- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sped
aktív tag
Játék a szavakkal. Őt is az bosszantja, hogy nem úgy gondolkodom, ahogy ő csak megideologizálja vmivel, hogy úgy tűnjön, ő erkölcsi/etikai fölényben van velem szemben.
#22090 Soul
Az nem zavarna, az inkább szórakoztatna#22106 nobela
annyira nem zavar, hogy szólnék érte, nyugi, nagyon magas skálán el tudom viselni az emberi hülyeséget.mivel városi ember vagyok, nem zavar, ha egymás szájában vagyunk boltban, tömegközlekedésen. ez ezzel jár.
-
Tigerclaw
nagyúr
Jo reszuk akkor is szet lenne/lett volna esve, ha nincs ez az egesz. Ez generacios problema. Azok az influencerek "nevelik" a gyerekeket, akik azert lettek influencerek mert dolgozni budos volt nekik es amugy sem ertettek semmi mashoz. (tisztelet a kivetelnek) Meg jobban azt erositik a gyerekekben, hogy csak a marka szamit barmit is vesz, ja meg azt hogy vegyen ujat, mert az a trendi.
El tudom kepzelni hogy jelentos szama a tinedzsereknek vlogger, influencer, youtuber, streamer palyara szeretne menni, sot sokuk mar bele is kezdett a dologba.
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem is csoda, mert ami nalunk volt annak nem sok koze volt a digitalis oktatashoz. Nincs felkeszulve az oktatasi rendszerunk meg a tavoktatasra sem, nemhogy a digitalis oktatasra. Ahhoz teljesen uj modszertan, uj tantervek, digitalis tankonyvek, munkafuzetek kellenek es megfelelo szamonkeres. Ja es persze olyan tanarok is akik hisznek benne, csinaljak es nem szabotaljak el. Minosegi szinten ennek kifejlesztese a privatszektor bevonasaval is legalabb 5 ev. Van aki ehhez mar hozza is kezdett ugy hogy a kormany mar tobbszor kifejtette, hogy neki ugy jo minden ahogy van, pedig az elemek tobbsege tantermi oktatas eseten is hasznos es mukodik.
-
Valahol valahogy pedig el kell raktározódnia a "tudásnak", mert ha nem így lenne, akkor egy újszülöttre életveszélyes kellene legyen egy nátha, mint anno a majákra.
Ilyesmit magyaráztak az immunológusok meg mindenféle ológusok, hogy a covid is előtt-utóbb az influenza szintjére fog redukálódni ahogy telik az idő, és egyre több időt tölt el az emberek immunrendszerének ölelő karjaiban, ennek hatására pedig az emberek egyre ellenállóbbak lesznek a fertőzés miatti megförmedésre.
Annak az információnak meg tárolódnia kell valahogy, hogy a génkeveredés után az születő új egyednek némileg jobb eséllyel éljen túl egy fertőzést, vagy akármit. (persze itt most nagy általánosságban beszélve)
Elvileg ez lenne a környezeti hatások változására történő alkalmazkodás alapja. -
Szerintem az elég nagy szelet, ha egy adott számú oltott ember 1/3 részénél nincs kialakult védelem. Persze ki honnan nézi. A pontos számokat sosem tudjuk meg. Most ebbe sikerült beleállnod. Ahogy jólesik. Tudjuk, hogy problémás a kínai oltóanyag, ezen nincs mit szépíteni.
-
Dare2Live
félisten
65ig.
Igazából az izgi kérdés, hogy 65 felett hogy alakul. Nem lepne meg ha 70 felett már 50%ban se.@Kékes525: Szakmailag mérni kéne aztán ha negatív akkor ráoltni pfizert.
Törökök is 3.at adnak sinosoknak.
[link]Delta-variáns Németországban: AstraZeneca után mRNS-alapú vakcinát javasolnak második oltásnak
-
Ringman
félisten
ja, csak a fő kérdés az megmarad: vajon a longcovid is szelídül?
lehet türelmetlen vagyok, de 2 hónap (és 2 pfizer) után még mindig csökkentett módban fut a a szaglásom - húgomnak és anyámnak meg kb sehogy, ill. fantomszagokat is éreznek.múltkor linkeltem egy studyt, hogy 4 hónap után kb. az emberek fele nyerte vissza a szaglását.
-
Gothmog
senior tag
Nagyon erősen függ ugyan az adott tudományterülettől, illetve annak speciális ágaitól, de önmagában egy 18-as Hirsch index nem éppen rossz mutató. (Oké, a "felkapottabb" vagy nemzetközileg jobban kiépült és gazdagabb publikálási lehetőségeket nyújtó területeken - vszg. az epidemiológia is ilyen lehet általánosságban - nem nagy kunszt összehozni, de vannak olyan tudományterületek, ahol hiába van valaki a topon valamiben, akár nemzetközi szinten is nyilvántartva, a szcientometriai mutatók szempontjából mégis egy 15-20 közötti h-index a max. kb., amit egy élet munkájával elérhet.)
-
-
-
Dare2Live
félisten
Az jo lehetett volna, h
- behoznak mindent (Pfizer, Moderna, Sino, Sputnik, AZ)
- Sino 60 ev alatt
- AZ, Sputnik 45 ev folott
- Pfizer, Moderna auto immun betegség/kockázat esetén.
- Pfizer, Moderna a tobbieknek
Amúgy több esetről hallottam ahol ha auto immun betegség be volt írva átraktak akármiről pfizerre. -
tisn
addikt
itt talalsz idosoros vakcina erkezesi tablazatot
https://444.hu/covid-4
az eleg egyertelmu, hogy az eu dolgozokat pfizerrel kellett bokni (mar az elso adag is jol ved, gyorsan kialakul a vedelem)
es emelle meg majdnem 2.5-3M 60 felettit + a kronikus betegeket kellett volna oltanod. nem igazan ment volna pifzerrel. Most jarunk 5M beerkezett moderna + pfizer adagnal. es persze eddig is szabad vakcinavalasztas volt, ki tudja mennyi 60 alatti vallalt volna be Sinot.
-
Ezekiell
veterán
Így van
De már mind1, már Pfizer bőség van. Inkább a jövőbe kellene tekinteni - és nem építeni egy Sinopharm gyárat, hanem licenszelni mRNA vakcinát és azt gyártani.. Szakmai indokkal védeni ezt a döntést nem sikerült még senkinek (nem is lehet, mert színtiszta politikai döntés).
-
tisn
addikt
igy van. nem is mondtam mast. a sinos techrol viszont jo par evtizedes tapasztalat van, igy annak szignifikansan (nagysagrendekkel) kisebb a kockazata. (kis kockazat vs nagyon kis kockazat)
raadasul a sinoban fennallo kockazatok tervezhetoek, ellenorizhetoek (jellemzoen a kinai gyartasbol, minosegbiztositasbol lehetnek problemak), mig az mRns cuccoknal game changer problemak is lehetnek a tech ujdonsagabol adodoan. (eddig ami felmerult az AZnel kisebb, de a termeszetesnel kockazatnal nagyobb agyi verrogosodes, illetve a szivizomgyulladas, de mostanabn nem neztem utana ezekkel mi lett a konkluzio)
de mint irtam tobbszor is, barki oltassa magat azzal felnottkent, ha akarja, en a gyerekeket nem oltanam azzal.
-
Vesa
veterán
"Dehat napi fix 2 deci bor fuggoseget okoz"
Nem ilyen egyszrű a kérdés. Sokan nem az alkohol miatti függőség miatt isznak 1-2dl bort, hanem mert ez egyfajta szertartás a számukra. Addig is leülhet egy kicsi nyugalomban, kikapcsolhat, ellazulhat. Nincs köze az alkohol mennyiségéhez vagy ahhoz, hogy direkt az alkoholra ráfüggött. Az más kérdés, hogy ilyen szertartást bármi más köré lehetne építeni, ilyen a teázás is pl, de azt tudjuk be kultúrális defektnek, hogy hazánkban nem ez a jellemző.
-
Asbee
veterán
A napi 2 dl még nem éri el azt a hivatalos határt ami alkoholizmusnak számít. Ha már definíciokról, tudományosságról beszélünk. Csak ez alapján nem lehet valakire ezt kijelenteni, ha nincs olyan függőség ami miatt teszi. Tehát igen, önmagában hogy a napi 2 dl alkoholizmus , hülyeség. Lehet valakinél az, de nem lehet általánosságban kijelenteni. És az is hülyeség, hogy semennyi bor nem ajánlott. De ezt a témát hagyjuk ebben a topikban....
-
mpo
veterán
Ahhoz infarktus kell (vagy egyéb szívbetegség), hogy a 10 előadást Balatonfüreden valaki meghallgassa.
A 2 dl vörösbort nem én találtam ki.
Évente 7000 betegnek mondanak hülyeségeket?
A Szívkórház csak két anyagot tesz elérhetővé, abból ezt tanítani kellene:
[link]
Kerestem másik intézményt, ahol nyilvános az étrend ajánlás.
Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet
A szívbarát étrend főbb elemei:
Alkalomszerűen 1 pohár jó minőségű, száraz vörösbor megengedett, de fontos, hogy étkezés közben igya meg! A likőrök és az égetett szeszek kerülendők.
[link] -
Kékes525
félisten
Két ok miatt.
1. Szegeden nincs.
2. Nem sok jelentősége van a nukleokapszid fehérjék elleni antitesteknek. Sőt akár Antibody-dependent enhancement (ADE) is okozhatnak. A nukleokapszid elleni antitestek nem neutralizálók, mert a szervezetbe jutott vírus nukleokapszidjához nem tudnak hozzáférni. Csak akkor lenne jelentősége, ha a Sinopharmtól erős T sejtes védelem lenne várható. Azonban az inaktivált vírus vakcinák alumínium adjuvánssal nagyon kicsi T sejtes védelmet adnak.
-
mpo
veterán
Kicsit olyan, mint az, hogy a Google elvileg nem tudja, hogy neked milyen betegsegeid vannak, de abszolut ki tudja kovetkeztetni (ha akarja) siman a geolokacios adataidbol.
A kereséseidből tudja a betegségeidet, az enyémet biztos, de hirdetést ő sem tud ajánlani, mert a Noscript megoldja.
Akit az ötletemben a személyiségi jogok zavarnak, arra is lehetne korlátozást tenni, hogy még véletlenül se tudd a Gizikét a dohányboltból beazonosítani.
A teszteléskor minden aggály elmúlna.Facebook:
„Azért kaptad ezt a hirdetést, mert friss házas pilates oktató vagy, és megőrülsz a rajzfilmekért. Ez a hirdetés felhasználta a tartózkodási helyed, és tudja, hogy La Jollában vagy. Érdekelnek a gyereknevelésről szóló blogok és az LMBTQ örökbefogadás.”
[link] -
radi8tor
MODERÁTOR
Ameddig csak egy szám van odaírva az szerintem nem sért semmilyen szabályt.
Lehetne korlátozni, hogy budapesti csak Budapestet láthassa, stb. Ne lehessen végig kattogtatni az országot hogy aztán lelkes emberek adatbázist csináljanak belőle.Ringman: vidéken talán, de Pesten kb a szomszédot nem ismeri az ember, nem hogy azt tudná róla hány éves.
-
Ringman
félisten
egy része teljesíthető lenne - települési szintre lebontott fertőzöttségi/halálozási/oltási/tesztelési adatok közlésének milyen akadálya lenne?
az életkor+életmód/betegség/stb már együttesen alkalmas lehet a pontos beazonosításra, így vsz. azok már nem, de egy tízéves lépcsőkre bontott koreloszlás már beleférhetne
-
Tigerclaw
nagyúr
Lathatoan az orszagok tobbsege tovabbra is csak tapogatozik mind a hagyomanyos, mind az online oktatas teren. A pandemia nem kompatibilis az eletvitelunkkel semmilyen szinten es meg annak is orulhetunk, hogy az intezkedeseknek hala a legtobben valamennyire kontrollalni tudjak az egeszet.
Amugy ha durvanak is tunik, egyben logikus. Azt felesleges varni, hogy egyszerre be lehet tartani a karanten intezkedeseket es a szokasos menetet a dolgoknak. Hiba volt visszaengedni a gyerekeket erre a rovid idore.
-
"Beyond Moderna’s vaccine, there are other COVID-19 vaccines in development that may use Moderna-patented technologies. We feel a special obligation under the current circumstances to use our resources to bring this pandemic to an end as quickly as possible. Accordingly, while the pandemic continues, Moderna will not enforce our COVID-19 related patents against those making vaccines intended to combat the pandemic. Further, to eliminate any perceived IP barriers to vaccine development during the pandemic period, upon request we are also willing to license our intellectual property for COVID-19 vaccines to others for the post pandemic period."
ez azért nem egészen azt jelenti, amit írtál. annyit jelent, hogy nem lépnek fel azok ellen, akik szerintük amúgy az ő bejegyzett szabadalmaikat is felhasználták a fejlesztéseiknél, amíg tarta a járvány, illetve ezen felül hajlandóak licencelni a technológiájukat. (ezt mindenkinek írtam, tudom, hogy beszélsz külföldiaiul)
-
-
Vesa
veterán
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Karikó Katalin tegnapi interjúja után meg főleg nem. Elég jól elmondta 2-3 mondatban miért nem lehet mindent mérni.
Krinyo:
A másik, sokakat foglalkoztató kérdés a hatás tartóssága. Mintha egyre optimistább becslések lennének erről.
Azt már tavaly láttuk, hogy a fertőzött ember kb. hat hónapig védett, de akkor még nem volt vakcina. Novemberben fejeződtek be a hármas fázisú tesztek, azóta nagyjából fél év telt el – egyelőre tehát azt tudjuk, hogy fél évig a legtöbb embernél biztosan kitart a védelem. Lehet, hogy jóval tovább is.
De hiába mondanám, hogy mondjuk öt évig védettek vagyunk, honnan a fenéből tudnám? Még nem telt el elég idő.
Itt az ellenanyagszint a kulcskérdés?
Jelenleg mindig csak az ellenanyagot figyeljük, hogy abból mennyi van, de azért ellenanyag nélkül is van védelem. Az RNS nemcsak ellenanyagot indukál, ami a vérben szabadon keringő vírust el tudja kapni, hanem van sejtes immunitás is. Felismeri a fertőzött sejteket, és ez alól sokkal nehezebben tud kibújni bármilyen mutáns.
Mi indokolja, hogy esetleg legyen egy harmadik oltás is a Pfizer esetében?
Esetleg az, hogy az ellenanyag szintje csökken, ahogy az minden más oltásnál is történik. De azért vannak emlékező T-sejtek is, amelyek az ellenanyag eltűnése után, később is készítenek ellenanyagot, ha valaki megfertőződik. Ez csak magánvélemény, de úgy érzem, nem akarják megengedni, hogy leessen az ellenanyagszint, mert az a cél, hogy a vírus eltűnjön, talán ezért lenne ez indokoltabb. -
Krinyo
senior tag
Ezt magyaráztam én is az érthetően csalódott ismerősnek (főleg a Pfizeres, "72 éves" csík után), de sajnos a Biosynex túl jó ahhoz, hogy ne mutasson semmit, ha van valami. Elvégre a Sinóban teljes vírus van, annak kellene aztán a szuper tüskefehérje-antitesttermelést kiváltani. Ki is váltja, de nem mindenkinél, itt pl. láthataóan nem.
-
Cs1csó
titán
EZ a korrekt, minél több vakcina legyen elérhető. Ezt kombinálni egy olyan megoldással, hogy lehessen napi bontásban látni, épp melyik érhető el milyen várakozási idővel és ez alapján tud az ember dönteni.
Most nálunk aki minél hamarabb akar oltást annak nincs más választása mint a Sinopharm vagy esetleg az Astra. Aki nem siet - akármilyen okból is pl. már átesett a betegségen, valami alapbetegsége van ami miatt pl. az orvosa ajánlatára vár a Pfizer-re - akkor az akár megvárhatja a Pfizer-t is.
Én ebbe az utóbbi csoportba tartozom, várok. -
Gothmog
senior tag
Amikor oltottak (a kínaival - első bökés, múlt szerda), akkor a nővér külön felhívta rá a figyelmemet, hogy ennek a vakcinának van a legritkábban mellékhatása (nyilván a normális oltási reakciókat is ide értette, gondolván, hogy totál laikussal van dolga). Mondtam is, hogy juhé, legalább van egyvalami, amiben ez a "legjobb"
(Én az oltás helyét éreztem másnap, de csak ha megnyomtam a területet, illetve másnap délelőtt volt egy kb. szűk fél óra, amikor kicsit "fázós" érzés jött rám (inkább az érzet érzete, ha érthető mire gondolok), de nem volt komoly, és ahogy jött, úgy el is múlt. Máskülönben semmi.) -
-
törölt tag
2021 van, kell a clickbait cím, a cikk részében szerintem vannak jogos kérdések. Reméljük jó a szuri, viszont a körítés az tényleg olyan csak nézek ki a fejemből: A hivatalos Sputnik twitter miért olyan propaganda, mint egy sértődött tinédzser, kamu adatokkal vagdalkozik a Pfizerre? Az mRNA vakcinákból már több száz millió dózist beadtak, pörög a gyártósor, a publikált eredmények magukért beszélnek, nem kell propaganda kampány rá, sorban áll rá a nép. Amikor mRNA ellen kell tweetelni, akkor a hasonló vektoros AstraZeneca haver, amikor AstraZenecáról problémák derülnek ki, akkor a Szputnyikkal nem fordulhat elő semmi, mert szuperfasza. Ha olyan szuperfasza, lakosságarányosan miért is áll rosszul Oroszország az oltással? Ha egy éve ilyenkor már elkészült, miért nem adták be EU vizsgálatra? Kapacitásgondok és minőségbiztosítás kérdések. Hiába jó szuri, hiába lenne rá vevő sok ex-NDK német, orosz gáz miatt amúgy is van német függés, ha még hónapokat szórakoznak az engedélyeztetésen az oroszok. Addigra már nem lesz szükség rá EU-ban. Sputnik V is unlikely to play a part in the EU’s rollout simply because it will not be available in sufficient quantities until the end of 2021, when most Europeans will already be vaccinated.
"Konkretan _mindenhol_ ez van."
Hogy maguk helyett inkább külföldre tukmálják? Nem ezt látom. Inkább exporttilalom fenyegetések nyugati világban, amíg maguk nincsenek beoltva. Milyen botrányok voltak, amikor az AstraZeneca Ausztráliába akart vinni egy szállítmányt, EU szépen lefoglalta, az USA a kormányzati kutatóintézetekkel közösen fejlesztett Modernából külföldre éppen csak csorgat mutatóba, hogy előbb a saját lakosság legyen meg. Meg is oldották mRNA vakcinákkal, AZ már nem is kell a Janssen miatt. Oroszok előbb tukmálják külföldre, otthon 20 millió alatt? Még a megtépázott hírű AZ-ből is beadtak már 200 milliót. Politikai függés része ez is, úgy mint az orosz metró, orosz hitelből orosz atomerőmű, kínaiak esetében a vasút, egyetem, internet hálózati eszközök. Mit ad isten, van egy EU tagállam, amely vétózza az EU szankciókat oroszok és kínaiak ellen.
fatal: a Biontech viszont nem is kiabálta hogy óriási kapacitásaik vannak és egyedül megoldják, hanem azért is bútoroztak össze a Pfizerrel, így Németország is hamarabb kapott mintha egyedül csinálták volna. Szputnyiknál pedig ment a propaganda decemberben, ha engedélyezik (prof. Szíjjártó megtette) akkor 1 milliót hoznak egy hét alatt, aztán dehogy, ha nem lettek volna a megbízhatóan tervezhető rendszeres leszólt Pfizer szállítmányok nélkül szinte sehol nem lettünk volna első negyedévben
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kuponkunyeráló
- DUNE médialejátszók topicja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged