Hirdetés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
mad823
őstag
Sziasztok!
Lehet hogy hülye kérdést teszek fel: Van egy B450 I AORUS PRO WIFI (rev. 1.0) alaplapom egy Ryzen 5 2400G-vel. Az alaplapon 2x4-es ATX 12V csatlakozó van, a tápomon viszont csak 2x2. A Ryzen Master azt mutatja teljes terhelésen (pl. prime95), hogy 35W-ot eszik a CPU, noha szerintem 65W-ig vígan el kéne jutnia. Pl. cinebench-en mérve is úgy 15-20%-kal az átlag alatt teljesít. A hűtése rendben van, a táp bár pici, de 12V-on 120W-ot tud, az elég kéne, hogy legyen. Dedikált GPU nincs benne, sem egyéb más érdemi fogyasztó. Lehet mindez a 2x2-es ATX tápcsatlakozó miatt?
-
koko52
nagyúr
válasz Winzsolt #65293 üzenetére
A VRM is gyenge, csak az alap cpu-hoz lett tervezve. Nálam a húzott 4690K 130w-ot kért. A Z-s lapokban ezért jóval strapabíróbb, hűtött VRM van.
Ha esetleg tudod is húzni valszeg throttlingolni fog a kevés power miatt, tehát ugyan ott leszel, mintha non K-s lenne, viszont instabil is lesz. Intel és a lap gyártók ezt jól kitalálták"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
MrDerekas
addikt
-
Gabady
aktív tag
válasz damdadam #65295 üzenetére
Nem akarok semmit se reklámozni, de kicsivel kevesebb mint 4000ft-ért megvásárolható a windows 10....
*** Megane 2 2.0 16V *** iPhone 15 Pro - Airpods Pro 2 *** DellbookPro15,2 i5-6300U - 16GB DDR4 - UHD 520 - 500GB NVme *** Ryzen 7 5700X - 32GB DDR4 - RX6950XT - 2x2TB NVMe - 2TB HDD ***
-
apple87
senior tag
Sziasztok!
Van egy gigabyte z390 gaming x alaplapom.
Olyan kérdésem lenne, hogy hol tudom azt beállani hogy mikor leállítom a gépet és kikapcsol, ne világítsanak az RGB ledek?Mert kikapcsolt állapotban is világítanak.
Ambinet led programmal ha beállítom hogy ne világítson nyilván nem világít, de akkor bekapcsolt állapotban sem.Meglehet ezt oldani, hogy bekapcsolt állapotban világosítson, kikapcsoltban perig nem?
[ Szerkesztve ]
-
Winzsolt
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, röviden annyi, hogy most van egy
Gigabyte H81m-HD3 alaplapom
+i5-4670 prociNa most szert tettem egy i5-4670K verzióra ami egy Z97es lapban 4,3GHZ@1.23V Prime stabil
Ezt a procit szeretném belerakni az én kis Gigabyte H81m-HD3 lapomba, ami elvileg BIOS frissítéssel tudja tuningolni a K-s procikat (csak szorzózárat változtattam és fix vcore 1.23V)
A Kérdésem az lenne, hogy megbírkózik ezzel az alaplapom, vagy lehet valami baja?
Macerás lenne Z-s lapot vennem mert csak mATX jöhet szóba és optikai hangkimenettel is rendelkeznie kell
Tanácsokat, ötleteket várok! -
MrDerekas
addikt
válasz damdadam #65290 üzenetére
Elsőre egy módosítatlan MS telepítővel tennék fel egy tiszta rendszert. Remélem minőségi az 1200 wattos táp és nemcsak a matricán tudja azt a kategóriát.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
koko52
nagyúr
válasz #65675776 #65288 üzenetére
Logikusan hangzik. Sosem kellett még, de akkor nem is gondolkodom rajta.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
törölt tag
válasz koko52 #65287 üzenetére
Az se jobb, mert azzal meg aszimmetikus terhelést kap a táp, vagy legalábbis nem olyat, amilyenre tervezték. Persze ha egy 12 V-os ág van, akkor ez nem probléma, de bontott ágak esetén okozhat problémát. A CPU tápcsatlakozó tipikusan saját ágat kap ilyenkor. Ha egy másik ágról is viszel oda áramot, akkor a másik ág terhelhetősége csúbnyán leeshet. És ha pont azon az ágon vannak mondjuk vinyók, és azok nem kapnak elegendő áramot, akkor abból csúnya dolgok lehetnek. De pl ha a VGA-tól veszel el így áramot, akkro meg amiatt lehet instabil a rendszer.
Egy szó, mint száz: akármilyen átalakító is, el kell felejteni.
-
koko52
nagyúr
válasz #65675776 #65286 üzenetére
2 Molex-->4tű-re gondoltam, nem kettéválasztásra.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
törölt tag
válasz koko52 #65283 üzenetére
Átalakító egyébként is csak pótcselekvés. Arra jó, hogy esetleg átverd vele a lapot, vagy méginkább magad. Rommátuningolod, jól megnő a fogyasztás, aztán a vezetékeken meg 2x akkora áram fog folyni, mint amekkorára méretezték őket. Utána meg jön a csodálkozás, hogy mi az az égett szag.
-
koko52
nagyúr
Üdv!
Irodai gép. Alaplap Gigabyte B450M S2H, Cpu Ryzen 3 2200G. Nem lesz vga.
A kérdésem, hogy a lapon 8 tűs csati van. A tápon 4 tűs. Menni fog egyel vagy vegyek átalakítót?"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Szotyi05
újonc
Sziasztok!
ASUS ROG STRIX B360-H GAMING
Ezt az alaplapot néztem ki magamnak, és szeretnék a házba több rgb ventit illetve a proci hűtőn is rgb ventik lesznek.
Ezen a lapon a gyári leírás szerint 1 db rgb header van. A kérdésem az hogy erre az egy header re hány darab ventit lehet rá csatlakoztatni élosztókkal gond nélkül? Gondolom van egy korlátja ennek a csatlakozónak hogy mennyi áramot tud kitolni.
Vagy inkább vegyek egy led vezérlőt amit erre a csatira dugok rá és az meg kap a tápról áramot.Illetve a laprol szeretném vezérelni a házban levő ventilátorokat is, szóval a kérdés ugyan az mint fent csak a cha fan csatlakozok hoz fűzve. Itt azért jobb a helyzet mert 3 helyre is lehet őket dugni és nem szeretnék 10 hűtőt de attól még érdekel
Plusz kérdés:
COOLERMASTER MasterAir MA410M RGB LED ennek a két ventilátorát egy élosztóval gond nélkül rá dughatom a cpu fan csatlakozóra? -
Dtomka
veterán
Ssd beszereles közben a csavar raesett az alaplapra. Majd bekapcsolas után 00 hibakód látható az alaplap kijelzojen. Asus hero viii
Reseteltem
Elemet kivettem
Memóriákat, CPU t kivettem
De sajnos a hiba továbbra is fennáll.
Az alaplap elromlott volna?
Köszönöm előre is aki tud segíteni! -
Gabady
aktív tag
válasz damdadam #65278 üzenetére
Csak egy gyors gondolat....
Nekem is van a gépben 1 SSD és 4 vinyó, és régebben valamiért random megakadt a gép, és hallottam is hogy felpörög újra a vinyó.... kicseréltem az összes sata kábelt és megoldódott a problémám...*** Megane 2 2.0 16V *** iPhone 15 Pro - Airpods Pro 2 *** DellbookPro15,2 i5-6300U - 16GB DDR4 - UHD 520 - 500GB NVme *** Ryzen 7 5700X - 32GB DDR4 - RX6950XT - 2x2TB NVMe - 2TB HDD ***
-
MrDerekas
addikt
válasz damdadam #65278 üzenetére
Ha tudsz szerezni egy csere tápot, ami tutira jól működik, akkor mindenképp próbáld ki azzal is. Viszont a hibanaplót nézve, a leírásod olvasva kb minden baja van. Én lehet alkatrészekre szedném és újra összeraknám. Mondjuk azzal lehetne kezdeni, hogy minden lemezt lehúzol és egyesével elkezded visszacsatlakoztatni. Amelyiknél jön a hiba, az lesz a hunyó.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
abdulka1
őstag
válasz TechN7ne #65264 üzenetére
Szia!
Igen azok lesznek a venti csatlakozók, amiket Starchm kolléga bekarikázott a linkelt képen.
Létezik átalakító, hogy tudd használni a hagyományos PWM-es csatlakozóval szerelt légkeverőket is [link][ Szerkesztve ]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
Rison77
senior tag
válasz Glaz-dozfhut #65272 üzenetére
Friss 10 van fent. Az alaplapi ledek világítottak, de közben rátaláltam egy asus lapra hasonló esettel, és megtaláltam itt is az ErP funkciót amit bekapcsoltam, így már lekapcsol minden. Viszont a hátlapi usb 3.0 továbbra se hajlandó menni. Minden drivert felraktam. F5-ös bios van rajta.
-
nagyúr
válasz PitLee #65269 üzenetére
Régebbi neve TPM, Trusted Platform Module, ez PTT már gondolom a fejlesztett változat.
Otthoni, általános és játék felhasználáshoz teljesen szükségtelen.
A BIOS-ban ez alapból disabled, a legtöbb alaplapon (a Brand-okat és bizonys laptop típusokat leszámítva) ez a modul nincs telepítve, csak a szükséges csatlakozó interface és a BIOS támogatása van meg.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Joezyka
senior tag
Sziasztok!
Anyunak vettem új konfigot.
Asrock B450M Pro4
Ryzen 3 2200 G
Patriot Viper 4 (8gb 2 slot-os kit 3000 Mhz)
FSP hexa 400+A problémám az lenne, hogy a VGA kimeneten egyiken sincs jel. A monitor meg se nyikkan. A régi VGA-t beletettem, így meg hol van jel hol nincs mint a mesében (de legalább van néha).
A BIOS-t néztem hátha ott van valami letiltva, de 'AUTO'-n van minden videó beállítással kapcsolatos dolog.
W10-et is nagyon nehezen szenvedem rá (kb 1,5 óra után végre látta a pen-drive-on a telepítőt, addig csak látta, hogy van pen-drive, de azt mondta, hogy nincs rajta semmi bootolható).Valakinek valami ötlete a VGA kimenetre? (D-SUV-ot használok, mert az van csak a monitornak, de kipróbáltam HDMI-n (tv-vel), meg a DVI-t portját is (átalakítókkal), egyikkel se ment). a Monitor és a Kábel jó, mert a laptopomat bármikor rádugom egyből megy, ki-be dugdosom és megy, nem problémázik.)
köszönöm előre is!
Ha szép nem vagy, hülye ne legyél!
-
PitLee
őstag
válasz damdadam #65265 üzenetére
Sajna ennyire nem értek hozzá.
Valami biztonsági szabvány, hitelesítés, támogatja a bitlocer merevlemez titkosítást....
link
Az Intel PTT rövidítés, Intel Platform Trust Technology (PTT)Elvileg a lapod support oldalán a drivereknél a chipset fül alatt az
link
az első
Intel Management Engine Interface
(Note) Win10 ver.1809 supported.
tartalmaz valami frissítést a PTT-hez, ha jól láttam máshol.
Amúgy ezt a 3 friss chipset 2019/01/17 drivert lehet nem ártana feltenni, ha még esetleg nem tetted volna.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Azután itt találtam róla valamit, ahol egy laposban kikapcsolták
linkRákeresve a te lapodra, szintén van lehetőség ki-be kapcsolni BIOS-ban
nézd meg most hogyan áll és esetleg próbáld másik lehetőséget, passz.
link[ Szerkesztve ]
-
mrzed
senior tag
válasz Zsolt1 #65267 üzenetére
A mostani házak kapcsolója csak egy mikrokapcsoló, ami jelez az alaplapnak, hogy indulni kéne. Kicsi a valószínűsége, hogy hibás lenne, de ezt egy csavarhúzóval kipróbálhatod. Egyszerűen rövidre zárod egy pillanatra azt a két érintkezőt, amire a csatlakozót teszed, nincs jelentősége a polaritásnak, csak úgy, mint a reset gombnál. Ha sehogy sem indul a gép, se kapcsolóval, sem pedig csavarhúzóval, annak már más oka van. Lehet akár egy rosszul felrakott egyéb csatlakozó, esetleg valahol valami rövidzárlat, stb. Ellenőrizd le, hogy a lap alatt nincs-e esetleg egy feleslegesen bent hagyott távtartó. A teszteléshez húzz le minden felesleges kötést, csak az alaplapi tápcsatlakozók maradjanak, úgy próbáld először, majd sorban mehet vissza minden. Előbb-utóbb meg lesz a hiba forrása.
-
Zsolt1
tag
Sziasztok!
Előre is elnézést ha nem 100%-ig ide való a kérdés, de gyors kereséssel nem találtam azonnali házas kérdések topicot.
A problémám az lenne, hogy rendeltem egy új számítógép házat és nem működik a bekapcsoló gomb. A régi ház típusa Sharkoon VS3-V volt, az új házé be quiet! Silent Base 601 BG027. Az alaplapom típusa Asus M5A78L LE.
Elképzelhető, hogy bármi olyan különbség van a két ház csatlakozója között, ami miatt nem kompatibilis az alaplapom bekapcsoló gomb csatlakozója az új ház csatlakozójával? A régi házba visszaszerelve az alkatrészeket egyből indul minden, mint régebben is, tehát nem szerelés közben törtem el az alaplapot (ez volt a másik tippem). Azt is kizárnám, hogy rosszul dugom rá a csatlakozót vagy nem a megfelelő +/- irányba dugom rá a csatlakozót a tűkre, mert mind a két irányt próbáltam és egyik sem jó, illetve az alaplapom leírásában is egyértelműen jelölve van hogy melyik melyik, illetve a házak csatlakozóján is van egy kis nyilacskával a pozitív.
Előre is köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok
Dell Optilex 780 alaplapján van e system fan ,vagy bármilyen fan kimenet amire ventit lehet dugni ?
Konkrétan én nem találok rajta semmi olyat ,[ Szerkesztve ]
-
Gabady
aktív tag
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte Z390 Aorus Pro alaplap, és a hátsó panelen nem működnek a 3.1 USB slotok. A lap oldalán nem találtam hozzá letölthető drivert, vagy esetleg valahol be kellene őket kapcsolni? Elég fapados a biosa elég nehéz kiigazodni rajta. Még avval is kínlódok, hogy az rgb ledeket kikapcsolja, ha leállítom a gépet.
-
Gabady
aktív tag
válasz damdadam #65256 üzenetére
Nekem akkor voltak ilyen random újraindulgatásaim, mikor a proci nem volt megfelelően feszelve. BIOS volt-e bántva ?
*** Megane 2 2.0 16V *** iPhone 15 Pro - Airpods Pro 2 *** DellbookPro15,2 i5-6300U - 16GB DDR4 - UHD 520 - 500GB NVme *** Ryzen 7 5700X - 32GB DDR4 - RX6950XT - 2x2TB NVMe - 2TB HDD ***
-
MrDerekas
addikt
válasz damdadam #65254 üzenetére
Hibanapló nem ír valamit a leállásra? Ez így nagyon sok dolog lehet, kezdve a szerelési hibától (user error) a hardveres hibáig. Elsőre egy másik táppal tennék próbát, miután leellenőriztem a csatlakozásokat. Ha nincs másik tápod, kérj kölcsön ismerőstől pár napra.
-
damdadam
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék egy nagyon bosszantó problémában....
Minden ok nélkül újraindulgat a gépem...
Már ezerszer telepítettem, de nem segít....
A konfig:B360 Aorus Gaming 3 Wifi alaplap
i9-9900K proci
Alpenföhn hűtő
960 M.2 250GB ssd
16Gb Hyperx 2400 ram
2x 3TB Toshiba HDD
2x 1TB Seagate Hdd
750W Thermaltake tápMi lehet a gond vele???
Kiborít már teljesen..........
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
CsabaHa egy cápa a tenyeredből eszik...........az enni fog a lábadból is!!
-
renegat1
tag
válasz buckalako12 #65251 üzenetére
Itt írnak valamit:
[link] -
fcbarca
őstag
Sziasztok. Van egy Asus tuf b450m plus gaming mATX alaplapom, sajnos bedöglött, küldeném vissza gariba, viszont egy picit sikerült megkarcolni a hűtőborda tetején, a kis műanyag ragasztást, beleköthetnek?
-
buckalako12
újonc
Nos köszönöm Nektek! De azt híszem marad az új hiper gyors ssd háttértárnak, mert most működik a gép viszont egy bios mahináció tacsra teheti az alaplapot.
-
Starchm
őstag
válasz buckalako12 #65248 üzenetére
Nincs támogatva az m2ssd a biosodban nagy eséllyel, mert az alaplap egy belépőkategóriás darab.
Vagy csak sima háttértárként fogod tudni használni, vagy modolni kell a biost hozzá.
Bios mod nem biztos, h müködik, mert kell egy üres "helyet" találnod a biosodban ahova betudod tenni az nvme vezérlőt. Ha viszont nincs akkor marad csak háttértárnak a cucc.
Megpróbálhatsz googlevel keresni modolt biost, talán orosz barátainknak van is.
-
MrDerekas
addikt
válasz buckalako12 #65248 üzenetére
Főleg régebbi lapoknál, sok esetben a bővítőkártyáról (illetve az ahhoz csatlakoztatott adattárakról) nem is képes bootolni az oprendszer. A lapod kézikönyvében nem írnak erről? (Vannak trükkök amivel át lehet hidalni ezt a problémát, csak nekem járatlan ez a terület.) De várj még, mert vannak itt hozzáértők is
[ Szerkesztve ]
-
buckalako12
újonc
Sziasztok!
Az lenne a problémám, hogy vettem egy Silicon Power A80 256GB M2 SP256GBP34A80M28 ssd-t beletettem egy i-tec PCI-E 2x M.2 Card (PCI-E/SATA) bővítő kártyába, a kártyát az ASUS B85M-G- ös alaplap PCIe 3.0/2.0 x16-os csatlakozójába,és próbáltam egy telepítést indítani. Látja is az ssd-t a telepítő, de azt írja, hogy nem telepíthető a rendszer a kijelőlt helyre, és hogy a biosba be kellene állítani, de ezt a beállítást nem találom. Vagy nem is kompantibilis egymással az alaplap és az ssd, vagy nem tudom. A feltelepített rendszer, egy másik satás ssd-n van most, és így a futó rendszerből már látható az m2-es ssd is.Valaki legyen okosabb nálam! Adjatok ötletet! -
MrDerekas
addikt
válasz negasonic #65240 üzenetére
Ez lehet szenzor hiba is. Ugyanakkor, ha a bios elfelejt bizonyos beállításokat, nem árt az elemet kimérni, vagy mindjárt cserélni. (Esetleg az elem érintkezőit feszesebbre alakítani.) Lemerült elem tud produkálni igen fura jelenségeket
-
MrDerekas
addikt
válasz BPY-167 #65245 üzenetére
Annyival egészíteném ki, ha nem munkagép, hogy csakis egyetlen meghajtó legyen az alaplapra kötve, amin a rendszer fut. Eléggé meg tud bújni az ilyen hibák forrása. (A kis sunyik ) Ugyan csak tipp részemről, de hátha. Valamint ha ez nem jött be, akkor kelleni fog egy cseretáp pár napra.
-
BPY-167
tag
Üdv mindenkinek!
Elkeseredésemben beírom ide a problémámat hátha valaki tapasztalt hasonlót.
Adott a konfig:
Alaplap:Asus M5A97 Evo R2.0, Proci:AMD FX8350, memóriákingston HyperX 16GB FURY DDR3 1866MHz CL10 KIT Videókártya: Sapphire HD 6950 OC+Accelero Extrem Plus II,Háttértárak: Samsung 830 SSD 128GB+Western Digital 2 TB WD20EURS,WD 10EZEX,WD40EZRZ,WD FALS 1TB Tápooler Master V700
Mind ez egy HAF 912 plus házban.Egy ideje random leállásokat produkál.Egyre többet és egyre instabilabb.
Hang akadásokat is produkált amikor éppen ment a gép.
Terheléstől és tevékenységtől függetlenül.
Már mindent le teszteltem oda vissza sehol semmi hiba még is leáll.
Csináltam tiszta win telepítés az sem oldotta meg.
IntelBurnTest lefut hiba mentesen. (high test többször is)
Ram teszt hiba mentes.
Furmark VGA teszt 1órán keresztül ment nincs hiba.Tanácstalanságomban arra jutottam hogy akkor maradt az alaplap hiba.
Beszereztem egy vadonatúj GIGABYTE GA-970A-DS3P alaplapot.
Neki is ugrottam. Kicseréltem most a giga lappal üzemelt 2 napig.
Stabil volt gyors nem dadogott be egyszer sem a rendszer dolgoztam is vele.
Majd tegnap este pukk se kép se hang majd újraindult.Elkezdte ugyan azt csinálni amit eddig is.
Annyi kis extrával hogy mostmár be sem akar indulni,csak bootloop-ol.
Ha kap egy default-t biost F10 és akkor ugyan beindul és megy kb 10 percig aztán megint leáll,és el kezd loopolni.Valakinek valami ötlet,hogy mi a pokol okozhatja ezt!?
-
negasonic
tag
Sziasztok!
proci: amd fx-6300 4.1ghz oc +0.060v
mobo: gigabyte-ga970ads3p
ram: hynix ddr3 1600mhz 8 giga
vga: asus gtx 650ti boost 2gb
táp: CM 600WKörülbelül két hete vettem az alaplapot, azt vettem észre hogy idle helyzetben a procihűtő venti sebessége ingadozik, felpörgeti és leengedi, olyan mint amikor turaztatod az autód a pirosnál. Sikerült annyit megfigyelnema biosban hogy a hőmérsékletet helytelenül méri. Másodpercenként dobálja. Egyszer 33 fok, kövi mar 40, aztan 36 és így tovább, ehhez mérten pedig a cpu rpmje is hol felugrik +150re hol leesik. Próbáltam manuálra beálíltani a cpu fan speedjét de mentés után automatikusra visszaállította.
Szvsz ez az oka annak hogy túráztatja magát alaphelyzetben a gép. Hwmonitorral tesztelve a hőmérséklet-maximális terhelésen a processzor 58 fokot ér el. Prime95öt is futattam, nincs hiba. Teljes terhelés mellett, mikor játszom nem érzékelek ilyen problémát. A bios 2016-os. Még nem frissítettem. Az overclock előtt is csinálta, tehát attól független a probléma.Azért tippelek a lap hibás hőmérséklet méréséhez a biosban mert az előző lappal nem volt ilyen problémám.
Azon is gondolkodtam hogy valami nincs jól bekötve, vagy bármi banális hibát elkövettem az alaplap beépítésénél.A gép tesztelve lett stressz programokkal, teljesen stabil elviekben.
Kérlek segítsetek megtalálni a hibás hőmérséklet mérésének a forrását.
Köszönöm!
-
mrzed
senior tag
válasz 13 sanyika #65236 üzenetére
83. oldal teteje:
"This motherboard has two BIOS chips, an active BIOS (BIOS_ A) and a backup BIOS (BIOS_B), which enhances the safety and stability of your system. Use “Secure Backup UEFI” to duplicate a working copy of the BIOS files to the active BIOS to ensure normal system operation. Normally, the system will work on the active BIOS. However if the active BIOS is corrupted or damaged, after several failed boot attempts, the backup BIOS will take over. For safety issues, users are not able to update the backup BIOS manually. Users may refer to the BIOS LEDs (BIOS_ A_LED or BIOS_B_LED) to identify which BIOS is currently activated."
-
mrzed
senior tag
válasz 13 sanyika #65234 üzenetére
https://wiki.hup.hu/index.php/RTFM
Válaszd ki a Neked megfelelő megfogalmazást.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz 13 sanyika #65232 üzenetére
RTFM
-
13 sanyika
tag
Üdv!
Asrock z 370 extreme 4 alaplapom van,világít egy piros led a chipset alatt.Ez alsó m2 ssd port alatt található.Ha jól tudom ez a bios chip.Ez valami hibára utal? -
Kozmo86
csendes tag
Sziasztok adott giga x79 ud3 lap + i7 3960X cpu + 12gb Geil ram + 1ssd + sata 2 vinyo + 8gb-os 1070 +1000 w 80 plus gold cooler master táp.
Nos:
Játszok, egyszer csak kép nincs, majd ujrainditok és a gép elindul, leáll elindul, leáll.........és így tovább. Majd bios reset és a dual biosból áll vissza az eredeti bios. Szerintetek mitől van ez ??? A lap hibája?
ui.: válaszolni nem bűn!
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Az MSI x470 Gaming Pro képes félpasszívan vezérelni a házhűtő ventilátorokat?
-
Pete55555
addikt
válasz MrDerekas #65224 üzenetére
Igen, előforudlt mér ilyen, de most valahogy nem akart megjavulni hirtelen. Aztán nézegettem mit b*szhattam el...
CM Q300L házam van, és most beraktam az "előlapi" panelt, annak az USB 3.0 csatlakozóját be akartam kötni, de végül csak úgy hagytam, és utólag láttam, hogy az egyik RAM modult nyomja. Valszeg ez lehetett a hiba.Csak ilyenkor mindig van egy enyhe szívinfarktusom
...Szeretem leracsniztatni...
-
tchriss
tag
Sziasztok!
Adott egy asztali gép: asus b 450 prime plus, ryzen 2400g 16giga ripjaws rammal és windows 10 el.
Képernyő elment alvó módba vissza viszont már nem jött. Újraindítottam de azt írta ki hiba van és baj van neki ezzel a file al: SrtTrail.txt
próbáltam visszaállítani a windowst a file ok megőrzésével, youtubeon néztem még 3 pontot, ahol még különböző dolgokat tettek, ennél a hibánál de azok sem segítettek.
Aztán gondoltam, berakok egy régi winyot win 10 el, leszedem az fileokat ssd ről és újrahúzom. Erre az sem indul el arra meg ezt a képet dobja mint hiba:
néztem az alaplaphoz a legújabb biost ott 2018.12.22 a dátum, de frissités után is csak 2018.08 havi.
mit tegyek?
a gép nincs 4 hónapos.
Köszönöm
-
spgabor
aktív tag
válasz Core2duo6600 #65215 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm mind a hármatok segítségét. Akkor megpróbálkozom vele, csak egy megfelelőt kell találnom.
Üdv:
spgabor -
djoky
újonc
Volt már minden.
Most még teljesen áramtalanítani fogom éjszakára elemet is kiszedem és a cmos jumpert is átrakom.
Viszont olvasgattam kicsit a témában és ez alapján lehet, hogy nálam is a bios chip sérült.
Annak idején a másik asrock alaplapomnál pont ugyanez volt, de ott egy külső bios írás megoldotta a dolgot. -
MrDerekas
addikt
válasz Pete55555 #65222 üzenetére
Lehet elsőre nem került minden a helyére. PC területen a legritkább az, hogy beépítem, indítom, megy Kell nekik a törődés. Ha nem ismétlődik a jelenség, akkor ennyi volt a történet. Ha újra előjönne, akkor a kékhalál kód, hibanapló is súghat, hogy mi a baja.
-
Pete55555
addikt
Sziasztok!
Van egy Asrock H97M-Pro4 lapom.
Vettem bele egy ASUS Xonar DG hangkártyát, beleraktam, és kék képernyő jött be indítás után, majd automatikus javításba kezdett a win10. De nem sok történt, folyamatosan csak újraindulgatott.
Kivettem a hangkártyát, ellenőriztem a vezetékeket, újraindítottam, ugyanazt produkálta, azzal a különbséggel, hogy most pár újraindulás után (nem én csináltam a gép indította újra magát) most összeszedte magát, és bejött a win.Van valami ötlet erre ?
Merjem visszarakni a hangkártyát?
Lehet megsértettem egy kicsit a lapot mikor kitörtem a pci hátlapot, mert van rajta egy kis "horzsolás", nem tudom ez okozhatja-e? KÉP
Szerk: Közben olvasgattam, automatikus javítás mem hiba miatt is lehet. Lehet szerelés közben az egyik kábel megnyomta az egyik RAM-ot...
Lehet ez az ok?Szerk2: Beraktam a hangkártyát, most egyből hiba nélkül bejött a gép...
[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
djoky
újonc
Sziasztok!
Adott egy Z77 extreme 6/TB4 -es lap benne egy 2600kval és 2x8gb Kingston Fury 1866-os memóriával.
Tegnap játék közben megfagyott a gép és kikapcsolás után nem akart újra indulni cmos resettel sem.
4000Mhz-en ment a proci a ramok 2133 Cl-10 -en.
Áramtalanítottam elem ki, majd 10 perc után vissza minden és bekapcs.
Namármost tuningolhatatlan lett a lap. Ramoknak csak 1066 és 1333 frekvenciát lehet állítani, a proci-t úgy kezeli mintha non K-s lenne. Szorzót sehogy nem lehet állítani.
Valamint volt a gépben egy NVME-s SSD is ami ugyebár PCI-E 3.0-n kommunikál. Azt sem látja már a gép és a VGA -nál is csak PCI-E 2.0 -át látok.
Bios 2.20 -as volt rajta. Amit visszabutítottam 2.10 -re, de ott is ugyanez.Anno P67 Extreme 6 -al volt olyan problémám, hogy eltűnt a K-s proci szorzóállítási lehetősége, de bios újraírással megoldódott. Itt viszont semmi változás.
Windows alatt az asrock tuning programja sem engedi 38-asnál feljebb a szorzót.Volt már valakinek ilyen jellegű problémája?
-
fogirobi
senior tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Vettem egy Asus P8P67-es lapot és az a gondom, hogy normál használat mellett (internetezés) észrevettem, hogy felpörög a CPU hűtő. Megnéztem AIDA-val és egyik pillanatról a másikra 1500-ról 1800-ra ugrik a fordulat, majd vissza 1500-ra. Ez mitől lehet? A régi lapomnál nem volt ilyen gond.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
p2pp
őstag
Gigabyte z270 Gaming K3 lapom van i5-7500-al.
Kérdésem az. Ki e tudok hajtani 2 db Nvme M2 X4 SSD-t vele?1. közvetlen a lapon van Samu 960 EVO 256GB
2. Pci express M2 X4 bővítőkártyán keresztül csatlakozik. Intel 660P 1TB
3. Idővel lesz majd még egy szintén M2 X4 SSDVideókártyám nincsen. Nincs is tervben.
Alaplapival elvagyok.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
-
törölt tag
válasz Trebron09 #65208 üzenetére
Akkor az a lap nem felel meg a PCI-E szabványnak. És nem, az x16 nem VGA-nak lett kitalálva, hanem bármilyen nagy sávszélességigényű kártyának. A PCI-E lényege pont a portok univerzalitása.
spgabor: x1-es kártyának kutyakötelessége működni mindenféle PCI-E slotban, ahogy minden PCI-E kártyának kötelezően képesnek kell lennie működni x1 módban. Ha az adott lapban ez nem lehetséges, akkor az a lap egy hulladék.
[ Szerkesztve ]
-
spgabor
aktív tag
Sziasztok!
Lehet buta kérdés, de nem vagyok benne biztos és elég ellentmondásos infókat találtam eddig a dologról. Pci-E 2.0 16x-os slotba 1x-es kártyát berakhatok? Nem megy tönkre a kártya vagy a lap és működne megfelelően?
Konkrétan egy itx lapba vennék 1x-es slottal rendelkező wifi kártyát, hogy ne usb stick-et kelljen használni. Csak ez az egy csatlakozó van a lapon.Köszi az infót előre is!
Üdv.:
spgabor -
nagyúr
válasz karesz.mk #65200 üzenetére
Üdv !
1. lépés.
Kikapcsolás, áramtalanítás (a legbiztosabb, ha a táp ki van húzva a 220V-ból).
2. lépés
esetedben 3 megoldás is lehetséges:
1. Az elem kivétele és a CLR_CMOS pinek rövidre zárása (pl. egy méretes csavarhúzóval, folyamatosan összeérintve 5 másodpercen keresztül).
2. Az elem kivétele, és az alaplapi CMOS_CLEAR kapcsoló megnyomása.
3. Elem marad, az alaplapi CMOS_CLEAR kapcsoló megnyomása.
3. lépés:
Elem visszahelyezése, majd 220V-ra csatlakoztatás, indítás.
4. lépés:
Ha nem voltak egyedi beállításaid a BIOS-ban, akkor:
-load factory default
Ha voltak, akkor belépsz, és kézzel beállogatod.
Tömören ennyi.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Starchm
őstag
válasz Doky586 #65202 üzenetére
Ha látnád, h milyen szép színesek is vannak belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Elektromos cigaretta 🔞
- EA Sports WRC '23
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- OLED TV topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest