Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kr:sz
tag
válasz
adlersson
üzenetére
Mindenre nyitott vagyok, milyen korong?
@Elektrosokk: köszi az ajánlást! Lehet kipróbálom. Egy bajom van az itthoni eladókkal, hogy ők is egy plusz lánc, így emiatt mindig van bennem egyfajta netes keresgélés és kutakodás, hogy ha lehet akkor olyan eladót keressek aki közvetlen a termelőtől vesz, így talán ugyanazért az árért, amit itthon megfizetnék, lehet jobb minőséget kapok. Aztán ki tudja...
Amúgy mate teát sem vettem még.... hajj pedig ki kell próbálnom!!!
-
Elektrosokk
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
rengeteg féle van, még én sem nagyon vásároltam újra ugyanabból egyet kivéve, illetve amikor valamiből többet vásároltam... Magamon azt tapasztaltam hogy az enyhén ízesített és gyógynövényes yerbákat kedvelem, de a füstös yerbáva sincs bajom.

Yaguar menta-limon
Yaguar amore
Taragui maracuya
Rei verde compuesta
playaditoezeket ajánlom ismerkedésre
sok olyan gyógynövényes yerba is van ahol adott régiókban megtalálható gyógynávenyeket tesznek még bele.

-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Másik yerbát.

-
Elektrosokk
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
mármint más yerbát vagy más teát ?
-
Múlt hét óta táppénzen vagyok, sajnos bent maradt a cégnél a Mate készlet, mert már túl a Rosamonte Tea, Seleccion Especial felén kóstolnék már másik fajtát.

-
Elektrosokk
veterán
Pasha Főnix ez most újra kapható, nálam tarolt.

#1290grizlisandor lehet.
-
tag
Bennem most jött a kedv, hogy rendeljek esetleg.... valami jó puert, oolongot. pár vendorral szemezgetek... bitterleaf, white2tea, yunnansourcing, farmer leaf. Kellene egy jó yixing zisha kancsó is mellé
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Cigi és zaccos kávé egyben ízű!

Nem rossz, van egy feelingje.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
ez egy nagyon jó yerba pedig, elsőre lehet sok... én imádom
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Matemanus, akitől jött a kezdőszett, azt írja, hogy szükséges.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
szerintem felesleges beavatni, szükségtelen stressz a tök számára, ugye a hagyomány e.ü. okok miatt alakult ki.
Melyik rosamonte ? a kék-piros ? Előszőr lehet fura, én kevesebb ízesítettet fogyasztok mint natúrt, amikor kipróbáltam a rosamontet lenyűgözött. A taragüi maracüya nagyon jó, azt ajánlom, meg a legtöbb yaguar.
Én elég sok uruguayi yerbát is fogyasztok, valahogy jobban érzem azt a stílust.
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Hagyományos Argentin Tökök (Calabash).
Beavatástól átvette a Matétól a füstösséget, kíváncsian várom, hogy holnap milyen lesz. Fél literes termoszba viszek magammal vizet, párszor fel tudom majd belőle önteni. Kár, hogy ez a füstös Maté volt ajánlja beavatásra, meg ennek van a legközelebbi lejárati ideje, pedig az ízesítettek mozgatják a fantáziámat.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
szia
jó szórakozást. Palo santo vagy valódi tök ?
-
Sziasztok!
Én is belépek és remélhetőleg maradok a Mate Yerba fogyasztók társaságában.
A Mate tököt most avatom be a Argentín Rosamonte Matéval, holnap kíváncsi leszek az első pár felöntésre.
-
Ad@m
tag
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Kicsit modosítottam az eljáráson, kapott kapasból egy ébresztő felöntést, így már az első felöntés is rendben volt. Az utolsónál növeltem a hőfokot 85re is így az is rendbe levő lett

-
Ad@m
tag
válasz
Elektrosokk
üzenetére
1dl víz 3-4g tea volt az arány
-
Elektrosokk
veterán
én is próbáltam hasonlót, de nem nyűgőzött le.
Amiket mostanában veszek a https://flyingbirdteahouse.hu teaházban azok kiemelkedőek.
Mennyi tea/víz mennyiségről beszélünk ? Számolj 1-2 gramm tealevelet minden deciliterre, de az egy kanál tea egy csésze víz arány is elég jó eredményt ad.
-
Ad@m
tag
Elég ritkán járok Pesten, de tegnap dolgom volt így beléptem a Demmers teaházba az Arenában.
Egy csomag Bio China Gunpowder “Temple of Heaven” és egy csomag Bio Japan Sencha volt a zsákmányom.
Ma meg is kóstoltam a Gunpowder-t. MIvel elősször kóstoltam ezt a konkrét teát így adtam neki 5 felöntést folyamatosan növekvő áztatási idővel.
A tapasztalataim:
- az első áztatás 80C 15s : kb semmi, inkább csak megnyilásra volt elegendő, legközelebb ez a mosogatóba landol.
- második 80C 20s: közepesen kinyíltak a levelek, megfelelően érződött a tea íze.
- haramdik 80C 25s: itt már teljesen kinyíltak a levelek
- negyedik 80C 30s: kicsit gyengul az íz de még kap egy lehetőséget
- ötödik 80C 35s: csökkentett aroma, szerintem legkozelebb ezt a fázist kihagyom,Van valami tippetek h erdemes valamin modositanom vagy ez a tea kb 3 elvezheto felöntést tud produkálni?
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
"a déli részeken „te”-nek nevezték a fekete főzetet" - Nem feltétlen igaz, mert a pl. portugálok is elsősorban délről, Makaón keresztül szerezték be a teát, mégis chai-nak hívják. Ez úgy lehetséges, hogy Makaóban is a kantoni nyelvjárást használják, ahol szintén "caa" a tea, szemben a Fujian tartományban és Tajvanon beszélt hokkiennel, ahol "te", "teh".
-
Elektrosokk
veterán
A teát az örök élet italának is szokták nevezni. Szerte a világon fogyasztják, Japántól Kínán keresztül Indiáig, Oroszországon át Nagy-Britanniáig megannyi szertartás és rituálé övezi ezt az ikonikus italt. Kedvenc forró italunk elnevezése a tea őshazájából, Kínából ered, a déli részeken „te”-nek nevezték a fekete főzetet. Az oroszok viszont már Kína északi részéből vásárolták a tealeveleket, ahol már „tsa” volt a megnevezés, innen ered az orosz „csáj” szó.
-
Kiccsaládom december végén kijött Tajvanra meglátogatni, s ha már itt voltak, kötelező volt keresni valami teás programot is. Ennek nyomán fedeztünk fel a nantoui Yuchi faluban található Hugosum teafarmot, mely bio hongyu-t (紅玉, 18-as tajvani tea) és hongyun-t (紅韻, 21-es tajvani tea) termeszt, természetesen mindkettő hibrid fekete tea. A látogatás az ültetvény bemutatásával kezdődött, majd elkészíthettük a saját ízesített teáinkat, végül különféle ételekkel (tofu, sárgadinnye, puding) párosítva próbálhattunk ki különféle teavariációkat.
-
Elektrosokk
veterán
Tényleg, ezt a vb-t nem adták könnyen.

Vigyázz mert rá lehet csúszni, nálam napi fogyasztás lett belőle. De lehet jobban jársz ha a tradícionális formát erőlteted, akár pohárból bombillával.
kezdésnek jó lehet: Taragui Maracuya , Verde Mate - Caramella
Én ízesített, natúr és gyógynövényest is fogyasztok, argentín és uruguayi stílust is, bár utóbbit jobban kedvelem.
Messi is azt tolja.illetve a termoszos felöntés kimondottan kedvező ha mondjuk fix helyen ülsz, kódolsz vagy nézel valamit...

Tegnap hoztam pár új teát, eddig kettőt főztem meg:
Cui Ming Ez nagy ízlett, és a hatás is penge.

Jázmin sárkány gyöngyökezt nem tudtam elsőre olyanra főzni mint ahogy a teaházban készítettük, de nem adom fel.

hoztam még pár extrább puert, majd beszámolok róluk.

-
tag
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Eléggé izgalmas mérkőzés lett
Lehet a mate tényleg csodaszer?
Lehet körülnézek hol kapni jófélét. -
Elektrosokk
veterán
Íme a varázsital, amely a döntőbe doppingolta Argentínát
La bebida de los dioses – az istenek itala. Így hívják a guaraní indiánok a matét, ezt az első ízlelésre ihatatlan, másodikra már kevésbé rossz, sokadikra pedig szenvedéllyé váló teát, ami valójában nem is tea, mert az alapanyagnak, az Ilex paraguariensisnek, a dél-amerikai magyalnak a megszárított leveléből és száracskáiból készült főzet – ahogy arról korábban már az Index is írt.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
gulupeti
üzenetére
Igen, ez már nem annyira egyértelmű.
Én 50g/5-6K amíg elmegyek, nem fogyasztok olyan sokat mert a nap nagy részét a yerba mate elviszi. Ott 3-5K körül van 500g, bár abból a napi mennyiség is más, és van rengeteg féle verzió ott is.

manutea küldött egy ajándék kóstoló gyümölcsteát, és nagyon finom volt az is
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Ezt aláírom, hogy számít, nem tagadom, de egy bolti filteres valamihez képest, már szerintem ezek is messze jobbak. A 2-3-4 ezer forint/100 grammos kategória. Ilyen drágákat én szerintem nem fogok tudni megkóstolni.
Illetve nem tudom, hogy valóban ennyivel jobbak, és nem csak úgy van, mint egy drágább bor esetén? Hogy tényleg jó, meg finom egy 15.000 forintos, de annyival meg nem jobb egy 3.-4.000 forintostól, mint amennyivel többe kerül.
Biztosan finom lesz, fehér és sárga teát egyelőre még nem kóstoltam, főleg ilyen különleges fajtát.
Én most fahéjas szilvát tolok éppen, bár nem vagyok nagy gyümölcstea rajongó (számomra túl savasak), de ez egész jó, tegnap szembejött a Lidlben, azt írták ünnepi tea, így megkezdtem a ráhangolódást az év végére.
-
válasz
Melorin
üzenetére
Itt azért találsz olcsóbban is, háromszor rendeltem már tőlük, szerintem jók a teáik, bár még nem vagyok nagy szakértő.

Illetve találtam egy másik webshopot, ők nagy- és kisker is egyben, innen igaz még nem rendeltem, de szerintem fogok a későbbiekben. A Manuteás árakhoz képest ugyanazok a teák van, hogy 500-1000 Ft-tal olcsóbbak 100 grammra vetítve, az azért nem kevés.
pl:
Milk Oolong Manuteán: 5468 Ft / 100g
Milk Oolong 400teán: 3990 Ft / 100g -
Melorin
addikt
válasz
Elektrosokk
üzenetére
50g legolcsóbb fekete tea 2820 Ft?
Mostanában lett ilyen drága vagy kb ennyi volt eddig is? -
Melorin
addikt
Üdv!
Tudnátok ajánlani valami nagyon praktikus, könnyen takarítható teafőző edényt/kancsót vagy mit, amivel kb 500ml teát tudnék készíteni? Eddig Adagio IngenuiTEA-t használtam, de azt már rongyosra használtam, lyukas, deformált, stb. UK-ból a szállítása drága lenne, így valami itthoni kapható szerkezetet szeretnék venni.
Ezen kívül honnan tudnék rendelni szintén itthonról finom, jó minőségű fekete/zöld teákat? -
Elektrosokk
veterán
beszereztem egy vízszűrő kancsót, így még élvezetesebbek a kedvenc teák.

-
Elektrosokk
veterán
válasz
adlersson
üzenetére
mintha egy műtárgy lenne.

amúgy igen, aukciók is vannak.
én most úgy érzem inkább a zöld tea felé hajlok, így hogy már kóstoltam több puert, de azért még nyitott vagyok, keresgélek.

a mandarin eddig nagyon bejött, de még nem tudom elkészíteni úgy mint ahogy a teaházban kapom... bár ott speckó kannában készült.

-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Gyorsan mert 4-en, napi szinten fogyasztjuk. De amúgy hallottam olyat is, aki befektetésnek vesz különféle puereket, mintha egy műtárgy lenne.

-
Ma jött egyenesen Kunmingból. Qizi Bingcha sheng puer a híres-neves xishuangbannai Menghai "teagyárból". Ez a Qizi Bingcha a gyártó egyik hagyományos terméke, melyet ilyen pakkokban is lehet kapni. Egy ilyen pakk 7 darab korongot tartalmaz, egy-egy korong 21cm átmérőjű. A helyben árusított változatokat általában csak ilyen babmuszlevélbe csomagolva lehet kapni, mely önmagában is segít megőrizni a tea frissességét, a doboz meg az egyéb flanc csak az export teáknak jár.
Helyben véve kb. 8-10000 forinttól indul az itt is látható, 2007-es évjáratú korong. -
Elektrosokk
veterán
-
válasz
gulupeti
üzenetére
Tajvani oolongok, dongfang meiren, gaoshan, tieguanyin, ilyenek. Puert is gyakran iszom, csak néha macerásnak tartom a lefőzni kívánt adag kivésését a tömbből. Sokakkal ellentétben én a zöld teáknak nem vagyok nagy híve, így azt viszonylag ritkán fogyasztok. Max. ha van valami értelmes árú japán cucc, azt elszürcsölöm.
-
Teából azért nem mindig a drágább a jobb vagy ez hülyeség? Kinek mi ízlik? Mert pl. múltkor vettem a korábban említett Dilmah márkájú zöld teát (ami szerintem Gunpowder, de a dobozára nem volt ráírva), eddig a zöld teák közül majdnem az adja a legjobban. Manuteás sima alap Gunpowder közel sem néz ki olyan jól, nincsenek benne akkora levelek, finom az is, de a Dilmah ízesebb. Ugyanezt elmondhatom a Manuteás China Sencháról is, csalódás, nem rossz, nincs rossz íze, de nagyon semmilyen sincs, jellegtelen. Bár írják, hogy "gyengéd", lehet akkor ez nem nekem való
, túl kemény vagyok hozzá.
Más senchához mondjuk még nem volt szerencsém, nem tudom, hogy azok milyenek lehetnek, de az első találkozás kicsit így kiábrándított, hogy ez irányban újabb fajtákat kóstoljak majd meg.Bementem ma meló után a Tescoba, itt a környékünkön (Kiskőrös), mondom veszek egy doboz ilyen Dilmah zöld teát, néhány hete még csak ez az egy fajta szálas tea volt kizárólag, mostanra viszont felszaporodott a választék, így ugye kellet még venni azon kívül három fajtát, mert olyan még nincs... + 3 darab fél literes Jumbo üveg bögrét, mert még olyan sem volt.
-
válasz
adlersson
üzenetére
Próbálgatni kell, már látom és többen is azt írjátok, nincs rá egyetemes szabály. Főleg, hogy a különböző helyekről származó azonos teafajták sem egyfélék, akkor miért is kellene ugyanannyi ideig leönteni őket... jogos.

Oolongot egyébként kipróbáltam tegnap 5 perccel, jóval karakteresebb volt így az íze, már majdnem sok is volt, 4 perccel jobban ízlett. -
válasz
gulupeti
üzenetére
Mondjuk szerintem nincs univerzális hőfok / áztatási idő. Most van kétfajta dongfang meirenem, ugyanabból a régióból, csak két különböző teafarmról. Egyik 95°C-t, a másik 85°C-t ír, ráadásul előbbi nekem egy kicsit hidegebb vízzel még jobban is ízlik, szóval én se feltétlen követem az ajánlást.

-
Elektrosokk
veterán
-
Amúgy az adott teához szükséges hőfokra, de leginkább az áztatási időre vonatkozóan annyira ellentmondásos infókat lehet találni a neten...
Melyiknek higgyen az ember?Egyik oldalon:
Oolong tea, 80 - 85 °C, áztatási idő: 1–10 percMásik oldalon
Oolong tea, 80 °C, áztatási idő: 1-3 percManu teás cimkén pedig:
Oolong tea, 80 - 90 °C, áztatási idő: 5 perc -
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Ahogy picit utánajártam a dolognak, azt olvastam, hogy mindegyikben Oolongban van Gaba, csak míg egy szimplában kb. 0,25 mg/200 ml, addig egy kifejezetten Gabára készítettben ez az érték akár 8-9 szerese is lehet.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
gulupeti
üzenetére
Ez a Gaba tartalom új info volt számomra, hogy ilyenre is kell vagy lehet figyelni, köszi!

Azok a Gaba teák kimondottan, azért készülnek úgy.
azért nem mondom ezt, mert még nem csináltam így, ez volt az első alkalom. De ahogy próbáltam utalni erre, a natúr yerba íze olyan nagyvonalakban mint a mogyoró és a friss kenyér ízének keveréke. Egy nagyon kellemes íz amit érzel.
De majd kipróbálom a saját Yerbámat is így. Egyébként állni hagytam egy kicsit a leszűrt infúziót, és már méregzöld lett a színe. Ez talán a hozzáadott guarana tartalom miatt van ? Jó kérdés.
-
Ez a Gaba tartalom új info volt számomra, hogy ilyenre is kell vagy lehet figyelni, köszi!

#1243Elektrosokk
Tehát jól értem? A nem tradicionális elkészítési módnak tudod be ezt a fura ízt? Vagy ezzel a Samadoyoval való készítés minek számít, nem vagyok képben ezzel...Megérkeztek ma a néhány napja rendelt teák, izgatottan várom már, hogy megkóstolhassam őket. Persze egyből kibontottam mindegyiket
, ahogyan azt kell, megillatoztam őket. A Masala Chai a legillatosabb, mondjuk attól nem is vártam mást, lévén, hogy teakeverék, ebből folyamatban is van egy bögrével, akármennyire is este van, ma egész nap kint voltam terepen, túl sok meleg italt nem tudtam fogyasztani. 
A másik amire nagyon kíváncsi vagyok az pedig az Oolong China Se Chung, fú, ennek vmi brutál jó illata van, gyümölcsös, virágos, így látatlanban azt mondom, hogy ez bizony ízleni fog.
-
tag
Én most új számomra is újdonságba akadtam egy instás posztban. Egy kínai ember posztolta, hogy milyen "extrákkal" gazdagítja így ősszel a teáját.
1)Pl. fogott zöld olívabogyót, mozsárban ráütött párat, majd azt dobta be forralt vízhez és azzal az olívás vízzel öntötte le a Dancong Oolong teát. Így még édesebb ízt kapott.
2)A másik, körtét szeletelt, azt bedobta kancsóba, hozzá kandiscukrot és valami fekete teát.
3)A harmadik amit láttam tőle az, hogy narancsot meg "grillezet" majd hámozás után a gyümölcsöt bedobta a kancsóba, hozzá pedig Dahonpao teát vagy feketét add és így főzi le.
Az illető: [teafarmerlin]
-
tag
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Alváshoz ajánlom a nagyon magas GABA tartalmú oolong teákat
Már sztem a fórumban meséltem korábban, hogy kifogtam egy olyat (mei leaf-ről) aminek az íze mondjuk eléggé rossz volt (emiatt nem is öntöttem le 2x többször), de olyan mély nyugalomba utána és jól alvásban még nem volt részem mint akkor
Azóta sem sikerült kifognom olyat. -
Délután négy, túl 2 bögre Assamon, valamint 4 bögre Gunpowderen, már fél órája a következő teát fontolgatom.
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Az íze szerintem iszonyatos (itt az általam kipróbált változat), bár alapvetően szeretem a puert.

-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Akkor azért nálad is van fogyasztás, akárhogy is számolom, ez is megvan vagy 2 liter.

Az ajánlást köszönöm, nem rendeltem még a Flyingbirdből, de ha fogok, majd rakok ebből is egyet a kosárba.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
gulupeti
üzenetére
jól tolod!

reggel kezdem, most egy 300ml kamjove a hű társam, abban lévő teát öntöm le x3-x4-x5-x6 alkalommal, attól függ milyen tea.
(zöld vagy puer)jövő héten megyek flyingbirdbe teáért.
már csak ott vásárolok, kivéve mate cuccokat
11-13 között készítem a mate infúziót, oda elmegy 1-1.2 liter víz a felöntésekre.

amúgy attól is függ a mate hogy hol készül, Uruguayi például sokkal krémesebb az apróra vágás miatt, meg ugye vannak ízesítettek.
Eddig egyet próbáltam, meg most berendeltem kettőt megint:
CBSé Frutos del Valle
Taragüi Maracuyá -
Rendeltem még néhány fajtát, nehogy baj legyen.
- Masala Chai
- Gunpowder Temple of Heaven
- Java Bop1 Pasir Malang
- Oolong China Se Chung
- China SenchaÖsszességében a néhány hétnyi teázással kapcsolatban elmondhatom, hogy a zöld teák nagyon ízlenek, a Pu Erh is igen jó, az Assam is reggel-délben kv. helyett, igazából mindegyik ízlik (na jó a Mate egyelőre annyira nem
).Amúgy ti mennyi teát szoktatok egy nap meginni? Van belőle halálos dózis?
Mert nekem napi másfél liter tuti elfogy a különböző főzetekből, van, hogy kicsit több. Vizet mostanában már nem is nagyon iszom.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
gulupeti
üzenetére
én úgy készítem hogy megtöltöm a tököt kb félig háromnegyedig, ahogy sikerül.
összerázom kb 45 fokban tartva a tökben, és leöntöm egy kevés kb fél deci hidegvízzel. Két percig állni hagyom, aztán 60-70 fok körül vízzel felöntöm. Miután felöntöm maximum 1-2 percet áll, azonnal fogyasztom. 
ha diszkomfort érzeted van tőle akkor valami félremegy.
ez egy nagyon kellemes mogyoró ízű despalada

-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Volt itthon még a megrendelten kívül egy másik Mate tea, még a Lidlből jött, nem tudom pontosan milyen, mert már dobozban volt (inkább por állagú), de szerintem vmi füstös lehetett. Előbb készítettem belőle egy főzetet, megrázóan rossz élmény volt, az íze és az illata is inkább viszolygást váltott ki belőlem, majdnem a gyomromat is felkavarta picit, néhány korty után a lefolyóban landolt az egész. Mátéval úgy tűnik, hogy nem leszünk barátok.
Bár tudom, nem tradicionálisan készítettem, de a hőfokot és az áztatási időt betartottam, el nem tudom képzelni, hogy ez másképp készítve annyival jobb lehet. 
-
Elektrosokk
veterán
válasz
gulupeti
üzenetére
Jaa, bocsánat, én csak zöldet iszok, pár puer van ami kivétel ritkán. .
Én a Yerbát tradicionálisan fogyasztom, egészen eltérő az íze attól függően hogyan készül és honann származik.

Argentin: Natúr, közepesen füstös, nagylevelű szárakkal.

Brazil: Natúr, füstmentes, porrá őrőlt, szárakkal.

Paraguayi: Mentás, nagyon füstös, sok levél, de poros is és száras is.

Uruguayi: Natúr, szinte füstmentes, nagyon poros, szármentes.

A manu teás ajánlások az elkészítéshez egyébként elég félrevezetőek.

Ma ilyet ittam:

ennek nagyon selymes mogyorós, és lágy utóíze van.

#1228gulupeti klassz, a tea tanfolyam is ilyen volt, a matcha után már megcsapott bennünket at eufóriahullám...
-
Megvolt az első baráti teázós beszélgetés is, nem kellett hozzá alkoholt inni, és így is lehetett, elképesztő.
Jobban belegondolva sokkal kulturáltabb és nyugodtabb volt a hangulat, mint egyébként az lenni szokott, beszélgettünk, nem kellett hozzá semmiféle csörömpölő háttérzene és különösebben most senki sem akart valami felesleges dolgot megmutatni a telefonján. Ez a tea valódi ereje.
Megkóstoltattam velük 2-3 fajtát, elégedettek voltak, ízlett nekik. -
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Meg bírom inni ízesítés nélkül én is, szoktam is, pl. a zöld teát, de az Assamot tudom, hogy szokták egy kis tejjel, reggel úgy történt, ízlett. Majd megkóstolom semmivel is.

Az előbb megvolt a Yerba Mate teszt, hát, ezt tényleg érdekesnek mondanám így elsőre, merőben más ízvilág, mint egy zöld vagy fekete tea, mintha valami zöld gazat vagy füvet rágnék, bár igazából nem tudom, hogy az milyen.

-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Holnap reggel kipróbálom én is, hogy kihagyom a kv-t és helyette egy Assammal indítom a napot. Azt még nem tudom, hogy minden nélkül vagy esetleg egy kis tejjel.
A második variáció, nos, az még teljesen járatlan út számomra... 
Én azért ott még nem tartok, hogy tanfolyamra menjek, de ki tudja, idővel bármi lehet.
Este megkóstoltam a Pu Erh-t, ez is nagyon finom, ízlett, egészen más jellegű, mint a zöld tea, valóban érezni benne a földes ízt. Viszont túl forrón fogtam hozzá, úgy szerintem annyira nem lehetett érezni az ízét, hirtelen azt hittem, hogy ez csalódás lesz... kicsit hűlt, úgy bizony egészen más lett a leányzó fekvése.
Végre használatba vettem a korábban beszerzett bögrémet is (egyszer már volt elhatározás egyébként, hogy teázni fogok, de kb. a bögrevásárlásnál elsikkadt a dolog.
)#1224kr:sz
Szerintem is az lehet, és ami érdekes, ez a fentebb említett Dilmah márkájú tea jóval inkább "Gunpowderebbnek" tűnik kinézetre, mint ami ma futárral érkezett (és amúgy drágább). Persze azt még nem kóstoltam, így gyakorlati tapasztalatom nincs, nem akarom elkiabálni. -
Elektrosokk
veterán
válasz
gulupeti
üzenetére
Üdv a klubban!
Én is nemrég léptem a valódi teázás útjára.
Azóta nem kávézom. A https://flyingbirdteahouse.hu teaházban voltam japán tea tanfolyamon múlt héten, amit ajánlok figyelmedbe is. Nagyon jó iránymutatás, és egyből megismersz pár teát.
-
Néhány hete rácsíptem én is a teázásra (betegségből indult), aztán "rajta maradtam".

Régen különösebben nem kedveltem, lusta voltam vele szöszmötölni, inkább ittam szimplán a vízszűrő kancsós vizet. Most viszont belefeccöltem egy relatív nagyobb összeget, rendeltem hőfokszabályzós vízmelegítőt, kancsót, vettem bögréket, rendeltem teákat.Manuteáról vettem első körben négy fajtát, PU ERH STD., ASSAM HATIMARA CTC BOP, BRAZÍLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE és CHINA GUNPOWDER-t. Ma fognak megjönni, kíváncsiam várom, hogy mennyire lesznek jók vagy mások, mint amit az elmúlt hetekben fogyasztottam.
Volt egy Chunmee fajtájú szálas tea, elég apró darabokból áll, nem rossz, de annyira jó sem. Tescoban belebotlottam egy Dilmah márkájú szálas zöld teába, ez határozottan jobbnak tűnik, nem ilyen morzsalékból áll, viszont akárhogy forgattam a dobozt, nem derült ki, hogy milyen fajta. Az eddig begyűjtött infók alapján akár Gunpowder is lehet?
-
Elektrosokk
veterán
Tegnap voltam Japán Tea tanfolyamon
Nagyon jó volt. Ajánlom mindenkinek, az egyetlen hátrány hogy nem fogsz sokat aludni.
A szünetben kértem mandarin puer kóstolót is, ami sokkal jobb volt mint az enyém. Lehet jobban is készítették, de már az illata ahh....
-
Ad@m
tag
Ma délután 4től ha valakit érdekel:
Kétszeres magyar rekordkísérlet Matcha Tsukiban
[link] -
Elektrosokk
veterán
Még nem, azóta másik tea van a kancsóban.
egy Japán Tamaryokucha Yonkon és egy Gunpowder Golden Temple volt soron.
A Japán nagyon illatos, tetszik. A Gunpowder annyira nem ízlett.A mostani friss rendelések közül egyébként a teapavilonos Long Jing van eddig az első helyen, ízre és hatásra is magasan a legjobb. Szeretnék egy pár teát a flyingbirdben is vásárolni, de ahhoz már ajánlást kérek majd tőlük.
-
Ad@m
tag
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Sikerült kipróbálnod rövid áztatási idővel? Javult az ízvilág vagy még mindig távol áll a tökéletestől?
-
tag
Ehhez hasonló üvegcsészém nekem is van. Inkább a zöld teákat érdemes szerintem az üvegben elkészíteni. A kiöntőnél azok a kis lyukak "idegesítőek" tudnak lenni, mert oda beragadhatnak a teafüvek, meg kicsit nehézkesebb a takarítás
Én is amúgy a flyingban vettem az enyémet kb 6-7 éve és a mai napig bírja 
@Elektrosokk: kicsit késve a többiekkel egyetértve ezek a teák inkább a rövid áztatási időt, de többszöri leöntéssel élvezhetőek.
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Rengeteg az az 5 perc, fél, legfeljebb egy perc bőven elegendő.
-
Ad@m
tag
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Huh köszi, valahogy nem akadtam rá.
Én sokallom az áztatási időt
Itt egy guide a mennyiségekről és az időkről nagy átlagban :
[link]Ebben első felöntésre 25 másodpercet javasolnak.
-
Ad@m
tag
Megtetszett ez a teáskanna, láttatok valahol ilyet magyar boltban?
Elvileg ide is szállítanak, de több lenne a szállítás és az egyéb költségek mint maga a termék.
-
tag
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Szuper
a mandarin puerh is a teapavilontól jött?
-
tag
Shakerrel nem tudom mennyire lehet jó eredményt elérni, (még nem próbáltam) inkább tejhabosító. (de talán a mei leafnek is van ezzel kapcsolatban videója. szerk. megtaláltam: [link] )
Fontosabb szerintem inkább az, hogy megfelelő minőségű vizet használjunk és megfelelő hőfokon történjen a leöntés. A teát, ha lehet szitáljuk át. Illetve érdemes először a bögrét felmelegíteni, átöblíteni a leöntéshez használt vízzel, kitörölni és úgy beleszitálni a teát. utána először kisebb vízzel "krémesre" keverni majd még hozzáönthetünk egy keveset.
@adlersson: hehe
kicsi a világ, vagy éppen Tajvan?!
Nem tudom, hogy őket próbáltad-e már (nekem még nem volt szerencsém, de ajánlották őket):
Eco-Cha tea club; Taiwanteacarfts -> Állítólag a Lishan Cui Luan, a Fushoushan teajuk remek, illetve a dong ding teaik is jók. -
Ad@m
tag
"Ajánlom őket a videóik miatt, ha az angol nem probléma: [Mei Leaf] . Ők is distributorok, de vannak tök jó videóik, amikből lehet tanulni
"Belenéztem egy két videójukba egész jónak tűnik.
Matchánál menniyre fontos hogy a tradicionálsi dolgokkal készítsük el ? vagy hasonlo eredmeny erhető el egy shaker vagy tejhabosító használatával is?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Mini Pc HP ProDesk 600 G2 G3 G4 /// 6-8. gen //// i3 / i5 /// garancia /// Budapest / MPL / Foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Mostanában lett ilyen drága vagy kb ennyi volt eddig is?

ez a téma még rajtam is kifogott. 
kicsi a világ, vagy éppen Tajvan?!