- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Íme az új Android Auto!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
Én az eredeti FW-rel használom meshben, a routerre belépkedni s eszoktam, mert nincs minek, de ebben az openwrt-ben mesh wifi repeater módba kapcsolt 2. router lehetőség van, ami az első routerről vezérelhető? Mert webes felület ide vagy oda, ez azért patent módon működik.
-
Rick4
félisten
Nem tudom, a mesh beállítási témában maradhatott-e egyáltalán kérdés a hozzászólásom után, de ha egy firmware frissítés nem gond (katt-katt-betallóz- katt) akkor az általam írt megoldásnál se maradhatott volna kérdés.
De persze te tudod, meddig akarsz még kérdezgetni, végülis vanak olyan emberek, akiknek sokkal jobb a topicot terhelni ugyanazon kérdések beírkálásával hetente, minthogy az összegyűjttött, működő, publikált megoldásokat használjuk, és ehelyett esetleg mással is lehessen foglalkozni..
-
Rick4
félisten
Vissza kellene olvasni, vagy a keresőt használni, kb 5 perc keresés, 5 perc telepítés, plusz 5 perc az az idő, amit egy mesh kapcsolatra kell szánni.
Semmi lényege, hogy egyik vagy másik készülék melyik régiós, nekem egy kínai a fő router, meshben rajta egy global, akárhányszor restartoltam egyben vagy külön őket, szépen egymásra találnak minden körülmények között. -
mrrr74
aktív tag
Sziasztok,
Ha Global verzióm van akkor elég csak a letöltött kínait fw-t (1.1.15) ráflashelni a check for update résznél és utána nyomni egy factory resetet? Annyit szeretnék csak, hogy Mainland China legyen a régió, hogy hozzá tudjam adni meshbe az AX1800-at, mert így nem látják egymást.
Köszönöm szépen.
-
zacci
aktív tag
nuh, rajottem mi a gond.
Akinel szarakodik a net, sokaig homokorazik, mire elkezd betolteni az oldal, az oldalon pl. a kepek egy resze nem toltodik be stb. annak megoldas, ha kikapcsolja a MU-MIMO ficsort, ugyanis valamit elbaxtak ebben a hulladek openwrt-ben. Nalam azota tokeletesen mukodik mesh AP modban a rendszer. A MU-MIMO-nak sok esetben amugy sincs nagy hatasa a teljesitmenyre es nem hasznalja a rendszer a nem teljesulo feltetelek miatt.
Tehat megvan a hiba forrasa. -
XabaS
csendes tag
Sziasztok!
Mesh hálót akarok létrehozni. AX3600 globál és AX1800 kínaival ez összehozható?
A választ előre is köszönöm! -
mano42
aktív tag
Hali. Van egy AX3600 és egy AX1800 meshben. Mindkettő global . Az Ax1800-at az udvar lefedésére használom, de nem igazán vagyok megelégedve a lefedettségével. Olvastam, hogy a kínaisított firmwarrel erősebb lesz a jele. Elegendő csak az Ax1800-at kínaisítani? Az Ax3600-al meg vagyok elégedve, ahhoz inkább nem nyúlnék. Ha egyiket kínaisítom használható lesz továbbra is a mesh?
-
Rick4
félisten
Mindenfajta mókolás nélkül használom, első hónapban csak egy ip kamera volt rákötve, utána ideköltöztünk, és a gyárilag kínai AX3600 mögé került vezeték nélküli mesh módban, mióta össze lett lőve, azóta megy hiba nélkül, ip kamerák+ NVR, tv műsor streamelés, nas, 3 gép, két telefon wowifivel, és köszöni szépen, jól van.
Ja, a kínai fw-es augusztusban be lett dugva, most, mikor elköltöztünk 2 hete, akkor ki lett húzva, a kettő között se újraindítás nem kellett, (persze más miatt volt 2-3 alkalom) és egy röccenés se volt.
-
Átmentem a szomszédba, mondom nézzünk netet. Hát a pofám leszakad. 40m-re még 5G-n lóg és jött 200 mega. Úgy érzem ide soha nem kell mesh. Akkor jön ilyen ,70 táján ha átugrik 2.4-re. viszont ha közelebb megyek újra 5G. Ilyet még nem tapasztaltam ezzel a routerrel. Az MR70X ha átugrott 2.4-re akkor ott is maradt. Wifi OFF/ON oldotta meg.
-
snekszercsab
csendes tag
Sziasztok
Segítséget/infót szeretnék kérni Tőletek abban a problémában, hogy van egy AX1800 és egy AX3600 routerem (mindkettő kínai verziós) mesh-be kötve. A play store-os miwifi app nem ajánlja fel egyikre sem a frissítést, bár jelenleg az alábbi firmware-ek elérhetőek:
AX1800: jelenlegi (1.0.378), elérhető (1.0.385)
AX3600: jelenlegi (1.0.79), elérhető (1.1.15)
Szerintetek miképpen lehet frissíteni a routereket ilyen esetben? -
galizoli70
csendes tag
válasz
trance89 #2359 üzenetére
Köszönöm. Igen közben megtaláltam. Eddig arra jutottam hogy inkább rendeltem volna kínából. De még ez is megeshet ,ha másnak nem ez marad mesh-nak. Még barátkozom a leírással. Vagy veszem a bátorságot és belekezdek....vagy hátha találok valakit aki némi ellenértékért megteszi helyettem. Köszönöm !!!!!
-
rennew
csendes tag
válasz
takcslajos1 #2194 üzenetére
Mesh-be kötés utan mertem
-
Albertka
csendes tag
Nincsen Mesh.
Eddig két AX1800 volt mesh-be kötve, de feladtam ezt az opciót, mert volt rendesen átfedés a két router lefedettségében és ez pár kütyüt teljesen megoldondított (pl egy fal mögött lévő repeater, amire lan-on volt kötve a riasztó box-a és csak akkor tudott net-et továbbítani ha a "slave" router-re kapcsolódott fel - ami elég sok játékot igényelt sajnos...). De ebben a configban a setupban is aktív volt a channel biztosan.
Ezt váltottam ki egy AX3600-al.
De szerintem firmware issue lesz. Globallal működik, kínaiból pedig eltűnt.
Mindegy, nem gyakran váltok channelt. Max ha át kell álljak kínaira akkor megtanulok puttyn keresztül command line-ból channelt váltani -
Rick4
félisten
válasz
takcslajos1 #2194 üzenetére
Itt egy kínai a fő router, egy global a mesh része, a nas a kínaira van dugva kábellel, a gépem a gobalra kábellel, és a kettő között megy simán a 105MB/sec valós sebesség.
-
rennew
csendes tag
Sziasztok,
Csak azért reggeltem be hogy megköszönjem a leírásokat a router kínaira állításáról.
THX takcslajos1 és siemensfun. Max respect.Két AX3600-am van meshbe kötve.
A fő kinai volt a mesh EU-s. Most már mindkettő kínaiElötte:
5ghz * 16 dBm ( 39 mW)
2.4ghz * 14 dBm ( 25 mW)
Utána:
5ghz * 30 dBm (1000 mW)
2.4ghz 30 dBm (1000 mW) -
Rick4
félisten
Külön régió? Mindkettő magyaron van, írtam is, vagy a kínai vs global-ra gondolsz? Próbálkoztam a router menüből, nem ment, utánaolvastam, ez jött szembe, innentől mindegy, a szokásos módon miért nem megy, mostmár megy.
De mások is panaszkodnak a mesh létrehozásánál problémákra, szingapúrira meg nem akartam állítani.
Amúgy semmivel se szenvedősebb, mint egy menübe belépős, ott másik routert keresős megoldás. -
Rick4
félisten
Na nálam már megy is a mesh, mindkét router magyar régión van, egyik kínai, másik global firmware, kb 10 perc az egész. Szerintem nem vagyok egyedül a bajommal, így megosztom veletek, hogy sikerült:
Találtam egy jó leírást a mesh-hez:
https://xiaomi.eu/community/threads/ax-3600-mesh-not-detected.58886/--A szükséges dolgok beszerzése:
--töltsd le és telepítsd a legfrisseb pythont:
https://www.python.org/downloads/
vagy a microsoft store-ből is mehet, ugyanaz--töltsd le a scriptet:
https://github.com/ShotokanZH/MiWiFi_Mesh_Node_Adder--a letöltés mappából tedd át a sima C könyvtárba, én a C-n csináltam egy python mappát
--androidos telóra tegyél fel egy wifi analyzer programot:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer--keresd meg és mentsd le a mesh-be adni kívánt router 5GHz-es MAC addressét: nálam: xx:xx:xx:xx:xx:67
--nyisd meg a telepített python cmd ablakot (sima win CMD is jó) és csináld meg a két sor beillesztését:
(mappa megjelölése) python -m pip install -r requirements.txt
python addmesh.pyEkkor települ pár dolog, beírod a fő router ip címét, jelszavát, kéri a mesh router 5GHz-es mac addressét, utána mesh router reboot és megy minden.
A mellékelt képek sajátok, most csináltam meg. sőt még a mac címet is elírtam, ezt is megoldotta :D.
használjátok egészséggel!
-
Rick4
félisten
Sziasztok, mesh-kérdés:
Adot egy kínai és egy global router, mindkettő magyar régióra állítva, előbbi mindennel együtt már beállítva, ahsználva, másik reset után csak magyar régióra állítva. A kínai csak repeater módban látja a globalt kábel nélkül, pontosabban a globalon tudok repeatermódot választani, lekeresi a hálózatokat, és fel tud csatlakozni a másikra, ez már majdnem mesh.De én a rendes mesh-re szeretém rávenni őket. Akár még azon az áron is, hogy a globalt kínaiasítom, de felőlem maradhat global, nem kell extra wifi teljesítmény, csa menjenek. A szingapúri régiót kerülném, ha lehet, maradnék a magyarnál.
Van ezzel kapcsolatban valakinek érdemi tapasztalata? Mit csináljak azon túl, hogy a kínai a neten lóg, a global mellette, és a kínain kerestetem a mesh node-ot? -
takcslajos1
tag
válasz
Vigyorka #2066 üzenetére
Nekem két routerem van Mesh-ben, eredetileg mindkettő Global volt, de "belül" CN verziósra mókoltam őket, de az EU-s firmware van rajtuk. Érdemes CN firmwaret telepíteni az EU helyett? Miben jobb? Tudom, hogy abban rosszabb, hogy google translate kell az admin felületen, de egyébként mik az érdemibb különbségek?
-
jambiyya
őstag
Sziasztok!
Két AX3600-ast vezetéken összekötve MESH módban mik a legnagyobb gubancok?
Illetve mikorra várható normális openwrt FW?
Köszi. -
zacci
aktív tag
válasz
Lackooo84 #2030 üzenetére
En tapasztaltam, de nalam mesh-ben mukodik a rendszer es egyelore annak tudtam be a dolgot. Mondjuk az uzenetek jonnek rendben, de neha 1-1 weboldal (foleg elsore) a tableten nem akarodzik betolteni, csak teker-teker, aztan ha elindult, akkor mar nincs gond. Nem tudom mi lehet ez. Lehet a wifi6 mod vs wifi5 eszkoz kompatibilitasi problema, passz.
-
zacci
aktív tag
Nu kiderult mi a gond a sebesseggel.
Anno a wifivel alap esetben nem volt gond. Jott a data ami a csovon kifert.
Itt most az AX6 es Wifi 6 + mesh eseteben eleg fura tapasztalataim vannak.
Regebben is hasznaltam az iperf-et, mert van olyan szituacio, ahol azt kell hasznalni.
iperf3 -P10-el tesztelve megvan kb. 950Mbps desktop gep (szerver) vs laptop (kliens) kozott (i7 vs i7)
De ugyanakkor pl. NAS-rol egy sima fajl masolas (TC) mar csak a sajnos szokasos kb. 400Mbps-et hozza. Desktop gepen ugyanez NAS-rol kb. 900Mbps utp-n.Tehat a gond az, hogy mintha alap esetben 1 szalon melozna az adattovabbitas. Lehet arra gondoltak, hogy ne huzza mar szet egy kliens a teljes savszelt, nade akkoris, had dontsem mar el, hogy leterhelem 1 geppel a teljes wifi halozatot vagy adok eselyt masoknak is.
Teszteltem az AX6 eth portjat, es ott rendben megvan a gigabites sebesseg.
Az iperf3 es minden mas teszt boven 900Mbps-et hozott.Tehat a wifi halozaton iperf-en kivul minden mas esetben a valos atvitel megall olyan kb. 400Mbps-nel.
Ebben a kontextusban az iperf ertelmetlen fals pozitiv eredmenyt ad.iperf : kb. 900Mbps
minden mas, ami a valos felhasznalast tukrozi: kb. 400MbpsNem vagom ezt a wifi viselkedest. Ez vagy fw bug vagy ficsor.
Ahhoz kepest, hogy mindenhol azt irjak minnel tobb AP van a mesh halozatban annal gyorsabb lesz a halozat, ehhez kepest lassabb. Bar a bazisrol igaz nem ir senki. Szal lehet 3-4 mesh APval mar meglenne a full speed. Bar ez meg azert hulyeseg, mert latom, hogy eppen melyik AP-ra csatlakozom, szal nem arrol van szo, hogy mesh modban parhuzamosan dolgozik tobb AP es e miatt egy azon ido alatt tobb helyrol kapja a kliens az adatokat.
Nem is ertem hogy lehetne egyaltalan olyat csinalni...Igy meg foleg nem ertem mitol lenne nagyobb a sebesseg tobb AP-s mesh-ben.
Hamarosan megerkezik meg 1db AX6. Azt kiprobalom sima router modban AX200-al. -
zacci
aktív tag
Ertem. Wifiman.com-ot es a fast.com-ot szoktam hasznalni.
Most elokapartam egy vatta uj i7-es Dell laptopot AX201-es kartyaval es ugyan az a sebesseg. Max. kb. 400Mbps download.
Ami jobban zavar, hogy miota mesh van tapasztaljuk parommal, hogy sok esetben akad a net. Tolt-tolt a bongeszo, de nem tortenik semmi, ra frissitek es beugrik az oldal. Van hogy az oldal betoltodik, de a kepek nem. Fura... -
zacci
aktív tag
válasz
Lackooo84 #2006 üzenetére
Soha sem szabad rohanni beruhazni egy uj, friss technologiaba, mert az meg a kezdetekkor altalaban atom bugos es felkesz es olyan korlatokba utkozhet a user, amire nem szamit.
A sima Wifi 6 sincs meg elterjedve, az eszkozok sem tudjak meg javareszt a max. szabvanyt.
Lasd. AX3600 4x4Mimo 160Mhz hianya. vagy az, hogy ha mesh-ben van a rendszer nem mehetsz 48-as csatornanal feljebb stb. 6E-t be szerintem 1-2 ev mulva erdemes befektetni, amikor mar talan kiforrott. -
zacci
aktív tag
válasz
Laza... #2003 üzenetére
sajnos igen. Vagy a dell laptop hulladek, vagy a mesh ennyit tud. Majd kiderul.
Mondjuk a laptopom gigabites eth portja sem tud gigabitet. Ezt pont nemreg konstataltam nagy megdobbenesemre. Jo ha a felet tudja, pedig nem 2ft-os cuccrol van szo. Szal egyelore azt gyanitom, hogy a dellel lehet valami. -
zacci
aktív tag
Megerkezett az AX200-as kartyam a laptopba. Sajnos egyelore csalodast kelto a wifi savszel.
A regi kartyaval sem tudta azt a mesh rendszer amit kellene, de akkor meg azt gondoltam majd az AX200-al tekrni fog ezerrel. Hat sajnos nem. A 2,4gbps kapcsolat ugyan megvan, de a savszel kb. 400/300Mbps-nel megall 1000/300 helyett. Meg akkoris ennyi ha ott vagyok az egyik ax6 mellett. Nem tudom, nincs meg tapasztalatm abban h utp- mesh halozatnal mekkora a valos teljsitmeny csokkenes, de azert ennel picit tobbet vartam tole. Termeszetesen nem idealisak a korulmenyek, rengeteg wifi eszkoz van a kozelben es tiszta vasbeton az egesz haz (ltp) de mint emlitettem akkor sem jobb a helyzet, ha 30cm-re vagyoik barmelyik routertol. Raadasul mintha megakadnanak neha a csomagoi. Betolt az oldal de pl. A kepek mar nem. Mondjuk az egyik router egy fa dobozban lakik (pozdorja) a masik meg egy fem hatso falas tv mogott, de ketlem h ez okozna a gyenge savszelt. Probalkoztam azzal, h csokkentem a teljesitmenyt max.-rol kozepes szintre, de nem hozott akkora teljesitmeny ugrast. Mintha 400Mbps lenne a savszel plafon. Ennyi meg kb. tudott a wrt3200 is.
Jo, termeszetesen nem doltem be a szokasos kampo marketing szovegnek, miveo nagyon jol tudom, h sok esetben az igert parameterek szinte mimdig jo ha a felet hozzak a valosagban.Mondjuk azt a tenyt se felejtsuk el, h ez az elso olyan fw ami mar tudja ap modban a mesh-t szal egyelore ez lehet csak annyira eleg, h elmondhassa az ember, mukodik. Teljesitmeny? Az lofax.
Hamarosan megerkezik egy 3-ik AX6 is es azt kiprobalom tisztan ap modban.
Nincs kedvem "szetbontani" a jelenlegi mesh-t, mert ettol fuggetlenul a rendszer maga osszesegeben jobban teljesit (mint 4 eve). A lefedettseg a korabbi wifi allapothoz kepest pazar es az eszkozok szepen kapcsolgatna egyik ruterrol a masikra.
Lehet aztan a dell laptop a xar. A dellt ismerve siman lehet. Ipari hulladek az a marka mar egy ideje. Mondhatnam azt is h draga, de legalabb xar
Elvben hamarosan beerkezii egy pcie AX200 is az egyik desktop gepembe, es akkor majd kiderul az igazsag. -
dchard
veterán
válasz
DonJoee #1976 üzenetére
Akkor még egyszer: attól hogy az adó oldalon növeled a teljesítményt, a routerhez csatlakozó egyik eszközöd sem fog nagyobb teljesítménnyel adni. Tehát hiába ad a routered 20 helyett 25 vagy 30dBm-mel, a klienseket hallani ettől még nem fogja jobban. Csak az e-pénisz fog nőni tőle, hogy 3 pucuka helyett 4 pucukát mutat a telefon vagy a laptop. És tekintve, hogy a laptopok, telefonok még 100mW-tal sem tudnak adni, a limitáció mindig ezen az oldalon lesz, nem pedig a router-nál. Ezt kéne már végre megérteni. 200wattos erősítőt is köthetsz a routerra, attól még uplinked nem lesz, ami a valódi limitáció a WIFI-nél. Az egyetlen eset ahol ennek van értelme, az ha két ilyen router néz egymással szembe mesh-ben. Minden más esetben szimpla önámítás az adásteljesítmény felpiszkálása.
-
dchard
veterán
válasz
buek1967 #1972 üzenetére
Nincs mit. Nem neked szánom, de általános jelenség, hogy sokan azt gondolják, hogy megspórolható a router megfelelő elhelyezése, és a hozzá kapcsolódó kábelezés, mert "vezeték nélküli", oda rakom ahova szeretném. Ebben az esetben több eszközre lesz szükség, és olyan a hálózat sebességét rontó megoldásokra kell hagyatkozni mint a jelismétlő vagy a mesh. Én mondjuk egy két szintes családi házban legalább két eszközzel számolnék (födémen az 5Ghz a legritkább esetben megy át), és a gerincet legalább vezetékelném. Minden más esetben lassabb lesz a hálózat (akár mesh, de különösen jelismétlés mellett). Ez a helyzet, a fizikát nem lehet megerőszakolni
-
dosaa
csendes tag
Sziasztok!
Eddig kicsit csalódás az AX3600... A DIR842 (aminek a leváltására vettem), sőt még a Sagemcom ONT is erősebb jelent sugároz
( global verzió)
Még tennék egy próbát egy AX1800 mesh kapcsolattal. (ha meg nem jön be, megy vissza mindkettő)Ugye működik a wifi mesh?! (nincs lehetőségem kábelezni)
Jelenleg AP az AX3600, mesh-hez vissza kell állítani routerre? Ekkor csak annyi a különbség, hogy a WAN portban legyen a kábel? (Telekom net)
Mik a tapasztalatok a wifi mesh-sel?
Köszönöm -
dchard
veterán
válasz
gaben88 #1929 üzenetére
Hacsak az egyik router nem olyan csatornán van, amit a másik regionálisan nem támogat, nehéz elhinni hogy kompatibilis csatornán nem megy a mesh függetlenül a régiótól. Arra persze figyelni kell, hogy mindkét eszköz a másik általis támogatott csatornán legyen, ezt el tudom képzelni.
-
andres253
csendes tag
-
andres253
csendes tag
Nekem is az lenne a kérdésem, mint kocfejnek, kínai ax3600-at global ax3600-al meshbe lehet állítani? Vagy azonos régió kóddal kell lenniük?
-
kocfej
csendes tag
Sziasztok
Egy gyors kérdés.
Eddig egy kínai Ax3600 -t használtam, de vettem hozzá egy global Ax3600 at hogy majd meshben a kertet is lefedik. Lehet őket beállítani meshbe? Vagy azonos régió kóddal kell lenniük?
Köszönöm -
zacci
aktív tag
Na felpattintottam az uj fw-t es tenyleg mukodik AP modban a MESH
Igy azert mar sokkal jobb, mert azonos vlanban van minden router es a miwifivel is elerheto. Raadasul mukodik az eth backhaul
Es ami erdekes, hogy ha mar kesz a mesh halozat, utan mar mind1, hogy a node melyik portjat hasznalod (lan, wan), a miwifi szerint eth a mesh link. Igy gyak hasznalhato az osszes port helyi halozathoz. A fo routert csak a wan porttal kotottem osze a local halozaton es igy is megtalalja vezeteken a node-ot. Szal ez igy egyelore kiraly! -
zacci
aktív tag
Meg is erkezett az uj fw AX6-ra 8)
Ha jol erti a kugli, akkor mostantol megy a MESH AP modban is.
"2. Támogassa a hálós hálózatot AP módban: A hozzáférési eszközök maximális számát a teljes háló hálózatban 4-ről 10-re növelték;"
Ki is probalom gyorsan
-
zacci
aktív tag
nu, rendben megerkezett a kov. AX6
Kicsit benaztam, de vegul sikerult a MESH. Elvben mukodik vezetekrol, de picit fura, mert azt mondja pl. a mesh router idejet a fo routeren kell beallitani es onnan fogja szinkronizalni a node-ra (masodlagos, child stb.) hat ez pl. nem muxik, bar ennel nagyobb bajom ne legyenAmi fura, hogy a Wifi analyzer ellentmondasokba utkozik. Latja mindket router 2.4 es 5G halozatat, de a grafikonon kulonbozo csatornakon mutatja pl. a 2db 5G-t. Ha pedig rabokok mindket 5G-s halozatra, hogy mutassa a reszleteit, ott mar mindket 5G halozat a 48-as csatornan van. Ugyan ez a helyzet a 2,4G-vel is. A MiWifi-ben csak akkor lehet mesh-be rakni a routereket, ha a fo routerben be van kapcsolva a dhcp. Ez nalam gond volt, mert a fo router tulajdonkeppen AP-kent funkcional (linksys lan laba bedugva elsodleges AX6 egyik lan-ba), leven van elotte egy Linksys router, ami a netet adja es az intezi a dhcp-t is. Tehat a megoldas az volt, hogy a linksys lan -> AX6 lan kapcsoltatot ideiglenesen meg kellett szuntetni, majd a linksys lan portjabol irany az elsodleges AX6 wan portjaba. Az elsodleges AX6 lan laba pedig megy a masodlagos (node) wan portjaba. Na ilyenkor szepen megoldhato a mesh halozat. Ha ez kesz, utana mar le lehet tiltani az elsodleges AX6-ban a dhcp-t es visszadugni a linksys lan portjat az AX6 lan portjaba. Igy persze lenne egy kis halozati hurok, de no problem. Az elsodleges AX6 wan portja csak azert kell, hogy a miwifiben lehessen latni a routereket. Maskeppen nem lathatoak. A masodlagos AX6-ban valoszinuleg beallitodig egy fix IP cim, mivel dhcp hianyaban is ugyan azt az IP-t veszi fel. Az igazai megoldas majd az lesz, ha a kov. fw frissitessel megoldjak, hogy AP modban is lehessen MESH-t csinalni. elvben ez az AX3600-nal mar megodott. Addig marad a baltas modszer
-
takcslajos1
tag
48-as csatornára állt be magától, 160Hz engedélyezve, 52-140 közöttit (DFS) amúgy nem lehet választani, ha be van kapcsolva a Mesh.
A modemből megy egy utp a fő router wan portjába, a fő router lan1 portjából megy egy kábel a mesh router wan portjába, a mesh router lan1 lan2 portjaiból működő internet megy ki. Megnéztem, és ha a fő router egy másik lan portjával kötöm össze a laptopot, szintén működik az internet (bár meg is lepődtem volna, ha nem ment volna).
Igen, szerintem is ennek kéne lennie a mesh lényegének, viszont az 5GHz hatótávolsága mindkét router esetében rosszabb lett. Régebben a xiaoqiang.log fájl szerint 1000mW erősséggel sugárzott a wl0 (5GHz) modul, most ez stabil 250mW-n van, mindkettő routerem esetében. 2,4GHz-nél megmaradt az 1W.
-
qpakcovboy
őstag
válasz
takcslajos1 #1894 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet. A segítségeddel CN lett a router, de mivel így is maradtak lefedetlen területek ezért vettem mellé egy ax1800-at. UTP-n keresztül végül összejött MESH.
Én régiót nem váltottam. Először wifin keresztül jött létre a mesh kapcsolat, majd jött az utp és minden rendben. Látszólag.
Az.eszközöket (1kivételével) már nem.dobálja el. Viszont a speedtest szerint a router mellett hol 500-600 mbit a sebesség, hol 30-40.
Engem is bosszant ez a bizonytalan működés. Még van 2-3 napom hogy visszavigyem, de ami lenne helyette, 3x annyiba kerül.
-
zacci
aktív tag
válasz
takcslajos1 #1894 üzenetére
Hanyas csatornan megy az 5G ? 64-es felett max. 80Mhz megy es nem minden uzemmodban erheto el a max. kimeneti jelszint. Probald csokkenteni a csatorna szamat es beallitani a 160Mhz-et.
Mindket routeren mennek a lan labak ?
Teljesitmenynek, savszelessegnek nem szabadna esni, sot! Elvben minnel tobb router van a mesh rendszerben, annal jobb a jel es a savszel. Ez a mesh lenyege. -
takcslajos1
tag
Sziasztok!
Mivel a CN átállítás ellenére sem volt elég erős a wifi jel mindenhol, szereztünk még egy AX3600-at, azt is kínaiasítottam, majd felment rá a global firmware, majd Mesh-ben összekötöttem őket, bár először nem akarta látni a másik routert, azután, hogy mindkettő kapott egy factory resetet és szingapúri régió beállítást, működött (angol fórumon találtam, hogy Szingapúrra állítás valakinek megoldotta). Kábellel össze vannak kötve, amúgy valaki kérdezte, hogy a mesh-ként használt routernek működnek-e a lan portjai, a válasz, hogy igen, mennek.
A probléma: hiába van high-ra állítva az 5GHz wifi, 250mW-nél erősebben nem sugároz egyik sem, a 2,4-nél megmaradt az 1W erősség. Átállítottam az 5GHz-t low-ra, ugyanúgy maradt a 250mW. Átállítottam a 2,4-et standardra, lement 800mW-ra (egyébként a mesh node-n is, tehát ezek a beállítások is "szinkronizálódnak"), majd vissza high-ra, felment 1W-ra, tehát valami más tényező az 5GHz-et negyedakkora teljesítményen tartja. A wifi-nél eddig gond nélkül ment a gigabit, most még akkor se akar 200mbit fölé menni, ha a telefont szinte "ráültetem" a routerre. Akármelyik routernél próbálkozom, nem olyan, mint kéne.
Ami ugye azt is jelenti, hogy már sokkal kisebb távolságra, ha elmész a routerről, átdob a jóval lassabb 2,4G-re, ahol eddig még 5G-n ment.
A Szingapúrra állítás lehet ludas ebben? Vagy ha mesh-be vannak kötve, akkor van egy teljesítmény korlátozás? Ha ssh parancsokkal lehet megoldani, az sem gond, mindkettő routeren működik az ssh (meg a winscp elérés is). Először nem factory resetelnék és nem szüntetném meg a Mesh-t, mivel az első alkalmakkal nem látta, és igazából nem tudom, mi történt másképp (talán hogy mindkettő Szingapúr, de nem biztos, hogy ez volt a megoldás), amikor hirtelen az Add Mesh node nem a not found hibaüzenettel tért vissza, hanem a részemről elvárt kimenettel.
-
zacci
aktív tag
Na megjott 1db AX6. Vegul 3-at rendeltem, de a tobbi meg uszik a nagy kinai tengeren
Mivel az AX200-as kartya is uton van meg igy sokat egyelore nem tudok mondani a wifi teljesitmenyrol. Analyzer viszont kiverte a plafont
AP modban egyelore nem mukodik a mesh ficsor. Elvben van ra igeret es az AX3600-ban mar a legutobbi frissites ota allitolag mukodik. De sebaj, mert AP modot lehet hagyomanyos modon is csinalni es akkor mesh ish van
A desgin nekem bejon. Szep feher cucz
Ha megjon a maradek AX6 es az AX200 kartya osszerakom a vezetekes mesh a halozatot oszt megosztom a tapasztalatokat. -
mike13
csendes tag
Jól érted. Flipes Huawei ONT lan portja összekötve az első AX3600 WAN portjával, az ONT-ban DMZ-be tettem az első AX3600-at.
A második AX3600 WAN portja van CAT6-tal összekötve az első egy LAN portjával.Nem vagyok nagy szakértője a témának, de tudtommal az AP mód és a mesh mód két különböző dolog, nem vegyíthető.
Egy ideig használtam a két AX3600 AP módban, mert csak így engedték át az IPTV-t (két kínai). Mondjuk arra már nem emlékszem, hogy akkor melyik portba kellett dugni az ONT-ot, de az app vagy a GUI szerintem megmondja, amikor konfigurálod. -
pamer69
csendes tag
Helló. Vettem egy ax3600 routert ,globál firmware van rajta. a wifi ható táv elég gyenge. Ha vennék mellé egy ax5 vagy ax6 router ami Kinai firmware van rajta . Mesh -be össze tudom kötni őket vagy egyezni kell a firmware nak?
-
DGery
aktív tag
Sziasztok!
A milyen routert vegyek tipocban már feltettem a kérdést, de ide irányítottak, hogy a kérdésemre ebben a topicban jóeséllyel hamarabb kapok megfelelő választ
Kicsit eltanácstalanodtam és szeretném a segítségeteket kérni.
Új házba költüzünk, ahol UPC/Voda lesz a szolgáltató és várhatóan 300 vagy 500 megás net lesz bekötve (bár a környék leterheltségét és a kiépített hálózatot ismerve örülök, ha 300as...)
Az UPC connect boxot mindenképpen modem módban fogom használni, és utána lesz téve egy Xiaomi AX3600 (global, de lehet "kínaiasítom") mint fő router. Viszont a ház métere miatt (2 szint, szintenként kb 80m2, tégla falazat, vasbeton födém, az alsó rész majdcsaknem egy légtér), illetve szeretném kihasználni azt a lehetőséget, hogy jó időben az udvaron dolgozzak (kb 5m-re a háztól) gondolkodom, hogy egy MESH hálózatot összerakok. AX nem feltétlen lenne fontos, mert nincs olyan eszköz ami támogatná és jó ideig nem is terezek. AiOT sem lényeg, ahogy olvastam, azt képes egy ekkora területen az AX3600 ellátni, és nem is lesz rajta sok eszköz.
A hálózaton 2 telefon, 1 táblagép és 1 laptop fog egyszerre csatlakozni általában
A kérdésem az lenne, hogy milyen másodlagos eszközt javasolnátok erre a célra?
(Sajna a meglevő RT-AC57U v1 nem MESH képes)
Árban jó lenne, ha 15 körül megállhatna a dolog, és nem zárkózom el a kínai rendeléstől sem, de akkor jöhet még olcsóbbanKöszönöm a segítséget
-
qpakcovboy
őstag
A másik topic-ba az AX1800-at ajánlották, de kezdek elbizonytalanodni a xiaomit illetően. Pár napja megy az AX3600, de előjöttek olyan problémák, amik eddig nem voltak meg az ASUS routernél.
Pl. a hálószobában a wifi jelerősége hol három egység, de néha csak egy, pedig egyhelyben vagyok. A nyomtatót rendszeresen ledobja, majd újból csatlakozik. Reggel a rádiót hallgattam, de annak ellenére elment az adás, hogy volt jel.
A gyerekek szobájában van 2 kamera, aminek a jelátviteli sebessége másodpercenként változik. Hol 1-2 kb/s, hol 60-70 kb/s. (pedig a kamera is xiaomik)A legfrisebb firmware van most az AX3600-on. Pont az reméltem ettől a routertől, hogy stabil és erős lesz a hálózat, de ...
Így most azon meditálok, hogy visszaviszem és inkább veszek egy ASUS CD6-ot és ebból lesz a mesh hálózat.
-
zacci
aktív tag
Es ha jol ertem, az elsodleges router egyik lan portja van bedugva a masodlagos router wan portjaba ?
Nalam 2 AX6 fog mesh-ben mukodni es van egy meglevo router, ami a netet kezeli. Ilyenkor az elsodleges router egyik lan portjat kell bekotni a netet biztosito routerbe ? Elvben ha atrakom ap modba a ket ax6-ot, akkor is mukodhet a mesh ? De olyankor melyik portokat kell hasznalni ? Lan vagy wan ? -
liptak.t
tag
Ahogy láttam youtube videókat kábellel is működik az AX3600-on a Mesh. Kérdésem viszont az, hogy ez esetben a többi LAN portja is használható?
Köszi
-
qpakcovboy
őstag
takcslajos1 segítségével sikerült CN-re varázsolni a routert, aminek köszönhetően jelentőset javult a WIFI elérhetőség. Ezúton is köszönöm neki a segítőkész hozzáállást!!!
A javulás ellenére a WIFI a kertbe már nem stabil, van ahol nem is látható. Arra gondoltam, hogy UTP kábel segítségével hozzákötnék egy másik xiaomi routert és így szeretnék egy MESH hálózatot létrehozni.
Erre a célra gondlom csak xiaomi routert lehet használni és abból sem mindegy melyik típust. Túl sokat már nem szeretnék költeni, ezért ha lehet nem vennék még egy AX3600-at, tudtok helyette javasolni másik típúst? -
liptak.t
tag
Sziasztok!
Szinte végigolvastam a topicot, de mégsem lett teljesen világos, hogy ha egy AX3600-ban gondolkodom, akkor Chinse, vagy Global version legyen.
Jelenleg UPC connectbox (modem módban) mögött egy Archer C3150 van, amire két Archer C7 van AP módba kötve (nagy a ház, sok a vas). A hálózatot több TV, több gép, NAS, okos eszközök, telefnok, stb.használják.
Jelenleg minden működik, de az okos eszközök elég lassan reagálnak, ha reagálnak. Ráadásul a többségük kínából rendelt, tehát Mi Home alkalmazásban Chinise Mainland régió választás után láthatóak. Az AX3600-ra pont a dedikált IoT antenna, és a Mesh képesség miatt figyeltem fel.
Kérdésem, hogy ha nagyobb jelerősséget, és a Mi Home alkalmazásbeli kínai okoscuccok használatát akarom akkor csak a Chinise version jó, vagy jó lehet a Global is?
Mi a hátránya a Chinise verziónak?
Milyen esetben szükséges a #1772-es hsz-ben foglaltakat végigcsinálni?Köszi előre is.
-
zacci
aktív tag
válasz
Integrator #1791 üzenetére
Hi,
Nekem kb. 2 het es itt a 2db AX6-os. Az tul keppen ua. mint az AX3600, csak szamomra fogyaszthatobb fizikai meretekkel bir es nincs rajt iot antenna. Utobbit lexarom, mert a jelenleg 3x db okos cuccom is boven elvan a jelenlegi, nem eppen idealis kiepitessel is.
Szoval a ket AX6ot tervezem mesh (lan) modban hasznalni.
Teszteken egyelore azt latom, hogy ugy mukodik ahogy kell. Full lefedetseg es sebesseg.
Majd irok rola par sort, ha osszedobtam a cuccot. -
Integrator
aktív tag
Valaki használ 2 ilyen routert mesh módban? Tapasztalat, vélemény?
-
zacci
aktív tag
válasz
#76519680 #1769 üzenetére
Ez azert nem pont igy van. Van olyan router, ahol a LAN portot kell hasznalnod, ha atallitod AP modra. Egyebkent a Xiaomit is hasznalhatod ugy, hogy AP mod + lan port. Sot! semmit nem kell csinalnod, csak beallitasz lan-on egy fix ip cimet, hogy ha kell elerd az AP-t es a fo routert bekotod valamelyik lan portba oszt hello. A wifi ugyis a switch-re van drotozva, max nem dolgoztatod a cpu-t, de azt meg minek is, ha van mar egy fo routered, ami mindent intez ? En mindig igy hasznaltam az AP-kat es soha semmi gond nem volt veluk. Az viszont kerdes, hogy ha a wan portot hasznalod, akkor mennek a lan portok is ugyan abban a vlanban ?
A MESH-nel mar lehet mas a helyzet. Ott azt irjak, mutatjak, hogy a fo router egyik lan labat kosd a masodik router wan portjaba. Itt is kerdes, hogy ilyenkor mit muvel az openwrt es hasznalhatoak-e a lan portok a masodik routeren MESH modban. -
zacci
aktív tag
válasz
Lackooo84 #1726 üzenetére
Egyebkent meg sem az AX3000-nek sem pedig az AX3600-nak, de meg AX6000-nek sem az a lenyege, hogy 1 kapcsolaton 2-4Gbps-en zuzd le az uhd filmeket, hanem az amiert megalkottak. Tobb eszkoz gyors egyideju kiszolgalasa, stabil lefedettseg mellett. Nem hiaba van benne mesh ficsor. Tisztan latszik, hogy az AX6000 is inkabb a wifiben lett erosebb. Jo persze van 1 db 2,5Gbps-es portja, de az igazabol masodlagos. Tobbet er az, ha van egy a lakas minden pontjan tobb klienst stabilan es persze gyorsan kiszolgalo neted, mintha lenne egy gyors egyszemelyes kapcsolatod, amivel igazabol loxart sem ersz, mert ugyis lesz mas szuk keresztmetszet, ahol bukik az egesz. Gep, wifi kartya, hdd stb.
Majd par ev mulva lesz majd meg ennel is gyorsabb router, de most mikor eppen megjelent a wifi6 szabvany boven elegendoek ezek az eszkozok is. Ugysem tudod meg sokaig kihasznalni. -
zacci
aktív tag
válasz
Lackooo84 #1724 üzenetére
Meg mindig nem esett le, hogy ezek a szamok csak kampo marketing ?
Osszeadtak az osszes port egyeni teljesitmenyetAz AX3600 sem tud 3600Mbps-et
Annyi valtozas tortent, hogy az AX3600-al szembe az AX6000 mar tud 4x4 MU-MIMO-t 160Mhz-en, igy az elmeleti sebessege Wifi 6 modban 4800Mbps + 2x 574Mbps a 2.4Ghz-es savon + afa es mar meg is van a 6000, pont ugy mint az AX3600nal
Az egy dolog, hogy 4800Mbps sebesseget a budos eletbe nem fogsz elerni 1 eszkozon. Max 2,5Gbps, de azt is csak akkor, ha ket mesh-be kotott AX6000 1-1 2,5Gbps laban tolod a biteket. Ott viszont kozelitoleg megvan a kb. 2.3Gbps sebesseg, nyilvan egymas melle rakott AX6000 eseten. Ennel tobbet nem tudsz kicsikarni a szerkezetbol, mivel a 2,5Gbps-es wan port itt szuk kereszmetszet. Azt kell megerteni, hogy hiaba tud csillio gigabitet a wifi, ha a bejarat csak 1 vagy 2,5Gbps. Es itt nem jatszik a load balancing, hiaba probalsz tobb, 1 Gbps-es porton egyszerre adatot kuldeni, mert a gigabit es a 2,5Gbps-es port "csak" gigabites linken van osszedrotozva.
Az persze nem baj, ha a wifi minel gyorsabb, mivel atlag korulmenyek kozt a budos eletbe nem lesz meg a papiron igert sebesseg. Max. a fele, vagy negyede. De ugye nem mind1, hogy mennyinek a fele, negyede a valosagban elerheto sebesseg
Akkor lehetne pontosan lemerni a WiFi atviteli sebesseget, ha az egyik AX6000 memoriajabol tologatnad a biteket a masik AX6000 memoriajaba. De ehhez mar ssh kellene iperf meg nyilvan rootErtelmetlen az egesz
Ez az egesz wifi sebesseg dolog olyan mint az auto gyari fogyasztasa. Katalogusban jol mutat
De mit is varunk egy xaros 30-40e ft-os routertol ? Mikor a 100-200e-res routerek is pont ennyit sem tudnak ? Pedig azokra is rairjak a kampo marketing szamokat. Gondolkozzunk mar kicsit -
zacci
aktív tag
válasz
syler123 #1720 üzenetére
Benne, de igazabol lexarom
Direkt kulon-kulon rendeltem a 2db-ot, igy 2x50% esellyel indulok a nav nyeremenyjatekon
Ha nem nyerek, akkor kb. araban vettem, ha nyerek akkor jo arban
Meguntam, hogy baxakodik openwrt alatt a wifi es nincs megfelelo lefedettseg, igy eldontottem, hogy osszerakok egy mesh halot. Az AX3600 kiesett a merete es a hulye global verzio miatt. Nincs kedvem xarakodni, hogy atallitsam kinaira. A kinai verzio meg mar nem eri meg, mert akkora a doboza ennek a szutyoreknak, hogy tuti megvamolnakEs akkor ott a hely problema. Hova a faxomba tegyek 2db fekete batar dobozt ?
-
zacci
aktív tag
Hi all,
Adott 3 eszkoz. 1 Linksys wrt3200 es 2db uj Redmi AX6 (meg szallitas alatt)
Szeretnem majd a ket AX6-ot utp-n bekotni a jelenlegi halozatba, hogy mesh-kent szorjak az aldast. Ezt hogyan lehet megtenni ? Nem ismerem a mesh mukodeset, igy fogalmam nincs, hogy a lan vagy a wan portokat kell ilyenkor hasznalni ? Mivel van mar egy Linksys ami ad dhcp stb. szolgaltatasokat a ket AX6 tenyleg csak arra kell, hogy normalis wifi lefedetseget adjon. A ket AX6-nak teljesen transparensnek kell lennie. Mesh alkalmazasakor AP modba kellene rakni a Parent mesh routert es ugy hozzaadni a masodik AX6-ot mint child mesh eszkoz ? Es melyik portokat kell bekotni ? LAN es vagy WAN ? Es melyik AX6-on melyiket ?Talaltam egy videot, am talan pont ilyesmivel foglalkozik:
Keszitettem egy rogtonzott rajzot is az elkepzelesrol, de a lan-wan port bekotesek az AX6 eseteben nem tiszta. Normal esetben termeszetesen nem lehet a lan es wan port ugyan abban a vlan-ban, viszont szuksegem lenne az AX6 lan portjara is, tovabbi eszkozok vezetekes bekotese miatt. Nem tudom mit muvel a routerben a mesh funkcio es ebbol kifolyolag nem tudom, hogy a eth portok mesh modban hogyan mukodnek, ha mukodnek egyaltalan.
-
tlala
addikt
válasz
Silent77 #1637 üzenetére
Gratulálok, szép munka!
Smart connect-tel csak a gondok vannak szerintem.
Azért azt is jó tudni, hogy a Mesh is felezi a sebességet, ha az olcsó router nem rendelkezik extra erősítővel. Ebből a szempontból az AX6 jobb választás, mint az AX5, nem véletlenül drágább az előző. -
feca83
tag
válasz
Silent77 #1639 üzenetére
Nekem ax5 van egyszerű erős kis szerkezet és ez is CN verzió (csak ez van ha jól tudom) sokkal erősebb mint pl a telekom 5670es csoda új routerre...
ax5 2db meshben megy - nem bíztam a véletlenre így van még a udvaron és talán a szomszedban is net :-) bár ez nem volt cél (nyugi csatornában nem fedjük egymást ) -
Tegnapelőtt sikeresen megcsináltam a Kínai régióra váltást.Siemensfun kolléga linkje alapján. [link]
Nem volt egyszerű, többször kaptam szívinfarktust.6 órámba telt. Hozzáértés nélkül, gondolja meg aki megakarja csinálni.
$ mtd write /tmp/bdata_mtd9.img.modified bdata
$ reboot
Ennél a résznél restart után, volt, hogy a lan, volt, hogy a wifi, volt, hogy minden elment.
Lényeg, hogy nagyon jó lett.3 kérdésem is lenne hozzátok.
A smart connect-et érdemes használni? Anno Asusnál próbáltam, de vissza is állítottam mert úgy vettem észre nem tökéles. Lehet user error volt.
Soha nem állítottam semmit routeren, ezen mit érdemes beállítani? Digi 1000-es net.
IPV6-ot bekapcsoltam.
Gyerekénél a másik épületbe Xioami 3-as router van bridge módba. innen megy le 15 méter kábel.
Mesh-be érdemes lenne rakni, van értelme? A régi Asus RT68U routerrel gondolom nem lehet összehozni a X3600-ot.
Redmi A5X, A6X, vagy X1800 jöhet szóba? 2100 ha jól tudom, nem mesh képes.Utólagos segítséget pedig köszönöm DonJoee kollégának!
-
tlala
addikt
válasz
Petykemano #1502 üzenetére
Igen, a Mesh képes Xiaomi routerek remekül együttműködnek.
-
Petykemano
veterán
+feca83
Köszi, úgy tűnik ez bevált.
Megmondom őszintén én eddig abban a hitben voltam, hogy router módban csak akkor lehet használni, ha ő az internet modem, (de nem, mert ha megadom a default gateway-t akkor tudja) vagy hogy azzal feltétlenül egy külön hálózatot kell létrehozzak (de nem, mert LAN-LAN port összekötéssel router módban továbbra is működik)
Beálítottam, hogy a Connectbox és a C6 DHCP tartománya ne fedje egymást (bár úgy vettem észre, hogy ha a C6-on kikapcsolom a a DHCP-t akkor is működik) és a átkapcsoltam router módba a C6-ot, akkor minden jó, a RE200 azonnal csatlakozott a OneMesh hálózathoz.
Viszont így már nem értem, hogy mi a különbség a router és a AP mód között.
köszi!
Most már csak az a kérdésem, akkor ezek szerint két Xiaomi ax5/ax1800/ax3600 tud mesh hálózatot alkotni? Azért kérdezem, mert a TP-link C6 például csatlakozni nem tud, itt RE egységekre kell hagyatkozni. (Ami meg ethernet backhault nem tud)
Eredetileg azt szerettem volna, hogy a ConnectBox-hoz két kábellel csatlakoztatott router alkosson egy mesh hálózatot.
-
feca83
tag
válasz
Petykemano #1495 üzenetére
Hàt röviden csak a felét értem amit írsz - de leírom nálam mi van és hatha kapsz belőle választ magadnak :-)
5670 telekom router (normal router módban DHCP upnp)
1 kábel az ax5-be és wifi meshbe egy másik ax5
itt is normal router mód - fix ip vagy DHCP (nem történt változás működésben és upnp is be van kapcsolva itt is ) ha át akarnám rakni router modbol - azt nem engedi meshben csak így működik , de nem gond mert működik. -
Petykemano
veterán
Üdv!
Van nekem egy
UPC-sVodafone-os ConnectBox-om. E "helyett" vettem pár éve egy TP-link Archer C6 + RE200 extender kombót annaktudatábanreményében, hogy a szolgáltató eszköze által biztosított wifi helyett majd a TP-link OneMesh szolgáltatásával megoldom a két szint lefedettségi probémáit.Jelenleg a ConnectBox szolgál routerként, kikapcsolt wifivel. A C6 pedig Access Point mode.-ban van, a RE200 pedig range Extender módban. Amikor megvettem, valójában csak az US verzióra volt elérhető a Mesh a C6-on, hónapokat kellett várni, hogy az EU verzióra megérkezzen. Aztán mikor megérkezett, akkor kiderült, hogy, ez a Mesh funkció csak akkor érhető el, ha a C6 router módban van, AP módban nem.
Némely eszközök kábellel a ConnectBox-hoz csatlakoznak, mások a C6-hoz.
Így jelenleg maga a hálózat működik, csak hát pont a mesh nem.Kicsivel feljebb olvastam, hogy a szolgáltató elvileg le tudja intézni, hogy a ConnectBox csak modem legyen. [link]
És akkor gondolom ha beállítom a C6-on, hogy ő legyen a router, meg a DHCP szerver, akkor működne?Igazából eredetileg azt szerettem volna elérni, hogy ConnectBox legyen a router (de legalábbis használható legyenek a rajta levő ethernet portok), a másik két router eszköz pedig elsősorban mesh hálózatba kötött wifi szolgáltató eszközök, cable backhaul-lal - a Connectboxon kereszül összekötve.
Azt akartam kérdezni, hogy ha a jelenleg C6 + RE200 helyett vennék mondjuk két ax1800-at, vagy llyesmi, akkor azzal ilyesmi megvalósítható-e?
Tehát hogy AP módban elérhető-e a mesh hálózat és hogy ethernet backhault-t támogatja-e?
-
Gabesz87
veterán
Ja, egyébként pont néztem a miwifi appban hogy nekem is standard a wifi erőssége és így is merfoldekkel jobb mint a korábbi Asus n18U volt.
Mivel jelenleg egy kb.80nm-es lakásról van szó, lehet, hogy szimplán csak egy globál verzios példányt veszek, ide biztosan elég az is. Garim is van akkor legalább, és nem kell várni. Tervezünk házba költözni közeljövőben, akkor meg ha kell, veszek majd max egy másikat is, mesh-hez. Vagy akár egy ax5/ax1800-at. Nem kell feltétlen ugyanolyannak lennie a mesh-hez, ugye? -
feca83
tag
válasz
Gabesz87 #1473 üzenetére
Én is pont ezért nem vadásztam - 3000 vagy a 6000 kínai verziót hanem vettem 2db ax5-t... bár 1db is elég lett volna mert ez is kínai verziós brutal jo a lefedettség - vissza is vettem standard-ra de lehet elég a Low is :-) :-) mert a masidik Mesheben úgyis kísegit ott ahol kell.
-
Rick4
félisten
válasz
Gabesz87 #1475 üzenetére
A sugárzás értékek nem véletlenül vannak kitalálva, használni egész biztosan nem fog. Ezért is értelmetlen próbálkozás besugározni egyetlen pontból egy 100-150m2-es házat, sok helyen gyenge lesz a vétel, a router közelében meg feleslegesen erős.
Kb mint ha egy 1000W-os izzóval akarnád az egész házat bevilágítani. Érdekes, az a megoldás valami okból nem terjedt el...
Viszont pont erre jó a mesh. -
feca83
tag
Tudom ez nem ax5 fórum de mivel a menü ugyanaz hátha tudtok segíteni.
megjött a 2db ( egyik kábelel csatlakozik a telekom fő 5670 routerhez) van net kábelen wifin szuper - a 2. Ax5 meshben vele működik mindnen szuper. (Amugy durván jobb a jel az 1darabbal is mint a telekom routerrel... a második teraszon van így már szinte az egész utcában van net nem mintha erre szükség lenne :-)
a kérdés az lenne hogy az ax5 hálózat DHCP be van kapcsolva és upnp nem. Jo ez így? Amugy a 192.168.31.x tartományban megy, és a fő telekom router pedig 192.168.1.x tartományban....
vagy inkább rakjam fix ip-re DHCP nélkül?
elvielg csak wifire fogom használni a ax5-t
ja és a sonoff cuccokkal nem tudok wifire kapcsolódni valamiért / mondjuk próbáltam egy másik wifire is azt sem találja meg... -
Rick4
félisten
válasz
Norby-007 #1420 üzenetére
A 3600-zal is megy a gigabit wifin, az fejlesztésnek még elég kevés lenne. A lényeg itt a gyorsabb wifi sebesség mellett (nyilván ha az AX3600-zal is megvan a gbit-es wifi, akkor ez még gyorsabb lesz) a 2.5 GB-es WAN/LAN porton lesz. Nyilván gyorsabbnak kell lennie a wifinek a gbit-nél, máskülönben miért is kell a 2.5-ös vezetékes rész. De jó lesz ez, az AX3600 meg megy a meshbe a ház végébe.
-
tlala
addikt
Bé, bé, bé!!
Tényleg ezt senki nem tudja neked megmondani előre, de 2db AX5-össel meshben biztosan jobban el tudod osztani a területet. Volt a kezem közt AX5-ös egy ideig, az árához képest nagyon jó router az is. Egy barátomnál landolt, a panelben lövi át azokat a falakat, ahol a szolgáltatói cucc wifije meghalt. -
Rick4
félisten
Nincs infóm a meshről, én jövőre költözöm innen, kérdezgettem másokat, hogy akinek van mesh, annak hogy muzsikál, két belső eszköz, amik külön mesh eszközre vannak kötve, milyen gyorsak egymás között, de választ nem kaptam...
Én saját szervert és asztali gépet tudnék belső hálón jobban használni, szóval van élet a kábeles Gbit felett is, csak tudni kellene, hogy mennyire működik a dolog.
-
feca83
tag
Köszi - ha egy Asus-nál is erősebb 40%-al akkor nem kérdés hogy mennyivel lehet jobb a gyári telekom tol... vagy az Airties (wifi extra mesh) ami még van nálam a tv-k miatt...
oke a tied kínai verzió és emiatt erősebb...
az okos cuccok miatt az IoT fontos lehet vagy 2db ax5 meshben megolhat mindent ...?! -
Rick4
félisten
Előző router egy asus AC65P volt, 1m-re tőle egy Oneplus 8 pro telefonnal 650Mbit volt, az AX 3600-zal 920-930Mbit, az Asussal egy fallal arrébb 250Mbit, ezzel 650Mbit. Az udvar végében a garázs mellett, ami két fal mögött van, még van 25Mbit sebességem. Nekem kínai verziós eu-s szoftveres routerem van, mindkét sávon közepes jelszint beállításon. A különbség brutál, azt már nem is mondom, hogy ez az AX3600 augusztus közepe óta be van dugva, egy röcc se volt azóta.
De ha nagy területet kell lefedni, én is inkább 3 kisebb erejű eszközben gondolkodnék, felesleges próbálkozni falakat átlőni, miközben ennél működik a mesh...
-
feca83
tag
Ha egy telekomos új fajta wifi 6 sagemcom 5670 egy tégla lakásból már a teraszon is csak éppenhogy van jel ... az udvaron meg már semmi - pedig kellene oda is robot funyiro / Alexa a garázsban - meg amugy is .... ezt eddig egy xiaomi repeater oldotta meg... de nem az igazi....
van esély rá hogy ez a csoda jobban ki tud menni? Oke tudom sok mindentől függ de nálatok milyen változásokat hozott lefedettsegben? Gyorsaság annyira nem fontos....
B opció hogy veszek 2db ax5 meshben és a második ki kerül a teraszra... vagy 1db 3600 a házba és 1db ax5 az teraszra csak ez így már költségesebb...
vélemények ? -
szili72
újonc
Sziasztok,
Global firmware Mi AX3600:
⏬Download Firmware⏬: (Thanks to @Pierre Dolnięty) Mi AX3600 v3.0.22: http://bit.ly/MiAX3600INT To Revert back to Chinese FW: Mi AX3600 v1.0.67: https://bit.ly/1_0_67
Telepítési útmutató:
(29) Xiaomi AX3600 Router Global English Firmware Download & Install Wi-Fi 6 Mesh - YouTube -
ppp001
csendes tag
Sziasztok! Segítséget kérnék. Van egy AX3600 router. Megnyomtam a beállításnál az add a mesh node fület. Azóta az +Add device menüből eltűnt az alábbi pont, add smart device. Hogy tudnám visszaállítani, hogy a router, ismét routerként működjön, ne mesh eszközként?
-
Norby-007
tag
Köszi szépen, a wifi 5 kompatibili mód be van kapcsolva. A tegnapi nap nyugodt volt, nem szakadt le semmi. De igaz mivel át kellett helyeznem a meshbe rakott emeleti ax1800-at, ezért az kihúztam és azóta arra az előtte lévő 21 eszközből csak 3 csatlakozott vissza. MOndjuk ez sem jó, mert az emeleten 10 eszköz van aminek jobb lenne az erősebb jel. De egyelőre a HA alatt tegnap nem vált semmi elérhetetlenné. A hálózattal továbbra is küzdük, semmilyen módon nem tudom visszahozni ahogy a közpnti nyomtatást sem tudom létrehozni a nyomtató szerverrel.
AZ érdekes, hogy sambábal elérem a HA gépet a wines gépekről, illetve az egyik pc-n megosztott mappákat a tv-k látják a servio-val és az LG DLNA-val, valamint már a hálózati adapterek tilátas és újra engedélyezése után pl a minecraft-ban is létrejön a háló. De a win-es workgroup nem megy, látom minend gépen a másik gépet, de amikor árkattintok kijön a varázs üzenet. Most éppen ezzel küzdök.
Tegnap a face-en azt az infót kaptam, hogy gyorsabb ha ap módba teszem mint meshben használom a fenti routert. Viszont ap módban is ugyanúgy váltakozhat ha ugyanaz az ssid.
Én még nem mertem kipróbálni a 2.4 és 5 ghz egybemosását. -
Benny21
csendes tag
válasz
Norby-007 #1223 üzenetére
Igaz nekem nincs mesh hálóm csak az AX3600. Hasonló problémám nekem is volt pár eszköz állandóan ledobódott majd újra látta és ismét elölről random időközönként. HA-ban ez szépen látszott. 40+eszköz lóg rajta 0/24h. Volt nemrég egy áramszünet éjjel. Reggel figyeltem fel rá ismét gond van pár eszközzel, és láttam hogy a 2,4ghz nem azon a csatornán megy mint addig. Szóval "Netspot" appal bemértem a környező eszközöket és hálózatokat, figyeltem melyik csatorna üres. Biztonság kedvéért kültéren udvaron és utcán is néztem már csak azért is mert az egyik érintett eszköz egy kültéri izzó. Nálam 1es csati lett nyerő. 5 GHz maradt auto. És mégvalami a wifi 5 kompatibilis mód. Azt bekapcsoltam és nincs két elkülönített ssid. Mármint 2,4 és 5 GHz egyben megy. Azóta egyenlőre nincs probléma. Remélem segít ez a pár sor.
-
Norby-007
tag
válasz
DonJoee #1219 üzenetére
Wifi zóna annyi van amennyit ad, autóra van csatolva, de érdekes módon mindig a leggynegébbet használja, de ezt láttam már a tendánál is korábban. De lehet ez csak a szar appoknak az átka. A tendánál már korábban beállítottam fixre, de akkor galiba volt, így visszatettem autora. Itt sem tudom, hogy ezzel kéne-e kísárleteznem. Meg egyelőre még mesh-ben van az emelti így abban semmit sem tudok állítani. Ha ap-be raknám akkor lehetne a csatornát állítgatni rajta.
-
Norby-007
tag
válasz
DonJoee #1213 üzenetére
Köszi, de így tettem, fokozatosan mentem át. Először a vezetékes eszközöket, aztán írtam át a wifi ssid-t a régire és csatlakoztak rá a cuccok. Az elején még minden vidám is volt, de állanmdóan pakolgatja őket, és sajnos nem igaz, hogy az erősebb wifi jelre csatlakoznak az eszközök, mert a földszinten lévő ax3600-nak sokkal erősebb a jele mégis az emeltre tett mesh node wifijére kapcsolódnak a földszinti cuccok. Mindegyik eszközt megtalálta és működnek is, de időről időre elérhetetlenné válnak pl. a Home Assistant számára, azaz akkor offline módba kerülnek ahogy nézem a miwifi appban, aztán vissza és állandóan ki-be táncolnak.
Amikor a másik router volt beállítva, akkor az emeleten egy reapeter volt és arra voltak csatlakoztatva az eszközök, de például a xiaomi gateway az istennek sem szerette ezt a megoldást és nem működött rendesen állandóan elérhetetlen volt minden eszköz ami rá csatlakozott, pedog a reapeter mellett volt. Kénytelen voltam az emeleti gatewayt a földszinit router ssid-jére kapcsolni akkor is. Úgy működött is. AZ emeleti reapeternek külön ssid-je volt és ahhoz kapcsolódtak az emeleti eszközök. Nem is váltottam volna, ha utóbbi időben időről időre nem szűnt volna meg a router wifi jel sugárzása, azaz az összes wifi eszköz, legyen az 5 vagy 2.4 Ghz-es leesett, a lan elérhető volt. Ekkor vettem meg ezt a xiaomi routert.
A windows gép amiben a megosztás meg van adva nem wifivel kapcsolódik, hanem lan kánellel, így nem tudom resetelni a wifi kártyát. Egyelőre tanácsatalan vagyok, mert alapvetően xiaomi párti vagyok és nagyon szeretem a kínai kütyüket, szinte mindet onnan vettem az elmúlt 4 évben, de ez most egyelőre kifog rajtam és mivel teljesen láma vagyok hálózatok terén nem igazán tudok mit tenni. A samba server is hol megy hol nem megy a mini pc-n amire a Home Assistan van téve. Vagy elérem a win gépen vagy nem.
Nagyon hálás vagyok, hogy segítesz nekem, köszönöm szépen. Egyelőre olvasgatok, nézem mit lehet tenni.
Ha az emeleti AX1800-at ap módba teszem és más ssid-t állítok be neki, akkor az lehet erre megoldás lesz, csak azt nem értem, hogy a földszinten érzékelhető harmatgyenge ax1800 jelére miért kapcsolódnak az eszközök amikor ott van a sokkal erősebb ax3600 jele is. -
DonJoee
tag
válasz
Norby-007 #1210 üzenetére
Akkor neked nem a MESH-mód kell.
Minden wifi-forrásnak adj meg külön SSID-t és az egyes klienseket arra csatlakoztasd, amelyikre szeretnéd. Akkor is, ha egyébként a másik wifi jelet ő valamiért erősebbnek érzi és arra csatlakozna.
Az eszközeid nem tudják, hogy ők az emeleten vannak vagy a földszinten. Azt tudják, hogy melyik wifi jel az erősebb és arra csatlakoznak. Kivéve, ha a zónáidat elválasztod külön SSID-kkel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged