- Nem nyílnak a Foldok?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
boborján2 #90016 üzenetére
Előre megjegyzem hogy alapvetően Veled értek egyet.
De ha már belemegyünk a részletekbe, azt írja hogy "és ne 8 óráig tartson, mint wifi-n."...na most melyik diskstationben van beépített wifi?
Mert ha nincs, akkor ott kell legyen valamilyen router, vagy netszolgáltatói ONT.Az más kérdés hogy sokaknál nincs lehetőség közvetlen az ONT-ből még 1 kábelt kihúzni, de valamilyen egység kell legyen.
Ettől függetlenül ne idegesítsetek engem hogy nincs lehetőség közvetlen lokális ethernet hálózatot kialakítani a NAS és 1 db PC között router nélkül, csak simán a 2 egységet összedugva, pláne hogy pl a 4 lemezesen szokott lenni második LAN port...21. században élünk könyörgöm.
-
PROTRON
addikt
Köszönöm a válaszokat.
Én azt gondoltam hogy a Tewmviewerrel valami hasonló lehetőség lesz, csak azt a kliens programot 100%-ban ismeri, ezért gondoltam először erre.
De ha azt mondjátok kevésbé biztonságos, megértem.
#89805 boborján2
A megrendelőknek is gmailen küldi a fájlokat, de még az archivált pdf-el sem akar foglalkozni. -
PROTRON
addikt
Bocsi hogy megint hülyeséget kérdezek.
A főnököm nagyon szeretné otthonról elérni a NAS-on lévő anyagokat, én meg nagyon nem szeretném hogy valaki távolról megbuherálja az adatokat, esetleg valami jó kis zsaroló vírus megtalálja...Viszont látom hogy tud a Syno Teamviewert, azt meg szereti a főnököm, eddig azon keresztül belépett az irodai PC-jére és onnan emailen átküldte magának a fájlt ami kellett.
Kérdés hogy a Syno NAS-on mennyire biztonságos bekapcsolni ezt a Teamviewert? Mert még mindig attól félek hogy ha kinyitom a kaput, beküldik a trójait...meg a falovat is...
-
PROTRON
addikt
Köszi srácok mégegyszer a segítségeket és hogy elviseltétek az agymenéseimet....
Egyelőre siker minden fontos, már csak egyetlen mozzanat van, hogy a 2 db nagy multifunkciós nyomtató közül a Konica Minolta Bizhub C220-ban elég volt a jelszót frissíteni és már jó helyre küldi a szkenneléseket.
De valamiért a Canon 2520i esetén hiába frissítem a jelszót, még se tudja átküldeni az anyagot, annyit ír a sikertelen továbbítás után nyomtatott papírra:
Eredmény: NJ.Ilyennel találkozott valaki?
Próbáltam teljesen új file küldési protokollt kreálni ezen a Canon nyomtatón, de úgy sem sikerült átkükldeni, pedig a jó jelszót adtam meg, az elérési út meg minden egyéb maradt a régi és a másik, Konica Minolta műxik is... -
PROTRON
addikt
Köszönöm mindenkinek a reakciót, tényleg a jelszóval volt gond.
Nyilván ez azért így nem biztonságos, szal lesz itt változtatás, csak most gyorsan be kellett üzemelni hogy kolleginák tudjanak dolgozni. -
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #89689 üzenetére
Na végül bekövetkezett amitől féltem, kérlek segítsetek:
megtörtént a hyper backup, bekattintva hogy minden konfigurációs beállítást állítson vissza;
a file stationben ott van minden file, elérhető;
Még se látni a hálózaton a korábban megosztott 2 db mappát, pedig a NAS IP címe nem változott;Mire kell még kattintani? Hiszen direkt a teljes konfiguráció lementésére nyomtam, hogy ne kelljen semmi beállítással tökölni...
Az egyetlen ami még eltérés, hogy korábban nem szerepelt nagybetű az admin jelszóban, mert akkor még nem követelte meg a DSM 6.2-es, de a DSM 7-es nem engedte hogy nagybetű nélküli jelszó legyen...ez okozhat ilyen fenn akadást?
Bár akkor nem azt írná a windows PC-ken hogy nem találja a megadott mappát, hanem akkor a jelszó miatt sipákolna...én ezt gondolom... -
PROTRON
addikt
válasz
boborján2 #89691 üzenetére
Nekünk most a céges DS416 csak akkor írt új üzenetet, ha új bad sectort talált.
Az egyéb időszakban csak kiírta a tárolás kezelő hogy achtung! tessék lementeni az adatokat és lemezt cserélni...de azt vagy 3 helyen kiírta...
Valamint akkor is sípákolt, ha bad sector ugyan nincs, de a smart teszten megbukott a másik HDD. -
PROTRON
addikt
Az az egyes megosztott mappákban lévő "recycle"-ekre gondolsz?
Mert azok valóban a 2 db nagy megosztott mappa esetén darabonként 50-60GB, de én elvileg arra kattintottam a hyper backupban, hogy az összes "előzményt" tartsa meg...Na azóta nem voltam kint telephelyen, kíváncsi vagyok hogy főnököt mi fogja majd reggel fogadni.
Úgy jöttem el hogy elindítottam a hyper backup-ról a teljes visszaállítást, konfigurációs fájlokkal, felhasználói fiókokkal, megosztott mappákkal. De nem ellenőriztem le hogy amikor végig futott, mit kell még csinálni.
Egyáltalán, a hyper backup teljes visszaállítás végeztével kell valamit csinálni? feldob egy kérdést és OK-ot kellene nyomni? Vagy automatán kidobja a belépett felhasználót és már kész is minden, elérhető minden megosztott mappa, ahogy a korábbi konfigurációban volt?Tegyük fel hogy lefutott, minden gond nélkül:
Ha reggel főnök továbbra sem látja a fájlokat, mit kell majd csinálnia? Egyszerűen lépjen be a NAS-ba a felhasználói fiókkal és indítsa újra a NAS-t, hogy érvényesüljenek a visszaállított konfigurációs adatok? -
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89679 üzenetére
Mé' nem inkább beülhetett volna megcsinálni, én meg mehettem volna szánkózni.
Most már itthon vagyok, mert ráhagytam a NAS-ra a hyperbackup-restoret...
Miután végig ültem a rohadt paritás konzisztencia ellenőrzést, mert nem mertem ráindítani a restoret...másfél óra volt így hogy csak 2 db 1TB SSD került bele...Ellenben az jobban zavart hogy még 20 percem ment el arra, hogy nem tudtam, amikor teljesen "új installáció készül" a friss meghajtókkal, akkor ha én véletlen nem az adminba jelentkezem be, hanem csinálok egy új "admin1"-et(mert ugye nem lehetett elkattintani az új felhasználó készítése menüt), akkor összeakad a backupban lévő felhasználói fiókkal és addig nem tudom elvégezni a restore-t, amíg át nem lépek a gyári admin fiókba...amit persze előtte már letiltott.
De persze hiába akarom megadni a korábbi céges jelszót az adminhoz, az neki nem tettszik, mert amit a DSM6 elfogadott egyszerű jelszót, azóta szigorítottak a követelményeken...
Meg persze a restore is csak akkor működik, ha az egyes appokat előtte külön egyesével feltelepítem...
Tudom, mé nem olvastam el előre... -
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #89676 üzenetére
Hmm azt írja a biztonsági mentésemre hogy :
Forrásméret: 533,2 GB
Miközben a kötet infonál azt írja hogy 596,48GB.A Synology mint oprendszer lehet ekkora különbség? 63GB?
Én minden mappát bejelöltem mentésre, nem csak a fontosakat...A fentieken túl még ennyit ír adatot:
Duplikált fájlok mérete: 127,6 GB (- ezzel magyarázza hogy 533 helyett 412,8 GB a tényleges adatmennyiség - 1:00 tömörítési aránnyal.)
Új megosztott mappa mérete: 533,2GB ----tehát amit mentett, azt elméletileg jól lementette, csak valamiért a duplikációkat összevonta, anélkül hogy megkérdezte volna...ez azért problémás lehet, mert pusztán név és fájlméret alapján nem biztos hogy tényleg ugyanaz volt duplikálva...De megtaláltam a naplóban ezt is:
Backup integrity check is finished. No error was found.
Data integrity check finished. 436.5 GB data checked this time, accounting for 100.0% of the total data (436.5 GB data in total, 100.0% checked already).Na akkor jöhet a háttértár csere, jó kis esti program...főnök meg osztrákoknál siel közben...
-
PROTRON
addikt
Nos a teljes hyperbackp lefutott az éjszaka a syno office letörölve, így azt írja hogy sikeres volt. A 600gb-ból tömörítés nélkül csinált 413gb-t a syno saját backup formátumában becsomagolva, azt hittem 1-1ben kéri majd a tárhelyet...ez így akkor rendben van?
Amúgy tettszik hogy a hyperbackup által menetett formátumba beletudok tekinteni a file stationon keresztül.
Direkt kikapcsoltam a hyperbackup mentéshez az integritás ellenőrzést, gondoltam hogy először legyen meg a mentés, majd utána megcsinálom.
Most elindítottam, csak mivel eléggé lassú(az akadozó HDD-n fut a syno software, erre tippelek), felmerült kérdés hogy szükség van-e erre, vagy csak az én parám igényli?Eddig 1 db teljes biztonsági mentés van 1 SSD-n, ami manuálisan, a mappákat egyesével került lementésre a syno file stationjével.
Most másik 1TB SSD-re került a hyper backup teljes tárhely mentése, valamint van egy 3. SSD amin csak a konfigurációról van biztonsági mentés, de az csak arra az időre kell amíg áttelepülünk.Így most 2 db friss szabad SSD van az SHR tömb beröffentéséhez, aztán ha sikeres volt a hyperbackup helyreállítás, akkor azt amelyikre csak a konfiguráció mentése került bekerül 3.-nak.
Meg majd szerzünk még 1-2 használt piaci tárat a biztonsági mentésekhez és akkor a 4.-et is megkapja a NAS, hogy a kövi 3 évre legyen elég tárhely.
Ugye darabonként csak 893 GB a szabad amiből még lejön a syno saját ökoszisztéma.A Senetictől rendelve egyébként korrekt időben megérkezett a lengyel raktárukból a készleten lévő SSD a DPD-vel.
A külső doboz csomagolás is rendben volt, 1m3 bubi volt a dobozban.
Maguk az SSD-k csomagolása az nem tudom mennyire számít, nem tudom hogy ilyen nagy cégeknek a raklapon hogyan érkezik, ezt úgy kaptuk hogy karton "Safeshield" dobozban egy szivacson volt, de semmi további védelem.--->értjük a m3-nyi bubit.
Pl boltban vásárolt Crucial MX500 sem volt dobozban, de az legalább pontosan befoglaló műanyagban volt. -
PROTRON
addikt
Hmm érdekes "izébe" futottam bele, csinálom ugye a Hyper Backup-al a konfig mentés, most meg a teljes biztonsági mentést (inkább legyen meg2x mint egyszer sem)
Viszont a Synology Office-re azt írja hogy "javítás" szükséges, amit viszont saját magától nem tud elvégezni mert PHP 7.2-vel baja van.
Magán a NAS-on fel van ez telepítve, most meg már a Web station is, de még mindig hiányolja, bár a magyarított szöveg alapján nekem nem egyértelmű hogy az én NASomról (amire fel van telepítve) hiányolja, vagy a Syno servereiről.Most letöröltem, mert úgy véltem azzal gondot nem okozok és így legalább a Hyper Backup nem sipákol hogy nem sikerült a mentés, mert hibás a forrás app...
De amúgy újratelepíteni sem tudja.
-
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89643 üzenetére
#89642 Sanyi.mTs
Köszönöm és hogy a sületlenség ellenére is válaszoltatok.
Ahogy mondani szokás, persze hogy tudtam, csak nem sejtettem.
Ez a komplett leírás jó lesz, köszi.Mivel csak 0,96-osak az új driveok(amiből még lejön a sallang), így ha akarok egy teljes biztonsági másolatot, akkor a 600-ból azért le kell majd törölnöm 200 GB olyan adatot ami biztosan megvan másolatban, mert a leírás végén azt írja hogy teljes adatmentés alkalmával 2x-es tárhelyre van szükség a célmeghajtón:
"For example, if you want to migrate 100 GB of data from your source NAS, then your destination NAS must have a volume with at least 200 GB of storage capacity."Vagy ez a kitétel csak akkor igaz ha 2 rendes NAS között történik az adatmigrálás, de ha USB-re csinálok offline hyperbackupot akkor nem kell ettől tartani?
Még olyan kérdésem van, hogy win10 rendszer teljes klónozásakor feltűnt, hogy ezek a klónozó programok nem képesek 100%-ban leklónozni a rendszert. Ha a teljes rendszerről csinálok hyperbackup-ot offline diskre, azt le lehet biztonsággal klónozni?
Vagy a synology biztonsági okokból eleve nem engedi a klónozást? -
PROTRON
addikt
Nu elvileg holnap fog megérkezni a 4 db 1TB server SSD, szal legkésőbb hétvégén fogom csinálni a cserét.
Most mint azt többször írtam 4 db 3,5TB HDD van.
Mi a legegyszerűbb módja az újrarakásnak?
Ha egyesével kicserélem a HDD-ket SSD-re, azon kívül hogy sírni fog hogy nem 3,5TB-s, azért még elfogja végezni az adatok összefűzését így hogy csak 600GB adat van?Tudom a legtisztább egy friss SHR kötet létrehozása a nulláról és adatok visszamásolása, csak gondoltam hátha a jelenlegi kötet lehetősége is felhasználható.
Lehető legkevesebb időt akarok a beállításokkal tölteni, mivel ugye központként funkcionálva be vannak állítva a fiókok, 2 db multifunkciós nyomtató szkennelési meghajtói, engedély kezelések...etc... -
PROTRON
addikt
válasz
hemaka #89617 üzenetére
A proci erőre tényleg nem gondoltam...mármint hogy ennyire gond lenne a 2,5G ethernet kihajtása, elvégre kártyaPC-k között is van olyan ami 2,5G ethernettel van alapból szerelve, pl Odroid H3+...mondjuk ebben is már silver(N6105) quad core proci van...
Sajna a H2+-ot elkaszálta a csiphiány, pedig nagyon faja lehetőség volt 115 dodóért a 2,5G ethernettel és a 4105 procival, a H3+ a maga 165 dodó induló árával már húzós, cserébe tényleg nagyon erős homeoffice NAS-médiaPC-okosotthon központ alternatíva, a 2 db SATA, 2 db 2,5G ethernet, 1 db M.2 nvme, 2 db usb 3.0-val, meg persze a gpio egyéb lehetőségekkel...
Pláne hogy elvileg megoldható hogy az NVME csati mint rendes pcie x4-es slot, másra is használható legyen.... -
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89615 üzenetére
Fel nem tudom fogni hogy ekkora ziccert hogy tudnak így kihagyni a NAS-ok tervezésekor, azért a 4 lemezes DS416 sose volt olcsó, ha már irodáknak hirdették mindig is a szériát, miért nem eleve a hálókártyát M.2 vagy PCIe slotokkal oldották meg hogy bármikor "eladhassanak" kiegészítőképp erősebb hálókártyát hozzá...ennyire belealudni a világba és elhinni hogy ha 10 éven át elég volt a gigabit, akkor örökkön örökké elég lesz...
Idehaza a házi serverben ezért van H310-es alaplapban i3-8100 proci, 2x4GB CL15 2400M-as ram, M.2 nvme SSD-vel és persze külön PCIe gen 3 x1-es 2,5Gbit LAN kártya, amivel közvetlenül van összekötve a jóval nagyobb teljesítményű munkaállomás PC direkt hálózaton. Oké hogy kicsivel többet fogyaszt, oké hogy ez sem 2 fillér volt, de azért jóval rugalmasabb hogy hány és milyen fajta lemezeket rakok bele...meg hogy milyen LAN kártyát...
A céges rendszerrel kapcsolatban meg majd rácsörgök arra a gyengeáramosra aki összerakta, hogy van-e lehetőségünk erre az egyszerűbb link aggregationre, mert anno Ő már nem volt ott amikor magát a NAS-t áthoztuk új telephelyre.
-
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89613 üzenetére
Aham, tehát kell legyen egy switch is a rack szekrényben, különben nem lenne hálózat, hiszen a telekom ONT csak az egyik panel portba van bedugva.
Ha egy sima 24 portos gigabites switch van, azok tudhatnak link aggregationt, vagy ennél azért több infó kell?
Najó már (nem csak)kezdek off lenni, csak a NAS miatt érdekel hogy mit kell konfigolni vagy beállítani... -
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
Ha már a hálózati része is szóba került a nasoknak:
a link aggregation azon változatához, ahol a cél a több kliens szimultán kiszolgálásának gyorsítása, kell valamit állítani a NAS-on vagy a Telekom routeren?
Ugye a DS416-on 2 db gigabit LAN port van de jelenleg csak 1 kábel van beledugva, nekünk csak annyi kéne hogy amikor egyszerre több PC is letöltést indít, akkor gyorsuljon az overall folyamat, de kliensenként bőségesen elegendő az 1G max...Ha a telekom routerrel ez még se megoldható, milyen legolcsóbb switchet érdemes berakni egy ilyen kis rendszerbe?
-
PROTRON
addikt
válasz
ekkold #89577 üzenetére
Én azt gondolom hogy a rendszernek sem mind1 hogy HDDrol vagy SSDrol van futtatva, értem hogy ram meg minden, de akkor is van különsbég. Továbbá amikor masolni akarsz valamit, ahhoz elöször végeznie kell egy összegzést, tehát ha csak le akarsz másolni valamit a nasrol a pcre, akkor sem mind1 milyen ido alatt vegzo el az előkészítést.
-
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89570 üzenetére
Amúgy Ti szoktatok fontosabb NAS-okba használt piacról, "alig használt", serverekből származó SSD-ket rakni?
HDD esetén nem vennék használtat ilyen célra, de újonnan a 2TB SSD-nek nagyon durva az áruk, kár hogy nem nyáron szállt el ez a kötet, mert akkor még olcsó volt és végre rábeszélhettem volna főnököt.
Most ugye itt HA-n van 1-2 kollega akik ilyen 400 nap üzemidővel, de csak 30-60TB írt adattal árulnak 2TB Samsung PM883-akat.
Főnök kiadta az ukászt hogy csak újat használhatok, de ezt úgy hogy nem tudta mekkora összegről van szó.
Na most PM883-ból egyáltalán nem lehet idehaza új legális 1,92TB egységet kapni, 1 TB a max.
A PM893-ból van 2 TB-s, de az meg több mint duplája az 1TB PM883-asnak...gondolom a többi márka és típus is hasonló árú.
A WD RED 2Tb SSD-je még opció, de az is 2x-es áron van mint a PM883 1TB...már ha nem futunk lukra a Senetic céggel.Na most kezdte el másolni a legutolsó filet az almappából a #recycle, gondoltam nem gáz ha ez véletlen nem megy át, erre most hirtelen összeszedte magát és ezt bezzeg 40MB/sec-el másolja, míg az elmúlt 1 órában a 2MB/sec már győzelem volt...
-
PROTRON
addikt
Amúgy főnöknek egy korábbi manus akitől anno vásárolta ezt a NAS-t is meg a "legtutibb munkaállomások féláron" szöveggel az i3 2310-es procikkal szerelt HP AIO-kat,
Na Ő azt mondta még 2020-ban neki, hogy azért lassult be a NAs akkoriban, mert túl sok mappa van rajta, ezért a régi mappákat a köteten belül berakta egy almappába, majd csinált egy új 2020 feliratú mappát a köteten és mondta hogy mostantól mindent ebbe mentsenek...akkor is már ez a 4 db 3,5TB háttértár volt benne és még csak 300-400 GB össz adat...
Mennyire beszélt hülyeséget? A sok apróbb fájlok miatt betud lassulni a NASon az újabb fájlok elérése? -
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89566 üzenetére
Nem csak hogy lesz, de még rá is fog szólni a NAS-ra hogy kapcsoljá' lefele mert elment a delej...
Már csak az kéne hogy kikapcsolás közben ne fagyjon le a NAS mint ahogy tegnap megtette...
Szép is az hogy most egyszerre kaptam a hibaüzenetet mind a kettő meghajtóról hogy "A(z) DS416 eszközhöz csatlakoztatott 4 meghajtó meghibásodott"...meg ugyanezt a 3-asra is. -
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89561 üzenetére
Jaaaa...így már értelek.
Azonos gyártó, típus, méret és széria, előzőleg egyszerre lettek rendelve és beszerezve-beszerelve. WDC - wd40efrx-68wt0n0
WD Red NAS, 5400-as...3,5TB1X költözött a telephely ami autós szállítást jelent, előtte simán az asztalon volt, azóta meg végig rack szekrényben fix pozícióban.
Annyi hogy a mostani telephelyen elég rendszeresek voltak egy időben az áramszünetek, amikről sokszor nem is tudtunk, csak akkor tűnt fel ha valaki a kávéfőzőn nézte az órát...Furcsa hogy NAS-ba szánt WD lemezek 6 évnyi egyszerű használat alatt mindannyian így meghibásodhatnak...mert ha csak 1 meghibásodik, oké, de hogy szépen sorban....
-
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89557 üzenetére
Köszi a megerősítést.
Csak azért parázok, mert ugye talált a smart második olyan lemezt ami "hibára" fut. Ráadásul random hogy mikor lassul be a másolási folyamat, van hogy 10 percig tart mire kiszámolja hogy 5GB adatot akarok másolni...De azt írja hogy egyelőre nincs rajta hibás szektor, csak azon az egyen amiről mindig is szó volt.
Amiket a smart táblában kiír az meg nekem nem mond semmit. -
PROTRON
addikt
Engem még az érdekelne, hogy ha a hibásan működő lemezek miatt a másolás közben beesik a sebesség 10-20-100 kByte/sec-re, attól még ezek a DS416-ok eléggé értelmesek, hogy ha egyszer végez a másolással megbízhatok az adatok épségében?
Tehát az alapból 60 MB/s-es másolási sebesség beesése 500 kb/s alá, járhat-e adat degradációval a biztonsági mentés meghajtón?
Így hogy az SHR-ben lévő 4 lemezből egyiken 280 hibás szektor van, egy másik meg a smart teszten megbukott, de nem ír hibás szektort....
De az erőforrás figyelő szerint amikor belassul, olyankor a "kötet kihasználtság 100%"-on. pörög.Köszi.
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #89526 üzenetére
Hmm...rádugtam egy polcon talált 2TB WD Purple HDD-t a dokkolón keresztül, de miután 20 perc alatt se sikerült belépnie az usbshare folderbe, ezért kikapcsoltam magát a dokkolót.
A windows PC-n se látott rá a meghajtóra, a DS416 legalább kiírta hogy 1,47TB szabad az 1,87-ből.Ezután mondja hogy hiba történt és hogy lépjek be megint a DSM-be.
Na azóta hiába próbálkoztam, sehogy se sikerült más meghajtót az USB-n keresztül elérni.
Ezért gondoltam rányomok a menüben az "Újraindtás" gombra...Én úgy látom a készüléken, hogy mind az 5 zöld led zölden stabilan világít, a kék led a bekapcsolónál villog mint a fene, de egyébként 20 perce ennyit látok böngészőből:
Ha frissítem a böngészőt még ennyit se.
És nem érem el a hálózat megosztott mappákat...A menüben az újraindítás gomb nem klasszikusan újraindításra való?
Ha most megnyomom a gépen lévő bekapcsoló gombot hossza, elméletem szerint le fogja állítani magát, ami után újra megnyomva bekapcsolja.
Jól gondolom?Vagy folyamat közben nem kéne ilyet manőverezni?
-
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89520 üzenetére
4-5 óra lett volna, ha tudná tartani a fix 40 MB/secet...mára be is fejeztem, pedig még a felénél se járok.
A rengeteg apró fájl során az olvasási sebesség esik be ilyen 12, meg 7 MB/sec-ekre...Most át dugtam az egyik hátulsó portba, ugyanaz a sebesség.
BTW a 4.-es meghajtón, amin vannak hibás szektorok, ott meg nem képes lefutni a smart teszt, 1 napja "90%"-on áll...
-
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89519 üzenetére
Köszi a válaszokat, az egyik mappából még hátra van 90GB, aztán amúgy is le akartam ellenőrizni az adatokat, utána rápróbálok a hátulsó usb portra.
#89520 AiRLAC
Jaja, ma nekem is rá kellett szólnom főnökre hogy ne akarja kihúzni a gyengélkedő 4. lemezet amíg nem csináltunk legalább 1 teljes adatmentést.Mivel fentebb rákérdeztem melyik formátum legyen, így NTFS lett itteni javaslatra.
exFAT jobb lett volna? Mert win10 azt is látja, csak akkor megint 45 perc a formázás... -
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89516 üzenetére
Most hogy benne vagyok a másolásban, felmerült bennem a kérdés:
a Synology DS416-os egység, usb 3.0 csatlakozóra kötött usb 3.1-es külső dokkolóban lévő 1TB Crucial MX500 SSD-re történő másolás miért csak max 40 MB/sec-el történik?
A windows PC-n előtte kipróbáltam és 330-al tolta...az is messzebb van az elméleti 545 max értéktől, de abba még bele tudok nyugodni.Amúgy a mai napon az fogadott, hogy
-most nem produkál lefagyogatásokat ez a NAS;
-továbbra is 251 hibás szektor van a 4-es lemezen;
-most meg az időközben lefutott automata S.M.A.R.T. a 3-as lemezen:
"Hibákat produkál". Javasolja az azonnali lemez cserét, de közben meg a smart adatok szerint nincsenek hibás szektorok, meg nem is világít pirosa a LED a NAS előlapján.A gond hogy ma még nem érkezett meg a szerver SSD, szal ma még nem tudom kicserélni őket...
-
PROTRON
addikt
Még azt akartam kérdezni, hogy ha USB háttértárra akarok menteni, akkor azt milyen fájlformátumra érdemes formázni hogy a synology NAS is szeresse, meg ha windows PC-re van dugva az is szeresse?
-
PROTRON
addikt
Na a korábban emlegetett témámra visszatérve, a külső adatlementéshez ezt a dokkolót néztem ki:
AXAGON ADSA-SN COMPACT dock [link]
Van valami ismert hiba, akár kompatibilitási ami kizárja hogy ez a dokkoló a DS412+ al együtt működne?Mert ezt holnap reggel el tudom hozni, tud 3,5 meg 2,5 háttértárat is fogadni, így a NAS-ból kikerülő 4TB egységeket is feltudnánk használni biztonsági archívumnak, valamint van külső adaptere tápláláshoz.
-
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #89420 üzenetére
Igen, én is pontosan így vezettem le az idézett hsz-emben, továbbá másik kollega is belinkelte a synology táblázatot.
Ugye az "'1TB" SSD valósában kapásból már csak 0,96 GB-nek van hirdetve, amiből még elveszítesz 5-7%-ot provisioningre.
Ezt kell ugye osztani 1024-el, mert ugye lefele működik a matek a gyártóknál, csak a marketing az ronda dolog...
Aztán így lesz az a helyet, hogy a mostani 4 db "4TB-nek hirdetett" háttértárból valójában az SHR alatt csak 10,8 TB a tényleges kapacitás.
Mert lemezenként csak 3,67 volt a tényleges eleve...amiből még ugye lejön a rendszer, meg a fájlrendszer kerete...Szal oké hogy védelmi szint terén nem nyerünk többletet a 3 lemez mellé 4. behelyezésével, de a jelenlegi rendszer is azért lett így, hogy több legyen a háttértár...csak ugye 600 GB esetén tényleg felesleges volt 10,8 TB-re lőni...de azért nem mind1 hogy 1,7, vagy 2,6 TB...mostanában többet fotózunk...
-
PROTRON
addikt
válasz
boborján2 #89417 üzenetére
Köszi a megerősítést.
A széfbe én berakom, csak simán kinézem főnökből hogy 3 év múlva nem fog emlékezni rá és azt hiszi csak véletlen berakva oda a régi PC-ből a háttértár és elajándékozza valamelyik kollégának...olyan típusú főnök hogy csak azért akar az irodába vezetéknélküli egeret, mert zavarja a lógó vezeték. -
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89408 üzenetére
Az SHR esetén jól értelmezem hogy a maximális kapacitás 1 háttértárnyival kevesebb mint az összes háttértár kapacitás?
Tehát ha csak 3-at rakok bele, akkor:
(3-1)x[(0,96/1024)*0,92 * 1000] = (2)x[0,8625] = 1,725 TBNa most ha berakunk 4. meghajtót, akkor meg 2,7TB, tehát lehet hogy eddig csak kevés adatot mentettünk rá, de ha a jövőben felgyorsul a tempó, később fogy csak el.
Igen én is a beépített file station-el gondoltam az USB-re másolást, böngészőn keresztül.
-
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89406 üzenetére
Köszönöm szépen mind a kettőtöknek a részletes válaszokat, így már világos miért figyelmeztettél.
Akkor "szerencse" hogy csak 600GB adatot kell az USB3 csatin keresztül lemásolni, de az hogy figyelni kell hogy csak 3 perces tömbökben szabad elkezdenem a másolást kiakaszt...mert amikor megakad az elérés, azt jelzi az adott mappa megnyitáskor hogy "0 byte" van benne...aztán amikor észbekap, persze látja a 70 GB adatot.
Csak tartok tőle hogy másolás közben így elfogja dobni a folyamatot, vagy csak simán hibásan fogja az adott fájlt lementeni amikor végez és majd nem tudjuk elérni. Ezért mondtam azt a főnöknek a héten, hogy amíg még elérhetőek az adatok inkább nem piszkálok bele a rendszerbe, majd ha már mindenki szabadságra ment.Ezért gondoltam arra hogy mivel a másik 3 lemeznél 0 hibás szektort ír, így gyorsan meg tud történni 100 MB/s-el az adatok lementése.
Csak én hülye, amikor a 2 irodai PC-t cseréltük, mondom magamnak minek az 1TB SSD, elég lesz az 500GB-os is, így mind a kettőben csak ekkorák vannak, nincs az hogy az egyiken lenne 800GB szabad hely.Tehát a legbiztosabb folyamat:
sata SSD-t külső USB 3-as házzal rácsatlakoztatni, 5GB-onként másolni, mindig figyelve hogy éppen kiakadás után kezdjek bele.
Utána hibás szektorú vinyó kivesz, majd még egyszer eljátszani az adatlementést USB-n keresztül, akár másik háttértárra, egyben elindítva, amit utána le is lehet tömöríteni, hogy legyen egy fix archivumunk külön tárolva ha megint vacakolna.Aztán régi meghajtók kivesz, berakni 4 db "1TB" enterprise SSD-t, felépít az új SHR tömb.
Így elvileg lesz kb 2,7TB háttértárunk.
Amire visszamásolhatom a 600GB adatot úgy, hogy továbbra is megtartunk legalább 1 külső példányt.
Csak az a fránya offline tárolás, az hogy lehet véletlen kidobják/elajándékozza a főni, az egy dolog, csak ugye ha sokáig áll problémás lehet utána az adat elérés.
Végül is az egyik irodai PC-ben van hely 2,5" SSD-nek...Hogyan szoktatok ténylegesen offline tárolni biztonsági másolatot? Nem biztos hogy lesz lehetőség havonta 1x ellenőrizni...
-
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89398 üzenetére
Nem értelek.
Annyi volt a kérdésem hogy egy 4 lemezes SHR tömb esetén, ha kikapcsolom a Synology NAS-t és fizikailag kiveszem a szektor hibás lemezt és csak a 3 lemez marad benn, akkor bekapcsolás után elérhetőek lesznek-e az adatok?
Ti ajánlottátok ezt az SHR tömböt hogy ha "meghibásodik" 1 lemez akkor is elérhetőnek kellene lennie az adatoknak, feltételeztem hogy ismeritek a lehetséges szenáriókat.Tehát szabad manuálisan kivenni 1 lemezt úgy hogy az összes adat elérhető marad, vagy nem?
-
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89395 üzenetére
Köszi.
A gondom az hogy amíg megérkezik a csere, addig is kellene valami átmeneti megoldás, ezért gondoltam csak gyorsan kikapcs, lehúz, bekapcs hogy főni ha odaül gépéhez tudjon normális tempóban dolgozni.
Szóval ha kihúzom a 4.meghajtót ami döglődik, akkor lehet hogy elszáll a tömb és nem érjük el az adatokat amíg nem rakunk bele egy valamilyen 4TB-s egységet?Azért is gondom ez, mert a 5 percenként 2 percre beakad és a beakadás ideje alatt elérhetetlen jelenség, ezzel gyakorlatilag az adatmentésben sem tudok 100%-osan megbízni.
Vagy elég lenne csak a menüből leválasztani ezt a 4. meghajtót?Igen, azóta én is arra jutottam hogy nem feltétlen kell a 4 db 2TB-s egység...de azért a jövőbeni bővítés miatt nem szeretném 1 TB-re visszakorlátozni, tehát azért legalább 2TB kapacitás kellene...
-
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89359 üzenetére
Köszi még egyszer hogy ilyen amatőrrel is foglalkoztok.
Most már bent vagyok telephelyen, nézem a NAS-t:
A jelenség:
5-8 percenként belassul 2-3 percre, amikor "elgondolkodik minden műveleten", tehát ha épp akkor indítottál egy mappa megnyitást mert gmailből le akarsz menteni egy fájlt rá, akkor vársz 2-3 percet, aztán belelép a mappába és le tudom menteni.
Tehát tényleg HDD hibának tűnik, amikor sokáig kell gondolkodnia az egyes szektorok elérésekor, ami miatt felpörög a CPU-ja és így mindenkinek belassul.rosszul tudtam, a 4 db, egyenként 4TB meghajtó(ténylegesen 3,67TB) összesen 10TB kapacitást jelez és írja a kötetnél hogy "SHR" mód, tehát amit fentebb írtatok, azt elvileg megcsinálták anno.
Összes adat: 600GB....jól látod, 0,6 TB adathoz van 10 TB kapacitás.
Tehát az írt-olvasott adat mennyiség is konvergál a nullához.A smart adatoknál azt írja hogy a 4-es meghajtón szeptember óta kezdtek el megnövekedni a hibás szektorok mennyisége, de állapotra még mindig azt írja hogy normál, ugyanakkor a smart szerint "mentse le az adatokat és futtasson bővített tesztet"
Előtte 2 évre visszamenőleg semmi ilyen hiba nem volt, csak ilyenek hogy: I/O hiba4-es meghajtó szeptemberben 44, most már 248, állapot "normál"
A másik 3 meghajtónál 0 a hibás szektorok mennyisége az ütemezett teszt szerint és szintén normál.
Tehát akkor gyors opció, mivel SHR-ben van, kikapcsoljuk, kihúzzuk a 4. meghajtót, akkor ugyan hibát fog jelezni, de elvileg minden adatot ugyanúgy elérünk és tudjuk használni addig amíg nem szerzünk 4. meghajtót bele?
Vagy ha kivesszük a 4. meghajtót kikapcsolt állapotban, akkor biztonságtechnikai okból amíg nem szerzünk 4. meghajtót zárolja az elérést, nehogy sérüljenek adatot?a meghajtók típusa: wd40efrx-68wt0n0
Ahogy nézem elvileg ez már régi széria, tehát pontosan ugyanezt már nem fogjuk tudni beszerezni.Szal lehet hogy végül az lesz a tuti ha beszerzünk 3 db 2TB Enterprise SSD-t, mivel a kolleginák legtöbbször kisméretű word-excel-pdf fileokkal dolgoznak, meg a 0,5-3 MB autocad rajzokból csinálnak nyomtatásokat.
-
PROTRON
addikt
válasz
AiRLAC #89351 üzenetére
Tehat ha ilyen jelenseget tapasztalunk, akkor tenyleg a HDD-k haldoklasa a legvaloszinubb?
Lehet meg valami?
Mert az adatbiztonsagrol nem nagyon gondoskodott doni, ellenben hetente 2 hetente voltak random aramszunetekami utan mindig ujra kellett inditani a NASt, mert addig nem lehetett elerni halozaton keresztul...
Ha tenyleg csak a minel nagyobb tarhelykent van osszefuzve a 4 db HDD, tehat nem az adatbiztonsag szerint, akkor milyen megoldassal tudjuk az egeszet lementeni? Szerintem tenylegesen kb 4 TB adatrol lehet szo...
Van irodaban olyan PC amiben van 4 szabad sata port, 10600 cpuval...
BTW, mivel van hogy egszerre 4en dolgoznak az adatokkal, arra gondoltam hogy akkor mar inkabb 2TB server enterprise SSDre cserelnenk, errol mit gondoltok?
Igaz a router csak 1gigas, de gondoltam hatha gyorsabb lehet az egyszerre folytatott munkamenet.
Meg akkor mar redundansabb raid tomb kerulne beallitasra.Koszi.
-
PROTRON
addikt
Üdv a totyiklakóknak,
A cégnél ahol dolgozom nincs rendszergazda, mert igazából senmmi komoly feladat nincsen.
Az irodában 4-en dolgoznak (meg én időnként amikor nem homeofficeból).
Van egy 4 lemezes DS412+ , amivel az elmúlt 5 évben nem volt komoly gond, ellenben most a következőt produkálja az elmúlt 1 hétben főnök szerint:
Eleinte volt hogy fél - másfél percig tartott megnyitni az alig 10-20 oldalas word doksikat hálózaton keresztül, ami már zavaró volt, de így év vége felé csak túlélni akartak, hogy majd 2 ünnep között, vagy jövőre ránézünk...
Most már viszont volt hogy 30 percig szöszölt egy szimpla pár oldalas PDF file megnyitásával.
Nem a PC-kkel van a gond és elvileg a hálózat is működik ahogy eddig is.Holnap beugrom, csak előtte gondoltam itt is megkérdem, hogy a storage manageren kívül mivel kezdjem az ellenőrzést?
Nekem az első tippem hogy vagy az összes HDD vagy csak 1-1 haldoklik.Sajnos maximális tárhelyre lett konfigolva a tömb, nem pedig biztonságra ha jól tudom, tehát elvileg 4 db 2TB HDD van benne.
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- Milyen videókártyát?
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- EAFC 25
- Nem nyílnak a Foldok?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest