- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
MasterMark #3613 üzenetére
Es ez pontosan melyik arduino?
-
tvamos
nagyúr
Tul egyszeru volt. Pin header round 0.1" male. Remelem, tenyleg ez kell majd.
-
tvamos
nagyúr
No szoval. Amit te irsz, az a tordelhetos tuskesor. Ezt (ilyet) forrasztom az arduino shieldbe, es tudom bedugni az Arduinoban a huvelysorba. Nekem van ebbol egy osszemarekkal. Nem kell most tobb.
Az arduinomon most 3 shield lesz, stackelheto tuskesorral.
Olyan csatlekot keresek, hogy a kis TSSOP-PDIP konverter IC foglalatba dugodjon, es beferjen a ket shield koze, mert a felso shield-en lesz a kijelzo. (Meg amugy is olyan bunfordin nez ki a sima huvelysor + tuskesor + TSSOP-DIP converter. Meg most nincs kedvem a konvertert fixen beforrasztani egy tuskesorral.)
Szoval a Lomex 41-00-60-ba szeretnem bedugni, csak nem talalom a tesojat.
Amugy persze, ezt is tuskesornak hivjak, csak tuti van valami speci neve, hogy megtalaljam.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3562 üzenetére
Nem, Stockholm.
(#3563) zka67 válasza tvamos (#3561) üzenetér
Ilyesmi, csak olyan kell, aminek rovid, kerek a pucukaja, es ic foglalatba megy.(#3565) zka67 válasza Janos250 (#3564) üzenetére
Igen, ilyen az atalakito, csak ugy kene, hogy lapos legyen, es bemenjen a ket breadboard koze. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3560 üzenetére
En sem probaltam meg ezket az STM32-es boardokat Arduino frameworkkel. :/
Mondjuk nem is feltetlen erzem a hianyat a dolognak. Nem tudom, megeri-e gyotrodni vele.Jut is eszembe... segitsen mar nekem valaki! Szeretnek az Arduinohoz SMD DIP atalakitoval IC-t kapcsolni, de elfogyott itthon az ic-s tuskesor. Az kene nekem, de nem tudom, hogy keressem.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #3502 üzenetére
Azt nem mondtad, hogy minden alkatreszt le akarsz szedni. En holegfuvoval szoktam.
(#3499) Ribi válasza tvamos (#3498) üzenetére
Szaz szonak is egy a vege, normalis kornyezet kell a biztonsagos munkavegzeshez --> jo tap kell, aminem az asztalon hanyodik. Lehalabb egy lemez darabra, vagy plexire ra kell csavarozni. En a breadbordomat is raragasztottam alu lemezre, es gumitalpat is raktam ra, ne csuszkaljon ossze-vissza az asztalon.Nem is hianyzik mar mas, minthogy mondjuk egy boost konverter, vagy motor driver kiprobalasanal szetcsapjam a szkopom, vagy a pc-m.(#3504) Teasüti
Lehet, hogy az USB-serial interface mihalylott meg. -
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #3485 üzenetére
Arduino frameworkkel nem probaltam meg a sleep modokat, de a wdt siman mehet.
Level Interrupts
When the arduino is in SLEEP_MODE_PWR_DOWN the only way to wake it is with either a watchdog timer interrupt, a level interrupt on pins 2 or 3, or a Pin Change interrupt (see ATmega328 datasheet Table 10-1, including note 3, on pg. 38). -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #3442 üzenetére
En inkabb megprobalnam elhagyni a switch-case-t, ha lehet, ha ilyet csinalok.
A serialll kapcsolatban: [link]
En nem hasznaltam meg az Arduino frameworkot ilyen bonyolultsagu projekthez, megirtam C-ben. (Vagy regebben Asm.) Igy nem kellett megszakitasokkal sem bajlodnom, kiveve a pin change interruptot, azt hasznalta azert.
Most a te Unodban melyik AVR van? 328?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #3421 üzenetére
En elso blikkre azt javasolnam, hogy menj le, amennyuire lehet. 600 baud, ha az a minimum.
Masodikra meg azt, foglald itt ossze, mirol van szo, mert en mar nem emlekszem pontosan.
- Hardware elemek: Windows PC / laptop --- Arduino Uno R3 USB kabellel osszekotve, vagy ket kinai nano 1km riaszto kabellel, ilyesmi. Esetleg egy kep.
- Ird le, mit szeretnel, mert mar arra sem emlekszem. Idojaras adatokat kuldeni, vagy Tolsztoj Háború és békejet akarod atkuldeni soronkent.
- A programodat esetleg rakd fel valahova, hogy be tudd nekunk linkelni. (Mondjuk a pastebinre.) En most kiprobalni nem fogom tudni, de azert beleolvasok... (Ami nem sokat segit, mert en nem futtatok fejben programot, meg amugy is hw tervezo vagyok, de hatha megis jon valami otlet.)Ha osszefoglalod, mit akarsz, lehet, hogy neked is lesz otleted, nekem mar tobbszor segitett, hogy valakivel beszeltem a problemarol, es osszefoglaltam, mi a gond, mit is kell megoldani.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #3408 üzenetére
Oke, de akkor mar nem jo a sima, egyszeru tactile switch.
A fizika mar csak ilyen, prellezik a kapcsolo. Szoftverbol meg kell irni a filtert, oszt kesz! Akinek olyan gyorsan kell az eredmenyt, az vesz egy cortex-et, oszt tol ra egy fft-t.(Bocs, mindenre ezt szoktam a programozo kollegaimnak mondani, ha ertetlenkednek, miert ugy mukodik a hw, ahogy.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #3404 üzenetére
Ne is mond a mechanikai designt... vagy 200 tactile switchet mertem ki egy projecthez (kulonbozo gyartoktaol, a legjobb Japantol, a legegyszerubb "nevtelen" kinaiig,) oscilloscoppal. (Sajnos nem tudok meresi eredmenyeket megosztani, mert ceg.) Iszonyat ami ott tortenik, foleg, ha nem hatarozottan nyomod / engeded el. Persze, mit tud tenni a gyarto, ha meg 10 Ft-ot sem adsz egy darabert? Ott sporol, ahol csak tud... Nem vesznek az emberek higannyal nedvesitett erintkezoju nyomo gombokat.
Itt nagyon jo az oscilloscope snapshot. Mintha a sajat scope-om latnam.... -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #3395 üzenetére
A MCU-k világában már inkább software-es a prellmentesítés. (En speciel ritkán nem teszek fel legalább egy kis kerámia kondit.) Régen, amikor még kevés volt a program memória, (pl. fél kByte-nál is kevesebb,) meg amikor kapukból építettük a logikát, akkor az volt, amit a kolléga írt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #3377 üzenetére
Szerintem nem megoldhatatlan ez a probléma. Ha nem sikerül kiküszöbölni 1-1 byte elvesztését, akkor azt kell megoldani, hogy a vevő tudja, hogy ott elveszett valami, és a küldő újra küldje a csomagot.
(#3375) Janos250 válasza gyapo11 (#3373) üzenetére
Persze... ez az professzionális alkalmazás lesz... -
tvamos
nagyúr
válasz
FireKeeper #3304 üzenetére
---
-
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #3228 üzenetére
Pontosan hogy taplalod? Ugye az Arduinot usb-rol!
-
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #3222 üzenetére
Mi az a cnc pajzs?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #3169 üzenetére
Simán átmásolod a programot RAM-ba, onnan futtatod, és írod a flash-t. Újabban már ez sem kell, lapokra van osztva a flash, egyikben fut a kód, másikat írod.
De tuti Arduinon is lehet akkor, mert van bootloader. Akkor rosszul tudtam, az újabb avr-eknél biztosan lehet.
Aha, ja. Ha eltolod, felülírod a kódot.
-
tvamos
nagyúr
ROM, ami elektronikusan írható
Nem, az a PROM. A ROM az, amit a gyarban programoznak be.[link]
Ezeknel a prociknal nem tudom, hogy tudsz-e a Flash-be irni programkodbol, futasi idoben, szerintem nem, ha kell valamire non-volatile memory, csak az EEPROM-ban tudod tarolni. (Nagyobb prociknal, pl ARM, tudsz a Flash-be irni.) -
tvamos
nagyúr
válasz
Gergosz2 #3082 üzenetére
Most en is szeretnek venni 3 egyformat. De inkabb csak vagy, nincs igazi elszanas...
(#3083) szaci92
Ha ram hallgatsz, ilyesmit az e-bayrol, banggoodrol, gearbestrol, esetleg a hobbykingrol veszel. Vagy barhonnan, csak nem a vaterarol. Nezz szet a http://hobbirobot.hu/-n is.Amugy milyen, es mekkora robotot akarsz?
-
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #3070 üzenetére
Simán. Mármint jó.
-
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #3060 üzenetére
Mivel ez nem analóg, hanem kapcsoló üzemű, ezért nem az áram, hanem teljesítmény egyenleget kell számolni. Ha a kimenet 6.6W, akkor a bemenet sem lesz 36W. (Persze, nem 100% a hatásfok, de azért simán lehet 75-85%-kal szamolni.) Amit te írsz akkor volt, amikor még analóg áramgenerátorokkal hajtottuk a lépettőmotorokat. (Szerinted mekkora hűtőborda kéne egy ilyen IC-re, ha 29.4W-ot kéne elnyomni rajta?)
(#3059) norbert1998 válasza tvamos (#3055) üzenetére
Semmi? Régi router táp? Autó aksi töltő? Valami ilyesmi? -
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #3048 üzenetére
Ott az van, hogy 6.6W, 1.5A. A Voltok meg attol fuggnek, mennyire gyorsan akarod hajtani. En eloszor lbor taprol hajtanam, mennyire melegszik, vagy mondjuk egy 12V 1.5-2A-es tappal probalnek egy motort hajtani, ha van. (Ha nincs, akkor nem tudom mit csinalnek...) Vegul is, szerintem 3 motorhoz, en vennek egy 24V 5A tapot, jobb a bekesseg alapon, bar nem fog az tobbet felvenni, mint 30W, amugy leeg a francba, hosszu tavon.(Szoval elvileg, egy 24V 2A tap + egy nagyobb kondenzator pakk eleg lehet. ki kell probalni, ha van otthon.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
norbert1998 #3046 üzenetére
A drivernek eleg 8V, es nem vesz fel 12mA-nel tobbet.
Az a kerdes, milyen motort kotnel ra. Max 2A lehet, ha jol latom. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3011 üzenetére
Mindenhez kell, hogy biztos legyen. Jobb a békesség. Amúgy meg, ha izzó, akkor abban spirál az izzószál, a bekötő vezetékeknek is van parazita induktivitása... Esetleg később meggondolja magát a juzer, 10m drótra kötve tesz egy driveres power LED modult, mi tudja, mi van abban.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3007 üzenetére
En erre csak annyit tudok mondani, hogy ne feljetsd el a free-wheeling diodat sosem!
Nem tudom... amikor en kezdtem, nem volt ilyesmi. Most meg... IAR-ban megnyitom a Discovery kit-nek a programjat, es atirom annyira, hogy tudjam, mi-hogy. Nekem ez csak addig kell, (a munkahelyen,) amig a hardware-t tesztelem. Persze, hw teszthez nagyon jol jon a folyamatos (online) valtozo monitorozas. Ha kiprobalod, sosem akarsz tobbet hozzapiszkalni a frameworkhoz. (Persze, ez tulzas!)
Azt hiszem, becsulendoek a celjaid, szoval...
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #3001 üzenetére
Megszoktam, hogy IAR-ral megyek ra, ugyhogy az Arduino framework, meg a bootloader engem nem annyira hozott lazba. (Amikor ezt vettem ez volt a legolcsobb.) Van tobb programozom, es nemsokara lesz egy I-jet is. Sajnos nem sikerul kiimadkoznom az I-jet trace-t, pedig az sokkal jobb lenne hw teszteleshez. Otthonra, hobbizni ezek dragak... De amit linkeltem, az jol mukodik, (vagyis ahoz hasonlomm van,) es azzal megy a valtozok online figyelese, ami az arduinoban nincs, es szerintem sokkal tobbet er, mint a latszatkenyelem az Arduinoban.
(#3005) Teasüti válasza tvamos (#2978) üzenetére
A Teensy-ben nincs FPU. És drága is. Tenyleg? Hat jo... de minthe te 5V-osat akartal volna, nem?
Szeintem akkor nezd meg az NXP/Freescale Freedom boardokat. En eddig nem kerestem az FPU-sokat, de tuti talasz kedvedre valo 5V-osat. (Bocs, most nincs idom kiturni, melyikben van FPU. es melyikben nincs. Kinetis K, vagy V series lehet...) -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #2981 üzenetére
Van olyasmim is itthon, (pontosan ezt vettem: NEW STM32 ARM Cortex-M3 Leaflabs Leaf Maple Mini Module for Arduino,) de ezt nem probaltam Arduino frameworkkel....
Valami ilyesmi programozom van itthon: [link]
Meg van ebbol is vagy 2: [link](#2980) fpeter84 válasza Teasüti (#2975) üzenetére
En nem tudom pontosan, mit fordit az Arduino, lehet, hogy mas tudja, megis azt mondanam, hogy valami mas rendszeren ken osszehasonlitani a kodot, ami kozvetlen forditja a c kodot, mint mondjuk az IAR, vagy ilyesmi...(#2997) Teasüti válasza tvamos (#2978) üzenetére
Mit takar az Arduino connectivity pontosan? Mire jó az?
Gozom sincs. Allandoan ez folyik most mindenunnen, hogy connectivity, de, hogy Arduinoek mit ertenek rajta, nem tudom. IOT? -
tvamos
nagyúr
A Cortex-M4-es procikban már van beépített lebegőpontos egység is
Szerintem nincs mindenben. Ellenőrizni kell!5V-os 32 bites proci nem létezik
De van. Az NXP/Freescale procik között kell keresni őket: Kinetis E Series. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #2961 üzenetére
Szerintem amúgy is érdemes tovább lépni. Az Arduinoval csak néz az ember, ha valami nem megy. Máshol (IAR, Keil, stb.) van rendes debug, felteteles breakpointok. És akkor még nem is beszélve az STM studioról, ami szenzációs, szerintem az sem megy a frameworkkel.
Összehányni valamit próbapanelon, rátenni egy pwm-met, arra én is az arduinot használom, de ha több kell annál...
De persze tôlem mindenki azt csinál, amit akar. -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #2956 üzenetére
Ha valamit timer interruptbol csinalsz, ott nagyon kicsi az overhead. Pontos idozitesre az a megoldas.
Jelenleg azzal kísérletezek, hogy setup()-ban lemérem minden függvény idejét és ezekkel korrigálom a delay-t. Így faszán be lehet lőni az fps-t.
Hat... nem ez a jo megoldas akkor sem. Termeszetesen le kell merni, de en azt sem igy csinalom, hanem oscilloscoppal.
Timer interruptbol, mondjuk 10ms-enkent inditom a folyamatot, aminek az elejen 1-be, a vegen 0-ba valtok egy kimenetet. Ezt a kimenetet kotom a scope-ra. (Regebben annyit csinaltam, hogy ezerrel alacsonyabbra vettem az orajelet, mondjuk 8MHz-rol 8kHz-re, akkor eleg volt a hangkartya scope, mert ugye az us-bol ms, az ms-bol meg s, az s-bol meg 16.6 ora lett.) -
tvamos
nagyúr
Ilyen van mar valakinek? [link] Vagy nem lehet meg kapni?
-
tvamos
nagyúr
Van nekem ESP8266 modulom. Meg lehet azt hekkelni ugy, hogy tudjam programozni is az Arduinomat (ATmega328 PRO MINI 3.3V) vele? Ugy ertem, hogy bekotni.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #2909 üzenetére
Nem tudom, csak tippelek, de lehet, hogy itt a byte alapertelmezesben nem elojeles? (uint8_t)
probald igy: int buffer[...... bla-bla-bla...Megkockáztatom, hogy szar a fordító?
Szerintem ez nem szar benne, de ingyen van, ugyhogy akar szar is lehet, akar...Ezt meg simán visszaadja a helyes egészrésszel cast nélkül...
buffer2(i) = buffer2(i)*light/255
Ahol byte light < 255.(/I)
Lehet, de az is lehet, hogy csak te azt hiszed, hogy jo. a light-nak hogy adsz erteket? -
tvamos
nagyúr
válasz
krisztianAMG #2850 üzenetére
Végy LED drivert. [link]
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2840 üzenetére
Azt keresd az ATMega datasheet-jeben, hogy PCINT, es akkor latni fogod, hogy az osszes "analog" csatornan tud interruptot kezelni a processzor, csak az arduinosok AIN-nek neveztek azt a 6 pin-t.
Amugy nem kell assembly-t irni, csak rohadt korulmenyes ez az Arduino framework, ha nem azt csinalod, ami mar amugy benne van gyarilag. Nem lehetetlen, csak utalatos, mert nincs rendes debug. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2838 üzenetére
Ha megcsinalod magadnak, akkor az UNO-n el tudsz kezelgetni 3 inkrementalis jeladot, egy megszakitason.
Ezt nezd meg: [link] -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2821 üzenetére
Oké. Természetesen az MCU tápjáig.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2817 üzenetére
Nem látom már át, hova mit akarsz kötni, de persze a táp az annyi, amennyit irsz. (Az más kérdés, hogy ha jól értem, te bemenetnek hívod a Vin-t, ami félre érthető.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2813 üzenetére
Az a tapfeszultsege az Unonak. Van rajta feszultseg stabilizator.
A MCU 5V-on jar. (Vagy lehet kevesebb is, pl 3.3.) -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2811 üzenetére
5V-nal ne nagyon legyen tobb!
-
tvamos
nagyúr
Az IAR is jo! Sot, neha meg jobb is.
Szóval amíg a delay a legfőbb utasítás, addig kár is próbálkozni az ARM vonallal...
Miert? A foprogram megy delay-el, minden masra, amit pontosan kel idoziteni, ott a megszakitas. Kulso, timer, stb. En is szokok ilyen programot irni, ahol kvazi delay-ben var a proci.No mindegy is, nagyon kenyelmes a framework... de az IAR EWB + STM studo is nagyon faja! Imadom, hogy milyen jol lehet folyamatosan monitorozni a belso valtozokat. Meg ilyesmi... kar, hogy a melohelyen most a Freescale/NXP vonalat nyomjak.
-
tvamos
nagyúr
válasz
fpeter84 #2791 üzenetére
Nem győztél meg. Én inkább ajánlok egy STM32-t annak, aki nem ragaszkodik az Arduino frameworkhöz. Az ebay-en is van egy rakat Cortex M3 alapú panel.
Ebay-ről gombokért van dip konverter.
Azt nem tudom, hogy te mit, honnan szerzel be. Én azt tapasztaltam, ha nem tudok elsétálni a cuccért, mindegy, hogy a szomszéd faluból, vagy az EU-ból akárhonnan jön a cumó.Induktivitás mérésre én a Texas új Induktivitás / digitális konvertert próbáltam tavaly, azt nagyon egyszerű használni. Az MSP430-at is imádom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Gyúrósok ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Fotók, videók mobillal
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Teljesen új iPhone 16 128GB Black eladó (bontatlan+garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Keresünk dokkolókat
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest