- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A15 5G - válts belépőt!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
boborján2
senior tag
válasz
PROTRON #89828 üzenetére
Jó tanács!
Csak mert úgy látom sokszor széllel szemben kell pisilnedCsinálj egy tisztességes fájl megosztást és csak azt a minimum jogot add meg a főnöködnek (vagy akinek kell) ami valóban szükséges.
Ezt olvasva ,hogy nem is ért hozzá meg ő a backup lemezen azt csinál amit akar , az baj.
Mentésed meg legyen mindenről ami fontos ,minimum két darab a nason kívül.
Egy elfér egy usb lemezen, bár ez sem szerencsés ha folyton a nason lóg. Egy másik meg felhőben ,vagy fizikailag távolabb egy másik lemezen.A dsm felületre véletlenül se engedd be admin joggal, neki ott semmi keresnivalója.
-
boborján2
senior tag
válasz
PROTRON #89815 üzenetére
Jó én nem tudom mi a munka ,vagy mennyi fájlal kell dolgozni.
Én ha otthon dolgozom, el kell érnem legalább 10 fájlt(mindíg a legutolsó mentést ezekbőo, és tudnom kell keresni is projektek mappákban.
+ totalcommander nélkül nincs életÚgy van megoldva, mint ha az irodában lennék. Masként nem is lehetne dolgozni.
-
boborján2
senior tag
válasz
PROTRON #89803 üzenetére
Szerintem a https webdav tálovi kapcsolat is játható út. Én ezt használom magasabb port tartományban random port van nyitva, a tűzfalban meg only magyarország. Olyan két havonta 1x van próbálkozás , az a cím olyankor megy pihenőre.
Az mindenképp gáz megoldás ,hogy a fájlokat mailban küldi magának.
A vpn vagy amit fentebb írtam mindenképp használhatóbb kategória ,mint egy tw.
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #89689 üzenetére
Na végül bekövetkezett amitől féltem, kérlek segítsetek:
megtörtént a hyper backup, bekattintva hogy minden konfigurációs beállítást állítson vissza;
a file stationben ott van minden file, elérhető;
Még se látni a hálózaton a korábban megosztott 2 db mappát, pedig a NAS IP címe nem változott;Mire kell még kattintani? Hiszen direkt a teljes konfiguráció lementésére nyomtam, hogy ne kelljen semmi beállítással tökölni...
Az egyetlen ami még eltérés, hogy korábban nem szerepelt nagybetű az admin jelszóban, mert akkor még nem követelte meg a DSM 6.2-es, de a DSM 7-es nem engedte hogy nagybetű nélküli jelszó legyen...ez okozhat ilyen fenn akadást?
Bár akkor nem azt írná a windows PC-ken hogy nem találja a megadott mappát, hanem akkor a jelszó miatt sipákolna...én ezt gondolom... -
válasz
PROTRON #89677 üzenetére
Nyugi, a duplikált fájlokat nem név alapján lesi, hanem méret + MD5 checksum alapján.
Eddig csak egyszer teszteltem visszatöltést élesben, ott jól vizsgázott!
Settings | Hyper Backup - Synology Knowledge Center
Hyper Backup - Deduplication | Synology Community -
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #89676 üzenetére
Hmm azt írja a biztonsági mentésemre hogy :
Forrásméret: 533,2 GB
Miközben a kötet infonál azt írja hogy 596,48GB.A Synology mint oprendszer lehet ekkora különbség? 63GB?
Én minden mappát bejelöltem mentésre, nem csak a fontosakat...A fentieken túl még ennyit ír adatot:
Duplikált fájlok mérete: 127,6 GB (- ezzel magyarázza hogy 533 helyett 412,8 GB a tényleges adatmennyiség - 1:00 tömörítési aránnyal.)
Új megosztott mappa mérete: 533,2GB ----tehát amit mentett, azt elméletileg jól lementette, csak valamiért a duplikációkat összevonta, anélkül hogy megkérdezte volna...ez azért problémás lehet, mert pusztán név és fájlméret alapján nem biztos hogy tényleg ugyanaz volt duplikálva...De megtaláltam a naplóban ezt is:
Backup integrity check is finished. No error was found.
Data integrity check finished. 436.5 GB data checked this time, accounting for 100.0% of the total data (436.5 GB data in total, 100.0% checked already).Na akkor jöhet a háttértár csere, jó kis esti program...főnök meg osztrákoknál siel közben...
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89614 üzenetére
Ha menedzselhető a switch, akkor lehet, hogy tudja.
Pontos tipus alapján lehetne utána nézni.
Én annó mikor ebbe belemélyedtem ( Az én NAS-omon 4 db Gigabites port is van....) akkor úgy döntöttem, hogy nem éri meg a fáradságot , kínlódást.
Viszont folyamatosan szemezek a 2.5 Gbit-es
hálózati kártyákkal és a 2.5 Gbit-es PoE képes switch-el.
Bár nálam 3 PC is van....de csak egy "épített"...amibe bele is tudnám tenni a hálókártyát.
Sajnos azonban a másik 2 db PC az Mini PC , Barbone....
Azokban nem lehet hálókártyát cserélni.
És akkor a NAS-t is cserélni kellene 2.5 GBit-es verzióra... -
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89612 üzenetére
A patch panel semmit nem csinál a hálózattal !
Az egy "csatlakozótömb".A patch panelbe a FALBAN futó TÖMÖR RÉZVEZETÉKES LAN kábelt kötik , hátulról.
Előröl pedig a klasszikus sordott rézvezetékes LAN kábelekkel lehet tovább menni.
Nálam is így van :
[hsz_56349]
Látszik a képen a Patch panel.Egy helyiségben futnak össze , az egész házban "szétszórt" dupla , fali LAN csatlakozókból érkező kábelek. Ott ahol ezek a tömör rézvezetékes fali kábelek összefutnak van egy Patch penel.
Oda fut be az összes kábel.
Patch panelből megy tovább a "gyári" sodrott UTP kábel a switch-ekbe.A patch panel tulajdon képpen egy gyűjtőpont és "toldó" egyben.
-
ekkold
őstag
válasz
PROTRON #89571 üzenetére
Vettem már szerverbe ilyen használt Samsung PM883-at, és használok Micron 5300PRO-t is szerverben (szintén keveset használt verziókat vettem). Mindegyik teszi a dolgát szépen, hibátlanul, ahogy kell. Amúgy szerintem érezhetően gyorsabb lett a szerver, mint HDD-vel, pedig elvileg a gigabites LAN-t bőven kiszolgálja HDD-vel is, de valahogy még is van különbség.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89569 üzenetére
Van benne igazság, hogy az apró fájlok lassabban érhetőek el egy hagyományos merevlemezen. A lassulás oka maga az olvasó/írófej amely fizikailag mozog ( Ez az a bizonyos SEEK-hang...amiről korábban írtam már. ) , a pörgő adatot tároló korongja felett.
Ennek a fejnek bizony idő kell a pozicionáláshoz.
Legjobb példa erre amikor HDD-ről másolsz adatot HDD-re.
Nagy fájlok esetén ( 10-20-60 Gb ) szépen beáll a sebesség a lassabb HDD ( nagy eséllyel amelyik írja az adatokat ) tempójára.
Ez a sebesség 130 - 200 MB/s a mai modern lemezek esetében.
Ám ez a tempó jelentősen lassul , amikor apró fájlokat kell egymás után másolgatni....mondjuk 20-60 MB/sEgy NAS-nál , főleg ha még RAID is van valamilyen formában , ez ugyanúgy előjön. Nagy fájlokat gyorsan , apró adatokat lassabban tud mozgatni.
De ez természetes , a HDD működéséből adódó tulajdonság !
Otthoni körülmények között nem szokott különösebb gondot okozni.
Ám irodai használatnál....amikor sok felhasználó egyszerre használja a lemezt ( illetve a tartalmát ) és sok apró fájlal dolgoznak, akkor elkerülhetetlen, hogy belassul.
Ám az , hogy "túl sok mappa van" az önmagában nem kell hogy lassulást okozzon. Szerintem !
A NAS-on futó operációs rendszer pedig folyamatosan figyeli a fájlokat és ha kell indexel. Emiatt amikor éppen megy a folyamat szintén lassul a rendszer. Az indexelésnek pedig pont az lenne a lényege, hogy miután megtörtén ...onnantól kezdve a rendszer gyorsabban elérje a fájlt.
Szokott olyan is lenni , hogy ha a HDD 90%-a tele van...akkor is lassul az elérés.
Valamint az is lassulást okoz, hogy ha hibás szektorok vannak egy lemezen. Elviekben a hibás szektorok adatait más helyre pakolja a rendszer és a hibás részt "megjelöli" , hogy oda ne írjon több adatot.
Összetet dolog ez és az egészhez még , hozzájön a CPU teljesítménye is.....mert egy NAS-ban azért nem atomerőművek szoktak dolgozni. Pont azért mert folyamatosan megy de ne fogyasszon annyi energiát. Ezért alacsonyabb "W"att számból gazdálkodnak és ez a teljesítményükön is tetten érhető.
Az irodai felhasználást nagyon meg lehet gyorsítani ha nem HDD hanem SSD kerül be adatok tárolására.
Ha fontos a biztonság és a folyamatos elérhetőség, akkor szokás a RAID használata és plusszban minimum legyen egy külső lemezen biztonsági mentés.
Tehát :
- 2 db SSD ( kb 2Tb + 2 Tb )
- Ezek RAID1-ben vagy SHR-ben.....szinte ugyanaz de az SHR később tovább bővíthető mondjuk egy újabb 2 Tb-s lemezzel....és akkor a tárhely felugrik 4 Tb-ra.....és a lemez védelem is megmarad.
- NAS-ra kötött külső USB-s ház amibe HDD-t pakoltok.
Kb ez a minimum , amit mindenképpen ajánlott !Ezen felül lehet menteni még :
- Másik NAS , másik épületben , másik városban elhelyezve.
- Valamilyen online felhő szolgáltatásra előfizetve -
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89564 üzenetére
Sajnos ez ilyen....autóknál is előfordul sorozatgyártási hiba....széria hiba. Merevlemezeknél is....csak ugye ezek a hibák nem minden esetben és sokszor nem azonnal jönnek elő.
Nekem is volt Toshiba lemezem...amiből vagy 4 db el is hullott.
Aztán ahogy olvasgattam kiderült, hogy másnak is hasonló gondja van.Persze attól még lehet, hogy a Toshiba következő tipusa, az új széria pedig nagyon jól sikerül és használható akár 10-15 évig is.
Azóta másfajta lemezek is vannak ( Seagate ) ..pont emiatt.Van is itt mellettem az asztalon egy 2 Tb-s Samsung.....10 éves biztosan van.....túlélte az USB-s házat ( vezérlő elektronikát ).
Kivettem a rossz házból és azóta másik vezérléssel használom.Szóval ezek a széria hibák idővel kerülnek elő....
Mod :
Egyszer én is megutaztattam a NAS-t és a lemezeket.
Mondjuk én megszámoztam a lemezeket, mindet kivettem a fiókokból. Németországból költöztem vissza , haza....1400 Km-t tettem meg egyedül egy fullra pakolt kisautóval.
NAS , Házimozi erősítő , hangfalak, subláda , 55"-s TV , szekrények lapra szerelve, ruhák...stb. Izgi volt -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89556 üzenetére
Szerintem igen.
Azért mert hibás a lemez.....vagy teljesen kiesik a kötetből ( akár ki is veheted ) , akkor is a maradék 3 lemezről minden adat elérhető !
Tehát 1 db fálj úgy van "szétszórva" a lemezeken, hogy 4 HDD-ből 1 kieshet....és akkor is a maradék 3 db lemezen megvan minden "darabja".
Célszerű minél előbb cserélni ugyanakkorára vagy nagyobbra mint a hibás lemez. -
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #89526 üzenetére
Hmm...rádugtam egy polcon talált 2TB WD Purple HDD-t a dokkolón keresztül, de miután 20 perc alatt se sikerült belépnie az usbshare folderbe, ezért kikapcsoltam magát a dokkolót.
A windows PC-n se látott rá a meghajtóra, a DS416 legalább kiírta hogy 1,47TB szabad az 1,87-ből.Ezután mondja hogy hiba történt és hogy lépjek be megint a DSM-be.
Na azóta hiába próbálkoztam, sehogy se sikerült más meghajtót az USB-n keresztül elérni.
Ezért gondoltam rányomok a menüben az "Újraindtás" gombra...Én úgy látom a készüléken, hogy mind az 5 zöld led zölden stabilan világít, a kék led a bekapcsolónál villog mint a fene, de egyébként 20 perce ennyit látok böngészőből:
Ha frissítem a böngészőt még ennyit se.
És nem érem el a hálózat megosztott mappákat...A menüben az újraindítás gomb nem klasszikusan újraindításra való?
Ha most megnyomom a gépen lévő bekapcsoló gombot hossza, elméletem szerint le fogja állítani magát, ami után újra megnyomva bekapcsolja.
Jól gondolom?Vagy folyamat közben nem kéne ilyet manőverezni?
-
válasz
PROTRON #89518 üzenetére
"-továbbra is 251 hibás szektor van a 4-es lemezen;
-most meg az időközben lefutott automata S.M.A.R.T. a 3-as lemezen:"
Úgy látom jó javaslat volt hogy ne rángasd ki a lemezeket mentés előttGondolom NTFS az a lemez, linux alatt általában lassabb.
40 megával az 4-5 óra, egyszer kell megcsinálni -
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89416 üzenetére
Nem bonyolult , SHR kötet esetén :
1 db * 1 Tb = 1 Tb
2 db * 1 Tb = 1 Tb ( Aktiválódik a lemez védelem )
3 db * 1 Tb = 2 Tb
4 db * 1 Tb = 3 Tb
5 db * 1 Tb = 4 TbVagy mondjuk 4 Tb-s lemezekkel :
1*4=4
2*4=4 ( Aktiválódik a lemez védelem )
3*4=8
4*4=12Mint látható 2 lemez , 1 db SHR tömb-ben....olyan mint a RAID1
Tükrözve vannak az adatok.
Csakhogy az SHR tömböt tovább lehet bővíteni.
Ezért sem szoktam 2 fiókos NAS-t ajánlani.
Kényelmesebb a későbbi bővítés 4 fiók esetén. -
boborján2
senior tag
-
válasz
PROTRON #89404 üzenetére
Igen, 1 lemez kivehető. De nem tudjuk a lemezek meg a filerendszer állapotát. Én nem venném ki addig amíg mentés nincs róla. Meg ugye a RAID/SHR az nem mentés, csak a rendelkezésre állást javítja.
Szerk. amikor berakod az új lemezt az egy rebuild-et kezd, ami nagyobb terhelést tesz a lemezekre, ha ilyenkor elszáll még egy lemez (mert mondjuk ugyanabból a sorozatból van az összes és ugyanannyit használódtak eddig) akkor az adatoknak annyi.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89404 üzenetére
Igen....szabad / lehet !
Az SHR tömb-ből ki lehet venni a hibás lemezt.
Bekapcsolás után a rendszer írásban figyelmeztet és sípolni is fog.
A sípolás , figyelmeztetés kikapcsolható.
A rendszer feláll és az adatokat el lehet érni.Viszont ekkor ....ha bármelyik HDD-vel történne valami....az már adatvesztéssel jár !
Tehát érdemes minél gyorsabban jó lemezt beletenni.
Régebben be is mutattam :
DSM telepítése, Alap és SHR kötet létrehozása,bővítése,javítása.
Az egészen hosszúra sikerült leírás vége felé lesz a "javítás" résznél az , hogy mit is várhatsz ha kiveszed a lemezt.
Én ezt annó direkt csináltam , hogy legyenek róla képek is. -
válasz
PROTRON #89378 üzenetére
600GB-hoz minek annyi SSD? Simán 2x1TB-on (na jó, 2x2TB-on) elfér bőven és gyorsabb lesz/kevesebb esély lesz a meghibásodásra (halkabb is lesz, meg kevesebbet fog fogyasztani de ez nem biztos hogy szempont).
Én bent hagynám amíg nem szereztek egy negyediket, vagy amíg nem kerülnek az SSD-t beépítésre (adatmentés/másolás után).
-
Borisz76
nagyúr
válasz
PROTRON #89358 üzenetére
Szia.
Az SSD-re való átállásnak annyi előnye lenne , hogy az apró fájlokat gyorsabban tudjátok elérni az irodában.
Én arra gondoltam, hogy a javítást így lehetne megoldani :
- Vesz a cég 3 db SSD-t / HDD-t.
- Eggyiket rákötitek USB-s házban a NAS-ra.
- File Station-al átmásoljátok a fontos adatokat.
- Másolás után lehet csinálni egy rendszer / App mentést.
- NAS kikapcsolása után kiveszitek az összes lemezt.
- Beszerelitek a fentmaradó 2 db lemezt.
- NAS bekapcsolás után lehet rendszert ( DSM ) telepíteni.
- A kimentett rendszer beállításokat visszatoljátok.
- Lehet ezután még állítgatni kell, finomítani.
- Kötet létrehozás : RAID1 vagy SHR , 2 db lemezzel !
- Adatokat visszamásoljátok a külső lemezről, File Station-al.
- Másolás után NAS kikapcsolása.
- 3. lemez beszerelése következik.
- NAS bekapcs után a 3. lemezt nem kell a kötethez adni !
- Helyette be kell állítani Hot Spare meghajtónak.
- Ezzel azt lehet elérni , hogy ha a meglévő 2 lemezes kötetben ( RAID1 , SHR ) tönkre megy egy lemez, akkor a rendszer kidobja a hibás lemezt és a Hot Spare-ként beszerelt 3. lemez beáll a hibás lemez helyére.Persze akkora lemezt kell venni amire elfér az összes adat.
Azt írtad, hogy kb 4 Tb adattal dolgoztok jelenleg.
Akkor kell 6-8 Tb-s lemezből venni 3 db-t.
Ha egyből 4 db lemezt vesztek , akkor lehet 2 db HotSpare lemezt is beállítani a rendszerbe !Ebből 2 db lemez mehet RAID1-ben vagy SHR-ben.
Ekkor lesz 2 db lemezből álló tömb....de 1 db kötet !!!
Tehát lesz 1 lemez meghibásodása elleni védelem.
Viszont a védelem miatt csak 1 lemeznyi tárkapacitás lesz ( 6-8 Tb )SSD-ben viszont elég horror ára lehet egy ekkora lemeznek.
Ezért inkább a klasszikus HDD a javasolt.Javasolt egy szünetmentes tápegység is az esetleges áramingadozások, áram kimaradások miatt.
Így hirtelen ez a módszer tűnik a "bolond biztosnak".
-
válasz
PROTRON #89358 üzenetére
Én 99%-ban egy vagy több HDD haldoklására gondolok.
UPS legyen. Mentés legyen (egy USB külső HDD-re pl, amire ki tudod most is menteni az adatokat, ez legyen az első, aztán mentésnek meg is tarthatod).
Enterprise SSD jó ötlet, SHR-ben simán mehet, én tartanék egy hideg tartalékot is a széfben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 15ITH6H Gamer notebook - i7 11800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest