- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Snapdragon 8-as szériával várhatók a Honor 200-ak?
ma A Honor 200 állítólag a 8s Gen 3-at, a 200 Pro változat pedig a 8 Gen 3-at használja majd.
-
A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
ph A vállalat többek között egy slim profilos léghűtővel, egy helytakarékos táppal és egy ITX-es házzal adott magáról életjelet.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisninja
őstag
Szekszárdi vagyok szerintem itt a víz még nem a rossz kategóriába tartozik. Sajnos ennyire nem tudom a teázást magas fokon vinni. Helyben szinte semmi sem elérhető. Az agyag teáskanna jó de csak egyfajta tára jó véleményem szerint mivel az magába issza a teaaroma egy részét. A következő főzetnél a kanna kiad magából egy kicsit az előzőből. Olvastam olyat a nagyon régi kannából akár puszta víz hozzáadásával is készíthető tea.
powered by: ®MAJORMÜVEK®
-
veterán
Köszi a tippet! Közbe azért írok csak most mert próbálkoztam más teákkal amiket ajánlottál, de inkább maradok a gyümölcsteáknál.
Xiaomi Mi Smart Kettle Pro vízforralóm van de 2-3 hetente vízkőtelenítenem kell. Ez mennyire számít normális jelenségnek szerintetek? Kemény nálunk a víz sajnos, de napi 2-3x forralással nem bírja ki 1 hónapig sem. Ti milyen sűrűn szoktátok a forralót vízkőteleníteni? Enyémnek a belseje az acélból van nem pedig üveg. Gondolom üveg lenne tovább bírná?Illetve érdemes lenne sima szénsavmentes ásványvizet vennem aztán használjam azt?
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Úgy veszem észre hogy eljött az idő hogy forralás megkezdésekor egy pattanó hangot lehet hallani, majd belenézek a forralóba és alulról feljött a vízkő valamennyire. Beleöntök annyi ecetet hogy ellepje az alsó részt ahol a vízkő van, ez fél óráig benne van majd sokszor átöblítem, forralok egy adagot majd megint öblítés és ennyi.
De durva hogy már 1 forralás után lehet látni kicsapódást az alján. Kemény a víz nagyon.n.gab
Pfú ez így nekem sok. Ennyire azért nem zavar a vízkő hogy ilyen vizet csináljak. Az a baj hogy alapból sok tea fogy és nem lenne türelmem hozzá. Inkább veszek co2 mentes vizet és akkor azt forralom fel, bár szerintem egy idő után az ásványi anyagok ott is kirakódnak a forraló alján.
Vagy azon is gondolkoztam hogy mi lenne ha üveg forralóm lenne?iPhone 13 Pro Max
-
adlersson
aktív tag
Én 2 heti érlelés után végül kiporcióztam a 1,5 litert 3 darab fél literes üvegbe, melyekből lett almás-fahéjas, mangós meg uborkás-mentás kombucha, utóbbi asszony ötlete volt, szerintem nincs jó íze. Viszont én lehet, hogy túltoltam a cukrot, mert nekem sokkal sötétebb lett az ízesítetlen kombucha.
Bubis se lett nagyon, bár én nem használtam túl jól záró edényeket, legközelebbre kerítek pár csatos üveget. Most így 1:1 arányban keverek hozzá szénsavas vizet, hogy buborékos legyen valamennyire. Az ízek jól kijöttek amúgy, olyasmi mint valami fanyar szörp, de van még mit csiszolni a technikán.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
Meg az is baj, hogy Tajvanon nagyon menő a helyi gyártású termékeket is (nem kizárólag teát, hanem gyakorlatilag bármit) japános csomagolásba tenni, hogy kapósabb legyen, s jellemzően ezekkel van beborítva a piac. Ezzel alapvetően nem lenne gond, viszont maga a termék minőségben gyakran nem éri el a japán változatot, durvább, nagyiparibb a feldolgozás módja, vagy éppen a gyengébb minőségű japán teákat adják el "japán import teaként", mert, aki laikus, annak a származási hely már eleve garancia lesz a minőségre, úgyhogy a "normális" matchák sajnos komolyabb utánajárást igényelnek.
Ez itt pl. egy ilyen in-between változat, japán teafűből készül Tajvanon, de a feldolgozás, szállítás miatt érezhetően karcosabb az íze, mint pl. egy belépőkategóriás Uji-matchának. Nem kell sznobnak lenni egyébként ahhoz, hogy valaki megérezze a különbséget.
Mostanában egyébként a puer teákkal barátkozom, kerítettem szakirodalmat is, hogy akkor se tudjanak könnyen átverni, ha neten veszek valamit.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
Az oolong az alap, a kombuchát is szinte kizárólag helyi, olcsóbb oolongból vagy fekete teából készítem, meg ha arra járok, a hegyvidéki teaföldeken szoktam venni jobb minőségű gaoshan oolong-ot, amiből egy-egy adag elég szokott lenni pár hónapig. Ez itt pl. Nantou megyében, wushe gaoshan ültetvény:
A másik favorit Tongluo közelében található, ez nem annyira felkapott:
Illetve a taipei Pinglin kerületben van egy tea múzeum és egy tea TSZ, utóbbiban a közelben termesztett tea mellett egyéb teás termékeket is, pl. tea fagyi, teaolaj is kapni.
Emellett a minap érkezett némi puer is. Ez a nagyobb, 100g-os darab egy ún. tuocha, ilyen kupola alakban préselt shengcha a Dali városában található Xiaguan Teagyár jóvoltából, mely annyiban különbözik, a shoucha-tól, hogy nem esett át "komposztáláson", hanem évek alatt, természetes fermentáció útján érte el végső állapotát. A shengcha egyébként a shoucha alapanyagának is tekinthető, utóbbinál a természetes fermentációt különböző technikák segítségével hetek, hónapok alatt érik el. A shoucha emellett egy modernebb, az 1970-es években kifejlesztett eljárással jött létre, s bár a célja a természetes fermentáció imitálása, a shoucha szerintem érettebb ízlést kíván, míg egy nem túl öreg shengcha ízét a gyakorlatlan kóstoló akár az oolongokkal is összetévesztheti.
Jó kemény cucc egyébként, jól fejbe lehet dobni vele embereket, úgyhogy jár egy ilyen véső-szerű, keresztmetszetben V-alakú pengét formázó hegyes szerszám is a fogyasztásához, melynek segítségével a gombóc szélét támadva lehet lepattintani a fogyasztani kívánt mennyiséget.
Ezek alant meg ilyen kicsi tuocha-k, különféle, rizses, krizantém-féleséggel. illetve lótuszvirággal ízesitett kiadásban. Ezeket általában nem darabra, hanem ilyen 6-8-10 különböző ízt tartalmazó pakkokban lehet kapni.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
Jó ez a teás fagyi, nem ilyen ipari cucc <1% teával, hanem valódi teaíze van, mintha egy jól behűtött oolong milkshake-t ennél. Ráadásul még a felhasznált Jinxuan tea is dukál ehhez a felhasználási módhoz.
Hazai terjesztéssel kapcsolatban nem tudok mit mondani, mikor eljöttem Magyarországról, akkor még a Zöld Teknős Barlangja meg a citromos earl gray volt a teázás non-plus ultrája, nem tudom, azóta mennyit változott az ízlés, de gondolom az ázsiai boltok elszaporodásával az érdekesebb teák is könnyebben hozzáférhetőek.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
Asszony kitalálta, hogy az egyébként kb. 70%-ban növényalapú, kontrollált nátriumtartalmú étrendünkbe a kimchi, miso és a különféle ecetes cuccok mellé be kéne illeszteni további fermentált táplálékot is. A kefír és a kovászos uborka - amiket spec. még ismerek és szeretek is - itt elég hozzáférhetetlen, illetve fermentált tejtermékekkel alapból nem kísérleteznék az itteni időjárási viszonyok tükrében, a kombucha vagy a szójaszósz / szaké alapjaként szolgáló koji viszont pillanatok alatt összedobható, utána már csak aratni kell. (A koji pl. nálunk a legtöbb sót is helyettesíti, illetve enyhe umami ízt is kölcsönöz az ételeknek.)
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
őstag
Köszönöm a tippeket mindkettőtöknek. A zöldteás áztatást már ma megpróbálom, nyáron kávéból is gyakran készítek jégre csepegtetett változatot, a reggeli 30 fokban én is kevésbé kívánom a meleg italt.
Az eszközök beszerzését pedig egyenlőre késleltetem, először a tea füvekre, vízre fókuszálok -
kr:sz
tag
Mondjuk előző hozzászólásomban írtam, hogy talán növekszik a tábor, de mindig szomorúan könyvelem el, hogy a kávés topichoz képest ez a teás jóformán halott. Nem tudom mi lehet az oka, de külföldön is megfigyelhető (pl reddit). Pedig lenne benne eléggé sok potenciál, tök jó lenne a tapasztalat megosztás is. Talán majd egyszer ez is eljön.
-
adlersson
aktív tag
Igen, én most tesztelek egy kisebb adagot, melyhez kristálycukor helyett nádcukor szirupot adtam. Nem olyan édes mint a méz, de kíváncsi vagyok, hogy tud-e vele mit kezdeni a SCOBY, illetve milyen lesz a végeredmény.
Egyébként most készült el az első adag puer kombucha. Szép lett a színe, bubis is, az egyetlen gond, hogy ha nem tudnám, akkor nem mondanám meg, hogy puerből van, szóval a jövőben inkább nem "pazarolom" erre a puert. A GABA oolong-gal még futok egy kört poénból, de - hacsak nem lesz valami rendkívüli a végtermék - szinte biztos, hogy maradok a "normál" oolongoknál a jövőben.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
Egyébként te szoktál foglalkozni azzal, hogy mennyire "sterilek" a kombuchagyártás során használt eszközök. Én alkohollal át szoktam törölgetni a tölcsért, merőkanalat, de egyesek szerint tök felesleges, ha nem disznósz*ros az eszköz, akkor használható úgy, ahogy van.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
"Ennek milyen ízesítést adtál, ha adtál?" - Mindig adok valamit, ami éppen akad itthon. A natúr kombucha íze szerintem nem akkora durranás. Kezdetben almás-fahéjas meg uborkás-mentás változatot próbáltam, de ez egyik sem lett túl jó. Ízre vállalhatóak voltak, de egyáltalán nem lett bubis (lásd fentebb, lehet, hogy az üveg miatt?), pedig fahéjból direkt nem port, hanem egész darabot használtam, a menta meg itt terem az erkélyen. Miután megjöttek a csatos üvegek, a maracujás mindig jól sikerült, legutóbb a mangós is, úgyhogy gyanítom, hogy az üveg lehet a bubisság titka, mert a készítési mód nem változott.
Most legközelebb feláldozok egy cukoralmát, meg futok még egy kört az almás-fahéjas változattal, hátha a csatos üvegben már jobb lesz.
"Én eddig is kristálycukor helyett jó minőségű nádcukrot használtam..." - Jaa, azt nem mondtam, hogy errefelé bármilyen cukor szinte kizárólag nádcukrot takar, ezért írtam, hogy a kristályos cukor helyett próbálkozok sziruppal. Magyarországon az éghajlat miatt a cukorrépa a divatosabb, ezért számíthat egzotikumnak a nádcukor (pedig szerintem semmi különbség nincs a nád- és a répacukor között, mindkettő ugyanúgy szacharóz, ami barna, azt meg felütik egy kis melasszal is).
[ Szerkesztve ]
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
"Amúgy odakint mennyire van keletje, hogy a jó minőségű szálas teákat filterbe csomagolva árulják?" - Semennyire. A szemlélet szerint a jó minőségű tea emlékeztet az eredeti növényre (egész, töredezetlen, szép alakú levelek pl.). A filter többnyire kilövi ezt a lehetőséget, így inkább úgy mondanám, hogy a filter kvázi lekorlátozza az elérhető legjobb minőséget.
Puer esetén is a legjobb minőségi fokozatok, a jinya (金芽, jǐnyā), gongting (宮廷, gōngtíng) stb. azért kerülnek sokba, mert a kész termékben szinte nincs töredezett levél, ezt viszont csak nagyon gondos, időigényes kézi feldolgozással lehet elérni.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
inf3rno
nagyúr
Köszi!
Hát olyan 10 éve nem ittam zöld teát. Annak idején haveroknak teaháza volt és egy évig szinte minden nap ott lógtam. Azóta viszont már teljesen elfelejtettem, hogy mik a fajták és miket szerettem. Kávézok már egy jó ideje, de savam van, és muszáj abbahagynom miatta. A fekete tea sem jó emiatt és a füstös tea sem. A matét azt tudom, hogy nem szerettem. A japán és kínai teák jók, szinte csak olyat ittam. A legjobb teám érdekes módon filteres volt, egyenesen japánból selyem filterrel. Na szerintem olyannal már nem fogok találkozni ebben az életben. :-)[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Ja ismerem a matchát. Nekem nem jött be annak idején, de már 10 éve volt. Adok majd neki még egy esélyt. Köszi, akkor berendelek egy oolong teát valamelyik webshopból meg egy kis port is, aztán meglátjuk, hogy változott e az ízlésem azóta. :-)
Nektek amúgy a gunpowder bejön? Én nagyon szerettem, amikor volt, de az egész jó minőségű volt Londonból. Állítólag van, akinek nem jön be, de úgy sejtem, hogy ők a rossz minőségűt próbálták, vagy alapból nem bírnak semmilyen füstös dolgot.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem vagyok pesti, olyan 2-3 óra út innen forgalomtól függően. Évente néhányszor járok arra, egy hete is voltam, de legközelebb talán csak jövőre fogok.
Tetszik a füstös, közben kiderült, hogy nem is gunpowder volt, amit ittam. Sajnos összefolynak a dolgok, de rákerestem. Konkrétan ez volt: [link] és a Lapsang souchong [link]. Mondjuk az egész doboznak füst szaga lett tőle. :-)
Buliban hasznos! =]
-
adlersson
aktív tag
Voltak előítéleteim, de az eladó tényleg jól informáltnak tűnt, nem csak egy random , kelletlen idiótának, akit belekényszerítettek ebbe az egész teásdiba. Voltak kérdéseink a választékkal kapcsolatban is (beleértve az edényeket), mindennel képben volt. A tea, amit vettünk szintén olyan, mint amire számítottunk szóval én tényleg nem tudok panaszkodni.
Ennek ellenérr a Flying Bird felé mindenképp kerülünk majd egyet.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
cipofuzo87
tag
Végül ezt vettem: Hyundai HYUVK760 Üveg vízforraló 9eFt.
Egyetlen hátrányának azt írják, hogy könnyen törik. Megpróbálok vigyázni rá.Gondolkodtam ezen is: Sage BTM800
Időzítős, automata áztatós. Bár nagyon drága 93eFt, ezt vettem volna, ha tudnám, hogy örök darab, de sajnos az amazon értékelések alapján nem úgy tűnik.[ Szerkesztve ]
-
adlersson
aktív tag
Most csak annyi, hogy újabban gyümölcslével csináltam a kombuchát "valódi" gyümölcshús helyett. Sokkal gyorsabban "beérik" (eléri a kívánt bubisságot), szinte úgy kell kibontanom az üveget, mintha pezsgő lenne. Legutóbb szőlőlével meg fahéjrúddal próbálkoztam, kicsit olyan lett, mintha szénsavas forralt bort innék.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
-
Ad@m
tag
Köszi a bolt listát.
Már csak abban nem vagyok teljesen biztos melyikkekkel kellene kezdenem, elég nagy a választék és az árak is eléggé különbözőek.
Amiben biztos vagyok:
- Zöld teát szeretnék
- legyen szálas
- semmiképpen se legyen benne jázmin
- nem zavar a fanyarabb ízvilágtudsz konkrét tipust javasolni a fentiek alapjan?
I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
Lehet nem a mostanában legnégyszerűbb kapcsolatteremtési megoldás, de e-mailt írtam nekik
Hogy szoktál termelőkkel beszélgetni?
- Angolul vagy Japánul/Kínaiul?
- Milyen csatornán kereszül ?
- Egyáltalán hogy találod meg őket? van valami lista az adott ország termelőiről?I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Merida összteleszkópos kerékpár
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)