer amit a DulaChanel-ről linkeltem korábban. A dual chanel nem növel a modul sebsségét egy hangyaf@sznyival sem. Arra jó, hogy az elméleti sávszélesség megnő duplájára. Ettől nem fog a 400as ram 800-on menni.
Egyszerű példa: Van egy út megy rajta 1 kocsisor 100-al. Bővítik két sávosra (ez a DC), attól az autók sebessége nem gyorsul, csak annyit nyernek vele, hogy immár két sorban több autó tud átmenni.
-
Qru
MODERÁTOR
Kis kavar van. Az 1333MHz a QPB (Quad Pumped Bus) ott fixen 4-es szorzó van. Tehát a régebbi C2D alap fsb-vel: 266FSBx4=1066MHz QPB. Újabb C2D 333MHz-es alap fsb: 333*4=1333MHz QPB.
A memóriák másképpen kerülnek leosztásra, ahogy Dokar írta.
DC meg nem csinál semmit, csak az elméleti sávszélességet növeli 64bit-ről 128bit-re.
-
Qru
MODERÁTOR
Léggel hűtve nem lesz ilyen bika, de igen kecsegtető értékek... 7000Cu nem egy mai darab, nekem 4200+ hűtött azzal éppen elvolt kis tuniggal, fesz emelés nélkül (bár az még 90nm-es volt ugye...). Alapfeszen 3200MHz bőven jó érték/teljesítmény lesz és oda elég 7000Cu max fordulaton. Egy 8800GTX-et is kihajtana 3,2GHz-es C2D, szvsz ettől több teljesítmény nem kell ma.
Viszont kérdés, hogy Orthossal izzasztva hol bukik el a tuning. Minden esetre tudod hol a proci határa. Már csak a lapod/ramod határát kell kitapasztalnod és meg lesz a stabil maximum. Mindenestre a 3,2GHz tartahtó lesz.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
qMAGICq
üzenetére
Minden alaplap alulfeszel kicsit ez a jelenség az ú.n. volt drop jeleneség. Teljesen normális. Vannak lapok amik kevésbé vannak amik többet drop-olnak. Sztem próbáld meg kisebb fesszel, hátha úgy is stabil. Nálam alapfesz alatt (BIOS 1,35V, ami terhelve ugye kisebb érték 1,2xV) röhögve megy 450FSB-vel. Szóval teszteld, hogy megy-e. Ha nem stabil akkor kell ennyi fesz neki nincs mit tenni. De valószínűleg menni fog kevesebb fesszel is stabilan.
Hőfok ügyileg: Orthos sokkal jobban leterheli a procit mint az áltlagos programok (rgo ritka, hogy hosszasan mind a két mag 100%-osan, hosszan terheleve legyen). Játékok sem terhelik 100% a procit (főleg, hogy általában előbb van vga limit mint proclimit) kb 60-70% általában. Nyáron érdemes újra tesztelni ha már 30fok lesz a szobában.
Egyébként hőfok: 80fokig nem kell aggódnod, 83-85fok felett meg magától viszavesz a tempóból, hogy ne melegedjen túl. A másik, hogy érdemes gépet takarítani időnként. Én pl 7végén kipucoltam a gépet (porszívó rulez), procihűtőt is szépen ki porszívóztam: 3fokot javult a procihőfok alapon és terhelve is. -
Qru
MODERÁTOR
Én is S939-ről váltottam anno. A legfuribb, hogy nincs HT link, nincs ram visszaosztás.

Alhangon is 3GHz minimum kihozható belőlük. Hűtéstől is függ, de azért 1,5V-nél többet ne adj hosszútávon sztem a procinak, nb-nek +0,1-0,3V ettől többet tartósan szintén ne adj, illetve nézd meg kézzel mennyire melegszik, biztos ami biztos. Ramot tedd 1:1-be, így 400-as FSB-nél megy 800at, 450-nél 900-at 500-nál 1000-et stb. Ramnak adhatsz 2,2-2,3V-ot is (én 2,2V-ot adok a ST T800-amnak ez a gyári specifikáció, tehát drop-ot beleszámítva 2,3V mehet lazán). Időzítás ügyben nem tudok segíteni, mert nincs tapasztalatom a ezzel a rammal. 1000Mhz Cl4-ben talán meglesz 2,2-2,3V-al.
7x400-ról indíts, ramank adj kapásból 2,2V-ot, 7x450-et vinnie kéne alapfeszen (az én 6300-am is ott fogy el alapfeszen). Aztán szépen mész feljebb. Ha borul valahol a dolog adsz a procinak ha az sem segít nb-nek +0,1V-ot...
-
Qru
MODERÁTOR
Lehet sufni tunig de egyrészt elég kevés profi fémipari szakember van köztünk akinek van ilyen gépe, más részt meg még mindig jobb mitha homorú/domború a felület. Azért van a paszta, hogy ezeket a karcokat, a barázdák egyenetlenségét kiegészítsék és a két felület tökéletesebben feküdjön fel egymásra.

subaruwrc: addig reklámozod amíg felpolíroztatom veled az E6300-am. Jelen állapotában 450-es FSB fölé sehogy sem tudok menni. Ezt hozza alapfeszen de fölé az Istennek se megy.
Melegszik mint egy kohó. 
-
Qru
MODERÁTOR
Az a baj, hogy az Intel direkt nem csinál "tökéletes" kidolgozású kupakokat. Nem azért mert cukrászból átképzett CNC marósok dolgoznak rajta, hanem mert így próbálják a túlzottan jó tuningolhatóságot gátolni. Hülye lesz az ember pl 55k-ért 6850-et venni ha kb ugyan azt a teljesítményt egy 20k-s 6420-ból is kinyeri. És még nem is kell hozzá nagyon tunnigos ram, meg deszka se ultra nagy hozzáértés.
-
-
Qru
MODERÁTOR
DS4 topikban 1órás Orthos teszt kellett, hogy felkerüljünk Gorneck listájára. Persze ez közel nem jelenti azt, hogy tényleg stabil. Meg kinek, mi a stabil... Volt procim ami 1,475V-al 2,6GHz-en játékok alatt stabil volt, Orthos meg csak 1,5V-al futott hibátlanul azonos órajelen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
forguet
üzenetére
Igen ott a vég a procidnak. Talán 1,5V-al lehet menne, de sztem ne erőltesd a túlfeszelést. Másrészről 3,6GHz már igen-igen jó eredménynek számít, tehát nem csoda, hogy nem bírja. Egyedüli megoldás, hogy csökkented a szorzót és növeled az FSB-t (fps az kicsit más
). Talán alacsonyabb fesszel is menni fog a dolog. Hőmérsékletnél pedig mindig a magok hőfokát nézd, az a mérvadó. Ne menjen 80fok fölé és nem lesz gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4183, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RTX 2060 6GB / 16GB DDR4 / 480GB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- Dell Latitude 3510 15,6", i5 10210U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Élettartam csökkenéstől ne félj, így is sokkal hamarabb avul el, mint, hogy kinyifanna 1,6V-tól. Kb 100év helyett csak 95év lesz a várható élettartama.