- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Magisk
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmisi99
addikt
válasz
FecoGee #10917 üzenetére
Igen azt olvastam is a blogodon
. Akkor a közeljövőben nem is valószínű az újítás? Bár ahogy láttam 2015 szeptember 1. adták ki a mostani sec OCG könyvet. Mert akkor nekiesek szerintem a securitynek. Belenéztem már az OCG be, rohadtul érdekelnek a különböző kódolások, tűzfalak stb.
Egyébként neked eddig mi a véleményed a Security vonalról? Jó ötlet még a CCNP előtt letenni?
-
Methionyl
senior tag
válasz
FecoGee #10843 üzenetére
Én ezt értem de mi az értelme? (bocsánat ha ennyire egyértelmű és értetlenkedek
)
Mert ha nincs bent egy Entry akkor így is úgy is discard lenne ha nincs default. Ha meg van default-route és még a allow-default is hozzá tesszük a loose-hoz, akkor meg végképp nem értem mi célt szolgál a loose.
Bejön 1 csomag-> source ip-> megnézzük van e route-> van akkor mehet
bejön 1 csomag->source ip-> megnézzük van e route-> nincs akkor default
és a loose mi szerepet játszik?Másik meg néha IP Routing Table-t meg a RIB-et néha közösen használják. Jogosan, azaz ugyan az a kettő vagy van különbség?
Az allow-self-ping-et meg a könyv nem ajánlja "security risk" miatt. Mélyebben nem taglalta én pedig még nem néztem meg
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #10820 üzenetére
Én most fogom olvasni, hogy hogy kell WLC-hez beállítani az AP-ket, de ezek már régebben rohadtul benne voltak a CCNP switchben is. Rémlik az intra-kontroller roaming, az intercontroller roaming (itt lesznek az Anchor és Foreign varázsszavak), csak ezeket az ember már régen elfelejtette. Szóval egyelőre kevés az új téma; szerintem még egyszer elolvasom és mehet is a vizsga.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #10813 üzenetére
A CCNA Wireless egész érdekes, már benne van az AC szabvány is. Most inkább ezt olvasom, már majdnem a felénél járok, de eddig nulla konfigurálás volt azon kívül, hogy hogyan konvertáld laposra az autonomous AP-det, meg hogyan kapcsold be a beamformot. Itt egyelőre a HTTP alapú konfigurálást erőltetik.
A CCNP SENSS-t meg most azért hagytam abba, mert tele lett a tököm annál a fejezetnél, amikor az ASÁ-kat clusterbe kell rakni, ott ledobtam az ékszíjat, amit azóta se raktam vissza
Nekem van egy fizikai asám, 42000 ezerér vettem zsírújan, sec+ licenccel; simán megérte, főleg, hogy azóta egyszer nem kapcsoltam be azon kívül, hogy lefrissítettem 9.2-esre.
Na jó, majd ha átolvastam az egész asás könyvet, akkor majd biztos nekiállok GNS3-ban bohóckodni azzal, hogy összekötöm az asámat a GNS3-mal, de mostanában semmi kedvem nincs ilyenekkel foglalkozni. Na meg hát az az asás könyv, amit én olvasok, az nem biztos, hogy egyenértékű a senss vizsgával, sőt...és persze azóta sincs senss könyv. -
Windex
tag
válasz
FecoGee #10816 üzenetére
Nálunk az ASDM az elsődleges ASA menedzselésnél, sokszor jóval egyszerűbb, gyorsabb, szemléletesebb elvégezni vele egy feladatot vagy hibakeresést, mint CLI-ben turkálni hozzá. Természetesen ott a másik oldala is, hogy sokszor megmakacsolja magát vagy hülyeséget csinál.
Igazából ASDM-CLI simán megvan egymás mellett, én személy szerint szeretem "látni" amit csinálok, de mindenkinek megvan a favorizáltja.
-
józsi9995
tag
válasz
FecoGee #10735 üzenetére
Most gyúrok a CCNP route vizsgára, cirka 130 oldalt olvastam el az OCG-ből és csak úgy hemzseg benne az utalás a Frame Relay-re.
Szóval az érdekes lesz, az érdekes lenne ha az új CCNA után rövid távon nem kéne átírni a CCNP-t is...Más: az egész hub-and-spoke mGRE nem áll össze: NHRP-t használja a spoke,hogy lekérje a a hub-tól annak a másik spoke-nak a fizikai IP-jét a tunnel IP alapján ahova küldeni akarja a packetet, így ugye ki tudja kerülni a hub-ot. Honnan tudja a spoke a másik spoke tunnel IP-jét?
-
Methionyl
senior tag
válasz
FecoGee #10742 üzenetére
Available for order this week! elvileg.
Más: Amúgy csak engem zavar mint jelenlegi CCNP-re tanuló embert, hogy egy csomó dolgot bele tettek icnd2-be pl.: a Route-ból?
-
denko
senior tag
válasz
FecoGee #10713 üzenetére
Cájber Börd: Tudnál konkrétizálni hogy csinálod?
SW-t használsz hozzá amihez irsz Card-okat?Azért kérdezem, mert nekem szerintem elég elavult tanulási renszerem van amit iskában belém vertek és egyáltalán nem hatásos, és éppen keresek alternativát hogy jobban megmaradjon az anyag.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #10713 üzenetére
Alapvetoen csak annyi, hogy amikor olvasod az anyagot/nezed a videot, akkor kozben ha elhangzik valami amit meg akarsz jegyezni, azt leirod kerdesbe:
Pl.:
Stabil topologiaban ki kuld bpdut?
Mik a mezok a BPDU-ban es mi a szerepuk?
es igy leirkalod mindig a kerdeseket, elmondod magadnak a valaszokat is. (azokat nem kell leirni, de le is lehet akar)Es kesobb amikor ismetelsz, ezeket a kerdeseket olvasod at.
Igy mivel alapbol mar kerdeseket tettel fel, es nem csak a tenyeket irtad le, jobban megmarad.Legalabbis ez az elmelet, es nekem a tapasztalat is ezt mutatja.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #10710 üzenetére
Radia Perlman nagysikeru protokolljarol es valtozatairol mindent ami a v5.1 bluprintben van
most layer2 idoszakot tartok.
Elkezdtem nemregiben aktiv tanulassal tanulni+ spaced repetitiont hasznalni, es nagyon leegyszerusiti a vilagot, tovabb tudok tanulni alkalmanket es jobban megmarad amit olvastam/ neztem videon/ laboroztam. -
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #10690 üzenetére
Jöhet a kérdés, hogy mégis miért alkalmazzák őket, ha ennyire zoknik?
Ennyire fillérb.szó cégek vannak, hogy inkább elvállalnak egy buta CCIE writtenest, mint megfizessenek egy tényleg jó CCIE-t? Aztán majd valahogy elboldogul és kérdezgeti a CCNA-sokat?Vagy ha már fejlettebb, akkor már önállóan googlézza ki magának?
Neee.
-
olloczky
senior tag
válasz
FecoGee #10635 üzenetére
örülök, mert ezek a számolások fejben is mennek mint a villám és ismétlésnél azt a kb 200 oldalt csak gyorsan átlapozom
ilyeneket felejtek el sokszor például, hogy vty line-on access-class van nem access-group, és ez annyira nem életszerű, hogy vizsgán mondjuk egy ilyen kérdésen elbuknék, de való életben, nézem, hogy hm mégse jó, ja akkor eszembe jutna, hogy akkor az access-class kell.. na de egyszer kell csak átmenni a vizsgán
-
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #10606 üzenetére
Én saját scriptet használok erre.. Többféleképp is dolgozhat..
Megadod a nevet/jelszót majd vagy megadod az eszközöket és hogy mit kell felhúzni rájuk (mindre ugyanazt) vagy megadod az eszközöket és a script mellé teszed a hozzájuk tartozó konfigokat egy-egy nevesített file-ba és onnan húzza be az infot.. a végén Ctrl+D, a gép forog, az alkotó pihen : D
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #10602 üzenetére
En csak megemlitettem, hogy van egy ilyen lehetoseg, mint halozatos. Mint securitys eltanacsoltam, sot a transparent modot is emlitettem. Az viszont sok lenne, ha uj vlant csinalnak, akkor minden switchen letrehozni....
Amikor mondtam, hogy lehet port ranget makrozni, akkor mar azt hittek, hogy ufo vagyok
Iszonyat alacsony itt a szakmai hozzaertes... -
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #10590 üzenetére
Nemelyik switchnel le prunol egy csomo vlant az alowedek kozul, de nem mindet. Ha jol emlexem, akkor a switch csak azokat a vlanokat keri a szomszedtol, ahol van activ portja.
Van olyan switch, ahol csak nyomtatok vannak, a vlan 240-ben, de o ker meg vagy 5 vlant plusszban, de legalabb nem mindet. Van vagy 200. -
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #10571 üzenetére
Többek között:
IP Routing on Cisco IOS, IOS XE, and IOS XR: An Essential Guide to Understanding and Implementing IP Routing Protocols
300-320 CCDP ARCH
200-310 CCDA DESGN
300-206 SENSS
Ennyi jutott eszembe hirtelen. NX-OS-es is jó lenne, meg valamilyen QoS-ses is. Nem zárkózom el ezeken kívül másik könyvektől...
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #10569 üzenetére
Ezt a kérdést nem akartad feltenni
Arra gondoltam, hogy vagyunk itt egy páran ahhoz, hogy akár/esetleg összedobjunk egy-egy minket érdeklő könyv árát. Ez persze csak digitális formátumra érvényes, hiszen a fájlokat könnyű ide-oda másolgatni.
Engem érdekel még pár könyv és safarin hónapok múlva tudnék csak letölteni egy könyvet és akkor 1 évre kb. el lehet felejteni azokat a könyveket, amik még érdekelnek, mert nem gyűlnek hamar a tokenek. A Safari miatt adnak 35%-ot minden egyes könyvre.
Csak egy kósza gondolat volt. -
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #10533 üzenetére
Nem is CCIE kell ehhez, hanem:
loutel#sh run all | s t3
interface FastEthernet3
description LOCAL_NET
switchport access vlan 600
switchport trunk encapsulation dot1q
switchport trunk native vlan 1
switchport trunk allowed vlan 1-4094
switchport mode access
switchport voice vlan none
switchport priority extend none
switchport priority default 0
mtu 1500
no ip address
load-interval 300
dot1q tunneling ethertype 0x8100
snmp trap link-status
spanning-tree portfast
max-reserved-bandwidth 75
hold-queue 75 in
hold-queue 0 out
ip igmp snooping tcn flood
no bgp-policy accounting input
no bgp-policy accounting output
no bgp-policy accounting input source
no bgp-policy accounting output source
no bgp-policy source ip-prec-map
no bgp-policy source ip-qos-map
no bgp-policy destination ip-prec-map
no bgp-policy destination ip-qos-maploutel#sh run int fa 3
Building configuration...Current configuration : 121 bytes
!
interface FastEthernet3
description LOCAL_NET
switchport access vlan 600
no ip address
spanning-tree portfast
end@tusi_: talán ezen érdemes agyalni. De bruttó 5-6-700ezerrel nem elégednél meg? Az is bőven jó...Abból itthon is magasabb színvonalon lehet élni. És hogy a németet se felejtsd el, ha már használod: menj az ITSH-hoz majd
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #10543 üzenetére
Nemsok mas valasztasom van. Az aug kozepe az inkabb juli eleje, mert sokat vagyok ugyeletben meg szabadsagon is, tehat kicsit masok az idopontok.
2.5 honap keves lett volna, raadasul a stressz is csak no miatta es meg kevesbe ment. Inkabb egy recert, aztan johet a CCIE R/S. Vagy CCNP Secu. Meg nem tudom.
-
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #10529 üzenetére
Ezt igazabol en sem ertettem, amikor eloszor lattam.
A port vegul is trunk, mert csak az access vlan van kiadva , nem a mode access. H viszont sw mod trunk rajta van, akkor mar trunk lesz. Dtp meg a sw noneg paranccsal kiutheto.
7vegen kilaborozom, hogy mi van ilyenkor, mint a regi szep idokben@Hedgehanter
A linket nezted a ciscoforumrol?
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #10523 üzenetére
Azt en tudom, hogy dot1q-tunnel a parancs vege, de egy eleve trunk port megy bele egy "access vlan ?" portba, -ami dot1q tunnel- es az megint taggelve lesz az access port tagjevel.
En lattam mar amugy olyan konfigot, hogy sw mod trunk, sw acc vl ?...
Ezt ki kene laborozni -
Hedgehanter
őstag
válasz
FecoGee #10515 üzenetére
Az ok hogy atmegy a packet de a switch utan egy router van ahol nincs semmi a 20-as VLAN-on tehat szerintem ott nem fog tovabbmenni, mint az alabbi abra kiegeszitve,,
AP---TrunkVLAN10Native SWITCH1 TrunkVLAN20Native --- TrunkVLAN20Native SWITCH2 --- router no VLAN20 ip meg semmit - cloud
-
Hedgehanter
őstag
válasz
FecoGee #10506 üzenetére
Amugy nem taggeli csak mint native VLAN-t hasznalja. Egyebkent Flexconnect AP configuration-nal van a kerdesem kapcsolatban. Az AP management VLAN az a 10 es ez vannak beallitva native-nak a trunk portokon amire az AP-k csatlakoznak, de a cegnel az trunk portokon a 20-as a native es ugy gondolom ez igy nem fog menni mert a switchen belul nem ugynaz a nativ VLAN a trunkokon.
Es nyilvan a traffic kersztul fog menni a trunk-on amin a native 20, az AP portokon meg 10 a nativ.
-
kowika87
tag
válasz
FecoGee #10481 üzenetére
Igen ezt en is tapasztaltam anno Magyarorszagon is es itt UK-ben is. Nem erdekelte oket a CCNP papir csak a tudas es lelkesedes/motivacio.
Mas: valaki foglalkozott mar SP track-el? Jovore lejar a CCNP-m es nem akarom hagyni veszni annak ellenere sem hogy most nem ciscozok. -
Methionyl
senior tag
válasz
FecoGee #10489 üzenetére
Nagyon jókor jött ez a felmérés
Pont munka keresés előtt állok (leginkább pest) nem rég végzett CCNA-val (De már a CCNP Route félutján állok lassan) de nyílván azért 250 fölött szerintem kicsit sok lenne mint kezdő de kitudja. Remélem kellemes meglepi ér.
És nyugi nem mondom, hogy "Hát de a Feri mondta kérem szépen..hol a pénzem?"
Mégegyszer köszönöm -
józsi9995
tag
-
kmisi99
addikt
válasz
FecoGee #10465 üzenetére
Már mint a messiást úgy vártam, napról napra óránként néztem, hátha. Nagyon szépen ki lett dolgozva minden részlet. Pláne, hogy ebben a hónapban lesz a CCNA vizsgám aztán még pár rendszergazda vizsga és indulhatok neki a munkát keresni.
Egyébként ugye a felmérésből ez nem derül ki, de gondolom a külföldi multik amik inkább megadják a nagyobb pénzt mint a BT, IT, IBM gondolom én, de javítsatok ki ha tévedek. Én már Bruttó 300 nál azt mondanám az rendben van kezdésnek, de a 400 az durval lenne, nagyon örülök most ennek a felmérésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged