- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gyulank #11758 üzenetére
Na látod erről van szó, gondolatolvasók nem vagyunk. Ráadásul a hibaüzenetekből gyakran egyértelműen kiderül, hogy mi a probléma. Csak el kell olvasni őket, és nem az a megoldás, hogy bemásoljuk a fórumba. Itt is csak annyit kell tenned, hogy telepíted a libssl0.9.8 csomagot. Ha véletlen mást is hiányolna utána, akkor azt is.
-
válasz
gyulank #11733 üzenetére
Csak olvashatóként az ro csatolási opcióval lehet csatolni, de ezt is világosan írja.
sudo mount -o ro /dev/sdXN /csatolási/pont
Mindenképpen Windowszal lenne érdemes helyrerakatni a fájlrendszert, a Linuxos eszköz nem is biztos, hogy képes rá, de legalábbis nem biztonságosan. Én a Windows 8 telepítőjével próbálkoznék, onnan biztosan futtatható egy fájlrendszerellenőrzés.
-
-
törölt tag
válasz
gyulank #8740 üzenetére
"Másoljam be a szöveget amit kiír?"
Ez mondjuk egy jó ötlet.Pedig már abban sem lehetett, pont ez volt vele a bajom, emiatt tettem fel a Mate-ból a Caja-t. Csak azzal meg egy problémák keletkeztek. A klasszikus commanderek (mc, Gnome-commander) továbbra is kétpanelosak.
-
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #8439 üzenetére
Warez gyanús amit csinálsz. Senki nem akar ennyi ingyenes live cd-t letölteni és visszaosztani, főleg ha az arányod miatt aggódsz.
deluge szerintem tudja amire akarod használni.
n00n és sz.balazs.95:
Én az icedtea-6-plugin csomagot teszem fel, ha javát akarok böngészőben használni. Szerintem icedtea-7-plugin is jó, csak legyen fenn. (az egész rendszerem 32bit-es, de szerintem mennie kellene, ha a böngésző és a java is 64 bites. /*közben próbáltam és a 7-essel is megy*/
Nekem megjelenik a gomb a t oldalon, és hogy űbereljem, opera böngészőben. -
Rimuru
veterán
válasz
gyulank #8439 üzenetére
Amiket láttam klienseket mind ellenőrzi, ha meg nem akkor kézzel nyomsz rá egy kényszerített újraellenőrzést és már ott is folytathatod ahol abbahagytad. Ezt windowsos kliensek alatt is meg kell csinálnod mert alapból az ott folytatja ahol Windowson abbahagytad (régen utorrent így működött).
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
gyulank #8439 üzenetére
A Transmission-ben van két beállítás, ami szerintem jó lehet neked:
Beállítások:
Torrentek fül >>
"Torrentek automatikus hozzáadása innen:"
Letöltés fül:
"Befejezetlen torrentek tárolása itt:"
Szerintem ha ezeket ráállítod a másik kliens mappáira, akkor nem akadnak össze. De mivel évek óta nem használok Windowst, fogalmam nincs mennyire járható ez az út...
-
válasz
gyulank #8439 üzenetére
Ha jól értem, akkor nem akarod azt, hogy ugyanaz a kliens menjen win és Ubi alatt, ergo bármi jó.
Mi volt a baj Transmissionnal? Ki lehet venni belőle azt, hogy átnevezzen.
Deluge nem tudom miért felejti el, ha fstabban fel van automatán csatolva az NTFS, akkor nem kell sok különbséget tegyen.
Esetleg qBittorrentet tudom még ajánlani.@sz.balazs95
Ha kézzel rakod fel (oracle-t), másolással, akkor nincs rendesen beállítva az, kell még hozzá beállítani, hogy melyik legyen a default futtató környezet. Ezenfelül nincs hozzá extension a böngészőkhöz sem.
Viszont, ha csomagkezelőből az openJDK-t használod, akkor ahhoz van extension (IcedTea), és megfelelően fut a böngészőkből. -
God Vazzeg
veterán
válasz
gyulank #8428 üzenetére
Nekem tökéletesen működik a transmission, igaz én ext4-re töltök le. Csoportos átnevezést double commanderben tudsz csinálni
Be tudja húzni automatikusan a .torrent fájlokat egy adott mappából, letölti, majd eredeti neve lesz, nem kell nevezgetni. Nekem így működik
Na megnéztem, nekem is átnevezi őket, de pont azért, hogy még egyszer ne rakja be a sorba! Ha belegondolsz ez logikus
-
válasz
gyulank #7771 üzenetére
"De te azt is mondtad, hogy ha nem EFI-s, akkor nem tudom használni rendszerlemezként."
Igen, tekintve, hogy -ahogy írtad- Linux + W8-t akarsz összehegeszteni, és az biztosan nem fog összejönni. Próbálkozhatsz vele tovább, de csak az idődet vesztegeted vele.
(Vagy egy max 2TB-od HDD kell, vagy 2 külön meghajtóra kerüljön a 2 OS) -
-
-
válasz
gyulank #7745 üzenetére
UEFI támogatottságú alaplap(BIOS) nélkül nem fog menni, hogy 3TB-os HDD-t rendszerlemezként használj.
Ha ez adott, akkor kivitelezhető (Secure Boot kapcsán írtam, de az egyáltalán nem kötelező) -
-
válasz
gyulank #7735 üzenetére
Ha nem telepíted fel a többi felületet, akkor ki sem tudod választani őket bejelentkezésnél.
Azért nem tudja zárolni a fájlt, mert már egy másik folyamat megtette. Ez általában egy másik csomagkezelőt jelent, mondjuk egy nyitott Synapticot. Éppen az a lényege neki, hogy egyszerre ne futhasson kettő. -
-
gyulank
addikt
válasz
gyulank #7655 üzenetére
Úgy néz ki ezzel működni fog. Egyébként valamiért nem változik a kinézete. Hiába állítok be színeket, hátteret, ugyanolyan marad, pedig régebben működött. Ez mi miatt van? Az is érdekelne, hogy mi miatt nem tud frissíteni már vagy fél éve? Mindig valami olyasmit írt ki, hogy nem sikerült, érvénytelen szerver.
Minden indításnál előjön a frissítés, elindul, aztán hiba. Amúgy, ha nem akarnám újra telepíteni a Linuxot sem, akkor elég lenne átmásolni a másik partícióra, vagy van erre valami eljárás? -
-
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #4326 üzenetére
Grafikusan jobban menne neked szerintem.sudo apt-get install pysdmSajnos jelenleg nem képes rá UUID alapján.
A 4314-es hozzászólásnál írták, és alapból az ubuntu UUID alapján mountol, azaz a jelenlegi fstabodban már van egy példa. Ugyanúgy kell csak új sorba, valamint csatolási pontot kell átírni /media/VALAMI -re, mindegyiknek mást, valamint ext akármennyi helyett ntfs-kell beírnod.
Ha értesz angolul: https://help.ubuntu.com/community/Fstab
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #4261 üzenetére
A végeredményben nincs különbség, az fstab mondja meg milyen merevlemezek csatolódnak milyen kapcsolódási pontokkal, az autostart pedig a rendszer induláskori automatikus programindításra használható.
Azért írtam utóbbit neked mert előttem már írták az fstabot de nem jutottál vele sehova.
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #4248 üzenetére
A többiek kinyírnak már annyit írogatok
A Lubuntuban: a felhasználó mappáján belül (~) azt mondtad van .configure (kell hogy legyen)
Abban hozz létre egy lxsession nevűt, azon belül LXDEAlegutolsó mappában csinálj egy autostart nevű fájlt, és ebbe írogasd bele a mountokat. Ennyi.
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #4248 üzenetére
Ubuntu-ban máshogy működik, ott egyszerűbb. Jobb felső sarok, startup applications (magyarul nemtom pontosan hogyan fordították). Ott lehet hozzáadni automatán elinduló dolgokat.
Ott ha létrehozol újat csak be kell írni ami az echo után állt. Szúrok be képet.
Lubuntuban nézd meg van-e a ~/.config könyvtárad, abban autostart. Ha van abba írd bele a sorokat egymás alá, echo nélkül, egészen a két jobbra nyílig (>>). (az echo csak annyit csinált hogy a nyilaktól jobbra levő fájlba beírja az adott szöveget)
-
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #4234 üzenetére
Semmi gond, akkor UUID alapján fogjuk automatikusan csatolni. Kétszer kell beírnod akódot, és soha többet. Az nem sok. Találd meg a kettő vinyó UUID kódját. Majd terminálba írd be:
echo udisks --mount /dev/disk/by-uuid/IDE_JON_A_KOD >> /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
Az IDE_JON_A_KOD helyére először az egyiket írd be majd a másikat.
Ugye ha megvan az elsővel akkor megint bemásolod a terminálba az egészet csaj a másik vibyó kódját írod be, enter. Lész.
Ez a kód valami ilyesmiül néz ki: 56FEA723FEA46CH5. Vagy valami hasonló.
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #4202 üzenetére
"elindítom a gépet, betölt a Linux, elindul a VLC, rámegyek a megnyitásra, és látom, miket lehet megnyitni minden más művelet nélkül"
1. Állapítsd meg az automatikusan csatolni kívánt meghajtó jelét (pl.: sdb1). (pl Disk utility-ben látható, grafikus)
(a továbbiakban ebben a példában ez sda1 lesz)2. nyiss terminált
3. írd be:
echo udisks --mount /dev/sda1 >> /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
4. írd be:
echo vlc >> /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
-
válasz
gyulank #4224 üzenetére
A Cloud lemezképek felhőben való futtatásra valóak, mint amilyen az Amazon EC2, Openstack és az LXC. Ha ebből nem értettél semmit, akkor nem is nagyon érdekes a számodra. Neked mint alapszintű felhasználónak, a sima desktop telepítő való. Ha Linux rendszergazda vagy és mondjuk webszervert szeretnél üzemeltetni, akkor máris jó választás a szerver változat.
-
-
Nagytalp
senior tag
-
Nagytalp
senior tag
válasz
gyulank #4202 üzenetére
Ez például nálam bevált hasonló feladatokra: sudo apt-get install gnome-schedule
Vagy ha a "'régi" módszer jobban bejön akkor kattints ide!
-
válasz
gyulank #4174 üzenetére
És ha beírod a filekezelő címsorába, hogy /dev/sdavalamennyi ?
Akkor sem ugrik oda?Amúgy igen, amíg nincs valami felcsatolva, addig nem látod. Ezért kell fixen csatolni a winyókon a partíciókat, amiket használsz is, a pendrájvokat meg csatolja automounttal.
Pl. a windózom C-je nekem sincs bedrótozva, meg a helyekhez se vettem fel, de ha véletlenül el kéne érni, akkor /dev/sda1 . -
válasz
gyulank #4168 üzenetére
Pedig ez jelszót kér, ha olyan winyópartíciót akarsz csatolni, ami nincs benne az fstab -ban.
Talán ez segíthet, ha mindenáron jelszómentes akarsz lenni.
Bár azt nem tudom, hogy a gksu működésére milyen hatással van.Ja, meg persze ne azt a szövegszerkesztőt használd, amit javasol, nyugodtan használj mc-t.
-
-
válasz
gyulank #4162 üzenetére
Ok, ettől függetlenül az fstab fájlnak a root tulajdonában kell lenni (mind user, mind group szinten).
Szerencséd, hogy ezenfelül bárki olvashatja, mert egyébként összeomlott volna a rendszered.Nem tudom miért szerepel benne 2 swap is, gondolom az egyik az alap Ubuntu-ról van, a másik a Lubuntué.
Szóval, az sdb-s swapot töröld a fstabból, mert amint átrakod a winyót, nem fogja megtalálni, az fix.Egy hasonló képre, mint a második, lenne szükségünk a /media/data mappáról. Azon kéne azt látni, hogy számodra olvasható a könyvtár, esetleg te magad vagy a tulajdonos. De ha úgy sem marad ebben a gépben, akkor nem értem minek FIXre beírni az fstabba. Persze, próbának megteszi.
Viszont ha az fstab a tieddé vált, akkor vajon mi más lehet még rossz "tulajdonban"? Lehet ezért nem működik a sudo sem. Nézz rá az /etc/shadow illetve a /usr/bin/sudo jogosultságaira.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
gyulank #4122 üzenetére
Monjduk a fstab-ról csinálj egy mentést, amit live rendszerről a helyére tudsz rakni, ha nem jól csinálod.
Nyilván a /media/data könyvtár helyett azt írsz, amit akarsz, és akárhova teheted, csak akkor mindenhol ugyanazt az útvonalat kell használni.Mondjuk ez a helyi lemezekről működik, a hálózati meghajtókat úgy tudod megoldani, hogy mindjuk nem kérnek jelszót, vagy ha igen, akkor megjegyezteted.
De mondjuk, ha nem érted, pl. hogy mi az fstab, akkor már 2 hozzászólással előbb is rákérdezhettél volna.
-
válasz
gyulank #4120 üzenetére
A partíció csatolása amúgy ja, jelszavas mindenhol, amíg be nem írod a /etc/fstab-ba.
Arra voltam kíváncsi, hogy Debian alatt ha bedugtál egy USB eszközt, akkor kellett-e jelszó? Mert gondolom nem.Illetve azért "nem látja" a telefont a cucc, mert nem teszi ki ikonba. Ha fel van csatolva, akkor a /media -ban kéne lennie, mert oda csatolja.
-
-
eternam
tag
válasz
gyulank #4110 üzenetére
Szedd le azt a sz@r pulseaudio-t és használd alapértelmezetten az alsa-t.
Ennyit kell beírni a terminalba:
sudo apt-get purge libcanberra-pulse pulseaudio pulseaudio-esound-compat pulseaudio-module-bluetooth pulseaudio-module-gconf pulseaudio-module-udev pulseaudio-module-x11 gstreamer0.10-pulseaudio pulseaudio-utils pavucontrol
Aztán:
sudo apt-get autoremove
Én már évek óta csak az alsa-t használom és sokkal jobban szól mint a pulseaudio. Sőt! Újabban a hangkártyámhoz való gyári alsa drivert raktam fel, ami még szebb hangzást biztosít.
-
válasz
gyulank #4110 üzenetére
Akkor valami baja lehet a Pulseaudio szerverednek -> nyomás a másik topicba, mondom.
Gondolom azon akad lem, mert a Clearlooks hiánya nem szokta zavarni. Bármi más, ami hangot ad, működik?Leállás -> megint csak passz, de ha régebbi, csak APM-et támogató lap, akkor nem meglepő (nekem sem áll le a P3-as laptopom Ubival sem
)
-
válasz
gyulank #4102 üzenetére
OK, de akkor miért írtad, hogy tovább használtad, ha nem volt jó? Különben nyilván más baja is lehet, de ilyen tápot én sem adnék el senkinek, mint írtam... Ezért tesztelek.
Annyira tudok röhögni, hogy a javított az nem jó... Nekem is jó szokott lenni. Meg már jópáron túl vagyok.VLC : nyitsz egy sima terminál, és beírod, hogy vlc. Úgy megnyitsz egy Mp3-at. Akkor kiderül, miért tűnik el, mert úgy kiírja.
-
válasz
gyulank #4098 üzenetére
A rootos terminál azért működik, mert ott root vagy.
Debian alatt nem kapsz alapból sudo lehetőséget, csak ha beírod magad a /etc/sudoers-be (de ez Ubin is így van, csak az elsőnek létrehozott user kap sudo lehetőséget).
Ezért írtam, hogy a su -t használd, mert az egyszerűbb. De a root terminál is megfelel."Na meg be kell írni a jelszót, amikor meg akarok nyitni egy meghajtót, amivel majd kezdeni kell valamit."
Beírni fixre az fstabba. De mint mondtam, Nagy Linux Topic, Debianban nem vagyokk otthon."Nem volt benne púpos kondi, és megvolt a tisztítás. Adj akkor jobb magyarázatot rá! Semmit nem cseréltem benne azóta se."
Azt mondtad, hogy az a táp nem működött rendesen. Akkor most mi van?
Én csak annyit mondtam, hogy miszerint szoktam tápot javítani, és azért egy-egy ilyen akció után letesztelem. És ha nem jó (megesik), nyilván nem adom el, hanem megy a kedvenc elektronikai hulladék lerakómba.@eternam : A stable nagyon stabil, de régi csomagokkal, szoftverekkel.
A testingre épül az Ubi is, általában jól működik, de nem túl fris (az Ubi azért sok mindent hozzátesz még, hogy frissebb és bugosabb legyen).
Az Unstable nagyon friss, de azzal már lehetnek gondok. -
válasz
gyulank #4088 üzenetére
Hát ha a táptól lassult be, az érdekes
De mondjuk a kidobásra ítélt tápba is bele kellett volna nézni, hátha valami piti baja volt.
Elég régóta foglalkozok dolgok javításával, abba még egy táp se halt bele, hogy kicseréltek benne 5 púpos kondenzártort, meg kitakarították benne a ventilátort. Ez kb. olyan szintű, mint egy autón a fékbetét.
De ha nem kell, hát nem.Blackbox, meg a többi.
Itt találsz mindegyikről screenshotot is.
Mindegyik fapados felület, mindegyik jól alakítható, ezért találsz mindenféle képeket.
Amúgy ugyanúgy kell telepíteni, mint Ubuntun, terminálból :su
és
apt-get installl blackbox
-
válasz
gyulank #4086 üzenetére
Érdekes, mármint a Debi.
A Nagy Linux Topicban szerintem tudnak segíteni, én csak magában tettem fel."De ez az, hogy a posta is sok... 1500 körül van az utánvét"
Nem kell utánvétet használni. Drága.
Engem még nem vertek át előre utalva sem (m eg én sem vertem át senkit) - de pl. az adott táp biznisz esetén megbeszélhetjük, hogy akkor fizetsz, ha megkaptad.Amúgy csomag 1115Ft, ajánlott levélben pár RAM, vagy proci 360-480Ft, ha nehéz, akkor 1080. Alaplap, ha kicsi, akkor 800Ft körül elmegy.
Mondjuk úgy már szívattak meg, hogy nem az volt a cucc baja, amit leírt, de azután kapott is negatívot...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest