- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arminocska
csendes tag
válasz
korcsi #37020 üzenetére
Az órajelekre gondoltam a referenciával. Viszont ez egy nagyon jól átépített kártya. Szerintem a legjobb, leghatékonyabb, legcsendesebb hűtésű. A tápellátásról ne is beszéljünk.
Az olyan dolgokba meg nem gondoltam bele, hogy a monitorvezérlő más, mivel most először babráltam a biosszal. Utánaolvastam sok oldalon. De ott sem mennek bele mélyebben.
Viszont az utolsó rom amit találtam az konkrétan ehhez a kártyához van, így faszán megy.
Azt hiszem nem fogom módosítani nagy mértékben, de tudvalevő, hogy a memóriák hivatalosan 1500 MHz-es múködésre vannak tervezve. A Gpu órajelet max 1100-ig vinném föl. Sokan mondják hogy stabilan fut 1200 és 1300 között 1.3 V mellett de akkor már 85 fok körül mozog a hőmérséklet, én szeretnék 80 alatt maradni! Szerintem ezek azért nem elrugaszkodott célok.
-
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #37006 üzenetére
Képet adhat, mivel a legalapvetőbb komponensek (pl. VRM vezérlő) egyezik, de attól még korántsem biztos, hogy jó ötlet vele hajtani. Olyanok szoktak első körben kiesni a működésből, ami feltűnő, mint pl. a HDMI kimenet.
Nem tudom pontosan, mennyire van a kártyához paraméterezve a BIOS, de ismerve, hogy akár tökazonos típusok más revízió között is instabilak lehetnek egymás BIOS-aival, így eléggé fázom az ilyen idegen-BIOS-os mókáktól.... -
HSM
félisten
válasz
korcsi #36889 üzenetére
Hát, ahogy vesszük.
Mivel a GPU-t nem tudod a tápáramkör vesztesége nélkül használni, így nyugodtan hozzászámolható. Ahogyan a tápegység hatásfoka is. Csak azt mérni problémásab a gyakorlatban, ahhoz nem elég a HWiNFO.
Mondjuk én is a GPU VRM power outot szeretem nézni, de attól még ezek is érdekes adatok.
A GPU-fogyasztása is pl. erősen függ a hőmérséklettől, de azzal se számol általában senki. Csak arra céloztam, hogy 70 fokos üzemi hőfokon 150W GPU fogyasztásra se mondhatd, hogy a GPU annyit fogyaszt, mert -30 fokon lehet csak 100W kéne neki, vagy mégkevesebb.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #36590 üzenetére
Hát igen. A 115-125 fokos kondenzátorokat bevallom, a mai napig egyet se láttam, de nem vonom kétségbe a létezésüket, katalógusokat is régen lapozgattam.
Ami a direktfet-et illeti, elméletileg bírja szépen, gyakorlatilag annyira azért nem halhatatlan, olvastam már pár érdekes történetet, hogy elpukkant alaplapokon (Foxconn Bloodrage pl.), VGA-kon, olyan hőfokon, ahogy még nagyon nem kellett volna neki.
Ami a műanyagtokos FET-eket illeti, tudtommal a NYÁK felé hűlnek leginkább, de ha kis helyre teszel sokat, akkor átmelegítik azt, és az baj, gondolom, ezért teszik rá a bordát, ami kézben tartja a NYÁK és a FET-ek hőfokát.
Amúgy gyári értéken ritkán szoktak 100 fok fölé menni, amikkel gond szokott lenni, az a nem kellően gondosan tervezett nem referencia kártyák. Bár szerencsére azért egyre keveseb ilyennel találkozni, de néha az olcsósítás megteszi a hatását. Amik eddig nálam jártak Sapphire egyedi 7970/280X, azokkal nem volt gond, a PowerColor 7950 V2 is gond nélkül megmaradt 80 fok VRm alatt ésszel tuningolva, tuning nélkül a Giga kis egyszerű 290-esem is 80 alatt marad saját ventivel, furmarkban 95 fok. A baj akkor kezdődik, ha az ember (főleg egy magas szivárgású, alacsony alapfeszű csipre) ráad egy masszívabb OC-t, és még a feszt is jól megemeli. Pillanatok alatt akár a duplájára is emelhető a fogyaszás, így a VRM terhelése. Hogy ne túl szélsőséges példát mondjak, 925Mhz 1,08V-hoz képest (régi 7970-ek között sok ilyen akadt) egy 1200Mhz 1,3V tuning az 1,87X akkora fogyasztás lesz!
De 30-50%-okat lényegesen finomabb tuninggal is könnyen el lehet érni.
Ezt viszont nem minden konstrukció bírja már elviselni. A Giga 290-esemis ha a gyári 950/1250-ről 1100/1400-re tuningolom, csak +44mv-al, már üvölt rajta a venti és 90 fokokat nyaldossa már játékban is a VRM..... Ehhez képest gyárilag halk, és max a 80-at környékezi. Nagyon nem mindegy.
-
Garsza
veterán
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #35994 üzenetére
Én látok különbségeket... Írják is a HDMI-s lapon a DVI-s kompatibilitásnál, hogy csak a kép, ami tuti működik. De ha nem haragszol, nem fogok specifikációkat túrni, hogy más problémáját megoldjam. Leírtam, amit tudok erről, innentől majd az érintett megkeresi, lehet-e ez a gond.
-
odorgg
addikt
válasz
korcsi #35830 üzenetére
Motorhangja van nagyobb fordulaton, de az a venti ha beleakad az ujjad mondjuk nagyobb fordulaton, akkor mehetsz a sürgősségire kategória, és a kártya max véres lessz kicsit. Míg mondjuk egy Dual-X, vagy Windforce ventinél max egy sebtapasz, meg pár letört lapát lessz a jutalmad. Van benn anyag rendesen, ezért terveztek hozzá ilyen erős motort.
Idővel biztosan kopik a csapágy, és változik a hangkép. Nem tudom, hogy szét lehet e kapni ezeket a ventiket egy újra zsírozásraNem sok DC2 tulaj van itt egyébként, nem volt egy népkártya mint pl a Sapphire, vagy az olcsó Giga, aprón is ritkán bukkan fel 1-1 darab.
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #35825 üzenetére
Nem lehet, hogy egy csapágyhibás példányt sikerült beszerezned? Pláne, ha bányász előéletű kari volt, erre reális esély van.... Ez a csörög-zörög tipikus csapágybaj tünet.
(#35826) PAUBEN: Látod, mondtam, hogy user error.
Örülök, hogy sikerült.
Amúgy 1,125 és 1,15V között alig van különbség, de ha 1,2V-ra tennéd, vagy 1,256V-ra, na azt igencsak észrevennéd.(hacsak nem fogja vissza pl. furmarkban a kártyát a power-limitje, ez az FPS-ből látszik, tipikusan, ha frissen, újraindítás után nagy a különbség a min/max/avg érték között.)
-
odorgg
addikt
válasz
korcsi #35825 üzenetére
AC ventik nem is nagyon peregnek 2000 felett, és nem túl erős/nehéz műanyagból készülnek épp ezért halkak. ASUS ventijei bőven mennek 2000 felett, illetve nagyobbak, nehezebbek, ezért erősebb a ventik motorja/hangja is.
10% az alap fordulat, fogalmam nincs az hány RPM de alapon néma az biztos.
Bár most nem is értem mi igazán a probléma, alapon hangos, vagy terhelés alatt, vagy mindíg?
Ha alapon van baj a hangjávall akkor GPU twake uninstall, és CCC overdirve-ban alapértemezések vissza állítása, mert tuti hogy a twake kavar be. -
odorgg
addikt
válasz
korcsi #35822 üzenetére
Mint írtam már, ennél csak hangosabb gyári hütőket hallottam eddig. 7970-böl ref, Windforce, és Dual-X et volt alkalmam meghalgatni. Másik 3 tekercs ciripelős problémával is küzdött, ami szerintem sokkal idegesítőbb, mint akármilyen venti hang.
Venti fordulaton lehet állítani, akár arra is hogy 50-töl emeljen. Tweak meg talán a droppolt feszt mutatja, mondjuk én sosem használtam. Hőfok ház függőek is, de nem rosz a 65 szerintem, nálam pl 2db 23cm-es 700RPM-es+2db 12cm-es 1000RPM-es venti dolgozik a házban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Asus Rog Strix RX 6800 XT LC 16 GB - GARIS (ritkaság)
- ASRock RX 5700 XT 8GB GDDR6 Phantom Gaming D OC Eladó!
- PowerColor RX 6700 XT 12GB GDDR6 Hellhound Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged