-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Kalandor #1525 üzenetére
csatlakozom Almeidához, az ubuntu 6.06 live&install cd-je (desktop) alapból mint egy live linux bootol be grafikusan. aztán egy kattintással fel is tudod telepíteni (ticta vindóz fíling
). aztán jön a háló beállítása, a /etc/apt/sources.list átírogatása (pár #-t ki kell venni, meg érdemes 2 helyre beírni, hogy multiverse), majd mehet is az apt-get.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szasza_1 #1501 üzenetére
a tálcán nekem se sikerült. de ha az is elég, hogy alt-tabbal tud a 2 progi között váltani, akkor a tálca el is tüntethető.
annak még utána lehetne nézni, hogy a virt. munkaasztalok, vagy a feladatlista magában kitehető-e az asztalra. mert akkor tálca se kell.
#1493: karakterkódolás környékén nézelődj. nekem akkor csinált ilyet, mikor nem megfelelő karakterkódolással volt beállítva a mount (iso-8859-2, vagy utf8). gondolom ftp-nél is lehet valahol állítani. milyen ftp-szerver? -
ngabor2
nagyúr
válasz
szasza_1 #1497 üzenetére
ha tényleg csak ennyi kell, akkor én ablakkezelő nélkül indítanám a rendszert. mondjuk itt meg az lenne macerás, hogy melyik fusson teljes képernyőben...
workaround1: 2 db X, az egyiken ff, a másikon ooo. eközött a kettő között ctrl-alt-f7-f8-cal tud váltani. a konzolon való belépés letiltva az inittabban. no winmanager, ekkor még dekoráció sincs, fut full screen, ''oszt annyi''.
ha ez túl spártai, akkor még agyalok egy kicsit.
mod: barátságosabb módszer, kde-vel.
- asztalon a 2 progi ikonja
- tálca vagy letiltva, vagy minden leszedve róla, csak az ablaklista meghagyva (k menü se legyen rajta)
- az asztalon minden egérművelet letiltva (ne csináljon semmit semelyik gombra)
- ''konzolon való belépés letiltva inittabban''
sebezhetősége: a tálcán úgy látom, nem lehet letiltani a jobb gombos menüt.
mennyire expert és rombolni vágyó a júzer, aki eléül? titkárnő, vagy vásott kölyök? -
ngabor2
nagyúr
pl. nyitsz egy karakteres terminált (pl. xterm, vagy konsole), belépsz root-ként, ha nem úgy vagy benn, és ott adod ki.
rootként belépés: su
majd kéri a root password-jét.
a promptja általában #, míg a sima usernek $ végű.
bár ha szövegszerkesztőben tudod a lilo.conf-ot szerkeszteni, akkor root vagy, csak egy terminálablak kell.
viszont root-ként netezni, vagy egyáltalán root-ként a rendszert használni nagyon nem egészséges! egy rossz mozdulat, és tönkre is tetted a rendszert. különösen, ha még nem vagy jártas benne. -
ngabor2
nagyúr
miután módosítottad a /etc/lilo.conf-ot, kiadod, hogy lilo. ennyi.
nem kell linux alá víruskergető. tűzfal nem árthat, bár meglátásom szerint ha nem fut semmiféle szerver a gépeden, akkor az is felesleges. a víruskergető arra való, ha wines gép felé osztod a netet nem engedi be.
linuxra programok... milyen témakörben? ha pl. Ubuntud lenne, akkor könnyebb lenne a helyzet, mert arra tudom, hogy érdemes keresgélni. Mandrake-re/mandriva-ra sajna nem, azt nagyon régen próbáltam.
a betűk pedig átállíthatók, sőt, win alól is áthozható betűtípus, ha az jobban tetszik. de van jópár eleve linux alatt is.
a kezdő (nem lámer, mert a lámer azt hiszi magáról, hogy ért hozzá) kérdésekkel pedig menjünk át ide: [link], mielőtt Sianis átzavar minket -
ngabor2
nagyúr
igen, elég átírni win-re. a boot-ot ne piszkáld, az azt mutatja, hogy a lilo-t az mbr-be kell telepíteni. miután átírod, ne felejtsd el lefuttatni a lilo-t, hogy érvényesüljön a beállítás. alap hiba, velem is sokszor előfordult
Sipi: kb. hasonlóra gondoltam. a gnome mintha egy kicsit kevésbé lenne összenőve, ezáltal szabadabban mozog, ugyanakkor kevesebb feature-t is nyújt (ennek ellenére nem rosszabb, sőt). a kde épp a sok feature miatt szimpatikusabb nekem, de mintha épp emiatt zártabb lenne (meg amiatt, hogy a QT nem a kezdetektől volt nyílt). -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1478 üzenetére
és le lehet cserélni? mert én kde alá még nem láttam más ablakkezelőt.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #1473 üzenetére
a kde-nek a kde a default (és összeépített) ablakkezelője. ez az előnye és hátránya a gnome-mal szemben. egyben van, tehát nem cserélgetheted szabadon, de mivel egyben van, sokkal jobb az integrációja. de innentől megintcsak hitvita
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Felhasznalo9 #1470 üzenetére
talán meg lehet, de ez esetben azt mondom, hogy ha már fizetsz a wines progiért, akkor az alá win kell. minden emuláció teljesítmény-csökkenéssel jár.ez van, remélhetőleg egyszer a nagy cégek is látni fognak fantáziát és vásárlóképes keresletet (!) a linux mögött.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Felhasznalo9 #1468 üzenetére
legutóbbi infóim szerint (amit azután gyűjtöttem be, hogy a deb topikba írtam) épp ezek a programok (meg még pár) hiányziklinux alá. sajnos normális kémiai rajzolóprogit (ChemDraw-hoz hasonló) én se találok. dtp-ről egyszer hallottam, hogy van, csak nagyon gyengécske a wines alternatívákhoz képest. tervező meg megintcsak pénzes van, de elég macerás a használata, egy időben próbálkoztam vele (a nevét majd megkeresem, vagy beugrik).
megvan, cycas.
de: [link], én is ezen a lapon akadtam rá évekkel ezelőtt. -
ngabor2
nagyúr
teljes lelki nyugalommal válaszd az 1. változatot. ekkora vinyó esetén még az a veszély se áll fenn, hogy nem tudsz rá bebootolni. de raktam én már 160-as vinyó végére is linuxot, működött. ahogy Sianis mondta/idézte: a linux nem windows. a rendszer betöltése a boot manager dolga, az meg jól végzi a dolgát.
-
ngabor2
nagyúr
az ubuntut én otthon egy 667-es p3-an futtatom, egész jól megy.
felhasználói szinten első körben nincs különbség az egyes linuxok között. parancssorban pedig illik is, hogy ne legyen különbség. az eltérés leginkább a rendszeradminisztrációban, a konfigfile-ok helyében és a karbantartásban van. bármelyik jó választás lehet, nem lebeszélni akartalak az uhuról.
a fedora is telepíthető az 1. cd-ről, a többi meg netről. az ubuntu: [link]. itt találsz letöltést is, meg leírást is. -
ngabor2
nagyúr
ez a 6+1 is jó. ha az aláírásodban szereplő gépen lesz, akkor valóban ajánlott az 1gb swap. partition magic-kel vagdostad le a részeket? mert annál be lehet állítani, hogy a nagyobbik partíció típusa linux native legyen, a kisebbik pedig linux swap. ezek után a telepítő igen jó eséllyel meg fogja találni.
a fedora-t asszem 2x próbáltam, de mivel deb-hez vagyok szokva, nem sokáig volt a gépemen. a fedora (core 5 jelenleg) a red hat leszármazottja, vagy jogutódja ingyenes vonalon.
ha olyan rendszert akarsz, amihez igen sokan értenek, de viszonylag egyszerű, akkor az ubuntut ajánlom.
(mivel úgy látom, te is debreceni vagy, akár tudok is adni egy ubuntu install-cd-t, én is kaptam. de le is lehet tölteni.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Digitalboy #1422 üzenetére
a cygwin a te barátod. [link]
Pazo: ha tényleg csak ismerkedni akarsz ''kockázatok és mellékhatások'' nélkül, akkor pl. egy ubuntu live-cd-t ajánlanék. hamar felismeri a hardvereket, és általában jól kezeli. egyből grafikus felülettel nyit. apró hátránya, hogy a cd-n fenn levő cuccok száma a hely miatt erősen korlátozott, de alapprogik vannak fenn.
a partícionálásról: miután leválasztottál egy 4-7gb -os cuccot (méretet csak találomra írtam, de min. 4 ajánlott, 80-ason próbára 7-nél én többet nem különítenék el), valamint egy 0,5-1gb-os partíciót swap-nek, utána bootolsz az uhu cd-ről. gondolom én... egyrészt utoljára nagyon rég telepítettem uhu 1.2-t, pontos részletekre nem emlékszem. azt tudom, hogy az ubuntunál így megy. -
ngabor2
nagyúr
*** glibc detected *** free(): invalid next size (fast): 0x09785ea8 ***
na most ilyenkor mi van? mi a lukas? a boinc adta ki futás közben. -
ngabor2
nagyúr
Jun 19 17:53:23 lizard kernel: [8657212.948000] ip_conntrack: table full, dropping packet.
ilyenkor mi van? a net lelassult, de megy (többé-kevésbé).
mod: úgy tűnik, vagy az azureus, vagy a kimenő forgalom miatt volt. az ftp-letöltés megy full sebességgel... -
ngabor2
nagyúr
disztó-dilemma... full kezdőnek, aki gyakorlatilag sose látott/használt gépet (jóanyám) kellene netezésre egy gépet összeállítanom. a hardver oké, csak az oprendszer... a win az első körben kiesett, mert vírusírtó terén nem értek hozzá, és nincs időm hetente hazaszaladgálni, hogy jav jtsam a hibákat. marad a linux. itt viszont melyik disztó? a ''profi'' rendszerek kiesnek, mert az angoltudás pontosan egyenlő 0-val. ha úgy vesszük, 2 versenyző maradt: uhu, ubuntu. az uhu biztos, hogy magyar, csak nem tudom, a 2.0-test1-et merjem-e odaadni, vagy maradjak még a jó öreg (másfél éves) 1.2-nél?
vagy inkább egy friss ubuntu? abban mennyire sikeres a magyarítás? ha angol szöveget lát, akkor pánikba esik anyám, úgyhogy ez a probléma.
ha magamnak kellene teleíteni, akkor ilyen csip-csup problémák nem lennének... -
ngabor2
nagyúr
dc++ helyett én a valknutot ajánlom. kicsit meg kell szokni, de gyakorlatilag mindent tud, amit a dc++.
doc: iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE ezzel (vagyis majdnem ezzel) nagyon megszívtam. mondjuk úgy, hogy az iptables-hez absz nem értek... az ''alap'' eszközt adtam meg neki (nálam eth1) ppp0 helyett. onnantól kezdve nem volt netem... de ezt megpróbálom.
amúgy hogyan lehet kultúráltan kiszedni egy iptables sort? mert iptables -L -v után nézegettem, és amire azt írta, hogy failed, azt kiszedegettem... de nem igazán jött össze.
nézegettem az init szkripteket is, de nem sikerült rájönnöm, hogy melyik része hozza fel az iptables-t. azt tudom, hogy init 1-ben nincs (háló se), init 2-ben van, de a különbségükben nem jöttem rá, hogy hol van (a hálót is leállítottam init 2-ben, de lehet, hogy nem eléggé?). -
ngabor2
nagyúr
a suse-t továbbra se ismerem mélyebben, de az érdekes, hogy hiába írod át az xorg.conf-ot, nem veszi figyelembe... márpedig erősen illene neki.
a frekvenciák benne vannak az xorg.conf-ban?
nálam pl. ilyen van:
Section ''Monitor''
Identifier ''Acer AL1715''
Option ''DPMS''
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-160
EndSection
a monitor nincs a gyártónál? pedig elég széles volt annakidején is az adatbázisa.
a kártyánál mi van a konfigban?
nálam:
Section ''Device''
Identifier ''ATI Technologies, Inc. Radeon 9600 (RV350 AS)''
Driver ''fglrx''
Option ''VideoOverlay''
BusID ''PCI:1:0:0''
EndSection
igazából csak a driver sor az érdekes, meg ha tévét akarsz nézni, akkor a VideoOverlay.
a többit nem tudom, honnan veszi, nekem pl. nincs is a konfigban modeline... -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #1255 üzenetére
igen, ugyan az, mint ami a cd-n van.
csakhogy nem működik. pontosabban már 2x sikerült működésre bírnom, de vagy 50x biztos próbáltam. és nincs semmi összefüggés, hogy pl. milyen sorrendben kell betölteni a modult, vagy kihúzni/összedugni a kütyüt.
szerintem dd-vel, cat-el és hasonló standard dolgokkal az lpt port nem olvasható.
ezt szomorúan hallom. pedig erre akartam építeni egy szkriptet.
a picoread-et próbáltam, elég gyengén paraméterezhető, és elég rossz eredményt ad (11 csatornából nem lehet neki megadni, hogy melyikre vagyok kiváncsi, és a forrásban se láttam erre lehetőséget). van a test kt-ban egy a11test nevű dolog, az egy fokkal kultűráltab... amikor működik.
Makes a single reading from a Pico adc10-family
ez pedig adc11, ami nem ugyan az, mint az adc10. -
ngabor2
nagyúr
inkább átjövök ide, mert úgy tűnik, kicsit expertebb a probléma, mint elsőre gondoltam...
tehát van nekem (vagyis nem nekem, hanem a cégnél) egy pico adc11/12 analóg-digitál konverter [link]. ez 0-2,5V közötti feszültségből gyárt digitális jelet, 12 biten, párhuzamos portra. win alatt kipróbálva, saját driverrel megy szépen.
elvileg van hozzá linuxos támogatás is, hurrá. felpakolva a gépre, modul leforgatva hozzá (ez is érdekes történet, majd leírom), betöltve. van hozzá tesztprogi, ami olvassa a portot, és formázza az adatot (0-2500-ig adja az eredményt). csak nem érdekli, hogy változás van...
a bemenetre tudok adni 0, 0,01, 0,1, 1,0, 2,0V feszt, és ezt win alatt szépen látom is. nem ugyan azon a gépen van a 2 rendszer, úgyhogy akár ez is lehet a hiba oka.
linux alatt a párhuzamos port beállítása a biosban:
port: 378, IRQ7
ECP+EPP mód
ECP-ben DMA3
EPP verzió 1.9
simán párhuzamos portról nem tudok olvasni, i/o hiba (ez normális?).
a linuxos drivert nem találom az oldalon ''szabad'' formában, de forráskódban megvan a telepítő-cd-n. létre kell neki hozni saját eszközt, aminek a számai nem egyeznek meg a párhuzamos port számaival. azt a saját olvasóprogija tudja is olvasni, viszont dd-vel továbbra se olvas róla semmit, mintha nem kepna semmit onnan. pedig elvileg 10kS/s sebességgel megy rá a jel...
én már kifogytam a továbblépési ötletekből. pontosabban van még vagy 2 (otthon kipróbálni, pendrivén behozni egy linuxot, hogy a modult le tudjam fordítani), de ettől se várok nagy eredményt. valaki egyéb ötlettel?
mod: a feltelepített linux egyébként egy Vector 5.1 SOHO, bár nem hiszem, hogy ez számít.
fejlemény: 1x elindult rendesen... aztán megint nem jóbármit csinálok a modulokkal, eszközökkel, fizikailag a kütyüvel (kihúzás-bedugás, vagy be nem dugás), nem igazán mérvadó. miért nem tudják egyszer normálisan megcsinálni, ha már adnak hozzá linux támogatást? szomorú, asszem rarad a wines módszer
nesze neked 200k-s hardverelem...
-
ngabor2
nagyúr
köszi, át fogom nézni. első pillantásra elég érdekesnek tűnik. mondjuk otthon nincs floppym, de megoldom
közben itthon feltettem a vinyóra a vectort, holnap meg beteszem oda a vinyót. erősen hasonló gépek, igaz, abba kevesebb a mem...jópofán néz ki, már amennyit láttam belőle. nem fogom csontig konfigolni, csak használatra lesz -
ngabor2
nagyúr
szivat a gép és a vector linux...
kiírtam cd-re, bootolnék egy régi gépen (cel366, 64mb ram). ki tudom a biosban választani, hogy cd-ről bootoljon. eddig oké. aztán... bootol vinyóról.
nézem a táblázatot post után: cd-t nem lát. win alól látszik a cd.
floppy image-k kiírva. boot az 1. floppyról: boot failed. ennyi, semmi több.
próba a root floppyról (eleve tudtam, hogy az nem fog menni, de hátha): sűrű sípolás.
ami még szép az egészben, hogy ha dos-t bootolok, akkor a cd nem látszik alapból. ha meg wint (win98 van rajta), akkor meg megintcsak bajban vagyok, hisz azalól nem tudom indítani.
holnapra megpróbálok valahonnan hegeszteni egy olyan boot floppyt, amivel a cd-t is életre tudom kelteni, aztán újabb próba.
bár az az opció is játszik/játszhat, hogy a vinyót kiműtöm, otthon feldobom rá, aztán vissza. -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #1223 üzenetére
1 kis mese következik: mikor elkezdtem linuxszal foglalkozni, akkor még a legfrissebb kernel a 2.0.35 volt, nem volt internetem, cd-mellékletről olvastam linux archívumokat, és kevés angoltudással lőttem be a suse 6.3-t (asszem az volt akkor). akkor még a kérdések is egyszerűbbek voltak, a válaszok is egyértelműbbek. aztán elkezdődött a begyorsulás, a kavarodás. suse után jött nálam a mandrake, egy darabig ismét suse, majd debian néhány apró kitekintéssel egyéb disztók felé. tavaly váltottam egy öreg, félig-meddig karban tartott sid-ről kubuntura. azóta is ezt gyűröm, és már nem érzem igényét a ''frissítésnek''. az újabb progik szerintem nem adnak annyi plusszt, ami nekem megéri. aztán lehet, hogy 2 nap múlva mondok egy apt-get dist-upgrade-et, de lehet, hogy még fél évig ez fog futni (aki ismer, tudja, hogy miért
).
az ismeretem nagy részét debian alatt szereztem, mert abba a lelke mélyéig belenyúltam (ezért omlott majdnem össze párszor).
nyáron, ha lesz időm, lehet, hogy megnézem a gentoo-t, de arra sok időt kell szakítani, ahogy hallottam.
azóta az újoncok is türelmetlenebbek lettek, mindent már azonnal tudni akarnak, mert máshol megszokták, megszokatták ezt velük. pedig a türelem nagy erény, különösen egy új rendszernél. de akinek van türelme, azt érdemes segíteni, akkor is, ha az elején hülyeségeket kérdez. -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
centauri99 #1157 üzenetére
Ubuntu linux topik: [link]
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
diversy #1148 üzenetére
[link], [link]
tetszés esetén installálni is lehet... én fordítva közelíteném meg: ha nem tetszik, leszedhető. innentől kezdve pedig tetszőleges linux disztribet tudom ajánlani. minössze a megfelelő csomagokat kell telepíteni:
video lejátszásra: mplayer, vlc, stb
http kezelés (aka böngészés) mozilla firefox, opera, stb
ftp: gftp, kbear, wget/wput, stb
torrent: azureus, bittornado, stb -
ngabor2
nagyúr
válasz
Vilmoskorte #1146 üzenetére
megkaptam a leveledet, ide is válaszolok. a /etc/alternatives/java hova mutat?
mivel itt egy ''lánc-link'' van, az /usr/bin/java mutat a /etc/alternatives/java-ra, ami pedig mutat a valódi binárisra, esetemben a /usr/lib/j2re1.5-sun/bin/java-ra.
valószínűsítem, hogy nálad ez mutat rossz helyre, azért a gcj van használatban. márpedig az nem az igazi, nálam az azureussal nagyon csúnyán le tudta fogni a rendszert, miközben meg se mozdult a háló... -
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #1141 üzenetére
nekem is mikrós netem van/volt, elég érdekes volt eleinte netezni vele...
gondolom neked is vagy nat-olt fix ip-d van, vagy dhcp osztja.
ha az első eset, akkor a szolgtól kérdezd meg az adatokat (ip, dns, def. gateway), és ezeket írd be a megfelelő networks file-ba (suse-n nem tudom, hogy hol van, én se bírtam megkedvelni, az, hogy ubuntuban hol van, neked nem sokat segít...).
ha dhcp van, akkor ugyan abba a file-ba a megfelelő eszközhöz egyszerűen annyit kell írni, hogy dhcp. -
ngabor2
nagyúr
no, emberek, még egy érdekes probléma, hátha valaki tudja a megoldást:
hogyan lehet real audio-t linux alatt valami kultúrált (mp3, vaw) formába konvertálni?
ami eddig ki lett próbálva:
- egy régi, libreal.so nevezetű dolog, ami egy plugin lenne az xmms-hez. sajnos elég régi libc-t használ, és összeakad az xmms-sel.
- mencoderrel, valami mellé hangként betenni (mert alapból képet akar konvertálni): nem jó neki a fenn levő cook.o realaudio kodek
- a realplayer meg nem tud menteni.
az audio loopon kívül van valami kultúrált módszer, amivel ki tudnám menteni a hangot? linuxos dekódolót nem találtam hozzá. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Motaba78 #1125 üzenetére
nem alul csücsül, de nem is disztribspecifikus: gkrellm [link]. nagyon jó kis progi, nálam speciel mindig a jobb felső sarokban jelzi a proci terheltségét, a hőmérsékleteket, venti ford. számot, mem és swap-állapotot. úgy látom, suse csomag is van.
dokkolóst sajnos nem tudok.
Vilmoskorte: nem hinném, hogy a swap környékén lenne a hiba, hisz látja. a linux nagyon kultúráltan kezeli a mamóriát, amit nem használ programok futtatására, azt merevlemez-cache-nek használja. ha kell a hely, abból viszonylag egyszerű felszabadítani.
az induláskor végig tekeri a vinyót, vagy gyakran várakozik? a strace segítségével és sok-sok türelmes olvasással talán ráakadhatsz a lassulás okára.
strace `which eclipse` 2> eclipse.strace
ez léterhoz egy elég nagy, és kusza eclipse.strace szövegfile-t, amiben a betöltés során kapott rendszerlépések vannak. elég nehéz kihámozni belőle a lényegi infót, de nekem már többször segített. különösen a hibaüzeneteket nézegesd benne, hogy mit nem talál esetleg, vagy milyen eszköz nem elérhető/foglalt. ha elküldöd, vagy kiteszed valahova, megpróbálok segíteni, bár semmit nem merek előre ígérni. -
ngabor2
nagyúr
ajánljatok valami grafikus mailklienst pine helyett. a lényeg, hogy ne akarjon okoskodni, ne ő akarja leszedni a leveleket, csak nézze az adott kt-t. az elküldött leveleket szépen adja át az eximnek, az ő dolga tovább küldeni. ne akarja átrendezni a mappákat, csak jelenítse meg a tartalmat, mint a pine, csak grafikusan, ha vannak benne képek, akkor képekkel. az evolution majdnem jó, csak az egyik mappánál mindig megdöglik...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #1094 üzenetére
mindenképp ez lesz, mert ez nem állapot. holnap tudom visszavinni, de előtte be kell szereznem egy kultúráltat helyette.
a képernyőkímélő alapből ki van kapcsolva, nem szeretem, ha bekapcsolás után nem látom a képernyőt. a menuális képernyőkímélést jobban szeretem (power gomb...)
doc: a konzolos megoldás se rossz, ott úgyis ki van kapcsolva gpm -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #1087 üzenetére
nem pont photoshop, de a linux photoshop-jaként szokták emlegetni a gimp-et. egy próbát megér.
másrészt olvastam valahol, hogy be lehet wine-nal lőni a ps-t is. egy próbát megér. -
ngabor2
nagyúr
lenne nekem egy problémám, ehez keresek egy ''rendkívül bonyolult'' programot. az egerem néha önálló életet él, néha úgy érzékeli, hogy megnyomtam valamelyik gombját. ez használat közben max. idegesítő, de mikor estére úgyhagyom a gépet, esetleg valahova belekattint, ami nem feltétlen előny.ez ellen kellene nekem egy progi, ami annyit csinál, hogy ''védőhálóként'' rátelepszik a desktopra, és akármit kattingatok, semmit nem csinál. persze be lehessen zárni, vagy rendesen a jobb felső sarokkal, vagy pl. valami bill.kombinációval. valaki ismer ilyen progit? esetleg valaki, aki nagyon ért a programozáshoz, össze tudna egy ilyet dobni nekem,
-
ngabor2
nagyúr
nagyon LBA problémának tűnik... a BIOS-nak illik látnia a teljes vinyót, ha használni is akarod bootolásra.
kerülőmegoldás1: beteszel boot vinyónak egy kisebbet, miután feláll a rendszer, utána gond nélkül használod a 300-ast.
kerülőmegoldás2: a vinyó elején levágsz egy kicsi, pár100 megás partíciót, amin a /boot van a kernellel. ezt látja a BIOS is. a többit pedig extended-ként formázod. esetleg levágsz egy kicsit nagyobbat, /-nek, de pl a legnagyobb kt-kat (/home, /var) csak mountolod, azok úgyse kellenek boot során.
megoldás: olyan lapot veszel, ami korrekten kezeli az ekkora vinyót is. -
ngabor2
nagyúr
nézegettem az 5.1-es problémát, máshol is félig-meddig jött össze, hátha valaki azért tud megoldást (csak magyar találatokat néztem).
egyébre: video: mplayer, vlc
képek: van sok képnézegető, szerkesztésre meg ott a gimp
net: mozilla firefox, opera
filmvágás: mencoder, bár ez parancssoros, de én ezt használtam (nem volt sokszor szükségem rá)
zenehallgatás: xmms, de van még ebből is egy rakás (amarok, kaffeine, stb)
nálam minden linux alapon megy.
2-féle módszer van: vagy fenn van a linux mellett a win, és sok-sok időt rászánsz, ha nem jutsz sehova, akkor win. ennek az a ''veszélye'', hogy végül a win mellett maradsz (ha mindent meg tudsz oldani, és a biztonságra is nagyon odafigyelsz, akkor jó az), vagy ''a hidakat felégetve'' csak linux van fenn, és szép lassan összeáll a rendszer sok-sok kérdezgetésssel.
egyet ne feledj: mindenki volt kezdő -
ngabor2
nagyúr
ha jól értem, egyetlen valódi e-mail-címre érkeznek a cuccok, csak 2-féle To: mezővel.
a fetchmail-nek tehát csak 1 címről jövő cuccot kell nézni, bár tudna többet is.
miután leszedte, a leveleket átveszi a procmail. ennek a konfigfile-ja kissé nehézkes, de megszerkeszthető. To:-ra szűrve szét tudod dobálni 2 fiókba. ha többe akarod, az is megoldható, az se sokkal bonyolultabb. a feltelepített fetchmailt a fetchmailconf-fal tudod beállítani, a procmail-hoz meg a /usr/share/doc/procmail/examples kt-ban vannak példák kommentekkel. -
ngabor2
nagyúr
valamit valamiért...
a levelezőket általában 1 személy- 1 e-mailcím felállásra készítik fel. több helyi postafiók esetén talán működne, de akkor meg mindig át kell lépned, ha azt akarod olvasni.
én fetchmaillal szedném a cuccost, aztán procmaillal a To: mező alapján szortíroznám, külön a valódi címre jövőt, külön az alias-t. így tulképp 2 ''inboxod'' lenne, amik felhasználhatók, mint bejövő fiókok. egyik az általános címnek, egy az aliasnak. vagy te is eddig jutottál?
ha finomabban akarsz szűrni, akkor ez menne a mailserverre, amitől máshonnan az egyes usereknek leszeded a cuccát, és azt tetszőlegesen szűröd.
(megjegyzem, a thunderbird-öt nem ismerem, megrögzött pine-használó vagyok még mindig.) -
ngabor2
nagyúr
hogyan tudom egy file utolsó 15000000byte-ját kivágni? egy letöltést sikerült úgy ráindítanom egy már meglevő file-ra, hogy nem folytatta, hanem hozzáfűzte. mégegszer nem tudom leszedni, úgyhogy az sajna nem opció.
sipi: a kiegészítésként adott hátlapon lesz a 4 jack aljzat és/vagy egyéb kimenet.én be se szereltem, mert 2.0-nál többet nem tudok, és egyelőre nem is akarok kihasználni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
a szenzor minden esetben külön chip. k8nsu esetén ez it87, ami része a kernelnek (legalábbis a gyári ubuntu kernelben benne volt). valszeg a többi gb lapon is ilyen van. ha agp-s kell, akkor nf3-t keress.
igen az nf4 önmagában is tudja a raid-et, de én se használom (vagyis nem raid-ként használom a sata_sil-t). -
ngabor2
nagyúr
k8nsu-t nem látok sehol, nsc-t igen. úgy látom, hogy a sata raid-ben és a hálókártyák számában különbözik. amúgy erősen hasonló, és 16-17k-s árával nem is vészes.
az alaplapi ''chipsettel'' könnyen megbarátkoztam, egy darabig a szenzor szivatott, de az is megoldódott. most már minden nagyon jó.
az nF3 agp-s, az nF4 pcie. asszem ennyi a különbség. ja, meg a beépített sata raid. -
ngabor2
nagyúr
akkor az enyémhez erősen hasonló konfigot tudok ajánlani: gigabyte ga-k8nsu-939 lap, 3000+ venice magos procival. agp-s, van rajta 5 pci. minden megy rakta (a hang nem tudom, hogy 5.1-e, én sztereóban hallgatom). az ubuntu örül neki. nagy előny, hogy ez a lap a prociventit teljesen lekapcsolja, ha hideg a proc. márpedig ha nincs mindig 100%-on, akkor az hideg. mondom mindezt (jelenleg) 22,5 nap uptime után, aminek nagy részét 100%-on töltötte a gép.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Vilmoskorte #1003 üzenetére
a valknut nem nyerte el a tetszésedet? erősen meg kell szokni, de utána használható.
tuxika: dvd+rw-tools a te barátod (asszem, én is a k3b frontendet használom).
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
[link] ezt találta a google. elég széles lista, jó eséllyel bármilyen kártyával fog menni, hisz olyan sok chipset nincs...
nézegettem az ap-kat... 20-30kegy kártya meg 8. antenna nem vészes, házilag is készíthető (meg nekem van is egy felesleges), az antennakábel viszont kissé húzósabb.
amúgy mire/hova szeretnéd használni? otthoni pc-be, jó rálátással, vagy távolabbra kellene vinnie? mert ha jó a rálátás, és pl. egy noti menne wlannal, akkor egy antennás kártya is elég (nem kell kábel), vagy akár egy usb-s játékszer is elég lehet. -
ngabor2
nagyúr
most elég lassú a netem, nem találtam hirtelen leírást. a lényeg, hogy van egy kis ''doboz'', amibe 3 dolog megy be:
- wireless antenna vezetéke
- rj45-ös, lan kábel
- táp.
az egész annyit csinál, hogy a wireless hálót átalakítja vezetékessé- tehát a géped rendes netet lát, wlannal nem kell szenvedni. ha valamit mégis be akarsz állítani, akkor az ap-n (access point) van egy webserver, amin keresztül be tudod állítani a dolgokat (üzemmód, titkosítás, sebesség, stb).
mindjárt keresek valami kultúrált leírást meg esetleg árakat. -
ngabor2
nagyúr
ap nem játszik? az szabványos, tehát nem kell, hogy a chipsetjét támogassa akármi. egy kábellel rákötöd tetszőleges (működő) hálókártyára, ha nagyon akarod, a saját webes felületén tudod konfigolni. nálam is így megy.
esetleg google? gondolom azzal kezdted, de pl. wlan card linux kombinációra mit mond? -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
mint a szolgtól megtudtam még régebben, 5x-ös (
) natolás van, tehát meglehetősen nehéz lenne. persze lehetne igényleni saját ip-t, csak annak a díja sokkal magasabb lenne.
a parancsfile-os dologhoz: nagy kt-kat szedek, tehát a wget lehet, hogy több órán át szedegetné a file-okat. ezért kellene, hogy az egyiket leszedi, aztán jön a másik. és ebbe a sorba szeretnék időnként új címeket beszúrni.
az ingyenes szolg-hoz felkerülő cucc se rossz megoldás, de nem is ez a fő probléma most.
(vasárnap estig nem leszek, ha kérdés lenne, utána tudok válaszolni.) -
ngabor2
nagyúr
távolról szeretném irányítgatni a letöltéseimet. mivel a letöltőgép passzív módban csatlakozik a nethez (nat), ezért közvetlenül nem tudok belépni rá (ssh, telnet kiesett). olyanra gondoltam, hogy regelek egy címet pl. a freemail-en, amire időnként küldök egy levelet, amihez csatolok egy címlistát a letöltendő cuccok nevével. azért nem a levél törzsébe teszem, mert ott a sortörésekkel probléma lehet.
ezt a file-t egy már meglevő file-hoz kellene fűzni, amiből pl. a wget dolgozna, a legfelső sort letöltené, majd törlődne belőle (vagy átkerülne egy másik file-ba, részletkérdés). ezt a file-olvasást, törlést, stb meg tudom csinálni, de hogy csinálom azt, hogy a levélből kiszedem a csatolt file-t? gondolom procmail (hogy ne minden levéllel foglalkozzon, csak egy bizonyos feladótól egy bizonyos tárgy esetén), aztán a csatolt file kiszedése mivel történik? valamikor régen hallottam olyanról, hogy mpack. asszem ezt mondták ilyen proginak, de lehet, hogy tévedek.
tanácsok, iránymutatás? -
ngabor2
nagyúr
valaki tudna nekem egy jó ftp-klienst ajánlani? ha kde-s és a tálcára be tud ülni, az külön előny. jelenleg az mc-t használom, egynek elmegy, de most kivételesen valami csili-vili cuccnak jobban örülnék. ha a megszakadt letöltéseket is tudná folytatni, az meg különösen jól esne.
megj.: parancssorban a wget verhetetlen lenne. csak lusta vagyok gépelni... -
ngabor2
nagyúr
nem, ez annál sokkal rosszabb. az usb 1.1 sebessége 12mbit/s, azaz 1.5MB/s. ez meg 15-20kB/sec. az érdekes az, hogy mint mondtam, deb alatt megy (tehát a pd jó), valamint egy másik pd-vel is ment rendesen (tehát elvileg az usb port is jó).
holnap este kipróbálom memkártyával is, hogy azt hogy írja. addig viszont nem leszek gépközelben. -
ngabor2
nagyúr
iszonyú lassú a pendrive-om írása linux alatt. megy van 15-20k-val. deb alatt ment sokkal gyorsabban is.
ngabor@lizard:~/other$ lsmod |grep usb
usb_storage 64704 1
usbcore 104188 4 usb_storage,ehci_hcd,ohci_hcd
scsi_mod 124872 5 usb_storage,sr_mod,sbp2,sd_mod,libata
ide_core 125268 5 usb_storage,ide_cd,ide_disk,ide_generic,amd74xx
ehci_hcd 29448 0
ohci_hcd 18564 0
ez utóbbi 2 zavar egy picit... miért nem használja semmi?
mindeközben a fényképezőről rendes sebességgel mennek az adatok. az olvasással sincs gond. -
ngabor2
nagyúr
setterm -blength 0 -bfreq 0
ezt tedd be a /etc/profile-ba, és akkor mindig 0Hz frekvenciájú és 0 ms hosszúságú hangokat fog halltni a terminál.
a vidkártyán melyik részt nem tudtad még belőni? ha a 3d-re nem tartassz igényt, akkor az ati driverrel asszem megy. ha kell a 3d is, akkor nekem elég egyszerű volt évekkel ezelőtt is belőni, teljesen a leírás alapján (telepítés, kernelmodul fordítása és betöltése, x konfig beállítása). azóta nem hiszem, hogy bonyolultabb lett... -
ngabor2
nagyúr
olyan progi, ami gnome alatt nem fut, csak de alatt? ilyennel én még nem találkoztam. a gépen fenn van a gnome és a kde is, gnome alatt is fut minden kde-s progi (k3b, kcontrol, stb), hisz a kde-ből csak a libeket használják. persze ha azok nincsenek fenn, akkor nem is csoda.
-
ngabor2
nagyúr
remélem nem baj, ha én válaszolok.
a számítógépes kémia pl. molekula-geometria optimálás matematikai alapon. sokatomos bonyolult molekulánál a sok kölcsönhatás miatt ez sokáig tart.
a progi nem optimálva nincs, csak nem menti a köztes állapotokat. lehet, hogy programozói nemtörődömség, de ezek a progik általában elég pénzesek és nagyon zárt forrásúak.
a sync nem a mem tartalmát menti lemezre, hanem azt, amit te látszólag a vinyóra írtál, de a rendszer (ütemezés miatt) fizikailag még nem írt ki (mert ugyebár memóriába gyorsabb írni, mint vinyóra). a mem vinyóra mentése az a már többször felvetett suspend-to-disk.
az áramszünet áthidalására valóban jó workaround a nagy szünetmentes aggregátorral kombinálva. csak a suspend szoftveresen, egyéb beruházás nélkül meglehet, míg aggregátort forráskódból fordítani meglehetősen nehéz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas #858 üzenetére
sajnos ez nem ilyen egyszerű. ha a progi alapból nem ír a vinyóra, akkor hiába sync-el. ide valóban ups-kommunikáció és suspend-to-hdd kell. a kernel doksiját nézegettem régebben, abban le volt írva, hogyan kell. igaz, angolul, és tapasztalatom sincs benne, de talán kiindulópontnak jó.
-
ngabor2
nagyúr
/etc/resolv.conf-ban mi van? ebben kell lennie a dns-nek.
amúgy milyen kapcsolatod van? ha dsl, akkor az /etc/ppp/peers kt-ban levő file-okat nézd meg, különösen azt, amelyikkel csatlakozik (ez alapban a dsl-provider), és nézd meg, van-e benne usepeerdns sor. ha van, akkor elvileg meg kellene kapnia a dns nevét a szervertől.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Capricornus #791 üzenetére
most már nekem is. akkor lehet, hogy valahol itt volt nálam a hiba.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Capricornus #788 üzenetére
404... egy kicsit pontosítanád a címet? vagy egy kis összefoglalót?
-
ngabor2
nagyúr
próbálgatással...
nekem is a 2.4-es ág valahol a 12-15 környékén forrt ki konfig szintjén, minden benne volt, ami kellett, és alig volt benne felesleg. utána gyakorlatilag csak azért kellett a make menuconfig, hogy átnézzem előtte a konfigot, van-e benne újdonság. előtte mindig használat közben derült ki, hogy ''még kellene egy modul'', vagy ''ezt inkább mégse kellene beleforgatni''. 2.6-ra eddig még nem volt időm, de a gyári kernellel elégedett vagyok. csak attól tartok, hogy mire addig eljutnék, hogy a 2.6-ot kiismerem, már jön is a 2.8 -
ngabor2
nagyúr
mivel töltötted le? mert egyes ''intelligens'' wines letöltőprogik röptében ''átkonvertálják'' a sorvégeket, ami után a tömörített file hibás lesz. de van hozzá md5 ellenőrzőösszeg. apt-get install md5, aztán (emlékezetből) md5sum <kernelforrás.tar.bz2>, a kapott számot meg összehasonlítod a letöltési helyen levő számmal. ha stimmel, a file hibátlan.
.tar.gz, vagy .tar.bz2 a leszedett cucc vége (kiterjesztése)?
ha tar.gz, akkor tar xzf <forrás.tar.gz>
ha tar.bz2, akkor tar xjf <forrás.tar.bz2>. -
ngabor2
nagyúr
linux kernel file-t erőteljesen ajánlott linux alatt kicsomagolni. lehetnek benne symlinkek, amivel a winrar, wines partíción nem tud mit kezdeni. ráadásul win alatt mit kezdenél vele...
forrást csak önmagában érdemes kicsomagolni, nem egy létezőre ''rábontani'', mert abból jó dolog nem lesz...
utána az új kt-ra lehet symlinket csinálni, ha zavar a neve, de az előzőt nem akarod letörölni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dufresne #735 üzenetére
kezeli szépen a sata vinyókat. annyi a különbség, hogy míg a pata vinyókat /dev/hdxn-típusú névvel jelöli, ahol x egy betű (hanyadik vinyó), n egy szám (hanyadik partíció), addig sata esetén /dev/sdxn a jelölés. amúgy minden ugyan az. nem gyalul le semmit, csak amit kérsz. minden lépés előtt tályékoztat, hogy mit csinál. de általánosságban elmondható: ha valamin nagyon féltessz, akkor archiváld.
-
ngabor2
nagyúr
dd? igaz, onnantól a vinyó többi részét kb. nem fogod tudni használni...
vagy ha boot managert is tehetsz fel, akkor mintha lenne valami trükk, hogy fel lehet mountolni loop-ként a cuccot, chroot-olni rá, és megy. initrd valszeg kell hozzá, meg egy kernel. bonyolult, csúnya, de akár működhet is... -
ngabor2
nagyúr
elég lesz hozzá. az új tévékártyákon már általában dig. tuner van. ez régebben gondot okozott, de állítólag most már megy az alap kernellel is. bár néhány fórumon továbbra is lehet olvasni, hogy nem megy.
az meg megintcsak bátorság és bizalom, vagy ízlés dolga, hogy veszel 14k-ért egy új kártyát 1 év garral, vagy veszel 4k-ért egy használtat. mindkettőnek vannak tagadhatatlan előnyei.
mindenesetre ubuntu alatt semmit nem kellett tévékártya ügyében állítanom, azonnal megtalált mindent, azt hiszem. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #611 üzenetére
igen, tudja. itt a mások által (máshol) említett hangelcsúszásra reagáltaqm, eggyel előreszaladtam. tehát helyesbítem magam: erősebb gépen (>1ghz) egyszerre lehet a képet a hanggal venni.
sianis: a minőségről: vhs-nél túl nagy minőséget ne várj se képben, se hangban. új tévékártyák szerintem nem érnek annyival többet, mint amennyivel többe kerülnek. persze újabbakkal is tökéletes lehet a felvétel, és ahoz gar is van. én magamból indultam ki, 1 év gar nekem nem ér meg 10k-t egy (nálam) gyorsan forgó eszköznél, inkább veszek 2500-4000ft között egy használtat, és a ''gyengébbet'' utána eladom 5k-ért
a minőséget a forrás határozza meg, egy zajos, kis felbontású vhs-ről hifi dvdminőséget nem fogsz kapni. az antennajelnél meg megintcsak tapasztalatból tudom mondani, egy jó antenna és egy jó antennaerősítő többet ér, mint egy hiper-szuper tévékártya.
mondjuk a képminőségnél ha bevesszük a játékba a digitális műholdas adások minőségét... akkor megintcsak új kategória van.
egy lehetséges megoldás a mencoder levlistről:
mencoder -tv
driver=v4l2:device=/dev/video0:input=0:norm=PAL:freq=591.25:width=640:height=480:fps=25.0
tv:// -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg2video:vbitrate=6000 -oac mp3lame
-lameopts cbr:br=224:mode=1 -o noname.avi
ha input=1, akkor kompozitról szedi. a többi ennek függvénye, tehát pl. freq nem is kell.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
bármilyen analóg tunereset, előny, ha conexant 878a chippel szerelt (aka bt878). egy pár már megfordult a gépemben (volt, hogy egyszerre 2 is), egyikkel se volt probléma. vhs-ről kompoziton érdemes átvenni, ilyen bemenet szokott lenni a kártyákon. amúgy 2-3-5eft-ért kapsz normális használt tévékártyát. ha tuner van rajta, akkor azon van min. 1 koax bemenet
ha 2 is van, akkor rádiózhatsz is.
ezeknek közös jellemzőjük, hogy a hangot a hangkártya rögzíti, tehát utólag kell a képhez keverni. ha azonos hosszúságúak, akkor barátod lesz a mencoder
mencoder -oac mp3lame -ovc copy -audiofile hang.mp3 -o készvideo.avi némavideo.avi
persze ehez a hangot közben rögzíteni kell, a képpel együtt. gyors és sok vinyó nem árt, mert ajánlott először tömörítetlen aviba menteni, aztán utólag betömörgetni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
roz.zoli #593 üzenetére
ha a win ntfs partíción van, akor legjobb tudomásom szerint biztonságosan sehogy. bár vannak mindenféle wines libeket felhasználó cuccok, de nem biztos, hogy azzal is meg tudod oldani adatvesztés nélkül.
a második kérdés egy kicsit fogósabb, a cvs-hez kellene érteni. telepítsd fel a cvs-t, hátha a doksijából rájössz. nekem eddig nem sikerült. -
ngabor2
nagyúr
válasz
charlie54 #591 üzenetére
nálam ez van:
Section ''InputDevice''
Identifier ''Configured Mouse''
Driver ''mouse''
Option ''CorePointer''
Option ''Device'' ''/dev/input/mice''
Option ''Protocol'' ''ImPS/2''
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5''
EndSection
talán a protocol a titka. deb alatt volt /dev/psaux-om, onnan maradt meg a fejemben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Synology NAS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Ford topik
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- További aktív témák...
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest