- Telekom mobilszolgáltatások
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Videón a Z Flip7 méretes külső kijelzője
- Mobil flották
- Huawei P30 - kell ennél több?
Aktív témák
-
VinoRosso
veterán
Én csak próbáltam hasonlóan demagóg lenni mit amilyen Te voltál, ezzel egy kis türköt tartva eléd, hogfy lásd milyen.Természetesen nem lehet 100%ig egy álláspontra hagyatkozni, legyen az bármilyen téma, bárkitől, mert a megismerés alapvetően szubjektív. Viszont az a kisarkított nézőpont, ahonnét szemlélve leírod a véleményed, totál olyan, mint amit én írtam ellenvetésként. Tehát ha az enyémet kiforgatottnak ítéled a tied is olyan...Én alapvetően a realitást próbáltam megfogni, amikor azzal hozakodtam elő, hogy a crysiss alapvetően dx9re épül, de nem igaz, hogy az xp-s very high = dx10-el. A crysisban van dx10, ráadásul egyeátalán nem olyan kevés, mint amit itt híresztelnek. Ha valamelyik dev látná amik itt elhangzottak, fogná a fejét. Az fejlesztés kezdeti fázisát is belevéve( a követelményelemzéstől számítva ) kb 1-1,5 évet dolgoztak azon, hogy a cryengine megfelelően támogassa a dx10-et, ez a fejlesztési id cirka 45-50%-át teszi ki, és maguk az eredmények sem lebecsülendők. Ha a crysis ezek alapján nem tekinthető dx10-es játéknak, akkor kb 2-3 dx10-es játék van( és 1 kézen meg fogod tudni számlni, hogy mennyi lesz még ), azok amelyek majdnem vagy egészen dx10es kódot futtatnak. Visoznt ezalapján nem lesz kb 2 évig dx11es játék sem. A vita kiindulópontja pedig ez volt, tehát hogy mennyi előny származik egy hardver gyártónak egy új technolóiából. Abban remélem egyetértünk, hogy csak annyira érdemes támogatni az újdonságokat, amennyire ezeket ki lehet használni.
Miért nincs egy videó sem a cry2 sebességéről? Mert ez a gyenge pontja. Mindenki azzal hozakodik elő, amiben erős. Ezért láttad a videókat a dx9/dx10 jözti különbségről.Dx10 módban jóval lassabb az engine, de ez más lapra tartozik, nem szól bele abba a vitába, hogy a cry2 mennyire tekinthető dx10 mocinak.(#4679) Abu85 válasza VinoRosso:
de bizony egy dologról beszélünk. Olvass vissza figyelmesen, én olyat nem írtam, hogy egyszerre használna offset bump mappingot és POM-ot a cryengine 2. Teljesen az ellenkezőjét írtam, nevezetesen azt, hogy a d3d9es renderer OBM-ot használ, a 3d10-es pedig POM-ot, ezek pedig egyszerre természetesen nem futhatnak egyazon környezetben, mivel egy játék nem lehet egyszerre dx9es és dx10-es. Amit láttál az a Sandbox2 material editorja. A shader paramétereknél van több checkbox, és ezek közt ott van a POM és az OBM is, és akár lehet egyszerre mind2 kipipálva. A használatuk eész egyszerűen úgy működik, hogy a dx9es renderer azt nézi, hogy az OBM ki van e pipálva, a dx10es pedig a POM pipát nézi.Ezen nem vesznek össze, ennyi.
-
VinoRosso
veterán
Úgy látom még mindig nem vetted észre, hogy az egyik vid nem gyártói, és nagyjából ezen látszik a legjobban a küli.Én nem szeretem ha valaki demagóg módon vieslekedik, de most túl korán, vagy inkább túl későn van, hogy ezzel foglakozzak. Itt nem arról van szó, hogy jó vegyed meg. Azon az alapon mindent előre el kellene könyvelni rossznak, amit bármilyen gyártó a saját termékéről állít, készít, mert ez önfényezés, promóció stb. Ez természetesen nem így van, és az értelmesebbje nem azt nézi, hogy ki mondja a dolgokat, hanem hogy mi a tartalma annak amit mond. Néha a hülyék is ráhibázhatnak dolgokra, és az okosak is tévedhetnek már puszta statisztika alapján is. Végül véletlenül se tegyél fel Win7-et, mert a mikrofos erről is azt mondja, hogy jó, aztán a Vistáról is azt mondja hogy jó, szóval a logikádat végigvéve ez a Win7 meg dx11 is ugyanolyan szar. Így minekazneked
-
VinoRosso
veterán
Tévedés, hogy a tesszellátor a HD2000-4000-es kártyákon nem lesz kihasználva
Nem hiszem, hogy ki lesz használva, mivel a 2000-es széria már süllyesztőben van, a 3000-eséppen most megy, a 4000-est meg majd süllyeszti a 5000-es. Lesz kb 2-3 játék, ami tesszalációt fog használni, ezek még úgyahogy elfutnak majd 4850 feletti kártyákon, viszont a későbbiekhez szertintem már kevés lesz. Ezért mondtam, hogy nem lesz kihasználva.
"Megnéztem a videókat amiket belinkeltél de egytől egyig fejlesztői videók."
Ezeket találtam hirtelenbe(van sok videó youtubeon, lehet keresgélni ha akarsz), de nézd meg jobban. Egyébként a crytek dolgozóit nem nevezném komolytalannak. De még ha azok is lelnének, akkor sem azt kéne nézni, hogy kik csinálták a videót, hanem hogy mi van rajta.
"nincs jelentős különbség a DirectX 10 és a DirectX9 között."
Elég gyenge cikk. Egyrészt a képeken sokminden nem jön át. Pl a POM-os képnél a d3d9es render displacement mapot használ, csak a d3d10-es használ POM-ot. Ez persze nem látszik a képen, mert mindkettőnél ugyanaz az eltolási érték van megadva, viszont ha mozogna a megfigyelő a textúrához képest akkor érdekes dolgokat lehetne látni. Vajon miért nem tettek be videót
? A többi képről ugyanez elmodható, a sunshafts effekt egyszerűen egy vicc, nappal hátnak egy olyan helyen ahol elég ritkás a dzsungel, bár sűrű dzsungel nem feltétlen kell hozzá, mert lehet olyan beállítást is eszközülni aminél ha a kezed a nap elé tartod kilóméteres fénysugarakat lehet látni. Ráadásul semmit nem lehet tudni a TODról sem, leglább írták volna oda, hogy melyik páylán és milyen időpontban készült.
-
VinoRosso
veterán
Rendben akkor legközelebb a karcsú kifejezést fogom használni a buta helyett. Remélem ebben egyetértünk, hogy karcsú. Amint írtam a a CUDA egyrészt híd a GPU és GPGPU közt, illetve inkább azt kellene mondani, hogy a CUDA-val utat nyitott a GPGPU piac felé. Mivel ez két eltérő követelményrendszert támaszt, ezért 2 célfüggvény mellett kell optimalizálni, vagyis mindegyikből kell elvenni a másik kárára. Ezért nem került a g80-ba normális GS támogatás, mert a chip már így is sokat fogyasztott anank idején, és csak a magméret drasztikus növelésével tudtak volna javítani a teljesítményen. Amikor tervezték nyivlán mérelgelték, hogy legyen e benne, de a kalkulációkból az jött ki, hogy nem éri meg. Gyorsan hozzátenném hogy igazuk volt, mert évekig egy kezem meg tudtam számolni, hány játék volt amelyik GS-t használt. A g80 pedig 3 éves architektúra, egy architektúra kifutási ideje max 1 év, illetve ha a rá alapuló magokat nézzük akkor 2-3. Ésszerű megfontolások alapján pedig nem érdemes olyat beletenni egy chipbe, amit nem használnak ki, ha a magméret az egyik szűk keresztmetszet. Az ütemezőt meg nem lehet kivenni az architektúrából, mert ez a szíve lelke az egésznek, emiatt jó általános számításokban, egy agyatlan chippel elmehettek volna a sóhivatalba. Persze berakhattak volna még egy tesszallátort is, ahogy az amd tette, de ez csak hátrány lett volna. Annak idején a 2900ben is volt már, és meg lehet nézni hol van a 2900-es széria most. A 3800assal szinén nincs kihasználva, sőt még a 4800assal sem lesz, r800-al már remélhetőleg igen, tehát 2,5-3 generáción keresztül a felhasználók szemszögéből a semmiért tették bele( a fejlesztőknek persze sok tapasztalatot jelent, de erre elég lett volna egy prototípus ). Dx10.1 támogatással detto ez a helyzet, bár a személyes véleményem az, hogy jó lett volna, ha jön egy jó dx10.1es chip, de úgy látszik nekik még így is jobban megéri, ha elhagyják a támogatását. Valószínűleg túl sokba került volna az architektúra átalakítása, és ha már ennyit rááldoznak akkor inkább megvárják a dx11-es reformokat, mert avval 2 legyet ütnek egy csapásra. Nem túl felhasználóbarát, de hatékony. A GS egyébként nem egyenlő a DX10-el, sőt még nem is ezt nevezném a legnagyobb újításnak. Itt "valamiért" azt akarják beletömni a fejekbe, hogy DX10 = gemoetry shader. A dx10 legnagyobb újítása D3D szempontból szvsz a Unified Shader Model és az SM4.0 volt, mivel ez biztosít megfelelő kihasználtságot az architektúráknak eltérő terhelés esetén, valamint több lehetőséget adott az SM3hoz képest. A GS egy szimpla toldás a pipehoz,egy egyszerű feature( mint pl a texture arrays vagy a stream out) amit ráadásul aránytalanul keveset használnak. Egyébként bármilyen meglepő a Crysis is használ GS. Ez is egy urban legend, hogy a Crysis dx9=dx10, nem tudom honnét jön, talán mert xp alatt lehet unlockolni a very high featureöket. A képet persze már nem nézi senki, csak azt veszik észre hogy nem változott semmi, és hogy fú mekkora átverés a dx10-es crysis. Holott van különbség ( [link] [link] [link] ), csak nem Xp-től kéne elvárni a dx10 támogatást.
-
rocket
nagyúr
Kosz de tudom mit hol talalok
Megegyszer akkor utoljara leirom (egyebkent olyan dolgokat is ide kevertel aminek koze nincs ahoz amirol irtam), az AMD celja a megjelenes elott az volt, hogy jelentos piaci reszesedest szerezzen 2008 vegeig az RV770-nel, ez nem jott ossze, pont.Mindig is fontos volt a DX10.1, azert nem tartottak fontosnak mert nem volt hardveruk hozza, most, hogy meg lesz igy fontos lett, a kerdes az, hogy majd mikent fog mukodni a DX11 ellenes marketing es jonnek-e olyan elmes jatekfejlesztoi nyilatkozatok amik az NV allaspontjat tamasszak ala (mint pl. a tavalyi Cevat Yerli (Crytek) fele a DX10.1-re semmi szukseg, vagy megse olyan mertekben gyengult meg a TWIMTBP mint Abu lefestette ide (is).
DX11-nek semmi koze az RV770-hez es a hozza parositott strategiahoz, DX11 kapcsan se lenne szabad elore inni a medve borere, a Xenos miatt sokan az ATi-t tartottak az Unified Shader architektura mesterenek, aztan jo nagy blama lett vegul a gyakorlatban, persze most biztos fog ehez hasonlo se tortenni, de azert varjuk ki legalabb azt, hogy megjelennek a kartyak.
PhysX csak addig gaz amig a CUDA-hoz van kapcsolva, ezt mar az NV-nel is eszre vettek, hogy ez a hajo elment, igy most probaljak a masik iranyba terelni a hajot.
(a kulfoldi forumokon joval nagyobb hype van osszehasonlitasnal a Stereo3D/PhysX javara a DX10.1-el szemben, jobban nyomja marketingben NV ezeket, mig az AMD a "tenyek majd magukaert beszelnek" strategiaja nem jott be.
Az NV, legyen az negativ vagy pozitiv mindig is tobbet kitudott hozni a helyzetbol mint az ATi, RV770 piacra kerulese utan amit elhataroztak stratergiat (a jelentos piaci reszesedesuk megtartasa) eddig hiba nelkul veghez vittek, 2009Q2-ben esetleg tortent-e jelentos valtozas az majd kiderul hamarosan.Egyatalan nem gond ha az allaspontod hasonlo, a megfogalmazas, a stilus is ugyanaz es ezzel a hozzaszolasoddal se igazan cafoltad meg szamomra amit irtam
Na de ez mar nagyon OFF, ugyhogy reszemrol ezt lezarom. -
rocket
nagyúr
Raymond mar ratapintott a lenyegre a kicsi, olcson gyarthato, csucs szuper AMD strategia kapcsan.
Amit az AMD a HD4850/HD4870-nel elkezdett strategiat annak rovid tavon a piaci reszesedes jelentos novelese volt a celja, ettol az azota eltelt 3 teljes negyedevben nagyon messze voltak, 2009Q2-ben meg majd meglatjuk mennyire sikerult elorebb lepniuk, ma mar ugy kell szaladjanak a piaci reszesedes utan, ezert van, hogy 100$ alatt es 20$-on belul 5 fele kartyaval rendelkeznek.
Majd ha egalba kerultek akkor mondhatjuk azt mukodott a strategiajuk, de amig 2/3-1/3 arany kozeleben mozognak addig nem sok szot erdemes erre pazarolni.
Mai napig nem nyertek egyertelmuen teret a magas ALU:TEX arannyal rendelkezo jatekok kulonben minden jatekban jelentos lemaradasban lennenek az NV kartyai, de a tesztek masrol tanuskodnak, az egyertelmu van valtozas, csak az a baj, hogy nagyon lassu.XFX az egyetlen jelentosebb olyan partner aki NV kartyakat is csinalt es az RV770 megjelenese ota mar ATi-val is foglakoznak, azon kivul a Gainward volt meg de ok mar megszoktek az AMD-tol.
No offense, de eloszor azt hittem Abu irta a hozzaszolast, 1:1-ben az o stilusa tunik ki belole es az o altala almodott szamok is szerepelnek benne
-
háát, meglássuk, de sok helyen még mindig az marad a legjobb teljesítményű módszer, hogy előre a texturába renderelik. pl. karaktereknél, és komplexebb tárgyaknál elég durva eredményt tud adni, és mondjuk a fejemet teszem rá, hogy a Mental Ray szebben csinálja meg, mint a DX11. Kivéve, ha tévedek.
Mondjuk, a tesselation miatt ez valszeg nem lesz járható út, kivéve, ha előre kiszámítható lesz a tesselation hatása, de gondolom, nem így lesz. Tényleg, lesznek a tesselation-nek különböző lépcsői a kisebb hardverek kímélésének érdekében? Vagy ez csakis a játék készítőitől függ majd? -
Érdekes dolog ez az Ambient Occlusion téma.
Nem ritka eset, hogy - bizonyos modellek esetén - már alapból rá van rakva ez a hatás a diffúz texturára, tehát itt nem igényel erőforrást a megléte. Persze ez nem alkalmazható olyan esetben, ahol a két (vagy több) érintett test elmozdulhat egymáshoz képest; pl. faláda és a talaj esete, és olyan esetben sem, ahol ugyanaz a diffuse map megy rá több testre.
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ASRock RX 6600 8GB GDDR6 Challenger ITX Eladó!
- Radeon RX 6600 XT GAMING X 8G
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
- PNY RTX 5080 16GB GDDR7 Overclocked Triple Fan - Új, 3 év garancia - Eladó!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest