-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
-Skylake- #39673 üzenetére
Fordítsuk meg. Mire nem elég otthonra 24"?
21"-os iMac-el is nagyon jól elvoltam, és most a 24"-os monitoron is teljesen jól elvagyok. Így is az íróasztalom szélességének 2/3-a monitor. egy 27-es még elférne, de minek?!
Böngészés, levelezés, zenehallgatás, ... minden megy és nem érzem "beszorítva" magam, minden elfér. -
madgie
titán
válasz
-Skylake- #39671 üzenetére
Az a baj, hogy szegény Ultrafine 5K úgy néz ki, mint egy krumpli. Nekem is az a bajom, hogy van egy régi 2017-es iMac 27-em, ami már munkára (videót vágni) nagyon soványka, így egy 16-os M1 Pro-n dolgozom (de előtte volt M1 Air-em is), néha viszont tök jó lenne a MBP amúgy zseniális, de fizikailag azért mégse túl nagy kijelzőjénél nagyobb felületen megnézni a dolgokat, így most bolond-módon másolgatom egyik Macről a másikra, amit meg akarok nézni nagyban.
Nem tudom, ha megszokja az ember a HiDPI-t az Apple-nél, rosszul esik neki, ha nem optimális kijelzőn néz szinte bármit... és ezért is esik rosszul, hogy baromi drágán méri az Apple az egyetlen normális variánst erre, a 27" Studio Displayt... a feléből vettem 65" Mini LED tévét, ami ugyan "szőrös" képet ad macOS-en, de bakker, csak egy mini LED, nem egy ezeréves mezítlábas IPS panel, amit ugyan szép csomagolásba raknak, de nevetséges árazással.Szóval nem tudom most mire cserélni az iMac-et, azon érem el az archív dolgokat, meg pl Plex szervernek is jó, de ha meló van, már dugdosni kell ide-oda egy Samsung T7-est, mert az "öreglány" megfő a 2023-as videós igények alatt.
-
válasz
-Skylake- #39673 üzenetére
~42” vagyok uhd felbontáson 1:1 skálázással. Teljesen élhető, bár windowsra váltva szebbek, olvashatóbbak a szövegek ugyan ebben a felbontásban és skálázással. 120hz még nekem nincs, mert monitorban drága és nem a legjobb, tv-ben ami ajánlott lenne (oled mindkettő esetben) pedig nincs usb-c és vagy displayport. A hdmi2.1-es csatolóval ellátott macek pedig nekem nagyon drágák. Így maradnak a mostani monitorok (még egy darabig)
-
-
-
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #39219 üzenetére
Az LG elmehet a busba egyebkent, a nevezektannal. Az Apple arult korabban LG UltraFine 5k-t (ezt az itthoni boltok is arultak), annak az elso tipusa volt a "27MD5KA". Ez nem volt jo, ahogy sokaknak, ugy nekem is csereltek "27MD5KB"-re. Ez egyebkent, alig volt olcsobb, mint most a Studio, elvileg $1399 volt az ara, tehat 200 dodo az elteres. Ez discontinued lett (nem csak az Applenal, de az LG-nel is). Azt tudom, hogy ebben tenyleg az a panel volt, ami az iMacban is van.
A MediaMarktban arult tipus az "27MD5KL", ezt arulja az LG az USA-ban is, "szinte" ugyonannyiert, mint korabban. Azert szinte, mert az $1299-es ara, egy szazassal olcsobb, mint korabban volt az UltraFine 5k.
Szerintem, tovabbra sem para, ha ennel a monitornal 200-300 dodoval dragabb az Apple monitora (marmint 200 ugye a regihez, es 300 az uj UltraFine-hoz kepest).
Itt inkabb ujra az lesz a kerdes, hogy az USA netto 1299-es monitor, ami jelenleg ~450k forint, es az USA netto $1599-es monitor, ~555k forint, abbol hogyan lesz az MM/Alza es a tobbiek uzleteben magyar brutto 400k alatti ar, illetve, miert lesz az Apple ara itthon brutto 765. Nyilvan koze van ahhoz, hogy amikor megallapitottak a 765-os arat, akkor eppen rekordokat dontott a dollar, az eurohoz kepest, a forint ehhezk epest lathatatlan porszem volt.
A dollaros ar szerintem rendben van, marmint, ha ugyonazzal a szemuveggel nezed az arakat, amilyen szemuveggel megveszed az iPhone-t, iPad-ot es a Mac-et.
Viszont rohejes, hogy igazabol nem jovok ra, hogy a "27MD5KL" az miben masabb, mint a "27MD5KB".
A magyar arak egyre inkabb elszakadnak az ertelmes valosagtol. Lassan kb semmit nem eri meg itthon megvasarolni.
-
madgie
titán
válasz
-Skylake- #39190 üzenetére
A "régi" 27-es iMac kijelzőn kívüli részét az M2 Pro Mini is simán kiváltja, de maga a kijelző valóban a Studio Display-re marad, ami hát, izé... meg a lónak a micsodáját, azt fogok én azért annyit fizetni. Még ha Mini LED lenne, oké, de így, egy mezítlábas LCD-ért...
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #39190 üzenetére
200 dodoval olcsobb a Studio Display, mint a legolcsobb 27"-es iMac volt. A nem retina idoben, pedig 400 dodo volt az elteres, a TBD es az iMac 27" ara kozott. En nem latom ezt veszesnek. Szerintem ez rendben van. A kis es a nagy iMac kozott $400-$500 szokott lenni. Mivel a 24-es ugyonannyiba kerul, mint elotte volt a 21"-es, igy gondolom $1799-$1899-ert ugyonugy beleferhetne egy nagyobb iMac. Ha noveli a kijelzot a pletykalt 30"-ra, akkor teljesen realis egy $1999-$2099-es ar.
Szerk: A Studio Displaynak egyebkent egy baja van, nincs rajta downstream port. A TBD-n van, igy 2 TBD lancba dugva radughato az MBP-re. Az MBP-re meg ugye 1 kabel kell. No, ezt nem tudja a Studio. Mondjuk a TBD-hez 3d nyotattam magamnak muanyagelemet, amibe bele van dugva egy magsafe-USB-C es egy TB2-TB3 adapter, igy "virtualisan" ez egy dugo, ugyonezzel az adapterrel a 2 Studio is bedughato lenne. Clamshell MBP-t hasznalok TBD monitorokkal, lancbakotve. De itt is az a fo gond, hogy senki se tudja, hogy a TBD meddig fog menni. Identol "Vintage" a monitor, tehat barmikor kidobhatjak a supportot az OSX-bol, es onnantol, volt monitor, nincs monitor.
-
Krethx
aktív tag
válasz
-Skylake- #39016 üzenetére
#39020 agyhalal
Egy kis kiegészítés.
Ha pkg-ból telepítünk akkor még keletkezik egy *.Bom és egy *.plist fájl.
Pl. ha MS Office-t lepucoljuk és újra telepítjük azt jelzi hogy már fent van. Ha törlöm a Bom és plist fájlt akkor már nem jelzi. Itt található:
/private/var/db/receiptsEgy másik hasznos dolog.
Viszont itt ki kell kapcsolni a Integrity Protection-t. Amit csak Recovery Mode-ból lehet.
Terminal:
Elellenőrzés hogy aktív e vagy nem:
csrutil statusKikapcsolás RM-ből:
csrutil disableBekapcsolás RM-ből:
csrutil enableEgy adott programot lehet figyelni is. Mit ír és olvas. Ezzel is találhatunk olyan Folder-t ami törölhető vagy azon belül.
Terminal: (Itt a program Task nevét kell megadni. Mert eltérhet a falj nevétől.)
Pl. sudo opensnoop -n ForkLiftMitán végeztünk kapcsoljuk be az Integrity Protection-t. Bár nálam ki van kapcsolva.
-
-
vadkörte
addikt
válasz
-Skylake- #38841 üzenetére
Egy hasznos célt tudnék ezzel a géppel elképzelni. Feltéve ha nincs szétcsapva és nem csöpög belőle a sza... trutymó. Szétszedni, kitakarítani, felimádkozni rá az utolsó RÁ való OS-t (OS X 10.7) Aztán eladni (odaadni) egy gyűjtőnek, akinek pont ERRE van szüksége.
#38842 Truman bírom a lomisokat mert tényleg képesek összeszedni minden szart, bízva abban, hogy találnak rá egy még náluk is nagyobb balekot. Aztán az ilyen "értékek" általában a közeli erdőben végzik illegális hulladékként.
"Jó lesz a gyerekeknek jáccani' tezsvírem'! "
Jó, hát ha a kis Kevinkének, vagy Hoszéármándócskának "kell" az más. Ezesetben adok neki kb 2 hetet, mielőtt kinyírja (ha szerencséje van, csak a gépet) -
Truman
senior tag
válasz
-Skylake- #38841 üzenetére
Ez engem is őszintén érdekelne mit akar vele a tulaj, szóval már ketten vagyunk ezzel a kérdéssel. Hozta hogy csináljak vele valamit (mert akkor még be se tudtak lépni jelszavas volt. 10 perc keresgélés után már találtam leírást, amivel sikerült kiütni a jelszót.)
De én már akkor is mondtam neki, elavult semmire nem jó. Idézem mint mondott: "Jó lesz a gyerekeknek jáccani' tezsvírem'! "
Engem meg egyszerűen csak érdekelt, jó mulatságnak tűnt elvállalni. Utána vérszemet kaptam, "hogy akkor is megcsinállak te szemét!"Most fent van a Windows 7 32-bit. A driverezéssel se kellett sokat szórakozni mert egy packben volt az egész a Apple -nél. A Firefox megy, a Youtube 480P -ben csak nagyon enyhén akad.
-
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #38835 üzenetére
Csodás dolog (általánosan) az emberi nyelv a kommunikációban, mert a szavak és jelentéstartalmuk napról-napra egyre gyorsabban változnak (főleg egyeseknél), ember legyen a talpán aki ezt követni tudja… s eképpen egy eszköz esetében a ‘téglázás’ ma már azt is jelent(het)i (fentiek alapján), h ‘az eszközt az elvárt működésbe hozásra - megfelelő tudás hiánya mellett nem használhatóvá tenni’. Tehát a fenti példa alapján, ha szélsőséges esetként pl lemerited a telefonod, és nem tudod h hogyan kell bekapcsolni, akkor egyből ‘tégláztad’ a készüléket.
(Korábban a ‘nem javítható’ állapotot hívták téglázottnak.) -
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #38727 üzenetére
Részben igazat kell adjak arra, hogy a Fórum használata nem tökéletes. Viszont fel kell nyissam a szemed, és rávilágitani, hogy soha nem is lesz az. Mivel nincs tökéletes ember, aki tökéletesen használna egy produktumot, a tökéletesen defniált szabályok mentén. Innentöl pedig kisebb-nagyob kilengések mindig is lesznek az általad elképzelt Fórumhasználattól.
A kulcsszó a tisztelet lenne itt is.
Elsö körben a látogatót tisztelve azzal, hogy az összefoglalóba betenni azt ami hiányzik (ha nem egyböl, akkor updatelve idöröl idöre), és ha vki kérdezni mer olyat ami ott fellelhetö, akkor odairányitani - mindig - hogy mindenki tanuljon belöle.Második körben ha az elsö nem müködik, akkor ha vki mégis olyat kérdez, ami neked egyértelmü, de neki nem, akkor nem flegmán válaszolni, hanem kulturáltan, és nem fricskázva odabökni a másiknak. Vhogy nyugaton ez a fajta tisztelet egymás felé még mindig müködik, Magyarországon eléggé kiveszendöben van, most ne menjünk bele miért.
Harmadik körben alternativ megoldásokat mutatva a google egy szuper jó dolog - nem hiszed el, én pl minden nap használom - de igenis vannak esetek (kismillió), amikor a sok google találat között nem biztos hogy pont a számodra pont legrelevánsabb jön szembe. A fenti kiragadott esetre ez nem biztos hogy igaz, de általánosságban irtál, igy általánosságban kell válaszolnom rá.
Szóval ahelyett, hogy a szócséplés menne, egyszerüen elengedhetted volna a témát azzal, hogy kedves user(ek - mivel nem egyedül én kérdeztem), Google a te barátod, és ha mégse a barátod, akkor és csak akkor gyere ide olyat kérdezni, ami amúgy az összefoglalóban sincs benne, de olyan piti dolog, hogy fölöslegesen pazarlod a virtuális tintád itt.
És végül: mindezekkel valóban egy sokkal kisebb tartalmú, de hasznosabb fórum keletkezne - ha ez lenne a cél. De ha a célod csak a releváns és helyes információ megtalálása, attól még a sok idelátogató user emberi lény és nem tökéletes - ezért vissza és vissza fog jönni igenis újból megkérdezni, (hiába talált rá megoldást) mert emberi visszacsatolásra van szüksége, és nem csak egy automatizált gépi válaszra. Persze nem minden esetben, de sokszor tapasztalni.
#38728 Syl
Részemröl nincs több kérdés ezügyben - Korrektnek és kulturáltnak kell lenni, és nem problémázni egy szakmai kérdésfeltevésen... azért van a Fórum ! -
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #38601 üzenetére
Akkor vissza megyek az elejére.
Elsőnek is jelenleg van egy 2018-as Mac minim és egy LG42OLED TV amit monitornak használok csak nem tvnek. Plusz most is van egy TP link USB 3.0 ás elosztóm kell a régebbi külső vinyóknak és az egérnek is én a hangtalan Logitech egérre esküszök 2 évente veszek egyet..VAn MX Master 2-es is de nem használom .Plusz még ha kell innen tudom tölteni az Iphonet is és ha kell így dugom gépre is.
Az USB elosztó ezért kell.Jelenleg simán HDMI van csatlakoztatva a TV a Mac Minihez. Tökéletesen működik is vele minden. Most vettem egy új M.2-es SSD 10 GB/S házban amit ugye a Mac Minibe dugtam. Ezt a felállást szerettem volna átvinni egy Macbook Airre és az LG OLED tv monitorra. Mivel eladtam a 2018-as 12,9-es Ipad Promat így azt hittem ,hogy ki tudom váltani majd egy Macbook Air M1 essel ha kell akkor csak lehúzom és viszem is magammal.
És akkor nem kell külön egy Ipad .
Megnéztem nekem 780/750 van meg ha a Mac Minit wifin használom. De volt ennél gyorsabb is régebben .
A HDR azért kell ,hogy az egész rendszert azon tudjam nézni az OLED TV-n nem csak egy Filmet akarok rajta nézni .
Láttam én is a HDMI kábelt ami tudja a HDR10 is és USB-C is ,de akkor meg nem tudom hova dugni az ÚJ M.2-es SSD-t mivel a sima 50 ezer alatti Hubokon nincsen plusz USB-C 10 GB-es egy darab se sajnos. Mivel csak 2 USB-C portja van a Macbooknak sajno ha legalább 3 lenne akkor már jobb lenne a helyzet és csak egy HDMI kábel kellene és minden működne szépen. Meg a net miatt nem terhelném a wifit se és a Macbook wifijét se folyamatosan ezért gondoltam a stabil kábeles netre. Főleg ,hogy torrentezésre is hasznélva van így állandóan megy a MAc Mini is és menne a Macbook Air is.
Tudom iagzad van ,hogy mások ,hogy használják meg ergo nem erre lett kitalálva ,de gondoltam meg tudom esetleg oldani a Satechivel is ami majdnem sikerült is. Írtam a gyártónak is de semmi válasz azóta se.. Hogy tudja e a HDR 10 et vagy sem...
Hátha így már világosabb a történet és érted a dolgokat mit miért szerettem volna . -
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #38588 üzenetére
ttps://support.apple.com/hu-hu/HT210980
Ez a leírása a HDR10 nek.
Amúgy most csak egy M.2-es 1TB SSD vettem 10GB/S házzal ,de ha majd normálisabb áron lehet venni akkor veszek gyorsabb Thunderboltos házat de azok most valamiért rohadt drágák lettek legalábbis itthon.
Az a része persze elég lenne a 10GB/S USB de olyanok sincsenek az olcsóbb 50 ezer alatti HUB-okban.
Ezt akartam külön a Macbbok másik Thunderboltjára kötni de így ebből se lesz semmi ahogy elnézem. Csak ha inkább veszek egy MAc Mini M2Prot azon ugyan ezek a kivezetések meg vannak mint a mostanin plusz legalább tudja a HDMI 4K 120 hz-et is. Ha már a sima M2-es azt se tudja. Meg az nagyobb tárhelyes 512-es plusz 16 GB Ramos is alapból de ugye 590 ezer a legolcsóbb helyen is.Plusz kellene akkor még egy Ipda Air 5 is (ami normális) 300ezer és már egyből majdnem 1 milla..Egy tok ide egy kijelző fólia és meg is van az 1 milla.. -
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #38586 üzenetére
Értem . Az ugye legalább 120-170 ezer ahogy elnézem amin van HDMI is normális nem csak 1.4-es , akkor meg inkább vissza viszem a picsába a Macbookot. Nem fogok egy fél Macbook árát egy dokkolóra költeni. Csak ezt az egy dologban bukott el a Satechi ezek szerint. Amúgy minden meg volt rajta. Mivel szerettem volna fejleszteni az M1 M 2 vonalon .Szerettem volna megúszni 450 alatt mindent. Majdnem sikerült is. Ha elutazok pld akkor hordozható lett volna.. Amúgy csak Internet 2 DB 3.0-a a töltés PD keg egy kurva HDMI ami tudja a HDR-t is ennyit szerettem volna elérni .
A Apple gyári leírásban a HDR 10 re vonatkozó résznél van írva , hogy a gép tudja és ehhez pld a saját HUB-jukat ajánlják. Azért nem értem az USB-C részt amit írtál a 18 GB/S hogy a gyári akkor az 3.2-es lehet.? A gyárin van egy USB 3.0 ás is azt akartam összekötni a TP link USB elosztómmal . És abba dugni egy átalakítót ami USB 3.0-ás és Ethernet. -
-
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #38584 üzenetére
Értem . És mi van az Apple által gyártott HUB-al amit a leírásuk alapján tudja a HDR10-et és ezt ajánlják hozzá. Ő mivel tud többet mint a Satechi? És nála működik is elvileg ugye láttam róla Youtube videókat.
https://www.apple.com/hu/shop/product/MUF82ZM/A/usb-c-digit%C3%A1lis-av-t%C3%B6bbportos-%C3%A1talak%C3%ADt%C3%B3?fnode=56c2adefbc74fd4a52c79f9a1b74568bd4ce8f8d48022412cc09d45d8cdc19e3f92c2e21010f39b684808968a3c3f8a1ca49dc0ba85b0413b073ea4f72f35429fc4c35ed5ce41f7e8b7481fad203cc299248957bd9bd459ecaa29a209440450a
Csak ha ezt megveszem és még működik is , akkor van lehetőség ,hogy az 1 USB.3.0 ját tovább osszam egy TP Link USB 3.0 -ás elosztóval? Plusz ha veszek egy Ethernet -USB 3.0 ás átalakítót akkor tudja majd azon az 1000 -es netet a Macbooknak továbbítani? Mert jobban bízok a kábeles stabil netben mint a wifiben.
Szerinted ez működik így majd?
Az apple átlakítóba a HDMI - Az OLED TV meg a töltő USB-C meg az 1 USB A 3.0-jába bedugva a TP link USB elosztó . Amibe egy USB-EThernet 1000 -es net dugva .
Hogy szabadon tudjam hagyni a Macbook Air 1 Thunderbolt csatiját a külső SSD-nek ami így max sebességgel tudna menni..
Legalább azért ebből adtak volna 3 at ... -
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #38582 üzenetére
Figyu már!
Leírtam a korábbi hozzászólásaimban de most pontosan leírom a nevét.
Satechi USB-C Multiport V2 a neve (Tudja a 4K 60 hz-et) amibe dugom a HDMI-t és a táp USB-C is . És tudja is a 60 hz 4K-t azzal semmi baj nincsen csak a Nagy Dinamika tartomány nem jelenik meg a Macbook Airen sajnos. És ahogy elnézem a tv beállítását kb akkor ad HDR-t ha azt érzékeli ,hogy az jön mint a Mac Mininél. Vissza fele nem találom ,hogy valamit is be tudnék kapcsolni előre a tv képmódjánál vagy a HDMI -nél ami a HDR re utalna..Ezért akadtam el a dologkban már írtam az OLED topicba is de még nem kaptam semmilyen választ sajnos..
-
-
freelanced
addikt
válasz
-Skylake- #38466 üzenetére
Köszönöm.
Miben nyilvánul meg egyébként, hogy jobb az M1, napi használatban ezekre a tevékenységi körökre? Mármint gondolom pár évig még úgy is támogatva lesz az Intel, illetve jelenleg kiszolgál az i3, nem végzek nagyon processzorigényes dolgokat. A keretbe jelenleg a 8GB modell férne be, szóval ha az nem elég semmire, akkor lehet, hogy érdemes várnom. Inkább a RAM szokott fogyni mintsem a processzor kevés.
-
vadkörte
addikt
válasz
-Skylake- #38423 üzenetére
"marmint szarmazik e hatranyod abbol, hogy konkretan a gyartotol vasarolsz ?"
Meggyőztél...
"m1 16/256 arban azt mondod ugyan az mint m2 16/512. ez komoly kerdes vagy valami trollkodas ? milyen racionalis ok szol az m1 mellett az m2 elleneben?"
Semmi trollkodás nincs benne. Az apple.hu-n a 16/512-re konfigurált Mini 499E JMFt, az M1 16/256 kb. félúton volt utoljára mikor pár napja néztem. Az istyle-on a 8/512 439E, 16GB-os már nem is elérhető. Látom, azóta az árak elkezdtek lefelé menni. Semmi ok nem szól számomra már az M1 mellett. -
cigam
titán
válasz
-Skylake- #38394 üzenetére
Leesett hogy mit nem értesz. Ez egy 2012-es mini-be épített Samsung860pro mérése, nem az új minié.
Csak azt akartam kihozni az egészből, hogy hiába fitymákolják az új mini 1chippes SSD sebességét, az soxorosa egy 10 éves gépnek. Vagyis ez a "lassúság" is előrelépés.Az írás nem tudom mitől ilyen lassú, sztoasztikus, az olvasás mindég 500 körül van.
-
cigam
titán
válasz
-Skylake- #38390 üzenetére
A BlackMagic Speed test programjával mértem. Elképzelhető, hogy éppen mást is csinált a gép (pl. indexeket), Volt olyan tesztkör aminél felmegy 140-200-ra is. Egy Samsung860pro van benne.
hkari
Ez elég relatív, mert ha úgy nézem, 10x/3x gyorsabb mint a jelenlegi
Ehhez képest hatalmas teljesítmény ugrás a 256-os verzió is. Nem beszélve a többi komponensről pl CPU teljesítmény, vagy a friss ropogós OS,...
Ehhez képes nem biztos hogy megéri a felárat az, hogy _számomra_ csak benchmarkban kimutatható sebesség előnye legyen. Egy dokumentum írásakor, internetes stream hallgatásakor/nézésekor, böngészés közben, vagy a Fotók alkalmazásban nem hinném hogy érzékelhető sebesség difit tapasztalok. Szóval hacsak nem hatalmas fájlokat mozgatok az SSD-n belül (Mert a hálózat, USB sebessége úgyis megfogja), nem látom előnyét, _számomra_ a mindennapokban.
Eddig is inkább csak sw-es korlátokba ütköztem. Nem fut a legfrissebb OS verzió, jópár program már újabb rendszerekhez kötődik, nem kezeli a webp formátumot a Safari,...
A fizikai kiépítésében egyedül a néha-néha felpörgő ventillátor zavar. Lehet várok még pár hónapot (évet?), és megvárom a ventillátor nélküli kiadást(ha lesz ilyen). Mert ha az Air-nél meg tudták oldani, a mini esetén sem lenne nagy kunszt.Viszont olcsóbb is lett, aminek ez az ára. Akinek van pénze, és fontos, hogy ~1,5-2x gyorsabb háttértára legyen, az megveszi azt. Nem kell mindenkinek versenyautóval munkába járni. Plusz nekem mint csóró panel proli, kézzelfogható közelségbe került egy új mini.
-
Vasti74
senior tag
válasz
-Skylake- #38334 üzenetére
Hogy érted?! A látásommal nincs baj... Az elveimmel viszont - talán ;-)
Mindegy, én már el is felejtettem a dolgot - becsomagoltam az iMac-et, és megy vissza a feladónak.
>25 éve linuxot használok, emellett 20 évig informatikus voltam (szervizes és Novell - linux rendszergazda, de az már rég volt ;-) , viszont mással foglalkozok jó 10 éve, és úgy érzem hogy öreg vagyok már egy új rendszerrel szórakozni...
Azt hittem érdekelni fog, de inkább csak idegesített ;-)Mindenkinek köszönöm a türelmet, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
válasz
-Skylake- #38315 üzenetére
Mi a baj a weboldal nevével? Jaj, akkor a Gimp-et sem töltöm le soha többé a gimp.org oldalról, mert benne van a termék neve, meg hogy org, tuti átvágás ;-)
Nem tudom hány éves vagy, de régebben piszok sok weboldal címe így nézett ki: nem volt velük semmi baj, azok voltak, aminek látszottak ;-)
OK, semmiféle cégjegyzékbe nem néztem utána, hogy az említett oldal tényleg Samsung driverek reszelésére (vagy csak hivatalosan már nem elérhető driverek összegyűjtésére és közzétételére, mert ilyen is van ám) szakosodott-e, nagy hiba volt ;-)Ha szerinted egy almás fórumon segítséget kérni almás ügyben, és kb. fél órát ráfordítani egy általam először látott operációs rendszer alatt egy elvileg nem támogatott hardver életre keltésére "vergődés", akkor elnézést, hogy vergődök... De ezek a fórumok már csak ilyenek, tele vannak vergődőkkel, elvégre ez a fórumok célja, a vergődés :-)
...és köszönöm a konstruktív vergődésedet ;-)
-
CharlieDrop
veterán
válasz
-Skylake- #38267 üzenetére
szerintem jogos, ha ki tudod használni.
Évek óta van AppleTV-m, de mióta a hálószobában van csak nem hiányzik a napi médiafogyasztásból.
Persze látszik bennem a hiba, mert amit az Apple ökoszisztémában használtam az az AirPlay volt csak, minden más megvan a GoogleTV-n is. Sőt, nekem kicsit többet ad, mert itt van Kodi és böngésző is, a 24p meg nem hiányzott... -
CharlieDrop
veterán
válasz
-Skylake- #38255 üzenetére
oké, egyelőre nem volt szó többről, mint a multimédiás képességekről.
De oké, ebből a szempontból elfogadom.Viszont, ha nem akar HomeKitet, mint multimédiás képességek szerintem nem nagyon van értelme, hacsaknem tényleg nem akarod ilyen ökoszisztémába beletenni. Bár évek óta használok AppleTV-t, de csak butaTV-hez teszem, hogy pont felokosítsam és AirPlayt használjak rajta. Mióta lecseréltem egy normálisabb okosTV-re, nem látok ebből a szempontból semmi különbséget.
-
general
addikt
válasz
-Skylake- #38126 üzenetére
Persze, hogy tiszta, nem ma kezdtem én sem.
A torrent sebességet csak olyankor szoktam csekkolni, relevánsnak tekinteni, ha 10-20+ seedelő van legalább, de inkább több. És megint elismétlem, nekem korábban hackintoshon (Monterey) is lassú volt, ha windows ment a konfigon, maxon futott a sebesség, sőt, néha fölötte is fura mód, ha viszont macOS futott, mindig lassabb volt, akadozott, stb.
Most megint felteszem majd a qbit-et, adok egy esélyt neki, aztán kiderül. -
kkp900
senior tag
válasz
-Skylake- #38112 üzenetére
Szia! Az lenne a kérdésem ,hogy a Safariban ,hogy tudnék lementeni 100-300 megnyitott oldalt egyben , és utána megnyitni egy helyről egyben újra ? Erre nem találtam még megoldást. Tudom van a könyvjelző de ott egyessével kell lementegetni. Én meg egyben szeretném és utánna mikor újra szükségem van akkor megnyitni egyben így a Rammal is spórolnék kicsit mert megzabálja a 32 GB is egy idő után.Előre is köszönöm a segítséget.
Amúgy a vitára visszatérve én is egy külső SSD használok a torrentezésre. Plusz a billentyűzetben lehet jobb a Maces , én is azt használok egy Keybord 2-est. Mellesleg ha lenne LOGITECH magyar billentyűzettel ami meces az új aminek van háttérvilágítása is akkor azt venném meg , de mivel nincsen magyar így marad a az almás fehér. Egér fronton a gyári alma egy rohadt szar kényelmetlen fogású lassú 400 DPI fostalicska ,és nem is változtatnak rajta sajnos. Volt el is adtam gyorsan . MX Master 2-es egerem van , de ezt se használom már hanem egy sima vezetékes 6 ezer ft Logiteches vezetékes HALK egeret vettem mert már rohadtul idegesít a kattogó hang minden egérnél .Nem értem miért kell és egy fullos 30 ezer feletti csúcs munka egérnek is kattognia...
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #38080 üzenetére
Kb, igen. Illetve, elkepzelheto, hogy "kulso" segitsegre lesz szukseged. Pl. a SwitchResX -vel tudsz tetszoleges virtualis felbontast beallitani, tehat ha a rendszer nem ajanl fel ilyet, akkor ezzel, kezzel, letre tudsz hozni ilyen virtualisat, majd at is tudsz ra switchelni. En pl az MBP-n, a belso kijelzon, ezzel hasznalok 1920x1200-as virtualisat, retinaban.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #38071 üzenetére
Semmi technikai gond nem lesz a skalazassal, azon tul, hogy teljesitmenyt veszitessz*, valamint a nem egesz szamu pixeles oszthatosag miatt, nem lesz minden olyan eles es szep, mintha 1:1 vagy 1:2 lenne az arany, a logikai pixel es a fizikai pixel kozott.
A teljesitmenyvesztes pedig abbol fakad, hogy a rendereles, mindig a valasztott logikai felbontas 2x mereten tortenik, majd ezt skalazza vissza a meglevo fizikai felbontasra. Tehat ha 3000x2000 a fizikai felbontasod, es te 2000x1500 -as logikait akarsz rajta hasznalni, akkor 4000x3000-ben fog renderelni, majd ezt skalazza vissza 3000x2000-re. Az elesseghibak is ebbol fakadnak, mert 1:1 vagy 1:2 eseteben mindig jut pixel oda, ahova jutnia kell, mig mas esetben jonnek a skalazasbol fakado hullamos betuszelek, meg a tobbi, hasonlo dolog.
Ezert van egy "sweet spot"-ja a megfelelo monitornak. Ha a DPI megfelelo, a keparany barmi lehet, az OSX azzal siman elboldogul.
-
general
addikt
válasz
-Skylake- #38073 üzenetére
Maximálisan egyetértek veled, mert én is keresem a nekem kellő monitort és nem a 27” 5k az álom, mert én is szeretnék magasabb képfrissítés a 60 Hz-nél, de ez van. Ha tökéletes képminőséget akarsz, akkor a natív felbontás kell, 2560 vagy 5120. Az alom nekem is a 32”, de sokan mondjak YT-on is, hogy a 4K, pláne ebben a méretben nem tökéletes közelről. De az meg kit érdekel. 😄
-
válasz
-Skylake- #38074 üzenetére
Már majdnem írtam, hogy próbáld meg az LG monitorját, de a 60Hz miatt ez is kizárva. Én 2 ilyen monitort használok (egyet itthon, egyet munkahelyen). Anno 3 db 22" monitort váltott ki egy ilyen. Meg vagyok elégedve. Persze lehetne jobb feketéje, lehetne 120+Hz... figyelembe véve az árát és amit tud, szerintem nem rossz vétel.
M1-es mac mini esetén usb-c kapcsolattal vannak anomáliák, de HDMI-vel és display porttal is tökéletes amúgy.
-
general
addikt
válasz
-Skylake- #38071 üzenetére
Szerintem az UW monitorok sehogy sem az igaziak machez, mert hiába a megfelelő dpi (110), nem ugyanaz a pixel elrendezés, így a betűk nem lesznek elég élesek. Ez a gond a többi felbontással is, ami nem 2560x1440 vagy az 5k, ami ua csak minden pixel helyén 4 van.
A skálázás maga erőforrást von el folyamatosan, ez alapvetően nem számít, bírja, de bizonyos videós muveleteknél bezavarhat tudtommal, ott lassít. A gond mindig a képélességgel lesz, a betűk, szélek nem lesznek olyan szépek. Hogy mennyire, az gondolom monitor tájolástól, felbontástól függ. -
válasz
-Skylake- #38036 üzenetére
Igen, tudom mire gondolsz. A Mac minit maximum 2 monitor kezelésére tervezték, tudom mert utána néztem rendesen, de ez könnyen kikerülhető egy külső videokártya beiktatásával, és már megy is a 3 monitor. Tudom mert én is így csináltam. Személy szerint én ezt a típust vettem attól a cégtől ami a linkben szerepel. Hibátlanul teszi azóta is a dolgát.
-
Vasti74
senior tag
válasz
-Skylake- #38022 üzenetére
Mert - ahogy írtam - szeretnék már régóta egy nem nagy (21" körüli) , de nagy felbontású monitort az asztalomra, csak olyan nincs, nem létezik.
Így került képbe az iMac: elég régóta van belőle 21,5"-os, 4k felbontású változat :-)
De azért 640.000 forintnál olcsóbban szeretném megúszni, úgyhogy nem ragaszkodok a legújabb típushoz: feltételezem fórumokat olvasni és Youtube videókat nézni egy kicsit régebbi is megfelel ;-) ;-)
Hogy maradna-e az OSX, vagy Linux kerülne rá, azt majd akkor tudnám eldönteni, ha használnál egy ideig az OSX-et, egyelőre fogalmam sincs. Egyáltalán nem zárkózok el az almás rendszertől, de nem ismerem. -
CharlieDrop
veterán
válasz
-Skylake- #37952 üzenetére
Bármit megvehetsz ami egy cég érdekeit szolgálja, de nem erre gondoltam mit vehet meg és mit nem...
Amúgy a könyvelőiroda mit tud megvenni és mit nem nem tudom hogy jön ide, de lehet korábban említette, hogy az ismerőse egy ilyen cégre vásárolna... mondjuk a cégforma az én szemszögemből nézve irreleváns. -
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #37652 üzenetére
Huha, ez a téma megint elöjött, és még mindig ugyanúgy átsiklasz egy fontos ponton: igenis munka és munka között van teljesitményigény-különbség! HA usernek adott munkára megfelel az m1 base, akkor minek venne erösebbet? Vegyük már észre, hogy a vevöi igény fogja definiálni a kinálatból az optimális választást.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
-Skylake- #37635 üzenetére
"Ezért hivják prémium kisautónak, mert funckinalitásban/méretben pont azt adja mint egy ford focus , csak a prémium minőségével meg lehet indokolni az 50%-os felárát."
Nem, nem lehet. Sőt, egy egyes pont olyan minőségű, mint egy hármas, vagy négyes. Csak a felszereltség és a méret a különbség.
Egy fullos egyes jobb lehet egy fókánál, de egy átlagnál nincs nagy etvasz különbség.
Amúgy azért offoltam a hozzászólást, hogy értsd a párhuzamot, egy mac mini is lehet simán munkásgép, mert tud olyat, ahogy egy egyesben is van m140i (vagy m135ix ha újabbat nézünk), ami nem feltétlenül a városi cirkálásra való.
Szóval meg lehet bármit ideologizálni, attól még nem biztos, hogy más is ezt az ideológiát vallja -
trialboj
őstag
válasz
-Skylake- #37631 üzenetére
Hmm, kollégám fotókat szerkeszt, eddig PC-n, és nemsokára neki is m1 es gép jut, de eddig úgy volt hogy arra tökéletes az M1 mini, mert milyen jó már az is.
Most azt mondjatok, hogy akkor az semmilyen szinten nem használható munkára? Nem néztem utána, de azt hittem hogy ugyan az van benne mint a sima MBProban, ami pont jó fotószerkesztésre. -
trialboj
őstag
válasz
-Skylake- #37623 üzenetére
Engem mérhetetlenül felb@sz mikor ilyen primitívnek nézik a usert, nem adnak neki választási lehetőséget vagy ha adnak akkor nincs opció finomhangolni.
Illetve szerintem a droidot is meg lehetne csinálni hasonlóan minimalra, VISZONT a developer mód aktiválása meg előhozhatná az összes jelenleg is aktív menüt, és akkor mindenki happy lenne.Csak hát az ugye rengeteg extra munka lenne amit egyik gyártó sem vállal be a gugli helyett, inkább azt mondják évről évre hogy elérték a csúcsot, és telibevert skineket meg widgeteket találnak fel, és 4évente áttérnek kerekített sarkokról a szögletesre.
De bárki bármilyen érvet hoz fel, simán megnyersz akármilyen vitát ha feldobod hogy airdrop, mondj rá alternatívát, nem tudsz, ennyi K.O. Az hogy két random ember, akinek semmilyen kontaktja nincs egymástól is pillanat alatt tud egymással fájlokat képeket, szöveget bármilyen adatot megosztani, lehet nem mindenkinek létszükséglet, de ez nekem nagyon tetszik, és sajnálom hogy még csak tervben sincs hasonló droid fronton. -
jaroslav
aktív tag
válasz
-Skylake- #37407 üzenetére
Természetesen aki írta az ominózus általam olvasott cikket, azt írta, hogy a kijelzőre küldött kép felbontását változtatja meg a beállítás.
Míg másik cikkben azt írták, hogy a fent említett beállítás nem változtatja meg a kijelzőre küldött kép felbontását.
Bocs, ha nem voltam egyértelmű... -
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #37407 üzenetére
A monitor (LCD) felbontása valóban fix... de a monitorra küldött kép felbontása nem kötelezö hogy ugyanez az érték legyen. Egyértelmü, hogy nem a monitor fizikai felbontására gondolt. Tökéletes példa ez a helytelen kifejezésmódokból származó egymás melletti elbeszélésre.
-
-
-Skylake-
addikt
válasz
-Skylake- #37090 üzenetére
Na , hát pár napnyi "épp mikor ráérek szenvedés" és 500 végtelen intelligens "open network and login" totális useless trashvideó után ez volt a megoldás a problémámra :
echo "[default]" | sudo tee -a /etc/nsmb.conf
echo "protocol_vers_map=2" | sudo tee -a /etc/nsmb.conflol.
-
cigam
titán
válasz
-Skylake- #37088 üzenetére
Nem lehet átnevezni a megosztások neveit? Mondjuk úgy, hogy kevesebb mint 12 karakterlegyen?
N+1 évvel ezelött még limitálva volt az smb megosztás nevének hossza.
Lehet a mai napig él ez a limit?hibavissza
A fájlnevekben van spéci karakter? -
blakey
titán
válasz
-Skylake- #37084 üzenetére
Persze, lehet állandóra is, csak azért ajánlottam az Alias-t, hogy ne legyen folyamatosan felcsatolva. Azzal a kijelentéssel, hogy biztosan nincs gond, óvatosan bánnék, nem biztos, hogy jó az a megosztás, valamint az egy dolog, hoy win11-es gép látja. Melyik macOS van fent?
Egyébként így is próbáltad: smb://user:password@server/share? -
cigam
titán
válasz
-Skylake- #37079 üzenetére
Mint mondtam , ez a konkrét network drive jelenleg is fel van csatolva egy Windows gépen, tehát maga a megosztás biztos, hogy jó. A Winnel működik, a Mac-nél van a gond, nem az SMB konfiggal.
Na és? Szerinted ez a jó válasz a kérdésemre? Az fel sem merül, hogy arra vagyok kíváncsi, hogy a macOS "ellát"-e a routerig? Mert ha a pingre se válaszol...
Nem lehet hogy a Windows-os gép LAN-on kapcsolódik, a Mac pedig WiFi-n? -
r4z
nagyúr
válasz
-Skylake- #37083 üzenetére
Kozben latom, hogy alapbol az SMBv1 is engedelyezve van macOS alatt (wtf), talan ez megoldja:
If you want to try, you can edit ~/Library/Preferences/nsmb.conf (only for a user) or /etc/nsmb.conf (for all users, but you will need to use sudo) and add:
[default]
protocol_vers_map=6Forras: [link]
-
r4z
nagyúr
-
PlayMax
nagyúr
válasz
-Skylake- #36335 üzenetére
Megszokás kérdése ,először én is kivoltam a magic mouse-tól és vettem egy trackpad 2-t ,most meg eltelt 3 hónap és azt veszem észre ,hogy csak a gyári apple egeret használom és a trackpad-ed senki a családban - csak porosodik.
Nincs rajta gyagyi műanyag ,normálisan össze van rakva ,érzékelője is tökéletes (görgetés ,stb.) és soha nem fog elromlani ,max majd jó pár év múlva a benne lévő akkumulátor de az még nagyon messze van.
Követési sebességét majdnem max.-on használom és minden + funkció be van kapcsolta a beállítás/egér opcióban ([kép] ,[kép])Czo
Az elég csúnya ,én mindenemet rendszeresen takarítom…
[kép]
[kép]
[kép] -
blakey
titán
válasz
-Skylake- #36335 üzenetére
Annyit hozzá tennék, hogy nekem pl. az a sz@r Magic Mouse qrva jó, kényelmes és napi 8-10 órát dolgozom vele, évek múlva is olyan, mint az új, azaz megfelelően működik, nem kopik, stb.
Amúgy az egér téma meg nem feltétlenül vita tárgya, mert ott pont az jön elő, hogy kinek melyik kényelmes és azzal meg nem lehet vitatkozni, akinek nagy a keze annak egy kis egér kínszenvedés, akinek meg kicsi a keze annak a nagy egér a rossz. Kár emiatt ennyi hsz-t generálni. Voltak Logitech egereim, semmi gondom nem volt velük, bár évek múlva azért lehetett érezni az idő "vasfogát". Egy kényelmes egérrel sokáig lehet dolgozni, az, hogy kinek mi a kényelmes az már egy másik témakör. -
válasz
-Skylake- #36050 üzenetére
Ebben az esetben, talán érdemes lehet a minit megvenni (főleg, ha lesz belőle erősebb).
+tetszőleges perifériák.Ha kell valakinek az integráltság és kiváló megjelenítő (nem méretben, hanem felbontásban és egyéb paramétereiben) és az integrált mikrofon és webcam, akkor sajnos muszáj várni.
43" monitort használok egy ideje, amit annyira megszoktam, hogy kisebbet már csak másodlagosnak vennék (többek között ezért is lett a mini megvéve)
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
-Skylake- #35630 üzenetére
Azt azért ne felejtsük el, h a w11 esetén azért van hiszti, mert a windows történetében ha jól emlékszem talán egyszer, vagy kétszer volt ilyen, hogy hw limit, főként cpu miatt nem használhattál egy OS-t. A TPU-t még ne is vegyük ide.. És a hisztizők nagyrésze lehet, hogy ekkor még nem is élt, vagy épp gyerek volt.
-
30z.Samu
titán
válasz
Van benne igazság. Minden esetre én nagyon meglepődtem a teszteken, az árazáson pedig pláne. Ahogy Te is írtad, jelenleg az M1-es Mini best buy az asztali gépek között. A PC-t dobtam újra és most már úgy néz ki, hogy véglegesen és most már csak konzolon játszom. Ezt tartottam ésszerűnek a PC upgrade helyett, jó áron is tudtam eladni a meglévőt köszönhetően a horribilis hardver áraknak. Szóval a Mini-re nem is kellett sokat rádobnom.
-
Alcsi69
senior tag
válasz
+1
Szerintem a gamerkedéshez is már ezerszer jobb megoldás pl. egy Mac Mini vagy akár egy Macbook Air + PS5/XSX/XSS kombó. Valószínűleg olcsóbban is jön ki az ember, mint egy normális gamer gépből, cserébe nem hullik ki az agya a windows hülyeségeitől, és nem szenved azzal, hogy XYZ^2 játék nem működik vagy nem fut jól az új gépen.
Más: Nem döntöttem még el, hogy Mac Mini vagy Macbook Air legyen, viszont szerencsére sikerül szereznem egy 34"-es 3440x1440-es ultrawide monitort a két 1080p-s monitorom helyett, szóval még a duplamonitor kezeléssel sem kell szenvednem majd.
-
moleculez
veterán
válasz
-Skylake- #35622 üzenetére
Biztosan félreértette a kolléga.
Én is nagyon várom az új vasakatM1 is erős kezdés volt, de várok egy új designra, mert jelenleg az iMac az egyetlen tényleg nextgen mac ami már AS-hoz lett tervezve.
Egyetemen AI-t és ML-t tanulok, és néztem hogy az M1-es Air nemhogy (passzívan!) tartja a lépést hanem bizonyos taskok alatt le is körözi az i9-es MBP-t. (MLtraining). -
Alex91
félisten
válasz
-Skylake- #34068 üzenetére
Adatok kulson, programok belson. Sajnos alapban nagyon egy meghajtos a rendszer, mindent szeret oda rakni. Mivel asztali gep, itt meg lehet csinalni, hogy a kulso, nagyobb ssd-t hasznalod rendszernek is. Mondjuk ebben az esetben ez nem biztos, hogy jo megoldas. Nalam az iMac-ben hdd van, annal jobb a kulso ssd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 5600X +Új RTX 3080 +Új 32-64GB DDR4 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA!
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Lenovo ThinkCentre M83 / i3-4130 / 8 GB DDR3 / 128 GB SSD / Win 10 + 1 év Garancia + Számla!!!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest