Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zka67

    őstag

    válasz Janos250 #2798 üzenetére

    Szia, én is mindenkinek inkább az ARM vonalat ajánlanám, csak előnyei vannak neki az arduinohoz képest. És nem kicsik.

    A legtöbb ARM proci 3.3V-ról működik, ahogy nagyon sok periféria is manapság, viszont a legtöbb lábuk 5V toleráns. Azaz magyarul szintillesztők nélkül lehet összekötni őket, szemben az arduinoval. (Az STM-nél figyelni kell, mert nem minden lába 5V toleráns, az NXP-nek viszont igen)

    A sebességről meg ne is beszéljünk, lásd 8 bit vs. 32 bit, és 16MHz vs. 48-tól a csillagos égig.

    A Keil fordítója meg olyan jó, hogy néha én is hanyatt esek tőle.

    De ahhoz, hogy ARM procikat használjanak, el kellene szakadniuk az embereknek a delay használatától. A legtöbb gyártó minden procijához ad előre megírt könyvtárakat, külön-külön az összes, a prociban levő perifériájához, demóprogramokat, stb, stb... hogy amíg az emberek nem tanulják meg a perifériákat közvetlenül használni, addig se okozzon nekik gondot. (A közvetlenül alatt értem, hogy sok mindent jóval gyorsabban tud végrehajtani a proci, ha nem a könyvtár rutinokat használják, hanem direktben a perifériákat). Én nem vagyok híve annak, hogy megírunk egy programot úgy, hogy az bármelyik gyártó prociján fusson majd, és legfeljebb gyorsabb procit használunk. Úgysem fog, úgyis bele kell nyúlni a programba, akkor meg miért ne használjuk ki a lassabb proci képességeit maximálisan?

    Az arduinoban is lehetne direktben használni ezeket a dolgokat, de itt még egyetlen egy hsz-ban se láttam ilyet. Még megszakítást sem, pedig az alapvető dolog a mikrokontrolleres világban.

    Szóval amíg a delay a legfőbb utasítás, addig kár is próbálkozni az ARM vonallal...

    Üdv.
    Zoli

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák