- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Légies iPhone halvány színei
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
dr_strange
senior tag
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szilchi #4851 üzenetére
1.: modprobe forcedeth nekem is ilyen kártyán megy a net. az lspci kimenetét pedig úgy kapod, hogy beírod: lspci
(bocs)
bár nem tudom, hogy alapból miért nem húzza be, nekem megismerte.
2.: igen, olyan összehasonlításra gondoltam. no majd este segítek msn-en.
3.: a terminál alatt valóban konsole-t, vagy gnome-terminal-t értettem.
ha nem expert módban telepítetted a rendszert, akkor valszeg nincs root jelszód. azt kell beállítani, úgy sokkal egyszerűbb, mint állandóan sudo-zni, és jelszavakat írkálni.
tapasztalatom szerint ezek a gyári driverek semmivel se tudnak többet, mint a kernelé, felesleges vele bajlódni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
szilchi #4849 üzenetére
- milyen típusú hálókártya van a gépben? egy lspci kumenetet benyomhatnál.
- az ntfs-t csak olvasni lehet, ha be van töltve az ntfs modul (lsmod | grep ntfs). ha ez benn van, akkor már csak mountolni kell. hasonlítsd össze a 2 rendszer alatt az fstabot.
- grafikus felületen én is szívtam ilyennel. workaroundot találtam: egy terminált nyitok, userként beírom, hogy xhost +, majd belépek root-ként (su), és onnan indítom az adott programot (mondjuk én kde-t használok, ezért általában kcontrol-t szoktam, gnome alatt asszem gnome-control-center a neve). -
zLegolas
őstag
válasz
szilchi #4772 üzenetére
Szerintem a Sax esett hasra a VGA detektálása során.
Sajna nem ritka, ha a videovezérlőt nem tudja egyértelműen belőni, és valami olyasmit próbál meg ráerőltetni, amit nem kéne. Erre kevesebb esélyed van, ha a lehető legeslegújabb disztrók közül próbálsz választani. Mit mondtál, SuSE mennyi is?
Ilyenkor jöhet a kézi hajtány.
...bla-bla...Ez jobbára abban az esetben fordulhat elő, ha a hardver automatikus detektálása hibásan sikerült, esetleg nincs benne az adatbázisban, vagy nem a szokványos paraméterekkel szeretnénk azt üzemeltetni. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni a (rootként kiadott) XF86Config utasítással. A program tisztán karakteres módban fut, tehát a grafikus felület indítása sem szükséges a használatához. Az indítást követően egy sor kérdésre kell választ adnunk, amelyek a billentyűzet, egér, monitor és monitorvezérlő tulajdonságaira vonatkoznak. Megválasztható többek között például a billentyűzetünk típusa, a monitorunk felbontása, a használni kívánt színmélysége, a képfrissítési frekvenciák, a grafikus kártya chipkészlete, és még számtalan egyéb paraméter.
Az XF86Config használatára egy példa: Tegyük fel, hogy egy új grafikus kártyát kapott a számítógépünk, amely új (vagy ritka) típus lévén alapból nem támogatott. A Linux rendszerünk indítása során a Yast észlelte a változást, de az új hardvert a segítségével sem sikerült beállítani. Szerencsétlen esetben fekete „fagyott” képernyő fogad, talán a monitorunk is készenléti állapotba váltott. Semmi gond, nyomjunk Ctrl+Alt+Del -t, ha nem segít, akkor Ctrl+Alt+Backspace. Ha a gép dolgozni kezd, a merevlemez működését jelző LED világít, várjunk türelemmel, a gép valószínűleg éppen a saját leállításán munkálkodik. A reset-et mindenképpen kerüljük!
Az indítómenüből válasszuk a biztonságos (Safe mode) indítást. Ilyenkor a minimálisan szükséges paraméterekkel indul a rendszer, grafikus felület nélkül. Jelentkezzünk be root-ként, majd gépeljük be: XF86Config (Enter). Haladjunk végig a felett kérdéseken, és a monitorvezérlő beállításainál adjuk meg a kártya memóriájának méretét, a rajta lévő chip típusát (pld. NVidia), és így tovább. A konfigurációs fájl elmentését követően a startx utasítással próbáljuk meg a grafikus felületet elindítani. Ha nem jártunk sikerrel, próbálkozzunk más beállításokkal. Érdemes kezdetnek szerényebb paramétereket megadni, majd ha azzal működik, fokozatosan tovább finomítani.
Az ismertetett módszer előnye, hogy gyakorlatilag minden esetben megoldásra juthatunk vele, a hátránya viszont az, hogy a kezdő szintű számítástechnika ismereteknél esetenként komolyabb szaktudást, továbbá némi angol nyelvismeretet igényel. -
tierbatyo
senior tag
válasz
szilchi #4768 üzenetére
Hát igen egy feltelepített, bekonfigurált linuxon több esély van wine rendes használtára. Főleg OpenGL-s játékoknál, ott elég sok játéknak csinálnak natív telepítőt is pl.:Mohaa, vagy natívan linuxra lefordított : Enemy Teritory. Van itt valami linux és a játékok topik is, ott is nézelődhetsz. Én azt mondom, hogy játékra még mindig win.
Kplayer-nél lehet hiányzik neki valami frisebb kodek, ami nincs a cd-n. -
cucka
addikt
válasz
szilchi #4757 üzenetére
wine alapértelmezésben a home könyvtárban létrehoz egy kamu windows könyvtárat, benne program files, windows és my documents-el
windowsos programokat erre kell telepíteni, wine programnév módon, ha sikerül a telepítés akkor megjelenik a wine saját program files-ban, onnan lehet indítani fent leírt módon.
nálam ez így működött, persze hibák lehetnek. én eddig 2 programot telepítettem fel így, egyik az internet explorer, másik a netstorm nevű remek játék. mind a kettő működik. (megj. internet explorer telepítése bonyolultabb, írtak rá egy szkriptet, ami automatikusan megoldja, akit érdekel keressen rá) -
zLegolas
őstag
válasz
szilchi #4754 üzenetére
Sorry, ha félrevezettelek!
A Slax nem igazándiból telepítésre lett kitalálva (szvsz egyáltalán nem), és rendkívül nehezen bővíthető, mondjuk inkább úgy: nem bővíthető. Semmiképpen nem úgy, mint egy normál, hdd-ről futó disztrib. Ergo ami van a lemezen, az műxik és slussz.
Ez kb. minden Live cuccra jellemző, bár vannak többen, amik telepíthetők a lemezről hdd-re. A live inkább arra jó, hogy zsebre vágod a neked megfelelőt, és bármely gépen ismerős környezetet használhatsz a rajta lévő megbolygatása nélkül. (Na meg pl. menthetsz vele összerogyott windózokról újrainstall után...)
A Wine asszem úgy műxik, hogy beléje a megfelelő könyvtárakba kell bemásolni a célprogramot, és onnan próbálkozni. Szal messze nem arról van szó, hogy ott az NTFS-alatt a Diablo-5, rákatty és már fut is. -
tierbatyo
senior tag
válasz
szilchi #4744 üzenetére
Normálisabb Live CD-ken van nopcmcia option az elején. Na mind1. Wine szerintem nincs rajta alapból a Slax livecd-n. Miért kisméretű passz. Így elfér 8 cm-es cd-n is.
Viszont van KDE, mplayer, kopete(icq), hang is alapból, videokártyát is felismerte, netet is beállította. Mint mondottam boot közben megkérdezi akarsz-e pcmcia-t keresni.
-
tierbatyo
senior tag
válasz
szilchi #4742 üzenetére
Van valami nopcmcia options az elején a bootnál. Kiírja elején, hogy mit kell nyomni, ott meg tudod nézni, Van még egy ajánlatom, nézz meg egy slax livecd-t. Én is most próbáltam ki, nekem tökéletesn bebootolt és felismert mindent. [link] Ráadásul ez meg is kérdezi boot közben, hogy keressen-e pcmcia eszközöket vagy sem.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
szilchi #4700 üzenetére
kezdőknek inkább az ubuntut javasolnám. most már kipróbálás után is. különösen azért, mert az ubuntu (hazai és nemzetközi) támogatása sokkal jobb, mint az uhué. ha pedig angolul is tudsz valamennyire, akkor a legtöbb problémádra egy kis kereséssel már találsz is megoldást (vagy ha te nem, akkor Sianis
). de egy közös minden disztribben van, különösen kezdők esetén: erősen ajánlott hozzá a net, mert frissíteni és utánanézni ott tudsz a legegyszerűbben. ha ez adott, akkor szedd le az ubuntu cd-image-t, és azt tedd fel.
mondjuk először a wint még ne töröld, ha van helyed, mert nem jó magunk után felégetni a hidakat. amíg bele nem rázódsz a linuxba, bármikor lehet sürgős dolgod, amit talán win alatt gyorsabban megoldassz. ha 2-3 hónapig nem bootolsz win-t, akkor már nyugodt szívvel letörölheted. -
zLegolas
őstag
válasz
szilchi #4700 üzenetére
Ne fűzz sok reményt a Wine-hez, különösen nem a játékok terén!
Ne töröld a Windows-t, fokozatosan próbálj átállni, kísérletezgess, ismerkedj! Fokozatosan fog letisztulni a dolog (nálam évek óta tisztulgat...).
Az UHU jó lesz, ha meg mégsem és SuSE, akkor keress aktuálisabbat (9.x...10.0).
Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest