Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • @Jocó@

    tag

    válasz bnorci71 #66139 üzenetére

    Nagyon általános a kérdés, kevés infóval. Cserébe a válasz nagyon hosszú. Remélem elolvasod :)
    Először a kábeles kapcsolatot tedd rendbe. A Wifi csak hab lesz a tortán.

    Amit szeretnél, az a gyakorlatban is működőképes. Én is így használom.

    UPC Modem (bridge mode) --> 1043ND v3 (router, dhcp szerver, wifi on, WDS on) -> 1043ND v1 (5 portos switch, dhcp ki, wifi on, WDS on)

    Az alábbi módon próbálnék rájönni a probléma okára:

    Fognék 3 sört.

    0, A Modem állítható bridge és switch mód között? Az elsőnél a modem nem lát el router feladatokat, odaadja a világ felé publikus IP címed a LAN-on beledugott eszköznek. Oldja meg az a route-olást.

    Switch mode-ban bekapcsol a modemben lévő router. NAT-ol. Több gépet is tudsz a LAN portjaiba dugni, és a WiFi is megy rajta.

    1, Modem és 1 router együtt, PC beledug kábelesen : van net az eszközön?
    2, Modem és 1 router együtt, WiFi : van net az eszközön?
    3, Modem, 1. router bele, 1. router LAN lábába bele a 2. router WAN lába. 2. router LAN lábába PC bedug kábelesen : van net az eszközön?

    Ami itt gond lehet, hogy ha egy termékcsaládon belülről van két routered, akkor valószínű a LAN-ok alhálóját ugyanabba a tartományba NAT-olja.

    Példa:
    Ha a modem switch mode-ban van, akkor modem adja az IP-t az első routernek, mondjuk: 192.168.1.2
    Ha bridge mode-ban, akkor ez a lépés kimarad.

    Első router megkapja 192.168.1.2-t a WAN lábon, a LAN lábán pedig 192.168.1.1-254 oszt valami címet. Mondjuk 192.168.1.2-t a PC-dnek. Itt már megáll a tudomány, mert a 192.168.1.2 el akarja érni a 192.168.1.2-t. Megoldás: a routered LAN lábán figyelő DHCP szervernek meg kell mondani, hogy 192.168.2.x-be osszon címet.

    Beledugsz még egy routert az első routerbe, az megkapja a WAN lábán a 192.168.1.x-es címet, és a LAN-on az is ilyen tartományban akar osztani. A megoldás itt is, hogy tedd másik alhálóba a LAN-on ülő DHCP szervert.

    Legrosszabb esetben van 3 eszközöd, amik ugyanolyan alhálón kapnak és osztanak is címeket.

    Ekkor van 2 alhálózatod otthon. Azt fogod látni, hogy a második routerbe dugott gépeid elérik az első routerben lévő gépeid, és netezni is tudnak. Az első routerben lévőek meg nem látják a második routerben lévőket. Ez azért van, mert a második router elrejti őket.

    Itt felciccentem az első sört.

    Bekapcsolom mindkét routeren a Wifi-t. Különböző csatornákra teszem őket, eltérő SSID-vel. Mindkettőre csatlakozok mondjuk egy telóval, megnézem, van-e net rajtuk.

    Siker esetén felciccentem a második sört.

    Ha szebb munkát akarsz kiadni a kezedből, akkor a második routeren kikapcsolod a DHCP szervert a LAN lábakon, majd a második router egyik LAN lábát dugod be az első router LAN lábába. Gratulálok, egy alhálóra kerültek a gépeid.

    Wifi-ket mégnézem, mennek-e még?

    Itt már a teremtés koronájának érzem magam, és nyúlok a harmadikért.

    Ha nagyon szereted magad szivatni, akkor nem állsz meg itt. Kedvesednek mondod, hogy szaladjon le még nedűért a közértbe.

    Ekkor van neked még 2 darab Wifi hálód, különböző névvel. Ezeket jó lenne egységesíteni. Szerencsére ezt már leírták helyettem: [link]

    Ha fogytán vagy a port-oknak a második router környékén, és mindegyik számít, akkor meg tudod még csinálni, hogy a WAN lábból LAN lábat csinálsz. Ehhez a VLAN tag-eléssel kell kicsit játszani.

Új hozzászólás Aktív témák