- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Röviden és tömören.
Adott egy statikus weboldal. Szépen fut a szerveren. De amikor űrlapot akarok elküldeni vele, azt írja hogy a levelezőszerver nem válaszol.
Ugyan ezt az oldalt ha felrakom egy webwtárhelyre ott viszont rendesen elküldi.
Szerinted hol lehet a hiba? Hol vagy mit keressek?
-
IRO21
senior tag
"Egyébként a Hyper Backup is ajánl rsync opciókat."
A Hyper Backup csak célként tudja az rsync-et, forrásként nem.
Tehát egy távoli rsync szerverre tudsz menteni helyi mappákat, de távoli mappákat nem tudsz vele menteni a NAS-ra.
Ez egyébként minden protokollra igaz a Hyper Backup esetében.
Jó eséllyel ki tudod cselezni, ha File Station-ben becsatolod egy helyi mappába, és utána arra a mappára állítod be a Hyper Backup taskot.
FTP szerver mentésére már láttam hasonló megoldást, igaz ott nem a File Station csatolást használták hanem wget-et. -
IRO21
senior tag
SMB-t és rsync-et elvileg az Active Backup tud:
File Servers | Active Backup for Business - Synology Knowledge CenterBár nem világos, hogy backupot akarsz-e...
-
€uro
őstag
Nem gondoltam volna, hogy olyan nagy dolgot szeretnék azzal, hogy a helyi hálózat egyik megosztott mappájáról ütemezett mentést készítsen a NAS. Már órákat töltöttem azzal, hogy a neten keressek rá megoldást. De úgy látszik, ami nekem egyszerűnek tűnik, az a Synology-nak nem az.
A ChatGPT először a Hyper Backup-ot ajánlotta. Elsőre jónak is tűnt. Egészen addig, amíg nem derült ki, hogy a DSM nem engedélyezi távoli mappák mentését.
Nem is értem amúgy, hogy ezt hogy gondolták! Mentegessek csak kizárólag NAS-on belül, ahol az esetek 90 százalékában eleve tükrözött meghajtókat alkalmaznak, ugye?! Mi olyan bonyolult abban, hogy a NAS naponta/hetente egyszer összehasonlít egy megosztott könyvtárat egy helyi könytárral és kicsit törölget vagy másol?! Nem értem...
-
Eddig a DS-t használtam, elégedett voltam vele, egy dolgot leszámítva, a sebességet, max 60-70Mb/s.
Tegnap kipróbáltam a qbittorrentet dockerben, mert olvastam, hogy sebességben kihozza az otthoni net-ből a max-ot. Amikor tegnap próbaképp tesztelgettem, 110-125 Mb/s között volt letöltési sebessége. Van különbség, nem mellesleg nekem 500-1500 torrent között szokott futni, kb 25-30 TB.Csak hát vannak azok a bizonyos dolgok amiket nem tudok megcsinálni, azért kértem a fórumon segítséget.
-
Patice
Topikgazda
Hasonló parancs sorozatot találtam reddit-en.
Bemásolom ide is, hogy itt is meglegyen, keresőszónak: NVMe storage pool, NVMe tárhely DS923.
Az eredeti recept angolul, amivel két M.2 SSD-t RAID1-be konfiguráltak. Beleírok magyarul, hogy érthetőbb legyen:Steps:
Shutdown your DS
Install NVMe(s)
Power up DS
SSH into your DSType or copy and paste these commands one at a time and press enter after each line
*** Command 10 below I used md4 because it was the next logical drive number on my system because I have an external USB hard drive connected. Most likely, you will use md3 instead ***Parancsonként kell haladni, kijelölöd a parancsot, beilleszted az SSH ablakába és ENTER.
*** Command 10 builds the RAID array and it took about 20 minutes to build a 500GB RAID 1 array on my system. AFIAK, you cannot run command 12 until the resync is complete. So you can run command 11 every few minutes or so to see when it is complete before formatting the partition in btrfs ***
1. ls /dev/nvme* (Listázza az NVME meghajtókat, amit beraktál)
2. sudo -i (saját felhasználó leváltása root-ra, a saját eredeti jelszavadat fogja kérni)
3. fdisk -l /dev/nvme0n1 (Listázza az NVMe1 partícióit)
4. fdisk -l /dev/nvme1n1 (Listázza az NVMe2 partícióit)
5. synopartition --part /dev/nvme0n1 12 (Létrehozza a Syno partícióit az NVMe1-en)
6. synopartition --part /dev/nvme1n1 12 (Létrehozza a Syno partícióit az NVMe2-őn)
7. fdisk -l /dev/nvme0n1 (Listázza az NVMe1 partícióit - ellenőrzés)
8. fdisk -l /dev/nvme1n1 (Listázza az NVMe2 partícióit - ellenőrzés)
9. cat /proc/mdstat (Listázza a RAID köteteket, logikai meghajtókat)
10mdadm --create /dev/md4 --level=1 --raid-devices=2 --force /dev/nvme0n1p3 /dev/nvme1n1p3 (Létrehozza a RAID köteteket, a parancsban --level=1 RAID1 --level=0 RAID0)
11. cat /proc/mdstat (A RAID kötet felépülését monitorozza, mutatja meg, többször kiadható)
12. mkfs.btrfs -f /dev/md4 (A RAID tömböt btrfs-re formázza)
13. reboot (Újraindítja a NAS-t)
After the DS has booted up, login and open the Storage Manager. You should now see Available Pool 1 under Storage on the upper left of the window. Click on it and then click on the 3 dots on the right hand side of the pool and click on Online Assembly and click through the prompts to initialize the volume. Once it is done, you should now have a Storage Pool 2 and Volume 2 (3 in my case).
From there, you can move your shared folders/docker/VM's to the new volume and you should be good to go!
Enjoy!Ha mindent jól csináltunk akkor az újra indulás után a Tároláskezelőben meg kell jelennie egy "Elérhető Tárolókészletnek". A párbeszédablakban keressétek a három pöttyöt a jobb felső sarokban és vigyétek végig a Tárolókészlet létrehozását.
Attól függően, hogy előtte hány tárolókészlet/kötet van az új kötet/tárolókészlet más sorszámú lesz, nem is lehet ugyanaz értelem szerűen, erre kell figyelni a létrehozáskor.
A fenti parancsok kiadásakor, amikor listázzuk az elérhető köteteket/tárolókészleteket, akkor md0, md1, md2, stb. jelöléseket ad neki a Syno rendszere, a létrehozáskor a következőt kell megadni, pl. md3, vagy md4, stb.Adalék a linkelt fórum hozzászólásaiból, + 1 parancs, amit érdemes kiadni:
FYI, before you run mkfs.btrfs -f /dev/md4, run echo 0 > /sys/block/md4/queue/rotational so that that mkfs.btrfs see that the new raid is a SSD and optimizes the filesystem for an SSD.
Pár hsz-szel később megtaláltam azt a sorozatot, ami nekem is bevált, ha csak egy NVMe SSD-t szerettem volna felhasználni tárolókészletnek, RAID nélkül.
A művelet előtt én a Syno DSM felületén már az első foglalatba rakott M.2 SSD-t felhasználtam olvasási gyorsításra (read cache-nek), így csak a második foglalatban lévő SSD volt szabad.1. ls /dev/nvme*
2. sudo -i
3. fdisk -l /dev/nvme0n1 (nvme0n1 = 1-es NVMe foglalat, nvme1n1 = 2-es foglalat)
4. synopartition --part /dev/nvme0n1 12 (ismét, figyelni melyik foglalatra adjuk ki!)
5. fdisk -l /dev/nvme0n1
6. cat /proc/mdstat
7. mdadm --create /dev/md3 --level=1 --raid-devices=1 --force /dev/nvme0n1p3
A parancsban szereplő md3-at cseréld le az előző parancsban NEM szereplő, következő logikai jelölésre, pl. md4, vagy md5, vagy akár md2. Ugyanaz semmiképpen sem lehet!
8. cat /proc/mdstat (ellenőrzés, hogy sikerült-e az előző művelet)
9. echo 0 > /sys/block/md3/queue/rotational (ajánlott plusz sor SSD optimalizáció miatt)
10. mkfs.btrfs -f /dev/md3 (md3 lecserélése saját értékre!)
11. rebootÚjraindítás után Tároláskezelő --> "három pöttyös menü" --> Tárolókészlet létrehozása
Azt már nem tudom megmondani, hogy milyen parancsokkal lehet egy M.2 SSD-n több partíciót létrehozni.
Talán ezt az újraindítás utáni lépésben lehetne megtenni a Tárolókészlet létrehozásakor.
De ebben nem vagyok biztos. -
Rommel6600
őstag
Király, köszi a választ!
És amúgy, hogy (vagy hol) kéne megérezni majd az SSD-s cache okozta gyorsulást használat közben?
Ilyenekre gondolok például, hogy ha a másfélórás 60gigás 4K filmet nekiállok tévére streamelni, akkor mondjuk másfél perc alatt beolvassa az egészet HDD-ről, majd a kövi másfél órán át onnan, az SSD cache-ről tolja majd, és nem nyüstöli folyamat a vinyóimat?Mert igazából arról van szó, hogy fel fog szabadulni a családban egy SSD, és az asztali fiók helyett a NAS-ba tenném be, de teljesen meg vagyunk a jelenlegi alapkonfig teljesítményével is elégedve...
Köszi
-
IRO21
senior tag
Ez most kicsit úgy hangzott, mintha az SHR és a Btrfs kizárná egymást.
Ugye tudod, hogy az SHR tükrön is lesz legalább egy fájlrendszered? 🙂
Alapból Btrfs, de létrehozásnál választhatsz ext4-et is.
Később már csak a kötet törlésével és újra létrehozásával tudod módosítani.
Egy lemezcsoporton lehet több köteted, és kötetenként lehet(ne) más-más fájlrendszer is (ha nem csak kétfélét támogatna a Synology 😀).Egyébként a Btrfs képes lenne kezelni a RAID szinteket önmagában is, de a Synology nem használja ezt a funkcióját.
Félek, hogy a túl sok infóval csak megzavartunk 🙂
-
IRO21
senior tag
"a mappák kiválasztásával dinamikusan megoldásra kerül, hogy mely adatokat tükrözze és melyeket ne."
Gondolom, hogy az általad linkelt összefoglalóban a pillanatfelvétel leírásából jutottál erre a következtetésre.
A pillanatfelvétel, vagy snapshot megőrzi az adatok egy pillanatnyi állapotát, amihez bármikor vissza tudsz térni.
Megosztott mappára tudod bekapcsolni, több verzió is lehet belőle, gyorsan elkészül és csak a fájlváltozások foglalnak plusz helyet
Jól jön, ha mondjuk valaki vagy egy program véletlenül, vagy egy hibából adódóan nem kívánatos változást hajt végre a megosztott mappában, amit szeretnél visszavonni. Mondjuk letörölsz valamit, amit nem kellett volna.
Kb. mint egy GIT vagy CVS verziókezelés. Vagy pl. a ZFS fájlrendszer is tud ilyet pl, de az syno-ban nincs.Ha a pillanatfelvételt ugyanazon a meghajtón tárolod, mint az adatokat, akkor a lemez meghibásodásakor ugye a snapshotot is buktad.
Ha másik meghajtóra/NAS-ra teszed őket, akkor megmarad és onnan vissza tudod állítani a megosztott mappát.
(Persze az is megoldható, hogy csak bizonyos fájlokat állíts vissza.) -
Borisz76
nagyúr
Semmi köze a fájlrendszernek a tükrözéshez.
Más dolog a kettő.Amit írsz az megoldható amúgy :
Van a NAS-ban 2 db lemez , 2 db kötet ( Alap+SHR vagy Alap+Alap stb...)
Lényeg, hogy nincsenek tükrözve.....
Ekkor a fontos adatokról lehet időzített mentést csinálni ...mégpedig úgy, hogy a kívánt mappáról mely a kötet1-n van készít egy másolatot a kötet2-re. ( Vagy fordítva ez lényegtelen. )
Tehát csak a fontos adatokat tartalmazó mappa lesz másolva a lemezek között. Ennek előnye - amit írtál is - , hogy több "lényegtelen" adatot tudsz tárolni a 2 lemezen összesen.A BTRFS fájlrendszer pedig jobban kezeli a "verzió"-k változását.
Mentést lehet csinálni a HyperBackup-al vagy mással is.Ugyanakkor fontos megemlíteni !!! :
Általában különböző APP-okat , alkalmazásokat telepítünk a NAS-ra.
Telepíteni kell ....egy kötetre.Ha 1 kötet van több lemezzel ( RAID1 , SHR ) akkor lemez hiba esetén a másik lemezről megy a rendszer ( DSM ) és a telepített APP-ok is.
Ha 2 vagy több kötet van akkor is telepíteni kell az APP-ot valamelyikre.
Viszont ha pont az a lemez hal meg, akkor az adatokat is elbukod amik azon voltak és az APP-ot is telepítheted újra , állíthatod be újra egy másik lemezre , kötetre.Tehát ilyen szempontból hátrány lehet a 2 lemez , 2 kötet felállás.
Tárhely szempontjából előnyösebb csak.Viszont a RAID1 vagy SHR meg jobb a folyamatos adatelérés miatt , a kényelem miatt ha lemez meghibásodás következik be.
Tárhely szempontjából viszont nem a legjobb.NA pont ilyen okok miatt szoktam 4 fiókos NAS-t javasolni.
Indul az ember 2 lemezzel SHR-ben és ha elfogy a tárhely "csak" mellé dob az ember egy 3. és / vagy 4. lemezt....majd szépen bővíti a kötetet.
Csak igen.....drágábbak a 4 fiókos modellek.
De nem is 1-2 évre vesz az ember ilyen cuccot....inkább 10 évre.Mindez persze magánvélemény !
Lehet neked nem is fontos a tükör és a lemezvédelem.... -
-
Elvileg ha átteszed simán migrálható, DE ha akarsz pl. VMet futtatni, vagy snapshotokat csinálni, akarsz deduplikációt/tömörítést (Active Backup-nál pl. egy áldás) akkor btrfs filerendszer kellene neked.
Ezt pl úgy tudod elérni, hogy egy lemezt kiveszel, törlöd PCn vagy telepítéskor kéred a törlést, telepíted az új rendszert (7.1 lesz) btrfs-el létrehozod a kötetet, beállítod, majd File Stationban becsatolod a régi NAS megosztásait és átmásolod a dolgaidat. Végül régiből a lemez ki, törlés és új lemezként hozzáadás az SHRhez az új NASban.
-
Borisz76
nagyúr
Persze, hogy 2 irányú....különben hogyan működne.
Kérsz valamit a külső egységtől....az meg megadja neked.Az eSata az a klasszikus alaplapi SATA "külső" verziója : Express
Külső merevlemez házat lehet rákötni a NAS-ra.
Volt nekem is olyan 5 lemezes RAID képes külső házam amin a klasszikus USB porton kívül volt eSata is.
Ez volt az : Sharkoon 5-Bay RAID Station -
Borisz76
nagyúr
Hálózat felépítésétől függően de nem feltétlenül kell 10GBit-es router is....
Ha a "sima" Gigabites router után van kötve egy 10Gbit-es SWITCH és arra csatlakozik minden.....
Azt hiszem a Telekomnak van 2000/1000-s optikai csomagja amihez olyan eszközt adnak amin van 2.5 GBit-es LAN csati.
Erre kötve egy 10 GBit-es switch ...amire az eszközök.
Így a belső háló 10G ....letöltésnél meg 2G jön át a routeren.
( Persze a csatlakozó klienseknek is tudni kell a 2.5 , 5 , 10 GBit-et )Amúgy ja....drága dolog Gigabit fölé lőni.
[Pár switch....]
Mod :
Kábelezésnél pedig Minimum CAT6 kell.
Elviekben ezen 55 méteren átmegy a 10GBit is. -
-
Patice
Topikgazda
Szia!
Nemrég vettem DS923+-t és hasonló dolgok jártak nekem is a fejemben, aztán most már tudok néhány tapasztalattal is szolgálni.
Azért van két SSD hely, mert ha csak egyet használsz, akkor csak az olvasást tudja felgyorsítani, ha mindkettőt, akkor az SSD-ket is összefűzi és akkor már olvasási és írási gyorsítótárként tud funkcionálni.
Azt még jó ha tudod ezzel kapcsolatban, hogy az adott gyorsítótárat egy adott kötethez tudja hozzárendelni, tehát, ha több kötetet hozol létre, akkor már lehet nem is elég a két SSD hely.
Jelenleg hivatalosan csak a Syno által brand-elt NVMe SSD-kel megy a kötet létrehozás.
Nem hivatalosan szinte bármelyik PCIe NVMe SSD-vel megcsinálható a külön kötet. Ez a kötet nem lehet az, amelyikről indul, tehát maga a DSM nem rakható át rá.
Én az egyik SSD helyre egy 250-es Samsung 970 EVO-t raktam be olvasási gyorsítónak, a másik helyen meg egy 500GB-os Samu 970 EVO Plus van, amire létre tudtam hozni egy külön kötetet btrfs fájlrendszerrel és a legtöbb alkalmazást ide telepítettem.
Eddig meg vagyok elégedve a sebességével, igaz jelenleg még csak gigabites hálózati környezetben tolom vele.
Plex-el nagyon hamar végzett a könyvtárak beolvasásával és az adatbázis létrehozással.
Tegnap éjszaka felraktam egy Roon Server-t is erre a kötetre, simán viszi ezt is, holott a fejlesztői Core i3 vagy inkább Core i5 procit ajánlanak alá.
RAM bővítés persze kellett ezekhez, a gyári 4GB helyett most 16 van benne.
A Roon szerverrel már 40-50% között van a RAM kihasználtsága, mert ez is a memóriában tartja az adatbázisát.
Ha van kérdésed szívesen válaszolok. -
Én lehet inkább DS220+-t néznék (akkor vagy 1 nagyobb HDD+SSD, vagy csak kettő HDD), vagy DS920+ és bele egy-két SSD-t amiről a Docker cuccok futnak. NVMe cache otthon nem nagyon hoz számottevő javulást. A DS723+-ban nincs GPU szóval pl. Plex alatt nem lesz átkódolás ha szükséged lenne rá.
-
IRO21
senior tag
Kétféle cache-t tudsz létrehozni.
Csak olvasásra elég egy SSD is, írás-olvasásra legalább kettő kell. -
krealon
veterán
"Az normális, hogy a DS212+ NAS-ból kivett merevlemezt nem látja a Windows-os PC?
Az EXT4 file-rendszer-t tudom, hogy nem olvassa a Windows (10 64 bit). De magát a meghajtót sem látja. Két SATA3 portban is kipróbáltam"Ilyenkor szokott kiderülni, hogy a Gyorsindítás / Hibernálás nincs kikapcsolva a Windows-os gépen, ami bármilyen hardveres módosítás esetén kötelező.
Ha USB3-as adapteren kersztül csatlakoztatnád, akkor kevesebb problémával talakoznál a USB kapcsolat dinamikus volta miatt.
-
Patice
Topikgazda
Azért írtam az adatvesztést, mert nem tudni, hogy a RAID1-ből kivett egyik lemez hatására mit tud kezdeni a másik lemezzel. Addig elmehetsz szerintem, hogy kiveszed a lemezt és meglátod egyáltalán aktív lesz-e a "Manage" gomb. Ha nem lesz aktív, akkor gyorsan véget ér a próbálkozás.
Mivel megvan ugyan az az adat az első lemezen is, ezért kiveszed a kettes lemezt, leformázod (mondjuk PC-vel), berakod egy dokkolóba, vagy külső házba és rákötöd a NAS USB-jére. Adatokat kimented a biztonsági mentés és visszaállítással az USB-s lemezre.
Ha ez megvan, akkor a DSM-ben törlöd a partíciót, majd létrehozol egy újat. (Basic, vagy SHR adatvédelem nélkül). Ezután visszaállítod az adataidat a külső lemezről. Aztán beteszed vissza a második lemezt és azon is létrehozol egy Basic, vagy adatvédelem nélküli SHR kötetet.
Ha SHR-t választasz az első HDD-nél, akkor a második berakása után lehet össze akarja majd fűzni a két kötetet eggyé (~RAID0). Döntsd el, neked melyik jobb. Ha egybe fűzi a köteteket, akkor ha elszáll az egyik lemez, akkor elszáll minden adat (szerintem). Ezért én inkább a két külön Basic kötetet választanám. HDD halálkor így kisebb lenne az adatvesztés.
-
Patice
Topikgazda
Nem csináltam még ilyet, de esetleg meg lehetne csinálni (most csak elmélkedem!!!), hogy leállítod a NAST, kiveszed mondjuk a kettes lemezt, bekapcsolod.
Ekkor biztosan rinyálni fog a DSM, hogy a kötet sérült, de a SHR (RAID1) miatt ez így nem gond.
Ekkor a lemezkezelőben, nem a "Remove" gombra kattintanál, hanem ha aktív lesz a "Manage" gomb, akkor esetleg azzal átkonvertálható a meglévő partíció.
Ha ez sikeres és nem vesztettél adatot (kevés az esély), akkor a második lemezt berakva már formázhatod.
Ez a leírás talán segíthet.
HDD-t mindig csak kikapcsolt állapotban vegyél ki, vagy rakj be!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook Pro 15" 2015 Mid - 2.2 GHz i7, 16 GB RAM, 256 GB SSD
- Microsoft Surface Laptop 2 - 8GB
- Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB SSD / 650W
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz KF432C16BB/32
- iPhone 13 Midnight -128gb-90% akku- 2026.10. garancia
- SzoftverPremium.hu
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest