- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Az a viszonylag triviális ötlet, hogy fixen megadd az ip-ket és ne használd a router dhcp funkcióját?
szerk: már felmerült. Ja és ne legyen network és NM egyszerre ha lehet.(#8530) bambano:
+1
tlac!
Szerintem van topik az ilyen routereknek. Nem azé, hogy elküldlek, de ott több hozzáértő fordul meg.
(#8549) Lenry:
Van, lokális repónak hívják. Kissé macerás.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Pixma mp980 vagy sima? Itt az openprinting adatbázis, itt megtalálod a támogatott nyomtatókat, és hogy milyen drivert kell telepítened hozzá.
-
Vladi
nagyúr
válasz lakatosturbo #8479 üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz Bikkrom #8362 üzenetére
Hű hát csak ennyi?
1. Gyakorlatilag akármelyik. Ha nagyon magyart akarsz, akkor UHU vagy blackPanther, de ezeknek sajnos nagyon kicsi a közösségük. Fedora azért játszhat, mert már láttad működés közben és ismerős lehet. Egyébként egy csomó mindent tudsz már, sokan ennél kevesebbel vágnak bele. És véreznek el. Ha választottál, akkor nézd meg adott disztrón épp most hogy áll az ati támogatás. Igen ez ilyen fekete bárány itt.
Programokhoz csomagkezelő, ha ott nincs akkor forrásvidék.+ néhány leírás amit gyűjtöttem.
(#8368) atesz117:
Eleve beleteszi a http-t. Te meg mögé raktad mégegyszer.(#8369) Bikkrom:
1. Virnyaírtó nem kell, tűzfalat meg kapsz hozzá: iptables. Csak be kell állítani, mondjuk egy grafikus felülettel.
2. amd64 azt jelenti, hogy 64 bites. Fasza jól fog menni a gépeden.
3. Ami driver van, az többnyire kernel modulként megtalálható. Kivéve pár nonfree mint ati. Majd kiderül mi az ami nem megy.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #8334 üzenetére
Pedig biza lehet!
Viszont tényleg nem teljes a kompatibilitás, mert visszafelé nem lehet mozogni.Még valamit akartam... ja igen: jiiiháááá!
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #8304 üzenetére
Természetesen a barna teltebb.
Egyébként lényegében ugyan azt az eredményt adják.
Bash time:real 0m2.597s
user 0m1.224s
sys 0m0.325stime csomag:
1.26user 0.31system 0:02.63elapsed 60%CPU (0avgtext+0avgdata 0maxresident)k
0inputs+2752outputs (1major+10967minor)pagefaults 0swapsUgyan arra a parancsra. Persze közben csinált más is a gép.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #8290 üzenetére
Hát amelyik nekem kell.
Egyébként ennyi a manja:
time(n) Tcl Built-In Commands time(n)
time script ?count?
It will then return a string of the form
503 microseconds per iteration
which indicates the average amount of time required
per iteration, in microseconds. Time is measured in elapsed
time, not CPU time.
EXAMPLE
Estimate how long it takes for a simple Tcl for loop to count
to a thousand:
time {
for {set i 0} {$i<1000} {incr i} {
# empty body
}
}
SEE ALSO
clock(n)
KEYWORDS
script, time
Tcl time(n)Közben láttam, több is van belőle.
(#8291) SLD :
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Nos köszönöm az infót! átlapozom a kézikönvet... igen mind a 6 sor megvolt.
Simán kiadva is működik:
time parancs
Már csak a kimenet nem tiszta. Ok az első a teljes idő.
real 0m45.996s
user 0m6.982s
sys 0m1.289s(#8286) SLD:
Mi vagyok én? Szkript guru? De ha megírod az jó, kíváncsi leszek. Biztos tanulok is valamit belőle.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Nem bírok kigúglizni valami jó kis alkalmazást. Amivel mérni lehet a terminálban futó parancs futási idejét. Létezik ilyen?
Pl megmérni:
ls /home
mennyi idő alatt fut le. Stopperrel a kézben azért nem olyan hiteles.
Valami ötletetek van?il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
sudo kéne elé. Mert telepíteni csak root joggal tudsz, azt meg itt ezzel kapsz.
"ezt az automatix2öt leszedtem deb-be,"
Ne szedd le. Csomagkezelővel telepítsd, az majd leszedi neked."ultamatix-1.8.0-7_all.tar.gz /configure
itt meg h parancs ismeretlen..."
Most épp forrásból próbálsz telepíteni. Egyelőre ne tedd. Lásd előző pont. Majd eljön annak is az ideje, na akkor ezt olvasd.ja és igen: nyugodj meg! nem bonyolult, csak annak látszik.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz #41635072 #8171 üzenetére
Próbáld ki. LIveCD, egy teljes "disztró" vagy inkább céleszköz.
Bár lehet egy régebbi kéne neked, amiben még nincs X. Meglássuk.
-
Vladi
nagyúr
válasz #41635072 #8155 üzenetére
Jaa...
Szóval te 32 megán akartál elindítani egy puppit? Az még annak is karcsú. Vagy tolj bele még ramot, vagy válassz másik disztrót. De ide már speciális cucc kell, mint pl: Deli.
A ram nem a frekin múlik szerintem. Próbálhatsz bele gyorsabb modulokat is.
mod: már én nem emlékszem annyira. Az sd ramoknál min múlott, hogy az alaplap kezeli -e az újakat?
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Mert rosszul volt beállítva. Egy hétre azért próbáld ki, hogy hányszor kell normál userként roothoz nyúlni.
Egyébként meg ha ilyen "káros szenvedélyetek" van, legalább azt tegyétek meg, hogy nem reklámozzátok. Nem kell erre biztatni az újonnan jövőket.
-
Vladi
nagyúr
Gondolom ezeket image-ből telepítik, úgyhogy akár a cd rossz is lehet.
Esetleg tölts le egy dvd iso-t.
az uhu elég jó tanuló disztrónak. Könnyen felmegy, felteszel pár csomagot, meg ismerkedsz vele. Majd ha beleütközöl a korlátaiba, akkor keresel másik disztrót.Tippelhetek? fusi laptop? Nekem is van olyan cd-m.
-
Vladi
nagyúr
Bocs, ezt nem bírtam kihagyni.
-
Vladi
nagyúr
A word az ha megfigyeled időnként csinál magának biztonsági mentést beavatkozás nélkül. Ha meg elmented kézzel akkor gondolom bejegyzi, hogy felhasználó mentette, ha ilyet induláskor nem talál, akkor a saját mentéséből állít helyre. Gondolom én.
Ilyet lehetne csinálni oprendszereknél?A gép meg max akkor tudja, hogy el fog menni az áram, ha a szünetmentes egység szól neki.
Egyébként az áramszünetet megkérdezheted az áramszolgáltatódtól is.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Működőképesnek tűnik. Mondjuk az összes partíció írható/olvasható módtól a hideg kiráz...
A kódtáblázatot próbálhatod még átállítani.Frissítés történt -e szerveren, kliensen? Esetleg win esetében próbáld törölni és újra hozzáadni a megosztott könyvtárat. Rebbot mikor volt a szerveren?
Ha végképp nem akar menni ftp-re még átteheted a cuccot. Ott van felette.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz total90 #7933 üzenetére
Ne küszködj, használd a csomagkezelőt. Itt a suse dokumentáció. (Mondjuk szerintem kicsit agyzúzú, azért ritka az, hogy nem találok konkrét valamit egy wiki oldalon. )
-
Vladi
nagyúr
válasz Psychonaut #7819 üzenetére
Hali!
Ezt az oldalt szoktam javasolni választáshoz.
Ha meg a Fedorát választod, maradj a 10.nél. A 11-et nem javaslom, ne várj a megjelenésére. (Egyelőre legalább is.)
(#7820) Bling95:
Simán. Van benne boot manager. De ha ennyire kezdő vagy a kérdésben, olvass át pár leírást előbb. Például ez nagyon jó kezdőknek.
Az ne zavarjon, hogy UHU specifikus, nagyon sok általános ismeret van benne, amit más disztró esetén is kamatoztathatsz.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz VladimirR #7674 üzenetére
Hány programot érint? Esetleg próbálj meg egy egyszerű teszttel. Fenn a két python egyszer az egyikkel, egyszer a másikkal.
Illetve nem tudom milyen csomagkezelésről van szó. Abban előfordul, hogy azt is meghatározzák, melyik a maximális verziószám. Az azért már gyanús lehet.
-
Vladi
nagyúr
Nincs ilyen varázscsomag. A csomagkezelőben válaszd ki a programokat, amik kellenek, aztán ha van 64 bites portja, használod az, ha csak 32-es van, akkor ahhoz a csomagkezelő feltesz minden szükséges összetevőt magának. Ezzel külön nem kell foglalkoznod.
Felhasználói szempontból alig lehet látni a különbséget, hogy most 64, vagy 32-es a rendszer, és az egyes programok milyenek.il sole non sorge più ad Est!
-
-
Vladi
nagyúr
válasz sto1911 #7483 üzenetére
Inside Security Rescue Toolkit
Viszont ezt szerintem nem lehet telepíteni.Legyen már 2 giga, és akkor bármi.
-
Vladi
nagyúr
Én nem használtam. De programozásra gyakorlatilag minden disztró jó. Hogy hogy teljesít majd a laptopon passz. Egy próbát megér. Van mandriva topik, meg itt egy kis kezdő lökés.
más: elkészíti a saját formázását, meg grubját. Nem kell külön leszedni az ubit. Csak légy észnél, hogy minden oda kerüljön, ahová szánod.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz VladimirR #7459 üzenetére
Szerintem próbálkozz a fail2bannal. Ha jön mondjuk 100 betörési kísérlet ugyan arról a címről, szerintem valószínű, hogy robotról van szó. Gondolom viszonylag kevés címről akarod elérni az ssh-t.
Ha meg fix és ismert számú/féle ip-vel dolgozol, akkor meg azokon kívül tiltsd mindet.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7344 üzenetére
Persze, mert nem ott keresi. Hanem a tárolókban.
Sajnálom, hogy így alakult.
Azt azért hadd mondjam, hogy nem egészen követted itt a tanácsokat. Meg nem is válaszoltál mindenre. Így nehéz.Egyébként most vagy félúton. Most jönne, hogy vegyünk fel tárolót.
(#7348) dr_strange Ebben a hsz-ben lévő linken a leírás amúgy ugyan azt írja le. Ha azt pontosan követed, akkor egy fél óra alatt meg lehet csinálni a dolgot.
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7342 üzenetére
Na hát akkor haladsz lassan de biztosan. Tehát megvan a csomagkezelő. Ha van internet kapcsolata a gépnek, akkor lehet telepíteni. Először keress rá a wine kulcsszóra, majd jelöld ki telepítésre. Aztán alkalmaz. Ha végzett és minden ok, akkor terminálban
wine
parancsot próbálhatod.
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7340 üzenetére
Na hát legalább a terminál már megvan.
Akkor add ki:sudo synaptic
Jelszó után elvileg indul a csomagkezelő. Ha internetre fel van csatlakoztatva, akkor ott tudod telepíteni a wine-t.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7337 üzenetére
A wine egy wines programok futtatására kitalált program. Nem emulátor, de ez most lényegtelen.
Hogy elindítsd a telepítőt, erre lesz szükséged. Indíts egy terminált, és ott add ki a wine /útvonla/afájlrendszerben/aprogramhoz/setup.exe parancsot.
(Ahová elmentetted. Szerintem /home/user/valami lesz, sose láttam eee-t.)Majd feltelepül a /home-on belül. Megint indítod a programot wine-vel.
De lehet, hogy menübe is berakja, akkor könnyebb.
Milyen desktop van azon? Mert úgy tudom van ilyen szép nagy ikonos, meg rendes menüs is.Mod
Ja terminált asszem: Ctrl-Alt-t kombóval lehet kérni. Legalább is azt írják az általam nemrég linkelt oldalon.Megnéztem. Nálam a wine-s programok a
/home/user/.wine/drive_c/Program Files/program
Útvonalra települnek.De először odáig juss el, hogy van egy terminálod, és megvan a setup elérési útja.
Még valami: mi az a program pontosan? Kipróbálnám, hogy megy -e.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7335 üzenetére
Huhh, az már keményebb dió. Ahhoz wine-t kell használni. Tedd fel a wine programot, és úgy indítsd a telepítőt:
wine /valami/telepito.exe
Ha felmegy, utána ugyan így próbáld indítani a programot. Aztán vagy fut, vagy nem.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7333 üzenetére
Szia!
Csomagkezelőt kell használni. Viszont azt nem tudom, hogy az eee-n milyen Linux van, és az milyen csomagkezelőt használ.
Volt már ez kérdés sokszor, de még ezt nem találtuk meg..exe-t és wines programokat ne telepíts. Nagy nehezen talán elindul, de sokkal egyszerűbb saját Linuxos programokat használni. Milyen program kellene?
mod: Ezt találtam. Itt írja, hogyan kell használni a csomagkezelőjét. De szerintem innen kiválasztva a programot megnyitással felteszi neked.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz dFactor #7305 üzenetére
Szia!
Nem! A win kérdezés nélkül felül fogja írni a mostani rendszerbetöltődet. (grub)
Viszont nem kell az egész süsüt újrarakni, csak a grubot. link Nem régi már az a 10.3?
[Azt ugye tudod, hogy a w7 nem megy fel közvetlenül, csak vistára telepítve?][ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Émbörök!!
Aki pidgint használ és lerogyott az msn hálózatról: link
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz Jester01 #7198 üzenetére
Öcsém! Mint a pistások! Vegyél gépet.
t_ferenc!
Kínozod te azt az öreg gépet kde-vel? Végül is ha megy, meg türelmes vagy.
Grafikus bejelentkező nem is kell!
Belépsz koznolon, majd:startx
Esetleg nézelődj a pillekönnyű ablakozók világában (box.)
Elég szép dolgokat lehet kihozni belőle! linkPlusz használj kevés erőforrást használó programokat. (xmms, abiword, hasonlók.)
-
Vladi
nagyúr
válasz Anubis_9 #7089 üzenetére
Kell az az ntfs? Biztos?
Tényleg egy töredezettség mentesítés jól jönne.
Szerintem költözz át ext3 fájlrendszerre. Akkor eltűnik a probléma.Amúgy meg: 4-6% proci, 86/128 ram, 60/1024 swap
Önmagáért beszél. A tiédnél gyengébb gép, ugyan erre a célra. qBittorrentil sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
El lehet érni. Már mondták hogy. De jobban jársz, ha berakod a lemezt egy gépbe és egy liveCD-t letöltesz, és azzal bootolsz. Ubuntu pl. Azzal egy kattintás, és már el is éred a kérdéses merevlemezt. Majd törölsz, vagy átnevezel ami kell éppen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Külpolitika
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Házimozi haladó szinten
- eBay-es kütyük kis pénzért
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest