Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Bemutatkozott az Oppo Find X9s és a Pro is, de nem ugyanott lesznek kaphatók
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Marcsello31
üzenetére
Próbáltam, nem volt finom. A cserjének egyébként önmagában is van némi illata, zárt térben valószínűleg még jobban érezhető, pláne, ha esetleg virágot is hoz. Esztétikai szempontból nem lehet túl rossz maga a növény, de én tuti nem fogyasztanék feldolgozatlan tealevelet semmilyen formában.
-
válasz
Marcsello31
üzenetére
"Kíváncsi lettem volna hogy egy frissen szedett zöldtea levél íze, hatása, mennyivel jobb egy szárazabb èval." - Nem jobb, sőt, kifejezetten kellemetlen, kesernyés, inkább az ihatatlan kategória felé közelít.
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Én kombuchás kávét próbáltam, de szerintem jobb külön-külön.
-
-
-
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
"a déli részeken „te”-nek nevezték a fekete főzetet" - Nem feltétlen igaz, mert a pl. portugálok is elsősorban délről, Makaón keresztül szerezték be a teát, mégis chai-nak hívják. Ez úgy lehetséges, hogy Makaóban is a kantoni nyelvjárást használják, ahol szintén "caa" a tea, szemben a Fujian tartományban és Tajvanon beszélt hokkiennel, ahol "te", "teh".
-
Kiccsaládom december végén kijött Tajvanra meglátogatni, s ha már itt voltak, kötelező volt keresni valami teás programot is. Ennek nyomán fedeztünk fel a nantoui Yuchi faluban található Hugosum teafarmot, mely bio hongyu-t (紅玉, 18-as tajvani tea) és hongyun-t (紅韻, 21-es tajvani tea) termeszt, természetesen mindkettő hibrid fekete tea. A látogatás az ültetvény bemutatásával kezdődött, majd elkészíthettük a saját ízesített teáinkat, végül különféle ételekkel (tofu, sárgadinnye, puding) párosítva próbálhattunk ki különféle teavariációkat.
-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Gyorsan mert 4-en, napi szinten fogyasztjuk. De amúgy hallottam olyat is, aki befektetésnek vesz különféle puereket, mintha egy műtárgy lenne.

-
Ma jött egyenesen Kunmingból. Qizi Bingcha sheng puer a híres-neves xishuangbannai Menghai "teagyárból". Ez a Qizi Bingcha a gyártó egyik hagyományos terméke, melyet ilyen pakkokban is lehet kapni. Egy ilyen pakk 7 darab korongot tartalmaz, egy-egy korong 21cm átmérőjű. A helyben árusított változatokat általában csak ilyen babmuszlevélbe csomagolva lehet kapni, mely önmagában is segít megőrizni a tea frissességét, a doboz meg az egyéb flanc csak az export teáknak jár.
Helyben véve kb. 8-10000 forinttól indul az itt is látható, 2007-es évjáratú korong. -
válasz
gulupeti
üzenetére
Tajvani oolongok, dongfang meiren, gaoshan, tieguanyin, ilyenek. Puert is gyakran iszom, csak néha macerásnak tartom a lefőzni kívánt adag kivésését a tömbből. Sokakkal ellentétben én a zöld teáknak nem vagyok nagy híve, így azt viszonylag ritkán fogyasztok. Max. ha van valami értelmes árú japán cucc, azt elszürcsölöm.
-
válasz
gulupeti
üzenetére
Mondjuk szerintem nincs univerzális hőfok / áztatási idő. Most van kétfajta dongfang meirenem, ugyanabból a régióból, csak két különböző teafarmról. Egyik 95°C-t, a másik 85°C-t ír, ráadásul előbbi nekem egy kicsit hidegebb vízzel még jobban is ízlik, szóval én se feltétlen követem az ajánlást.

-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Az íze szerintem iszonyatos (itt az általam kipróbált változat), bár alapvetően szeretem a puert.

-
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Rengeteg az az 5 perc, fél, legfeljebb egy perc bőven elegendő.
-
-
-
Ha normalizálódik a csomagküldés Mo. meg Tajvan között, és van itteni tea, amit kipróbálnátok, akkor el tudom postázni.
-
-
-
Most csak annyi, hogy újabban gyümölcslével csináltam a kombuchát "valódi" gyümölcshús helyett. Sokkal gyorsabban "beérik" (eléri a kívánt bubisságot), szinte úgy kell kibontanom az üveget, mintha pezsgő lenne. Legutóbb szőlőlével meg fahéjrúddal próbálkoztam, kicsit olyan lett, mintha szénsavas forralt bort innék.

-
-
-
válasz
cipofuzo87
üzenetére
Én a tajvani Lishan teákat tudom ajánlani (pl. ezt). Az ára ugyan karcosabb, de nagyobb alkalmakra megéri tartani pár grammot.

Nekem is van egy zacskó Fushou Lishan wulongom, szép, egész leveleket tartalmaz, nagyon kevés kell belőle egy-egy adag teához.
-
Voltak előítéleteim, de az eladó tényleg jól informáltnak tűnt, nem csak egy random , kelletlen idiótának, akit belekényszerítettek ebbe az egész teásdiba.
Voltak kérdéseink a választékkal kapcsolatban is (beleértve az edényeket), mindennel képben volt. A tea, amit vettünk szintén olyan, mint amire számítottunk szóval én tényleg nem tudok panaszkodni.Ennek ellenérr a Flying Bird felé mindenképp kerülünk majd egyet.
-
Tegnap voltunk a Westendben, a bejárathoz közeli Darlington teaboltban (asszem van egy bentebb is, a kajáldák közelében) és kifejezetten tavaszi szüretelésű darjeelinget kértünk. Meglepetésünkre nem hajtottak el minket, sőt, az eladó mindjárt 3 különféle teát is mutatott.
Elég acélos a 100g, majdnem 8000 forint, de szerintem megérte, meg igazán friss, enyhe virágízű teát kaptunk, olyasmit, amire számítottunk.Ezt meg valami lefordíthatatlan nevű citrusba (老樹柑) töltött puer. Na, ehhez tényleg érett ízlés kell, mert én általában szeretem a puerek "földes" ízét, de ennek az illata és az íze is a sárhoz hasonlatos.
-
-
válasz
tobias40
üzenetére
Bharomság az összes ilyen, legalábbis ezek a "detox" meg "lúgosító" hatásokkal kapcsolatos állítások. Ha bejön az íze, akkor hajrá, maximum megfosat, de ennyi pénzért már kapsz normális zöld teát is.
"Teáink mate teát tartalmaznak ami természetes koffein pótló." - lol, ez is milyen bullshit. A mate nem egy teafajta és persze, hogy pótolja a koffeint, hiszen tele van koffeinnel.

-
Pár nappal ezelőtt kerültünk Alishan felé, ott szereztük ezt a remek gaoshan wulong, GABA wulong duót. Szép, egész leveleket kaptunk a pénzünkért (mindkét zacskó kb. 8 ezer forintot kóstált), bár a környék - turistás mivolta miatt - csalóknak is szép számmal otthont ad, úgyhogy itt érdemes résen lenni és némi tapasztalattal a hátunk mögött vásárolni.
Illetve Tainanban voltunk ilyen hipszter teaházban, ahol mindenféle helyi különlegességeket lehetett kóstolni. Fajtától függően egyetlen adag akár 3-4000 forintnak megfelelő helyi pénz is lehet, mely szerintem annyira nem érte meg, tekintve, hogy mindkettőnk teájának volt egy enyhe "széna" bukéja.
-
Na, most a kombuchába cukoralmát tettem. Ilyen pempős cucc, nagy magokkal, melyben a hagyományos almához hasonlóan cianid tartalmú molekulák is helyet kaptak, úgyhogy ezeket inkább nem küldtem be fermentálódni. Kíváncsi leszek a végeredményre, mert ez aztán egy abszolút "könnyen emészthető", magas cukortartalmú adalék a SCOBY-nak.
-
-
Amit én vettem az ízben is különleges volt, így sorra jöttek elő a különféle virágok. Mondjuk az ára is karcosabb volt, a 20 golyót tartalmazó doboz majdnem 30k forint volt.
Ehhez amúgy úgy jutottam hozzá még Shanghai-ban, hogy városnézés közben tökéletes angollal leszólított egy srác meg egy lány, hogy Épp teázni megyünk, nincs-e kedvem csatlakozni?. Akkor még egy mukkot nem tudtam kínaiul, de így is átverés szagot éreztem, viszont akartam valami teát, ha már Kínában járok.
Elmentünk tehát így hármasban valami helyi maffia által látogatott teaházba, ahol volt először teakóstolás (kísérőim fordítottak természetesen
), aztán a megkóstolt teákból "választhattam". A teák tényleg jó minőségűek voltak, de mikor visszautasítottam a második doboz 30 ezres teát féltem, hogy további társaságot kapok valami meggyőzőember formájában.
Mikor mondtam, hogy nincs nálam elég kp., természetesen még az automatához is elkísértek volna. Fú, nagyon gáz volt, azóta kevésbé stresszes környezetben próbálom kóstolni az új ízeket. 
-
-
"Amúgy odakint mennyire van keletje, hogy a jó minőségű szálas teákat filterbe csomagolva árulják?" - Semennyire. A szemlélet szerint a jó minőségű tea emlékeztet az eredeti növényre (egész, töredezetlen, szép alakú levelek pl.). A filter többnyire kilövi ezt a lehetőséget, így inkább úgy mondanám, hogy a filter kvázi lekorlátozza az elérhető legjobb minőséget.
Puer esetén is a legjobb minőségi fokozatok, a jinya (金芽, jǐnyā), gongting (宮廷, gōngtíng) stb. azért kerülnek sokba, mert a kész termékben szinte nincs töredezett levél, ezt viszont csak nagyon gondos, időigényes kézi feldolgozással lehet elérni.
-
Ezt hozta a galambposta Thaiföldről. Gondoltam, a sok "sznob" tea mellé beiktatok valami "desszert teát", pár hete az egyik thai étteremben úgyis megízlett. Sokat tűnődtem, hogy mi a bánat adhatja a thai tea narancs színét, míg végül utánaolvasva kiderült, hogy az E110.
Receptnek ezt találtam (a tea mellé még jött egy ugyanilyen, a receptben lévő Carnation sűrített tej is), úgyhogy remélem sikerül reprodukálni a kívánt ízvilágot.OFF: Menet közben bukkantam erre a gyönyörre is: Healthy Thai Tea. Van itt csillagánizs, kardamom, vanília stb., az eredeti thai teában meg van asszam tea, cukor, sűrített tej meg jég. Szóval ez a "healthy thai tea" inkább oximoron, semmint "thai tea". A thai tea nem egészséges és egy fűszerezett fekete tea nyomokban sem lesz az. Kicsit arra a 2019-es hírre emlékeztet, mikor valami NY-i maca "tiszta" (zsír-, olaj-, MSG-, mindenmentes) kínai kaját akart árulni. El lehet hagyni kulcsfontosságú összetevőket, csak akkor már köze nem lesz az eredeti ételhez, italhoz.
-
-
"Ennek milyen ízesítést adtál, ha adtál?" - Mindig adok valamit, ami éppen akad itthon. A natúr kombucha íze szerintem nem akkora durranás. Kezdetben almás-fahéjas meg uborkás-mentás változatot próbáltam, de ez egyik sem lett túl jó. Ízre vállalhatóak voltak, de egyáltalán nem lett bubis (lásd fentebb, lehet, hogy az üveg miatt?), pedig fahéjból direkt nem port, hanem egész darabot használtam, a menta meg itt terem az erkélyen. Miután megjöttek a csatos üvegek, a maracujás mindig jól sikerült, legutóbb a mangós is, úgyhogy gyanítom, hogy az üveg lehet a bubisság titka, mert a készítési mód nem változott.
Most legközelebb feláldozok egy cukoralmát, meg futok még egy kört az almás-fahéjas változattal, hátha a csatos üvegben már jobb lesz.
"Én eddig is kristálycukor helyett jó minőségű nádcukrot használtam..." - Jaa, azt nem mondtam, hogy errefelé bármilyen cukor szinte kizárólag nádcukrot takar, ezért írtam, hogy a kristályos cukor helyett próbálkozok sziruppal. Magyarországon az éghajlat miatt a cukorrépa a divatosabb, ezért számíthat egzotikumnak a nádcukor (pedig szerintem semmi különbség nincs a nád- és a répacukor között, mindkettő ugyanúgy szacharóz, ami barna, azt meg felütik egy kis melasszal is).
-
-
Igen, én most tesztelek egy kisebb adagot, melyhez kristálycukor helyett nádcukor szirupot adtam. Nem olyan édes mint a méz, de kíváncsi vagyok, hogy tud-e vele mit kezdeni a SCOBY, illetve milyen lesz a végeredmény.
Egyébként most készült el az első adag puer kombucha. Szép lett a színe, bubis is, az egyetlen gond, hogy ha nem tudnám, akkor nem mondanám meg, hogy puerből van, szóval a jövőben inkább nem "pazarolom" erre a puert.
A GABA oolong-gal még futok egy kört poénból, de - hacsak nem lesz valami rendkívüli a végtermék - szinte biztos, hogy maradok a "normál" oolongoknál a jövőben. -
-
-
-
Kb. az utolsó mondatod a lényeg. Úgy tűnik kicsit még mindig túl van misztifikálva ez a teázós dolog (a rizsfőzéshez hasonlóan
), de érdemes belegondolni, hogy olyan emberek milliói fogyasztanak teát napi szinten, akik a s*ggüket se törlik ki mindig és a nappal kelnek, fekszenek. Persze lehet mondani, hogy ezek a fess teásibrikek mennyivel kulturáltabbak, de szerintem csak túlbonyolítják az egészet, illetve gyakran kínszenvedés rendesen kipucolni őket.Az a Kamjove használhatónak tűnik (bár nem tudom, mitől "kungfu"), de ezek hiányában egy nagyobb, fedeles v. szűrős kancsó, illetve egy kisebb csésze, pohár, kedvenc ivóedény bőven elegendő, előbbiben ázik a tea a kívánt ideig, melyet aztán leöntesz pohárba. Ha elfogyott, akkor feltöltöd újra forró vízzel egészen addig, míg kívánod vagy el nem megy az ereje a teának, de fontos, hogy ne hagyd ázni a teát túl sokáig a kancsóban. A legjobb, ha csak annyi forró vízzel öntöd fel, amennyit azonnal ki tudsz tölteni.
-
Asszony kitalálta, hogy az egyébként kb. 70%-ban növényalapú, kontrollált nátriumtartalmú étrendünkbe a kimchi, miso és a különféle ecetes cuccok mellé be kéne illeszteni további fermentált táplálékot is. A kefír és a kovászos uborka - amiket spec. még ismerek és szeretek is - itt elég hozzáférhetetlen, illetve fermentált tejtermékekkel alapból nem kísérleteznék az itteni időjárási viszonyok tükrében, a kombucha vagy a szójaszósz / szaké alapjaként szolgáló koji viszont pillanatok alatt összedobható, utána már csak aratni kell. (A koji pl. nálunk a legtöbb sót is helyettesíti, illetve enyhe umami ízt is kölcsönöz az ételeknek.)
-
Jó ez a teás fagyi, nem ilyen ipari cucc <1% teával, hanem valódi teaíze van, mintha egy jól behűtött oolong milkshake-t ennél. Ráadásul még a felhasznált Jinxuan tea is dukál ehhez a felhasználási módhoz.
Hazai terjesztéssel kapcsolatban nem tudok mit mondani, mikor eljöttem Magyarországról, akkor még a Zöld Teknős Barlangja meg a citromos earl gray volt a teázás non-plus ultrája, nem tudom, azóta mennyit változott az ízlés, de gondolom az ázsiai boltok elszaporodásával az érdekesebb teák is könnyebben hozzáférhetőek.
-
Az oolong az alap, a kombuchát is szinte kizárólag helyi, olcsóbb oolongból vagy fekete teából készítem, meg ha arra járok, a hegyvidéki teaföldeken szoktam venni jobb minőségű gaoshan oolong-ot, amiből egy-egy adag elég szokott lenni pár hónapig. Ez itt pl. Nantou megyében, wushe gaoshan ültetvény:
A másik favorit Tongluo közelében található, ez nem annyira felkapott:
Illetve a taipei Pinglin kerületben van egy tea múzeum és egy tea TSZ, utóbbiban a közelben termesztett tea mellett egyéb teás termékeket is, pl. tea fagyi, teaolaj is kapni.
Emellett a minap érkezett némi puer is. Ez a nagyobb, 100g-os darab egy ún. tuocha, ilyen kupola alakban préselt shengcha a Dali városában található Xiaguan Teagyár jóvoltából, mely annyiban különbözik, a shoucha-tól, hogy nem esett át "komposztáláson", hanem évek alatt, természetes fermentáció útján érte el végső állapotát. A shengcha egyébként a shoucha alapanyagának is tekinthető, utóbbinál a természetes fermentációt különböző technikák segítségével hetek, hónapok alatt érik el. A shoucha emellett egy modernebb, az 1970-es években kifejlesztett eljárással jött létre, s bár a célja a természetes fermentáció imitálása, a shoucha szerintem érettebb ízlést kíván, míg egy nem túl öreg shengcha ízét a gyakorlatlan kóstoló akár az oolongokkal is összetévesztheti.
Jó kemény cucc egyébként, jól fejbe lehet dobni vele embereket, úgyhogy jár egy ilyen véső-szerű, keresztmetszetben V-alakú pengét formázó hegyes szerszám is a fogyasztásához, melynek segítségével a gombóc szélét támadva lehet lepattintani a fogyasztani kívánt mennyiséget.
Ezek alant meg ilyen kicsi tuocha-k, különféle, rizses, krizantém-féleséggel. illetve lótuszvirággal ízesitett kiadásban. Ezeket általában nem darabra, hanem ilyen 6-8-10 különböző ízt tartalmazó pakkokban lehet kapni.
-
Meg az is baj, hogy Tajvanon nagyon menő a helyi gyártású termékeket is (nem kizárólag teát, hanem gyakorlatilag bármit) japános csomagolásba tenni, hogy kapósabb legyen, s jellemzően ezekkel van beborítva a piac. Ezzel alapvetően nem lenne gond, viszont maga a termék minőségben gyakran nem éri el a japán változatot, durvább, nagyiparibb a feldolgozás módja, vagy éppen a gyengébb minőségű japán teákat adják el "japán import teaként", mert, aki laikus, annak a származási hely már eleve garancia lesz a minőségre, úgyhogy a "normális" matchák sajnos komolyabb utánajárást igényelnek.
Ez itt pl. egy ilyen in-between változat, japán teafűből készül Tajvanon, de a feldolgozás, szállítás miatt érezhetően karcosabb az íze, mint pl. egy belépőkategóriás Uji-matchának. Nem kell sznobnak lenni egyébként ahhoz, hogy valaki megérezze a különbséget.
Mostanában egyébként a puer teákkal barátkozom, kerítettem szakirodalmat is, hogy akkor se tudjanak könnyen átverni, ha neten veszek valamit.

-
-
Negyedik próbálkozásra végre sikerült egy olyan bubis keveréket összehozni, hogy csoda, hogy nem repült el a csatos üvegem. Ezúttal 10 napon át, 25-27 fokon fermentált oolong teához adtam maracuját. A kész kombucha maradékából lime + menta ízesítésű ital készült, de az nem lett annyira szénsavas, nem tudom megmondani, hogy miért, lehet, hogy a maracuja magasabb cukortartalmának jobban örült a scoby. A maracuja kicsit zaccos lett, de számítottam rá, hogy a magok benne fognak maradni.
Közben a scoby-k is szaporodnak, lassan kezdhetem árulni őket.
-
-
Én 2 heti érlelés után végül kiporcióztam a 1,5 litert 3 darab fél literes üvegbe, melyekből lett almás-fahéjas, mangós meg uborkás-mentás kombucha, utóbbi asszony ötlete volt, szerintem nincs jó íze.
Viszont én lehet, hogy túltoltam a cukrot, mert nekem sokkal sötétebb lett az ízesítetlen kombucha.Bubis se lett nagyon, bár én nem használtam túl jól záró edényeket, legközelebbre kerítek pár csatos üveget. Most így 1:1 arányban keverek hozzá szénsavas vizet, hogy buborékos legyen valamennyire. Az ízek jól kijöttek amúgy, olyasmi mint valami fanyar szörp, de van még mit csiszolni a technikán.
-
-
-
Első körben egy olcsóbb fekete teát használtam, amiért nem akkora kár, ha elveszik. Az ibrikembe 1,8 liter tea fért, erre engedtem rá Scoby-t, mely azóta teljes keresztmetszetében kitöltötte az üveget.
Kb. 9 nap után már elég jól kifejlődött a második réteg Scoby is. Először 7 nap után kóstoltam meg a kombuchát, de még túl édesnek találtam, így most hagyom, hogy érlelődjön 10 teljes napot, aztán, ha még mindig nem jó, akkor megadom neki a 14 napot. Itt elég meleg van amúgy, munkanapokon, míg nem vagyunk itthon simán lehet 30-32°C is szobában, úgyhogy számítottam rá, hogy gyorsabban beérik a dolog.
Időközben vettem alma meg mangó gyümölcsleveket, reményeim szerint sikerül összehozni azt a bubis italt, ami miatt anno megszerettem a kombuchát.
-
-
-
Koreai yuja tea, pontosabban az annak alapjául szolgáló, a hagyományos teafű tulajdonságait nyomokban sem tartalmazó, lekvárszerű yuja-cheong. Egy-két teáskanál egy bögre meleg vízbe és kész is.
-
-
Belőle (pillangóborsó?) készült tea. Önmagában nincs sok íze, de még nem jöttem rá, hogyan lehetne feldobni.

-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Crimson Desert
- Könyvajánló
- OLED monitor topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Régi CPU újrakiadásával ünnepelné a Socket AM4 tizedik évfordulóját az AMD
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Gamer PC - Számítógép // i7 // GTX 1060 // Számla // Garancia //
- iPhone 11 Pro 64GB 100% (3 hónap garancia)
- Lenovo X13 i5-10310 16Gb ram 512Gb Nvme, érintőkijelző, számla, gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Érdekes volt, de nem fogok rászokni.
Receptnek