"...A "Mindent mozgatót" ..."
"Első mozgató" a hivatalos kifejezés (Arisztotelész után). A Mindent mozgató már egy specifikusabb kifejezés szerintem. Csak gondoltam megjegyzem, mert jobban szeretem Arisztotelész szavait viszont látni, és logikailag is jobb az Isten szó helyett ha már általánosítunk.
Egyébként jól látod valóban sokan hibás logikát használtak amikor Isten alatt egy dologra asszociáltak, de erre én már felhívtam a figyelmet.
"Isten vagy van vagy nincs. Nincs különösebb jelentősége. Ha úgy érzed, hogy van akkor van. Ha nem érzed akkor nem is kell, hogy legyen. Nem maradsz ki semmiből ha nem hiszel Istenben."
Úgy vélem az aláhúzott mondat a kulcsjelentőségű tévedés. Két szempontból is: 1. Ellentmond önmagadnak, 2. ellentmond a leggyakoribb Isten definíciókkal.
Ugyanis te a későbbiekben egy gondoskodó Istenképet fejtesz ki, aki megmentett téged és céljai vannak veled. Leírod hogy megkérdezted hogy mik az elvárásai. Az ilyen elvárásokat kivetítő Istenről pedig ha nem tud az ember az hatalmas hátrány. Ez volt az önellentmondásod.
De általánosságban is ellentmond az összes nagy vallással (Kereszténység, Iszlám, Hinduizmus, stb) Ugyanis mindben elvárásokat vetít ki Isten az ember felé. Sőt törvényeinek nem betartása meglehetősen kemény büntetéseket oszthat ki ránk. Innentől kezdve Isten nem tudomásul vétele, és nem törvényei és elvárásai szerint élni hatalmas hiba amennyiben valóban van Isten.
A másik dolog amit érdemesnek tartok reakcióra:
"Jött valamiféle válasz, amit nem tudnék Neked szavakkal megfogalmazni. Megpróbálhatnám, de nem értenéd, "
Nos, ezt úgy értelmezem hogy nem tudod elmondani az Isteni kinyilatkoztatást, ami azonos azzal amit mondtál. Tehát nem logikus és értelmezhetően leírható válasz volt. Ergo nem szóban válaszolt, nem képpel, nem eseménnyel. Mert ha így lenne akkor megérteném ha elmondanád. Nem is egy hang volt és nem is egy erős egyértelmű érzés, mert még ezt is megérteném. Ebből csak arra lehet következtetni hogy te magad sem igazából érted hogy miféle válasz volt, az emberi felfogás körülbelül azonos, ezért amit te felfogsz azt megközelítően el lehet mesélni. Lehetne még az is hogy Isten direkt oly különleges módon tudatta veled létét, hogy azt másnak ne tudd elmondani. De miért akarna ilyet Isten? Nem tűnik logikusnak. Elmondom hogy mi a diagnózis szerintem: nem volt válasz (mert ugye nincs Isten) és a te pozitív befogadásod az Isten-eszme iránt, azt eredményezte hogy bele értelmezted földi dolgokba a transzcendentálist. Ez egy létező pszichológiai jelenség, amit már sokszor megfigyeltek különböző kísérletek során. Sok babona és hit ezen alapul.
Nah azt hiszem, ennyit akartam csak mondani.
szerk:
#65 Tv:
"Örülök, hogy végre valaki érdemben is hozzászólt a témához."
Légyszíves ne minősítsd le mások kinyilatkoztatásait pusztán azért mert nem egyezik a tiéddel. Ráadásul ez egy ateizmus topik, ahol hívőket nagyon szívesen látunk, de itt bármiféle ateista (akármilyen) reakció, érdembeli hozzászólásnak számít.
Üdv.