Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

Próba-szerencse alapú hibakeresés céljából próbáltam letiltani az összes lehetséges file/folder locking mechanizmust Samba 4.3.4-ben azzal, hogy bepakoltam ezeket az smb.conf-ba (némelyiknél már ez volt az alapértelmezés a manual szerint, de kigyűjtöttem belőle mindent, ami szóba jöhet):

kernel share modes = no
    #locking = no
    strict locking = no
    oplocks = no
    kernel oplocks = no
    fake oplocks = no
    blocking locks = no
    level2 oplocks = no
    durable handles = no
    posix locking = no

A locking-ot azért tettem kommentbe, mert a manual alapján a no azt eredményezi, hogy bár semmit nem lock-ol a Samba szerver, de a klienseknek azt hazudja, hogy mindent lock-olt (ami látszólag ugyan az, mint a fake oplock, csak nem a lock-olás oppurtunistic változatával). De már próbáltam ezt yes-re is állítani, az eredmény akkor is hasonló.

A testparm szerint minden OK, de aztán:

F17a_NAS ~ # smbstatus

Samba version 4.3.4
    PID Username Group Machine Protocol Version
    ------------------------------------------------------------------------------
    12759 root root 192.168.1.111 (ipv4:192.168.1.111:55744) Unknown (0x0311)

Service pid machine Connected at
    -------------------------------------------------------
    data 12759 192.168.1.111 Thu Feb 11 20:00:24 2016

Locked files:
    Pid Uid DenyMode Access R/W Oplock SharePath Name Time
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    12759 0 DENY_NONE 0x100081 RDONLY NONE /data . Thu Feb 11 20:01:24 2016
    12759 0 DENY_NONE 0x100081 RDONLY NONE /data . Thu Feb 11 20:01:49 2016
    12759 0 DENY_NONE 0x100081 RDONLY NONE /data surveillance/B1 Thu Feb 11 20:01:24 2016
    12759 0 DENY_NONE 0x100081 RDONLY NONE /data surveillance Thu Feb 11 20:01:24 2016
    12759 0 DENY_NONE 0x100081 RDONLY NONE /data movies Thu Feb 11 20:01:49 2016

Vagy a fenti smbstatus ellenére lehetséges, hogy sikerült letiltanom a lock-olást, és itt csak azt látom, hogy mit kért a kliens, sem pedig azt, hogy valójában mit tett a szerver?
    Vagyis lényében a "fake" mód van érvényben és nem tudom elérni, hogy nemet merjen mondani a Samba a Windows-nak egy lock request-re? Ezt nem hajlandó elfogadni a Windows, vagy mi...? :U

Abból a szempontból lenne érdekes a dolog, hogy vannak olyan file-ok ezen a tárhelyen, amiket gyakorlatilag 24/7 ír folyamatosan egy folyamat a Linux-os gépen, amin a Samba is fut (pontosabban nem mindig ugyan azt a file-t írja, hanem óránként újat kezd és egy cronjob törli időnként a régebbieket, de létrehozástól lezárásig apránként növekszik egy-egy file --- valós időben stream-el videótartalom megy bele), közben pedig egy Win10-es gép is használja ezt a tárhelyet és néha egész konkrétan ezeket, az épp gyarapodó file-okat is megnyitom vele.

Az a fura, hogy azt tapasztaltam hosszabb időn át, hogy akkor kezd problémázni a kérdéses file-okat kezelő program, amikor be van kapcsolva a Windows-os gép. Például este 17-től másnap 10-ig folyamatosan sorakoznak fel azonos méretű, pontosan 1 óra anyagot tartalmazó file-ok, de 10-től, amikor aznap felébredtem és rutinból bekapcsoltam a gépet, onnantól 20-30 percenként megszakad és újraindul, rövidebbek a file-ok és így ki is maradozik pár perc (de ilyenkor általában még semmit nem csinálok vele, a kijelzőt még be sem kapcsolom határozatlan ideig, nem hogy a hálózati meghajtót tallózgatnám, főleg nem ezeket a file-okat piszkálom...). Viszont ha szándékosan megnyitom a félkész file-okat és direkt nyitva hagyom a Windows-on a mappatallózót, hogy frissítgesse a fileméretet, attól még nem lesz feltétlenül zavaros a működés, van hogy ilyenkor is egész nap zavartalanul működik, hiába babrálom kézzel is szándékosan.

Szóval nem egyértelmű az összefüggés, de mégis gyanús, hogy talán a Windows lock-ol egyet, mikor felcsatolja a hálózati meghajtót és emiatt a Linux-os program néha (még ha nem is kiszámítható módon) félbehagyja a fileműveleteit. Szóval csak teória, de szerettem volna tesztelni azzal, hogy mindenféle lock-olást letiltok. Illetve ha kiderülne, hogy tényleg van köze a lock-okhoz, akkor is próbálnék később olyan beállítást keresni, ami jól működik, de nem tiltja teljesen a lock-ot...

Új hozzászólás Aktív témák