- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Egy dolog tart vissza kicsit, ami elgondolkodtat.
A riva128 az már dx azt hiszem 5, és opengl kártya.
A s3 virge meg saját gyorsítást használ, sok azt kihasználó dos játék van.
Nagyon dx dos játékokat nem ismerek, pontos adatokat nem tudok, de sztem a dx igazából kb 99-2000 körül lett kihagyhatatlan.
Mikor a v3 és a tnt2 megjelent.
Létezik korábbi játék software render/dx only? -
envagyok
veterán
Itt egy érdekes boncolgatás az S3 videókártyákról
Lenne még egy kérdésem:
Ezt az ELSA Riva128-ast érdemes berakni a Late DOS konfigba?
Elvileg a kor oké, hisz P233MMX 97 eleje, Riva 128 97 közepe.
DOS-ra kompatibilis ugyanúgy, vagy rosszabb, mint a Virge?A másik kérdésem a Windows 95-el kapcsolatos.
Eldöntöttem, újrakezdem a telepítést, most Angol Windows-al, elegem van már az olyan hibaüzenetekből, hogy a játékok nyelvi különbségek miatt nem telepítenek pl. activemovie frissítést.
Itt az OSR2.1-es Windows 95C-t ajánlják a legjobban, az OSR2.5-öst másodiknak.
Igazából DX2 vs DX5 amivel alapból több a 2.5-ös, korban mindkettő 1997-es.
Nektek mi a véleményetek, melyiket rakjam fel? -
Czo
addikt
Nem errol irtam. Nincs a GUS-on mixer. Ha pl. elinditod a DOOM-ot DOS alatt, es tekered a DOOM hangero csuszkajat, akkor az egy Sound Blaster Pron az onboard mixert tekeri (mind a digi, mind az FM reszhez), GUS-on viszont, mivel nincs mixer, ezert a GF1 itt "szoftveresen" csokkenti a hangminta amplitudojat. Ha van egy mixered, ott a hangero csokkentese a zajt is csokkenti a jellel egyutt. Viszont GF1 eseten, a zaj marad, csak a jel csokken es az alacsony erteku jelek hamar kinullazodnak, tehat jelentos a torzulas is. Tehat jobban tudsz hangerot csokkenteni, ha kulso, analog eszkozt hasznalsz erre, mintha a kartya beepitett "kepesseget" hasznalnad ugyonerre.
En csak fulhallgatoval hallgattam anno a GUS hangjat, ott volt HDD ciripeles a speaker-out-ban, de a line-out-ot erositobe dugva meg nem volt, szoval nem nagyon hasznaltam soha, a kesobbi kartyak line-outjat sem soha.
-
envagyok
veterán
Persze.
De régen egész más szintű kép és hangvisszaadási lehetőségek voltak.
Nekem akkor se tetszett, amikor a hdd belesustorgott a hangba, meg a zúgás búgás.
Meg most azért kép is más.
Például életemben először vhs-en néztem az Anakonda című filmet kb 50cm tv-n beépített hangszóróival.
Most újra néztem blu-ray forrással 5.1 hanggal oled 55 col tv-n normális 5.1 hanggal.
Nem nézném meg még 1x vhs-en.
Az orpheus II is eredeti opl chipet és eredeti amd/gravis chipet használ, szóval a hang eredeti marad a zavaró egyéb tényezők nélkül.Szeretek én is vadászni, de már zavaró, amikor 1-1 hardver 500€ felett jár, vagy ami jobb áron van, ott meg rámígérnek, sokszor megegyezés és utalás után, aztán jó esetben a pénzem kapom csak vissza.
Nem tervezek egyelőre modern utánépített hangkártyát venni, bár most az LAPC-I, amit RolandCG mutatott most, figyelemreméltó
BTW hol lehet venni?Ha egyszer valamikor rávetemednék egy Orpheus II-re, azért a régi identikus hangkártyák maradnának, csak nem a pc-ben, hanem a polcon.
-
envagyok
veterán
Van motíváció.
Kép és hangminőség, illetve beszerezhetőség, megbízhatóság.
Nem kell állandóan lesni a netet, mikor bukkan fel egy, vagy egymásra licitálni, mint a holdkórosok.
Az új adlib utánépítéseknek zajmentesebb a hangja, az awe64 koppintásnak, és az orpheus II-nek ha jól tudom, digitális hangkimenete is van, nem zúg, nem búg, nem zörög bele a többi hw, utóbbi ráadásul full mindenes, semmi más hangkártya nem kell mellé.
Ettól függetlenül nekem nem kell, de a motívációt megértem.De azért a kis gonoszok mindig kihoznak egy újabb revíziót, hogy véletlenül se érezd jól magad
:
"The Orpheus II is a greatly upgraded Orpheus I souncard:
added AMD InterWave chip for native compatibility with Gravis UltraSound PnP software (included are the standard 1MB InterWave ROM bank and a SIMM socket for up to 16MB of RAM)
Crystal CS4237B controller which offers SB/SB-PRO/WSS compatibility
discrete YMF289B OPL3 chip
44.100hz 16bit S/PDIF output of all internal and external audio sources
4-layer PCB design
2 MPU-401 options: internal CS-4237 UART interface or PCMIDI intelligent mode MPU
Gameport, Line IN, Line OUT, MIC and Coax S/PDIF ports
Wavetable daughterboard and AC'97 headers
dedicated midi-OUT port that can be used at the same time with a common gameport->midi or DB15
MIDI adapter for an extra OUT and IN portsSo what is new over the OrpheusI design?
the obvious addition of the AMD INTERWAVE chip giving the OrpheusII the extra capabilities of the Gravis UltraSound PnP soundcard
revamped PCB design and analog output section which result in just a bit better sound quality than the original Orpheus I
new way for OPL3 interfacing which allows the YAMAHA OPL3 to be accessible under Windows 9x (no more CystalFM-only limitation under win9x)REV 1.1 changelog:
- "classic" YMF262 OPL3 chip is now used instead of the YMF289 previous boards had
- OPL output filtering stage is now based on improved AdLib Gold design
- extra IRQ options added for PCMIDI , you can now use IRQs 10,11 and 12
- Hole-thru "golden" audio capacitors from Nichicon replaced with their SMD equvalents from the UUQ audio capacitor series" -
-
envagyok
veterán
"nehez kiszamitani, hogy milyen retro hw ertekelodik fel"
Én úgy gondolom, amikre új korukbon csorgatták sz emberek a nyálukat, sokan megvennék most, de nincs belőle sok.
Előre tekintve pl. Intel extreme edition procik, 2gpu-s videókártya szörnyek, adott időszak csúcs chipsetes alaplapjai csúcs gyártó csúcs kivitelében (ASUS Maximus, Rampage, Crosshair)
Pl. 775-re össze lehet rakni kb ugyanazt a teljesítményt 35000 és 350000ft-ból is, pl egyszerűbb nforce 750i sli lap, xeon e5450, 2d geforce 9800gt gagyibb kivitelben vs. Core2quad qx9770, asus rampage extreme, geforce 9800gx2A generációs véleményeddel részben egyetértek, de aki 1996-ban 16 évesen ráizgult pl egy voodoora, azért 60-70 évig élve kb 2050-ig keresletet jelent.
Viszont amiről elfeledkezel, az az ezzel nosztalgiázók családja, barátai, azaz egy generációval később is adhat élményt, illetve sok rajzfilm, stb nyomja most is a kicsiknek a témát, pl sonic, mario, fix it felix, pixels, tetris. Tele minden gyerekruha bolt is pacmannal, marioval, soniccal. -
Szerintem sántít a hasonlat, inkább olyan a dolog, mint egy jó varacskos V12-t tenni egy Teslába. Miért? Mit tudom én, nem én vagyok a célközönsége egyiknek se, de az tény, hogy driftelő benzines Tesla fun dolog lenne, színnel, szaggal, ami a gyáriból hiányzik.
De ja, szerintem csak annyi, hogy ezek azoknak készülnek, akik eredeti silicont akarnak használni, de időtállóbb csomagban, régi kondik, elavult időzített bombák helyett.
Nyilván a te szempontodból ez nem "az igazi", és valóban nem is fenntartható, hisz a NOS és bontott chipek készlete is véges, de nem mindenki az igazit keresi, van, akinek elég, hogy a vas amit használ, pont ugyanúgy viselkedik, mint egy korában összeszerelt hardver tenné, azokat a programokat futtatja, azzal a sebességgel, azokkal a driverekkel (de ez szintén sántít pl mert sok régi hardverhez van új support /driver modding), nincs köze emulációhoz, ez pedig így pont elég jó nekik.
Én úgy vagyok vele, hogy nekem ugyan nem kéne, de totál megértem aki ilyesmit preferál emulátorok helyett, mert oké, nem a 'zeredeti, de close enough.Darth: a PCI-Express változat szerintem inkább azért poén, nem vagy régi alaplaphoz kötve vele. Ahogy fejlődnek a virtuális környezetek, úgy lesz egyre nagyobb igény arra, hogy ezek a retro chipekre épülő új hardverek be tudjanak ülni egy modern gépbe.
Van szüksége annak a Voodonak a PCI-E sebességére? Nyilván nincs. De már nem kapsz lapot, amin van AGP vagy PCI.
Simán lehet hogy néhány év és fogod a hasonlóképp utángyártott PCI-Express Gravised, AWE nemtudommid, SB16-od, Voodoo 47368934-od, beteszed őket a modern videokártyád mellé a napi gépedbe, bepöccentesz egy virtuális Win98-at, ami valahogy lekezeli majd őket, hogy tudd használni a rendes gépeden, és elmondhasd, hogy a kép, amit látsz Glide alatt, a 3dfx chip munkája a hang, amit hallasz, az SB16 terméke, a demó ami szuperül hangzik, a Gravis silicone-nak köszönhető, stb.
Így ebben a formában nekem sem műfajom, de ismét, totál megértem aki vágyik ilyenre.envagyok: nem gondoltam hogy ilyen litánia kerekedik és ennyi önigazolást látok tőled, nem kívántam beléd állni, csak megmosolyogtam a retró problémáid, próbálva jelezni feléd hogy ez legyen a legnagyobb bajod vazze hogy nem férnek egymáson a király motyók és szomorkodás helyett, legyen az igazi vagy mű, talán inkább örülj nekik
-
-
-
-
Referencia Intel lap (szerintem). Intel logó van rászitázva és a típusa.
Újabb rev, megkapta az új BIOS-t így most Copper megy benne.
A színe pedig az általam szeretett sötét zöld
Illetve ezen nincs alaplapi hang (kicsit bánom, mert az a Yamaha XG elég menő lenne rajta). -
Semmi. Ott digitális csak a sync volt, tehát a kép megejelnítése teljesen analóg maradt. A sync áramkör vezérlése PLL-es volt és ott bele lehetett nyúlni a visszafutásba, overscan-be.
Ahogy írod a CRT az analóg az RGB vonalon, szóval egykutya, nincs fázis meg más csodák. Amivel monitorról monitorra változott az a kioltás és az analóg jel sávszélessége, a szűrés minősége, leválasztás milyensége. Ez utóbbi mondjuk akár optocsatolós is lehetett ami megint segíthetett a képminőségen. Ja és még a kioltással is lehetett játszani, az is számíthat. A szinkron pontossága meg azért volt érdekes, mert ha annak volt egy jittere, akkor a kép jobbra-balra/ fel-le "csúszkált" minden megjelenített képnél ami homályosabbá tette a képet. Lassan jönnek vissza a tanultak, még egy dolog ami eszembe jut, hogy esetleg a visszafutás utáni késleltetetés minimális eltolásával a zajt rá lehetett tolni a képcsövön belüli maszk-ra. Na ehhez és a nagy sync átfogáshoz kellhetett a PLL-es csodás digitális sync. Erről meg az ötlött fel, hogy az eltérítés rezonancia frekvenciáját ehhez kellett hangolni, ezért is kattannak a digitális monitorok amikor kondikat kötnek be párhuzamosan.
Mert a régi CRT sávszélesség limitált volt. Gondolj bele csak magába a katódsugárcső foszforának a tehetetlenségébe, az is alul áteresztő szűrő, gyakorlatilag mint egy integráló tag viselkedik. Most egy leválasztás után a jel már mehet is a D/A-ba, sőt sokszor rögtön oda ballag be. A digitális jelnél meg a mintavétel sebessége szab határt, kis túlzással ha veszteségmentesen át tudjuk vinni, tárolni, műveletet végezni és nincs jitter, akkor az mindig ugyanolyan lesz. A kijelzők ma ms-es tehetetlenséggel bírnak, a foszfornak sokkal nagyobb volt az utánvilágítása. Ugyanígy egy korai LCD 10-20ms sebességéhez képest az OLED sokkal gyorsabb, ergó érzékenyebb.
Írtad a detektálást: Statikus mérőképpel tudom csak elképzelni amin van minden fajta hiba. (Nagy kontraszt, fázis átfordulást produkáló kép. Tipikus fekete-fehér és mindenféle színes csíkok, patternek stb.) Egy OSSC szerű valami pedig figyelhetné azt, hogy mikor válik hibamentessé az egymást követő képek sora. Kézzel már csináltam, ahogy te is ilyet DA kártyával. Valahol le is blogoltam, már csak le kellene automatizálni. Jobb ötletem nincs.
-
CRT-nél milyen illesztésre gondolsz? Volt szinkron és az RGB analóg jel. A monitor sávszélessége és a foszfor tehetetlensége levágta a jel egy részét, mint aluláteresztő szűrő, így megkímélt minket a hazárd jelenségek által okozott zaj nagy részétől. A digitális eszközöknél pont ezért kell állítgatni nem csak órajelet, hanem ahhoz képest eltolást (fázist) és azzal már a beállt kimeneti jelet mintavételezni.
Régi kártyánál a gyorsabb DAC, regiszterek módosításával a pixel órajel, szinkron eltolásával lehetett mókolni. Pl. rá lehetett kényszeríteni egyszerű programmal, hogy a 320x200-as jelet kb. PAL időzítéssel tolja ki amit néhány videómagnó meg tudott enni. Amivel még játszottak az a karakterkészlet volt, némelyik sokkal jobban olvasható.
Nem hiszem, hogy válasz arra mit keresel, de ha pontosítod a kérdést talán elő tudom ásni valami régi könyvemet erről a témáról.
-
Nem értem miért fontos, hogy SX. Pont az olcsó proci miatt a 8MB is elég lett volna tervezési szempontból.
Ha 8 foglalat van, akkor 8x1M volt feltehetőleg amire gondolt a tervező. A 4MB-os modul nagyon drága volt és arra fölösleges volt ennyi foglalat, már 4 darabbal is bőven el lehetett volna érni a maximális 12MB-ot. Ehhez úgyis variálni kellett és nem hiszem gyakorinak a 2x4M + 4x1M felállást egy SX20 mellett. Egyedül itt lehetne releváns az, hogy 16 bites a busz, ezért lehet párosával bővíteni, de ahogy írtam ez nagyon nem volt jellemző.
-
RollandCG
csendes tag
Mert eredetileg ezt boot CD/DVD-nek terveztem
[kép]
Akkor még az 1.65-ös verzióval az alábbi kártyákat lehetett tesztelni: [kép]
+ játszani is, mert telepített játékok voltak/vannak a lemezen.
Gyakorlatban ez úgy működik, hogy kiválasztod a tesztelni kívánt hangkártyát a menüből.
A linux betölti a megfelelő boot fájlt (ez lesz a C meghajtó a memóriába) a CD/DVD része pedig a D lesz és játszol
Gyakorlatilag a PC úgy működik mint egy konzol... és tényleg erről jut eszembe, hogy most már a játékok nálam úgy fognak futni mintha a PC egy konzolos gép lenne image fájlba a saját környezetébe. Ettől jobb megoldást nem találtam.
Megírtam az alap menüt+benne van egy pár kis méretű util is
- a boot [kép]
- bebootolt játék [kép]
- hangkártya menü [kép]
- hangkártya almenüje [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
A többi menüről nem csatolok képet. -
envagyok
veterán
Nagyjából így néz ki most, ott látszódnak is a mute gombok a keverőn, igaz egyelőre a monitor felett van, de úgy néz ki, kiveszem a Creative hangot, annyira nrm jött be, és 90-es évekbeli Onkyo sztereo erősítő lesz, hangfal van itthon egyelőre egy kb 15 éves polchangszóróval.
Agyalok mi legyen, KEF Q1, vagy Dali Zensor Pico ami felmerült.
Vagy milyen jó kis méretű monitorok voltak a 90-es években ?
Esetleg polchangszórók? -
envagyok
veterán
Igszából pont azért vettem a keverőt, hogy ne dugdossam a kábeleket.
Van rajta mute gomb, így csak annak a jele szól, amit engedek.
Játéktól függ, mit mivel hallgatok, illetve egy hangkártyás felállás is minden játéknál más.
Egyelőre a p233 dos gép készült el, abban sb pro2, ultrasound, awe32 van, és Rolsnd sc-55, Yamaha mu-50 plusz mpu-401 -
+add - megjött a AOC C27G2ZE, ajándék a fiamnak, de nincs ám rajta DSub. Árukereső kép hamis(előfordul, meg a boltok saját leírásában is). Kipróbáltam, frankó DP/HDMI csatival a madness gépen, DOS alatt a retro 7900GS/elavult modern GTX16550- el is széles határok között húzható, préselhető a kép. Bár a gyereknek mindegy, nem retrózik, modern gamekat használ, Win10/11- el.
Visszacsomagoltam, karácsonyig nem kér enni, elvan tárolásban.
Érdekes hatás az ívelt panel, nemrossz, de akárhogy billentettem, az alja mintha felfele görbülne, a kép azért látszik hogy nem kispályás, kicsit más, ragyog, 125% színtér, kontraszt/fényerő 50/50% bőven elég.
Én maradok a sík Acer belépőnél, képe def melegebb, meg hát egy kattintással lehet váltani a 4:3, 16:9 között. Valamint kisebb képátló, a próbapadnál jobban elfér. -
-
envagyok
veterán
Én elhívtam egy srácot bekalibráltatni a tv-imet.
A nappaliban plazma, a hálóban oled monitort csinált meg.
Így teljesen hibátlan mindkettő.
Az oled annyira jó+a hang a hálóban, hogy már alig járunk moziba, jobb a minőség otthon.
Kb 2 éve voltunk utoljára egy star wars filmet nézni moziban, de hatalmas csalódás volt (szürke világűr, homályos kép, szar hang, stb.)
Kb 5-6 éve van meg az Oled, semmire se cserélném, max egy 80 colosra növelném 55-ről. -
-
-
-
Nem semmi munka, nagyon köszi!
SB16 CT2290-es kártyám van. Ez megmagyarázza miért hallom olyan jónak
Gravis Ultrasound Classic 2.4-et jó lenne látni így kimérve (vagy egy MAX-ot). Annak idején, hallásra jobb volt mint a GUS PNP. A zaj szintje biztos jobb volt.
Érdekes, a későbbi GUS Classic 3.74-ek milyen rosszul teljesítenek. -
Pista0001
addikt
Van egy ilyen lemezem, baromi régóta megvan. Használtam is mostanában, de nagyon régi (2000 előtti) meghajtóval tuti nem próbálkoztam. Eddig mindig tudtam törölni, írni, és amivel olvasni próbáltam, minddel ment, úgy emlékszek. Annó nem is volt szerintem ide-s odd-m, csak sata-s dvd-rw-s. Most ide csak cd r/rw is van, de ezt a lemezt (és másikat sem) írtam még vele.
-
Czo
addikt
Hja, de ennek a lemeznek, vagy 1x/2x/4x driveban, vagy 8x/10x/12x driveban kell mukodnie
A specko nem teszi lehetove mind a kettot
Tuti, hogy ez tenyleg, valoban TDK?
Ha jol latom, 2007-ben a TDK eladta a brandet recording media kategoriaban es az Imation vette meg, ok pedig 2016-ban fel is hagytak ezzel a tevekenyseggel.
-
Czo
addikt
RW-nel fontos a sebesseg mert a hordozoreteg adott sebesseg classhoz van "keverve", a 4x sebessegen RW-t irni keeps drive, csak az "original" sebessegu lemezeket tudja irni. A Wikin van idevago tablazat. Mivel a plextor irod egy 4x-es iro, ezert 1x, 2x, 4x sebesseggel irhato RW lemezeket tudja irni. Ezek kozott a classok kozott nincs atjaras. A Verbatim lemez valoszinuleg szabvanyos, mert a 8x, 10x es 12x lemezek egy classba tartoznak, a TDK lemez pedig hamis lehet, az a lemez vagy 8x, 10x, 12x vagy 1x, 2x, 4x, de mind a ketto nem lehet. Szoval a tapasztalatid megfelelnek az elvart mukodesnek
.
-
arn
félisten
Beizzitottam a macbookon (mba m1) a liteon usbs dvdirot, meglepo volt, hogy milyen flottul megy, olvas mindent, ir mindent. Azt hittem ezeket a cds ficsoroket mar reg kiiktattak a macosbol. A fent emlitett mindket cdrw lemezt rendesen kezelte - irtam is ra dosos jatekokat.
A 99es plextor cdrw olvasta oket, a 95os cd termeszetesen nem. Megprobaltam ujra letorolni a lemezeket a plextoron, de nem tud veluk mit kezdeni.
Szoval ezekhez a korabeli cdrw driveokhoz korabeli rw lemezek kellenek (ami mar nehezen beszerezheto), de legalabb olvasni tudom oket, igaz ott mar van usb is, a fene kinlodik a cdkkel, esetleg egyket generacioval regebbi gepen lehet erdekes, ami mar kezel cdrwt, de usbt nem.
-
Mondjuk ez TV, LG DLed IPS, 1080p, nem is tudom mennyi idős, már modern, de jópár éves. Lehet állítgatni az LG ELed IPS 27" és az Acer VA 22"- osokat is, ha DSub- ról kapják a jelet, digitnél részben, ott már némelyik ki van szürkítve. Acernél nemrég vettem észre valami grayscaling pontot, ez amolyan extra retró, fekete-fehérre lövi a képet, lehet nosztalgiázni monoVGA módban.
Jön nemsokára egy AOC 27" ívelt modern 240Hz, DP, HDMI, DSub csatikkal, fiamnak rendeltem karira, asszem kibontom majd egy próba erejéig, kíváncsi vagyok az milyen retro DOS- ra -
Ja, értem...vagy mégsem, nemtom. Az biztos hogy a freki kijelzése digiten 1920, tökmindegy milyen a forrás, anlógon meg asszem 640- től jó, amit beszéltünk előzőleg.
szinte semmit sem lehet a mai monitorokon allitani
Nemtom követni, 32 coloson is szinte végtelen a bejövő jel állítási lehetősége, alapból a source alapforma klikkelhető, azon belül pedig igen finoman lehet a nagyítást-kicsinyítést-eltolást változtatni, a teljes képfreki szinte Hz- enként finomhangolható.
Mondjuk a képernyőm kissé koszos, ideje lenne letörölgetni, azt ne nézd
-
Gondolom akkor hogy ezeket az egész egyedi beállításokat is megjegyzi az LG UW monitorod
Tapasztaltam én is hogy kártyánként is eltér ugyanazon prg kimenetének a szinkronja, ilyenkor forrás szerint->autoszinkron klikk, aztán megjegyzi, bár asszem korlátozott mennyit tud eltárolni, az újabbak sokat, a régebbiek azért kevesebbet.
4:3- as 1280- asból azért lehet még venni egész jókat használtan, a HP LP1965 is használtan jött, sztem jó monitor DOS- ra. -
Új monitor, vagy amit már korábban fotóztál a PC mellett?(említetted hogy megválsz a modern PC- től).
A Doom fotón az OSD- n látszik függőleges sorminta, a játékban kevésbé felismerhető, de mintha nem highra lenne téve a grafika. A DN képen az egészen felismerhető a pixelminta. IPS monitor? Nálam nem látszik így az VA/IPS- en, nagyobb képátlón sem. Mit jelent az 1:1 mod, hogyan tudtad így középre pakolni, kisebb méretben? -
Czo
addikt
Ejj, itt is milyen jol latszik, hogy kar hogy nem lett szabvanyos utoda a feature connectornak, ami elbirt volna tobb szinnel. A PCX-1 nem PCI-on tolta volna at a naftat, a Voodoo meg nem kulso analog kabelen... Mondjuk, volt ISA-s tuner kartyam, ami feature connectoron tolt at a kepet, de vegtelen nagyot ugrott a minoseg, amikor DirectShow layerkent, a PCI-os kartyak, rendesen at tudtak tolni az analog TV kepet.
-
envagyok
veterán
Akkor az awe-nek van egy saját midi rom/ram portja, és a game port vagy társkártya midi port?
A ct3900 ha jól tudom, már a kicsit bugos, de ha a ct1600 adja a digit, és a yamaha társkártya a midit, akkor nincs bug.Szerk.:
Most nézem, meg kell adni egy midi portot a gameport vagy társkártya midire, és egy 400 hex offsetes midi portot az e-mu midire initnél. -
envagyok
veterán
-
Czo
addikt
A GUS-rol nem is tolta a marketing, merthogy az szinte nem is volt neki, hogy mindennel jobb, ellenben az AWE32-vel.
A kontextus nagyon fontos. Az AWE ugy volt reklamozva, hogy dobj ki mindent, ez mindent ut/visz. Amikor az AWE jott, a GUS mar elegge jol tamogatott volt, igy erzesre nem volt letjogosultsaga a letezesenek. A featurekeszletenek pedig plane.
-
Czo
addikt
Nekem kb 1 hetig volt, nem sokkal a megjelenes utan. Semmi sem szolt mellette a GUS-val szemben. Marmint a valodi SB kompatibilitas igen, de arra meg volt a GUS mellett egy 688-as ESS, igazi OPL chippel, mert akkor meg nem volt ESFM. Pl. az EMU visszhangosito effektjeitol nekem herotom volt/van. Ami a GUS-on szepen szol, visszhang nelkul, sok esetben visszhangos volt az AWE-n. Nem is baratkoztam azutan ezekkel a kartyakkal. Lehet erdemes lett volna futni egy kort a Windows 95 megjelenese utan, de ezt mar kihagytam. Elotte leszerepelt, ujabb probat nem ert meg.
-
envagyok
veterán
@Yutani
Igazad van, tényleg túlzás, és az is igaz, hogy nem volt jellemző ez.
Akkoriban a kisebb budget gépekben volt valami crystal, ess, jobb esetben ysmaha oem kártya, tehetősebbeknek awe 32,64, vagy Gold, utóbni mellett a Midi meg a csúcs volt.
A CT1600 sb pro2-t a teljes Soundblaster Pro (sztereó) kompatibilitás miatt tettem csak be, meg alapvetően nagyon jó és kompatibilis kártya.
Az awe32-t pár újabb játék miatt a 16 bit és 44khz miatt, mert azt meg a Soundblaster Pro2 nem tudja, illetve pár játék, bár még azt sem tudom pontosan melyikek, használja az awe midi részének a ramját, tölt bele saját hangmintát.
A Gravis, meg a Roland nem kérdéses, mi célból lett betéve a rendszerbe.
Ha az sb pro2 és az awe32 között választanom kellene, nagy dilemmát okozna, nem tudom melyik kivétele okozna kisebb veszteséget. Erről nektek mi a véleményetek?@arn
A tagan felirat a házon csak egy matrica, ez normál ház, én legslábbix így gondolom.
Nagy floppyt azért tettrm bele, mert ez egy mindig az asztalon lévő számítógépem lesz, és ha szükségem lesz egy nagyfloppy megírására egy régebbi géphez, ezzel azonnal meg tufom csinálni.
Eddig nem volt gondom, sikerült mind3 kártyán keresztül hangot kicsikarni. Ami gyárilag tud Gravist, ott azt szoktam kiválasztani, ami tud sb16/32-t, ott a ct3900-t, a többinél sb pro. Midire meg minfig RolandAmikor a játék setupjába zenére is SB kártyát adtam meg, mintha kérte az i/o címet, vagy az irq-t.
Nem lehet hogy az alapján választ kártyát?
Azt olvastam, hogy az Adlib kompatibilitás igazából regisztereken át történik.
Azt figyelheti akkor az összes kártya?
A Prehistorik2 az, ami elvileg Önmaga detektál speaker/adlib között, nem tudom miért problémázik. -
Bile Demon
őstag
Elvileg minden adlib szól egyszerre.
Nagy floppy: első dolgom volt venni a gépbe 1993-ban. Használtam is. Suliban XT-ken tanultunk programozni (asm, basic) nagy floppyn lehetett menteni/hazahozni. Másra nem igen használtam én se 1994 után, kezdetben az összegyűjtött progikhoz kellett. -
-
Olyat nem is akarok venni, nem is értek hozzá, valamint gondolom azon sem futnának a megszokott DOS/x86/64 címeim. Biztos szlogenjük hogy feszesen van optimalizálva, emiatt még sok is a 8GB RAM.
Az Ft- ban 754k, annyiért már egy közepes Intel configot vehetnék, persze nem kell, a kicsi Zen is jó napira bőven, bár csak 32GB RAM van benne, de azért eldöcög. -
-
Pikari
veterán
Két hajtóereje van ennek. Az egyik a régebbi szoftverek, játékok, hardverek megfelelő üzemeltetésének lehetősége. Ez a pragmatikus indok.
A másik pedig pszichológiai. Amik nagy hatással voltak valakire, vagy az iparágot befolyásoló hatásuk volt, azokat az emberek igyekeznek megvenni, és rekreálni, hogy újra átélhessék az emlékeiket, vagy megértsék, hogy a maguk idejében mit jelentettek ezek.
Még akkor is, ha technológilag ezek esetleg már a saját korszakukon belül is elavultak (pl voodoo1/2), és a valóságban egy filléres savage4 is jobb választás... Mondjuk ez rossz példa, mert ma már egy egyedibb Savage4 is majdnem egy tizesbe fáj.
-
Fücsök007
őstag
Nem lesz mindennek rajongótábora, pl. nincs a régi megbízhatatlan IGP-s belépő alaplapoknak, vagy a megbukott videókártya szériáknak.
Általában az marad népszerű, ami egy adott korszakban a legtöbb mindennel kompatibilis és van elég nyers ereje mindenhez a korszakból. Pentium II-vel kiváltható a Pentium I, mivel szükség esetén lejjebb lehet venni a frekit 200MHz környékére, akkor már a késői DOS programok sem csinálnak hibát.
-
Régen volt bekapcsolva, most bekötöttem az Acer mellé a HPL1965- öt is. BIOS- ban szerencsére lehet váltani melyik PCIe legyen az elsődleges.
HP IPS/6800GS/DVI-I->DVI-I(DSub analóg lényegében) : 720x400- at mutat a köztesekre és a 640 vagy felettire is
, viszont ezt a monitort megtartottam, mert 2 DVI-I(D) csati, USB HUB, forgatható, dönthető, emelhető nagy intervallumban. Képe már szép, persze az Acert nem éri el, viszont natív 4:3.
Acer VA/GTX1650/HDMI->HDMI vagy DP->DP : minden felbontásra 1920x1080- at jelez, kis felbontások ok, 640 vagy nagyobbnál villogás, lassulás, ott használhatatlan, pedig 6800GS/DSub- al analógon jó, persze mindez DOS alatt, Win10-11 esetén minden rendben van. Így DOShoz is indokolt a két videokártya, Win98- hoz meg elkerülhetetlen.
Úgy emlékszem hogy a GTX1060 még ok 640 vagy felette DOSban, a 1650 úgy néz ki már nem, hacsak valamit el nem baltáztam a fenti próbák közben.
-
Nyilván én sem a gépet nézegetem, esetleg néha rápillant az ember. A rendszeresen használt gépem viszonylag távol is van tőlem, hiába jó ventik, a szélzaj hallatszik messzebbről is.
#97863 : az biztos hogy ma is össze lehet állítani drága konfigot, akár bőven milla, 2milla, stb értékben. A jövedelmi viszonyok pedig még inkább differenciálódtak.
Nemrég nézegettem hogy látok-e valami anomáliát a belépő, olcsó Aceren, a próbapadnál, több féle felbontással. Nekem nem sikerült észrevennem. Igaz a régebbi még nem ledes tévén, némelyik retro DOS gameval, láttam érdekes sormintákat, a ledes IPS- en már nyoma sincs. Oled nemtom hol tart, valami beégési gondokról is hallottam.(#97864) jokeph : a kezdeti LCD- k olyan mattnak tűntek, kevés kontraszt, sok bevilágítás, kis betekintési szögre is a színek átmentek feketébe, szürkébe.
(#97866) arn : szemre néztem a kis felbontásokat, el is felejtettem az info OSDt, majd még megvizslatom, hogy pld 320x200- ra mit mutat.
-
KROK640
nagyúr
Melyik világítósig? Mert kettő volt. Az első a fénycsöves olykor világító hűtős gépek ideje (2007-2009 tájéka), a másik pedig a mai full ledes technika (2019-től napjainkig).
Ezutóbbi baromi jól tud kinézni. Bár a gépem zárt házban van de ha kinyitom az oldalát (tőlem balra van) akkor a falra csodás fényeket vetít (épp ezért a jobb oldalamra nem tenném át, h ne terelje el a figyelmem / világítson az arcomba) illetve hátul a tápom a szemközti falra gyönyörű színes effekteket rajzol. Mikor megvette ma tápot, pár napig azon kaptam magham néha, hogy a film helyett a falat nézem -
-
envagyok
veterán
Csak az már nagyon nem korhű.
Ezért is gondoltam a p233-ast, az még belelóg a korszakba, és próbálom úgy alakítani, hogy a lehető legrégebbre el tudjak menni vele.
Meg mellé semmiképp ki nem hagynám a 486dx2 66-ost vlb lappal, az szerintem a DOS jàtékok csúcskorszakában volt egy mindenki àltal vágyott álom.Van itthon via c3 1ghz giga bx440 lappal, azt összevissza állíthatom szorzóügyileg is, de pont a korhűtlensége miatt engedtem el.
-
envagyok
veterán
A 233mmx elég jól tekergethető.
Persze minden nem fut rajta jól. -
envagyok
veterán
Szerintem így, hogy benne van egy ct3900, és egy ct1600, azèrt 92-97 között soundblaster részről kb minden le van fedve a legjobb minőségben.
Talán a héten lesz időm értelmesen megírni a konfigot.
Kezd alakulni a cucc különben, már bat fileokkal megy mind2 sb kártya .
Most éppen sc-55-ösöket tesztelek a konfiggal.
Ahány, mind különbözik egymástól
Ha megnézitek, mindegyiken más a felirat kicsit.
És az a vicc, jogy picit mindegyik máshogy szól.
Ennyire számítana a hangminőségbe a revízió?
[kép] -
A nem kreatívat úgy értem, hogy az Adlibtól átvett OPL mellé betolt mono 8 bit-es DAC minden volt, csak új nem. Az Amiga, de az Apple is bőven megugrotta ezt korábban. Legalább sztereó lett volna helyből, de ez így csak korrekt iparos munka. Az IBM PC is az volt, újdonságot nem tudott felmutatni. Ez a technikai oldal, de ahogy írod megfelelő gazdasági, támogatási rész nélkül bármilyen jót lehet alkotni az inkább előbb, mint utóbb megy a levesbe. Pár példa: C128, PCJr, Maemo
Pista0001: Nem egy Alfám volt, eleget vezettem 156-ot is, de az már csak elöl kaparós csicsafiat lett. Mondjuk mostanában egy Giulia-ra rákívántam, végre hátsó kerék, csak etetni nem szeretném.
-
envagyok
veterán
Azért a Creative ha nem is épp korrekt módszerekkel szépen elérte, hogy mindenkit lesöpörjön maga körül, mindazt úgy, hogy tulajdonképpen igazi saját ötletük max a creative music system volt, de kinézem belőlük, azt is lopták/felvásárolták, az összes többit: adlib, midi, úgy szedegették össze.
Igazad van, itt minden a szoftveren múlt, nem a hardveren.
Ha a Gus kb 1-2 évvel korábban jön, meg ők raktak volna bele adlib kompatibilitást, akkor most egész más történelmet látnánk visszatekintve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mobilhasználat külföldön
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Vírusirtó topic
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest