Új hozzászólás Aktív témák

• Thocy a ZAGY

tag

válasz Rowon #43343 üzenetére

30+ éve erre vagyunk kényszerülve. Az akkori 286-osom mellett 40 MB-os HDD-m volt, azon akkor elfértem minden általam használt programmal (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, programozás, képszerkesztés, játékok, stb.).

Az idők során mindennek folyamatosan nőtt a mérete - közben a számítási kapacitás növekedésével bejöttek a zenék, majd a filmek is - és mára eljutottunk oda, hogy 2x2TB SSD van a családi gépben (az egyik szinte csak média célzattal), ami talán elég lesz egy ideig.

Szerencsére még az áremelkedés előtt cseréltem gépet és meghajtókat, most biztosan nem tenném.

A durva, hogy ha a második (média) SSD-t nem számítom, akkor ugyanarra elég ma a 2 TB (na jó, szűkösen 1 TB-on is elférnénk), mint régen a 40 MB, mivel a szinte ugyanazon célzatú programok (és nem csak a régen pár tíz vagy száz MB-os, ma inkább 80-100 GB-os játékokról beszélek) a régiek sokszorosára nőttek tárhely igény tekintetében. És nem helypazarló Windows van a gépen, hanem egy sima Ubuntu Linux ahol lehet deb, ahol nagyon régiek, ott pár snap és flatpak alkalmazással (oké, a család minden tagjának van külön profija, de mivel a jelentősebb méretű fájlok a második SSD-n vannak, 5-15 GB-nál nincs több privát adata senkinek profilon belül).

Szóval értem, hogy különböző problémák miatt a snap, vagy sokkal nagyobb eséllyel inkább a flatpak a jövő, de azért a régi időket közelről ismerve kicsit fáj látni, hogy egy nagyságrenddel több hely kell ezeknek, mint egy sima deb csomagnak (amiknek a készítése talán pont biztonságosan automatizálható lenne a sok mindenre még annyira jó, de ilyen feladatra talán pont megfelelően felkészíthető AI segítségével).

Új hozzászólás Aktív témák