- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- A fejlődő országokban jobban bíznak az emberek az AI-ban
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cornus
csendes tag
válasz
nyuszika0216 #99 üzenetére
miért nem magyarul írtad a neveit?
-
nyuszika0216
csendes tag
Sziasztok!
Én is most kezdtem bonsai-kodni
Nagyon érdekesek, és remélem sikerül is.
Most egy Serissa Foetida-val kezdtem. Eddig nagyon szépen fejlődik.
Van már két Yamadorim is, egy Picea abies, és egy Taxus baccata-m. (ez elég ritka)
Szívesen beszélgetnék erről a témáról kezdőkkel és haladókkal is -
spanyoll
addikt
-
pifou
újonc
Szia!
Csak, hogy megnyugtassalak, a pandanak szokasa megsargulni, lehullani.
Ha nem drasztikus mertekben tortenik, akkor semmi okod az aggodalomra.
Csinalj mindent ugyanugy ahogy eddig, mert ha allandoan valtoztatod a locsolas menetet, avagy kulombozo helyekre rakosgatod folyamatosan, tobb fenyert vagy epp kevesebbert, akkor epp ezekkel teszel kart a novenyben.
Ha latsz meg eppen le nem hullott de sargulo leveleket, csak szedegesd le oket.
Azert hullajtja le, hogy ujakat hozzonUdv: pifou
-
SOAD19
addikt
Hello!
Valaki meg tudná mondani, hogy ez milyen fajta bonsai?
[link]
Régóta kacérkodok a gondolattal, hogy jó lenne egy kis fácska. Most költöztünk panelba, ezek a bonsai-ok, hogy viselik az ilyen körülményeket?Köszi!
-
schumi
aktív tag
Hali,
Mikor uj helyre kerul a bosai fa, akkor 1-2 vagy tobb level elsargulhat lehullhat, de akar tobb is, ez normalis teljesen. Ugy locsold hogy ne hagyd hogy teljesen kiszaradjon a talaja (ujjaddal nezd meg) de ne is alljon a viz alatta, mind ket veglet vegzetes lehet . A legjobb talaj ilyen szempontbol a bonsai szamara az akadama fold, mert ez annyira szemcses es laza talaj hogy ebben tul ontozni nem tudod, csak annyi vizet sziv fel amennyire szuksege van a tobbi kifolyik a talbol. Remelem tudtam kicsit segiteni
Inkabb a tobb napfenyen maradjon mint sem a melegebb helyen
Udv. J. -
spanyoll
addikt
Na akkor már csak ki kell tapasztalni a megfelelő locsolást. Egyelőre kapott naponta kb, de most egy kicsit hagyom akkor, kb 2 napontára. A hideg meglehet, hogy nem tesz jót neki, kb 17-18fokon van egész nap, cska néha kap melegebbet. Ha viszont melegebbre rakom akkor még azt a kevés napfényt is elvenném tőle amije van :/
Köszi a választ amúgy, megnyugodtam,hogy nem haldoklik -
heetomi
csendes tag
A levél hullás oka lehet a vízhiány, de lehet a túl öntözés is. A lényeg, hogy 2-3 naponta vagy ahogy a fa igényli locsolni kell. Ezt ajánlott egy tál vízbe merítve a fát elvégezni, ha ezt nem tudod, akkor felülről. Én így csinálom, de fecskendőt használok hozzá.
A levél sárgulás lehet, hogy túl hideg helyen van vagy kálium hiány. Fontos a bonsai-nál, hogy rendszeresen legyen tápoldatozva. Télen havonta egyszer, nyáron 2 hetente. Lehet kapni külön bonsai tápoldatot.
-
spanyoll
addikt
Ójaj , nem tudom mi van a kis fácskámmal, de az egyik levele elsárgult, majd később bebarnult, majd leesett. Nem tudom eldönteni, hogy most ez azért van mert nem kap elég vizet vagy pont, hogy túl sokat. Esetleg túl meleg van vagy túl hideg? Segítséééég
-
spanyoll
addikt
No ma vettem egy ficus pandát. Kíváncsi vagyok mennyire fogja bírni nálam. Közelebb raktam az ablakhoz, de még nem túl közel a fűtőtesthez, nehogy szegény megsüljön
Ha hazaértem kap egy kis vizet, aztán meglássuk, hogy mi lészen majd. -
heetomi
csendes tag
-
-
szofi86
újonc
Sziasztok!
Olvastam jó pár dolgot a bonsaiokról.
Juharból és tölgyből próbálok nevelgetni, illetve már csak juharból, mert a tölgyek megadták magukat.
Mivel társas házban élek nehezen tudnám teleltetni őket az udvaron, de van a lakástömben pince. Lehetséges, hogy ott jó lesz nekik? Ha van vkinek tapasztalata ilyen téren szóljon, ha nincs majd jelzek, mert én megpróbálkozom vele.
Előre is köszönet! -
Dyrtyho
őstag
Ha jól emlékszem,akor Bonsai fát annak idején lehetett venni az Auchanba,nem tudom,hogy manapság lehet-e még kapni,de amikor régebben rendbe akartuk tenni a földjét,akkor gyógyszer papírokat találtunk benne,azóta sajnos már kidobtuk....
-
JR.CSé
senior tag
Szerintem egy kértészettel valóban jobban járnál én is nevelek egy ilyen kis fát.Amikor megvettem még olyan kis apró volt 1-2 ággal.Mostanra sem lett sokkal nagyobb de azért már igencsak fa kinézete van
A titka az h amelyik ágán levél van azt meg kell vágni és így elágazik több fele.Így lessz szép sűrű a koronája.
-
mirdal
csendes tag
Szia!
Köszi a válaszod, nyomtam egy mélt, bocs utólag is!
Igen, magam is lejutottam eddig cirka egy nap elteltével. Mivel 34 vagyok, kicsit sokat kellene várnom, míg elég rutinra teszek szert a bonsai-ok területén, nem marad időm rutint szerzni a magról keltetett fák hosszú növekedési fázisa miatt!
A kérdés annyi, hogy bármilyen kertészetben találok fákat? Vagy spec kertészet kell, hogy legyen?
-
vancha2
aktív tag
Magról szerintem ne próbálkozz, mert nagyon sok idő (értsd 5-10 év) mire bármilyen eredményt elérhetsz vele.
Ha mindenképp te szeretnéd alakítani az elejétől kezdve a növényt, akkor egy kertészetből vegyél egy kis palántát, vagy begyűjtöd magad a természetből.
Utóbbinak a hátránya hogy nem szedhetsz ki akármilyen növényt (lehet hogy védett), nem tudod 100%-osan megállapítani, hogy milyen faj, és legközelebb majd ősszel teheted meg a yamadori begyűjtést (vagy tavasszal, ahogy én is tettem).
Meg hát nem valószínű hogy japán juhart találsz a természetben Magyarországon -
donhere
tag
na sikerült valakinek fűzfát "bonsai életre" kelteni ?
Nekem sorra döglenek ki, pedig ez egyik legszívósabb fa fajta -
DeusHun
őstag
No, a tavaly februárban leültetett ágacskák 2 hónapja saját edényben vannak és nőnek, immáron búra nélkül. Így mostmár van 4 darabom (a japán juhar nem tudott úszni ( :'( ), a másik kis zöld fácskát meg a macska legyilkolta).
-
farrob
újonc
Sziasztok!
3 hónapja van egy Bonsai-om (szilfa). Szépen nő, és vannak rajta új hajtások akár 10 centi hosszúak. Már vágtam belőlük, meg le is drótoztam őket, mert nagyon sok van és nem csak ilyen kis hajtások.
Kérdésem ezekkel mit csináljak, hogy fognak megvastagodni, és az új hajtásokon ilyen bazi nagy levelek vannak, hogy csináljam h olyan aranyos kis sötétzöld levelek legyenek mint amik már eleve voltak rajta amikor kaptam.Öntzésre ugye nem szabad csapvizet a klór miatt, csak lágyat, gondoltam akkor bizti jó lesz a szénsavmentes ásványvíz. Jól gondoltam?
Milyen gyakori öntözést javasoltok??
Előre is köszi mindenkinek a hozzászólást:
-
Winner_hun
félisten
Érdekel valakit Ficus Religiosa mag?
-
Makaveli
senior tag
Hehe, meglett az igazi neve: Ficus microcarpa
Márciustól novemberig kell 2 hetente tápozni, naponta kell locsolni. Mondjuk én ilyen spriccelővel öntözöm, mint amilyenbe az ablaktisztító van. Nagyon szép, nagyon tetszik!
Majd veszek hozzá tápot (vitamint). Csak 1.350, meg egy 1.600-os ollót. -
Makaveli
senior tag
Amúgy ennek mi lehet a normális neve? Mert ezen a néven, amit ide írtam a google s talált szinte semmit...
-
Makaveli
senior tag
Jupiiiiiiii.
Most volt anyám Bécsben és hozott nekem Bonsai-t. Nagyon tetszik. Mindjárt csinálok képeket. Meg olvasok egy kis tudományt hozzá.
Ez a neve: Herbae Optimae Formae
-
vancha2
aktív tag
-
Kobe
veterán
sziasztok
szeretnék énis bonsait nevelgetni, ajándékba kapnám így nem szeetnék kimondottan drága fajtát kérni, de valami igazán mutatósat....vannak tippek hogy milyen típusokra érdemes odafigyelni ilyen kívánalmak esetén ?
a kínai boróka fajta ami nekem nagyon tetszik pl -
Süni007
csendes tag
Hello szia! Carmonával kapcsolatban van valakinek tapasztalata? mi a véleményetek rola? szerintetetk érdemes vele foglalkozni? Köhi elöre is
-
vancha2
aktív tag
Tudunk ajánlani szépet: acer palmatum fajták (japán juhar)
Egyébként sok mindentől függ, a bonsai kiválasztása:
1. Neked milyen fajta bonsaiok tetszenek
2. Milyen stílusban szeretnéd nevelni a fácská(ka)t
3. Mennyi fény jut az asztalra stb...Szerintem mielőtt vennél egy bonsait, nézz körül a neten, illetve a könyvekben. Én ezt a könyvet ajánlom: Link
Nagyon sok fajtáról találsz részletes leírást nagyon szép képekkel.
Nézz körül pár bonsai-al foglalkozó portálon, ott biztos meg tudják mondani, hogy mijen fajta legyen az első fád. Addig is böngészgess: bonsai.lap.hu -
Makaveli
senior tag
Én is szeretnék egy ilyen kis fácskát, de nem tudom, hogy milyet, igazából egy társasházban lakok a 2. emeleten, kb. 13 nm-es a szobám. Van erkélyem, szal szerintem a téllel nem lenne semmi baj. Igazából az íróasztalra szeretném, az asztal kb. 1 m-re van az ablaktól? Valami szépet tudtok ajánlani???
Előre is köszi!
-
vancha2
aktív tag
Ezercsillag fácskát? Az nagyon szép, ha virágzik!
Információk:
Örökzöld cserje, csillag alakú fehér virágai nyáron nagy tömegben nyílnak. Latin neve a kellemetlen szagú gyökerére és kérgére utal. India, Kína és Japán szubtrópusi vidékeiről származik, a mérsékelt éghajlatú területeken csak szobában tartható. Levele apró, sima, fehér virága egyszerű vagy telt. Létezik bíbor virágú és tarka levelű változata is.
Az ezercsillag fácska minden stílusra alkalmas, kivéve a hokidachit és a chokkant. Közepestől az extra kicsiig terjedő méretekben neveljük.Nevelési útmutató:
Elhelyezés: Napos meleg helyre állítsuk. Minimális hőigénye 12 C. Óvjuk a hideg levegőtől.
Öntözés: A vegetációs időszakban naponta öntözzük. A magas páratartalom fenntartása érdekében vízzel permetezzük, kivéve virágzáskor, ugyanis a nedvesség elszínteleníti a sziromleveleket. Télen, amikor rövidebbek a nappalok, tartsuk viszonylag szárazon a talajt.
Tápanyag utánpótlás: A vegetációs időszakban kéthetente, télen havonta tápoldatozzuk.
Átültetés:Kétévenként ültessük át, kora tavasszal. Normál talajkeveréket használjunk.
Metszés: Vágjuk vissza az új hajtásokat egy vagy két levélpárra az átültetés után.
Szaporítás: Zölddugványokat vágjunk, azok tavasszal vagy nyáron könnyen meggyökeresednek.Egyébként miért nem veszel egy könyvet (én sem magamtól vagyok ilyen okos
).
Nekem ez van meg (szerintem a legjobb magyar könyv): Link -
Süni007
csendes tag
Jut eszembe, kaptam japán szil magokat és az érdekelne még hogy hoyg tudok neki állni fát nevelni magokrol! Mert van hozzá egy valami használati utmutatószerü de angolul van és nem tok angolul és senki nem tudta normálisan elmondani mi áll rajta:S Ugyhogy köhi elöre is a segitséget
-
Süni007
csendes tag
-
Süni007
csendes tag
Köszi szépen
Amugy közben sikerült több emberrel konzultálnom és tényleg nem lehet diobol bonsait nevelni
Az lenne még a kérdésem hoyg egy két fám levelein megjelentek kis barna foltok teljesen kerekek és csak két három levélen vannak! Lehet valami betegség vagy esetleg jég okozhat ilyen sérülést?
-
vancha2
aktív tag
Fűz metszése:
Minden évben kora tavasszal az átültetés után az előző évi hajtásokat vágd vissza egy vagy két rügyre.
Diófából szerintem nem lehet bonsait nevelni (én még sehol sem találkoztam dió bonsaial)
Egyébként hogy próbálod szaposítani? Gyökerezteted, dugványozod, légbujtás... stb?) -
Süni007
csendes tag
-
Süni007
csendes tag
Nekem van fűzfa bonsaiom! Most nem rég kezdtem el öket nevelni de egyenlöre jól birják és szépen fejlödnek! Én is ágrol gyökereztettem ugyhoyg valszeg sikeres lesz az akció!
Sok sikert hozzá! Amugy szomorúfűzem van meg most gyökereztetek csavartfűzet/gyökérfűzet kinek hogy ismerös
Cső
-
Süni007
csendes tag
Hello mindenki!
Elkezdtem én is bonsait nevelgetni egyenlöre szerencsére elég nagy sikerrel! Érdekelne hoyg vannak e esetleg akik már régebb ota foglalkoznak a témával és esetleg a segitségemre tudnának e lenni mert egy fa fajtánál rendszeresen elbukok és nem tudok rájönni a miértjére! Elöre is köszi a segitséget! -
DeusHun
őstag
Fűzfából próbált már valaki bonsai-t csinálni?
-
T 1000
aktív tag
Ezt most viccből kérdezed, vagy zavar hogy más is hozzászólt a téméhoz? Egyéként a topicnyitó kérdezte hogy: ''Mi az alapelve a bonsai-nak?'' Mint írtam nem rég ástam magam a témába és ezeket olvastam, kb 8 oldal lényegét gyűjtöttem össze néhány mondatba, gondoltam segíthet megérteni mi is a lényege a bonsainak, hogyan és miért találták ki.....a következő hozzászólásom a különböző bonsai stílusokról, a felhasználható fajtákról, a szükséges eszközökről és a kezdő lépésekről szólt volna...egyébként másolni meg nincs időm, mivel dolgozok, ja és per pill. nincs is miből....
-
T 1000
aktív tag
Szia! Nem rég vetettem bele magam a témába, de néhány dolgot el tudok mondani. A bonsai kínából ered, (ha jól emléxem ott pen jing-nek hívják) eredete alapvetően a buddhizmussal köthető össze. A buddhizmus egyik legfontosabb eleme, hogy minden a világegyetemben egy örök körforgásban van és csak akkor léphetsz magasabb szintre, ha azonosúlsz a természettel- vagy valami hasonló-. Ennek egyik legjobb eszköze a meditáció, amihez a szabadban egy nagy fát használtak, ezt nézegettét egész nap, hogy hogy illik a természetbe stb...Nagyon sok tényező miatt jobbnak látták, ha ezeket a fákat közelebb hozzák otthonaikhoz, főleg az otthoni kertekhez, hogy bármikor meditálhassanak. (ilyen tényező volt pl, a lábzsugorított nők, akik nem tudtak elmenni a fákhoz, így a fákat vitték el a nőkhöz). A bonsai japánba jutva azonnal hódított, és már jelenleg az egész világon rendkívül népszerű. A bonsai lényege, hogy egy - a természetben megtalálható fa- tökéletes és kicsinyített mása legyen. Alapvetően két fajta cserépben tartják, az ismertebb lapos cserép az erdőt, mezőt szinbolizálja, de van egy magas keskeny változat, ami a hegyoldalt szinbolizálja. Nevelése elsősorban a növény növekedési irányának és ütemének szabályozásából áll, a legszebb bonsaiokat több generáción! keresztűl nevelik. ........folyt köv
-
vancha2
aktív tag
Japán juhar:
Elhelyezés: A japán juhar napos helyet igényel, de nyáron enyhén árnyékold, nehogy megperzselődjön a levélzete. Óvd a -10 C alatti fagyoktól.
Öntözés: Növekedési időszakban naponta öntözd. Télen is tartsd nedvesen a talajt.
Tápanyag-utánpótlás: A levelek kipattanása utáni első hónapban hetente tápoldatozd, majd nyár végéig kéthetente.
Átültetés: Tízéves koráig kétévenként ültesd át, később már csak ha szükséges. Az átültetés ideje legjobb, ha kora tavasz. Normál talajkeveréket használj, tehát egy rész vályog, két rész tőzegmoham és két rész gránittörmelék.
Metszés: Tavasszal egy-két pár levelet hagyj meg, a többit vágd vissza. A hosszú ívközöket vágd vissza. A kisebb levelek és a szép őszi lombszíneződés érdekében a nyár közepén vágjuk le az összes levelet. Utána drótozd a fát.
Szaporítás: A magvetést télen végezd, a zölddugványozást nyáron. A bujtás és a légbujtás ideje a tavasz vagy a nyár.
Ezzel remélem kielégítettem a kiváncsiságodat...
[Szerkesztve] -
DeusHun
őstag
Milyen földbe érdemes átültetni a már meglévő bonsai-t?
-
burgatshow
veterán
Egy pillanatra valami RGB reinkarnáció topikjának hittem a dolgot! Bocsi!
-
DeusHun
őstag
Valaki?
-
DeusHun
őstag
Ágak, hajtások metszése
Miután elképzeltük a bonsai-unk leendõ alakját, (vagy az eredeti alakot szeretnénk vissza állítani) ne ragadjunk rögtön metszõollót, néhány dolgot elõtte nem árt tudnunk. A metszés utáni növekedést az ág végén lévõ rügy iránya fogja a leginkább befolyásolni.
Ha a rügy felfelé álló, a növekedés intenzívebb lesz mint oldalra vagy lefelé álló rügy esetén. Természetesen, ha mondjuk egy ágat baloldali irányba szeretnénk növeszteni, akkor egy olyan rügy felett metszünk amely balra néz. Így az ág további növekedése a rügynek megfelelõ irányba fog folytatódni.
Vigyázzunk, hogy a metszés ne legyen túl közel a rügyhez, mert könnyen beszáradhat, és ebben az esetben nem hajt ki, vagy túl messze a rügytõl mert a megmaradó ágdarab elrontja az összképet.
A metszés ideje általában kora tavasz, az ilyenkor lemetszet ágak helye a növekedési idõszakban gyorsan gyógyul. Ha egy ágat vastagítani szeretnénk hagyjuk megnõni 6-8 levél(párig) utána vágjuk vissza 1-2 levél(pár)ra. Minél több levél van egy ágon, annál több energia áll rendelkezésére a növekedéshez.
A fenyõfélék esetében a tavasszal megjelenõ hajtások közül, a legerõteljesebbeket és a leggyengébbeket távolítsuk el. Ezek eltávolításához általában elegendõ a körmünk. Mivel a metszés elég drasztikus beavatkozás, mindig csak jó erõben lévõ növényeken végezzük és mindig csak fokozatosan.
Tehát elsõ lépésben a lobkorona felsõ részén, 1-2 hét múlva a korona középsõ és végül az alsó részén. -
DeusHun
őstag
Hi!
Pár hónapja van egy Japán Juharom (vörös levelű, eszméletlen szép) és gondoltam mostmár társítok mellé még valami egzotikusat. Nézegettem és fűzfát bonsai-ban még nem találtam, gondoltam megcsinálom. Vágtam 2 ágat (ez a 3. próbálkozás, eddig mindig csak 1 ágat vágtam), most vízben vannak immár 4 napja, várom, hogy gyökerezzenek. Utána hogy tovább? Azt olvastam, hogy érdemes egy tejfölöspohárban kő-föld vegyesbe (50-50 arányban) ültetni az összes leendő bonsai-t, ezt egy félbevágott üres ásványvizes palackba tenni és rátenni a tetejét (azaz lezárni. Párában gyorsabban nő a gyökere), 1 cm magasságnyi vizet önteni rá és 2 hetente cserélni. Viszont így bepenészesedik a fakezdemény és meghal (tapasztalat). De csak a fűzva, mert kb 2 hónapja van egy zöldlevelű másik fa is hasonlóan palackban és az nem penészesedik. Próbált már valaki ilyet?
Ja meg van még egy kérdésem. Igaz ott tartási kérdés nem növesztési. Mégpedig: a japán juhart, hogy több fényt kapjon kivittem az erkélyre. Mióta kinn van az összes levelének a pereme elkezdett száradni, mind, kivétel nélkül. Ez mitől lehet? A túl erős napsütés? Vagy a pára hiánya? -
Digital
addikt
Senki
-
Digital
addikt
UP!
-
Digital
addikt
UP!
-
Digital
addikt
-
Digital
addikt
UP!
-
Digital
addikt
Tegnap kaptam egy kínai fagyalt
Nagyon tetszik
Picit meg szeretném igazítani a lombját,de nem tudom hogy kezdjek hozzá
Az itt talált linkeken nem igazán találtam meg hogy mit is kellene levágni róla
-
Algieba
őstag
Találtam egy bonsai könyvet a könyvtárban.
Ferenczy könykiadó, A bonsai titkai -
Smogus
őstag
Hát igen a fűzfa boldugul mindenhol még sokszor az sem zavarja ha nem éppen a legjobb vízet kapja nálunk falun soka azért ültettek fát hogy az az emésztő gödörből szívja a felesleges vizet
Na mindegy
szerintem vegyél egyet valahol virágboltokban egy-két ezer forintért lehet kapni azon lehet megtanulni hogy hogy kell róla gondoskodni
és esetleg közben lehet csinálni is egyett, de ha te csinálod az egészen időigényes tud lenni
első cserépbe ültetés után 1-2 évre rá érdemes majd metszegetni meg drotozással alakítgatni -
Jégkokó
veterán
Egyébbként nekünk is van egy ilyen bonsaiunk, de azt uigy kaptam még régebben, és időnkén fogja magát és lehullajtja a leveleit, aztán meg visszanöveszti.Bár nem nőtt azóta egy centit se
-
Smogus
őstag
válasz
spiceworld #12 üzenetére
Én személy szerint a tölgyfát nem ajánlom kezdésnek
túl nagy levelű fa nehéz lenne vele
sokkal mutatósabb egy kisebb levelű fafajta
Érdemes a természetben keresni érdekes formájú kisfákat, facsemetéket és ezeket cserépbe ültetni, ez kicsit hosszú folyamat mert alapból a kis facsemetének a gyökerei terebéjesek és első éveben földlabdástúl kell valami nagy cserépbe ültetni majd a következő átültetésnél már elkezdhető a gyökerek metszése és kissebb cserépbe való ültetése és így tövább amíg elérsz a neked megfeleő cserépmérethez -
Papa-Georgo
senior tag
Mondjuk...akkor nézzük azokat szegéyn fűszálakat, amin tapostok, vagy hancsöltök nyáron a strandon, vagy amiket kegyetlen módon szétfociztok a pályán... Vagy az a kis ''füvecske'' amit csúnya módon szétmorzsoltok és elszívjátok
Vagy arról neis beszéljünk, amikor építkezések miatt, kiírtjátok a több száz éves fákat...
Vagy amikor a klafa dzsippekkel ágon bokron keresztül rallyztok az erdőben...és szétírtotok mindent...
Ez NEM kegyetlenség????
Nem kéne azért ennyire elmenni egyik irányba... Jajj..szegény füvecske...jajj szegény fácska.
Wazze..abból a szegény fácskából készül a papír, és abból a szegény fácskából tüzelsz a kandallóban...lol
Legalább legyetek következetesek...Szegény Bonsai fácsaka...akkor igenis szegény foci pálya gyep...én védema füvet akkor, ne lépjetek RÁ!!!!
Csak enynit szerettem volna -
Obi-1
őstag
válasz
spiceworld #13 üzenetére
Létezik genetikai méret, de a környezet erősen befolyásolja, mi valósul meg ebből. Növény és állatvilágra egyaránt értem.
-
Obi-1
őstag
Különben a Bonsai a kínaiaktól ered, nem a japánoktól. Viszont a japánok vitték el a miniatürizálás irányába. A kínai bonsai 80-100 centis, a japán jellemzően 30-50 centis. Az egészen kicsi növényekkel (mame bonsai: 10-20 centis fák) nagyon nehéz foglalkozni, általában nagyobb súlycsoportba lépnek egy idő után.
Mondjuk tény, hogy ez a téma itt felesleges, és rengeteg irodalom található róla, ezért nem is járatom tovább az ujjaim. -
spiceworld
csendes tag
szerkesztettem az előző hszom! véleményed?
amúgy mondom, csak véletlen műve, nem tudatosan csináltam kicsire. Amúgy a csíráztatás és az említett módon történő felnevelést csak azért csináltam, hogy láthassam jobban a növekedését.(érdekségképpen). Az igazi felfedezések véletlen művei általában, nem vagyunk mi olyan okosak, hogy magunktól találjuk ki
[Szerkesztve] -
Algieba
őstag
válasz
spiceworld #13 üzenetére
''hanem csak csíráztattam egy napraforgómagot és aztán egy kis üvegben lévő tápoldatos vízbe lógattam a gyököcskéjét és így nőt fel.''
Te kis növénytani, ifjú Frankestein. -
spiceworld
csendes tag
Érdekes a meglátásod ezzel kapcsolatban, és igazad is van.
Éllettanilag azonban mindegy, hogy én kényszerítem kis növésűre a fát, vagy a természet, annyiban viszont mégse, hogy ez ellen tudok tenni, (hogy nem csinálom) a természetben viszont nem mehetek elhárítani az akadályokat. Abban is igazad van, hogy nem mindegy, hogy hosszú idő alatt lassan alkalmazkodik, vagy rögtön alkalmazkodásra kényszerítem, a körülmények gyors változtatásával.
Hát mindenesetre tényleg elgondolkodtató az amit írtál.
Amúgy a természetben megfigyelhető, hogy általában a növények lényegesebben kisebb méretben is felnőhetnek és virágot, termés, magokat hozhatnak. A legtöbb gyomra mondjuk, hogy ezek bezzeg megnőnek akármilyen az idő, pedig csak megszoktuk a formájukat és nem tűnik fel, hogy elég nyomorúak. Jó körülmények között a gyomok is hatalmasra nőhetnek.
Bizonyos helyeket megfigyeltek óriás méretű növényeket, amelyet uazok a növények, amelyeket egyébként normák méretűek. Ezt nevezik gigantizmusnak. pl 5m-es gólyaorr.
A kis méretűségre visszatérve én neveltem már fel normál napraforgómagból kb 3-4cm-es példányt. Szép levelei és virága volt, teljesen szabályos kicsínyített mása volt a normál változatnak. Nem előre eltervezett szándékkal, hanem csak csíráztattam egy napraforgómagot és aztán egy kis üvegben lévő tápoldatos vízbe lógattam a gyököcskéjét és így nőt fel.
Olvastam az első ajánlott linknél, hogy vannak eleve törpeméretű fák, amelyek hosszú idő alatt alkalmazkodtak. Amúgy a törpeségre kényszerített fák valóban úgy tűnik, hogy csak a körülmények miatt kicsik, nem ganetikailag, mert kiültettve úgy tudom eredeti méretre nőnek. Van egyáltalán genetikai méret? Nem csak a körülmények határozzák meg a méretet. A törpefák nagyon szépek, szabályosak, szép levelekkel, terméssel, nincs semmi különösebb deformáció, biztos, hogy szenvednek eze a növények? Pl. a szárazságtól is kisebbek a növények, de még deformáltak is, látszik rajtuk, hogy nem tetszik nekik vmi. A törpefáknél ezt nem tapasztalom.
[Szerkesztve] -
Algieba
őstag
válasz
spiceworld #1 üzenetére
Egyszer olvastam egy könyvet a törpe fa témában, és most egy csomó dolog felbukkant belőle az elmémben.
Arra emlékszem, hogy a japánoknak megtetszettek a természetben látott, mostoha körülmények között élő, ezért nyomoronc fácskák. Ezek genetikailag tök azonosak voltak mondjuk, a többi tölgy fával, de mivel a mag egy sziklahasadékba potyanva kelt ki, ezért picike maradt, kehes, szenvedő, didergő tölgy.
Megjegyzés: a japánok nem normálisak, minden beteg dologra rákattannak. Fák szándékos nyomorgatása, hogy kicsik legyenek. Ez nem a természet szeretete.
De a Természetben eleve vannak törpe fa fajok, mint például a hideg tundrán élő törpe nyír. Ezek a fajok viszont hosszú idők alatt alkalmazkodtak a mostoha környezethez, és eleve úgy fejlődnek, hogy a talajon kúszva, minél inkább elkerüljék a vad és hideg szelet.
A bonsai viszont az ember által törpe formába kényszerített normál fajok egyedei.
Egy időben nekem is nagyon tetszettek a törpe fák, de inkább úgy döntöttem, hogy lesz egy kertem és abban normális méretű növényeket fogok nevelni.
Különben is, nagyon babra munka a törpésítés! Nemcsak annyiból áll, hogy egy kicsi edénybe beültetsz egy magot és aztán várod, hogy mi lesz vele. A törpe fát, hogy szép, a természetben látott szélfúta formája legyen, drótókkal kényszerítik ilyen alakú növekedésre, és a metszőolló is csattan néha.
Fú, ez nem művészet, nem is kertészkedés, ez valami hülye emberi hobbi.
Ezért nem is kezdtem bele. Minek kínozzam szegény növényeket, amikor van kertem? -
bnorci71
addikt
válasz
spiceworld #1 üzenetére
Van eg ynagyon korrekt könyv is a témába rengeteg képpel A-Z ig minden
A legfontosabb azonban a Bonsai nem lakásba való föleg nem bérházba a legalkalmasabb atélikert a nevelésére.
A Japánok a Bonsai-t a vendég megtisztelésére viszik csak be a lakásba.
A könyv: Bonsai
Irta: Harry Tomlinson
Familia könyvtár
A kiadó saját boltja:1136 Bp. Tátra u. 32 és 1024 Bp. Keleti Károly u. 29 tel:212-3953 v 212-5534
elég régi 5-10 éves nemtudom kapható-e még
majd szkenelek belőlle 1-2 oldalt -
Vigneau
félisten
válasz
spiceworld #1 üzenetére
No, ez a téma engem is érdekelne. Szeretem a kicsi fákat, de nagyon kényesek az eddigi tapasztalataim szerint. Anyósomnál kettő vált az enyészetté. Egyszer szeretnék én is sajátot.
-
Balli
őstag
------------------>
-
_Volkovy_
nagyúr
te rgb vagy egyébként?
-
_Volkovy_
nagyúr
Ez a dolog engem is marhára érdekel!
Lehet egy húszcentis tölgyfám az asztalon? Haláli.. -
MyKonzerv
senior tag
válasz
spiceworld #1 üzenetére
macska vagy fa?
tetszik a neved, spájz görlz rulz -
spiceworld
csendes tag
Ehhez kérnék egy ks segítséget, na jó nem is kicsit
Bármilyen tippet türelmetlenül várok.
Nagyon megtetszetek ezek a kis fácskák. Tehát törpefát szeretnék ''készíteni'' házilag!
Mi az alapelve a bonsai-nak? Milyen fák alkalmasak erre a célra? Valamennyit tudok róla, de inkább nem írok semmit, mert semmi biztosat nem merek állítani e témában.
Van aki nevelt bonsait itt közületek magról?
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Lapierre e-Zesty AM 9.2 Fully carbon Ebike
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest