Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr Dini

    addikt

    LOGOUT blog

    Üdv!

    Nemrég tértem át Arch Linuxra a laptopomon is, eddig Fedorát használtam. Kb a teljesen szűz telepítés óta tapasztalom, hogy néha a leállítás nagyon sok időt vesz ígénybe. Látszólag a KDE Plasma azonnal kilövődik és megáll a kijelző egy ^@ áradatot mutató kijelzőn, illetve egy villogó kurzoron. Mást nem ír ki, de a ^@ száma látszólag véletlenszerű. Van, hogy percekig áll ebben az állapotban és csak utána áll le. tty-t a megszokott ctrl+alt+fX kombinációkkal már nem tudok ilyen állapotban váltani, hogy megnézzem, mi is történik.

    Ami érdekes, hogy van, hogy kb 20 program van nyitva és így állítom le a gépet, ami azonnal le is áll, van, hogy a bekapcsolt állapot kb 5 percig tart, megnézem a leveleimet és kikapcsolom a gépet és 5 percig áll le...

    I/O-ra gyanakodtam, de egy friss NVMe SSD van a laposban, nehezen hinném el, hogy ez a bottleneck. Esetleg az xfs fájlrendszer lehet a gond? A rootfs és a /home is XFS.

    Melyik logot érdemes nézegetni, hogy mi történhet ilyenkor pontosan? journalctl-t a jelenség utáni első boot során?

    Illetve a másik gondom, hogy a laptopban csak USB 3.0 portok vannak, ezt látszólag fel is ismeri a rendszer, illetve nyilván maguk a fizikai portok is kékre vannak festve, jelezve, hogy tényleg 3-as USB-ről van szó. Van egy USB-s ethernet adapterem, amit gigabites hálóra kötve a max letöltés 340 Mbit/s, míg a feltöltés 285 Mbit/s mindig. Telefonról/pendriveról/külső HDD-ről másolva is olyan 30-31 MB/s-sel tudok olvasni és 27-28 MB/s-sel írni. Gondolnám, hogy ez hardver limit, de nem tűnik annak. Windows-szal ugyanezzel a setuppal simán jön a gigabites net az adapterrel.

    Az adapter egy noname valami, lehetne feltételezni, hogy az ő linux támogatásával van a gond, de gyanús, hogy minden más eszköz is kb ugyanazon a sebességen hasal el. Még nem próbáltam a pendrive/HDD sebességtesztet windowson, de ha kell, megcsinálom azt is.

    Elvileg van USB 3.0 támogatás a kernelben és ez látszik is:

    $ zcat /proc/config.gz | grep XHCI_HCD
    CONFIG_USB_XHCI_HCD=y

    Mi hiányozhat? dmesgben nincsen semmi error ezzel kapcsolatban.

    Köszi!

    Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

Új hozzászólás Aktív témák