Új hozzászólás Aktív témák
-
Segítségetekkel nagyjából képbe kerültem, most már rendben van a VirtualBox az XP-vel. Így külön XP-s gép nélkül is használni tudom a régi nyomtatót, sőt egy szkennert is. Köszönöm nektek a segítséget, az infókat!
"Bár ha a gazdagépre nincs nyomtatódriver...."
Nem, nincs win10-re HP LaserJet 1000 nyomtatódriver. Azt mondod ezzel, hogy ha hálózaton elérhető a virtuális XP-re telepített nyomtató, akkor sem tudok a win10-ről nyomtatni a gazdagépre telepített driver nélkül?
-
Ahhhaaa! Na, letöltve a helyes verziószámú összetevőket, már hiba nélkül lefutott a telepítés, köszönöm szépen!
Amit nem értek, hogy ezt a VirtualBox Extension Pack-ot, meg a VBoxGuestAdditions-t miért kell külön telepíteni, miért nem tartalmazza alapból a VirtualBox telepítő? Gondolom nem az a cél, hogy szívassák a kevésbé tapasztalt usereket, de akkor mi?
Egyébként mi a funkciója ennek a két összetevőnek?Még egy kérdés: A gazdagépről (win10) hogy tudom elérni a virtuális xp-n lévő nyomtatót?
-
Köszi coco és Macs, csak sikerült a dvd-írót csatolni a virtXp-hez, így már fel tudtam telepíteni a nyomtatódrivert a cd-ről. Már tesztoldalt is nyomtattam vele. A GuestAdditions iso-t is telepítettem. Viszont:
"Az Extension Pack a fizikai gépre megy"
Oké, de elindítom az "Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-6.1.18.vbox-extpack"-ot, erre ezt kapom. Egyrészt elindul magától a VirtualBox, másrészt azt írja, hogy már települve van, holott hibakóddal leállt a telepítése. Az Újratelepítés-re kattintva pedig ugyanúgy hibakódba fut.
Hogy kell a gazdagép fájlait láthatóvá, használhatóvá tenni a virtuális gépen? Iso-t tudok csatolni, az oké, de hogy kell telepíteni programokat, exe-ket?
-
C. s.
addikt
-
brd
nagyúr
Igen, sejtettem, hogy ezért írtad, viszont ez nekem egyelőre X akta, hogy hogyan hozzá(to)k össze. A NAT csak annyit tesz hozzá a folyamathoz, hogy a másik irányban nem működik port nyitás nélkül (tehát ha a guest-en kellene elérni a share-t), mert a file-share nagyszerűen NAT-olható, így a guest-ről probléma nélkül meg kell tudnod szólítani egy adott IP címet fileshare-en (persze itt felmerülhetnek problémák, pl. ha a VBox belső NAT IP tartománya egyezik a külső NAT tartománnyal, vagy a megszólítandó (külsőnek hitt) IP is a belső NAT tartományba esik, viszont viszonylag ritkán használt IP-ket használ erre a VBox, így ezt kizárnám).
A hálózatfelfedezés pedig csak a felfedezéshez kell (az elérhető host-ok listájának begyűjtéséhez). Egy konkrét host enélkül is megszólítható (persze itt még esetleg névfeloldási probléma is felmerül, így pontosítanám azzal, hogy IP alapján mindenképpen).
Talán azt tudom elképzelni, hogy a gép rövid nevével szólítanád meg és azon segít, ha bridge módban van a kártya, mert valamilyen nem (egyszerűen) NAT-olható protokollal gyűjti be a nevét a guest. -
brd
nagyúr
Dokumentáció: na ja', de angolul, aki nem beszéli (olvassa), az max. egy Google Translate-féle fordítóban bízhat.
A problémához sem a felfedezésnek, sem a NAT/Bridge beállításnak nincs köze. Az első max. abba szólhat bele, hogy a hálózati helyeknél látszódjon-e a tallózásra (de valószínűleg még erre sem kell), de ettől még direktben a címsorba írva meg lehet nyitni). A másik meg aztán ebből a szempontból tényleg tökmindegy, mert ez a share még hálókártya nélkül is működik.
-
brd
nagyúr
Inkább te elmesélhetnéd, hogy neked konkrétan milyen problémád volt, amikor ilyet csináltál, mert a nagyon ritkán előforduló számottevő CPU architektúra eltérés, és a sűrűbben, de ma már egyre ritkábban előforduló háttértárkezelés problémákat kivéve, bevallom, egyet sem tudok most hirtelen mondani, ami gondot okozott volna az utóbbi években. Ill. talán ha 2 eset volt, amikor olyan problémás driver volt telepítve a fizikai gépre, ami a HW hiányában végzetes hibát okozott, de ezt a hibaüzenet birtokában kb. 5 perc megoldani, ha tudja az ember, hová kell nyúlni.
Ill. azt azért válasszuk ketté, hogy futtatható, vagy hogy véglegesen kell megoldani, hogy teljesen problémamentesen kell fusson virtuális gépben (is), mert a kettő azért nem ugyanaz (mondjuk erről nem is volt szó, csak oda-vissza klónozásról). Van pl. jó néhány program, ami(nek a licence) szándékosan HW függő, ezek működése nyilván nem lesz problémamentes. Itt van mindjárt maga a Windows (bizonyos verziói), bár ez azért szerencsére pont nem akadályozza a rövidtávú futtatását, csak mindenféle üzenettel zaklat. -
C. s.
addikt
Köszönöm szépen!
Azt hiszem, egyszerűbb lesz egy tiszta telepítést megejteni. Azt sem szeretném, ha az MS központja úgy látná, hogy egyszerre 2 gépen fut ugyanaz a Windows, nem kellene letiltatnom a kulcsomat, ha már fizettem érte.Egyébként mi a szabály ilyenkor? 2 kulcs kell? Mert fizikailag 1 gép, mégis 2 különböző hardvert lát...
-
brd
nagyúr
Nem állítottam, hogy problémamentes.
De azt látatlanban mondom, hogy egyszerűbb volt a dolgod, mintha másik, fizikai gépre kellett volna átköltöztetni (persze ha megfelelően volt beállítva a virtuális gép configja). Az meg, hogy aktiválni kellett a Win-t, nem tudom, miért kell kiemelni, hiszen egyértelmű, alaposan változott alatta a HW, mégis, mire kellene számítani?
-
brd
nagyúr
Valójában nagyon is alkalmas rá, mert az emulált HW-eket minden OS ismeri (persze megfelelően kell beállítani a virtuális gépet) és ezek olyanok, hogy visszaklónozásnál sem lesz probléma a miattuk automatikusan beállított driverek miatt (Windowsról van szó). Sokszor javítottam már szétborult (vírusos/driverproblémás/etc.) Windowst úgy (vagy éppen adatot mentettem róla), hogy leklónoztam, majd a VBox-ban machináltam rajta, aztán visszaklónoztam (ill. néha a klónozás el is maradt, mert direktben az eredeti háttértárról használtam a VBox-ban), sőt, az egyik fejlesztőgépem a mai napig VBox-ban fut, miután kihalt alóla a HW (egy régi, frissíthetetlen licence miatt szükség van még rá néha).
-
C. s.
addikt
A virtuális gépet a használatban lévő Windows biztonsági mentéséből hoztam létre, tehát azon már eleve telepítve van az összes hardver illesztőprogramja. Ilyen esetben mi mindent kell kitakarítani belőle?
Az eredeti terv az volt, hogy abban próbálgatom a W10 nagyobb frissítéseit, és ha nem okoz galibát, készítek róla egy biztonsági mentést, és azt húzom föl a gazdagépre ahelyett, hogy újra letölteném és telepíteném. De akkor lehet, hogy egyszerűbb a már kipróbált módszerem: hagyományosan frissítem az éles rendszert, ha nem jó, akkor vissza a korábbi mentést és kész.
"Játszani" akartam egy kicsit ezzel a virtuális gép dologgal.
"Ha full screenre (Host + F) teszed a virtuális gépet, akkor az automatikusan felveszik a fizikai gép felbontását."
Köszönöm, ezt kipróbálom! Melyik gomb a host?
brd:
Köszi szépen a magyarázatot!
"a W10 sosem volt a legszuperebb"
Tudom!
De próbáld meg bedobni ezt a W10 topikban. Garantáltan meglincselnek.
Majd, ha lesz egy kis időm, kipróbálom a 8.1-et, hogy muzsikál a Guest Additions-szel, hátha jó is lesz így. Persze akkor az illesztőprogikat le kell vakarnom róla.
-
C. s.
addikt
Értem, köszi szépen! És ha pl. készítek hármat bizonyos idő elteltével, majd a középsőt törlöm, attól a másik kettő használható marad?
Doky586:
"Tehát pont nem úgy megy alapértelmezés szerint ahogy elvárnád."
Köszönöm! Hát az pech!
Az internetet látnia kellene, mert a Windows frissítéséhez elengedhetetlen. Valamint tegnap telepítettem bele egy promós programot, aminek az aktiválásához kell a net. Az viszont hasznos volna néha, ha a gazdagépet nem látná. Hogyan lehet elhitetni vele, hogy nincs hálókártya?
Más:
1. Hogyan kell beállítani, hogy a valódi hardvert rendesen lássa?
2. Hogyan kell beállítani, hogy úgy lássa, más processzor és VGA van benne? (Mivel pár program nem csípi a W10-et, de a W8-cal rendesen fut, ugyanakkor a 8. generációs procit már valamiért nem támogatja a W8, és sajnos a VGA-val is ugyanígy jártam.)
-
C. s.
addikt
Köszi, rá fogok nézni.
Nem kell túlbiztosított, csak nem szeretek minden új linkre való katt előtt ellenőrizgetni, ezért kényelmesebb elszigetelten. Megszoktam az évek alatt.Valamint a nagy (féléves) frissítéseket is nyugodtabban engedném rá a virtuális gépre.
I02S3F:
A Wine-nal már minden megy? Mert régebben (10-20 éve) eléggé korlátozottak voltak a lehetőségek.
-
C. s.
addikt
Köszi a választ!
Most ismerkedem a programmal, szóval próbálgatnám. Van pár régi játékom, ami az XP-ig volt támogatva. Gondoltam, előásnám őket nosztalgiázni. Láttam, hogy innen a korábbi oprendszerk is letölthetőek virtuális géphez. A PH-n ajánlották az oldalt azzal, hogy legális. Persze gondolom, azt is aktiválni kellene. Mások hogyan oldják meg a kiöregedett oprendszer futtatását? Hajlandó volnék megvenni is az MS-től, mint eddig, de már nem árulják.
A másik, amire jó volna, amíg meg nem oldódik rendesen, a hétköznapi netezés egy biztonságosan elszigetelt környezetben. Normális körülmények között Sandboxie-t használok erre a célra, mert kicsi és gyors megoldás, de a kb. 1 hónapja érkezett W10 frissítés óta nem működik benne a böngésző.
-
C. s.
addikt
Ezt nem is tudtam, köszi szépen! Nem akarok pénzt keresni vele.
És mi a helyzet akkor, ha a 8.1-et vagy az XP-t szeretném használni? Mindkettőt megvettem régen, de az XP már nem hiszem, hogy elbírna ennyi hardverváltozást, a 8.1 talán, kapni meg már nem lehet tudtommal egyiket sem. -
holloo
csendes tag
Természetesen mindez megtörtént. A probléma az, hogy nem hajlandó jól átvenni a VBox a szkennert (a státusza 'elkapott' lesz, de a driver mégsem látja. Nem tudok másra gondolni, minthogy ennek a szkennernek a drájvere megtalálta azt a lyukat a VBox-on, ahol a az nem biztosít kompatibilitást. Ugyanis kipróbáltam VMWare alatt is, ott megy.
-
A gyakorlatban valóban rájöhetnek az operációs rendszerek arra, hogy virtuális gépen futnak, és ez egy rendszerszintű hiba.
1974-ben (!!!) jelent meg egy cikk Formal Requirements for Virtualizable Third Generation Architectures címen, ami már akkor leírta a virtualizáció három alaptételét, amiből az egyik az, hogy a futó programnak nem szabad észrevennie azt, ha virtuális gép fut alatta. Az x86-os architektúra gyakorlatilag mindhárom tétellel hadilábon állt, és 25 évet kellett várni a VMWare-re, mint első működő virtuálisgép-rendszerre. Viszont maga az x86 a ma napig nem engedi tökéletesen érvényesülni az alapelveket.
MaCS
-
Gus
aktív tag
Megcsináltam a leírtakat DISK2VHD-val. Csökkentett módban el is indult szépen. A guest additions telepítése rendben lement, öröm-bódottá... Csakhogy a normál indítással kékhalált dob így:
Mi lehet vajon a gond. Beállításokat a belinkelt gyorstalpaló leírás alapján csináltam.
Nyilván valamit nem jól állítottam be. A "Dobáld ki a felesleges drivereket" alatt pontosabban mit értesz? Köszi szépen az eddigi segítséget is! -
King Unique
titán
Igen, azt tudom, hogy ott be lehet, csak hogy utána valóban megoldható lesz-e teljes támogatás, az más dolog. De ezen leírás alapján a megfelelő driver utólagos telepítésével elvileg igen. Bár nálam gyakorlatilag legutóbb valami hibát dobott a telepítésnél és nem akarta elfogadni az Intel drivert.
-
leviske
veterán
Tud és ránézésre elég kulturált formában.
Nekem is az tűnik logikusnak, csak mivel laikus vagyok és az egyik fórumon azt írta egy emberke, hogy neki megoldotta a legacy mód, így merült fel bennem. Viszont nem kizárt, hogy elfelejtette említeni, hogy van két GPU a rendszerben csak az egyik nem UEFI-s.
-
Mertem remélni, hogy legalább egy programozó van a topikban, de úgy érzem tévedtem. A klasszikus programozóra gondolok aki még tudja mi az a DOS és azon kezdte pl, nem a webprogramozóra aki előre elkészített grafikus szoftverek segítségével dolgozik és nem tud kb egy dos parancsot sem magától.
-
-
-
-
biker
nagyúr
Pont ezt szeretném, de eddig akármivel konvertáltam, nem működött
a disk2vhd után is azt mondta, nem használható, easeus todo clone image, nem használható, macen dmg nem használható, nem konvertálható
az új MacOS szabályai alapján nem tudok már teljes hozzáférést adni a lemez kezeléshez a virtualboxnak, így a saját beépített convertáló rutinja joghibával elszáll. -
Biztosan VirtualBOX alatt készült az összes gép, nem konvertáltam én semmit.
Azt meg továbbra sem értem, hogy ha egy 30 GB-os virtuális géphez van 3 snapshotom, akkor miért használ ehhez 3 db. 30 GB-os fájlt.
Sajnos úgy tűnik, nem úszom meg az SSD-vásárlást...
Köszönettel: MaCS
-
Hát, ez nagyon érdekes -- és egyben elkeserítő...
Adott két virtuális gép, amik teljesen máshogyan viselkednek:
1. XP
A főkönyvtárban van egy .vmdk fájl (a legutóbbi kilépés dátumával), a Snapshots könytvárban egy .vdi (két éves módosítási dátummal), ami nagyobb is, mint a .vmdk. Ehhez a gép egyértelműen nem szokott hozzányúlni.
A Snapshotsban tartott .vdi-t elmozgathatom, a VM működik tovább, csak nem jelzi a manager, hogy van róla snapshot.2. W7
A főkönyvtárban és a Snapshots könyvtárakban is egyaránt .vmdi-k vannak, a Snapshotsban kettő is. A főkönyvtáras .vdi módosítási dátuma tavaly nyári, a Snaphots könyvtárban levőké minden futtatáskor frissül. Ha bármelyikhez hozzányúlok, a gép nem indul -- tehát akkor sem, ha az a fájl tűnik el, amibe másfél éve nem írt bele.
Határozottan nem tetszik, hogy egy 30 GB-os VM így pontosan 100 GB helyet foglal -- és legfőképpen nem értem, hogy ez mire is jó pontosan...Köszönettel: MaCS
-
Köszönöm!
Akkor pontosítok:
Egy céghez új rendszergazda jön, aki nagyban érdekelt abban, hogy az előző rendszergazdát bemocskolja.
Bizonyítási eszközként kapott egy HDD-t az egyik munkaállomásból.
Most azt állítja, hogy a HDD tartalmából VirtualBOX segítségével megállapította, hogy az installált Windows nem eredeti. Elmondása szerint a HDD-ből rekonstruálta az eredeti gépet, arra telepítve azon a telepített OEM Windows példány dobálja a figyelmeztetéseket, hogy őt eredetileg nem erre a gépre (tehát immáron a VB-sra) aktiválták.A módszert persze nem adja ki mert azt majd csak a rendőrségnek, de most a hosszú hétvégén kap még egy HDD-t hasonló tesztre.
Magán az eredeti gépen persze nem tiltakozott a Windows, de az szerinte meg van hekkelve.
UI: A csávó hozzáállására jellemző egyébként, hogy a Linux-szervert azonnal törölni akarja, mert a Linux "kalózszoftverek pofátlanul összemásolt tákolmánya, ami már telepítéskor tartalmazza a legdurvább kémvírusokat".
-
csubuka
addikt
Akkor hanyagolom én is. Nekem csak egy gyors megoldás kell, hogy egy potenciálisan kártékony szoftvert kizárjak a saját gépemről. Sajnos használni kell attól még az adott szoftvert.
Azért fordultam a Hyper-V-hez, mert az volt beépítve, azt gondoltam, ha lehet, jobb elkerülni a 3rd party alkalmazásokat. Tévedtem ebben az esetben sajnos. Pedig már licenszkulcsot is beírtam a guest OS-nek
Kellemetlen.
-
csubuka
addikt
-
Nem tudom, hogy azt hogyan kell, most első sorban a szeretném életre kelteni magát a virtuális gépet. A snapshot fontos, de sokkal fontosabb, hogy eleve a VM elinduljon. De egyelőre képtelen vagyok bedrótozni a .vdi fájlt, mert mindig erre az eltérő UUID-ra hivatkozik.
Maguk a fájlok pedig hibátlanok, két biztonsági másolatra is ezt a hibát dobja, és nem volt kavarás velük.
Végső megoldásként leutazom egy vidéki géphez, amit még nem ért utol az áprilisi frissítés, megnézem azon, hátha...
-
norbert400
tag
Leírom picit pontosabban hátha.
Szóval lenne virtualboxban egy virtualizált mikrotik router.
2 adapterrel1. Bridge - Itt dhcpvel kap netet
2. Belső csatoló. - itt statikusan megadok egy ip cimet pl 10.11.11.0./24emellett van virtualizálva egy windows server Amely ugye a 10.11.11.1-et kapja
webserver lett belőle. ftp tárhely és weboldal.
Ezt a kettőt szeretném majd elérni mondjuk bárhonnan.
Szóval ebben az esetben is csak egy port forward kell ugyan úgy a szolgáltatótól kapott routeren vagy ezt már a virtualizált routeren kellene? -
Pgraph
aktív tag
Igen, gondoltam rá, csak félek megbolygatni a mostani status quo-t. Egy-két Vbox frissítés nem volt nekem szerencsés, a belakott, munkára használt vendégeimet nem nagyon húznám újra, ha nem szükséges. Ez az 5.1.22-es amúgy tavaly április végi build, szóval a Win10 nem lenne szabad, hogy ismeretlen legyen neki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vicces képek
- Azonnali mobilos kérdések órája
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged