- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
Topikgazda
válasz
bnorci71 #67248 üzenetére
A 2,4 GHz-et nem szabad az 5 GHz-hez hasonlítani.
Ráadásul rengeteg mobil eszközben nincs engedélyezve 2,4 GHz-en a 40 MHz-es csatornaszélesség, így 65 Mbps kapcsolati sebességre képesek, míg 5 GHz-en engedélyezett, így 150 Mbps, vagy AC esetén még nagyobb kapcsolati sebesség érhető el.
Azaz, egyáltalán nem biztos, hogy a router a hunyó... -
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #67108 üzenetére
Azért mert a telefon/kliens nem tudja... nagyon kevés eszközbe épőítenek olyan klienst, előbb találsz valami AC-s támogatottságú eszközt amivel 1 csatornán eléred a 433 mbps link sebességet. Persze csak AC-s routerrel.
Nem kamu amit a gyártók írnak, ők a link sebességet írják, ami el is érhető megfelelő eszközökkel, nyilván nem írhatnak valós sebességet mert azt semmi sem garantálja.
-
vargalex
Topikgazda
-
-
suste
veterán
válasz
bnorci71 #66155 üzenetére
1: azt ugye tudod (olvasod
), hogy ez nem a szerkeszthető config?
2: az semmiképpen nem jó szerintem, hogy az adatbázis mappa is benne van a figyelt mappa alatt
pl talál egy képet, amiről csinál egy thumbnail-t az adatbázishoz, amit viszont észrevesz, ezért csinál egy thumbnail-t róla, amit észrevesz ezért.... 22-es csapdája....
szóval a figyelt mappa az pl: "media_dir=/mnt/download" legyen -
@Jocó@
tag
válasz
bnorci71 #66139 üzenetére
Nagyon általános a kérdés, kevés infóval. Cserébe a válasz nagyon hosszú. Remélem elolvasod
Először a kábeles kapcsolatot tedd rendbe. A Wifi csak hab lesz a tortán.Amit szeretnél, az a gyakorlatban is működőképes. Én is így használom.
UPC Modem (bridge mode) --> 1043ND v3 (router, dhcp szerver, wifi on, WDS on) -> 1043ND v1 (5 portos switch, dhcp ki, wifi on, WDS on)
Az alábbi módon próbálnék rájönni a probléma okára:
Fognék 3 sört.
0, A Modem állítható bridge és switch mód között? Az elsőnél a modem nem lát el router feladatokat, odaadja a világ felé publikus IP címed a LAN-on beledugott eszköznek. Oldja meg az a route-olást.
Switch mode-ban bekapcsol a modemben lévő router. NAT-ol. Több gépet is tudsz a LAN portjaiba dugni, és a WiFi is megy rajta.
1, Modem és 1 router együtt, PC beledug kábelesen : van net az eszközön?
2, Modem és 1 router együtt, WiFi : van net az eszközön?
3, Modem, 1. router bele, 1. router LAN lábába bele a 2. router WAN lába. 2. router LAN lábába PC bedug kábelesen : van net az eszközön?Ami itt gond lehet, hogy ha egy termékcsaládon belülről van két routered, akkor valószínű a LAN-ok alhálóját ugyanabba a tartományba NAT-olja.
Példa:
Ha a modem switch mode-ban van, akkor modem adja az IP-t az első routernek, mondjuk: 192.168.1.2
Ha bridge mode-ban, akkor ez a lépés kimarad.Első router megkapja 192.168.1.2-t a WAN lábon, a LAN lábán pedig 192.168.1.1-254 oszt valami címet. Mondjuk 192.168.1.2-t a PC-dnek. Itt már megáll a tudomány, mert a 192.168.1.2 el akarja érni a 192.168.1.2-t. Megoldás: a routered LAN lábán figyelő DHCP szervernek meg kell mondani, hogy 192.168.2.x-be osszon címet.
Beledugsz még egy routert az első routerbe, az megkapja a WAN lábán a 192.168.1.x-es címet, és a LAN-on az is ilyen tartományban akar osztani. A megoldás itt is, hogy tedd másik alhálóba a LAN-on ülő DHCP szervert.
Legrosszabb esetben van 3 eszközöd, amik ugyanolyan alhálón kapnak és osztanak is címeket.
Ekkor van 2 alhálózatod otthon. Azt fogod látni, hogy a második routerbe dugott gépeid elérik az első routerben lévő gépeid, és netezni is tudnak. Az első routerben lévőek meg nem látják a második routerben lévőket. Ez azért van, mert a második router elrejti őket.
Itt felciccentem az első sört.
Bekapcsolom mindkét routeren a Wifi-t. Különböző csatornákra teszem őket, eltérő SSID-vel. Mindkettőre csatlakozok mondjuk egy telóval, megnézem, van-e net rajtuk.
Siker esetén felciccentem a második sört.
Ha szebb munkát akarsz kiadni a kezedből, akkor a második routeren kikapcsolod a DHCP szervert a LAN lábakon, majd a második router egyik LAN lábát dugod be az első router LAN lábába. Gratulálok, egy alhálóra kerültek a gépeid.
Wifi-ket mégnézem, mennek-e még?
Itt már a teremtés koronájának érzem magam, és nyúlok a harmadikért.
Ha nagyon szereted magad szivatni, akkor nem állsz meg itt. Kedvesednek mondod, hogy szaladjon le még nedűért a közértbe.
Ekkor van neked még 2 darab Wifi hálód, különböző névvel. Ezeket jó lenne egységesíteni. Szerencsére ezt már leírták helyettem: [link]
Ha fogytán vagy a port-oknak a második router környékén, és mindegyik számít, akkor meg tudod még csinálni, hogy a WAN lábból LAN lábat csinálsz. Ehhez a VLAN tag-eléssel kell kicsit játszani.
-
Szabadh
tag
válasz
bnorci71 #66102 üzenetére
Nekem erre volt egy NAS, amit szépen kiütött a helyéből egy Libreelec -el telpített S905 box.
Nade, most csak a router az érdekes.Torrentet arra nem raknék. próbáltam már, és csak döcögött.
Szóval azt olvastam, hogy az újabb routereknél korlátozzák a sugárzás erősségét.
Nekem meg fontos lenne, hogy átvigye a betonfödmét. Ezért keresek valami jó alapot, amire nem gyári firmware van raktva.
Szóval megveheem V4-et? Jó ez a LEDE? -
vargalex
Topikgazda
válasz
bnorci71 #66082 üzenetére
Szia!
Igen, onnan célszerű valami egyéb mappába állítani (én külön könyvtárat csinálnék neki, pl. /mnt/minidlna). Ide mehet az adatbázis és a log is. A /var-al az a baj, hogy az a RAM fele és ha sok média file-od van, akkor az adatbázis simán betelítheti. Ekkor áll le a szolgáltatás.
Illetve swap sem árt nagy adatbázis esetén. -
vargalex
Topikgazda
válasz
bnorci71 #66080 üzenetére
Az inotify támogatás már elég régóta alapértelmezetten be van kapcsolva a kernelben, így LEDE alatt is.
Ez annyit jelent, hogy ha engedélyezed a MiniDLNA-ban is, akkor a kernel értesíti a MiniDLNA-t ha új file kerül az érintett mappákba.
Ugye a MiniDLNA adatbázisát a HDD-n található mappára állítottad, nem hagytad a RAMdrive-n? -
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #66075 üzenetére
Milyen fájlrendszeren vannak a filmek? Inotify támogatással lett forgatva az fw?
NTFS esetén nincs inotify, vagyis mappa változás követő.
Adatbázis felépítés lassú folyamat.
Letiltás/engedélyezés csak a bootolási folyamatkori indítást befolyásolja, de nem indítja, állítja le a szolgáltatást.
-
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #66063 üzenetére
841 és 1043 azonos típusú chipset qualcom ~ atheros ráadásul mindkettő ar71xx (mármint openwrt build target). Ha jól emlékszem. Viszont van a wds-en kívül más lehetőség aminek mennie kell, csak sajnos különböző alhálózat lesz. Vagyis a főhálózatból nem fogod elérni az alhálózaton lévő gépeket.
Ezt hívják sima repeater-nek, hogy ez hogy van a tenda-ba azt nem tudom.
-
vargalex
Topikgazda
-
vargalex
Topikgazda
válasz
bnorci71 #66006 üzenetére
De akkor most pontosan mit és hogyan mértél? Két gép között LAN-on (azaz vezetéken) tudja a gigabitet az eszköz (hacsak nem confog-oltad el LEDE alatt a switch-et).
Azért értetlenkedek, mert a táblázatban LEDE smb látható, ami bizony a router Samba megosztását jelenti, ahogy Headless is irja... -
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #66004 üzenetére
Azok a tc7200-as mérések nagyon gyanúsak. 480 mbps még mindig egy sata ssd sebessége.
Abban pedig biztos vagyok hogy senki nem írta, hogy 100 mBYTE/s -os sebességet mért (routerre csatolt HDD-re persze) . Talan az újabb routerekkel mint pl dlink dir 860l b1. Vagy egyéb drágább asusok.
Ha többet akarsz akkor mini szerver, NAS, stb a te igényed.
Többször írtuk a gyártó semmilyen sebességet nem ad meg specifikációban, miért is tenné? Jogalapot adna perelésre.
Nem állnak rosszul nálad a csillagok ezek a sebességek teljesen átlagosak (normálisak) .
Vágott fw-t inkább tölts le. Összefoglalóban van link. Ha v4, akkor meg szedj le egy gyárit és rakd fel TFTP-vel.
-
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #66000 üzenetére
Hali, hát igen gbps-ben sebességet mérni egy router esetén elég merész.
De ahogy láttam 0.1 gbps a router irási/olvasási sebessége durván. Amit ha jól számlok:
0.1 gbps -> 100mbps -> 10-12 mbyte/s vagyis hiába méricskélsz 50-szer fogd fel, hogy ennyire képes egy ilyen router.1.5 gbps az egy m.2-es nvme csatolású ssd-nél is gyorsabb.. Az nem tudom mi lehet max evy raid. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ehhez 10 gbites hálózati kártya/router kell. Ac-s wifi eszközzel sem igen érhetsz el ilyet…
-
Mikeee89
senior tag
válasz
bnorci71 #65823 üzenetére
Nekem kb így néz ki a ház:
Kb a konyha alatt van a garázs, meg már a lépcsőházban is alig van jel, szinte nincs. Ahova írtam, hogy itt még jó, ott az ablakkivágás után már a kert van, na a kertben is alig van jel, jóformán csak az ablak vonalában. Remélem ezen segítene az új router. A ház kb 90nm, a lenti a földszint ott csak a garázs érdekes, az emelet pedig a rajz szerint néz ki. Vagy tudnátok ajánlani valami nagyobb erősségű routert, nem fontos az AC wifi sem.
-
suste
veterán
-
krealon
veterán
válasz
bnorci71 #65823 üzenetére
"én ezért gondolkodok hogy az egyik antennát leveszem és felrakok a helyére egy külső antennát (TL-ANT2409A) csak nem tudom ,hogy ez jó ötlet-e mert ugye a 3 antenna öszzedolgozik"
Ha mar ilyen sok penzt koltenel egy egy bizonytalan megoldasra, akkor jobb otlet egy biztosan jol mukodo eszkozbe beruhazni: TP-link CPE210
-
Tarek El-Ali
tag
válasz
bnorci71 #65784 üzenetére
Nincs (z50), de a netet túrva előjött hogy win10 alatt az odd-k nem szeretnek működni ebben a notiban ....
A végére kiderült hogy csak a hivatalos driverpakkban a SATA nincs mellékelve !!!!
Az univerzális win10 driver f@s , manuális driver-upgrade-del működik szépen .
Bocs az off-ért -
bnorci71
addikt
válasz
bnorci71 #65735 üzenetére
sikerült végre összehozni a port továbbítást
Technicolor 7200
Internal
IP Address: a router fix kért IP címe
Start Port: Ami a Transmissionba beállításra került
End Port: Ami a Transmissionba beállításra kerültExternal
IP Address: 0.0.0.0
Start Port: Ami a Transmissionba beállításra került
End Port: Ami a Transmissionba beállításra került
Protocol: TCPDescription: Bitorent
Enabled: YESTp-Link
Protokoll : TCP+UDP
Külső zóna : WAN
Külső port: Ami a Transmissionba beállításra került
Belső zóna: LAN
Belső IP cím: a router fix kért IP címe
Belső port: Ami a Transmissionba beállításra kerülthát nem volt egyszerű rájönni közel álltam hogy feladom, de olyan hülye vagyok ha kitaláltam megyek addig amíg nem működik ha egyszer mennie kel
-
-
szucstom
őstag
válasz
bnorci71 #65715 üzenetére
IP cím természetesen a saját IP cím legyen. az, hogy a portnál most TCP/UDP "engedély" kell, az portszám és program függő. Én pl. Blizzard féle játékok esetén google keresőbe beírtam, hogy portforward + blizzard és ki is dobta a fórumát, ahol le volt írva portonként, hogy melyik portnál melyiket kell engedélyezni.
Mondjuk Bittorrent esetén nekem nem kell portforward, mert minden indításnál újat generál.
Ha esetleg baromi nagy hülyeség, amit írtam szóljatok, ezt totál laikusként írtam
-
szucstom
őstag
válasz
bnorci71 #65707 üzenetére
bnorci, ha mind2 router használatban van (vagyis arra is van kötve eszköz), akkor mind2 routeren be kell állítani a port forwardingot. Viszont ha jól tudom és úgy állítod be a teljes netkapcsolatot, hogy az elsődleges router csak mint híd üzemel, akkor elég a tp-linkes forwarding.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
bnorci71 #65688 üzenetére
A config file: /etc/config/transmission. De ezt LuCI-ban is tudod szerkeszteni. Abban a
config_dir
értéke a lényeges. Ide menti a beállításokat (settings.json), illetve a torrenteket is. Ha ez a /tmp-be (/var-ba) mutat, akkor reboot esetén elveszti a tartalmát, ugyanis ez a RAM-ban van. -
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #65632 üzenetére
De mit nem értesz, te írtad az egyik irányban simán másoltál 60 mbyte/s-el stabilan. Ergó a hálózat rendesen működik, és ~500 mbit/s-el másoltál. Vagyis nem a router a ludas a hálózati másolás során, hanem maga a két kliens valamint a fájl/fájlok mérete (szekvenciális/random iás).
-
nimfas
addikt
válasz
bnorci71 #65610 üzenetére
Transmissionben mit szeretnél korlátozni?
1. Le és feltöltés sebességet
2. Az aktív torrentek és azon belül a kapcsolatok, szálak számát1. Ezt a webui kliensben tudod
2. Ezt pedig a torrent config fileban turkálással (van mentésem még arról mikor a routerre volt dugva a winyo az kiindulásnak jó lehet neked is, nekem még v1 routerem volt akkor)Az a baj, ha nincs belőve a limit akkor annyira "eleszi" a cpu-t hogy szakadozni fog a Wi-Fi is.
Ezzel a gyengébb v1-el nekem 1.2-1.3 MB/s volt a csúcs (ja nem, az adsl tudott annyit) -
-
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65606 üzenetére
a gyári dolgok működnek is bedugom-használom hozzáállással
de ha jól belegondolsz, akkor mi értelme annak, hogy felmásolgatod a routerre a filmeket, aztán onnan megnézed?
az egész onnantól nyer értelmet, ha kivonod a képletből a pc-t
de ugye ezt már a gyári fw-vel nem tudod megoldani
ezért ha kell a bedugod-használod módszer, akkor jobban belenyúlsz a zsebbe és NAS-ban gondolkodsz (de szerintem ott sem a felmásolgatós módszer a jó)ha pedig van kedved, időd kicsit beleásni magad, akkor jöhet a CFW, amivel szinte mindent meg tudsz oldani, csak utána kell olvasni (és jó sok időt bele kell ölni, ha alapról indulsz)
végeredményben lehet egy önállóan működő rendszered, ami:
-sajét szűrők alapján leszedi a HDD-re amit kell (néhanapján menetközben telefonról is elindítasz 1-2 letöltést)
-letölti a feliratokat, borítókat
-rendszerezi a HDD-n a fájlokat
-megosztja a hálózaton (ftp, samba, dlna)
-statisztikákat csinál azokról a folyamatokról amiről szeretnéd
-ha kell akkor időzítetten mentéseket csinál arról amiről szeretnéd
-stbstbstb
neked annnyi dolgod van, hogy hazamész, leülsz a tv elé, belenézel a letöltött mappákba, és ami tetszik azt megnézed, meghallgatod, elolvasod.....
és ezekhez a pc-t be sem kellett kapcsolnod!ha már úgy működik a rendszered ahogy szeretnéd, akkor nem kell frissítgetni, állítgatni, de mondjuk lehetnek olyan dolgok amik később megtetszhetnek neked is, vagy éppen pont ez hiányzik még neked...
a basic-et az külön fel kell tenni, igazából ezzel érdemes kezdeni, ahogy a readme-ben is van
a format.tar.gz-t most szintén, mert a nálad felmerült dogokat csak ebben frissítettem, és csak ehhez a mentéscsomaghoz tartoznak (formázás, csatolás, samba), a basic-be sosem kerülnek ezek bele, hiszen nem minden routeren van lehetőség háttértárat felcsatolni (USB) -
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65604 üzenetére
sebesség az ftp másolásnál
én nem mondtam hogy változni fog az ftp másolás, hiszen a samba-ról beszéltünk....basic-2017-02-01.tar.gz
igenTp-Link úgy gondolja....
pont ezért nem is ígérgetnek semmilyen sebességet (így nem is kérhető számon)
de ha belegondol az ember, hogy milyen HW van a routerben, akkor azért nem várja el egy NAS sebességét (4-700Mhz-es 1 magos nem pc-s proci/64mb ram), és hát ennek az eszköznek a fő funkciója a route-olás, a többi az csak + dolog
ezért szoktunk mindenkit a külön NAS felé terelni, aki ezeket nem tudja elfogadniSMB
mai format.tar.gz (elvileg megoldja a jog problémát is)
a 9092/status/mounts oldalon mit látsz, hova van csatolva az adat partíció (/mnt, vagy /share/mnt?)
az a normális ha a /mnt-ben van, és akkor az SMB megosztás az "SMBmnt" alatt érhető el
ha /share/mnt, akkor az "SMBshare/mnt" alatt érhető el a HDD tartalma -
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65595 üzenetére
format.tar.gz.t felraktam
eredmény ugyan azmilyen eredmény?
az új format mentés csak a samba megosztást állítja be...
én basic mentést írtam, hogy több funkciód legyen (webcommander, runcommand, stbstb...)samba alatt, hogy másolok fájlt?
szokásos válasz:
elolvasod a readme-t, amit már többször megtettél elvileg[link]
kell lennie SMBmnt megosztásnak is, ha a /mnt -be van csatolva a meghajtód(#65598) bnorci71
az is megoldás, hogy letöltöd az összeset újra
és akkor nem kell lehúzogatni meg másolgatni, a router szépen leszedi sorban...
gondollom otthoni net és nem mobilnet, így nincsen adatkorlát
a router meg megy 7/24-ben úgy is -
nimfas
addikt
válasz
bnorci71 #65598 üzenetére
linuxmint-18.1-cinnamon-64bit.iso
ubuntu-16.04.1-desktop-amd64.isoValamelyiket rufus-2.11.exe -vel kiírod egy pendrive-ra és máris van egy linuxod.
Rádugod a 2 winyót a pc-re sata-n, vagy usb-n bár az lassabb lesz jóval.Boot-olsz a pendrive-ról aztán ami a csövön kifér másolás 1000-el.
Magára a routerre 2 akár 2,5"-es winyót rádugni megint macerás, mert ahhoz már aktív usb hub kell (Annyit tuti nem visz el a router tápja....)
500 GB nem vészes, nekem ennyit kellett átmásolni:
Na ez eltartott egy darabig
-
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #65598 üzenetére
Egyrészt tisztázzuk a "HD film" fogalmát.
Tegyük fel ezalatt az 50 gb-os ISO-t érted amit dlna persze biztos nem fog támogatni, bocs helyesbítek a tv dlna-ja nem fog lejátszani.
Ezeknek nagyjából 30-35 mbit/s bitrátájuk van.Amit ügye átszámolsz mbyte/s-re az durván 4-4.5 mbyte/s. Vagyis kb két ilyet fogsz tudni egyszerre lejátszani, ha a lejátszást más nem befolyásolja.
Youtube router szempontjából nem jelent terhelést, maximum annyi, hogy kb 5-10 mbit/s-et NATolnia kell. Ez nem mérvadó terhelés.
Transmission letöltés egymagában le tudja terhelni teljesen a processzort, ha nincs az igényekhez megfelelően beállítva. Vagyis ha töltesz le, ahogy a csövön kifér, akkor egy filmet sem fogsz tudni lejátszani a hdd-ről akadásmentesen. Youtube ez esetben is valószínűleg gond nélkül fog menni.
Másolás:
(Live) Linuxos gép jó az biztos, hogy a leggyorsabb megoldás. Másik opció mindkét hdd routerre dugva webcommanderrel elindíthatod a másolást, és ő szép lassan átmásolja, ebben az esetben nem kell gépnek/laptopnak mennie közben. -
vargalex
Topikgazda
válasz
bnorci71 #65595 üzenetére
Nem írtad le a mount parancs kimenetét.
"Csak kíváncsiságból az 5e Tenda 10/100-aa routerrel összedugtam a notit és egy 10éves Hp-ről tudtam ezt a sebességet"
Ja, ha az 1043ND-re kötsz egy olyan NAS-t/server-t, ami kiszolgálja ezt a sebességet, akkor 100 MB/s fölött mérsz majd. A router teljesítménye sehol nincs a 10 éves notihoz képest...
A gyártó nem azt mondta, hogy az USB megosztást tudja gigabiten. -
nimfas
addikt
válasz
bnorci71 #65588 üzenetére
Elég gyatra a céges háló akkor. Itthon egy 5eFt-os Goflex-ről többel másolok, tplink 1043-on keresztül egy i5 pc-re.
Egy középkategóriás nas tudja a 100MB/s sebességet. És akkor még nincs raid-es szervergép....Az a baj, hogy egy telefontól várod egy asztali gép sebességét kb.
-
vargalex
Topikgazda
-
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65586 üzenetére
valszeg ezt is megoldaná a beépített formázó (jog > milyen felhasználóval fut a tm?)
érdemes lenne megnézni a tm beállításokat....ugye van egy transmission-os readme-nk is...bár azt mondtad olvastad ezeket
a gyorsítótárnál pedig nem jó irányba mész, vedd le 0-ra, hidd el, ezzel jársz a legjobban....a letörlöm majd visszateszem az windows-os hozzáállás, semmi értelme
már most mondom, hogy az fw-t se flasheld újra, mert felesleges, hiszen van factory reset -
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #65580 üzenetére
Egyrészt bár nem tudom, mindegy is csak usb 2.0 van a routeren.
Kábel:
De a másolás nem csak a port típusától/sebességétől függ, hanem a sebesség az összes tényező közül a leggyengébb láncem maximális sebessége lesz a maximum. Jelen esetben a leggyengébb lánccszem maga a processzor számítási teljesítménye. Egyszerűen nem képes többet.Gbit/s -> 1024 mbit/s -> 128 mbyte/s.
USB3.0-ás port 5 Gbit/s-re képes (elméleti maximum) szabvány szerint. vagyis a LAN lassabb lesz nála amúgy. De mint írtam 2.0-ás port van a routeren (szerintem) ami 480 mbit/s-re képes
WIFI:
De mind ezek teljesen mindegy is. neked a szűk keresztmetszeted a wifi maga... amit elérhetsz maximum 300mbit/s kapcsolati (elméleti) sebességgel az ~80-120 mbit/s -> 8-15 mbyte/s. De valószínűleg a kapcsolati sebességed olyan 35/54/65/72.5/75 körül tanyázik... kb arányosan ki tudod számolni az a wifi mire képes...Valamint azt sem szabad elfelejteni, ha a processzor agyon van terhelve már a fájl olvasással/írással akkor a wifi teljesítménye is romolhat.
-
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #65577 üzenetére
másolás még mindig 1500kbyte/s körüli WIFIN
7-9000kbyte/s kábelen
A hiba nem a routerben van, hanem a wifiben... a kábeles másolás az reális. wifivel meg vagy szerencséd van vagy nincs... 10-12 mb/s a max, de ez függ a hdd-től is (9 mb/s már elfogadható).
Bár azért nézzük át a wifi beállításait.
sávszélesség :40 mhz,
titkosítás wpa2-psk,
noscan (40 mhz eröltetése).
csatorna (valami üresebb)Ezek után nézzük meg a kliens wifi adapterét pontos típus...mire képes, kapcsolati sebesség mekkora (hálózat tulajdonságainál).
Lassú tekerés, kilép a lejátszásból mind a wifire fogható...nem fogsz tudni mit kezdeni vele.. Kábel kell, vagy stabil wifi (ilyen nincs). javítani egy kliensként bekonfigurált routerrel tudsz, aminek jobb a wifije mint a tv-nek.
Woodworm: csak az ilyen magic partition meg egyéb programok akkor is ezt csinálják, ha ők 1 particiót mutatnak.
-
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65575 üzenetére
1. kép:
-fdisk tuti nincsen telepítve, ezért is nem ad infót
-a windows-os formázás, sda5, sda6, 1-4-ig meg elvitte a cica
de végülis elmegy így is, és ahogy látod fel is csatolta rendesen (/mnt, swap)2.kép: (csak meg lett az install
)
-valszeg a tune2fs-t tetted fel és ez miatt már a teljes format csomagot betette az installedbe
a másik 2-t tedd fel a luciban (fdisk, e2fsprogs), és akkor utána lesz fdisk info is, meg formázni is fogsz tudni, ha esetleg akarnál még
ha megnyomod az "Inslist" gombot, akkor láthatod az összes telepített csomagot"
-próbálj meg egy olyan filmet lejátszani róla amire használnáda samba-t hogy állítottad be, és hogyan éred el windows alól?
-
nimfas
addikt
válasz
bnorci71 #65558 üzenetére
Ha mobil winyoként használnád akkor nem ez lesz a te sportod.
A v1-es routerem 12-13MB/s sebességet tudott az USB winyó és PC között.
Egy 50GB játék telepítés pl örökké tart....Kellett komolyabb megoldás, egy olcsóbb nas 50-60MB/s sebességtől indul.
Ha csak film, sorozat seed, nézés a cél akkor ok a dolog.
-
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65558 üzenetére
Fullhd/3d filmek csak kábelen fognak menni, ezt remélem tudod!
A normál extroot használatkor az felcsatolódik a router induláskor, ha leszakad abból nagy gáz van (pl: windows alól kiveszed a C meghajtót)
Meg lehet oldani, hogy csak átlinkelgeted a szükséges fájlokat, és akkor nem az egész rendszer megy az extroot partícióról, de nem szoktuk így csinálni, csak olyan esetben ahol pl nincs USB, és nem tudsz háttértárat feldugni rá, de hálózati meghajtóról be tudja tölteni a programot....(nekem a 841-esen van így pár program)
Ezért sem, és egyébként sem húzogatjuk le a hdd-t a routerről (pl: NAS/szerverek?)
Szóval ha ez volt a terv, hogy leszedegeted a hdd-t a routerről, akkor most állj meg, mert ez nem lesz jó.
Hálózatban eléred a tartalmát, minek lehúzogatni? -
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65556 üzenetére
jól gondolod a swap működést, de dlna és transmission együttes használatához már kevés lehet a 64mb ram (persze minden beállítás kérdése, de gondolom nem 1-200KB-tal akarsz torrentezni
)
szóval szerintem mindenképpen érdemes megcsinálni a 64MB-os swap partíciót, aztán vagy használod vagy nem, de tele hdd-vel jóval macerásabb a létrehozás
a 64mb meg nem hiányozhat olyan nagyon a több 100GB-os háttértárbólugyan ez igaz az extroot-ra is, annak is érdemesebb meghagyni mondjuk 128MB ext4 partíciót, aztán vagy használod vagy nem
-
Headless
őstag
válasz
bnorci71 #65552 üzenetére
64GB swap?
Van pénz HDD-re. Amúgy valószínűleg semmit nem hoz a sebességen a swap... majd este rakd fel az új formázót és ott formázd le inkább, mint egy windowsos programmal, ezek nem natív formázók, ugyanis windows nem kezel ext4-et... Emiatt jobban el tudom képzelni a lassúságot...
Suste felrakta a mentést (02-01), abban már a javított formázó van. ottelőször unmountolod majd választasz egy megfelelő beállítást. Nem tudom melyiket preferálnám, de szerintem elég a sima 1db ext4 partició, se swap se extroot. Ha viszont nagyon nem férsz el, pl openvpn,transmission,ftp,samba,wget, stb minden kell, akkor extroot kelleni fog... De akkor már ha extrootot is csinálsz, akkor a swap sem árthat. Ebben az esetben a fullos formázás kell neked a 2.4-es. -
-
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65530 üzenetére
atya ég
mit csinálsz, és miért????1. képed:
ki írta hogy a STATUS/mounts oldalra menj? (itt nincs is textbox, csak táblázat)
(a format oldal tetején a 2. textboxban = SETUP/HDD-manager 2. szövegdobozáról van szó, előtte linkeltem is hogy hogy néz ki!)
egyébéként az látszik, hogy most már jó helyre van csatolva a HDD (6. sor /dev/sda1 -> /mnt), ami gyakorlásnak jó volt, csak most felesleges volt ezzel foglalkozni, mert úgyis újra kell formázni2. képed:
ki írta hogy a hdd-label oldalra menj, és ott állítgass? (igaz a /mnt-s csatolást megoldottad a LABEL=mnt beállítással, de nem ezt írtam, hiszen swap-ról is beszéltünk.....)
előfoglalásról meg végképp nem beszéltünk (SETUP/HDD-label/ set reserved space...)
én formázásról beszéltem, a formázó oldalon, ami a "HDD-manager" oldal, ahol megtalálhatóak a formázó menüpontok umount után
ha megformázod a 2.2 vagy 2.4-es verzióval, akkor minden a helyére kerül (swap+mnt vagy swap+extroot+mnt)), nem kell a HDD- label -lel foglalkoznod -
suste
veterán
válasz
bnorci71 #65523 üzenetére
pont ez a baj hogy csapongsz
ha ezt elolvastad és megcsinálod, akkor minden kész lenne
a neve elég beszédes szerintem: "mount_format_readme"de az nem megy hogy elindulsz egy leírás szerint aztán másik rendszer szerint akarod folytatni
vagy csináld amit nálam olvasol, vagy csináld másik szerint, de ne keverd, mert csak totálisan megkevered magadat is
vagy ha mégis keverni akarod, akkor viszont meg kell értened az alapokat, de az nem 1-2 óra lesz hanem több nap/héta formázó ott van, ha feltetted a format.tar.gz-t (ezt már irtam, de nem jelezted vissza hogy feltetted), csak legfeljebb le kell választani (umount-olni) a hdd-t hogy formázhasd
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Yettel topik
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest