- Yettel topik
- iPhone topik
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
liszi70 #100870 üzenetére
Nem állítottál el mást is a regedit-ben vagy valahol máshol?
[kép](#100871) King Unique
Igen arra gondoltam, már vista óta ezt a parancsot használom, mert számomra asztali gépen soha nem volt szükségem a hibernálásra és win7 esetén még spóroltam is a hellyel a 120GB-os ssd-n, aztán megszokásból win telepítésnél egyből ezzel kezdem.
-
King Unique
titán
válasz
liszi70 #100862 üzenetére
Normál esetben nyilván ott van az általa készített screenshoton lévő opció és van lehetőség a gyorsindítás (Fast Startup) kikapcsolására. Akinél viszont teljesen tiltva van a hibernálás, annál nyilván a gyorsindítás sem fog működni, ezért nem meglepő, ha ez esetben nincs ott a listában... Egyébként meg a hibernálás teljes letiltása max. csak opcionális, mintsem feltétlen javasolt és kötelező. Ha valaki pl. csak az SSD (agyon)kímélése végett akarja, az pont felesleges. Akkor lehet értelme, ha pl. nagyon kicsi a rendszermeghajtó, illetve a rendszerpartíció és a tárhelyspórolás a cél.
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
liszi70 #100722 üzenetére
"Görgetősávok automatikus elrejtése a Windowsban"
Húúú, ezt nagyon köszönöm én is.
Én sem szeretem, ha nem látom a scrollbert.
Valami miatt ez a divat mostanság, gondolom arra fogják, hogy kisméretű kijelzőkön spórolnak a hellyel, igen, de a Windows már nincs használatban kisméretű (telefon) kijelzőkön. -
törölt tag
válasz
liszi70 #100736 üzenetére
Frissíteni kell az appot a Store-ban. De elképzelhető, hogy mégsem küldték még ki mindenkinek, csak nagyon sokaknak.
Valahol olvastam, hogy milyen jó lett, és többen is azt írták, hogy kézzel kell frissítést keresni hozzá, utána megjelenik az új. Nálam bevált.
mezis: "Mert a legkisebb frissítés is tudja a lefagyás látszatát kelteni."
Hát ez azért elég csúnya lenne.Ha egy frissítéstől teljesen megáll a gép és nem reagál semmire, akkor ott problémák vannak, és egyáltalán nem normális.
-
Geth
veterán
válasz
liszi70 #100450 üzenetére
Tudja fene, mennyire fogná a gépet, amikor beindul például a defender vagy a telemetria a hdd adatairól.
Defender attól függ. Ha pl. túlnyomórészt videók vannak ott tárolva, akkor nem nagyon, hiszen mkv-ba ritkán van malware. Ha túlnyomórészt futtatható állományok, akkor megfoghatja, mert kell io hogy átnyálazza/kicsomagolja és kell cpu hogy az ellenőrzést megcsinálja.
A telemetria alatt nem tudom mit értesz, nyilván basic szinten az hogy felküldi időnként hogy van egy ilyen hdd a gépbe, rajta ilyen fs, és ennyi %-ban van tele, ezek nem nagyon fognak meg semmit (ha igen, ott baj van). -
Kékes525
félisten
válasz
liszi70 #100427 üzenetére
"Nagyban függ attól, hogy egy ssd-s rendszerre milyen hatással van egy hdd állandó futása."
Mint írtam, egy erős rendszer mellett nem sok hatással lehet egy nem rendszer HDD-re való torrentezés, leszámítva az adott HDD-t. Annak az elérése más programokkal már nehézkesebb. De ha azt a HDD-t csak torrentre használod, akkor szerintem nem merülhet fel semmi gond.
-
Kékes525
félisten
válasz
liszi70 #100410 üzenetére
Annak a HDD-nek sebességét minden bizonnyal, amire a torrent megy. A rendszert kevésbé, ha egyébként gyors a rendszered. Azonban szerintem nem kellene kímélned az SSD-t, ha nem nagyon régi, mert már elég régóta olyanok az SSD-ék, hogy nagyon sok írást bírnak ki. Mire tönkre menne, addig rég lefogod cserélni. Az én SSD-ém 1 éves, 33 TB adatot írtam rá és 97%-os a kondíciója a HDS szerint. Ilyen tempóval kb 10 év múlva lesz kuka. 5 éven belül viszont cserélni fogom.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #99936 üzenetére
Az annál a konkrét buildnél volt, amit először neveztek RTM-nek az újságírók. Én is próbáltam virtuális gépen, de nem tapasztaltam, és mivel azóta sem panaszkodott rá az a 2 fórumtárs, így gyanítom, hogy megoldódott.
Javító frissítésnek is nevezik, amit csináltál, ha ugyanazt a buildet frissíted a meglévőre (tehát fogod a telepítődet és elindítod a rendszer alól).
Vagy most alaphelyzetbe állítottad a rendszert? Elvileg az megoldja a gondokat, de külső telepítő nélkül csak a meglévő dolgokkal tud foglalkozni, ezért is ütközik problémákba, ha konkrétan hiányoznak rendszer appok, mert törölve lettek a gépről. Ha nagyon belenyúltál, akkor maradhatnak problémák. -
törölt tag
válasz
liszi70 #99926 üzenetére
Saját bevallásod szerint mindenfélével kísérleteztél a rendszeren, töröltél, letiltottál, átállítottál dolgokat. A frissítés (upgrade) nem állít mindent vissza, sőt, általában azt szeretik az emberek, ha minden marad a régiben.
Ha hiányzik valami, vagy sérültek bizonyos rendszerfájlok, azokat javítja.
Én nem nagyon láttam panaszt a gépházra, esetleg erre gondolsz? Mert az már megoldódott, és amúgy sem adták még ki a 1903-at.
Garsza: Volt MS-fiók a gépen? Hozzá lett társítva? Ha nem, és még kódod sincs (vagy számla), akkor mintha nem is lett volna.
OEM licenc alaplaphoz kötött, de a hibaelhárító vagy az ügyfélszolgálat aktiválhatja a gépet így is.gb4400: Semmi baj nincs szerintem a rendszerrel ezen a téren. Simán működik az 5.1, csak a bass management legyen bekapcsolva (bár ez alaplaptól is függ), ahogy Win8.1-en is kellett. A Windowsos driver ráadásul engedte a hátsó hangszórókat oldalsóként is használni, a Realtek programja meg nem.
A linkelt oldalon az első megoldás csak kitolja a sztereó hangot mindegyik hangszóróra (nem lesz térhangzású), a második leginkább S/PDIF kimenetre vonatkozik, a harmadik meg csak újratelepíti a Wines drivert. -
King Unique
titán
válasz
liszi70 #99806 üzenetére
Igen, valóban megvan ez a veszélye is. De a lemezkarbantartó teljes körű használatához emelt szintű jogosultság szükséges, legalábbis a rendszerfájlok törlésénél. A letöltések mappa akár enélkül is megjelenik a listában, valamint a gépházban is, viszont alapból nincsen bejelölve az abból való törlés. Tehát azt már a felhasználónak kell külön megtennie, meg a törlési művelet megkezdése előtt általában megerősíteni azt. Plusz minden egyes elemnél van egy rövid leírás és egyben egy figyelmeztető szöveg, hogy milyen fájlok törlésére vonatkozik és mivel járhat. Vagyis ha már elolvassa, majd bejelöli a törlésnél az adott opciót és meg is erősíti azt, akkor csak tudja mit csinál.
-
King Unique
titán
válasz
liszi70 #99802 üzenetére
De az meg a másik, hogy ha már fontos és pótolhatatlan adatok, ellenben csak a C letöltések mappában vannak tárolva biztonsági másolatok nélkül, akkor az kb. olyan, mintha nem is léteznének...
Szóval ez esetben alap, hogy legyen róluk több offline és / vagy online mentés, másolat.
Egyébként meg a Windows 10 1809-es verziójánál jelent meg ez a + törlési opció a lemezkarbantartóban, előtte nem volt. De valószínűleg annak megelőzése érdekében, hogy a rendszerpartíción lévő szabad hely ne csökkenjen kritikus értékre, mivel a sok okos jellemzően a C-re, meg a letöltések mappába pakolt minden, a rendszer működése szempontjából haszontalan multimédia tartalmat... Valamint a 1903-as verziónál a reserved storage szintén emiatt, mármint hogy ne fordulhasson elő az, hogy nincs a C-n elegendő szabad terület a frissítésekhez, illetve a rendszer megfelelő működéséhez.
-
válasz
liszi70 #99630 üzenetére
Múltkor takarítottam kézzel a C meghajtót, appdataból törölgettem, láttam a program filesban lévő windowsapp cuccosokat, és mutatott olyan verziokat is ott amik nem is voltak telepítve. Legyalulok mindent abból a mappából. Powershell parancsokkal, geekkel. Úgy gondoltam ha úgy van csak simán kiadom majd a parancsot hogy az alap uwp progikat telepítse fel aztán meg van oldva.Igen ám csak nem jött össze. Mentés nem ártott volna közvetlen előtte.
-
adika4444
addikt
válasz
liszi70 #99566 üzenetére
Hali!
1. Csinálj a regedit-ben az alábbi helyre (ha nincs, hozd létre)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Personalization
Egy duplaszó (32 Bites) angolul dword bejegyzést, ilyen névvel:NoLockScreen
1-es értékkel. Utána nem kell kattintgatni.2. Ezt olvasd el
superuser
Leírja az első válasz, miért jönnek vissza, és miért nem olyan egyszerű törölni. -
Jazz
veterán
válasz
liszi70 #99421 üzenetére
Örülök hogy tetszik.
Nekem még az a funkció jött be, amikor az appokat berendezte egy könyvtárba, azt elraktam valahova, így törölni se kellett, meg meg is maradtak, és nem is zavarnak.
Az hogy egybe látok mindent, nagyon pörgőssé teszi a kezelést, mert egy idő után reflexből, vizuális memóriával "keresi ki az agyam" a programot, hiszen emlékszel hogy helyileg hogy van az progi.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #99077 üzenetére
Pár éve már nem lehet szétválasztani MS fiókot és Skype fiókot. Ezért nem is lehet csak a Skype-ot törölni, hanem csak úgy mindenestül MS fiókot. Integrált az egész, minden szolgáltatásuk Xbox Live, Office Online, Skype, Outlook.com, OneDrive, Store stb. egyben. Itt egy összefoglaló cikk miért lett így a Skype. Nekem is van egy régen társított beragadt régi Sykpe regem, különösebben nem érdekel. Nagyon ritkán használom, és a kutya se keres Skype-on.
Messenger, Viber és a többi lenyomta.
Az is megér egy misét a "Messenger" hallatán régen a Microsofttól MSN Messengert későbbi nevén Windows Live Messengert értettük, az volt a legnépszerűbb chat program gépen az okostelefonok előtt. Aztán jött a Facebook. A Microsoft megvette a Skype-ot és megszüntette a Messengert. Tíz éve már mindenki a Facebook Messengert érti a szó hallatán. -
törölt tag
válasz
liszi70 #99032 üzenetére
Nincs, csak bizonyos dolgokra könnyebb ráguglizni, mert nem mindenre van magyar nyelvű cikk. Egy-két helyen vannak elgépelések meg átgondolatlanságok (a magyar szó kilóg a gombról), de amúgy semmi. Ez más nyelvekkel is előfordul, akár az angollal is. Lehet javasolni fordítást, bár sokkal jobb lenne, ha egy kis csapat figyelne erre inkább.
Illetve akkor van előnye, ha olyan szolgáltatást akarsz használni, ami magyarul nem érhető el. A Cortana például ilyen, de annak a régiót is angolra kell állítani.
-
Geth
veterán
válasz
liszi70 #98978 üzenetére
Akinek van ideje és kedve válaszolni az ilyen barmolós, kísérletezős kérdésekre, az megteszi, aki nem, továbblapoz.
Najó de ez nem volt reklámozvaÉn pl. tökelfelejtettem hogy Te vagy aki valamiért nem tudja újrahúzni a rendszert és megpróbálod a lehető legjobban eltekerni
azt sem tudom, mit kellene beírnom a keresőbe
Ez baj, lehet előbb keresni kellene megtanulni? Sokat segít ha épp ismerkedsz valamilyen témakörrel.
Én pl. ezzel a kifejezéssel kezdeném: "mmc dialog window 32 64 bit"
(Az előző kérdésre is hasonlóan bonyolult kifejezéssel az első találati oldalra szorítkozva megvan a válasz pár perc alatt.)Ezzel is elérhető a windows10-ben lehetséges legkevesebb adat küldése?
Felületen ennyi, ja. Bár Nálad látszik, hogy valamit már elállítgattál máshol
Biztosan lehet még ezen a beállításon túlmenően jobban tiltani, de játszon vele az akinek nincs jobb dolga.
Lehet a group policy előtt én előre venném a Settings appot az ismerkedés alanyaként.(#98979) zolee001: első dolgom volt ajánlani, de egyrészt nem tudta mi az, másrészt Ő jobb ötletnek tartja amit csinál, hiszen még mindig itt tartunk
-
Geth
veterán
válasz
liszi70 #98976 üzenetére
Jófej vagy hogy másokkal javítgatod a barmolós rendszered
Egyébként honnan tudja más miket állítgattál át? Ezt Neked kéne tudnod.
Az MMC dialog lehet pl. emiatt, tehát valamelyik snapint elpiszkáltad.
Google-t egyébként szoktad használni? Mert nem nagyon megy...Apropó telemetria. Mi az álláspont ezzel kapcsolatban?
Most az alusisakos álláspontot hagyjuk, azzal sokkal könnyebb szembetalálkozni a neten.
Én pl. beállítottam a felületen minimumra és utána elfelejtkeztem az egészrőlIdőnként emlékeztetnek rá az ilyen kérdések, de nagyjából ennyi.
Van fent lista miket küld el ilyen esetben, ezt páran vissza is ellenőrizték, blabla, egyszóval lehet az erre irányuló időt és energiát hasznosabbra fordítani. -
Geth
veterán
válasz
liszi70 #98858 üzenetére
csak a programjaim feltelepítése és beállítása, meg a win konfigurálása telne sok időbe.
Ezt nem értem, azt írtad kísérletezésre van a rendszer. Annak az egyik ismérve hogy eldobhatóPersze hogy "nehezebb" visszarakni, mert nem készültek fel arra, hogy valaki véletlenül letörli, ami egyébként nem tudom hogy sikerült, mert felületről pl. nem is lehet, egyéb módszernél meg nyilván tudja az ember hogy mit csinál.
Esetleg arra keress rá hogy LTSC-re hogy szoktak Store-t varázsolni, talán az áll a legközelebb ahhoz ami Neked kell. -
törölt tag
válasz
liszi70 #98850 üzenetére
Ha törlöd a Store-t, akkor a PS honnan állíthatná vissza? Nyersz vele 50 MB-ot, és ennyi.
Ha nincs Store, akkor nem frissülnek az appok, nem tudsz újat telepíteni, nem kapsz nyelvi frissítést (a 1903 telepítés után frissíti), és az eseménynaplóban is lesznek bejegyzések, ha az adott app nem tud frissíteni, vagy egy feladat nem tud lefutni. Ha számít, akkor az alaphelyzetbe állítás sem fog működni.Értem én, hogy jó törölgetni mindent mert nem kell, de vannak dolgok, amik a rendszernek viszont kellenek. Ne rakd ki a csempéjét, és nem fogod látni. Ha nem akarsz később ebből problémát, akkor azt töröld, amit enged. A 1903 sokat enged.
vtechun: Alul a "bejelentkezési adataim használata..." rész.
-
Kékes525
félisten
válasz
liszi70 #98852 üzenetére
VM (virtual machines) = Virtuális számítógép
-
bebeago
tag
-
zolee001
őstag
válasz
liszi70 #98697 üzenetére
Bocsánat,valóban elirtam
De öntsünk tiszta vizet a pohárba,azzal a tiltással a store (uwp) appok futtatását tiltod ,nem töröl semmit
(Amugy pont a forditottját szoktuk bekapcsolni miszerint only store appok telepitése egy már feltelepitett rendszeren,security szempontból jobb mint bármelyik virusirto mivel a telepitetteken kivül semmi win32 app nem tud települni igy semmi kártevö sem)
Csak halkan jegzem, kb senkit nem érdekel itt -
zolee001
őstag
-
-
vlevi
nagyúr
válasz
liszi70 #98407 üzenetére
Nálad még be van kapcsolva a hibernálás, csak nem használod.
Ha a hibernálást kikapcsolod a powercfg -h off paranccsal, akkor három dologra lesz hatással (négy)
- természetesen a rendszerből eltűnik a hibernálás opció.
- felszabadul nem kevés tárhely, mert a hibernálás file fixen ott van, foglalja a helyet.
- Asztali gépeknél alapértelmezett a hibrid alvás, ami azt jelenti, hogy altatáskor a hibernációs file-ba is lementi a rendszert. Azért, hogy esetleges áramszünet esetén abból ébredjen fel a gép. Viszont ez sok írással jár, ami lassítja az alvást, és természetesen egy kicsit az SSD-t is feleslegesen koptatja.
- Végül pedig, a hibernálás kikapcsolásával megszűnik a gyorsindítás (amit én lassú leállásnak hívok). Mivel nincs hibernációs file, amibe a gyorsindítás írhatna, minden gép leállítás és bekapcsolás teljes, nulláról indítást jelent.
Sokszor okoz ui. gondot, hogy a gyorsindítás miatt egyes hardverek nem működnek normálisan.
A gyorsindítás sebességbeli előnye nagyjából elhagyagolható, mert HDD-n annak a hibernációs file-nak a betöltése is idő, SSD-n viszont a rendes boot is csak pár mp. Leálláskor viszont a HDD sebességétől, RAM mennyiségtől függően 10-30mp-ig is szöszmötöl, mire kiír mindent, és utána megáll. -
TRob1
veterán
válasz
liszi70 #98231 üzenetére
Valamit hagy, de ha nem a beépített eltávolító, akkor a legjobb erre egy ingyenes GeekUninstaller portable és kész. (Fizetős és/vagy telepítős - bármiből - teljességgel felesleges)
-
Geth
veterán
válasz
liszi70 #97722 üzenetére
És ki tudja, mennyi van még.
Hát elég sok lesz.
Pl. bármilyen programot megnyitsz amiben el lehet menteni a munkádat, és megpróbálod elmenteni valamelyik rendszerkönyvtárba, nem fogja engedni.
Ha adminként futtatod ugyanazt, simán engedni fogja, még felül is tudod csapni a fájlokat -
Kékes525
félisten
válasz
liszi70 #97715 üzenetére
Okozhat, mert például a foobarba pluginokat is telepíthetsz. Ha a foobar biztonságos is, az se törvényszerű, mert meghekkelhetik, ugyanúgy a pluginoknál sem törvényszerű, hogy kizárólag csak jó szándékúak és csak azt csinálják, amit leírnak róluk. Ha adminban fut a foobar, akkor a plugionk is "garázdálkodhatnak". Ha normál zenei lejátszásra gondolsz, akkor nincs különbség. Azonban a jogok nem a normál, általános használatra vonatkoznak.
Másrészt ne feledd. Minden programot kivétel nélkül meghackelhetik, vagy a szerző elrejt benne valami nem közölt ártó kódot, vagy egy külső hackker. Ha adminban fut, akkor szabadon garázdálkodhat. Ezért sem célszerű minden progit adminban futtatni. Sőt ezért is célszerűbb, ha általános munkára nem a rendszergazdai fiókot használod.
-
Geth
veterán
válasz
liszi70 #97715 üzenetére
Kit érdekel? Nem futtatod admin módban azt amit nem kell, erről szól a least privilege elv.
Egyébként a konkrét progi belső működését kellene ehhez ismerni.
Pl. a disk cleanup igencsak máshogy viselkedik adminnal indítva.
Könnyen belátható, hogy akkor más program is képes erre -
Geth
veterán
válasz
liszi70 #97712 üzenetére
Egy Sound Forge vagy Make MKV, vagy Foobar, vagy bármilyen külső progi indítása esetén van különbség a kettő között?
Persze, olvass vissza, erről megy a mantra hosszú hsz-ek óta.
Ha adminként futtatod ezeket a programokat, bármilyen olyan dolgot meg tudnak módosítani, amihez alapból admin kellene.
Úgy érzed ezt jó dolog kockáztatni? -
Geth
veterán
válasz
liszi70 #97707 üzenetére
Mondjuk én biztosan nem indítok onnan semmit (max ilyen winsat disk szintű parancsokat)
Pont ezért felesleges magát a powershellt/cmdt/akármit konstans admin módban futtatni. Elég arra a kicsi időre, meghatározott céllal, egyébként least privilege elvde a tudtom nélkül ezt megteheti egy rosszindulatú szoftver is, ha alapértelmezetten adminként indul a PS? És ilyenkor miért nem jelez az uac?
Egy nem elevated process is elindíthatja a shortcutot amin bejelölted az admin szándékot, de ilyenkor valóban bejelez az UAC (pont a flag miatt). Persze csak ha be van kapcsolva az UAC.
De ha egy netről kimásolt scriptrészletet futtatsz be, vagy elindítasz egy progit a már eleve elevated shelledből, akkor már nem fog jelezni a világon semmi, hiszen magának a shellnek már megadtad az engedélyt.
Én értem hogy "nem szoktál", de ez nem érv, ne fussuk ugyanazokat a köröketA defenderről már nem is beszélve.
A vírusokat most ne keverjük ide, elég könnyű összedobni egy scriptet ami pl. random beletöröl a rendszerbe.
Admin fog kelleni hozzá? Igen. Vírus, amire a defender bejelez? Nem fog... -
törölt tag
válasz
liszi70 #97707 üzenetére
Még annyit, hogy a jogok korlátozására több mód van. Szerintem az egyik legegyszerűbb, ha beírod ezt egy .bat fájlba:
cmd /min /C "set __COMPAT_LAYER=RUNASINVOKER && start "" %1"
Így amit ezen keresztül futtatsz (például ráhúzod az ikonját erre a fájlra), az mindenképpen korlátozott jogokkal fog futni. Ha az UAC ablakában nemet mondasz, akkor nem fog futni.
Aztán a 19H1-ben megjelenik a sandbox (Pro-ban), azzal még egyszerűbb lesz kipróbálni ismeretlen programokat.
Azért meg drukkolni kellene, hogy az UWP jobban fejlődjön és terjedjen, mert ott még azt is meg tudod szabni, hogy mihez férhet hozzá az adott program (mikrofon, kamera, mappák, stb).
-
-
Cs1csó
titán
válasz
liszi70 #97707 üzenetére
Kár, hogy nem tanítható, a telepítéskor felugró UAC hasznos, vagy ha egy normál módon települő program valamiért UAC-ot kér az egyik futtatása alkalmával amit korábban nem tett az is oké pl. frissítést talál és annak telepítése - ami telepítés - már megint UAC-ot dob - de ha már egy progit telepítettem UAC-al és azt rendszeresen futtatom pl. MSI Afterburner, akkor minden sima futtatásánál jöjjön az UAC az már sok, de nem tanítható.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #97697 üzenetére
Először is nem települ fel semmi a háttérben a tudtod nélkül. Lehet, hogy a csodavírusirtód éppen egy AV toolbart akar feltenni, mert elfelejtetted kivenni a pipát előle a beállításokban.
Aztán a vicces hangokat kiadó portable programod, amit a streamedhez használsz, nem fog a rendszerben módosításokat végezni a tudtod nélkül, nem írja be magát sehova, nem szemeteli a védett mappákat.
Ha egy ilyen egyszerű kis programnak is admin jogok kellenek, akkor ott valami nem stimmel.Ennek az egésznek az a lényege, hogy csak azoknak adunk rendszergazdai jogokat, amikről tudjuk, hogy szükséges. Vagy ha nem tudjuk, legalább tudunk majd róla, hogy minek kellett. Ha kikapcsolod a figyelmeztetést, akkor bármilyen program szabadon garázdálkodhat a rendszerben a háttérben, arról sem fogsz tudni, ha éppen a registry-t írja tele hibás adatokkal.
Ott van például a 7-zip. A telepítője admin jogokat kér, mert szeretne a Program Files-ba írni. De korlátozott felhasználóként futtatva is szó nélkül települ, ha másik célt adsz meg neki, sőt, akkor nem írja be magát a registrybe sem (és nem jelenik meg a programok listájában). Tényleg kell neki rendszergazdai jogokat adni? Volt már olyan is, hogy egy megbízható telepítőbe tettek kártevőt, és csak utólag derült ki.
-
Cs1csó
titán
válasz
liszi70 #97697 üzenetére
Elvileg pont ez a lényeg: KAPSZ róla értesítést. Ha nincs UAC akkor a tudtod nélkül is lefuthat valami.
Sajnos azt nem tudhatod mikor egy programot letöltesz és futtatnád az meg UAC-ot kér, hogy megbízható e ezt a bizonytalanságot csak csökkenteni tudod azzal, hogy megbízható helyről, megbízható programot töltesz le, és ha van biztonsági programod akkor remélhetőleg a futtatáskor az is közbe tud még szólni.
Ez az egész egy koncepció melynek a lényege a védelem legyen többrétegű és valamelyik réteg képes legyen megállítani a károkozót.
- már a böngészők is szűrik a káros oldalakat alapból vagy érzékelik a káros letöltéseket
- a vírusvédelmed is jelezhet ha már lent van
- de a rendszeres biztonsági mentés a végső védelmi vonal aminek segítségével a nulláról is vissza tudsz állni a korábbi állapotra -
Kékes525
félisten
válasz
liszi70 #97694 üzenetére
+(#97697) liszi70
Ezek a "korlátozások" (UAC, admin jogosultság) fél vírusellenőrzővel felér. Másként fogalmazva a legjobb vírusellenőrző sem ér sokat, ha Te szándékosan, a kényelem kedvéért, lyukakat hagysz a rendszeredbe. Ezeket a lyukakat a malwerek, hackerek könnyen kihasználhatják.
(#97700) Geth
+1 Ezt az asszonynak sokszor szoktam mondani.
-
válasz
liszi70 #97694 üzenetére
"Nem biztos, talán csak nem látja át a gyakorlati hasznát."
Nem kell értenie. Csak nem kell elpiszkálgatni az alap beállításokat. Nem kell okosabbnak képzelnie magát a MS mérnökgárdájánál..
Ha a doktor felír neked egy pirulát akkor annak vegyi folyamatait sem kell értened. Elég ha szeded.
-
Geth
veterán
válasz
liszi70 #97694 üzenetére
Hát a legtöbb telepítő szeret a Program Files-ba, registry olyan részeire (pl. HKLM) írkálni amihez admin hozzáférés kell, nem meglepő, ha feljön az UAC.
Alapvetően ha elindítasz bármit nem adminként (normál használat), az admin hozzáférés nélkül fut.
Ha mégis hozzá akarna férni valami admin szintű dologhoz, kap egy hibát az OS-től, hogy ácsi.
Ha adminként futtatod (run as admin), akkor értelemszerűen menni fog ami korábban nem.Az UAC egyes esetekben detektálja (pl. telepítők esetén), másfelől az adott progi készítője "jelezheti" a rendszernek, hogy ez admin nélkül értelmetlen lesz, tehát rögtön feldobja az UAC-ot, hogy ne fuss felesleges köröket.
Ilyen szempontból a névnapos példában valóban nem az UAC fog bejelezni, hanem a progi mondjuk megpróbál meggyőzni, hogy Neked ezt mindenképp adminnal kell indítani
A példánál maradva, ha Te ezt a progit a friss ropogós admin PS-edből indítod el, már nem lesz semmi problémája... -
Geth
veterán
válasz
liszi70 #97691 üzenetére
hiszen nem működik rendesen, ha nem azzal indul
DE. Tökéletesen működik anélkül.
Az, hogy amit futtatni akarsz benne, annak kell admin jog, az egy másik dolog.
Ilyenkor szépen nyitsz egy PS-t adminnal, lefuttatod, örülsz, majd kilépsz.
Ha rendszeresen kell ezt csinálnod, akkor átgondolod hogy ez így rendben van-e. Például ha óránként akarsz winsat-ot futtatni.Most hogy a teljes PS-t adminba raktad default, egy szerencsétlen notepadot indítva ONNAN máris adminként fut. A notepad egy példa volt, bármi, amit ebből az admin PS-ből indítasz, adminként fog futni. Ezzel a kis ablakként nyitva tartott funkciót hogy run as admin, nemhogy kitártad, leszerelted a zsanérokról.
-
Geth
veterán
válasz
liszi70 #97680 üzenetére
De nem lehet ezt alapértelmezetté tenni, ha csak simán a startmenüben lévő powershell ikonra kattintok, akkor is?
A ps-re szerintem pont teljesen felesleges (amellett, hogy baromira nem biztonságos), eddig legalább 3 módszert írtunk amivel gyorsan el tudod indítani adminként (is).Valami oka biztos van hogy így van, de mi az?
Mert baromira nem biztonságos? Most komolyan azt kérdezed hogy mi az oka annak, hogy nem tettek könnyen elérhetővé egy beállítást, hogy MINDEN program adminként induljon el a nevedben?
Nagy fantázia nem kell hozzá, a legtöbb programnak teljesen felesleges.
Ha letöltesz pl egy progit, ami felköszönt a névnapodon (ehhez nem kell admin), nem jobb, ha az UAC bejelez, hogy ez valamiért mégis akar admin hozzáférést, mert mondjuk telepítene a háttérben még 2-3 miner progit, beleturkál a registry-be, egy-két rendszerfájlt megmódosít, stb?
Ha adminként indulna el minden, Te ebből lehet hogy semmit nem vennél észre, de attól még megtörténnek
Az adminként futtatás néha szükséges, de ilyenkor kvázi rábízod magad az adott programra. Nem tudom Te hogy vagy vele, én nem osztogatom olyan könnyen ezt a bizalmat... -
-
Döglött Róka
veterán
válasz
liszi70 #97636 üzenetére
Mert crystaldiskmark 4kb-al meri a disket a winsat meg 64-el. Ertelemszeruen 64 kb-on gyorsabb eredmenyeket kapsz mert nem kell annyi 16szor kevesebb lemezmuveletet vegzel
4k az alap blocksize ntfs-en de a valosagban az eletben nem mesz le 4k-s filesizera.
Tehat a crystal altal inditott diskspd teszt szintetikus, a winsat-e meg valos felhasznalashoz kozeli.
Pariban van a ket eredmeny, nem kell megijedni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged