- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Hhmmm...UHU-ban nincs benne alapból? Mert akkor bonyolultabb lesz. Ha letöltötted a .rpm kiterjesztésű fájlt, akkor próbáld meg kiadni az rpm -i xIrc-2.3.8-1.i386.rpm parancsot (mindezt abban a mappában, ahol az xIrc van). Ha erre feltelepszik, akkor mindenki happy és működik. Ha így vmi nem tetszik neki, akkor viszont le kell fordítani. Ehhez kell a forráskód (xIrc-2.3.8.tar.gz) ezt ki kell csomagolni (pl. mc-vel). Majd a readme-ben elolvasni, hogy mit is kell pontosan tenni.
Álatlában a fordítás folyamata ez:
./configure parancs. Ha ez nem ad hibát, akkor:
make parancs. Ha ez nem ad hibát
make install parancs. Ha ez nem ad hibát
kész vagy.
Ha bármelyik hibát ad, akkor meg meg kell nézni, hogy mit írt ki, s annak megfelelően cselekedni. -
Cathfaern
nagyúr
OFF
Nos, a dolog úgy kezdődött, hogy összeomlott a Gentoo linux-omIlyet még életemben nem láttam, de tényleg nem lehetett vele mit kezdeni. Újrarakni meg nem volt kedvem (ugyebár egy 1300-as Duronnal olyan 3-4 napomba került a felrakása). Akkor (szeptember közepe) úgy gondoltam, megvárom a nemsokára kijövő MDK 9.2-t...nos ez a várás tartott kb. november közepéig. Közben Windows-t használtam, nem volt kedvem más linux-ot felrakni. November közepe felé kijött a 9.2 (illetve kijött hamarabb is: de csak fizetős verzióban). Nem is volt benne semmi különleges változás, ráadásul több gondom is volt vele (net nem működött rendesen, alapból ronda betűk), amik a 9.1-ben még jók voltak...ekkor kicsit kiábrándultam belőle, új linuxhoz meg nem volt erőm (iskola, ugye), így azt mondtam pihentetem a témát. Aztán nemrég újból nekiestem, az UHU 1.1-et és a MDK 10.0-t kipróbálva. Egyik sem jött be igazán, a MDK 10.0-val különösen sok bajom volt (ráadásul hardveres inkompatibilitás, amit 90% hogy nem lehet megoldani), az UHU meg annyira nem jött be (mint ahogy már az 1.0 rc3 óta, pedig az rc2 nagy kedvencem volt
). Igaz az UHU most is fennt van a gépen, de nem használom. Ráadásul nemsokára meglesz a laptopom, akkor pedig ezt a gépet kvázi el fogom hagyni, aki meg használni fogja, annak meg nincs szüksége linuxra (nem akar linuxot), így már nincs kedvem szórakozni vele.
Ha a laptopra sikerül felpaszíroznom valamelyik disztrib-et, akkor lehet hogy visszatérek, de nagyon nem biztos (már csak az sem, hogy fel fogom tudni rakni). Ugyanis ebben a fél éves XP használatban sikerült összegyűjteni egy-két olyan programot, ami nincs linuxra, s bár hasonló van, de az messze nem ugyanilyen...és az oprendszerváltogatásnak(azaz most netezek => linux, most xy programot használok => Windows) meg nem vagyok híve. Btw. a két legfontosabb program: Photoshop és foobar2000. Mindkettőt naponta használom, s egyikre sincs ugyanilyen alternatíva (rosszabb van, de nem közelítik meg eléggé az eredetiket). Aztán itt van még olyan, hogy konzol emulátorok (konzol ebben az esetben videójátékot jelent), amik sincsenek rendesen linuxra, GBA-s flashkártyámat is csak wmware alól tudom írni, scannelni nem tudok linux alól. Szóval nincs elég motiváció a linuxhoz.
ON -
Cathfaern
nagyúr
Vagy próbáld ki ezt: Bővebben: link
Gyakorlatilag teljesen ugyanolyan (kinézetileg és kezelésileg is), mint a sima messenger. Ja, és előnye hogy fodítani sem kell. -
Cathfaern
nagyúr
Ja, az nem az lesz
A Spectemu az Spectrum emulátor, nem pedig Windows
Egy wine nevű programot keress, emlékeim szerint benne van az UHU-ban.
Az az igazság, hogy a linuxok általában nem rajonganak az integrált hangkártyákértPróbáld meg más zenelejátszóval is, ha ott is ezt tapasztalod, akkor ilyen szinten van probléma (s azzal nehéz lesz mit kezdeni).
-
Cathfaern
nagyúr
Látom ide már csak én irogatok. SZóval felraktam az UHU-t. Nem rossz, nem rossz, de:
Ami tetszik benne, az a KDE 3.2 miatt van (most futottam vele össze először)
Ami nem tetszik benne, az az UHU miatt van
Szóval engem továbbra sem tudott meggyőzni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #418 üzenetére
Próbálgatva az MDKMove-ot, eszembe jutott még valami: egyszerűen döbbenet, de eddig összesen 2 linux disztrib-nél láttam azt, hogy a betűk alapból normálisan néznek ki:
UHU (szinte az összes verzió), illetve MDK9.1 Az MDK 9.2-ben már rondák! Miért nem képesek egy ''userr-friendly'' disztrib-be normális betütípust tenni? -
Cathfaern
nagyúr
Kicsit OFF
Most próbálgatom a Mandrake live CD-jét, a MDKMove-ot, s egész kellemes.
(természetesen egy ismerősömtől kaptam kölcsön, s nem ám úgy töltöttem le
DC++-ról)
Hibái:
- fizetős
- nem olyan programok vannak benne, amik nekem tetszenek (nincs Mozilla, nincs
XMMS, nincs MPlayer)
- a legnagyobb előnye, hogy magától ment minden beállítást egy Pendrive-ra,
csak bizonyos gyártmányokkal működik
előny:
- egész jó
- Ha megveszed a dobozost, kapsz hozzá egy pendrive-ot, amivel tökéletesen
működik minden
- felismerte magától az R9000Pro-mat
- nyomtatót is
- szvsz előny: a egerem plusz gombjait 3. gombként ismeri fel, így nem kell a
görgőt nyomogatni -
Cathfaern
nagyúr
válasz
dr_strange #393 üzenetére
Sikerült azt is elolvasnom elsőre is, de ezzel bár elméletileg előrébb vagyok, gyakorlatilag nem.
Gyanítom a folyamat nagymértékben általánosítható. Így ha valaki lenne olyan kedves, s egy adott programnak (használhat bármilyen egyszerű könyvtárszerekezetet) megcsinálná a install mellé az uninstall fájlját, azt nagyon megköszönném. -
Cathfaern
nagyúr
Ez az egyetlen bajom a linuxxal (illetve ez nem feltétlenül a linux hibája, de azé is): egyetlen programot képes 200+ mappába szétszórni
Így meg aztán elég nehézkes a manuális dolog.
Ez a csomaggá hozás hogy történik? (rpm esetében)
MOD: most látom Polesz is írt választ. Bár a csomaggyártás konkrét problematikáját még ő sem írta le (vagy adott linket hozzá)...
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Nem konkrétan UHU, de linux:
Ha fordítással rakok fel egy programot, akkor hogyan lehet ''uninstalállni''? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Jam-Master J #359 üzenetére
Egy db. jogtiszta UHU 9900 Ft. Ez meglátásom szerint nem nagy összeg, ha annyira fontos az UHU, akkor akár saját zsebből is ki lehet fizetni.
-
Cathfaern
nagyúr
HWSW-n (hasonló nevű topic). Nem is ezért tűnik pletykaszintűnek, mert ott írták, hanem mert olyan írta, akit addig még nem láttam ott, s ő is csak egy sorban. Viszont motoszkál bennem a kisördög, mivel ezt annó az 1.0-nál megcsinálták
Idézek magamtól a HWSW-ről:
''Ez esetben a történelem megint ismétli önmagát1.0-s rc2-t nagyon szerettem, rc létére szinte teljesen stabil és gyors volt...erre kijött az rc3 ami lassú lett, s az instabilitás jelei is mutatkoztak...aztán kijött az 1.0, ahol nem ment az ADSL beállítás, s egy óra után kifagyott (nem az X, az egész cucc). Na ekkor álltam neki más linux-ot keresni.
Most az rc4 kifejezetten tetszett. Az rc5 is állítólag jó volt (azt nem próbáltam). Erre most ez''
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
AZtán tessék minél előbb beszámolni
Bár nem hiszem, hogy sikerülne visszateríteni UHU-ra. Ugyanis ez csak akkor történne meg, ha valami nagy csodát műveltek volna vele. Ez meg nagyjából kimerül abba, hogy annyi függőség legyen uhu-s csomagban, mint amennyi .rpm-ben megvan
-
Cathfaern
nagyúr
A két .iso-t
Btw. fel akartam én is lépni az ftp.uhulinux.hu-ra, de a következőt írta ki: ''42175 users (the maximum) is logged in, sorry''Btw. aki letöltötte/felrakta, az írjon hogy milyen lett? Tényleg elrontották az rc5 óta? (mert valahol ezt hallottam, s nagyon remélem, hogy csak rosszindulatú pletyka, s nem igaz)
-
Cathfaern
nagyúr
Ha nincs helyed: 3GB
egyébként 5 GB
Ha meg nem számít a hely, akkor meg mehet 7-10 GB is.
Ja, csinálni kell egy külön swap partíciót is, ha legalább van 512 MB ram-od, akkor ennek nem kell túl nagynak lennie, a linux sose fog hozzányúlni (ha van helyed akkor legyen 1 GB. Nekem 512 Mb ram-om van, a swap-om ~300Mb, de sose nyúlt hozzá semelyik linux) -
Cathfaern
nagyúr
Nos ha az a partíció ext2 etx3 vagy vmilyen olyan formátumú, amire hajlandó linux települni, akkor nem
Ha FAT32 v. NTFS (szvsz ez valószínűbb
) akkor baj, mert ilyenre nem hajlandó települni (NTFS-re nem is tud írni. Illetve tud, csak nem 100%-osan, így még nincs alapból engedélyezve)
-
Cathfaern
nagyúr
OFF
Azon nem csodálkozomNézzd meg ezt: Bővebben: link #112-es hsz
ON
LOL
!mULDer!: most ez így hirtelen bonyolult lenne pontosan leírni, maradjunk annyiban, hogy az UHU ingyenes, és letölthető a Bővebben: link-ról
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Nos, reménykedj hogy Polesz betéved ide
Btw. újabban linux szempontjából nem valami termékeny a PH!
Volt egy időszak, amikor a linux-os témák nagyon futottak (tavaly április-május-június-július-augusztus) De sem előtte, sem azóta
Ajánlom, hogy ballagj át a HWSW-re, vagy a linuxfórumra, mert ott nagyobb az esélyed.
OFF
Jó az aláírásod
ON
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Linux guruk: benéznétek ebbe a topicba: http://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=17162?
Előre is kösz -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #168 üzenetére
Most látom, hogy az a funkció, ami ''parancsok futtatása'' néven fut, na annak van egy olyan opciója, hogy root-ként lehet indítani az adott progit
Azért jó, hogy észrevettem. Már csak azt kéne tudni, hogy ezt hogy lehet elindítani konzolból (a billentyűzet miatt kéne ez, rá akarom rakni az egyik gombra, csak ahhoz tudni kéne, hogy milyen parancsot kell kiadni, hogy elinduljon).
-
Cathfaern
nagyúr
Ez a távizé úgy működik, hogy te csinálod távolról a dolgokat, én meg látom mindezt a saját képernyőmön? Az cool
Btw. egy dial-up elbírja ezt? Milyen progi kell hozzá? Bonyolult a használata? Ugyanis lenne egy haverom akinek jól jönne egy ilyen féle segítség.
Btw2. A tanításról jut eszembe: nekem meg nemrég sikerült megcsinálnom az új multimédiás billentyűzetemet linux alatt. Sőt még jobb is, mint Windows-nál volt, ugyanis ott csak 3-4 funkció közül választhatsz, hogy mit akarsz, itt meg azt állítasz be, ami neked tetszik -
Cathfaern
nagyúr
Szerintem jobban járnál. Ahogy elnézem neked nincs nagyon türlmed az ilyenekhez, pedig anélkül nem nagyon fog menni
Főleg nem kezdetekben, de igazából később se. Igaz nekem sincs túl sok türelmem, csak engem meg érdekel az egész, így aztán csinálom. (Meg szvsz jobb mint a Windows)
-
Cathfaern
nagyúr
Ööö...azt hiszem én félrenéztam valamit, ugyanis nekem a ''kamera''-ról a digitális félnyképezőgép jutott eszembe. Ha viszont a kamera=kamera (meglepő eset lenne
), akkor az #147 sztornó.
Viszont lenne egy kérdésem, ha nem baj: ugyebár van az a konzolos parancs, hogy ''su'', amivel az adott konzolon rendszergazda tudok lenni. Valami ilyesmi nincs külön programokra? Szóval nem tudok én úgy, felhasználoként, elindítani úgy egy programot, hogy az root jogokkal rendelkezzen? (persze a root jelszó megadása után) -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Hiába kattingatsz bármire, semmi sem fog történni
Az _általános_ forrásból való telepítés így történik:
Mindent konzolból kell csinálni!
1.Bemész a kitömörített állomány főkönyvtárába
2.Kiadod a ./configure parancsot. Ha jelez valami hibát, akkor azt elemzed, és megoldodÁltalában valami nincs felrakva, ami kéne a program fordításához.
3.Kiadod a make parancsot. A ''hibát jelez'' funkció itt is él
4.Ha ezzekkel meg vagy, akkor át kell meni root-ba, és kiadni a make install parancsot.
És akkor kész is vagy. Az indítható fájlt az /usr/bin/-ben találod. Általában. És most jön a fekete leves: ez csak az általános leírás. Gyakorlatilag nagyon sok programot kicsit másként kell fordítani. Ezért mindig el kell olvasni a programhoz adott README fájlt, illetve a honlapon is le van írva, hogy hogyan kell lefordítani az adott progit. A gond akkor van, ha nem tudsz angolul...Szóval tessék meglátogatni a dcgui honlapját/README fájlját, és elolvasni mit is kell csinálni. -
Cathfaern
nagyúr
Leginkább azért nem találsz drivert, mert nem kell hozzá
Tudom, ez még nem segít rajtad, szóval nézzük konkrétan:
Milyen UHU-d van rc2, rc3, 1-es verziójú? Ha rc3, vagy 1, akkor nincs gond, mindjárt írom/mondom tovább. Ha rc2, akkor inkább ajánlom újabb beszerzését. Egyszerűen azért mert az rc2-ben 4.2.0-as X van, ami _nem_ támogatja az Ati kártyákat, ezáltal bonyolulttá téve a használatukat. Ha viszont rc3-ad, vagy 1-ed van (ez utóbbi a legújabb verzió), akkor a telepítés közben hibáztál szvsz. Ugyanis van egy olyan rész (remélem az UHU-nál is van), ahol videókártyát kell választani. Na itt kell(ett volna) (Ati) Radeon-t választani. És akkor menne minden mint a karikacsapás. Ha azt választottad, akkor passz. Szóval ajánlott megoldás: rakd újra az UHU-t. Persze meg lehet oldani e nélkül is, ha van kedved manuálisan configure fájlokat szerkesztgetni
Btw. én az utóbbit tettem, mivel akkor még csak rc2-volt, nekem meg R9000Pro. Így aztán a linuxxal töltött első két-három hetem szöveges módban zajlott -
Cathfaern
nagyúr
Nem tudom melyik UHU-t használtad. Csak azért, mert a rc2-es még jó volt
Legalábbis ott csak a lassúsággal volt gondom. Viszont ami utána jött...
Talán az új X lehet az oka a hibák sokaságának? (mármint nem úgy értem, hogy az X a hibás, hanem, hogy nincs jól belerakva az UHU-ba a 4.3.0-ás X) Nem tudom, de mikor az 1-es UHU kb fél óra után nemes egyszerűséggel lefagyott, akkor leszedtem. És elhatároztam hogy egy jó darabig UHU-t fel nem teszek a gépemre.
Mielőtt valaki elkezdené, hogy azért lassú nálam az UHU, mert nem jó a gépem, két dolgot tudok mondani:
1. Igaza van, mert tényleg nincs túl jó gépem (1300Duron, igaz van melette 512 MB ram).
2. Viszont a 9.1-es Mandrake minden csicsával simán fut (átlátszó menük meg ilyenek), még akkor is, ha esetleg a vmware is megy! (igaz a vmware-os Windows már nem fut túl gyorsan, de kb. az UHU sebességét hozza).
Mint fentebb is írtam: nekem nagyon jó tapasztalataim vannak a Mandrake-kel. Igaz, azt hozzá kell tennem, hogy UHU-n és MDK-en kívül nem láttam még más linux-ot, szóval tökéletes összehasonlítási alapom nincs, ennek ellenére nagyon meg vagyok elégedve a MDK linuxxal.
Egyébként tényleg most hogy van? Két ''UHU linux'' topic van?Nem kéne ezt másra átnevezni?
-
Cathfaern
nagyúr
Nos igen, elméletileg igazad van. Gyakorltailag azonban az UHU linux-ról beszélünk. Ha jól tudom, te ezt nem próbáltad. Én ugyebár igen, szóval van vele tapaszatalatom (legutoljára az 1-es verziót próbáltam, azóta felé se nézek). Ugyanis szvsz az UHU katasztrófális. Tudom, el kell kezdeni valahol, nem lehet rögtön tökéletes oprendszert csinálni, csak akkor nem kéne úgy tenni, mintha ez egy kész verzió lenne. Mert nagyon nem az. Nagyon sok bug, hiba van benne. Gondolok itt az mplayer+xmms problémákra, a 3D-s problémákra, a fagyásokra, túlzott gépigényre, stb.
vicces:
Azt írtad, hogy ne mondjuk azt, hogy más linuxt rakjál fel. Én mégis megpróbálkozom ezzel: tegyél fel egy másikat. A SUSE-Mandrake-RedHat triumvirátusból bármelyiket. Egy biztos: rosszabbul nem járhatsz. Egy esetben megfontolandó a dolog: ha hadilábon állsz az angollal. Ugyanis magyarságban az UHU verhetetlenDe szerintem, jelenleg, ez az egyetlen előnye. Ez az én tanácsom. Persze nem kell megfogadni.
Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi belépő szinten
- Autós topik
- Elektromos autók - motorok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- HP notebook topic
- Google Pixel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macska topik
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest