- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- iPhone topik
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6566 üzenetére
Nem tudom, hogy vajon összefügghet-e, mindenesetre az
amazonon:
5950X: $599/£549
5900X: $449/£419
5800X: $349/£303
5600X: $229/214 -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6542 üzenetére
A msrp alatti árusítás, a tálcás termékek megjelenése után ez talán egy újabb jel a sorban, ami arra utalhat, hogy a kínálat már/lassan meghaladja a keresletet.
AMD Brings ‘Aggressive’ CPU Rebates To VARs With New Partner Program: Exclusive
Bár az kétségtelen, hogy egy ilyen program gyakorlatilag elengedhetetlen az OEM gyártók megfogására, szerintem nem indulna el, ha egyébként az AMD mindent eladna még most is 0 perces polcidővel. A program örvendetes célja az, hogy az AMD nagyobb volument kíván értékesíteni. Ez szerintem abból a szempontból jó hír, hogy az AMD úgy tűnik nem kíván kizárólag a magas árréssel eladható termékekkel foglalkozni, hanem fog terméket kínálni az alacsonyabb árszegmensekbe is.
(Persze nem biztos, hogy ebből a mennyiségi alapon számolt kedvezményprogramból mi végfelhasználók bármilyen "áresőt" érzékelni fogunk, hisz alapvetően nem nekünk szól. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy a tálcás termékek valamivel olcsóbbá válnak így a dobozos változathoz képest. )
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6561 üzenetére
mondjuk a Cezannet igazan betehetnek, ugyiscsak pcie3 vezerlo van benne, azon bukik a "vezetekeles nem arra lett tervezve" es hasonlo szakszoveg.
-
Valdez
őstag
válasz
Petykemano #6561 üzenetére
Végre valami, remélem az msi is összeszedi már magát.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6548 üzenetére
/Ryzen 5000 @ 300 chipset/
Egy új cikk jelent meg a témában, ami elsősorban a Gigabyte-ról szól: [link]
A Gigabyte már tavaly decemberben hozzáadta a BIOS-hoz a Vermeer támogatást két alaplap esetében:
GA-AB350-Gaming 3 bios T52d
GA-AX370-Gaming 5 bios T51dA cikk így fogalmaz:
"A few days ago, there were rumors that Gigabyte already possesses BIOSes (in internal testing) that support Ryzen 5000, and you can even supposedly arrange with the customer support line to send them to you in some cases (if you’re lucky). And indeed, last week these BIOSes have appeared publicly – but only for some boards so far. Interestingly, they are still dated late December, so when you open the support site, these Zen 3-supporting versions are not the latest BIOS listing available. So it’s easy to miss them, but despite the stated date they were only publicly released a few days ago."
Tehát állításuk szerint csak néhány napja jelent meg publikusan a dátum ellenére.
Az egyik forrás ez a 8 nappal ezelőtti Reddit thread: [link]Mivel nagy érdeklődés övezi a témát, nehezen hiszem, hogy 2 hónapja elérhető lenne úgy, hogy senkinek ne tűnt volna fel.
Mindenesetre a cikk szerint remélhetőleg néhány nap múlva szélesedik a támogatási kör. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6559 üzenetére
Szerintem a "B"-s lapokkal együtt jelenhet meg a második körben.
Amúgy nézegetve a ZEN4 (Ryzen 7000) iGPU-ját ( 4CUs RDNA2 ),
nem valószínű, hogy riválisa lenne a ZEN3+ APU-nak GPU szinten.
"AMD Raphael with 4 Compute Units and a 1.1 GHz clock?"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7000-raphael-rdna2-igpu-could-offer-a-third-of-steam-decks-graphics-performance"As speculated by KOMACHI_ENSAKA, the Raphel iGPU configuration may consist of 2 Workgroup Processors, featuring a total of 4 Compute Units. Based on the SMU update, it would appear that a 1.1 GHz clock speed could be applied to those cores. If this was the case, this would be a low-power GPU with 0.5 TFLOPs of single-precision compute performance."
------------
Amúgy elkezdtem rákészülni a ZEN4-re ..
A DDR5 memória kulcskérdés lesz főleg, hogyha 128GB-ra akarom kimaxolni - mert akkor helyből kell egy 2x 32GB DDR5 kit.
A jó hír, hogy legalább Európában "már kapni valamit",
mégha választék nincs is,
https://geizhals.de/?cat=ramddr3&xf=15903_DDR5%7E253_65536
Lelkileg készülök a ~ 500-600 EUR -os árra - és reménykedem ennél több nem, csak kevesebb lesz az ára .referenciának azért iderakom,
hogy fél év múlva legyen összehasonlítási alap:
Corsair Vengeance DIMM Kit 64GB, DDR5-5200, CL40-40-40-77, on-die ECC CMK64GX5M2B5200C40 2x 32GB PC5-41600U
€ 578,18 - Mindfactory -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6552 üzenetére
Akkor úgy látom a Global Foundry nem is lesz bérgyártó komolyabb tech alatt.
12 nanométer a legjobb amivel gyártanak, bár szerintem most az AMD hasznát venni a 7 nanométeres kapacításuknak.
Bár a 2019-es hírek úgy hozták le, hogy az AMD azután fordult a TSMC-hez miután le tettek a 7 nanométer kifejlesztéséről.
AMD turns to TSMC after GlobalFoundries turns back on 7nm chips
Szóval szerintem biztos hogy a GlobalF is tehet róla hogy az AMD nem őket választotta.IBM is pereli őket
IBM Sues GlobalFoundries for $2.5B Over Wrecked Process Node TransitionsBár minden esetre úgy érzem az AMD esélye a TSMC marad, bár lehet még a Samsungal is kötnek le szerződést a szabad kapacításra.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6540 üzenetére
-
-FreaK-
veterán
válasz
Petykemano #6540 üzenetére
Ez tényleg érdekes volt, csak még jobb lett volna ha a végén megemlítik, hogy mikor jön és mennyiért
Mekkora fogyasztásnövekedésre lehet számítani amúgy a sima 5800x-hez képest?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6532 üzenetére
> TSMC 3nm ...
Ha a jelenlegi 5nm-es ügyfelek nem tudnak tovább menni 3nm-re,
akkor kevesebb kapacitás jut az AMD-nek is.Amúgy ez az Intelnek is bekavar, mert TSMC 3nm-en terveznek gyártani
( “External N3” ) -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6521 üzenetére
"Things don't seem to be going well for TSMC 3nm, I think Zen5 and RDNA4 are likely to switch to 4nm"
[link]
> TSMC’s N3 process still not looking good. Now there’s a “N3B” variant in addition to previously announced N3E. And multiple tweaks to suit different customers’ needs…
[link]
"I don't know how many times I have to say this Zen 5 can be "3nm" Zen 5 can be 2H 2023 It cannot be both, and it's not even up to AMD, it's up to TSMC, N3 is so shit not even Apple is using it in any of their products, why would AMD use it?"
[link]Hát így - Zen5@N4 - már elhiszem, hogy a Zen4-hez képest hamar jön.
És ha a Zen5 csak egy ráncfelvarrás, de lényegi képességek terén nem különbözik a Zen4-hez képest (pontopsabban a Zen4c-hez képest), akkor az azt is megmagyarázná, hogy egyáltalán hogy jön össze a Zen5+Zen4c/d (Strix point)Még az is lehet, hogy az AMD az N4-re való portoláson túl lényeges módosításokat csak az uncore részen hajt végre. Olyanokat mint pl az IGP fejlesztése, IOD fejlesztése, L4$/3DV-cache hozzáadása. Persze feltehetnénk a kérdést, hogy ezt akkor miért hívnánk Zen5-nek?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6522 üzenetére
> A Bergamo esetén nem volt szó olyan pletykáról,
> hogy az AMD kivette volna az SMT-t.cloud esetében az SMT1-nek megvan az az előnye,
hogy az ügyfél 1 vcpu-t is használhat biztonságosan.
(kettébe osztott SMT2-nél nehezebb a cache miatt a biztonság garantálása.)
De ha ez tényleg lényeges az ügyfeleknek, akkor az AMD a Bergamo után meg tudja oldani ..> hogy a két Zen4 mag osztozik 1MB L2$-en.
ennek kicsi esélyét látom.
Cloud-ban az osztott cache nem célszerű (cache side-channel attacks)
és a cloud matek szerint 2xZen4 MT2 = 4 vCPU vagyis ez a legkisebb mennyiség amit egy ügyfélnek biztonságosan ki lehet adni.ha az AMD mégis ebbe az irányba megy, akkor még jobban rá kell gyúrni a biztonságra. (pl. L2 cache encrypting)
Mégha az AMD magabiztos is ebben, a Cloud ügyfelek azért a legrosszabbra is felkészülnek és óvatosak és emiatt szerintem nem lennének lelkesek egy ilyen iránynak.
és inkább választják az (Intel) SMT1 -et. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6523 üzenetére
"Én is látom esélyét egy 24 magos sku-nak"
mennyibe tartana odatenni egy Zen3 chipletet lekorlatozva mittomen 3.8Ghz -ra ? ott mar szinte termeli az áramot
*(c) Chaser or HSM -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6510 üzenetére
Most olvastam a Zen 4 valóban nagyot léphet előre, de egy dolog van van nagy esély hogy nem lesz olcsó. Ahogy elnéztem már valóban megy pletyka szinten a magszám emelkedés, és ha a raptor lake valóban 16 kis magot fog hozni akkor az AMD-nek is emelnie kell ha versenybe akar maradni.
Szóval én elég nagy esélyt látok arra hogy a 20-24 magig el lesz nyújtva a Zen 4.
Máskép nem lennék abban biztos versenyképes tudna maradni a Raptor-al szemben.A Golden Cove magok 10% körüli teljesítmény bonuszban részesülhetnek a 13. generációban. + a 16 kis mag, így jelentősen többet fog tudni több szálas teljesítményben.
A Zen 4-még nem használ kis magokat, de mivel muszáj a lépést tartaniuk akkor lehet meglépik hogy az adott generációban lesznek kénytelenek több magok kínálni.
Így teljesen reális hogy a Ryzen 7 (12-16) maggal rajtolt, a Ryzen 9 meg 20-24-el.
Mert akkár mennyire is lesz jó a Zen 4, 16 maggal elég nagy hátrányba volna a 24 magos intelel szemben.Bár egyenlőre ha valóban csak DDR5 only marad, akkor mondhatjuk a kezdetekbe valóban egy drága platform lesz. És még elég sok minden homályos vele kapcsolatban.
Talán a Zen 4 marad drága, és a Mainstream High end-re céloz.A Zen 3 meg maradhat piacon, csak talán az árazásán fognak csökkenteni.
4 hónap múlva lehet rajt, kíváncsi leszek mennyit fejlődnek majd.
A Renoir X-re is kíváncsi leszek, a cache vágott Zen2 piacra kerül-e valaha?
Mert AM4-en még elég sok ember tartozkodik. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6515 üzenetére
> Egyébiránt ha a neweggen lehet kapni tálcás Milánt,
> akkor hogy lehet a 8-10 hetes szállítási idő szerverre az AMD hibája?(csak) ebből még nem sok mindenre lehet következtetni.
( mert az is lehetséges, hogy a Newegg ezt még 6 hónapja rendelte meg és csak most érkezett meg )
De mindenesetre jó jel és reménykedem.Azért ránéztem, a geizhals.de + epyc + milan -ra is;
és azért már itt is látszanak
( de emögött is lehet több hónapos rendelési történet )3 másodpercig még el is gondolkodtam a 8 magoson.
"AMD Epyc 72F3, 8C/16T, 3.70-4.10GHz, tray" -en,
de ~2700 EUR
(licenszelt szoftverre ideális, mások nem kapkodnak érte)- amúgy a mindfactory-n is kapható - ami szintén jó jel
- Ha 1 hónap múlva is elérhetőek, akkor tényleg trendforduló.
- A Milan-X -et még nem látom; remélem azok is feltünnek majd.edit:
Amúgy meg az is lehet, hogy a nagy ügyfelek már a ZEN4-es rendelésükre várnak és a sima Milan -ra visszaesett a kereslet
( osborne hatás ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6512 üzenetére
> "while Bergamo in late 2022/early 2023
Köszi ..
hát nem is tudom, hogy erre mit mondjak ..
remélem így lesz. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6508 üzenetére
igazából nem tudom, hogy mi lesz ..
de újraolvasva .. a kiinduló feltételezéseket, valószínüleg más információból indultunk ki .. én sokkal későbbre várom a megjelenést ( 2023Q2 .. és a szerver és Threadrippernek nagyobb prioritást adok mint a consumer vonalnak )
ezt irtad:
> A Bergamo szintén 2022 végi - 2023 eleji termék.
Az én fejemben meg inkább 2023Q2 volt ..
és Lisa Su is 2023H1 -re tette még pár hete
"We are sampling Genoa processors to customers now and are on track to launch later this year with Bergamo shipments planned to follow in the first half of 2023."vagyis én a Bergamo / ZEN4c -t a
ZEN4 és ZEN5 közé - durván a félidő környékére teszem.
Legyen az 2023 Április.
Feltételezve a "Server first .. Desktop/Consumer later .." prioritást
és hogy fél évre előre vannak rendelt mennyiségek, valamint a CFO nyomását, hogy minnél több zsíros bevétel legyen .. szerintem agusztus előtt nem nagyon jut zen4c -s chiplet a consumer piacnak.
És akkor ott van pár hónap múlva a zen5.legalábbis én így okoskodtam.
> A Bergamo szintén 2022 végi - 2023 eleji termék.
v2.
Ha viszont decemberben már lesz Bergamo (zen4c) szállítva;
akkor már el lehet (és el is kell ) gondolkodni, hogy technikailag mennyire megvalósítható egy desktopos verzió.
(io-die kompatibilitás? ; alaplapi bios, szoftveres ütemezés, stb.. )
és akkor mindent újra kell gondolni.De én itt erős alternativaként felhoznám a Bergamo alapú Threadripper-t
és én inkább erre szánnám a zen4c chipletek egy részét.> Viszont azt gondolom, hogy amennyiben a Bergamo
> tényleg megérkezik 2022Q4-2023Q1-ben, .... Zen5Mikori és Hol olvastad a 2022Q4-es Bergamo infót?
vagy hogy érted a "megérkezik"-et ?MLID -szerint
- Bergamo Q2 2023 ( launching ) ( ami 2023H1 mint Lisa Su állította )
- ZEN5: Q4 2023 ( 11-14 hónappal a zen4 launch után )
Igazából nem tudom és minden nagyon mozog még.
Bár technikailag megvalósítható lenne, de én a szűk kapacítások és a gazdasági szemlélet miatt nem sok esélyt adnék neki.
És ha mégis lenne ilyen - akkor meglepődnék.
A kérdés, hogy 1 év múlva milyen lesz a kereslet és a gyártókapacítás
3-4 hét lenne a normális és nem 3-6 hónap.
"According to Mizuho Securities, Intel’s Xeon server processors are presently available with a lead time of just 1-2 weeks. In comparison, the same for AMD’s Epyc Rome and Milan offerings range between 20 to 26 weeks. This info was obtained in July 2021 during a call with a global server OEM." ( via ) -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6508 üzenetére
Az AMD fejlesztési ciklusa ~15 hónap
Igen, na ez az hogy a Zen 3 után úgy látszik eddig még semmit se dobtak a piacra.
És talán a Warhol jött volna most januárba/februárban. De mivel a Zen 3+-t törölték így gondolom a Zen 4-re fokuszáltak.
Talán a Warhol azért törölték mert túl közel lett volna A Zen 4-hez.
Minden esetre kár hogy nem jött egy utolsó széria AM4 platformba, egy Zen 3+ csiszolt verzió.MInden esetre egy biztos idén jön a AM5 és a Zen 4. Azért még ha az AMD piacra is dobja, a DDR5 árak sok embet eltaszíthatnak a vásárlástótl. Az intel kínálatát látva az AMD-nek is piac képes árazást kell tudnia produkálni.
MInden esetre, mivel ennyire közel van a Zen 4 startja, és a Zen 3 még mindig pokoli áron megyeget. Szerintem így már sokkal jobban megéri mindenkinek kívárni az új platformot.
Tudtommal az AM5 foglalat hűtése kompatibilis marad az AM4 socket coolereivel.
Azért ez nem hátrány, mert a régi hűtést könnyű lesz új platformba átvinni.Hát már kíváncsi leszek, de egy valami lehetséges a készlethiány a Zen 4-re is ki fog hatni.
De ha a Zen 3-4 árazása nagyon közel lesz egymáshoz, főleg idehaza akkor jobban megéri majd az utobbit vásárolni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6506 üzenetére
> Megy a találgatás, hogy vajon a Raptor Lake (8/16+16) kikényszerítheti
> az AMD-től a 24 magos Zen4 sku-t.szerintem nem fognak ezzel kapkodni az AMD oldalán
(spekuláció:) 2 okból se.
- ZEN4 5nm-en sokkal energiahatékonyabb lesz
- ZEN4 - tudni fogja az AVX-512-őt. ( A RaptorLake-nél kérdéses )
Vagyis szerintem multicore teljesítményben a 16 zen4 magos (7950X ? )
és a RaptorLake között nem lesz túl nagy különbség ..
valamiben ez - valamiben az lesz a nyerő ..A "24magot" meg a marketingeseknek kell hatástalanítani.
Én legalábbis a mérnöki fókuszt nem zavarnám meg ezzel -
dolgozzanak keményen a ZEN5D + ZEN4C(d) -n.
Esetleg jövő tavasszal tudnának egy ZEN4 + ZEN4C(d) csinálni,
de túl sok stratégia előnye nem lenne - túl sok erőforrást elvinne és nem sokat nyernének vele mert pár hónappal később ott a ZEN5.Szerintem minden ilyen "kapkodás" - a hosszú távú roadmap -be ~2-3 hónap csúszást visz(~vihet) bele ..
És a tűéles fókusz és a kevésbé fontos projektek kidobása pedig, ~2-3 hónappal korábbi megjelenést ( ZEN3+, TR elkaszálták - és a ZEN4 a vártnál korábban jelenik meg )az AMD-nek nem csak a gyártói kapacitásai korlátosak, hanem a mérnöki kapacitásai is. Okosan kell velük gazdálkodni.
> a HBM-es SPR. Fluid Dynamics , AVX(512)
Ez is a szoftvermagra licenszelt üzleti megoldásoknál lehet ésszerű
tegyünk hozzá még egy kis "Optane" diszket
és nincs az AMD oldaláról ( jelenleg) versenytársa.Amig a szervereknél az AMD-nek 15% alatt van a részesedése
nem nagyon célszerű neki elaprózni az erőforrásait.
És az sem biztos, hogy az Intel erős oldalára kell túlságosan fókuszálnia, mert az Intel gyengeségeit célozva sokkal több lehet a ROI ( rövid és középtávon )Az Intel megteheti ( kereszt finanszirozással )
hogy olyan procit hozzon ki, amire minimális a kereslet
de az AMD -nek nem biztos, hogy ez a legoptimálisabb.
Az én fejemben a HBM-es SPR hasonló kategória mint az Optane
drága és kockázatos ( akár veszteséges is )
de stratégiailag fontos amiatt, hogy az Intel visszaszerezze a hitelét.Amúgy az AMD is kisérletezget a HBM-el .. de az X3D ideálisabbnak tünik és szerverre is ezt hozta ki.
2020-03-30:
Prohardver/Abu"Kipróbálja a HBM-et az új generációs EPYC?"2020-09-23
Prohardver/Abu: Lassan belopakodik a HBM a szerverprocesszorokba
"Még idén tavasszal számoltunk be arról, hogy az AMD kipróbálhatja a HBM-et az új generációs EPYC processzorokon, és a Milan kódnevű platformnál létezik is egy olyan kísérleti rendszer, amely HBM-et támogató I/O lapkát használ. Arról még mindig nincs döntés, hogy ebből lesz-e kereskedelmi termék, de a próbák már aktívan zajlanak, és vélhetően a jövőre érkező, Genoa platformra vonatkozó elérhetőség van szem előtt tartva."
"Az biztos, hogy a HBM idővel belopakodik az x86/AMD64-es szerverprocesszorokba. " -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6499 üzenetére
Ez egyébként miért jó?
Kb. az egyetlen fejlesztés, aminél csak a fejem vakartam, hogy ettől mi és miért lesz jobb.Órajelet amúgy is csak mag szinten tud állítani.
-
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6492 üzenetére
Mivel a Zen 3+ elnapolták, így a Zen 4-re fokuszálták minden erőforrásukat.
Így hogy a 12. generáció ilyen nagyott lépet előre, szerintem a Zen 4 tutira nagyott kell hogy fusson.
Azért egyenlőre rummor szinten mennek a pletykák, de nem kizárt a 25-30% IPC emelkedés se. + Az órajel és úgy meg volna a 40%, ami nem árt mert idén a Zen 4 a Raptor Lake ellen száll ringbe.
Szóval talán a 800 pontos Cinebench R20 rekordot biztos meg fogja dönteni, de a 13. intel generáció szintén lehet képes lesz majd erre. Talán azt mondanám, nagyon közel lehet egymáshoz a két generáció. Majd meglátjuk mi fő most a AMD boszorkány konyhájában, de minden esetre majd beindul itt a fejlődés.Talán majd akkor látunk brutális Cinebench rekordokat, mikor az AMD is piacra dobja a hibrid megáldását. A 8 Zen 5 mag és 16 Zen 4D mag brutális több szálas teljesítmény produkálna.
Egy biztos az intel 8 erős magot fog adni a jövőben, és 32 kis magot.
Így lehet erős magok terén 8 Core lesz a plafon, és a többszálas erőt kis magokkal fogják megoldani.
De majd meglátjuk, tény és való egyenlőre egy játék se profitál a Zen 5900X/5950X 12-16 magjából. A kis magok meg simán befoghatóak háttérfeladatok elvégzésére.
+ Én biztosra veszem lesz Zen 4-esből 3D V-Cache verzió is, talán erre tartogatták.
A 5800X3D meg egy demó, hogy már legyen valami kézzel fogható. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6492 üzenetére
> Tehát ott 25%-os IPC növekedésről hallottak pletykákat
az én teóriám:
lehet, hogy azt véletlenül pont olyan programokkal mérték,
ami extrém módon ki tudta használni a dupla L2 cache-t,és 2-5 programból történt mérést nem szabad általánosítani - több száz program alapján meghatározott IPC-re;
Ez a "mono fókusz" vagyis egyes kiemelt ügyfél - csak az általuk
specializált programokat futtatnak, azért előfordulhat ..
Például az Oracle ( amúgy van nekik cloud-juk is )
adatbázis és üzleti programokat tesztelnek,
de nem fognak Adobe vagy mindenféle játékprogramokat tesztelni .
És ha egy korai belsős prezentáció eredménye szivárgott ki;
akkor abban biztos nem lesz játékteszt -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6464 üzenetére
Zen 4 (Zen4) IPC - 18%
Korrigálnom kell magamat.
A Chips and cheese oldalról így szól az idézet:
"From IPC gains over 25%, a total performance gain of 40%, and even possibly (finally) 5GHz all-core thanks to the new (full node) N5 fabrication at TSMC! Now, I can’t say what is true and what is an over-exaggeration, however I was told from a trusted source that a Genoa engineering sample (Zen 4 server chip) was 29% faster than a Milan (Zen 3) chip with the same core config at the same clocks. "
Tehát ott 25%-os IPC növekedésről hallottak pletykákat és összességében 40%-os teljesítménynövekedésről ami nem tudni, hogy egyszálas vagy többszálas, de mindenképpen tartalmazza a frekvencia növekedést is.
És a Genoa vs Milan +29% nem csak azonos mag-konfiguráció mentén értendő, hanem azonos órajelen is. Tehát ez a 29% is IPC növekedésnek fogható fel.A 40%-os teljesítmény növekedésről nem tudni tehát, hogy egyszálas vagy többszálas. De ha a utóbbi pletykában szereplő 8.7%-os all-core frekvencia növekedést rászorozzuk a korábbi pletyka 25%-os IPC növekedésére akkor ~36%-ot kapunk, ami csak kicsit tér el a korábbi pletyka 40%-os értékétől. Ahhoz, hogy kijöjjön a 40%, 12%-kal magasabb órajel lenne szükséges (ami többszálas terhelés esetén nem tűnik lehetetlennek)
A Genoa vs Milan +29%-os azonos magszám és órajel melletti teljesítménynövekedéséről azt gondolom, hogy többszálas mérés lehet. A 25%-os IPC növekedés és a 29%-os közötti 3.2%-os különbözetért lehet, hogy a DDR5 nagyobb sávszélessége felel.
Ehhez képest az utolsó pletyka csak 18%-os IPC növekedésről szólt és csak 7-9%-os frekvencia növekedésről.
Vajon mi okozhat ilyen mértékű különbséget?
- frekvenciát talán könnyebb magyarázni. Lehet, hogy az egyik pletyka valami golden sample-re épített, az utolsó pletyka meg egy tömeggyártott termékről vett mérés eredménye. A frekvenciákat a legyártott lapkák minőségétől függően a piacra kerülést megelőzően szinte az utolsó hónapokig lehet variálni. Vagyis azt, hogy milyen sku-nak milyen frekvenciát kell tudnia, milyen speficikációk szerint mennyi lapkát kell leválogatni. stb.
- az IPC különbség már egy érdekes kérdés. Nem hiszem, hogy ilyen mértékű különbséget eredményezne az , hogy milyen DDR5 memóriát használnak.
= A különbséget magyarázhatja például az, hogy milyen eszközzel mértek. Tudjuk, hogy a Zen4 erősített FP terén. Azt esetleg elképzelhetőnek tartom, hogy a magasabb IPC emelkedést eredményező mérések AVX512-t is használtak.
= Ilyen mértékű különbséget szoktunk látni a chipletes desktop Ryzen és a felezett L3$-sel rendelkező monolitikus APU-k teljesítménye között. De azt gondolnám, hogy ha egy zen4 APU ES-ről lett volna szó, azt jelezték volna.
= Lehetséges még, hogy az AMD változtatott a konfiguráción. Láthattuk, hogy az RDNA2 esetén is néhány változatot kipróbáltak. Lehet, hogy egy korábbi, esetleg több cache-sel rendelkező ES jobb eredményeket produkált valamivel, de ehhez szignifikánsan nagyobb lapkaterületre volt szükség és a korlátozottan rendelkezésre álló N5P waferek miatt a gyártható lapkák számának növelése érdekében teljesítményt áldoztak.
= Vagy talán az lehetséges még, bár kevéssé valószínű, hogy a korábbi ES már rendelkezett V-cache-sel, utóbbi mérés viszont v-cache nélküli példányról származik.
= Vagy lehet megtévesztés is. Olyanról is hallottunk már, hogy egy gyártó itt-ott kisebb nagyobb tiltásokkal szándékosan eltérő paraméterezettségű ES példányokat küld a partnereknek, egyrészt hogy a kiszivárgó infók alapján kiszűrje szivárogtatót, másrészt hogy elaltassa a konkurenciát (sandbagging), esetleg hogy elkerülje a potenciális vásárlók túl korai lelkesedését (Osborne hatás) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6488 üzenetére
sok kérdésre én se tudom a választ ;
mindenesetre az AMD-nek a variálhatóság inkább előny mint hátrány.
ha nem is találják el először a piaci igényt, gyorsan tudnak korrigálni.amúgy az AMD a TR WX PRO-nál elsődlegesen az OEM-ekre fog hallgatni és olyat "chiplet turmixokat" csinál, amilyet igényelnek.
vagyis áttolja a felelősséget,
( mert mégis az OEM-ek fogják eladni a TR WX PRO-kat )
A WS DIY piac már más kérdés ..
(és sajnos másodlagos prioritású is)
persze ha az Intel bedurrantja a versenyt ebben a szegmensben is,
akkor az AMD-nek reagálnia kell ...
( És a verseny jó, az AMD-ből is a legjobbakat hozza ki ! )> az Intel hosszútávon a sokszálas teljesítményt -
a "rivális" Intel Sapphire Rapids-AP ( HEDT - WS ) cpu az év végén várható csupa "Golden Cove" magokkal
szóval erre kell valami AMD-s válasz.
És mivel idén nem lesz még Zen4c-magja az amd-nek;
emiatt most még csak a sima zen4 jöhet szóba.
( persze jövőre a zen5+zen4d sok új lehetőséget hoz )
--------
ez az inteles WS pletyka - erre kell idén reagálnia az AMD-nek.
( jövőre meg az Intelnek a ZEN4c -re ... )( wccftech+MLID )
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6485 üzenetére
> egy 4 chipletes TR esetén 1-nél több Zen5 chipletnél többet rátenni nem indokolt.
van benne logika - amit mondasz ..
Ami problémás lehet az a szoftverlicenszelés gyakorlata;
pl. amikor a szoftver ára
- magszámtól függ és extrém módon árazzák
pl. 10x-e a hardver árának.vagyis (csak) full - erős magokra (16, 24, 32 core - zen5-ből )
lenne igény,
a kérdéses, hogy az AMD kielégíti -e (az első körben)A rivális : Intel WS - az év végén jön ki Saphire alapokon
és szerintem nem lesz benne "Efficient" mag
Így licenszelés szempontjából ideálisabb ( == költséghatékonyabb) lesz, mint a zen4c magokkal "felhígitott" - általunk tervezett threadripper.vagyis az AMD-nek két különböző piaci igényre is válaszolnia kell.
( pár disznó vs. sok lúd problémája )Az AM5-nél is felmerül a 2x Zen5 chiplet - mint szoftverlicenszelési "optimum" .. de itt könnyebb egy magasabb osztályba áttolni az igényeket.
-
carl18
addikt
válasz
A 18%-os ipc emelkedés a Zen 3-hoz mérten már elég szép eredmény. + az órajel emelkedés, na meg ha jön kis fellárért 3D V-Cache edtition is, akkor elég szép teljesítmény többletet tudnak belőle kisajtolni. A Zen 3-nál csak a 5800X3D fogja ezt alkalmazni, de lehet a Zen 4 esetében már több cpu rendelkezik majd hasonlóval majd meglátjuk.
Bár itt nem csak a előrelépés kell nézni, hanem hogy az árazás milyen szinten lesz.
Bár tény és való a DDR5 most drága, szóval úgy érzem az AMD is meglépi azt hogy legyen DDR4-es alaplap.
Bár arra leszek kíváncsi hogy a magszám emelkedést megvalósítják-e?
A csúcs emelkedik-e 16 magról 20-24 magra?
3X8 mag szerintem elképzelhető? És ha megvalósítható-e miért ne dobnák ki.
A Raptor Lake is 16 kis/8 nagy maggal kerül piacra, és ha az AMD Multi Thredban versenyben akar maradni akkor valószínűleg emelniük kell a magszámot.
Csak kíváncsi vagyok hogy a kategórián belüli magszám emelkedés is megtörténik-e?
(R9 18/24 mag) (R7 16/12 mag) (R5 8/16) (R3 6/12, 4/8)
Hát kíváncsi leszek mivel készül az AMD.
Egy biztos a Zen 3 fejlesztése óta sok idő telt el, és mivel jön a Raptor Lake is. Így a Zen 4-et már ezzel kell versenyképesre készítenie. -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Rumor
> Zen4 is coming in April.
olvasgatva a rekaciókat, valószínüleg még csak a ZEN4 részletek ismertetése lehet áprilisban, mert "ma még" nincs tömeggyártásban
https://twitter.com/greymon55/status/1493103087652728832- Talán március közepén elkezdődik a tömeggyártás;
- Kiküldik az alaplapgyártó OEM-eknek az első chipeket;
- Április elejére kiderül, hogy müködnek-e a tesztlapokban és ha igen - jöhet a bejelentés tervezése a konkrét dátumokkal és árakkal;
- Április/Májustól a kiemelt EPYC ügyfelek elkezdik kapni a chipeket.
- July/Aug - AM5 consumer piac start ...Persze ott van még a 6000-res APU;
ami szerintem majd az AM5-ben fog megjelenni. ( vagy nem .. ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6447 üzenetére
> Greymon csiripelt
július? .. akkor az már tényleg early Q3!
Summary of @Greymon55 latest tweets about Zen 4 launch date:
- earlier than August
- desktop
- talking about launch date, not announcement or technical introduction
- AM5 mobos soon ready for production samples (this month or so)
- release plan is very different from early days -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6450 üzenetére
> AM5
> Ezzel együtt persze én se ugranék bele.
> Egyrészt mert drága lesz az alaplap is, meg a DDR5 is.ez nem olyan egyszerű ..
aki az év végén (muszájból) új gépet szeretne venni,
annak valamibe csak bele kell ugrania, vagy előre vagy hátra ..
- AM5 (új és kiforratlan )
- AM4 (kiforrott és zsákutca )persze talán meg kell várni az első benyomásokat ( launch + 2 hét )
és aztán dönteni.
ami jó stratégia lenne, ha lehetne tudni, hogy nem lesz hiány az ellátásban.+30% fel-árig - én előre ugranék az AM5-be
Persze kockázatos, drága, meg macerás és az első félévben folyamatos bios frissítés .. de nálam az AVX-512/Gen5 -ot sok mindent ellensúlyoz.
-
Devid_81
félisten
válasz
Pont az early adopterseg miatt sem, es ha veletlenul megint nem lesz mindennel kompatibilis az AM5 elso chipsetje az eletutjan...mint anno a 3xx chipsetek.
Oke most eleve az uj chipset magavol hozza a PCI-e 5.0-at, USB 4.0-at stb, de mindig van valami az uj chipsetekben ami miatt erdemes valtani, valahol a masodik generacio kornyeken latom magam ujra erdekeltnek, hacsak nem villantanak egy olyat az elejen amit nehez visszautasitani
-
Valdez
őstag
válasz
"A legutolsó MLiD videó-interjúban a vendég azt mondta, hogy az AMD annak idején eléggé vadnyugati módon esett be az alaplapgyártókhoz. Tehát így bementek és letettek az asztalra pár teszt csipet és úgy mondták, hogy légyszi, ehhez csinálnátok alaplapot? Az alaplapgyártók meg néztek elkerekedett szemekkel, hogy "mivan?", hiszen ők ahhoz voltak szokva, hogy az Intel minden procihoz A-tól Z-ig dokumentációval és utasításokkal ellátva igényli az alaplapot."
Ez még egy kezdőtől is furcsa lenne, de pont az AMD nem tudná mi ennek a menete? Nem a Zennel kezdték az ipart.
Szerintem csupán annyi van az első Zenes alaplapok állítólagos rosszabb minősége mögött, hogy a korábbi évek AMD bénázásai és az alacsony piaci részesedés miatt nem volt meg a bizalom a termékben és kevesebb kockázatot akartak vállalni a gyártók.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6447 üzenetére
Gondolom kapjak a pusht Intel oldalrol, es nem akarnak lemaradni.
A legjobb resze ennek az RDNA2.0-as iGPU lesz, bar biztos IPC meg minden mas szuper lesz, de elso generacios AM5-be biztos nem ugranek bele, max akkor ha Zen3 Zen4 kozott lenne minimum vagy 50% IPC emelkedes ugyan azon az orajelen. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6441 üzenetére
> as the cloud buy's all they can produce
mai ...
February 10, 2022 : Google Cloud Chooses 3rd Gen AMD EPYC Processors to Power New Compute Focused Instance
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1046/google-cloud-chooses-3rd-gen-amd-epyc-processors-to-power -
Busterftw
nagyúr
válasz
N7 kapacitas lehet eleg, de ha az AMD ebbol nem birtokol eleget, akkor maris van szuk keresztmetszet.
-
HSM
félisten
válasz
"Eközben az AMD bagóért gyárt gpu-kat (amiből mondjuk a Navi24 N6-on készül, de a többi N7) és gond nélkül kapható a Vermeer is."
Én azt gondolom, más szempontok is játszanak itt. Pl. hogy bizonyos szegmensekbe fontos, hogy jelen legyenek, készüljenek a fejlesztések. Szerintem ezért nem is készül "olcsó tömeg-vermeer" vagy bármi hasonló az igen erősre sikerült Alder i3 ellen. A GPU-bizniszt sem feltétlen lenne szerencsés teljesen bezárni, mert éppen sokan vinnének egy rakás CPU-t.Illetve ott van a jól teljesítő mobil részleg is, ahol szintén óriási hiányok és magas átfutási idők voltak jellemzőek az utóbbi években. Egyébként asztali Vermeer-ből is sokáig hiány volt, pedig oda csak 1-2 CCD kell, nem 8db, mint egy komolyabb EPYC-re.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6435 üzenetére
Szoval Inteleknel igy lesz a Rambol cache?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6432 üzenetére
> A CXL-lel bővíthető memóriamennyiség is játszhat.
valaki beposztolt ( charlie threadjébe) egy ~ fél éve publikált "álmodozást" az OMI interfésszel kapcsolatban.
Szerintem említésre méltó "találgatás" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6430 üzenetére
> Az egyetlen árulkodó címke a bandwidth.
meg talán a "security"
de sajnos nincs FPGA-s cimke- az valószínűleg korai még.
"Tags: amd, Bandwidth, Bergamo, CPU, Emerald Rapids, Genoa, Granite Rapids, Intel, Milan, Sapphire rapids, security, SemiAccurate, Server, Turin"
szerintem 1 hónapon belül úgyis megtudjuk--------------
A "Bandwith" kapcsán nekem még a GEN-Z ugrik be.
RIP: https://genzconsortium.org/ --> CXL consortium.
"At the start of 2022, both parties agreed to the terms of the transfer and on January 28, 2022, the members of the Gen-Z Consortium concurred that the asset transfer and Consortium dissolution was the appropriate next step.
Upon completion of the asset transfer, the Gen-Z Consortium will begin finalizing operations.
Gen-Z Consortium Member companies will be contacted in the coming days by Gen-Z Admin with details on their specific membership benefits related to the agreement with CXL." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6425 üzenetére
> atombomba érkezik a szerverpiacra.
Genoa - persze zárt cikk ..
https://twitter.com/CDemerjian/status/1489319405146288128-------
"Genoa has a game-changing tech under the hood
Killer app for some very big markets"
https://www.semiaccurate.com/2022/02/03/genoa-has-a-game-changing-tech-under-the-hood/
"AMD’s upcoming Genoa CPU has a feature SemiAccurate thinks will change the game. For some markets we feel it will bring a step change in TCO for customers that Intel can’t match." -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Charlie Demerjian (semiaccurate)
> azt villantotta meg, hogy atombomba érkezik a szerverpiacra.még mindig nem tudni ..
"I just confirmed something that made my jaw hit the floor. Hard to think straight with the magnitude of this tech. Story hopefully tomorrow but it may take a bit longer to write. Server CPU stuff, nuclear bomb dropped on the competition. Damn. No hints, sorry."
https://twitter.com/CDemerjian/status/1488704894844424193A "CPU + FPGA" - ahogy irják érdekes lehet[1],
és szerintem is jövőbemutató...
[1] "Dynamically creating new FPGA-based x86 instructions, using shared registers with the standard x86 instructions, as far as I read it."
https://www.freepatentsonline.com/y2020/0409707.htmlde valamilyen integráción az Intel is régóta dolgozik,
és jópár tervet leporolhattak (~ felgyorsíthattak)
az AMD-Xilinx egyesülés híre után.
vagyis a CPU-FPGA integráción mindkét
cég keményen dolgozhat a háttérben.
és előbb utóbb valamelyik oldal teriti a kártyáit ..persze a jövő a "multi" architektúráké lesz ..
mint amilyen a szlovák-us : Tachyum’s Prodigy
"Tachyum’s Prodigy Universal Processor has completed software emulation testing for x86, ARM and RISC-V binary environments."persze most egy kicsit re-brandingolták ..
https://www.tachyum.com/products/#products-prodigy
"Tachyum Prodigy integrates the functionality of CPUs, GPUs and TPUs into a single homogeneous architecture, delivering cutting-edge performance, energy consumption, server utilization, and space efficiency to address the growing demands of AI, HPC, and hyperscale data centers." -
awexco
őstag
válasz
Apple zárt világába nem hiszem hogy reális , bár pènz lenne benne .
-
Obliterátor
tag
válasz
Petykemano #6409 üzenetére
December 4-én vásárolt 5800X , aprilisi gyartasú volt... Kicsit szomorú is voltam...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6414 üzenetére
> Akinek fontos, hogy B2 legyen, majd odafigyel.
valaki a rediten már 2021-43.heti gyártással is "B2" -est kapott.
(dec -09 - vásárlás)
persze mindenki keresi annak a titkát,
hogy online hogyan lehet "B2" -est rendelni :-)
valószínűleg a "B2"-es frissítés az i/o die-t is érintette,
legalábbis a- "Better DDR4 Support" -ből nekem ez is következik.és közben lehet pár szomorú bejegyzést is olvasni,
hogy január második felében vásárolt és "B0" -t kapott;
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6411 üzenetére
"ha manapság előkerülne egy nem B2 steppinges zen3 lapka, akkor valami sántít a chiphiány, meg az azért drága minden, mert mindent eladnak azonnal, ami legurul a gyártósorról történettel."
Ezzel az a probléma, hogy az ellátási láncban még hónapokig lehetnek beragadt darabok. Például tudnám mondani a 3600/3600X-eket, ahol előbbi sokkal gyorsabban fogyott, annyira, hogy konkrétan már doboz sem volt hozzá [link] , míg utóbbiból ugyanakkor az itthoni boltokban még bőven találtál bőven több, mint fél évvel korábban gyártott "beragadt" darabokat, ami azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy a legtöbb "friss" 3600 tuningosabb volt, mint a régebbi gyártású és ráadásul nyilván drágább 3600X. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6411 üzenetére
ertem en, hogy hogy ertetted, en meg ugyertettem, aszontak azert is mennek 6nm -re, mert akkor tobb chip jon le per wafer, es ha mar ugyis uj maszkot kell csinalni az uj steppingnek, akkor mar igazan lehetne hatos, hiszen azt is mondtak, minimalis ujradizajnolast igenyel.
szoval johetne már az a B2 / 6nm cucc -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6409 üzenetére
elméletileg jöhetnének már a 6nm -es B2 steppinges procik is
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6398 üzenetére
> Intel; FPGA ... még nem lett semmilyen látható szinergia.
Azért csendben a szoftveres integráción dolgoznak.
Az (Intel) OneAPI == CPU, GPU, FPGA és más gyorsítók integrálása.
kapcsolódó cikkek
https://prohardver.hu/hir/intel_oneapi_vegleges_format_ontott.html
"... a OneAPI, ami tulajdonképpen egy olyan platform, amivel a kódot egyszer kell megírni, és az végül bármilyen hardveren futtatható, legyen szó CPU-ről, GPU-ról, FPGA-ról, vagy specifikus dizájnt használó gyorsítóról, de leginkább ezek kombinálása lehet kifejezetten érdekes, amivel a rendszerben található, különbözően megtervezett hardverelemek egységesen használhatók ki."A probléma ott lehet, hogy a
"Xilinx’s Vitis tool chain" és az "Intel’s OneAPI" - rivális specifikációk.és a OneAPI -nál feltételezhető,
hogy a specifikációt az Intel a saját hardvere ( cpu,gpu,fpga) felé hajlította ; bár legalább annyi haszna volt,
hogy a XILINX -is kénytelen egyre inkább nyitni ..
2021Sep EE|Times: Xilinx Opens Up Vitis HLS Tool for FPGAs
és valamennyire az Intel OneAPI-ját is támogatni.
főleg mert nyiltnak van beharanozva.
"The oneAPI platform is a cross-industry, open, standards-based unified programming model. "Szerintem az AMD+Xilinx középtávon
teljesen be fog farolni a OneAPI mögé .. ( kényszerűségből is )Az nVidia meg már az elejétől kezdve szkeptikus ezzel. mert sejti, hogy a CUDA ebből nem fog jól kijönni ..
"Nvidia’s CEO, Jen-Hsun Huang, has slammed Intel’s unreleased OneAPI software programming approach. During the company’s Q2 2019 earning’s call, Huang explained that he doesn’t “really know how one programming approach or simple API is going to make seven different type of weird things work together… programming isn’t as simple as a PowerPoint slide.”" -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6384 üzenetére
Részemről akkor látnám ennek a dolognak az értelmét, ha jóval nagyobb lenne a szakadék. Amíg az erős magok ennyire jók, addig nem látom kifizetődőnek a kis magokkal járó esetleges hátrányokat. A 2P+8E mobil megoldásokra egyébként igencsak kíváncsi leszek, mit fognak tudni a jelenlegi 15W megoldásokhoz, vagy akár az asztali 4P+0E i3-akhoz képest.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6378 üzenetére
Nagyon szépen teljesít az 5700G. Az egyébként szintén asztali APU, éppen mint a 12700, bár fizikailag azonos a mobillal, míg az Aldernél a lapka is más, nem csak a paraméterezés.
Nekem amúgy ez villant be látva a 4 E mag tempóját a 8 P-hez képest: "Does the “E” then really still stand for “Efficiency” and not rather “Error” or “E-Waste”? Wouldn’t a CPU with only P-cores and AVX-512 be the far more economic and ecological approach?" [link]
#6379 S_x96x_S: "van belőle mobil is (12700H )"
Ne tévesszen meg a hasonló elnevezés, az asztali 12700 egy 8P + 4E magos CPU, míg a 12700H egy másik, kifejezetten mobil piacra tervezett lapka, erősebb IGP-vel és 6P + 8E maggal. [link]" ...(12700H ) és a Ryzen 5800H -t teljesítményben veri "
A linkelt hír alja alapján ~95W-ból veri a kb. 50W-os 5800H-t...
80W-on már az 5800H is megcsinál 6100 pontot R20-ban [link] , épp mint a 12700H [link] .
Azért ez igen szép teljesítmény szvsz egy már egy éve piacon lévő terméktől, egy friss, ráadásul lényegesen több magot felvonultató konkurenciával szemben.#6382 S_x96x_S : "szerintem inkább a kevésbé hatásos hőelvezetés lehet a probléma"
Én is erre tippelnék. Főleg egymagos BOOST órajeleken eléggé ki van centizve a 7nm hőleadó képessége, szívtam is vele rendesen a 3600-as Ryzenemen.Egy 5800X is eléggé forrófejű hírében állt. Komoly hővezetési gond egyébként szerintem nem lehet, mert akkor a hővezetés szempontjából kedvezőbb, két CCD-s modellek jöttek volna, ahol két CCD-re oszlik el a ~140W-os fogyasztási limit.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6381 üzenetére
> v-cache
én azon gondolkodtam, hogy azért nem volt olyan egyszerű a v-cache implementálása ..
mert bár bele volt tervezve valamennyire a "B0" stepping-be.
de se a "B0" se a "B1" nem volt megfelelő ..
valószínűleg emiatt is volt egy kis csúszás ..> akkor tényleg fogyaszthat az a v-cache
szerintem inkább a kevésbé hatásos hőelvezetés lehet a probléma ..
de csak spekulálok ..
Azért az egymásra pakolt dolgokat - sokkal nehezebb hüteni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6378 üzenetére
> Bár ha jól tudom, az 12700 dekstop modell, nem mobil.
van belőle mobil is (12700H )
és a Ryzen 5800H -t teljesítményben veri
( az energiahatékonyságot nem tudom )persze - sokkal több maggal.
mindenesetre az amd -nek
csak 1 év múlva lesz >8core magos mobil procija ( zen4 ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6367 üzenetére
> Azon gondolkodtam, ha a Navi24 N6-on 107mm2,
> akkor a Rembrandt mitől lett 210mm2?https://mobile.twitter.com/Locuza_/status/1478500303813189640/photo/2
Nézegetve és összehasonlítva az Inteles riválissal -
azért az I/O számottevő
és az egyéb apróságok pl. "Display Controller" sokat elvisznek.Ezen kivül lehetnek "nem aktivált" dolgok is a Navi chipen.
De konkrétan nem tudom a választ ..
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6362 üzenetére
nem is kell, hogy gyorsabblegyen a Rembrandnal, viszont a Cezanne Vegajanal talan erosebb lenne a Navi, ja es termeszetesen AM4 -be kerem
* kombinaljuk tovabb. vagjuk ki a gpulapkarol a verbe azt a 16MB infi cachet, ellenben az 5800X3D proci melle tegyuk be a Navit. ott van eleg nagy cache...
-
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6356 üzenetére
2 éven belül úgy is kiderül, 2023-ban a Zen 5 idejében fog megjelenni a Zen4D. Mondjuk átlag embernek 8 Zen 5 mag és 16 Zen 4D mag bőven elég volna. Renderelni meg egyenesen isten kategória lenne.
Ha jön ez a Cezane-X és jó áron akkor az AM4 lapomat tovább ki tudom tolni. Aztán 2023/2024 táján lehet érdemes lesz AM5-re váltani, addigra biztos lesz bőven kínálat. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6301 üzenetére
Roppant érdekes.
A 2022-01-10 napon kitett 7A34v1OU(Beta version) alá most már ki van írva, hogy tartalmazza a Update to AMD ComboAm4v2PI 1.2.0.5 csomagot.
(A dátum a jobb oldalon azt mutatja, hogy mikor töltöttem le utoljára)
Viszont a letölthető BIOS file nem tartalmazza valójában.
Valami kavarás van. Valószínű, hogy egy másik termék leírását akarták ezzel frissíteni. -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6334 üzenetére
Igen, nyilván majd annak kell a sok mag aki folyton renderel.
Átlag gépbe gamerkodni bőven elég a 8+8 mag felálás.
Bár akkár hogy nézzűk az intel emelni fogja az energia hatékony magok számát. És kíváncsi leszek mire lehet majd őket befogni a gyakorlatban, gondolok itt a játékok alatt. Fizikát számolni? Nem volna hülyeség!
A 13. generációtól már a 65 wattos i5-S széria is kap majd energia hatákony magból 4 darabot. Akkár hogy is hozzá kell szokni, üresjáratba filmet/sorozatot nézni bőven elég.Én űgy szűrtem le az intel rummor híreiből hogy a Mainstream platform sok-sok évig csak 8 normál magot fog tartalmazni és az intel ezt nem is akarja emelni. De rak mellé sok E-Core mert az kis helyen is elfér, és nyilván jobban hangzik hogy 40 magos a procijuk.
Csak itt nyilván az lesz a probléma, hogy egyrészt az alkalmazások mennyire profitálnak belőle. Az biztos a játékokban semmi hasznát se veszik, ott csak a 8 nagy mag dolgozik.Bár én kíváncsi vagyok az intel fog-e forgalmazni processzort "E-Core nélkül. Például ha valaki csak 8 erős magot akar kis mag nélkül arra lesz-e opció olcsobban? Vagy az E-Core így is úgy is jár mellé, hogy az intel szabványa teret hodítson.
Majd meglátjuk mit hozz a jövő, az biztos a Zen 4 idén még piaca kerül.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #6334 üzenetére
Nem értem ezt az E core félelmet.
Az Anandtech-es teszt szerint pariban van a 6700k-val, core to core.
Ha jönne egy laptop amiben 8 ilyen mag van, szerintem az teljesen vállalható teljesítmény vagy nem?
Én Alder Lake-ig 4 magos 7600k-val játszottam 1440p-n ami kb 6700k szintjén van, szerintem egy 8 magos 6700k szintű teljesítmény laptopban nem kevés. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6327 üzenetére
> De tudtommal egy AM4 foglalatú CPU
> esetén ugyanannyi szubtrát kell akkor is,
> ha chiplek.vannak rajta és akkor is, ha egy apu, nem?csak tippelek ..
szerintem az MCM ( multi chiplet ) felépítéshez másfajta subsztrátot használ az AMD .. mint a monolitikushoz.
rákerestem erre az "organic substrate" -ra .. és van találat ..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6315 üzenetére
> Vajon tényleg ennyire megdrágult volna a chiplet alapú gyártás?
ellátási lánc probléma lehet .. valami pici összetevő nehezen elérhető a piacon .. és a szabad kapacitásnak felverték az árát ..
...........
vagyis szerintem nem az egyedi chiplet gyártás lehet a gond,
hanem a "multi-chip modul" -al.
"semiconductor dies and/or other discrete components are integrated, usually onto a unifying substrate"vagy innen
“They take the die out of the individual packages and put them on a single substrate — usually laminate, sometimes ceramic — and they work at that bare-die level to build a smaller, lower-powered PCB. We call that a multi-chip module (MCM), or system in package (SiP), and we have been in this market since the late ’80s.”Persze csak spekulálok, de ...
Lehet, hogy a monolitikus chipekhez nem kell (annyi) szubsztrát?
( vagy nem olyan típusú ? ; vagy .. )Mert közben tele van az internet "substrate chip shortage" hírekkel .
és az AMD-se csak jófejségből akar beleinvesztálni a Szubsztrát gyártásba ..
ami pici kapacitás van a piacon az le van kötve ~ 2024-2025 -ig
"Some customers are taking matters into their own hands. AMD Chief Executive Officer Lisa Su told analysts in April that the chipmaker would put its own money into increasing capacity at suppliers.
“On the substrate side, in particular, I think there has been under-investment in the industry,” she said. “And so we’ve taken the opportunity to invest in some substrate capacity dedicated to AMD, and that will be something that we continue to do going forward.”"Ez ~ olyan mint amikor egy 10 milliós autóhoz minden alkatrész megvan, csak egy pár dolláros chip hiányzik ..
A raktározás .. az anyagban álló tőke .. mind viszi a költséget.
de pont az a pici alkatrész hiányzik - hogy az egész működjön.Ha jól értem ( digitimes ),
az AMD gyártási problémájának szűk keresztmetszete
nem a TSMC kapacitás,
hanem a Substrate hiány ..
4 February 2021: "AMD is unlikely to transfer its 5nm or 3nm chip orders from TSMC to Samsung Electronics, and its ongoing tight supply of processors is due mainly to ABF substrate shortagesrather than insufficient capacity support from its current foundry partner"
És persze a Szubsztrát hiány áll a GPU hiány mögött is.
"NVIDIA’s RTX 30 series graphics cards may run into another problem, limiting shipments in 2021: The shortage of ABF substrates." -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6319 üzenetére
"Zen2-t el tudták adni $100-200-ért."
Ott azért több minden volt. Először is, brand építés. Másfelől, ahogy írod, vélhetőleg sokkal több selejt volt még (ebből lettek a Ryzen 3100, 3300X, utóbbiból nagyon kevés volt kapható). A 3600-akból, amikből tényleg volt komoly készlet, azok viszont elindultak 200 dolláron, és nem is mentek lényegesen ez alá, talán csak egy rövidebb időre, én pl. akkor vettem az enyém, itthon szűk 60K-ért, az volt kb. a legolcsóbb bolti ára.
Egyébként a TSMC is többször volt hír, hogy drágított, itt azt írják 25-40%-ot, az sem kevés. [link]
Egyébként a Cezanne egész versenyképes lenne szvsz, 180mm2-en hozna dupla olyan erős IGP-t és hasonló CPU-erőt, mint a 6+0-ás olcsó Alder Lake 162mm2-en, és annál a több csippel sem kell vesződni a gyártásnál. Bár gondolom, nem lenne racionális arra allokálni túl sok wafert, amikor a szerverekbe raklapszám viszik/vinnék óriási pénzekért a Milan(-X) CPU-kat, és a Cezanne is vélhetőleg drágábban gazdára talál notebookban....#6320 carl18 : "Most meg nem akarják beismerni, és talán ez a oka amiért nincs jelen helyzetben olcsó cpu."
A korábbi "olcsó" CPU-ik mind egyfelől alulmaradtak sok szempontból a konkurenciától, másfelől relatív olcsó gyártástechnológián készültek, és a felépítésük/méretük is alkalmas volt az olcsó tömeggyártásra. A chipletes Zen2-ről ez nem mondható el. Az inkább a magas magszám mellett előnyös, nem véletlen főleg a 12 magos modellek igen jó ár/érték aránya, és emiatt is van, hogy nem igazán érdemes rá egy erős hatmagosnál kisebb verziót kihozni.
Tulajdonképpen úgy tűnik, az olcsó tömegmodellek beáldozásával tudtak igazán nagyot dobbantani mind notebook, mind asztali, mind szerver oldalon."a kisebb Cache ellenére ugyan annyi pontot gurit Cinebench R20 alatt mindig a nagyobbik társa"
Szerintem ne a Cinebench-ekből induljuk ki. Sok esetben fáj a negyedelt L3. Bár ettől függetlenül nem rossz CPU, de nem véletlen jött ki Zen3-ra épp a 96MB L3-as extra verzió."Az 5600X vs 12600K, az utobbi jelentősen többet tud Cinebench R20 alatt is."
A 12600K esetén különösen elengedném a Cinebench-et. A 4db E-core persze szépen meglöki a pontszámot, de finoman szólva sem vagyok róla meggyőződve, hogy ez tükrözi a mindennapi értéküket is. -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6319 üzenetére
Igen, biztos hogy nekik is tetszet a zsíros vastag haszon. Most meg nem akarják beismerni, és talán ez a oka amiért nincs jelen helyzetben olcsó cpu.
Én még olyan el tudnák képzelni, hogy ha jön az AM5 nyilván a gazdagabb teljesítmény ígényes embereket ott ki tudja szólgálni 5 nanométeren. De ha átlag ember aki AM4 tulaj, és szeretné még kimaxolni a platform lehetőségeit nekik még lehetne forgalmazni Zen 3-at nyilván értelmesebb áron. Ha meg annyira drága az elő állítási költség, akkor legalább egy portolt 12 nanométeres Zen 3-is jöhetne piacra.
És az olcsóbb 4-6-8 magos szegmenst lefednék vele, és mindenki elégedett volna.
A Renoir X meg még kérdés mikor kerül piaca, és a cache vérszegénysége még okozhat elégedettlenséget. De a kérdés milyen áron fogják kinálni a Renoirt, mert nem lesz teljes értékű zen 2. Na meg hozzá tehetjük lassan 3 éves a Zen 2 platform is, és így hogy még a Cache is vágott lesz nem fog érni túl sokat.De majd meglátjuk, 100-150 dollár között még azért elmennének a Renoir zen 2-es procik 6/8 maggal.
és a vásárlók nagy része is elégedett lenne.
Kicsit utána néztem és egy Ryzen 4700G Vs 3700X a kisebb Cache ellenére ugyan annyi pontot gurit Cinebench R20 alatt mindig a nagyobbik társa.Más felől úgy érzem a készlet erősen korlátozott lesz, ha valóban jó áron menne akkor tuti pár hónap alatt elkapkodnák. Mivel ezek a GPU-s hibás chipek kiszórása, így ha elfogy a készlet nem is látok esélyt arra hogy potolják. Talán mondhatni egy raktár űrítés lesz ez, de nem fog hosszú távú elégedettséget nyújtani.
A Zen 2 sajnos nem állja meg a helyét a Golden Cove magokkal szemben, így az amd megint úgy tudna embereket csalogatni ha magszámban kínál többet a konkurenciával szemben.
#6318HSM
Én se tudom elképzelni, még szó szerint a Zen 3-nak is oda tud verni a Golden Cove Magos alder Lake-s. Az i3-12100 ára például 97 dollárért elég overkill, de a 12400F elfogadható áron tudja a 5600X szintjét.
Az 5600X vs 12600K, az utobbi jelentősen többet tud Cinebench R20 alatt is.
Kéztlem egy Vágott Zen 2 2022-ben versenyképes volna, maximum tényleg nyomott áron.
6/12 szál 85-100 dollár, 8/16 140-150 maximum. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6308 üzenetére
Az i3-12100 és i5-12400 igen jó lett, erős ár/érték aránnyal. Ezek ellen nem tudom, mit akarnak majd egy vágott Renoir-al.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hát akkor...
hajrá Intel ! -
carl18
addikt
válasz
IGen, azért anno a Zen 5 3600 még forgalmazva volt 200 dollárért, de akkor még nem volt chiphiány stb. Most azért akkár hogy nézzük az AMD bármit eladni, mindegy milyen áron adja. És ameddig egy 5600X is el kell 300 dollárért nincs is okok árat csökkenteni.
Az AMD egyenlőre nincs rákényszerűlve hogy 300 dollár alatti budget cpu-t is gyártson.
Inkább azokat a termékeket nyomják amivel ők már jobban keresni, nyilván ők is a profitból élnek.
De azért ez két élű dolog, mert belegondolva amit az évek folyamán szereztek piaci részesedés az szépen csökkenhet még.Az 5600X-től jelentősen erősebb egy 12600K is még az intel azonos árba vagy olcsobban megvásárolható mint a AMD. Cinebench R20 alatt is jelentős a teljesítmény különbség az intel javára.
Sajnos a jelenlegi árazás AMD háza táján igen borzalmas, a Ryzen 3600 is sokkal drágább mint 2019-ben.
Hát majd meglátjuk mit hoz a jövő, de ha az AMD nem gondol a Mainstream piacra és ha az intel a jelenlegi űtemben fejlődik akkor okozhatnak még nekik problémákat.
Az idei 12. generáció már valóban jól sikerült generáció, és a lassan másfél éves Zen 3 már nem napra kész ellenűk -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6301 üzenetére
mondtamen, hogy valami maganyos farkas tulbuzgasa keveredett.
azislehet mar nemdolgozik ott. -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6311 üzenetére
Akkor hosszú távon nem sok opció van arra az AMD tudjon átlag embernek gyártani.
Talán 200 dollár körül mennek a nép processzorok, amit az átlag humanoid játékra vásárol.
100.000 chip világ szinten nem olyan sok, ha jó áron lesz gyorsan elkapkodják.
És egy Zen 3 visszaportolva 12 nanométere nem volna kivitelezhető?
vagy samu 8 nanométeren?
Úgy néztem a 4600G jelentősen kevesebb gyorsítotáral rendelkezik mint egy Zen 3600.
Így sajnos hiába lesz Zen 2 sok helyen majd érezhető lesz a kevesebb cache a gyakorlatban.
Arra kíváncsi vagyok a hibás 4600G mellé lehet-e utolag több Cache-t hozzá toldani?
Vagy pár mb olcsó 3D V-Cache se volna rossz, de tudom ilyen csak álom -
Z_A_P
addikt
válasz
Petykemano #6308 üzenetére
De akkor is az kattog a fejemben, hogy ki akarna 2022-ben zen2-t venni?
Jelen! Most egy 1600F (2600) van, siman cserelnem Ryzen 7 4700-re, max $100 rafizetve! -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #6297 üzenetére
Ott van, hogy "important CPU", szerver lesz az szerintem, az faj nekik a legjobban.
-
westlake
félisten
válasz
Petykemano #6290 üzenetére
Egyrészt nem értem, hogy ennek a dolognak mi köze ehhez a fórumhoz, másrész nincs benne semmi különleges. Körülbelül 5 perc alatt bele lehet hegeszteni bármelyik AM4-es lap BIOS-ába "bármilyen" CPU támogatottságát. MSI, ASUS lapokban valóban nincs benne gyárilag (egy-egy random X370-es lap BIOS-át néztem meg), de a Gigabyte december 24-ei BIOS-ában ugyanúgy ott van az, ami mostani hír lényege.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6226 üzenetére
"Asrock X370 Pro4 gets Ryzen 5000 support!"
[link]
Csak az az egy, a többi alaplapnál még nem.Érdekes a leírás:
7.00
Bridge BIOS
*This BIOS doesn't support Bristol Ridge CPU, do NOT update this BIOS if Bristol Ridge CPU is being used.7.10
1. Support Renoir and Vermeer CPU
2. Remove Bristol Ridge(AMD A-series/Athlon X4 series) CPU support.
*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.
*Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version.
[link]Csak a Bristol Ridge eltávolítását vonta magával.
Videokardz is lehozta: [link]
Cezanne is benne van: [link]
(Ezen a képen látszik, hogy itt szintén nincsenek duplikációk.) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6285 üzenetére
> PCIe6: Én nem várnék gyors terjedést.
szerverek .. szerverek .. szerverek ..
az Intel agresszív Gen6-os bevezetést vizionált/tervezett ( annó 2019-ben) amit a CXL felhasználás hajt ...
A Gen6-ra a CXL 3.0 támaszkodik;
de ez még nem jelent meg. de a Rambus már dolgozik rajta ..> És konzumer piacon mit nyersz.vele?
a "jelenlegi" játékoknál nem sokat ..
esetleg az egyesített memóriát használó játékoknál ( alkalmazásoknál )
a Gen6 alacsony latency spec-e jelenthet némi kimutatható sebességnövekedést.viszont ..
Viszont a Gen5/6 "Coherent Multi-GPU" támogatása felforgathatja a consumer piacot is.
És talán ez lehet az Intel ( GPU-k) titkos fegyvere is.
( Raja -t nem szabad lebecsülni )
Vagyis több olcsó GPU fel tudja magát skálázni ..The future: Intel Xe GPUs in CXL Mode?
"... It has been a long time since innovation has happened in the software stack and protocols that control the flow of data from the GPU to the CPU and it would be great to see this trickle down to the mainstream consumer level. If Intel starts out with a singular Xe GPU, CXL mode can give it the edge to compete with higher-end variants from AMD and NVIDIA - and change the name of the game completely in the process.""If CXL can seamlessly scale GPUs, then the economics of the market would also change completely. People would be able to buy a cheaper GPU first and then simply add another one if they want more power. It would add much more flexibility in buying decisions and even alleviate buyers remorse to some extent for the gaming class.
If CXL mode trickles down to the consumer level anytime soon, then we might even see motherboard designs change drastically as multiple sockets and multiple GPUs become a feasible option. Needless to say, it looks like things are going to get pretty exciting in a few years."
https://wccftech.com/intel-xe-coherent-multi-gpu-cxl/persze .. ha ...
Viszont a Gen6 sebessége és alacsony latency-je a multi-koherens GPU-kat is realitássá teheti.
persze csak akkor ha a Gen5-ös bevezetés sikerül.
THE CXL ROADMAP OPENS UP THE MEMORY HIERARCHY
https://www.nextplatform.com/2021/09/07/the-cxl-roadmap-opens-up-the-memory-hierarchy/> És konzumer piacon mit nyersz.vele? Most még nagyjából semmit.
egyetértek .. most még nem sok mindent.
Viszont a felső kategóriás 16 magos AM5 konfigoknál
(~mini WorkStation) szükséges lesz.
( és legalább annyit tudjon mint az Intel alternativa) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6279 üzenetére
>Azt mondod,
"eddig" top->down megközelítést használtak
és a szerverből skálázták le a desktop ryzent;
Viszont ZEN4-nél már lesz RDNA2 integráció ;
és ezzel "lehet" hogy 8 core fölé is tudnak menni mobil szinten. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6276 üzenetére
> Egyelőre nem láttuk még nyomát az új packaging techológiáknak a mobil szegmensben.
ennek az is lehet az oka,
hogy 8 magnál a chiplet technológia költséghatékonysága elenyészik ...
és a GPU hozzáadása újabb komplexitást okoz ...-----------
1 hónappal ezelőtti videóból - ami amúgy elég érdekes ..
"Allen School Distinguished Lecture: Gabriel H. Loh (AMD)"
Title: The Motivation for Chiplets and their Adoption in AMD Processors
https://youtu.be/97gPMIbYSNI?list=FLj1gTABXkXpU9lhb6Bp0rzw&t=2819
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6273 üzenetére
mondom, hogy a DerBauer
demondjuk pont elfer meg 12 cpu chiplet.
a Fabricra mar a pcie4 -nel aszontak, hogy tekerni kellett a sebessegen felfele, a 3.0 meg mar valami 200GB/s korul van, de ezt majd talan ABU helyreteszi, o tud ilyeneket, hogy abban a szuperkompjuterben ahol pcie helyett is fabric van, mennyivel tomik a gyorsitokat.
Es nebecsuljuk le, hogy mennyire van kozel, a feny k* gyors, de ha ottvan 1cm -re, az alaplapon meg 15cmre, akkor pont 15x gyorsabban futja be azt a tavolsagot, ilyen temponal az mar szamithat. at kellene szamolni ns -be az 1 es 15centit
ha 6nm az iod, akkor ez egy k* nagy iod lett, biztos nem hagytak ki belole semmit ? -
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano #6270 üzenetére
Szerintem a tokból kimenő I/O huzalozás foglalja el a többi helyet.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6270 üzenetére
"A kép szerint 4x3 pici lapka lesz."
en is ezt szamoltam kiegy blokkban 3 chip az 3x8 = 24 mag, es ezt 4x. a rontgenkepen 1-1 lapka van, azok melle jon a szele fele haladva ketto.
3d stacking ide vagy oda, a hbmnek lehet annyi elonye, hogy azt azert GB -s meretben szabdaljak ( de az is valami 3d nem ? ha jolemlexem egymas folott vannak a memoriaretegek ) es ha mondjuk valami gyorsitot a cpu melletesznek, akkor azt esetleg kiszolgalni. Tudom, nagy a kesleltetese, de meg mindig kozelebb lesz a magokhoz, mint az alaplapi dram. Meg amugyis, mintha azon gorcsolnenek a fiuk az Alder topicban, hogy a ddr5 kesleltetese igy meg ugy.
deszerintem azert lesz ekkora, hogy a derivalt Threadrippert DerBauer rendesen meg tudja fogni es ne ejtegesse a meregdraga alaplap socketjebe.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6268 üzenetére
vagy a 96 magos valtozatban a pici lapkak mellett meg el kell ferjen 2-2 pici lapka
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6266 üzenetére
"...hogy semmilyen architekturális hiányosságot, vagy spórolást nem lehet frekvenciával megoldani majd a jövőben."
Szerintem ők éppen a fordított verzióval próbálkoztak. Az architekturális hiányosságok éppen a magas órajel elérhetőségének érdekében kerültek beépítésre. Sajnos a megcélzott órajeltől messze elmaradtak, a hiányosságok maradtak, az eredményt pedig láthattuk. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6264 üzenetére
Koszi, akkor jolertettem, amit ertettem.
"Másrészr a Bulldozer is megosztott L2$-t használt, tehát ez nem új, az AMD-nél van tapasztalat. A megosztott erőforráshasználat egy tökre jó ötlet az IPC és a throughput maximalizálásra helytakarékosság mellett."
hat nemtom, pont a Bulldozernel nem is jott be annyira a mutatvany. Legyen igazad, hatha azota megtortent az attores.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6247 üzenetére
Nagyjából 2020 július-augusztus táján kezdtek szivárogni az első ES mérések.
[link] [link]Novemberben pedig elrajtolt a Zen3.
Ha hasonlóan zajlik le, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a computexen történik a bejelentés és júliusban a hivatalos rajt. Persze ha jó a kihozatal (kevés a szivárgó lapka) és nagy a kereslet a Genoára, akkor az mindent tolhat.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6239 üzenetére
> X300
> Nem úgy van, hogy ezeknél a minipc-knél nincs alaplapi chipset?BIOS az biztosan van.
ouch ...
és viszont mintha itt már az 5000-res APU már megoldott lenne.
"""
1. Update AMD AM4 AGESA ComboBIOSv2 PI 1.2.0.3 Patch A
2. Support Ryzen 5000 G-series processors"
"""
https://www.asrock.com/nettop/AMD/DeskMini%20X300%20Series/index.asp#BIOSViszont az A300-as deskmini csak a 3000-res APU -ig támogat
akkor viszont akkor ez elméletem nem teljesen korrekt.
visszavonva. -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Az amd vizsgálja a ryzen 5000 család 300-as alaplap családdal
mini PC-knél sajnos csak az A300 és az X300
a legutolsó chipset. ( Gen3-al )
pl. Ha valaki NUC szerű dolgot szeretne csinálni, akkor nincs más.Az ASRock csinált néhány "pici" konfigot is rájuk.
- https://www.asrock.com/nettop/index.hu.asp
( Deskmini X300, A300 ; Jupiter X300 ; A320 ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6228 üzenetére
> AM5 sűrűség
- Socket AM4 : 1331 pins
- Socket AM5 : 1718 pins ( + 387 )spekuláció:
szerintem a gyárthatósággal is kapcsolatos.
Ha a tűk a CPU-n vannak
- és sérülékenyek ; akkor egy részük megy selejtbe.
( számoljunk ~ 2% selejttel - gyártás közben
és ha sűrűbb, akkor lehet, hogy még nagyobb a selejt. )
- csomagolás & logisztika bonyolultabb. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6232 üzenetére
oke, te celcsoport vagy, en meg nem. Mondjuk ha vehetnek a B350 -be 5xxx -et, akkorsevaloszinu, hogy meglepnem, meg ugy sem, ha a 3800XT apron valoszinuleg azert elmenne.
Mondjuk ha jonne 6xxx proci AM4 -be ( felolem a plutont is kivehetik belole, ha kell a hely a DDR4 vezerlonek) akkor esetleg tolnam arrebb a B550 lapbol a Cezannet a Mateba, a 3800XT -t az Asrockba, onnan a 2700 -at az Asus Primebe, az 1700 -as cput meg fel a polcra.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
"Úgy tűnik, szeretnék megakadályozni, hogy az első ryzen vásárlók dobbantsanak B660+12400-ra."
ez nem ennyire fekete-feher, ez a lepes arra nem lesz hatassal.
ha tolem kerdi valaki, elso kerdes, mi a keret, es mik lennenek az igenyek ? azutan a valaszok fuggvenyeben ajanlok valamit, ha az Intel olcsobban egyertelmuen jobbat tesz le az asztalra, nem fogom atverni csak azert, mert a B350 -ben vegre megy az 5xxx ; tobbnyire ugyis uj gepekrol beszelunk ; B350 lapot amugyis mar csak hasznaltba lehet kapni; neha ottsem.
oke, ha a Pc-Mateban menne a Cezanne, az kiralylenne, mert a Biostar lapomon csak 1 32 bites pci slot van, visszakerulhetne az oreg hangkartyam isszvsz inkabb azt oldjak meg, hogy a 6xxx amibol eddig csak mobilmegoldaskat kaptunk ; na az jojjon le AM4 -be. Meg azon az aron is, hogy B350 -ben nemmegy.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6224 üzenetére
"Valaki aki ért hozzá esetleg elmondhatná, az LGA miért tesz lehetővé.magasabb pi sűrűséget? "
en ugyan nem ertek hozza, de a hagyomanyos socketnel amikor lenyomod a kart, akkor azzal az osszes labra razarsz egy ize hogyishivjakotna. Tudod. Annak a sokizenek a helyet megsporolja, hogy a cput a razarhato femkeret rogziti. Es igy lehetnek surubben a labak.
"(Mások szerint a 300as széria mesterségesen van korlátozva, hiszen az A320-noz van ryzem 5000 támogatás.)"
ez biztosan igyvan, es menjenek a sunyiba, nemtudom mitkell vizsgalgatni ?
lattuk a B350 biosokat, amik tamogatjak az 5xxx -et, valamikor Alpi mutatta, hogy ha az Asrock B350m Pro4 -be beflasheled a B450m-Pro4 biosat ( a ket lap 1:1 -ben ugyanaz ), akkor mukodik ; lattunk egyeb keresztflashelessel letrehozott erdekessegeket, es ment a buli. ( talan Jokeph probalta ki az Asrockban Asus ( vagy forditva ) biost ? ) -
Devid_81
félisten
válasz
Kicsit keson jutott eszukbe, hogy nem kellene megsem szivatni a legelso AM4 lap tulajokat.
De legalabb fogalkoznak vele, most mar hivatalosan. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6224 üzenetére
> az LGA miért tesz lehetővé.magasabb pi sűrűséget?
> Tüskék mindenképp lesznek, csak az alaplapból jönnek ki, nem?
> Ez így elsőre vetítésnek tűnik.csak ennyit tudok :
"It is worth noting that this sort of socket, like the old Socket F, means that the bottom of the Zen 4 processors will be nothing but contact pads. The use of an LGA socket means the pin density is defined at the socket level, rather than on the processor, and it’s easier to design a socket with a higher pin density. But the pin-only rear means that some of the power circuitry for the chip will be both in-package and on the top, which is handy given that AMD is also showcasing what the CPU will look like." https://www.anandtech.com/show/17152/amd-cpus-in-2022-ces
-
válasz
Petykemano #6218 üzenetére
Ezeket én sem értem sosem, főleg, hogy általában drágábbak, mint a box verziók.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6218 üzenetére
Gondolom a kulcsszó a mennyiségi kedvezmény....
-
Thrawn
félisten
válasz
Petykemano #6209 üzenetére
Ahogy fentebb S_x96x_S idézte, 45%-kal több szilíciumot kell felhasználni és megmunkálni egyetlen CPU chiplethez.
5800X: 449$
5900X: 549$Ha azt feltételezem, hogy egy 5800X árának fele a CPU chiplet, a másik fele az I/O die, tokozás, IHS stb, akkor:
5800X3D: (449/2) + (449/2)x1.45 = 224.5 + 325.5 = 550$Ehhez még hozzájön a 3D felépítés költsége és a strukturális szilíciumé, bár gondolom utóbbi elhanyagolható. Vészesen közel van az 5900X árához ha jól kalkulálok. Annakidején én inkább vettem 2600-at, mint 1700-at mikor egy árban voltak, pedig ezeknél még nem volt akkora IPC ugrás, mint az utána érkező két generációnál. Ebben az esetben viszont mindenképpen az 5900X felé hajlanék, mert 3D cache ide vagy oda, többet hozna általánosságban a konyhára még egy fél proci (+4 mag 8 szál) mint +32 MB cache.
Persze ha valaki csak és kizárólag játszik és mindenáron a leggyorsabb AMD procit akarja megvenni hozzá, akkor összeraktak neki egy olyat, ami 4 mag, 8 szál és 300 MHz hátrányból indulva is ezt produkálja:
AMD Ryzen 9 5900X 12 core up to 4.8GHz (3.7GHz base)
AMD Ryzen 7 5800X3D 8 core up to 4.5GHz (3.4GHz base)Gondolom van más alkalmazás is a játékokon kívül ami profitál a több L3 cache-ből, de valahogy ezt nem láttam, hogy nagyon reklámozták volna.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6209 üzenetére
"ha esetleg az 5800X kurrens árával összevethető lenne (~$350), akkor a ki venné meg kérdés pontosan annyira lenne érvényes itt, mint korábban"
Egy ponton sántít a kérdés. Én személy szerint 3600-ast vettem 2700(X) helyett, de az 5600X is szvsz jobb vétel a 3700X-nél. Mégpedig, mert a két mag hiányát kompenzálja a magasabb órajel és IPC. A V-cache esetén ez nincs így. Bizonyos kódok lehet gyorsulnak vele akár extrém esetben 40%-ot is, míg más kódokban akár lassul is, mert az órajel nincs meg, a magas cache találathoz pedig elég a szintén méretes 32MB alapkiépítés is.
Ebben a kérdésben én biztosan a sima 5800X-ért mennék, ha éppen annyiba kerülne a képzeletbeli 5600X3D is.És valószínűleg az AMD haszna is magasabb lenne az 5800X-en.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6207 üzenetére
Akkor valami csel van itt, ez a tippem, meg ezek jonnek:
5900X3D@4.6GHz
5950X3D@4.7GHz -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6199 üzenetére
"And besides, both Intel and Nvidia have far higher margins but neither has abandoned the low end."
Ezzel az a gond, hogy GPU téren az AMD is hozott kicsiket. CPU fronton viszont nagyon nem jó ötlet szerintem az Intelhez mérni, utóbbinál nyilván sokkal komolyabb tervezési, gyártási, anyagi kapacitások vethetőek be, ugye erre utal, hogy már a rajtra volt 4-féle Alder lapka variáns. Asztali piacra egy 8+8-as és 6+0-s [link] , mobil piacra pedig egy 2+8-as, 6+8-as [link] . Ehhez képest a pirosak egy generációban jó, ha egy asztali chipletet és egy mobil APU-t tudnak hozni. Azt gondolom, figyelembe véve a két cég piaci helyzetét és erőforrásait, valamint egy lapka elindításának rendkívül magas költségeit a modern gyártástechnológiákon, ez is szép az AMD-től."de az, hogy nem is keresett alternatív kapacitás-forrásokat olcsóbb termékekhez az már arra utalhat, hogy elengedi az olcsóbb termékekkel szerezhető piaci részesedést a magasabb margó és a magasabb részvényárfolyamokért cserébe."
Vagy egyszerűen csak arra is utalhat, hogy nem akar költeni olyan termékekre, amik már a megjelenésükkor sem lennének versenyképesek. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6193 üzenetére
"és frekvencia regresszió ott már túl nagy lett volna"
Szvsz ennyire nem fogyaszt sokat egy gyorsítótár. Főleg, hogy spórol is a fogyasztáson, amikor nem a ramokból kell előszedegetni az adatokat."akkor igazán kiadhatták volna 6 magos verzióként is"
Ott valószínűleg a költség lett volna túl nagy, ezt írtam is korábban, hogy inkább felsőbb modelleken tűnik nekem ez reálisnak."A Zen4 eléggé készen levőnek tűnik"
Épp ez is lehet a magyarázat. Ha jól haladtak a Zen4-el, akkor felesleges lett volna késleltetni egy köztes generációval. A Rembrandt esetén kihozták, mert ott mobilra úgyis kellett a versenyképességhez egy új lapka kicsit erősebb IGP-vel, magasabb órajellel és jobb órajel kapuzással."De hogy a malacoknak a Zen3D-ből is csak egy sku jut annak szerintem a Milan/Milan-X-re való kereslet lehet inkább az oka"
Vagy ez, vagy a költségek.Az Alder verziók elég erős ár/értéket hoztak, azok ellen nem tűnik jó ötletnek bevetni egy költségeket jelentősen növelő, kapacitásokat foglaló, de a teljesítményen általánosan akkorát nem dobó technológiát. Így is mindenki egy olcsóbb 5600X-et követel, nem mégdrágább 5600X3D-t.
"Ugyanakkor nem érzem azt, hogy maga a termék olyan nagy port kavart volna."
Nem kavart nagy port, hiszen leginkább olcsóbb gépekbe került, ugyanakkor ott azért lehetett pár igen jó review-t olvasni főleg az 5500U ár/érték arányáról.
Bennem személyesen Renoir tulajként az kavart egyébként nagy port, hogy míg az asztali variánsok tudták, a mobilból kimaradt az a pár fontos funkció, és ez sehol nincs világosan leírva, így bennem is csak utólag tudatosult, mikor pár dolog "furcsán" működött a már kezemben lévő laptopon az asztali 3600-asomhoz képest, és úgy nem volt túlzottan kellemes meglepetés egy 1000+ eurós gépnél. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6194 üzenetére
7005 "Turin" azzal a laza 256maggal
Csak nezem a tablazatot kozben, ugyan 600W (magonkent 2.34W) de nah...brutalis szamitasi teljesitmeny. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6187 üzenetére
> Ez eléggé intő jel arra, hogy nem lesz 6000-es széria,
> vagy a zen4 lesz 6000 és nem 7000.Szerintem itt a stratégia kérdés, hogy a ZEN4 startjára tartogassák
a gyártói és mérnöki kapacitást ( ~ puskaport) ..
vagy elaprózzák a ZEN3+ -al ;
Én például elképzelhetőnek tartom, hogy a 6000-res/ZEN3+ behozása a roadmap-be akár 2-3 hónappal is késleltetheti a ZEN4 bevezetést.
Vagyis valamit be kell áldozni.
Egyenlőre az ALL-in ZEN4 stratégiát játszák az AMD vezetői - és ezt a döntést valószínűleg már fél éve meghozták.
Az Intel a Gen5/CXL -el nagyon nyomul - amire minél hamarabb válasz kell.
Vagyis itt megint azt látjuk, hogy a stratégia zsíros szerver piac (ZEN4) miatt beáldozzák a rövid távú DIY Desktop piacot.
Persze azért remélem, hogy ez a döntés a Desktop ZEN4 platform bevezetését is felgyorsítja - vagyis nem lesz hiábavaló áldozat.RIP 6000 desktop...
-------amúgy az is elképzelhető,
hogy a ma bejelentett mobil 6800 -as APU széria -
már 7800G- néven érkezik - ősszel az AM5 lapokba.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6178 üzenetére
> how a processor like this will be welcomed into the market."
udvarias megfogalmazása annak,
- hogy nincs minden még kész,
de akkora a piaci nyomás, hogy valamit ki kell hozni.
- és drágán fogják adni .. és a piac alapján majd igazitják/csökkentik az árakat.
- Az OEM-ek is ezt kapják ..ha tágabban értelmezzük
- akkor a piac fogalmában benne van az Intel is.
- és minden összefügg mindennel.Jelnleg az 5800X a legkelendőbb proci
( db szám ; mindfactory stat ) alapján - emiatt itt várható a legnagyobb kereslet. És az Intel itt tud legjobban kárt okozni ...A többi X3D procit még nem döntötték el ..
- mert sok legózási lehetőség van
- és nem mindenhol jön ki az előnye.
- mert még tesztelik.pl a 16 és 12 magos procikat ki lehet hozni
a.) 2db X3D chipletből
- de itt lehet, hogy megint csökkenteni kell a Ghz-et.
b.) 1db X3D + 1db normál chipletből.
( vagyis asszimetrikus architektura és szoftvert kell optimalizálini) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6175 üzenetére
>> Ryzen 7 5800X3D
> Az az AMD (4|5)00 Series az alaplapi chipsetre vonatkozik ugye?valószínüleg.
--------------------
AMD CPUs in 2022: Zen 4 in Second Half, Ryzen 7 5800X3D with V-Cache by Spring
érdekes kérdések az AT-es cikkbem:"""
Why only Ryzen 7, not Ryzen 5/Ryzen 9? Because this is a new project for AMD, they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market. A lot of users (myself included) expected AMD to go all-in with a big 16-core version, however anything Ryzen 9 requires two chiplets, and adding the extra V-Cache does require an extra cost in silicon and packaging. During a semiconductor shortage, I was told that this is the best way to get it into the hands of many people while also not in the super high-cost bracket. It also means one single unified 96 MB of L3 cache, without having to deal with two chiplets worth which might not be optimized immediately. Future versions of V-Cache on next-generation products may be expanded to other Ryzen members of the family.
The frequencies are lower than the regular 5800X? The cache does add a few watts to the power both in terms of idle and load. Rather than bin a stricter chiplet, the decision was made to reduce the frequency a little, but still allow overclocking. The chip, while listed at 105 W, still has the 142 W package power tracking for motherboards that support it.
Who is this chip for? The focus is on users playing video games over anything else. The extra cache is meant to help with communications with discrete graphics cards, offering additional performance above the regular R7 5800X. Productivity workloads are less likely to be affected, and for those users the regular Ryzen CPUs are expected to be better. The Ryzen 7 5800X3D is designed to be the ‘World’s Fastest Gaming Processor’ (when compared to the 5900X and 12900K).In terms of those performance metrics, AMD is quoting:
- From 1.0x to 1.4x at 1080p High vs Ryzen 9 5900X + RTX3080 (15% average)
- From 0.98x to 1.2x at 1080p High vs Core i9-12900K (DDR5) + RTX3080
"" -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6170 üzenetére
Pedig mintha lett volna olyan AMD szabadalom, hogy bizonyos magok plusz utasításokat tudnak.
Ez lenne a logikus, azért teljesen felesleges külön magokat dedikálni, hogy csak egy korlátozott perf/watt tartományban dolgozhassanak, ezt ma is bármi meg tudja oldani FW/SW oldalról. Abban van jelentős takarékossági lehetőség, ha különbözőképpen optimalizált magjaink vannak, pl. lásd ARM oldalon az A5 és A7 magok különbségét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Call of Duty: Black Ops 6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Háztartási gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Bower & Wilkins px7s2 garanciával eladó.
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Eladó Lian Li O11D MINI-X gépház
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest