- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axlfsi
veterán
"Én azért írtam neked, mert te nem offtopic írtál, mint Joshi, és a lényeget ő leírta - amivel kivételesen egyetértettem
-, én meg csak azt kértem, hogy ne ragozzuk ezt tovább, mert sok értelme nincs, szerintem." Megírtam azt a nem elhanyagolható és érdekes tényt, hogy a tervezőnek Thingin ott van sokszor ennyi cucca, melyekre érdemes ránézni, mert jók és hozzátettem, hogy - nem mellesleg Joshinak válaszolván (még mindig nem érzem mit kell itt polit védeni) - hogy szerintem is nem fdm-re valók ezek. Pont.
Szerintem ezzel pont nem ragoztam a témát, hanem hozzátettem(!!), már bocs!
... és szerintem nem sértődtem meg. Egyébként meg, ha már itt tartunk, hogy mit szabad, kinek ragozni, vagy sem; majd poli "megvédi magát", ha úgy érzi, hogy kell. Kárnak ragoztad te is ... De akkor most engedjük el, mielőtt 8 éves kislányok módjára szaporítanánk a szót a semmiről és reszelnénk a fingot, mint páran pár napja a szárítás témában
-
axlfsi
veterán
Nézd, egyrészt nem is polinak válaszoltam, de meg aztán pláne nem holmi pejoratív értelemben, támadólag vagy hasonló... Joshinak sem véletlenül titán a titulusa (ha érted mire gondolok - no offense Joshi
), de ez most - véleményem szerint (tudom, tudom, a vélemény olyan mint a segglyuk...) - pont hasznos észrevétel volt Tőle, ... vagy nem is észrevétel, hanem saját tapasztalatokon alapuló kommentár, amit én magam is osztottam, hát hangot adtam neki
... még szerencse, hogy ezeket nem papírra vetjük, a fák nem pusztulnak miatta, ... itt meg elfér.
Aztán meg ne haragudjon az érzékeny lelked emiatt is, mert amúgy csíptelek eddig, ne rontsd el! -
axlfsi
veterán
Igen, már emlékszem, láttam annak idején a fotókat, a tervet.
Azt írja a szerző, hogy PLA-t javasol, esetleg PETG, de az gyengébb bizonyos szempontból. Nos, nekem is megfelelő lenne a PLA, hiszen abból van egy rakat, de amikor 100 fokra fűtöm a belteret egy ABS miatt, akkor nem omlik össze, olvad el az a PLA riser?? -
poli27
Topikgazda
-
Joshi
titán
-
spider23
senior tag
Igen azért akartam az ASA-t hogy az jobban bírja a kocsiban a hőséget. Viszont jelen esetben mindegy hogy ABS vagy ASA. Valószínűleg egyik sem lesz jó amiatt hogy a szélek a levegőben lógnak. Mást már én is nyomtattam jól ASA ból is és ABS ből is. De itt a modell trükkös.
Mindegy, egyenlőre jó lesz így PETG ből aztán majd meglátjuk mit bír. -
ronusz
csendes tag
Igen száraz most kb 27% a páratartalom a dobozban(csináltam hozzá szárítót, igaz nem elektromosat de a silica golyók folyamatosan cserélve meg mikrózva.) illetve nagyon bevált még a Pepco macskaalom is.
Ender 3 nozzle 250, bad 70-75 fokos volt ott elég jól nyomtatott tárgyhűtés nulla.
-
Tomika75
tag
Nem, az Easydry egy tekercses és nem forgatja a tekercset. Eddig nem volt vele semmi problémám tökéletesen működik. Annyi, hogy ennél a hőfokot nem látom mivel filament típusokat lehet állítani és nem konkrét hőfokot. Igor tesztjei alapján az enyém jobb, viszont kérdés, hogy melyik S2-t tesztelte? Ha a régit akkor az új mennyiben jobb?
-
spider23
senior tag
Az a baj hogy 5mm brimmel is ugyan ez a helyzet. Ugyanis ott ahol kunkorodik fel mind a két oldalon azok lógnak a levegőben. 3 layerrel fentebb kezdi a széleken a nyomtatást. Viszont a leírásban azt mondja a készítő hogy supportot ne használjunk. A brim meg gondolom kevés ehhez.
-
poli27
Topikgazda
A Panda revo hotendbe az eredeti E3D revo fejek valók, a Panda csak a fogadót igazította hozzá a Bambuhoz. E3D RapidChange Revo 3D-nyomtató fúvókák - 3DJake Online Shop Itt van elég sok hozzá... Én se értem az alisnál miért nem ment, de 3x szétszedtem összeraktam és 3x csinálta... és pluszba még a platet is megkarcolta... Azóta elraktam
-
poli27
Topikgazda
A tesztekbe semmit nem ér ez a fajta cht nozzle... én nem használom már az alis hotendet... pedig a v3at is megvettem... de mint írtam 1 tizeddel nagyobb mint a gyári, és valamiért nem szintezi ki, és hozzáér az első rétegnél a laphoz, plusz így a filament se jön ki belőle mert ugye túl közel van a laphoz... az okát nem értem.. a gyárit visszarakva nincs hiba... Szerintem majd megveszem a panda revo hotendet, ha lesz rá 50e ft om
-
poli27
Topikgazda
eSUN ePETG+HS 1.75mm 3D Filament 1KG – eSUN Offical Store (esun3dstore.com)
még a szinek is azonosak kb -
VaJman
csendes tag
https://www.youtube.com/watch?v=uVW8kgLKjT0
Itt tesztelte az S1et, S2 regit, a grafikon nagyon beszedes 16:50 töl...
Ha te mondod, hogy 70 fokot tud, lehet szerencsed van. De engem ez a video meggyözött, hogy nem biztos tudja a 70 fokot...
Igaz, ö itt az S2 v1et (ventillator nelkül) tesztelte (ezt a video keszitesenek idöpontja is megerösiti, mert emlekeim szerint ebben az evben kezdett el a Sunlu S2-t ventillatorral eladni). -
VaJman
csendes tag
szetszedtem, ez is ventillatoros S2 mar.
Lattam, hogy lehet bele tartot nyomtatni, köszönöm a linket, de kezdökent meg a PLA-PTG meg az en területemEs az levesz a belsö terböl.
Napokat nezelödtem a szaritok temaban. Honfitarsunk Igoregyedülallo a tesztjeivel.
https://www.mytechfun.com/filament-dryers
Es ezt parositottam azzal, hogy ketszer venni, dragabb mint egyszer de dragabbat: A Sunlu S2 max 50 fokig megy fel a tesztje szerint, ami PLA temaban rendben lehet, de mas anyagoknal mar keves lehet a szaritashoz. A forgatas valoban elöny lenne, ami az Eiobosra szavazna, de ennel a gyartonal meg meg 1-2 gyerekbetegseget olvastam. Megnezem a Space Pi Plus-t, hatha bevalik. -
ptesza
senior tag
Nagyon sokat dolgozom itthonról és ezért sokat megy a klíma is.Ha egyedül vagyok akkor csak ott azon a részen fűtök/hűtök ahol melózom. A gázfűtés napközben 18 fokra van állítva és csak akkor indul amikor a család hazaér (télen). Most napi 10-12 liter vizet termel a két klíma. Szerintem ez jelentős mennyiség. A klímában a szűrök aktívszenesek ami a 3D nyomtató miatt is hasznos amúgy. Lehet ezért nem kell szárítanom.
-
Imy
veterán
Én (nem Bambu nyomtató, mert nincs hozzá akkora nozzle, nem is értem miért nincs gyárilag 1.0 és 1.2-es nozzle) 1.2-vel szoktam nyomtatni, és azok bírják a vizet. Jellemzően kaspók ilyenek amiket csináltam. Mindig víztesztet szoktam csinálni, az esetek 90%-ában összejött, ha szivárgott akkor pedig belülről 3D tollal nyomtam oda egy kis filamentet.
-
poli27
Topikgazda
Egyébként load se kell minek?
Én mindig csak betolom az extruderig a kijelzőn 1x rányomok az extrudálásra, akkor behúzza a filamentet, és mehet a nyomtatás. A load tök felesleges
unload se kell, ott elvágom a vágóval a filát a fejen, és rányomok hogy visszafele extrudálás, és máris kijött a filament . AMS nél meg semmit nem kell
-
TomMusic
őstag
Próbáltam azt is, de semmi. Újraindítottam a nyomtatót, és akkor mintha folytatta volna a feedinget, kakilt is filamentet.
Aztán most elindítottam egy nyomtatást, és úgy tűnik működik.
Generic PETG profillal indítottam, nem változtattam semmin, csak a supportot bepipáltam. Egyelőre nagyon szépen dolgozik.
Hát remélem akkor csak én aggódtam túl / voltam ügyetlen az előbb. A lámpás sztori után kissé meginogott a bizalmam, azért is kezdtem majrézni
Na szóval a lényeg, hogy most szépen nyomtat.
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget -
TomMusic
őstag
Igen, ez vékony jég, így konkrét számadatok nélkül valóban csak találgatni lehet.
De azért ha már felvetettem, kifejtem.
Mint mindenhol, a hirtelen terhelésváltozások (stresszhelyzet) veszik leginkább igénybe az alkatrészeket. Erre a legegyszerűbb példa, hogy a wolfram szálas izzók (amíg még voltak) sokszor akkor mentek tönkre, amikor fel/le kapcsoltuk őket. Egyébként pedig a wolfram párolgása nem homogén módon elvékonyítja a szálat, így azon a ponton jóval magasabb hőmérsékleten izzik a wolfram, ami egy öngerjesztő folyamat, és végül elszakad. Ezt a jelenséget csökkenti valamelyest a búra halogénnel való megtöltése.
Részben kapcsolódó: [Overview of Electrical Stress Test Methods for PCBAs]
Ennél jobban nem mennék bele, mert ezirányú méréseket nem végeztem tanulmányaim során. De maga a jelenség (sajnos) létezik. De hogy ez mennyire befolyásolja melyik eletronikai eszközt, az már valóban a találgatás területe lenne.
Elnézést a kitérőért, ígérem több ilyet nem írok. -
axlfsi
veterán
Engedd el, ... egyáltalán nem szakmai megállapítás volt, az biztos. Én villanyász vagyok (többek között), de inkább bele sem mennék ezekbe a városi legendákba. Maradjunk annyiban, hogy egy jól megtervezett áramkörnek semmi baja nem lesz és vígan lekörözi a "gazdája" életkorát. Ez is csak egy, a sokezer városi legendából. Az internet elterjedésével, megszaporodtak, mint a gombák eső után
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Köszönöm az infót!
Közben sikerült megoldani a belső világítás problémáját is. Kimértem hogy az [AP panel] nem kapott 5V-ot, amit egy FET kapcsol a LED-ekre. A kábel másik vége a nyomtató hátuljában lévő [MC board]-hoz csatlakozik. Na ott volt kilazulva a csati, mert azt kihúztam, visszadugtam, és akkor lett jó.
Köszönöm mindenkinek a helpet.
Ez a Bambu Lab Wiki amúgy tényleg nagyon jó.Még össze kell raknom, és mehetne a nyomtatás, de csak régi filamentjeim vannak.
-
axlfsi
veterán
...jó lesz az nem csak kezdésnek!
Én sok év után, úgy, hogy már van egy P1S-em, egy A1 kombót vettem délelőtt. Ár/érték arányban világbajnok, ha elég a PLA, PETG, esetleg TPU, mert ugyebár nem zárt terű nyomtató. Minőségben megegyezik a csúcsmodellekével, sebessége pedig alig(!!!) csak alatta, gyakorlatilag elhanyagolható mértékben. -
spider23
senior tag
Az volt a baj, már működik is. Köszi.
Külföldi fórumon olvastam hogy a P1S nél ez rendszeresen előfordul mert túl van húzva a feszítő rugó. Valaki a műanyag oldalán ahol a csavar van ki is vágja a műanyagot hogy hozzáférjen ehhez a csavarhoz és TPU használata közben lazít rajta hogy ne marjon bele nagyon. -
axlfsi
veterán
Szuper vagy (és Te is szájlent!)
Most megy egy sok órás nyomat, de ki fogom próbálni! (toljátok Ti is, akinek háza van és befigyelnek a darazsak, mert az egyik legjobb megoldás a távoltartásukra; egyszerűen nem építenek olyan helyre fészket, ahol a "lódarázs" és hasonló nagyobb társaik már "megszálltak") -
axlfsi
veterán
Nagyjából igen, habár így hirtelen most nincs meg, hogy hol és mit is állítsak át, csak nagyvonalakban.
Én is már kezdtem azt hinni, hogy nem a nyomtatóban a hiba, mert mégegyszer kinyomtattam, hogy előtte minden kalibrációt elvégeztem.Makerworldözöl mint contributor? Esetleg feltölthetnéd a javított projectet a beállításaival. Biztosan lenne sikere, mert ennek az ötletnek még nincs párja, ámbár nagyon hasznos dolog a ház körül!
Erre gondolsz, itt állítasz 0,8-at?
-
-
Emunem
őstag
kb 2-3mm-es rés van, és ha bekapcsol a szürö (amire csak bambu slicer-ben nincs kihatásod) akkor érzed, hogy ott is mozog a levegő minimálisan... Ha nem zárt helyen van a nyomtatód, akkor bizony ott és a kakiló helyen keresztül remek huzat keletkezik. (nálam nincs ilyen gond, mert szekrényben van)
-
Emunem
őstag
nekem is "már" lassan 3 éves...
te @fabula, jó ez a DevilDesign Asa, egész szépen tudok vele elsőre nyomtatni, kalibrációk sorozata nélkül (csak a tempet lőttem be, mert nem akartam elhinni, hogy csak 230-240 között jó neki, és tényleg, energiatakarékos a cucc). Nem vetemedik annyira, szinte nincs is. Köszi a tippet. -
Emunem
őstag
Ja, azt hittem mindig csinálja. Esetleg eseménynaplóban nézd meg, mit tárolt el a gép a chrash időpontjában.
Kérdés Win10/11 mióta van fent, milyen frissítés ment fel mostanság, etc... én régebben azt hittem, hogy proci vagy VGA adta meg magát, pedig semmi bajuk nem volt, csak win10 volt olyan kedves, hogy egy ö szerinte jó frissítést rak fel, amivel pont hogy az Nvidia is tisztában volt, hogy problémás....
-
poli27
Topikgazda
Engem most valamiért szívat a gép
Egyébként az a vicces, hogy az új p1s nél se jött le a silk filament a pei lapról... a vadi új lapon a mai napig ott a nyoma.... szval nem gépfüggő... De a hotendet nem értem... leszintezi az asztalt, és mikor elkezd nyomtatni nekiér a fej az asztalnak éppen érintőre... visszatettem a gyári hotendet és nincs baja ki érti ezt.... mondjuk szoftveresen nem tudnák szerintem tiltani a nem gyári hotendet, csak egy hülye ötlet volt
-
Imy
veterán
Akkor remélhetőleg előbb-utóbb átveszi a Bambu is.
Más: Filanora PLA-t használ valaki? Most úgy néz ki 65 fokos asztal hőmérséklet esetén (225 nozzle) már a nagyobb tárgyak tapadása kb jó textured PEI lapon, de volt olyan tárgy ami felvált. Kb 2-3 éve vettem tőlük a filamentet, de ezek után biztosan nem veszek tőlük semmit.
-
bbmt
senior tag
Elkezdtem próbálgatni az AMS-t és van amit nem találok.
Adott a szín sorrend, ahogy beleraktam az AMS-be.
Ha betöltök egy más által készített bármit, ott is van színsorrend.
Ha pl nálam a fekete a 2.-ben van, a más által készítettben meg az 1.-ben, akkor meg lehet variálni anélkül, hogy fizikailag át kéne cserélnem a filamenteket?
Remélem érthetően írtam le... -
ptesza
senior tag
Teljes mértékig igaz. Utánaszámoltam, hogy mennyivel csap be a négyzetes módszer és az jött ki, hogy már kis sebességnél (100mm/s) is 1mm³/s eltérés van és ez növekszik. 500mm/s sebességnél már 4.3mm³/s.
A max térfogatáram 'kiszámolását én sem tartom jó ötletnek. Azt sokkal jobb ha lemérjük. Minden hotend és minden nozzle kicsit más és ezért eltérő értékeket mérhetünk. Ezek a kalkulációk elméleti tájékoztatást tudnak nyújtani arról, hogy a ha tudjuk biztosítani a megfelelő olvasztási hőmérsékletet és az anyag is 'akarja akkor mire lehet képes. A max volumetrikus sebesség pontos lemérésére CNC kitchen kidolgozott egy jó módszert amit az Orca Slicer be is épített a kalibrációs lehetőségek közé.
-
2thletme2day
őstag
Hát jó. Szárítds 65-70 fokon.
Akkor hozok én is egy "tényt" Sunluéktól.... [link]
"TPU Filament has a melt zone from 210-240C and has a fairly glass transition temp of around 65-70C. "
Az üvegesedési hőmérsékletet tudtommal nem nagyon érdemes elérni szárítás közben.
Most akkor kinek van igaza?
ABS-el nálam nincs gond ragasztó nélkül viszont ASA-hoz használom a gyári ragasztó stiftet. Én mondjuk mindig előmelegítem a kamrát ASA/ABS nyomtatás előtt.
-
Emunem
őstag
Amúgy kösz az infót, jobb más kárán tanulni.
nekem még nem volt ropizás eddig, remélem így is marad majd az AMS-el is.
TPU nyomtatás is ki akarom még próbálni, elvileg azt ne rakjam AMS-be igaz? Vagy csak az abrazív anyagokra vonatkozik? Másik kérdés, melyik TPU-val kezdjek? Bambu, vagy egyéb márka is jó? (Nyilván ne legyen arany áron)
-
Joshi
titán
"de én minden filamentemet levákumozva és szilikagéllel elcsomagolva tárolom, tehát nálam ez nem lényeges tényező"
A páratartalmat zárod ki ezzel, de ettől még a hőmérséklet lehet gond. Persze nem nálad, mert nálad a hőmérséklet is rendben van, gondolom én.Általánosan írtam az előző kommentemet, csak hogy erre is érdemes figyelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Eladó Lian Li O11D MINI-X gépház
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB OC XLR8
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest