-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigrob
őstag
Orcával is ugyanez a helyzet, szeletelős kép:
#9780 NF-
Még nem vettem tartalék alkatrészeket...#9781 5leteseN
Ha pontosabban meg tudnád mondani mit nézzek ellenőrzöm.#9785 Emunem
Az X tengelyt méregettem a bedhez képest és a váz tetejéhez képest, de ugyanannyi a távolság mindenhol...Ticket:
Kaptam infót, hogy ellenőrizzem a toolheadet.
Lebontottam, meghúztam azt a 4 csavart ami fogja az egészet a sínhez, de nagyon nem volt meglazulva sem, a helyzet nem javult.
Csináltam egy videót is, ahol hibásan nyomtat egy ilyen őrlő hangot hallok...
DRIVE: [link] -
Joshi
titán
Egyébként vannak bed leveling próbanyomatok, egy ilyesmit is érdemes kinyomtatni hogy ez mit mutat.
-
5leteseN
senior tag
Joshi
titán:"... ui.: szerintem ott a nyomtató tengelyeivel lesz valami bibi."
Nekem is ez a gyanús, a bed-et már minden szóba jöhető problémával kizártad(kb a Fekete Lyukakat kivéve).
Nálam ilyen ismeretlen forrású, józan ésszel nem indokolható, ismeretlen eredetű hiba egy "lapító családtag" (macsek) miatt volt.
Ti rendelkeztek ilyen ismert(ismeretlen), gyanúsítható "családtaggal", aki játék-vadászat közben elkövethette a károkozást (pl a tengellyel)?
-
Vesa
veterán
Olyanról olvastam, hogy valakinek a bed Y tengely sín alá szorult némi filament szemét, és emiatt elemelte a lapot. Szintén olvastam, hogy a csavarok jelölésére használt matrica gyűrődött fel, és az okozott nyomtatási problémákat. Ezt még érdemes lenne ellenőrizni, bár itt szerintem nem erről lehet szó.
-
Joshi
titán
Még az lehet gond, hogy a modell felülete nem teljesen sík, na ilyenkor is lehet hasonló probléma. Töltsd le a kalibrációs kockát és próbáld azt kinyomtatni.
-
-
5leteseN
senior tag
We have a solution to the issue described above, but the following points need to be understood before doing this modification:
* The full print volume is only accessible when the AMS system is NOT used. The filament cutter cannot be used when unloading filament, while this method is used.
* The bottom of the heated chamber needs to be clean and free from any debris.
* Ensure that the height of the Z hop when retracting during the printing process does not exceed the maximum printable Z height limit, which is 256mm.
We recommend doing this change only if you have a specific need where the entire 256x256x256mm³ printing volume is mandatory. Otherwise, we recommend keeping the machine stock.
Hardware change for the mechanical stopper and clean the bottom of the printer chamber
The solution is to collapse the lever stopper and fix it in place using a small printed model that will keep it tucked away during printing, to allow the print head to travel to the previously inaccessible position. -
ptesza
senior tag
Lecseréltem a teljes heat bed-et. Még korábban kaptam mert az eredeti nagyon görbe volt ha felmelegedett rendesen.
Hol kellene mérni? Van egy Parkside lézeres hőmérőm.És sajnos van egy meglepetés is amit nem tudok egyenlőre feldolgozni sem.
Ha már ennyire szétszedtem akkor már ki is takarítottam, megkentem ahol kell stb. A nagy forgatás közben valami megcsörrent és ezt az M2.5 anyát találtam. Úgy örültem neki.
-
Imy
veterán
Érdemes az ilyen projekteket flame retard filamentből nyomtatni.
nekem az épített nyomtatónál a kínai relé modul olyan mint a Tied a 230V kapcsolgatásakor a sorkapocs forrasztása eltörött, és kicsit összeolvadt, de a nyomtatott ház ilyen anyagból lett nyomtatva, és nem lett gond. -
JasL
őstag
Ez ügyes megoldás! Én magam is jártas vagyok relékben, CAD is megy meg elektronika, meg tudnám csinálni, csak van, ami nem éri meg az időmet
Mindenesetre minden tiszteletem azoké, akik nekiállnak így mókolni, tudom mennyi munka van vele! Múltkor egy időjárás állomást terveztem, 1 évig ment napelemről, küldte saját SQL szerverre félóránként a mérési adatokat. Aztán lelőttem a projektet, mert egy új ESP32-es lapot akartam rakni alá, de valamiért elakadtam vhol, és már nem volt kedvem újra nekiállni, most inkább vmi robotpókot akarok szervokból
Van pár ilyen relém nekem is itthon, köszi a linket azért
Hestore-t nagyon szeretem. Sok Stanley fakkos műanyag tároló bőrönd áll itthon onnan rendelt alkatrészekből
Az a tápegység jobban érdekelne, ahhoz van linked?
-
TheProb
veterán
Nem mondom, hogy felkent ismerője vagyok a témának, de szerintem "száraz" élelmiszernél ez nem különösebben releváns. Sőt, amennyire tudom, ez a foodsafe dolog inkább a tisztításra vonatkozik. Pl a rétegek közti rést nehéz takarítani és ott elszaporodhatnak a bacik. Amúgy aki ilyen kaliberű portalon jár, szerintem ennyi alapismerettel már eleve rendelkezik, hogy ez ne kelljen külön taglalni.
-
Vesa
veterán
Sokmindenhez jó ez egyébként, pl. a cosplay-eseket, moddereket is meg tudom érteni, mert brutálisan kibővíti a lehetőségeiket egy ilyen nyomtató. Bár zabálhatják a filamentet, egy sisak nyomtatása időben is, költségben is húzós lehet, cserébe bármit meg tudnak csinálni ami nem is kapható, vagy ha kapható is, szebben tudják így megoldani. A rendszerező dobozok is jók, azt okosan tervezve még költséghatékony is lehet. Sok felhasználás van, ahol van értelme és hasznos termék jöhet ki belőle. Nekem egy konkrét célra kellett eredetileg, ahhoz várakozásaimon felüli minőséget állít elő, szóval már önmagában emiatt megérte. A többi csak bónusz, de tény, hogy porfogókat én sem fogok nyomtatni, nem is nagyon hoz lázba, és a műanyagot sem szeretném feleslegesen és értelmetlenül spriccelni.
-
JasL
őstag
Nekem 10kg kb 3-4 hónapra elég, eszik az alkatrészek. Amúgy sokan gyártanak pl fúró- vágó- stb gépekhez porszívó adaptereket, azok is eszik. Van aki gyerekszéket nyomtat, az is zabálja. Funckionálisak azok is. Akik meg 10kg szám rendelgetik, azok vagy gyártanak eladásra, vagy ingyen szerzik az anyagokat kuponokkal, aztán tonnaszám áll utána nekik otthon, hogy aztán olyan dolgokat gyártsanak relatív horror mennyiségű anyagból, ami a boltban ezer ft lenne fröccsöntve
de nekik így ingyen ezért égetik padlógázon.
-
Vesa
veterán
Ha már a "mit nyomtassak" a téma: Érdekes sázmomra kezdőként, hogy bár az elérhető modellek között eszméletlen jó dolgok IS vannak, de többségét egyszerűen nem éri meg kinyomtatni. Nem csak időben, de költség szinten sem. Mondjuk ha fele vagy negyedannyiból megveszem készen és azonnal, akkor minek nyomtatnám ki 70 órán át, sokkal drágábban?
A másik ami szerintem hátránya a content jutalmazásnak, az a teljesen ötlettelen emberek tömegeinek feltöltései, akik képesek feltölteni olyan modelleket, melyekből már van 45db másik, ugyanolyan. Vagyis semmi értelme mert se nem eredeti, se nem kreatív, (csak az volt az, aki elsőként kitalálta és feltette), a többi meg csak lemásolja. Ennek szerintem semmi értelme nincs, bár növeli a content mennyiségét, de csak a felesleges sallangot gyarapítja.
Viszont nagyon tetszik, hogy ha promt kell valami egy problémára, akkor megoldható nyomtatással. Szükségem volt egy bit hosszabbítóra, mert nem volt olyan hosszú csavarhúzóm, ami egy bizonyos helyre elért volna. Nyomtattam egyet és működött.
Ráadásul ez tényleg megérte, mert egy ilyen cucc (mondjuk persze fémből), 3-4k+szállítás, vagy el kell érte mászni valahova, így meg kijött kb. 20g filamentből és 40 perc alatt kinyomta.
-
Imy
veterán
Van hogy modellt tervezek a Makerworldre és akkor nyomtatok, vagy ha valami kell itthonra. Most a régi filamenteket nyomom el, mert kell a hely a bambu filamenteknek, amiből már van itthon 70+ kg. Jelenleg dobozokat nyomtatok garázsba például, nagyobb méretbe mint amekkorát terveztem, de így megy az anyag, kb 4 doboz jön ki 1kg anyagból.
Meg a kamrába nyomtatok egy extra nagyot, nagyobbat nem is tudnék, ebbe 70dkg anyag megy bele.
-
Vesa
veterán
Sok választásom nem volt, mert a dolgozószobában nem szeretném ezt a cuccot eregetni -mindenhol azt olvasom, hogy ez nem szerencsés még PLA-van sem), a garázsban pedig mindkettőt érné a párásabb levegő, de a P1S AMS-e legalább zárt és páramentesíthető (tudom hogy lehet nyomtatni a Lite-hoz is házat, de nem szeretnék ezzel szórakozni, mert akkor megint a nyomtató lesz a project és nem a saját hobbim). Persze lehet, hogy később még megoldom az elszívást, ha egyáltalán szükséges lesz, az majd attól függ, mennyire fog beszívni a 3D, vagy csak tényleg kinyomtatom ami nekem kell és elengedem a dolgot.
-
Vesa
veterán
"Majd a supportozásra figyelj, mert a támasz elmulasztása, vagy rosszul alkalmazása gondot tud okozni."
Az mit jelent a gyakorlatban, ha megkérdezhetem?Bocs, ha nagyon analfabéta a kérdés, egyelőre nem nagyon vagyok képben, de próbálom felhozni legalább az alapokat, mire megjön a nyomtató.
-
JasL
őstag
Erre gondol szerintem, a másik nem folyékony: [link]
poli27: milyen jó tulajdonságai vannak 3DLac-kel szemben? Hidegen könnyen elenged? Nem lesz fehér tejszerű bevonatot a tárgyak alján? Minden nyomtatás után kell kenni? Milyen lapon próbáltad?
Imy: Oksa, köszi a tippet!
+1: Én most ezt a lapot nézegetem, elég jó videók készültek róla. Használta már vki akár a glacier akár a frostbite verziót? Van tapasztalat róla?
-
poli27
Topikgazda
-
Scallion
senior tag
Letéptem, de az eredeti papirhenger a közepén ott maradt, a bambu orsó közepe pont belemegy.Tehát: leteszem az asztalra, óvatosan letépem az egyik oldalát nehogy letekercselődjön, ráteszem a bambu egyik felét, összeszorítva megfordítom, letépem a másik oldalát ,ráteszem a bambu másik felét és összecsavarom. Nem tudom érthető e így?
-
poli27
Topikgazda
Bambu Lab X1C Bauraumheizung Upgrade (youtube.com)
Egy ilyet de ezt még csak most fogom beszerelni, már készen van csak be kell raknom!..Bambulab X1C - $50 HEATED CHAMBER (youtube.com)
Meg egy ilyet, ez jóval olcsóbb, de a másik elvileg biztonságosabb
Mindkettőt egy-egy ilyen vezérli : Tuya Smart Temperature Switch 16A 3000W with Energy Consumption Monitoring RF433 Intelligent Thermostat Compatible with Alexa - AliExpress 44Plusz ugye az elektronikához is beszereltem a terelő lemezt, hogy oda ne menjen annyira a meleg levegőből
65 fokot simán tudom tartani vele a kamrában
-
ParadoxH
aktív tag
Valóban úgy pontosabb hogy 50-250W között van valahol az átlag nyomtatónként. Azt amúgy te figyelted, hogy külön bizonyos funkciókat használsz az fogyasztásra külön lebontva hogy néz ki? Már csak azért is, hogy összevessük akkor azt, hogy mennyi energiatöbbletet nyer az ember ha mondjuk ilyen lapra 30 fokos bed-del nyomtat.
-
icemad
nagyúr
Tegnap volt időm foglalkozni a problémával. Ez alapján megtakarítottam : [link]
Ekkor vettem észre, hogy a szilikon is szétszakadt oldalt, szerencsére volt itthon 3 tartalék, így azt is cseréltem. Plussz a fúvóka hátulja, a nem látható rész is tele volt maradvány anyagokkal, már fekete volt. Hogy oda hogy került anyag, az jó kérdés, valószínűleg a szilikon szakadás miatt bejutott valahogy az áramlás kalibráció során. A takarítást háromszor egymás után megcsináltam, kapott új szilikon "zoknit", így tegnap 6 órát is tudtam nyomtatni, mindenféle hiba nélkül. Így most öröm és bódottá van!poli27: neked is köszönöm a szilikon tippet, lehet, hogy annak a sérülése kavart be.
(keresőnek kulcsszavak: printing stopped because nobble temperature problem, 0300-8008 151049 probléma, hiba)
-
JasL
őstag
Totálisan egyet értek veled! Azért, mert valaki kérdez valamit, ami mások számára hülye kérdésnek tűnhet, még nem jelenti, hogy tanulatlan tuskó, vagy hogy nem ért a témához, csak mondjuk pont az a terület még ismeretlen számára. Naponta több milliárd ember használ úgy számítógépet, hogy amúgy fingja nincs arról, hogy hogyan működik.. de tegyük fel tudja, mi az a processzor.. de nem tudja mégsem, mik azok a regiszterek.. vagy tudja mik azok a regiszterek, de nem tudja milyen FET-ekből áll össze, vagy hogy azt hogyan gyártják le.. ettől még nem hülye, és nem küldjük el 1-2 évre olvasni, meg lenézni, csak mert megkérdez valamit! Nekem az ilyen "kivagytesenkihúzzel" típusú emberekkel van problémám (nem bírom őket), mert hiányzik belőlük a tisztelet.. szerintem nem kérdeztem semmi olyat, amire nem lehetett volna normálisan válaszolni, és olyan ember vagyok, aki az ilyet nem szereti és nem is tűri el... ahhoz képest egyébként büszke vagyok magamra, mert nem álltam neki k-anyázni meg semmi ilyesmi, kultúráltan válaszoltam mindenkinek! Na ennyit erről, inkább beszéljünk 3D nyomtatásról...
Tegnap nyomtattam egy tök fasza Apple Watch tartót, de sajna nem lett jó a méret, tuszkolással is alig megy bele.. írhatták volna, hogy melyik verzióhoz jó! Amúgy erről van szó: [link]
-
icemad
nagyúr
Hát akkor ebből szerelés lesz. Ezt találtam, ami talán jó lehet: [link]
Viszont nálam nem tűnik koszosnak a fúvóka.
Ha fűtőszál és/vagy vezeték probléma lenne, akkor miért kapcsol be a ventilátor teljes fordulaton? Ez valami megelőző biztonsági program lenne, hogy ne égjen szét az egész?
-
köszönöm.
tudtam, csak nem sejtettem
akkor egyelőre marad PLA-ból.
egy víztelenítést ki fog bírni, majd jövőre újranyomtatom.egyébként a középső hengeres részt hogy nyomtatná/szeletelné helyesen?
úgy értem, alá kéne támasztani, de akkor meg az alatta lévő rész nem tud hűlni.ui:
köszönöm, erre én is gondoltam, de a bambu studioban még nem jöttem rá, hogyan kell.
(freecaddel meg küzdök, mint disznó a jégen...)
nagyon az elején vagyok én még ennekösszeolvastam mindenféle okosságot és most egy katyvasz van a fejemben.
ha tudok vele rendszeresen foglalkozni, talán fél év alatt letisztul. -
hát, eléggé minimálisan.
ez egy saját modell.
PLA-ban ki tudtam nyomtatni, ez az ABS fingat.
Ez most támasz nélkül van, támasszal rosszabb volt.
Alulra tette a támaszt, a vastagabb henger-részig és ami azon belül volt, az nem volt
Gondoltam, hogy a támasz miatt nem tud belűl hűlni, belül ezért kikapcsoltam.
-
Emunem
őstag
Attól függ, hogy milyen felhasználási területen kell erősnek lennie, a carbon kompozit anyagok törékenyebbek. (Nem lesz gyengébb, csak egy anyag hajlékonyságát elveszik, pl nylon keveréknél, vagy PETG-nél)
Merevít szál irányban, de nem lesz rugalmas. Cserébe jobban nyomtatató, javítja kis mértékben a vetemedést. Azt is meg kell említeni, amit fabula is mondott, hogy jobban koszolja a levegőt körülötte, így nem árt elszívót is használni.Viktor: Ha hangja volt, az valszeg a többlet ventik miatt lehetett (Chamber, ami mondjuk A1-nél nincs), no-meg azóta kapott frissítést, és kalibrálás során halkítja a motorok (!) zaját.
Hasonló cipőben voltam, csak nekem a zárt ház előnyei kezdettöl fogva prioritást élveztek. (nyomtató nem volt meg, de a felhasználási terület adott volt)
Nem bánod meg, ha veszel egy P1S-t, a kérdés az, amit csak te tudsz, hogy ki is fogod-e használni. Több szempontból viszont az A1 fejletteb technológia.
Sok sikert a döntéshez, remélem sikerült még jobban megnehezíteni. -
Motyi
senior tag
Igen, megy rendesen. De közben egy hotend cserével megoldódott a probléma.
Amúgy rájöttem mi a gond. Az alábbi képen jelöltem a hotend azon részét, ahol fixen dugó keletkezett. Nem igazán értem miért, de akárhogy tisztítottam ki, mindíg ott dugult be.Lehet esetleg gyári defektes a hotend?
-
-
axlfsi
veterán
Na, pont akartam mondani, hogy egyrészt ezek a tervek eredetileg INNEN származnak, már ezer éve a Thingin van az arc és ott vagy 208 designterve figyel, ugyanakkor igen, én is a fröccsöntöttben hiszek. Szép és jó, hogy mindent IS elvileg ki tudunk nyomtatni, de FDM-nek megvannak a hiányosságai és szerintem is itt fontos lehet a strapabíróság és a rugalmasság, arról nem is beszélve, hogy gombokért lehet ilyen tárolódobozokat venni (én Parksideékat szoktam).
... de kétségtelen, hogy jópofa. -
fabula
őstag
Az elefántlábnak semmi köze a ragasztóhoz és nem mindenki nyomtat textured PEI lapra mindig. Én pl. sima PEI-t is használok, ha nem akarok textured felületet. De sokan használnak más Bambu és nem Bambu lapokat is, amik nem texturáltak.
A BS-ben vagy Orca-ban pedig van elefántláb kompenzáció, próbálj meg állítani rajta. -
ptesza
senior tag
Ez már szektás szint.
Egy ilyen szektának és is tagja vagyok, csak épp a fordítottja.
Minden nyomtatáshoz használok Bambulab folyékony ragasztót. Elmondom mi a módszer mert lehet ezt takarékosan és szépen is csinálni. Jól lemostam a lapot Denkmit szappannal és száradás után kis egy kevés ragasztót kentem fel. IPA-val alaposan befújtam és egy kis mosogató szivaccsal addig törölgetem / oszlattam amíg ez a higított ragasztó teljesen meg nem szárad. Lehet érezni, hogy a ragasztó húz egy kicsit amikor szárad. Nyomtatás után néha egy kis IPA-val és azzal a szivaccsal felújítom, nem kell mindig ragasztót használni. Valószínűleg a szivacs is jól beszívta már.
Mindig jól tapad és megkíméli a PEI lapot is. 750 órát nyomtattam már ezen a PEI lapon és még semmi baja sincs. Ezzel módszerrel egy olyan tubus ragasztó évekig elég lehet.
Arra kell vigyázni, hogy amikor anyagot váltasz akkor extrudálj ki extra anyagot, mert amit az AMS kinyom az általában nem elég. Ezt olyankor kell amikor pl PETG-ről váltasz PLA-ra, csak színcserénél mindegy.
Ha valaki kipróbálja akkor legyen szíves megosztani a tapasztalatait.További lehetőség lenne a bed hőmérsékletének csökkentése de ezt ki kellene kísérletezni. Lehetne energiát spórolni, hiszen az a bed mégiscsak 1kW.
-
fuze
őstag
Én ilyet használok az Enderen. Az az érdekes, hogy nekem tök más tapasztalatom van a réz CHT-val, lehet az Ender az oka. A gyári nózit azonnal cseréltem egy 0.6-osra, a simát ki sem próbáltam. Teljesen jól működött, aztán amikor egy nyomtatásnál fontos volt, hogy 0.4-et használjak, rátettem a 0.4-est ami járt hozzá. Minden egyes nyomtatásnál cloggolt az első 10 percben. Később megvettem a 0.4-es ugyanolyan rézbetétes CHT-t és azzal tökéletesen működik azóta is
Igaz, nem nyomtatok olyan gyorsan, csak 100 mm/s-al.
-
fabula
őstag
Maga a V2 hotend jó, én már azt használom egy jó ideje, de a gyári kerámia fűtőtesttel, thermisztorral, leszorító rúgóval és persze gyári hőálló pasztával, mivel több fórumon is írták, hogy ezek Alis minőségével gond volt.
Csak ez a HS rézbetétes "CHT" nozzle nem jó, mivel rendszeresen cloggol és nem is növeli jelentősen a max vol speedet, ellentétben az eredeti CHT nozzle-val:A sima, nem CHT hardned stell nozzle-kal jól működik, én azokkal használom hónapok óta (02, 0,4 és 0,6), nem cloggoltak egyszer sem.
Így csak annyi az előnye az Alis V2 hotendnek a Bambu gyárival szemben, hogy cserélgethető a nozzle és nem kell az egész hotendet levenni meg visszarakni, ha más mérettel akarsz nyomtatni.
Most rendeltem ilyen nikkelezett réz Alis CHT nozzle-kat 0,4-esben, állítólag jobbak, de még nem teszteltem. Nyilván csiszoló szálakhoz nem ezek nem jók, de azt keveset nyomtatok (egyenlőre).
-
Fizikailag vagy szoftveresen semmi nem tiltja, de ezzel az erővel tényleg mindenre érvényes az állításod, amit képes a nyomtató adagolni és megolvasztani
Ez egy support filament, hiába pla, attól még más elvárások szerint van gyártva, a szakítószilárdsága gondolom a béka segge alatt van, és vélhetően már alacsony hőfokon is vetemedni, deformálódni fog. Erről nem is ír semmit az adatlap, mert minek.
Szóval ha tanácsról van szó, és nem "matematikailag" helyes válaszadásról (aka. "volt tojás..."), akkor nem, ezzel inkább ne nyomtasson senki önálló tárgyakat.
Cautions for Use
- ONLY used for support interface
- Not used for printing models alone
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nintendo Switch 2
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óvodások homokozója
- Jövedelem
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hobby rádiós topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged