-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#49155328 #4394 üzenetére
Nekem sem elég a standard 25 ml eszpresszó a fél fogamra, a vízmennyiséget nagyon növelni pedig nincs értelme. Ahogy észrevettem, általánosságban addig érdemes engedni, míg világosodni kezd a főzet, ezen persze lehet finomítani, hogy kicsit előbb stb.
Nekem már régóta alap, hogy dupla főzést nyomok a Saeconál. Vagy lehet hagyni a két főzés között egy kis szünetet is, hogy a bojler tudja követni a tempót és visszafűtsön. De szünet nélkül sem vészes.
Egy halk zümmert kötöttem a fűtőbetétre, amiből hallom, ahogy kapcsolgatja magának a fűtést, majd befejezi, utána már csak ritkán kapcsol rá. Ebből érzékelem, hogy mi történik éppen. Plusz egy W1209 termosztátot is csatlakoztattam, de csak hőmérőként / kijelzőként használom, mivel ez volt kéznél régebbről, így jobb híján kipróbáltam.
-
törölt tag
válasz
#49155328 #4394 üzenetére
Az a baj, hogy ezek mind duplázzák a dupla adagot. Emlegetem a Jurát, de az is, ha duplát nyomtál, ráengedte a dupla adag vizet a szimplánál nem sokkal több őrleményre. Igazi spórolós német hangulata volt, bár a kávéval éppenséggel nem fukarkodott. Szerintem arrafelé kéne keresgélj J5 fölött használtban, az újak irreálisan drágák.
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#49155328 #4390 üzenetére
Vizet általában lehet állítani ilyen gépeknél. Mondhatnám, alapkövetelmény mivel gyárilag, ha be is állítanának valami standard 25 ml eszpresszót például, az sem lenne mindig pont annyi, a különböző babok / őrlés stb. feltételek miatt. Igaz, hogy a belső "vízóra" mér valamennyi vizet, ami a bojlerbe befolyik, de az elnyelés lehet különböző, illetve nekem az is gyanús, hogy még a nyomás nagysága, áramlás sebessége is befolyásolhatja a mérési pontosságot. Ezért is szabályozhatónak kell lennie:
https://data.fast.eu/manual/41/41011117/41011117-im-hu.pdf
Ha jól látom, az őrlési mennyiség fix ezeknél a gépeknél, ami nem a legjobb megoldás.
Saeco főzőegységnél például emelt töltetre álltam be mostanában (9 g), így a pogácsa is jobban egyben van, ízhatás is kedvezőbb.
-
salapp
addikt
válasz
#49155328 #4387 üzenetére
Nekünk ugye a Tchibo Esperto Caffé nevű kicsit funkcionálisan átdolgozott klónja van, de a pogácsák egyáltalán nem vizesek, ha nem esnek nagyot (utolsók a gyűjtőben), akkor egyben is maradnak. Kommersz kávékat teszünk bele. 1-es őrlési fokozaton Omnia, Tchibo Milano, stb. 2-es fokozaton Omnia Barista Cremoso pl.
Azt simán el tudom képzelni, hogy nem mindegyik gépet sikerül gyárilag jól beállítani, és így a felhasználó nem tud kellően finom őrlést kiválasztani a rendelkezésére álló tekerővel. -
törölt tag
válasz
#49155328 #4328 üzenetére
Igen, szálas tea. Nagy tételben érdemes venni, a kis filteres aránytalanul drága és kellene belőle 4-5 egy adaghoz. Meg kell csapatni propelleressel, de nem szabad szitálni mert akkor befullad, a rostok segítenek egyenletesen főzni nyomásfokozósban mint az automata.
Red espresso néven van kapszula is, őrölt is, gondolom szemcsés méretűre vágják a tea szálait, ahhoz nincs technológiám. -
Dr. Szilikát
őstag
-
törölt tag
válasz
#49155328 #4326 üzenetére
Rooibost szoktam főzni az automatával, de előtte propelleressel őrlöm és úgy rakom bele egyből a főzőegységbe, aztán őrölt módban megy egy kb. 90ml-es főzés max hőfokon. Ez elég szokott lenni két ír kávés pohárhoz, amibe először gőzölt tej kerül, majd ez a tömény rooibos-presszó, aztán egy kanál méz, majd fahéj a tetejére.
Amúgy kotyogósba régebben volt fruitcafé, gyümölcskávé, szőlőmag és cukor keveréke, az tök jó volt. Bár a savasság nem biztos hogy nem mart le egy keveset az alu kotyogósból, de hát kell egy kis vitamin!!! -
jambiyya
őstag
válasz
#49155328 #4321 üzenetére
Jó, de a Frei valami áztatott szirupos cucc, arról eltudom hinni, hogy bekoszolja az őrlő egységet.
Ez meg valami keverék lehet, mert van benne világos és sötét cucc. Az érdekelne a kardamom "bántja-e" az őrlőt.
No és kíváncsi vagyok, tényleg olyan lesz-e, mint amit ígértek (mert az eladó jó kávét főzött, bár lehet hogy nem ilyenből, ez csak eladásra megy). -
Voice24
őstag
válasz
#49155328 #4285 üzenetére
Köszi a tippet, amúgy próbáltad már az alzást?
Lehet, hogy kipróbálom, bár ennyiért van hazai pörkölés is (Pacificaffé és társai). Néha-néha megkóstolok egy-egy ilyet is, de automatánál nyilván nem jönnek ki annyira a kávék közötti különbségek, meg nem is vagyok egy nagy ínyenc a kávéknál. Persze itt is vannak finomak és kevésbé finomak (ízlések és pofonok), de én húztam magamnak egy képzeletbeli határt, 4 ezer forint felett csak ritkán veszek kávét. Ez az alzás is ugye szállítással együtt már 5 ezer. -
M3aN
senior tag
válasz
#49155328 #4249 üzenetére
Csak normális, pörkölőből származó (szerk: közvetlenül tőlük vásárolt) kávét iszok automatában is, legyen szó akár blendről akár single origin kávéről. Bolti vackot (
öreg és döglött szemetet, pfej)nem is teszek beleNem találkoztam még olyan véleménnyel, hogy bárkinek nem ízlene, sőt, inkább mindenki emlegeti hogy nálam milyen a kávé...
-
Greg Vinous
tag
válasz
#49155328 #4244 üzenetére
Köszönöm a tippet, egyelőre még keresem az utat és a megfelelő kifejezéseket.
Erősebb pörkölésen jelenleg azt értem, hogy kipróbáltuk a Starbuck Espresso Roast kávét, ami sötét pörkölésű és úgy tűnik, hogy ez a vonal lesz nekünk a jó. Maga a Starbuck márka azért lett, mert volt belőle 250g-os a próbához.
Gazdag karamellás jegyek, nem savas. Ellenben crema-ja sincs, emiatt kérdeztem, hogy van ami ehhez hasonló irány, de crema is több képződik?Aztán ahogy olvasgatok és haladok a témában, egyre jobban fogom én is kommunikálni, hogy mit is szeretnék, de most még itt tartok
-
-
törölt tag
válasz
#49155328 #4185 üzenetére
Ja, ez nem az a fórum.
Itt döglöttkávé újrahasznosításról van szó, amit a boltban kapni lehet.
Amúgy lehet hogy összejön egy jó szett 200e alatt is, de aki már elköltött közel ennyit automatára, annak lehet hogy érdemesebb beállítani a gépét a következő lépcsőfok eléréséhez. -
törölt tag
válasz
#49155328 #1932 üzenetére
Egyre magasabb, ráadásul. Megy a szervizbe utána eladom, nagyot fogok bukni rajta.
De jobban tetszik a Philips, ma már azzal készült a reggeli cappuccino. Tejet könnyebb gőzölni vele, de legalábbis nem nehezebb. A kávé meg, hát most Omnia Barista Espresso (Mezzo)de jobb ízeket hozott mint a karos, középállásban lévő őrlő, 3 kávészem aromaerősség.
Az Omniánál jól látom, eltűnt a zöld Brasil, lett helyette barack/bronz színű Cortado.
Eddig a Brasil volt világos pörkölésű, most az eddig közepes pörkölésű Cremoso lett világos. Szerintem csak drága lett az alapanyag. Kár érte, a Brasil egészen jó volt.Amúgy karbantartásilag nem rosszabb, nem jobb egyik sem. Főzés után ezt is átöblítem, a tálcáját is. A főzőegységnek kéne egy teljes szétszedés és takarítás, utána meg csak a fontos pontokon kenés. Annyi plusz van az eddigihez képest, hogy most már DM-es desztvizet használok az automatába is, bár a szódabikarbónát kihagyom, mivel az kicsapódik gőzölésnél, lehet hogy több keserűsó kéne, van aki 1 helyett 2 grammot rak 5 literbe.
Ami meg saját magammal kapcsolatos tapasztalat, hogy mindenféle kávékészítési módban a legfontosabb összetevő az aki irányítja és korrigálja a működést, paramétereket, az előkészületek és a takarítás adja a végeredmény nagy részét.
-
sepsi0
őstag
válasz
#49155328 #1841 üzenetére
Tudom...
De két féle termékcsoport van a webshopban.
Philips (EP) és Philips-Saeco (SM)
Tehát van Saeco(#1844) Gabesz87
Kattogás az a főző egységen lévő fém "rugó" hangja mikor kidobja a lefőzött kávé pogácsát.
Próbáltam én is alakítgatni rajta, hátha halkabb lesz, de nem sikerült.Múlt héten vettem a Bondex-től 2x100g élelmiszer ipari szilikonzsírt, 2055ft volt a két tégely. Nagyon sűrű anyag, nem folyik, de nem olyan áttetsző, mint a gyári Philips. már használtam is, ecsettel kentem be a síneket, eddig jónak tűnik...
-
törölt tag
válasz
#49155328 #1596 üzenetére
https://kavegepbolt.hu/Daralo-resz
Ez csak felső késtartó. Én komplett őrlőből raktam át, meg vissza, szóval most van egy plusz Saeco őrlőm, de nagyobb a motorja mint a Philipsé, hozzáér a házhoz, hangos.
-
törölt tag
válasz
#49155328 #1593 üzenetére
Pedig ez állat jó. Csak a főzőegységet ne zsírozd túl és ne menjen bele túl sok kávé egy adaghoz mert úgy szemetel.
Ha erős kávé kell, lehet őrlőbetétet cserélni, ami a felső kerámia kést tartja. Nálam működött, Jura szintű erőset főzött, vissza is csináltam mert nekem nem kell annyira vad erős. Nyomásfokozó még javít rajta. -
-
ToBeY
nagyúr
válasz
#49155328 #1514 üzenetére
Miért nem oda kellett volna, ne idegesíts?!A kézikönyv és a videók is azt mutatták,hogy oda kell! Át is állítottam szemesről egy ilyen kanál ikonra az aroma strengh-nél
íde raktam az őrölt kávét ahová mutatja. [link]
Annyi,hogy én nem egy kanállal tettem bele,hanem teli mivel hárman ittunk kávét. -
ToBeY
nagyúr
válasz
#49155328 #1497 üzenetére
Köszi,nem akarom keverni egyelőre.
Csak arra voltam kíváncsi igazából,lehet a gépben egyszerre őrölt és szemes kávé is.De akkor igen,sőt még kombinálni is lehet a kettőt, ha jól értem amit írsz.
Paul64 : Nem isznak többet mint eddig 1-1 expressot reggel,+én egy valami
latte-s dolgot reggel.Napi három kávé max 4. -
ToBeY
nagyúr
válasz
#49155328 #1494 üzenetére
Köszi. A másik kérdésem,hogy ha van benne szemes kávé,de én öntök bele örőlt kávét és állítom szemesről őröltre ez így rendben lessz!?/hogy értsd,az elöző géphez vettem 250g omniát amit el akarok használni!/
Meg kíváncsi vagyok,milyen teljesen "smooth" őrölt kávéból a káve,mert most 3 álláson van gép -
törölt tag
válasz
#49155328 #1478 üzenetére
Americanot csak úgy hogy eszpresszó + forró víz, vagy van esetleg alacsony nyomású főzés a gépeden?
Én meg az automatán tesztelgettem az őrlést és 2-3 körül van az igazság Philipsnél, friss pörkölésekkel is. Úgyhogy új automatások kalandra fel és 2-re állítva lehet próbálni rövidebbre venni a lefőzött mennyiséget, ízben nem lesz rosszabb az eredmény.
-
helgi
aktív tag
válasz
#49155328 #1431 üzenetére
Az első filteres? Úgy érted az őrlésen kívül nem lehet beletenni darált kávét csak filterben ami a gép része. ?
Azt majd a linkelt oldalon szereplő "kávéfőző" véleményezése alá kellene írnod..
A másodikhoz igen, kell őrlő, viszont ezt el is dobom, mert a frissen őrölt kávé jobb választás mintha egy gombnyomásra csinálna 3 féle bármit.. Azt én magam is ki keverem. Jól néz ki pedig.
Mi a gond a használt Saeco-kkal? És Jura-ban melyik lenne értelmes ami őröl is és kávé változatokat készít? Ez inkább a kérdés. -
ToBeY
nagyúr
válasz
#49155328 #1419 üzenetére
"Minél több víz megy át a pogácsán annál több koffein oldódik ki."
E gondolat meneten haladva,akkor egy americano vagy hosszúkávé erősebb mint egy expresso
Lehet hogy így van,de én azt hittem expresso a legerősebb fajta kávé.
Én az örlőt nem szoktam babrálni,egyszer beálítottam középállásb és ennyi. -
Dee Dee
tag
válasz
#49155328 #1389 üzenetére
Te most szop@tol?
https://youtu.be/vAUlouSTGmM?t=167
amennyiben nem a főzőegységre gondoltál, akkor elnézést -
-
Pé
senior tag
-
törölt tag
válasz
#49155328 #1363 üzenetére
EP5310/00 - Köszönöm!
Gondoltam rá, hogy valami microkontrollerrel rá lehetne darálni üresjáratban ha megnyomom az egy adagot és majd a mikrokontroller nyomja meg az adag gombot, de inkább rövidebbre vettem a lefőzött adagot eddig.
Van érdekes minuto hack errefelé: https://github.com/OpHaCo/smart_coffee_machine
Ezekbe a kijelzőre épített vezérlőkbe nem nagyon lehet belenyúlni, de amúgy érdekes hogy ebben az arduinos projektben a gép státuszát a kijelzőre menő jel dekódolásával lehet kinyerni.
#1364 Tobey: Nem nagyon kell kivenni. Nálam késcsere miatt kellett csak szétszedni, de amúgy nagytakarításkor érdemes kiporszívózni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged