- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
Tomika75 #9309 üzenetére
Én azért megnéznék egy statisztikát, hogy az eladott nyomtatók aránya hogyan oszlik meg cégek és hobbista magánszemélyek között. Szinte minden vacakra van már temus és egyéb fröccsöntött műanyag - le a kalappal az olyan cégek előtt akik 3D nyomtatásból talpon tudnak maradni a piacon úgy hogy a viszonylag szakképzett alkalmazottat is megfizetik. Nekem ha tippelnem kellene én arra fogadnék, hogy a hobbi nyomtatósok teszik ki a piac jelentős részét, de ez csak egy tipp.
Erről valaki látott már statisztikát? -
Vesa
veterán
válasz
Tomika75 #9227 üzenetére
Köszönöm a sok infót!
Azt már eldöntöttem, hogy a filamenteket nem a garázsban fogom tárolni, ott csak nyomtatni fogok. Most a gépekkel jön 8 tekercs gyári filament, ez kezdésnek gondolom elég lesz. Szárító sem lenne rossz, annak még utána kell néznem, melyiket érdemes. Rendeltem viszont egy 0,2-es hotend-et, azzal talán szebb texteket tudok nyomtatni.Nézegettem a Fusion360-at, amire a Max miatt nem igazán van szükségem, de érdekelt. Viszont számomra érthetetlen módon, nem tudja a dark módot, úgyhogy ezt egyébként sem használtam volna. Még a third party kijelzőn gondolkodom, bár nem hinném, hogy túl nagy szükségem lenne rá.
-
Vesa
veterán
válasz
Tomika75 #9206 üzenetére
Igen, igazad lehet, de egyelőre nehéz elédönteni, mennyire kell nekem P1S, mert jelen állapot szerint nem fogok PLA-n és PTEG-en kívül mást használni, azt pedig az A1 is tudja. Alapvetően ez csak egy eszköznek kéne nekem a valódi hobbimhoz, tehát nem maga a nyomtatás a hobbi. Persze lehet, hogy bedarál majd. A nyomtatótér az A1 comboval azonos, ebben nem lenne előrelépés, és ahogy elnézem a videókat a két gépről, a nyomtatás minőségében sincs szignifikáns eltérés. A P1S 15%-al gyorsabb, ez megint nem szempont nálam, de önmagában ez egyébként sem érné meg a közel dupla árat. Két dolog van, ami a P1S felé terel. Az egyik az, hogy a zárt tér miatt talán kevésbé káros az egészségre, még akkor is, ha nyilván nem zár 100%-ban és a szénszűrője sem fog meg minden VOC-ot, de a teljesen nyitottnál azért mégis csak jobb lehet. A másik, hogy a filamenteket szárazon és viszonylag pormentesen tartja, ami a garázsban elhelyezett készüléknél nem lenne mindegy. Bár láttam az AMS Light-hoz is olyan nyomtatható kiegészítőt, ami zárttá teszi, és egy hygrometer is beletehető a páratartalom ellenőrzéséhez.
Már benne van a kosárban a P1S, de még most is videókat nézek róla, hogy mennyire van ennek értelme. Elég vegyes a kép, sokan arra jutnak, hogy tényleg csak akkor éri meg, ha ABS-t vagy ASA-t akarunk nyomtatni, az A1 sokkal halkabb is, viszont sajnos az egészségügyi oldallal valamiért senki nem foglalkozik, szóval ebből az aspektusból szinte senki nem vizsgálja a kérdést.
Egy kérdés: A P1S-t AMS-el rendelve, küldenek vele 4db újrahaszálható tárcsát, vagy azt is külön meg kell venni? Mert ha küldenek, akkor filamentből is elég megvennem a refill verziót, olcsóbban.
-
JasL
őstag
válasz
Tomika75 #9086 üzenetére
A tárgyba öblítés elég látványos lett valóban, koszos hatást kelt sajnos. Egyébként ha növelted volna a peremek számát, valamennyire segített volna, csak akkor nyilván nem spórolsz az anyagon, úgy meg már értelme sincs. Legközelebb vedd ki azt az opciót, nemrég volt videó, mennyire haszontalan, 8 órás nyomtatáson kb 2 percet nyersz vele, és 2 grammot egy 250 grammos nyomtatáson. Cserében izgulhatsz, mocskos hatású lesz-e a nyomat.
-
bbmt
senior tag
válasz
Tomika75 #9049 üzenetére
Jaj
ott kezdtem a posztom, hogy én LETÉPTEM a papír orsót és utána jöttem rá, hogy a Bambu refill orsó nem megy bele a megmaradt tengelybe
már találtam teljes orsót ami passzol bele, kinyomtattam, működik.
@mindenki: elgondolkoztam egy black friday-s második ASM-n. Van aki kettőt használ? Van létjogosultsága? Vagy csak arra használja, hogy ne kelljen cserélgetni a filamenteket gyakran?
-
Emunem
őstag
-
Joshi
titán
válasz
Tomika75 #8998 üzenetére
Aliexpresses hőmérő tökéletes.
-
2thletme2day
őstag
válasz
Tomika75 #8984 üzenetére
Nem tudom mennyire fűtötted fel de ABS-nek azért kell legalább a 40 fokos kamra és a ragasztó is sajnos. Nagyon sokáig én is a ragasztózás ellen voltam de ABS-nél és ASA-nál már alapból használok. Egyszerűen anélkül nyomtatás közben felválik a tárgy.
De nemrég jött szembe youtube-on ez a videó. [link] Ha nem okoz gondot az az 1 réteg PLA még akár jó is lehet. És így ragasztóznod sem kell. Én magam még nem próbáltam amúgy de ki fogom majd valamikor.
-
poli27
Topikgazda
válasz
Tomika75 #8984 üzenetére
Pedig a high temp plate ragasztós, ahogy az engineering is... A ragasztózás nem pacsmagolás... ez hülye elmélet... az abs vedemedésre hajlamos ezér jön fel.. a ragasztó azt megtudja előzni... plusz a kamrafűtés is, én nem véletlenül szereltem be kamrafűtést is pluszba, mert sok abs/asa nyomtatást csinálok... ragasztózom smooth pei platet használok... és nincs vele problémám.. De ha te akarsz vele szívni akkor ne ragasztózzál
-
-
Joshi
titán
válasz
Tomika75 #8150 üzenetére
Abban az esetben, ha a filament chipjét beolvastatod. Ha viszont beállítasz egy Generic PLA-t, akkor már azzal is lehet nyomtatni. Egyébként mitől support filament egy filament? Véleményem szerint ezt csak a Bambu kreálta, vagyis hogy a FID szerint ezt a filamentet csak suportra lehet használni. Én simán nyomtattam vele bármit is.
ui.: azt tudom elképzelni, hogy a gyenge minőségű filamenteket használják supportra, más magyarázat nem nagyon van.
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #7973 üzenetére
Sokkal drágább és ugyan úgy elhajlik, ha véletlenül beleütközik a nyomatba
.
Persze ha van rá lóvé, akkor tényleg "high flow", nagyobb max vol speed-el lehet nyomtatni, azaz lehet emelni a nyomtatási sebességet, tud hozzá elég anyagot olvasztani a hotend. Azért annyival nem lehet gyorsabban nyomtatni, mint amennyivel nagyobb a gyárihoz képest a mvs, csak ha 0,6-os vagy inkább 0,8-as nozzle-val nyomtat.
Sok gyártó próbál egy plusz bőrt lehúzni a Bamburól. mert azt most sokan veszik, szerintem.
Ez kezd olyan lenni, mint az, hogy az én PC-m maxra túlhúzva egy adott tesztben nagyobb pontszámot ért el, mint a másé, igaz csak pár percig működött és a PC-t nem tesztekre használjuk.
-
poli27
Topikgazda
válasz
Tomika75 #7973 üzenetére
High flow fúvóka, gyorsabban olvasztja az anyagot, és egyenletesebben..
Bambu Lab High Flow Hotend Upgrade (E3D ObXidian) (youtube.com)
LAYER ADHESION TESTED: Bambu Stock vs TZ 3.0 vs E3D HF ObXidian hotends (220C vs 240C) (youtube.com)
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #7913 üzenetére
Ha szinkronizálod, amit mindenképp meg kel tenned nyomtatás előtt, akkor a te AMS-edben lévő színsorrendednek megfelelően veszi át a színeket a BS munkafelülete és az eredeti tárgy színei ennek megfelelően megváltoznak. Próbáld ki, nem rontasz el vele semmit. Ez után kell helyesen átszínezned. Nem nagy ügy, pár perc, azután mentsd le a 3mf-et más néven és akkor abban már megjegyzi a te színsorrendedet.
A szinkronizálás nem fogja az eredetileg első színként szereplő, nálad pedig 3. színként AMS-be töltött mondjuk piros színt "szinkronizálni", ez arra szolgál, hogy az általad az AMS-ben beállított színeket átvegye a munkafelületre (főleg ha nem önfelismerős Bambu filamentet használsz).
Vagy átrakod az orsókat a tárgy eredeti színsorrendjének megfelelő sorrendbe és utána nyomsz egy szinkronizálást és akkor nem változnak meg a tárgy színei. -
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #7465 üzenetére
Ha esetleg adsz egyet nekem is, azt hálásan megköszönöm
.
Itt van a profilom: [link] .
Ha más is letölti a terveimet és lájkolja, azt is megköszönöm mindenkinek.
Még csak most kezdtem el feltöltögetni, már szedem össze a többi saját tervemet is és gyűjtöm a fotókat hozzájuk, hogy fel tudjam tenni. Hamarosan lesz több minden is. -
ptesza
senior tag
válasz
Tomika75 #6280 üzenetére
Lehet venni a Bambunál ABS-t . A refillek közt is nézz körül. Van piros kék és sárga.
A PETG 80-85°C ig használható, legalábbis ezt találtam a neten róla. Tartok tőle ha ennél magasabb kamrahőmérséklet kell akkor van ott egy csomó más dolog is ami nem fogja bírni.
Most egy másik projekten dolgozom, de ki fogom nyomtatni azt a risert én is. PETG lesz szerintem. -
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #6208 üzenetére
A supportban csak az interface rétegnek kell PLA-nál PETG-nek (és fordítva) lenni, vagy ha support anyagot használsz akkor annak is. Nem csak azért, mert takarékosabb, hanem így kell használni, hiszen a PLA-t és a PETG-t más hőmérsékleten kell nyomtatni.
Nem is értem, ki talál ki olyat, hogy a supportot végig más anyagból nyomtassa, ha csak nem vízben oldható supportról van szó és persze kétfejes nyomtatóval, ahol nem kell anyagot cserélgetni, mint a Bambu rendszereében (meg a többi egyfejes színváltós rendszerben).
Szerintem.
-
Paserák Gőcs
csendes tag
válasz
Tomika75 #6191 üzenetére
Ha farmban gondolkodsz, lehet értelmük.
Úgy hallottam a Prusa mini is farmban a legelterjedtebb, mert a tömeggyártott cuccok nagy része simán belefér a 18cm-es kockába. Ha emellett tudod garantálni a minőséget és a sebességet alacsony karbantartási költségek mellett, nyert ügyed van.
A P1P is jól jöhet azoknak, akik főleg PLA-ban utaznak és költségérzékenyek.
-
Joshi
titán
válasz
Tomika75 #6166 üzenetére
Blink (Blink Video DoorBell)
Amit a képen látsz az wifis és 2db AA elemmel működik. A mobil appon keresztül kapsz értesítést, és beszélhetsz a postással (ha nem vagy otthon akkor is). Viszont vannak újabb modellek, mert ez elég lassú (késik a hang és a kép), amúgy nagyon jó cucc. Hozzáteszem, rengeteg hasonló gyártó van, érdemes szétnézni.
-
2thletme2day
őstag
válasz
Tomika75 #6135 üzenetére
Nincs nyomtkovetési szám szerintem még és úgy gondolom, hogy neked is azt írták, hogyha 5 napig nem mozdul miután megkaptad a nyomkövetési számot akkor írj nekik, nem akkor ha megrendelés után 5 nappal nincs még semmi infó. Kaptál egy feladási dátumot aminek lejárata előtt írtál nekik. Persze, hogy sablon szöveget kaptál.
-
-
Joshi
titán
válasz
Tomika75 #6031 üzenetére
Ami gyárilag a kártyán van az nem egy modell (stl, obj stb), hanem egy gcode fájl (már egy szeletelt cucc). Ha azt akarod lementeni, ahhoz az SD kártyát be kell dugni a PC-be.
De ezt eddig is megtehetted, szóval nem értem a felháborodásodat.
Ha a gcode fájlokat akarod látni az SD kártyán és azt nem lehet látni, akkor írni kell a Bambu supportnak. Már az is előrelépés, hogy egyáltalán Bambu Studióból látható az SD kártya (P1/P1S).
-
TheProb
veterán
válasz
Tomika75 #5951 üzenetére
De jó, hogy pont ma jött meg az AMS Light Hub... Mindegy, aki rendelt vagy van már neki, szerintem ez a legegyszerűbb megoldás P1/X1-hez: Bambu AMS External Spool Y Splitter using A1 Filament Hub by jayburd - MakerWorld
Én ezt nyomtattam ki. Az angled-öt nem javaslom, metr feszül a coupler.
-
poli27
Topikgazda
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #5925 üzenetére
Már hogy kik tettek miket a micro SD kártyára
? Te teszel rá mindent, amikor elküldöd a BS-ből vagy orca-ból a nyomtatást
.
Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy gyárilag mi van rajta, akkor vedd ki a micro SD kártyát a gépből és tedd be egy kártyaolvasóba a számítógépeden, mindent (is) megnézhetsz rajta. Ha meg kicsit vársz és kijön a stabil 01.05-ös firmware, ammor már a BS-ben is meg tudod majd nézni az kártya tartalmát.
Amúgy a Prusa Slicernek van egy külön kis g-code nézegető alkalmazása, ami külön is használható, megtalálod a zip-ben letöltött PS mappájaban prusa-gcodeviewer.exe néven. -
Scallion
senior tag
válasz
Tomika75 #5919 üzenetére
A start és az end gcode-on kivül nincs érdekesség szerintem benne (max színváltásnál).Azt meg lehet szerkeszteni a bambuban. Nekem amúgy a prusa slicer abszolút nem jön be. A filamentkezelés teljesen logikátlan (nekem
) A nyomtatóim is szebben nyomtatnak cura-val. + jól jön a tasmota plugin. Bár lehet hogy prusahoz is van
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #5889 üzenetére
Mondjuk még én sem próbáltam távolról nyomtatást indítani, de korábbnan eltérő hálózatból egyáltalán nem működött a Handy App, most viszont már egy ideje egy firmware módosítás után lehet távolból látni a kamerán.
Mondjuk azt gondoltam, hogy ha távoli hálózatban van kamerakép, akkor logikusan működnie kellene minden alapvető funkciónak (pl. leállítás, tárgykihagyás, akár nyomtatás indítás), mivel ezek a felhőn keresztül működnek, akkor is, ha azonos hálózatban van a nyomtatóval az app, de ezek szerint eltérő hálózatból ez nem így van? Megleptél. -
fabula
őstag
-
Imy
veterán
válasz
Tomika75 #5872 üzenetére
Nah szerencse, hogy nem sérült.
Igen jó az a tagság, én is rendelnék nemsokára filamentet, de abban bízok feltöltik a készleteket. De csak pár szín kellenem pl piros ami nincs, zöld mondjuk van, de az csak fél siker. Illetve jó lenne a filament szín minta is, mert az segítene a kiválasztásban. Hát remélem a készleteket feltöltik.Nem tudom régebben milyen volt, a régebbi bambu tulajok lehet tudnak nyilatkozni, hogy ez nem mindig ilyen, csak most a black friday és a karácsony miatt ilyen szegényes a kínálat.
-
smithsys
aktív tag
válasz
Tomika75 #5652 üzenetére
Bot egyszerű összerakni, valóban csak annyi amit a videóban látsz.
Működik rendesen, legalábbis két hét használat után még nem tapasztaltam semmi anomáliát.
Nem tudom a lányodnak mennyire lesz jó a mérete, mert lényegesen nagyobb mint egy Logitech M-185 ( ehhez tudom hasonlítani mert melóban ezeket használjuk ). Nekem pont passzol.
Én viszonylag sokat CAD-ezek vele, és egyelőre állja a sarat.Arra figyelj, hogy a supportot óvatosan szedd le!
Egyébként ilyen lett:
A görgő melletti hibát nem tudom mi generálta, de különösebben nem zavar.
-
Paserák Gőcs
csendes tag
válasz
Tomika75 #5641 üzenetére
Írj rájuk a honlapjuk jobb alsó részén található chat-ben.
Juss el ide:Felugrik ez:
Innen értelemszerűen.
Nekem egészen gyorsan válaszoltak és beindult a folyamat.
Bocs, ha túl szájbarágós voltam, de marhára bosszantott, amikor kiderült, hogy 2 és fél hétig semmi sem történt, és remélem te szerencsésebb leszel.
Számomra a tanulság, hogy ha a rendelés leadása után 2-3-4 nappal még nincs nyomkövetési infó a honlapon, akkor verni kell a dobot, mert más nem fogja helyettem.
-
szaki7
tag
válasz
Tomika75 #5631 üzenetére
Vasárnap délelőtt rendeltem 2db Bambu High Temperature Plate (Smooth PEI)-t, már vasárnap délután írták, hogy átadták a DHL-nek és küldték is a DHL tracking number-t.
Tegnap előtt (szerdán) hozta az MPL.
Gondolom azért ment olyan gyorsan, mert nem volt nekem sürgős, bezzeg, ha sürgős lett volna... -
Paserák Gőcs
csendes tag
válasz
Tomika75 #5631 üzenetére
Én fekete pénteken rendeltem azzal, hogy a kiszállítás dec 5 előtt lesz.
5-én rájuk írtam, hogy mi van, és akkor kezdték el össze csomagolni.
Végül e hét hétfőn jött meg a gép csomagja, csütörtökön a pót alkatrészeké.
A lényeg az egészben az, hogy ha nem látsz követési azonosítót, érdemes lehet rájuk írni, és így még beférhet a fa alá. -
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #5592 üzenetére
Szerintem nem fog a Prusa eltűnni és valóban múlhatatlan érdemei vannak a hobby 3D nyomtatók fejlesztésében.
Szerintem viszont elkényelmesdtek és most a Bambu feltűnésével majdnem úgy jártak, mint annak idején a Nokia az érintőképernyős okostelefonok megjelenése után.
A Nokia-nak is elévülhetetlen érdemei voltak a mobiltelefonok fejlesztésében, nekem több is volt és a symbian oprendszeres okostelefonjaik a maguk korában nem is voltak rosszak, csak hát jött az iPhone, majd utána az androidos, sokkal modernebb érintőképernyős telefonok korszaka és a Nokia rosszul döntött (Microsoft ugye), el is tűnt a mobiltelefon piacról.
Ha a Prusa nem változtat lényegesen és nem enged az áraiból, könnyen vele is ez történhet. Én sajnálnám, mert a verseny jó, és ezért örültem a Bambu innovatív megjelenésének.
Azóta nézzétek meg, hogy hány cég próbál valami Bambu-hoz hasonló nyomtatót csinálni, csak hát a Bambu most még lépéselőnyben van, de én szurkolok minden gyártónak a saját érdekünkben.
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #5528 üzenetére
Egy micro SD kártya méretűt, mert nagyobb nem megy bele
.
Olvastam már fórumon, hogy 128 GB-ost is tettek bele, de szerintem 32 GB bőven elég (esetleg 64 GB), ha csak ne akarsz állandóan mindneről timelapse videót készíteni, mert azokat is ezen tárolja.
Én egy 32 GB-os Sandisc kártyát tettem bele, ahogy megjött, mert a gyárival sokaknak problémája volt (ben tudom, miért ezen spóroltak). Ez volt itthon, március óta gond nélkül használom és alig foglalnak helyet rajta a gcode-ok.
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #5357 üzenetére
Elnézést, én az AMS PTFE csöveire gondoltam. Ahhoz, hogy az üvegtetőhöz ne súrlódjon hozzá a PTFE cső, nyomtatni kell egy risert, van belőle százféle modell a Printables-en meg a Makerworld-ön. Én ezt használom [link] , így PLA és PETG nyomtatáshoz nem kell kinyitni az ajtót, csak feljebb teszem a tetőt és szellőzik úgy, hogy közben a AMS is rajta van (máshol nincs helyem neki egyelőre). Lejjebb téve a tetőt teljesen zárt lesz a nyomtató és csak pont annyira emeli meg a tetőt, hogy a PTFE cső pár nem ér hozzá, mondjuk én egy PTFE guide-ot is használok [link] , meg + 3 db PTFE csőrögzítőt a vezetékláncra [link], azok is segítenek és az AMS filament ki- és betöltés is megbízhatóan működik velük.
Hát azokazt a Bambu "rezgéscsillapító" lábakat én nem vettem meg, miután láttam videón, mit csinál. Több fórumon is panaszkodtak, akik megvették, hogy nem volt jó, meg volt, hogy ki is ugrott a gumiláb a helyéről, ha nagyon táncolt a nyomtató.
Van, aki szerint meg jó, ha több nyomtató van egy asztalon, ezzel nem zavarja a Bambu annyira a másik nyomtatót, ha egyszerre mennek. Minden esetre van hozzá terv, ami állítólag rögzíti ezt a "rezgéscsillapító" lábat, hogy ne essen ki, de ehhez nincs linkem, mivel nekem nem kellett- Ha rákeresel, biztos megtalálod.
Én egy 1 cm-es kemény rezgéscsillapító gumilapot (mosógép alátét), arra meg egy 40x40x4 cm beton járolópot tettem a nyomtató alá és megy rendesen, nem rázza nagyon az asztalt. -
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #5342 üzenetére
Hydrát szerintem csak akkor érdemes kinyomtatni, ha sok orsód van, ami nagyobb vagy kisebb méretű, mint amit az eredeti AMS kezelni tud. A Hydra nem oldja meg a karton orsó problémát.
A karton orsóhoz meg elég egy kis vászon szigetelőszalag (Tesa, Tracon), ezzel egyszer betekered a karton orsó éleit és simán használhatók - ha méretben beleférnek - az AMS-ben vagy nyomtatsz különféle méretű rápattintható műanyag peremeket minden gyártó karton orsójához, ha többfélét is használsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest