Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• eL Geri

őstag

Sziasztok! Egy házi mozis fórumon is feltettem az alábbi kérdést, de hátha itt is tudtok segíteni:

Kicsit összezavarodtam, segítsetek! Főleg Xbox-os felhasználóktól kérdem.

Fél éve használok 5.1.2-es felállásban egy Denon 1800-at.
    Xbox Series X a médialejátszóm, mert a 10-12 éves plazmám már OS-e már nem támogatott. Az Xbox a Denonba van dugva közvetlenül. Az Xbox-ra meg van véve a Dolby Atmos app (liszensz).

Addig semmit nem állítgattam az Xbox-on, és örültem, hogy látszólag automatikusan érzékeli az erősítő, hogy milyen hang van és szépen teszi a dolgát. Tipikusan amikor Atmos játék megy, vagy Max / Disney+ / Apple+ streaminget nézek és van rajta Atmos formátum, akkor vált is Atmosra az erősítő felírata. Amikor meg tipikusan szinkronnal nézek, akkor vált Dolby Surroundra. Utóbbinak nem voltam megelégedve sokszor a térhangzásával, de ráfogtam a gyenge szinkronra.

Csak pont itt írtátok nemrég, hogy a Dolby Surround az gyakorlatilag a sztereó felkeverése, nem pedig az eredeti pl. 5.1-es keverés.
    Így ma kicsit belenéztem az Xbox sound beállításaiba, és találtam egy olyan kapcsolót, hogy “Allow passthrough”, na mondom ezt megnézem.

Ezután már egy Max-os szinkron film is Dolby+ -okat, meg érdekesebb dolgokat ír ki… más is lett a hang… de halkabb. Ami a fő baj, hogy a beszéd (a center) hang nagyon nagyon halk lett. Nem értem. Eredeti (akár Atmos) és szinkron sávnál is ezt tapasztalom. Nagyon fura.

Mi a nyavalya lehet, és mi az én setup-om esetén az ideális beállítás?

Update: Eddig csak a Max-ot néztem. Most a sima kis Xbox-os videó lejátszóját is nézem. Itt is minden kicsit halkabb, de legalább a center / beszédek jók. Cserébe talán megjött az igazi térhangzás a nem csak Atmos-oknál is.

Tehát a fő kérdés: mi van a Max-al? :W

Update2: Az Apple+ így is / úgy is szépen Atmos-t ír (ott nincs is más). De ha bekapcsolom ezt a pass-t, akkor halkabb :W

El vagyok keseredve. Nem akarok sztereóból kevert surroundot, ha ott lenne az 5.1 is.

Új hozzászólás Aktív témák