- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kipróbáltam, nekem sincs, de az alábbi módszerrel sikerült kreálni: Mint 17.3 Cin 64bit
sudo apt-get install apt-file
sudo apt-file update
sudo apt-file find libstdc++.so.6
a szükséges file itt található: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libstdc++.so.6
forrás mert én is csak ilyen guglihuszár vagyok, ahogy a minap nevezte a többséget valamelyik ft
megpróbáltam telepítő tesztet csinálni:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get install libstdc++6 -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
libstdc++6 már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.meg is van, tényleg ott van!
Az előbbit hsz-ban rosszul írtam egyébként, sorry! Nem csomagra kerestünk, így jó most már a parancs:
apt-cache show libstdc++
-
lev258
veterán
Tudom, kb. 60-70%-ot tud most (ha jól sejtem). De vannak tesztek, amiken már simán le is körözi a zártat. Csak idő kérdése. Meg stabilabbnak is mondják.
Emellett az új zárt valószínűleg meg is fog szűnni ezekhez a kártyákhoz, mert az csak az amdgpu-t használó új kártyákkal működik majd.
Arra viszont jó a váltás neked, hogy kiderüljön, a zárt okozza-e az általad tapasztalt anomáliákat. A teszt erejéig csak kibírod a kevesebb FPS-t. -
King Unique
titán
Hát a GNOME tetszetős dizájn terén meg minden, de számomra baromi kényelmetlen és a testreszabási lehetőségei sem túl acélosak, ahogyan a Unity-nek sem... Ilyen téren a Cinnamon jobb, a KDE meg magasan übereli mindet. Igaz, valamiért nem mindenkinek fekszik utóbbi, nekem se a kedvencem annyira.
-
gery2123
őstag
Az is van mindenre
Várom az Ubuntu 16.04-et, de ott is a gnomeot.
Valaki használ Ubuntu Gonome-t:? Ha igen akkor az mondja már meg, hogy miért van keverve a 3.16 és a régi verzió? Illetve miért nem magyar a keresésénél a beállítások? Mármint ha keresem pl: egér, nem talál semmit mert angolul van benne. Miközben a beállításokban magyarul?
Valahogy nem értem, hogy miért nem lehet úgy használni a Gnome-t, ahogyan az meg volt álmodva! -
Lathronos
őstag
Ha játékra 2-3-4 monitorral vagy professzionális munkára kell a PC, akkor felejtsük el a linuxot, nem arra való, főleg az Ubuntu. Hétköznapi tevékenységekre van optimalizálva, netezés, multimédiás tartalmak lejátszása, munka terén pedig leginkább programfejlesztés. Attól a szinttől amit te vársz az Ubuntutól és ugy általában a linuxtól, még messze van. De még úgy 6-8 év és utoléri e téren is a Windows-t, és mikor ez bekövetkezik, megváltoznak az erőviszonyok, mivel egyre többen fognak áttérni linuxra, beleértve a vírusfejlesztő idiótákat is.
-
lev258
veterán
Ne aggódj, majdnem teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy jövőre a nyílt már komolyan fel tudja venni vele a versenyt, sőt.
Tehát azt mondod, hogy a billentyűkombináció semelyik fázisban és módon nem működik? Recovery módban is tudsz kérni konzolos felületet.
Egyébként milyen VGA? -
lev258
veterán
Akkor lehet ezzel kezdődött a démoni megszállásod. Az AMD honlapján a 14.04.2-t írták, amihez frissebb kernel és xorg tartozik. Egyébként hozzáteszem, nem hozott említeni való teljesítményjavulást a tesztek szerint, inkább csak kisebb javításokat.
Kezdd azzal, hogy amikor elérsz valameddig, megpróbálod a Ctrl+Alt+F2-t. Ha bejön a konzolos felület, mehet a felhasználónév, jelszó. Utána pedig ki kellene deríteni, milyen néven megy az új driver, talán megmaradt az fglrx név. Ha igen, azt kellene leszedni. -
Dhampir
félisten
Esetleg VirtualBoxban futtatott Windows alól?
(#23379) Lathronos
Igen, még az "ócóbbikban" is beépített Onkyo sztereó hangszórók leledzenek.
Egy boltban a pénteki "Red Friday" alatt 116E-ért lehetett beszerezni a következő konfigurációban i3-4005U CPU + 6GB RAM + 1TB HDD + R7 M260 dVGA, de csak 1366*768 kijelzővel, viszont minden másban ugyanolyan gép: Toshiba Satellite L50-B-2CV, regisztrálás után az is megkapja a 3 év garit.
-
Lathronos
őstag
Mi az a GameXN? Infot nem találtam róla.
Vagy csak béna a keresési taktikám.
(#23378) Dhampir
Én más Toshiba-t nem is néztem, így nem tudom, de a Toshiba oldalán az infok közt feltüntetik, ha Onkyo van benne.
(#23380) Dhampir
Nem rossz, bár az ilyen játékok nem kötnek le sok ideig.
-
Dhampir
félisten
Játékok telepítéséhez (de nemcsak arra) én a Play on Linuxot ajánlom, akár többféle Wine-verziót is képes telepíteni és a szükséges függőségeket is installálja az általa alapból támogatott szoftverek esetében.
A GameXN-t viszont nem tudom, hogy működne-e vele.
-
Lathronos
őstag
Én a közvetlen böngészőből való feltöltést javaslom. A kliensek még nem igazán végzik úgy a dolgukat ahogy kéne.
Cyrin
Én meg mindig azt kapom, hogy MEGA-ról/Drive-ról senki sem tud letölteni. A fene se érti miért.
Bár az is igaz, hogy 2-3 GB-os ISO-kat tolok fel, ráadásul Wi-Fi-n keresztül(konkrétan most is 5 GB-ot tolok fel épp Google Drive-ra). Az egyik egy Cubuntu 14.04.3 remaster, a másik pedig egy alap Ubuntu Cinnamon De-vel Ubnity helyett.
-
végül sikerült megoldanom az alábbi módon:
1. Csináltam egy formázatlan, 8 MiB méretű partíciót az SSD elejére, amihez beállítottam egy bios_grub flag-et.
2. a Boot-Repair-rel csináltam egy automatikus javítást.Szóval aki a Win&Ubi dual bootját fel szeretné számolni, úgy, hogy csak az Ubi maradjon, és vele együtt SSD-re költözik, annak célszerű ezt megcsinálnia.
-
gvandor
csendes tag
Idézet: "Nem műxik
"
Na erre máshol megkapnád: Másold be vágólapról, pontosan miket írtál parancssorba, miket válaszolt a rendszer, meg még néhány parancs beírását és kimenetét kérnék, és persze mindezt pastebinre, ide csak linket. Ennyi infó alapján nem tudnak segíteni.
-
-
-
-
-
Szia!
A sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
(feltételezem, hogy sda az eszköz) mit ad vissza?Meg akkor jó lenne egyebeket is megnézni (ubyegon2 írásából az ötlet):
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
sudo hdparm -Tt /dev/sda
dmesg | grep -i --color ahci
sudo smartctl --all /dev/sda
cat /sys/block/sda/queue/schedulerÜdv. core2
-
-
Sonja
nagyúr
Sokkal jobban!
Linux-on való játékhoz csakis NV a saját, gyári driverével.
Szerk.: Itt egy jó, és hiteles teszt.
-
lev258
veterán
A 16.04-ben a Unity 7 lesz az alapértelmezett, de választható a Unity 8 is bejelenkezéskor, kísérleti jelleggel. A Snappy-ről még nem igazán láttam terveket, könnyen lehet, hogy azt első körben a mobilos rendszernél vezetik be.
Értelemszerűen a disztribúciófrissítés ugyanúgy megy majd, mint eddig. Bár én jobban szeretem a tiszta megoldásokat. -
lev258
veterán
Javasolnám neked az Ubuntu magyar fórumát, egy kolléga részt vesz a Touch fordításában és folyamatosan tájékoztat bennünket a fejleményekről. Viszont először nem árt, ha tisztában vagy a jelenlegi rendszer korlátaival, valamint megnézed, a te eszközöd felkerült-e már a támogatottak listájára (ami nem túl nagy jelenleg).
Vannak rendes leírások, a telepítés lényegében hasonlóan zajlik, mint egy Androidos eszköz root-olása. Géphez kötöd, letöltöd a megfelelő szoftvereket és ráereszted. -
mAtThEw0319
senior tag
Fogalmam sincs, mivel az nem volt használatban csak kb 15 másodpercre. mikor megláttam, hogy valami parancssoros linux van a gépen alapból akkor ki is kapcsoltuk. (megnéztük az eladóval, hogy be-e kapcsol a gép)
Aztán mondtam neki, hogy félóra múlva visszajövök mert veszek egy SSD-t, amit majd be kellene szerelni.
Beszerelte (előttem persze) és hazajöttem majd nekikezdtem a telepítésnek.
Amúgy nem is szeretném a HDD-t használni... -
BoB
veterán
(aka GNOME image viewer)
-
Sorry, nem jött le, hogy már 4 éve Linuxot használsz! Igaz, akkor nem értem, miért nem oldod meg ezeket a kezdőknek való problémákat.
Nézegettem a distrowatch-ot, és alapvetően 3 disztró tetszett meg:
Mageia, openSUSE, CentOS.
Ki melyiket ajánlja?Lehet, hogy fenti 3 sor tévesztett meg.
-
Jim-Y
veterán
Én munkában RedHat linuxot használok, a CentOs ugye annak az ingyenes változata, és állítólag elég jó. Ha engem kérdezel én tennék egy próbát vele. Nekem most Ubuntum van, de ezt is Gnome Flashback-el használom, így a DE kb olyan mint a RHEL-en (Gnome 2). Én ezt szeretem, nekem ez tetszik
-
BoB
veterán
Azért írtam hogy Arch alatt ez a csomagok neve mert más disztrók más, de hasonló nevet adnak csomagoknak. Keress, ne telepíteni próbáld így őket
Írj ki egy Live Kubuntu-t és meglátod. Van különbség mert a Kubuntu-n már egy csomó minden be van konfigurálva, extra csomagok vannak feltéve stb. Szerintem abban pl alapból mennek a thumbnail-ek.
-
BoB
veterán
Arch-on így néz ki, ilyesmikre keress rá:
kdegraphics-svgpart: thumbailers for SVG files
kdegraphics-thumbnailers: thumbnailers for various graphics files
kdemultimedia-ffmpegthumbs: thumbnailers for video files
kdemultimedia-mplayerthumbs: thumbnailers for video files
kdesdk-thumbnailers: thumbnailers for development files
icoutils: thumbnailers for MS filesMTP kapcsán meg lehet abba futottál bele hogy régi a libmtp ami a Kubuntu-ban alapból van. Ez segíthet
-
stopperos
senior tag
Az Atheros alapú wifi cuccok nagyon jól vannak támogatva (és ez egy régebbi darab is).
A Plasma felületre visszatérve, ebben nem tudok segíteni mert most a xubuntu-s gépemen vagyok, nem a k-n. De mintha nekem ezzel nem lett volna bajom, a jobb alsó sarokban ott voltak a kapcsolatok mindig, és volt ott fogaskerék vagy villás kulcs is hogy a komolyabb beállításokat előhozzam.
-
stopperos
senior tag
Mondjuk szükség lenne a kártya típusára (verzióra pontosan) és hogy milyen chip van rajta. Mert lehet azért nem látod, mert nem ismerte fel. Nekem TP-Link WN725-össel gyűlt meg a bajom, csak a 3.12 kernelben került be a támogatása, addig az rtl8188eu modult mindig fordítani kellett külön hozzá.
fradi81: Még emlékszem volt itt cikk erről... itt is
-
Rimuru
veterán
Nem ismerem a KWin-t így nem tudom. Ha abban nem lehet megcsinálni amit szeretnél kereshetsz mást ami tudja. Bár nem hiszem hogy pont KDE alatt nem megoldott ez.
hokins: Attól is függ hogyan és mire akarod használni. Megteheted hogy a kisebbik winchesterből lecsípsz 15-20GB-ot amire felrakod a kinézett Linux disztrót (feltéve hogy nem kell a hely a Windows számára) és a nagyot meghagyod adattárolónak. Én így csinálnám
-
BoB
veterán
Ahogy mondod, szerencsére a KDE a legkönnyebben testreszabható asztali környezet. Itt nem rejtenek el semmilyen beállítást.
Itt nézelődhetsz témák, ikonok, stb után: http://kde-look.org/
Ikonok terén én ezeket kedvelem:
De pl. az evolvere sem rossz.
-
-
-
-
Syl
nagyúr
Két éves történet:
Akkor még vindózoztam itthon (win7). Éjjeli bagoly volnék, gyakran 2-3 óráig is filmezgetek. Na egyszer megviccelt a vindózápdét. A film közepén (ha jól emlékszem valami frankó horror volt) szó nélkül újraindította a gépet. Ha, ekkor majdnem szétvertem az egész gépetPár hónapja:
Szintén éjjeli filmnézés (immáron linuxon, nyugodtságban), egyszer csak ordítás a másik szobából. A lányom éppen valami online hentelős játékot nyomott, amikor "intézkedett" a vindózapdétMert ugye a kis figyelmeztető üzenetet a gép újraindításáról csak a desktopon jeleníti meg, film/játék fölé már nem rajzolja ki.
Persze, tudom hogy át lehet állítani a windows update működését, de ez az alapértelmezett módszer igazi gyilkos kis tetű. -
törölt tag
A /home/user/.fonts mappába a csak az adott fiókban használható egyedi fontokat teszi, teszed. A rendszer által telepítetteket a /usr/share/fonts-ba, vagy egy adott program esetében esetleg máshová. A LaTeX esetében pl.: /usr/share/fonts/type1/texlive-fonts-recommended/ vagy /usr/share/texlive/texmf-dist/fonts/afm/arkandis/adforn/OrnementsADF.afm vagy /usr/share/doc/texlive-doc/fonts/, és hasonlók. Ezeket mind másolhatod a saját mappádba is, akkor ezt használja a fiókodban, és ha szerkeszted, akkor is.
Rákeresel az adott betűtípusra, akkor ha telepítve van, a találatok között ott lesz. Rákkattintva megjelenik a Telepített fájlok fül: -
törölt tag
Synaptic>(ha nincs beállítva, akkor) Beállítások>Beállítások>"Csomag tulajdonságainak megjelenítése a főablakban" elé pipa, utána a kikeresett betűtípust tartalmazó csomag nevére kattintva a "Telepített fájlok" fül tartalmában vájkálhatsz. De alapvetően a /usr/share/fonts/ mappában.
-
Ha Windowsról van szó, akkor nem tartom valószínűleg, hogy ez így működőképes lenne. Egy Ubuntuval nem lenne gond, bár nem is lenne olyan egyszerű.
(#10615) Speeedfire: Legfeljebb a Legacy meghajtót tudod használni, és csakis ebből a PPA-ból telepítve.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Gaming notebook topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3058
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3105
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest