- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul #39158 üzenetére
Igen, az első R5 2600-osomat én is az ára miatt vettem és végülis a másodikat is. Egy 3600-ost, ahogy kijött kb. egyből. Emlékszem olyan jó áron mentek a használt 2600-osok és olcsóak voltak a tiszta újonnan megjelent újak, hogy 5000 Ft plusszal álltam az új, Zen2-esemmel a kezemben és tán 1-2 óra alatt el is kelt a régi.
Boldog voltam, hogy mennyivel erősebb és jobb kb. mindenben. Már ott lenyűgözött, hogy ennyivel javult a köv. genre. Annyira nem is mentek jól az elején, meg azok azért messze voltak a jótól is.Épp csak tudták a specben szereplő 4200 Mhz-et. Napi 1x.
Na mindegy, mint sokan mások, én is szét állítgattam. Aztán egyre több érdekes dolgot láttam. Aztán telt, múlt az idő, javult a működés. Sokat javult ! Egyre jobban, könnyebben boostoltak, használhatóbban működött a vcore offset, stb. És akkor jött a hír, hogy 1-2 ember, aki vett 3800X-et a frissek közül, azok valami hihetetlen jó darabok. Nosza, vettem én is. 3800X-re cseréltem a 3600-ost és akkor láttam életemben először egy jóval magasabbra boostoló, összehasonlíthatatlanul jobban menő (fesz / freki) Zen2-t. És akkor emlékszem hírtelen 1-2 dolog értelmet nyert, amit addig fura tulajdonságnak vagy épp valami félreműködésnek. És akkor esett le, hogy ez mennyire betegen nem hasonlítható semmihez sem, amit eddig láttunk. Aztán onnantól én már imádatba forduló kíváncsisággal tesztelgettem , próbálgattam. Mindenre is kíváncsi voltam. Mire valami kezdett világosodni, addig mindig felbukkant egy másik, amit megint nem tudtam hova tenni. Anno mindenki első mondata volt : Kapcsold ki a pbo-t, kézzel állítsd be, mert a pbo fos. Mondjuk valóban az volt a mai állapotához mérten. Én voltam sztem' az egyetlen, aki a világ hülyeként hittem benne és csak azt használtam.
Áhh, rengeteg érdekes dolog volt az elején. Jöttek az újabb Agesa-k, újabb bios, azonnal raktuk fel és mindig komoly, látható változások voltak. (szinte mindig) Persze, ebből aztán napi 100 db. probléma is született, de én akkor szinte vártam, hogy legyen valami probléma és találjuk ki, mitől volt.
Tiszta fanatikus voltam, aztán mikor jött volna a Zen3, kitalálták, hogy a 300-as lapokban nem fog menni, mert "azok nem erre lettel csinálva" , stb. Én meg az első Ryzenes napomtól egy Crosshair VI Hero-val toltam és amennyire a Ryzenbe, annyira a lapba is szerelemes voltam. (mivel ennyire betegen jó cucc ne, sokszor volt a kezemben.)
Annyira felb@aszott, hogy épp csak a fejük kint van a szarból már kiabál, hogy aggyá' pénzt.Eladtam a procit és vettem egy 9900KF-et és beleraktam egy Z270-es Apex-be tüntetésül, hogy lám lám, az Intelt tudom működtetni egy "teljesen más socketes" lapba...
Aztán egy idő után, hogy hogy nem, egyszer csak kiderült, hogy idővel megtanulták a Zen3-as igényeit a 300-as lapok és megadják a supportot...
Aztán akkor ment a 9900KF és vettem ezt az R5 5600-ost. A Crosshair VI Hero-mba. Amitől sosem szeretnék megválni.Procik jönnek, procik mennek, de a C6H marad.
Zen 3 is csodálatos a maga módján, de inkább az, hogy mennyire kevés ponton nyúltak hozzá vagy változtattak mégis mennyivel jobban lehet optimalizálni a Vcore-t pl. Ok, nem ég és föld a 2-höz képest, de részben mert már az is egészen jó volt, másrészt ez tényleg egy "finomítgatott" rendszer és mégis láthatóan előrelépés volt.
Tipikus Zen-ség. Egyenként kb. értelmetlennek tűnő, sokszor kb. láthatatlan javulást hozó megoldások, de tele van a cucc ilyennel. És a végén nézd meg, ugyan az a mag robbant a 15-25W-os mobil piacon, itt vannak a desktopok, az Apuk a konzolokba és a vége a 64 - 128 magos Threadripper. Egy mag. Az aktuális Zen2 vagy 3. Az infinity fabric-re fűzve. Amit sokan kiröhögtek anno, hogy ilyen halott ötlettel előállni.Most meg olyan konfigurációba gyártják vele a cpukat, amilyenbe akarod. Most már óriás cache is kérhető a tetejére.
[Dr. Lisa Su as AMD’s new president and CEO!] 8 éve. -
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul #39149 üzenetére
Bár ez egy nagyon speciális és életszerűtlen terhelési minta, de elég világosan mutatja, mennyivel másabb a "Zen" típusú ütemező viselkedése.
[CB single Zen ütemezéssel]
[CB single a "hagyományos" ütemezéssel]
A végeredmény nagyon gyakran nem mutat szinte semmi különbséget, javulást meg még kevesebbszer, de ugyan úgy van amikor nem előnyös. (ott is minimálisan) Emiatt fölösleges bonyolításnak tűnhet, de erre nem amiatt volt szükség, hogy 1-2 ponton javuljon, hanem pont az ellenkezője miatt.
A Zen2-nek, felépítéséből adódóan létezik olyan terhelési minta, ami rettenetesen hátrányosan hat a teljesítményére és olyan is, ami gyakorlatilag "büntetlenül" fut.
4 mag = 1 CCX, 2 CCX = 1 CCD. A 4 mag egymás közt nagyon gyorsan tud kommunikálni, a közös L3 cache-en keresztül. Ám, ha át kell szólni a szomszéd CCX-be, akkor azt a 2 részt összekötő infinity fabric-en keresztül lehet. Ez egy egészen gyors csatorna, ám az egy CCX-en belüli 4 mag vagy a szintén közös L3-on üldögélő Intel magokhoz képest jóval lassabb. A 2 CCD közt szintén a fabric hordja a leveleket. Emiatt a kisebb, 6 / 8 magos cpuk is, de a nagy, 2 CCD-s, 12 / 16 magos verziók amik sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek.
Ha "random" módon osztogatjuk a melót, akkor egy szimpla CCD-s cpunál 50% esély van, hogy CCX-en belül marad (mert ugyan azon is maradhat, ha épp olyan a terhelés) és 50%, hogy át kell üzenni a szomszédba.
Egy 16 magosnál ez nagyságrendekkel rosszabbul fest. Ott 25%, hogy jó, 75%, hogy egy nem kívánt magot választunk. És, ha még ez nem lenne elég !!, ez a 75% nem ugyan annyira rossz. 25% annyira, mint az 1 CCD-snél a szomszéd CCX, de 50% !! az sokkal roszabb. Az a túlsó CCD valamelyik CCX-e.Emiatt volt szükség a korábbi "random" ütemezést picit más alapokra helyezni és elég világos volt az is, hogy a rossz helyzetek csökkentése az, amivel érdemes és kell foglalkozni. Hiszen az pluszba elég szarul festett, mikor eyg 3950X kikapott egy-egy játékban egy 3600-ostól mondjuk. Volt ilyen is. Hamar nullázta volna a nagy típusok eladásait, amin a legjobb haszon van kb. mindig.
-
Alpi.
addikt
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul #39145 üzenetére
A linkelt kép 3 éves (ez mondjuk kicsit fájt.
), már akkor is tudta az Agesa meg a Win is.
Inkább az van, hogy az előző cpu-dhoz való dolgoka maradtak a win-ben. Az energiasémánál is meg itt is ez lesz sztem'. Meg még ki tudja, hol.
Le kéne mindent gyalulni, amennyire lehet és utána ezeknek gyakorlatilag maguktól egyenesbe kéne jönniük. Win-nek kéne tudnia kezelni, bios-ba benne vannak a szükésges dolgok, stb. Nem feltétlen fog óriási gondokat okozni, de nem is fog úgy menni minden helyzetben, ahogy mehetne vagy mennie kéne. Igaz, hogy ezektől a cpu nagyobbrészt működik, nem 50% +/- -ról beszélnünk, de nem is véletlen dolgoztak az energia sémákon vagy épp került bele a Windows-ba egy új, Zen2-es cpu-nál aktiválódó, új rendszerű ütemező. (akkor még csak Zen2-nél.) -
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul #39140 üzenetére
Viszont a képeden észrevettem egy problémát ! Mégpedig azt, hogy nincs rendben a CPPC. A magok "szilícium" sorrendje látszik, viszont a második, a win ütemezőnek szóló CPPC maszk hiányzik.
Az egyesek helyén is számsorrendenek kéne lennie. Annyi különbséggel, hogy ott két darab "1"-es van és onnan 7-ig.
Ráadásul Neked a "szilícium alapú" 2 legjobb mag különböző CCX-en van, amit ha lekövet az ütemező, az nem, hogy követi a cpu felépítéséből adódó igényeket, hanem rendesen ellene megy. (szerintem ilyenkor nem vált Amd-s ütemezésre, mert ahhoz kell a két db. 1-es mag) -
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul #39140 üzenetére
A gond már ott van, hogy nem is kéne Ryzen-es sémáknak lennie. Sima Win balanced-re vonatkozott az az Amd-s leírás. Nem tudom, hogy le lehet-e szedni egy régebbi cpu után ott maradt témát, passz. Ha működik, akkor jó és ahogy leírod, valóban akkor áll össze az elvárt, nyugosdt idle / low load, mikor 99%-ra lehúzod a max-ot. Ennek az állapotnak a hiánya inkább problémás lenne.
A restart különbözősége amiatt van (vélhetően), mert itt teljesen más a "cpu init" az indítás legelején. Zen2 inf. fabric-ját sokkal lassabban inicializálja és amíg nincs inf. fabric, addig nincs semmi. És restart-nál még nem is a teljes, "cold boot" procedúra van. Áramszünet, vagy bios reset után pl. az első start az még sokkal hosszabb. Ez itt normális, az architektúra velejárója és ez már villámgyors az első időkhöz képest. -
CJ4567
nagyúr
-
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul #39135 üzenetére
Úgy nem jó, ha a max. 100% és a min. 99% ?
Egyébként a C-statek jól működnek, lekapcsolnak a magok, szóval az az oldal rendben van. Hwinfo-n azt pont látom.Mondjuk a 38-39 fok is arról árulkodik, hogy rendben van, az idle.
"de hát az bazi régi update, nem?" - De, azóta tudja a windows alapból kezelni a Zen2-t.
Előtte azért voltak kisebb zökkenők. -
Alpi.
addikt
válasz
Dyingsoul #39130 üzenetére
Órajel, stb. figyelésére ne a feladatkezelőt használd. Egy Hwinfo-t szedj le, az mutat mindent. De ott is tudni kell értelmezni, mert nem minden az, aminek látszik.
Az Amd által preferált séma cpu 99% min. (a jelzett 3.8 Ghz pont jónak tűnik üresjárat / alacsony terhelés mellett)
Pont ma írtam erről [Zen3 topic-ba], de pont ide is passzol. -
Gyuri27
félisten
válasz
Dyingsoul #39130 üzenetére
-offset használata, llc beállitása. Illetve keresd meg biosban az összes energiatakarékos opciót (asus elszórja 3-4 helyre).
Lennie kellne az energia sémában egy ryzen ballanced-nek is meg egy energiatakarékosnak. Egyik szokott müködni.
Ha nincs fent winen az utolsó nagy frissités told fel rá. -
Dyingsoul
veterán
válasz
Dyingsoul #39129 üzenetére
Úgy néz ki nem a legfrissebb chipset driver volt fenn. Feltettem a legújabbat így megjelent az AMD ryzen High Performance power plan is.
Áttettem arra, majd vissza balanced-re.
Balanced-ben a minimum processor state-et levettem 10%-ra, ez nem segített.
De amikor a maximumot 99%-ra írtam át a 100%-ról, ez után ezen a power plan-en lejjebb vette 500 Mhz-el, 3.8 Ghz-re állt be ezen de innen meg sem mozdul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest