- iPhone topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Victor Súgó #34780 üzenetére
Igen, valami egyszerű grafikus felülettel. Köszönöm, utánanézek.
-
Frawly
veterán
válasz
Victor Súgó #34759 üzenetére
Lehet akkor Ubuntun 1-2 alapból engedélyezve van. A legtöbb disztrón nincs egyáltalán, külön kell engedélyezni. Nézegettem ezt régebben, de úgyse nagyon használnám, úgyhogy nem szenvedek vele.
-
Frawly
veterán
válasz
Victor Súgó #34751 üzenetére
A SysRq alapból tiltva van, külön kell engedélyezni. Nem mindenható, vannak fagyások, amikor nem működik.
-
Orgi
addikt
válasz
Victor Súgó #34753 üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek a választ
Szerintem ha nem okoz problémát, nem piszkálom inkább -
Frawly
veterán
válasz
Victor Súgó #34748 üzenetére
Ami még hasznos: Ctrl+Shift+Up és +Down vagy +Home illetve +End, ezek a terminálban, konzolban görgetnek fel-le. Illetve konzolban használható erre a Scroll Lock is.
De pl. a SysReq is használható Linuxon, de azt hiszem külön engedélyezni kell, és lehet küldeni vele a kernelnek parancsokat akkor is, ha lefagy a gép.
-
válasz
Victor Súgó #34748 üzenetére
Köszi, tényleg jó lenne ezeket megjegyezni inkább, mert ismerni ismerem, de igen ritkán kell használnom őket, rengeteg bash, terminal leírás el van mentve, de elő kéne csalni, ha kell.
Home userek
nem nagyon használják ezeket, a rendszer is csak fut gond nélkül....
Szóval én inkább ilyen GUI-s huszár vagyok, ahogy valaki nemrég említette. -
válasz
Victor Súgó #34742 üzenetére
Ezért is szeretjük a Debiant!
Vannak abszolút egyéni döntései időnként.....
Mondjuk, amit írtál az kicsit több, mint egyénieskedés. Talán home usereknek nem is kéne ilyen parancssori eszköz túl sok!
-
válasz
Victor Súgó #34740 üzenetére
Ja, így már értelek!
a suggested meg abszolút opcionális, nem is tudom, van-e olyan konfig, amivel ezek is automatikusan felmennek.
Ezek nekem nem települtek még szerencsére, ha nagyon ráértem, megnézegettem, de nem nagyon láttam szükségét, hogy fenn legyenek. Szugerálja a nagynénikéjét amúgy is!
egy pár kilobájtos csomag mellé fel akarta tolni a teljes KDE-t
Ezt sokan megtapasztalják, ha GTK-s környezetbe akarnak QT-s csomagot felrakni.....
-
válasz
Victor Súgó #34738 üzenetére
Nem vagyok biztos én sem, azt tudom, hogy a Mint és szerintem az Ubuntu is tökéletesen kezelte nálam a függőségeket ha
apt
,apt-get
, de akáraptitude
-ot használtam is. Sőt,Gdebi
-vel is. Azaptitude
különösen jól bánik a függőségekkel, ha valami gubanc lenne!Debiannal kicsit más a helyzet, ott aztán időnként lehet birkózni, akár 5-6 lépésben is képes külön felrakatni a hiányolt függőségeket.
(ennyi a saját tapasztalatom fenti disztrókkal)
Most viszont beugrott, hogy ez a függőség kezelés a saját tárolós csomagok esetén biztosított, emiatt is kérdeztem, hogy van-e értelme annak a driver-PPA-nak!? Az akkor kell szerintem, ha igencsak új driverre van szükség ill. nagyon új a VGA, a 340-es nem túl új.
Függőség? Biztosan? Úgy, mint required?
dependency inkább
Ezek egyikében meg lehet adni, hogy a recommended, illetve a suggested csomagokkal mi legyen telepítéskor.
Ez alapesetben kezdőnek szükségtelen, de ha nagyon kell a parancs végére is oda lehetne írni, a config turkálás nem túl ajánlott abszolút kezdőknek. szerintem
-
kutga
félisten
válasz
Victor Súgó #34734 üzenetére
Tudom hogy nem hülyéskedtél, nem is arra írtam.
-
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34705 üzenetére
Nézd mivel a probléma nem általános ezért vmit félrenyomtál v vmi konfigot nem jól csináltál.
Ehhez nem kell tudomány. Én leírtam, hogy mi a debug első lépése. Aztán onnan lehet menni jobbra balra.
Aztán vpn-hez visszatérve, ki lehet próbálni live rendszerrel, hogy mit csinál. Esetleg másik distróval.
Kb 1 óra alatt elég sokat lehetne nyomozni.
És ez nem ismeret kérdése, nem sok emberrel fogsz itt találkozni aki pont ilyen hibát látott és megoldott. -
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34703 üzenetére
Igen, eddig nem sok konkrétum hangzott el. Leginkább monológok amiket leírsz.
Ha segítségét szeretnél akkor úgy írd le, de tőlem sztorizgatással is tömheted a fórumot. Izgalmas lehet amiket irsz, egy kevésbé hozzáértőnek. De se konkrét probléma és se konkrét megoldás még nem hangzott el. -
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34699 üzenetére
Mivel csak általánosságban beszélünk ezért azt mondom, hogy vmit félrenyomtál.
-
Frawly
veterán
válasz
Victor Súgó #34695 üzenetére
Az hogy a helyi hálózatra bejut valaki, nem jelentené azt, hogy a rendszeredbe is bejutott. Plusz ha a rendszeredbe is bejut, és kárt akar okozni, akkor meg nem ilyen piszlicsáré chrome default lófütykös fájlokat fog letörölni, hanem sokkal fontosabbakat, vagy éppen a /home mappát, amiben a doksijaid vannak. Vagy telepít valami jó kis vírust vagy cryptoocsmányságot, amit azonnal észreveszel.
Abban igazad van, hogy furcsa, hogy a csomagkezelő reklamál olyan fájl hiánya miatt, amit ő maga töröl le. A magyarázat az rá, hogy a csomagban lévő fájlokat nézi, a csomagban benne van az illető fájl, de aztán install postscript meg automatikusan törli, de ilyen mélységben a csomagkezelő nem tud elemzeni.
Én még csomagkezelővel sose validáltam a csomag feltelepülését. Nem volt rá szükség.
-
sonar
addikt
válasz
Victor Súgó #34697 üzenetére
Meg kéne nézni az interface konfigokat és a route táblát mind két esetben
parancsok:
ip
ip route
Aztán lehetne nézni mtr-rel, hogy merre mennek a csomagok -
Tim82
félisten
válasz
Victor Súgó #34656 üzenetére
tim@tim-ThinkPad-R61:~$ dpkg -V
??5?????? c /etc/default/chromium-browser
??5?????? c /etc/init.d/keyboard-setup(Ezután még persze egy rakat dolgot néz és közli, hogy amúgy sudo-ként kellene futtatnom ahhoz, hogy megnyissa őket hash számításhoz, így megnéztem azzal is, is de ami a lényeges, hogy erre a két fájlra ugyanez maradt így is a kimenet.)
Környezet: Ubuntu 16.04 LTS Mate, csomagok frissítve és a rendszer a biztonság kedvéért újraindítva is volt a parancs kiadása előtt (meg még a csomagfrissítés előtt feltettem az Ubuntu szoftverközpontból a Chromium-ot).
Ha van még valami, amit meg kellene néznem és segítség lenne a probléma megoldásában, jelezd és meglesz.
-
Tim82
félisten
válasz
Victor Súgó #34690 üzenetére
OK, legkésőbb holnap délelőttig bezárólag megnézem és beírom az eredményt. (Bár Chromium-ot telepítenem kell előtte, de ez nem jelent gondot, csak hiányzik a képletből még - Vivaldit használok.)
-
Tim82
félisten
válasz
Victor Súgó #34656 üzenetére
Ha ez a kérdésed még aktuális, akkor most hétvégén meg tudom nézni (van végre időm leülni a 16.04-gyel futó második noti elé).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest