- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Kis telefon hatalmas teleppel
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Statikus #56941 üzenetére
KÉT lemezes NAS-ba keres lemezeket hibatűréssel.
Szerintem nagyobb risk 1-2-6 hónapig egy lemezzel menni és utána venni másikat mer mi van ha szériahibás, mint megvenni egyszerre a kettőt és max 2-3 napot megy egy lemezzel ha az egyik lehal. Persze lehalhat a második is ezen pár nap alatt de én még mindig kisebb kockázatnak látom mint a többhavi biztos kockázatot. Vagy ha ennyire parás vegyen 2 különböző gyártótól ugyanakkora lemezt, de én nem tenném.Ha meg annyira fontos a védelem nem két lemezes NASt kell venni és SHR2 vagy RAID10.
Sok lemeznél már elgondolkodtató, de most konkrétan a kérdezőnek válaszolva én biztos nem várnék. Ráadásul 1TB lemezeket írt úgy emlékszem. Aprópénz.
Mielőtt valakinek kedve lenne ismét kioktatni hogy tök hülye vagyok csak a szuverén véleményemet írtam le. Csinál mindenki amit akar!
-
törölt tag
-
Madwe
nagyúr
válasz
Statikus #56762 üzenetére
Nem tudsz egyedi portot adni az l2tpnek tudtommal. Egy portra egy portforwardot állíthatsz be, anno ezt a régire tetted - vagy a routereden (ez a preferált, főleg ha több nas van nálad) vagy a syno router menedzselő részén.
De minek két vpn? hacsak nem külön alhálózaton vannak s így akarsz szeparálni, amit személyes használatra elképzelhetetlennek tartok (két alhálózat, ahoil direkt tiltod az átroutolást, s külön endpointokon akarsz bejutni - nade otthon ez minek?)
Egy vpn-nnel is eléred a hálózatod összes eszközét, azaz a másik nast is. Ha nem, akkor rossz a setupod, azon állíts, abban kérj segítséget, ne két vpn létrehozásához -
törölt tag
válasz
Statikus #56762 üzenetére
A router el tudja dönteni mivel már a régebbi VPN szerver be lett állítva portforwardra gondolom, ha működik ahogy írtad... egy portot csak egy IPre tudsz forwardolni.
Amúgy minek kellene két VPN szerver neked? Eggyel is pont ugyanott vagy mint kettővel, nem? Nálam is két NAS van a hálózaton (egyiken VPN is megy) de még nem jutott eszembe hogy mindkettőn futtassam a VPN szervert.
-
törölt tag
válasz
Statikus #56423 üzenetére
Nagyon populáris lett ez a téma a napokban...
https://prohardver.hu/tema/synology_nas_a_nem_hivatalos_forum/hsz_56147-56147.html
-
Pubszon
veterán
válasz
Statikus #56075 üzenetére
Az áthelyezés ilyen SMB esetén, szerintem a másolás is.
Viszont nálad az lehet a gond, hogy külön felcsatolt helyek között mozgatsz adatot.
Azonos hálózati meghajtó/helyen belül csak parancsot ad a kiszolgálónak hogy xy-t másoljon/mozgasson át.Ahogy ezen a képen is látszik, nincs hálózati forgalom, pedig a TC-el másolok NAS->NAS irányba, azonos felcsatolt meghajtón (S:) belül.
Véleményem szerint, legjobb ha van egy megosztott mappád (minden megosztas) és azon belül van minden (film, zene, app, games stb).
Akkor jó ha van másik megosztott mappa, ha azt mondjuk egy másik ember használja és a tiedet nem.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Statikus #56100 üzenetére
Nem tudom örülni fogsz e annak amit írok. DE simán működik amit szeretnél.
A hitetlenkedőknek. TC vel is működik ugyan így azzal már nem csináltam felvételt. -
törölt tag
válasz
Statikus #56098 üzenetére
Nem értelek... miért gond neked hogy a PC-n belépj a DSM file stationba és ott másolj/mozgass? Lehet direct linket is használni file station-hoz.
Amúgy ahogy írtam TC alatt a CTRL-C és CTRL+V is kihagyja a hálózatot egy network driveon belül....
És igen van! Be SSH-zol a NAS-ra, MC-ben (vagy más file managerben) oda másolsz/mozgatsz amit ahová akarsz...
Már ha érted miről beszélek... -
törölt tag
válasz
Statikus #56095 üzenetére
Kép a másolásról? Milyen sebességgel megy? PONTOSAN hogyan másolod? Mekkora fájlokat? Egy meghajtó alá van mountolva a HDD vagy több alá....? nem válaszoltad meg ezeket csak nem egyértelműen kérdezel.
Amint láthattad ha olvasod amiket írtam nem mindegy (legalábbis nálam) hogyan másolsz... az sem mindegy hogy másolsz vagy mozgatsz... Mozgatásnál azonos hálózati meghajtón belül pár másodperc kell legyen maximum!
-
törölt tag
válasz
Statikus #56093 üzenetére
Jó lenne, ha konkretizálnád hogyan képzeljük el a TE esetedben mert sok-sok lehetőség van hogy honnan hová akarsz másolni....
Hogy néz ki a az a mount ahonnét másolnál és hogy ahová...
"Arra keresnék megoldást, hogy a NAS-on belüli fileműveleteket "házon belül" oldja meg a NAS, tehát a Commander, vagy a Filekezelő adjon egy utasítást a NAS-nak, hogy másolt, helyezd át stb...""
Ez a File Station DSM-en belül. Vagy ahogy írtam TC-ben a CRTL-C és CTRL+V de akkor a PC-nek mennie kell amíg nem végez.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Statikus #56090 üzenetére
Amikor a windows fájlkezelőben balról jobbra másolsz valamit a NAS-on belül, az így megy végig a hálózaton:
NAS > PC > NAS (vagyis egy sima áthelyezés miatt végigmegy a teljes hálózaton)Ha a NAS online felületén keresztül a file station nevű alkalmazással másolsz, akkor NAS-on "belül" másolsz:
NAS > NASÉrtelemszerűen utóbbi sokkal nagyobb sebességű, mert nem korlátozza a hálózat alacsony sávszélessége.
A kettőt válaszd külön a fejedben!
-
törölt tag
válasz
Statikus #56079 üzenetére
Nem értetted...
/share -> ez alá beraksz mindent és felmappeled S-nek
Ezután ha áthelyezel S-en belül BÁRMIT akkor pár pillanat lesz csak (mivel file mozgás nincs). Sajnos másolásnál nem tudod elkerülni a le-fel töltést és lassú lesz (gigabitnél gigabit fele). Ilyenkor lépj be a DSM felületére és File Stationnal oldd meg a másolást NAS-on belül, ekkor gyorsabb lesz!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Statikus #56075 üzenetére
Milyen verziójú a TC ?
Mert nálam a 9.22a verzió megy és nincs ilyen gond.
Ha az útvonal NAS-PC-NAS lenne , akkor nálam a gigabit miatt max 100-110 MB/s lenne a sebesség.
Pedig a PC-ről indítom a másolást ugyanabba a megosztásba, egyik könyvtárból a másikba és mégis gyorsabb....mint a fentebbi kép is mutatja. -
-
gyugyo79
addikt
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Statikus #49767 üzenetére
Nálam is volt olyan , hogy új telefon miatt duplikált egy csomó képet.
Kb így nézett ki :
IMG_20180715_120512.jpg
IMG_20180715_120512-1.jpgHagytam had csinálja végig....
Sok lett az ilyen : -1 -s végű kép...ami ugye dupla.Semmi gond :
Total Commander-el belementem a mappába.
Kijelöltem az összes fájlt.
Parancsok / Keresés rész ( Alt+F7 )
Itt a kereső részhez beírtam, hogy : -1.jpg
Keresés után alul vagy egy olyan funkció, hogy ABLAKBA.Ekkor szépen kilistázza a -1.jpg végű fájlokat.
Mindet kijelöltem és töröltem.Ezek után csak a frissen készült képek kerülnek fel....és még sincs duplán.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Statikus #47094 üzenetére
Bizonyos rendszer beállításokat le tudsz menteni : Configuration Backup
Ezt megteszed....mondjuk a PC-re mentesz.
A NAS-ból ki a lemezek, berakod az új NAS-ba ( helyes sorrendben ) majd mehet a migráció.
Azokat az app-okat amiket TE utólag telepítettél , azokat újból fel kell tenni és beállítani.
Ha nem vagy a dolgodban biztos, akkor érdemes "fényképet" készíteni , képernyőmentés formájában, a programokról és a beállításokról.
Ezeket a PC-n egy könyvtárba mented és úgy is onnan kell intézni a migrációt....tehát kéznél lesznek ....csak lesni kell a képekről. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Statikus #47031 üzenetére
Kötet költöztetés avagy Migrálás. A bejegyzés aljánál lesz...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Statikus #41048 üzenetére
Ott valami más gubanc van mert 1 db lemezzel is ki kellene fektetni a Gigabites lan hálózat adta sebességet.
A mai modern hdd-k tudnak 120-140 MB/s -t.A Gigabites hálózat elméletileg 125 MB/s-t tud.
Gyakorlatban ez kb 100-110 MB/s.Az általad mért 20 és 40 nagyon karcsú.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Statikus #33410 üzenetére
Vpn-ből 2 félét használok: openvpn vagy l2tp/ipsec. A routerben a portokat nyitni kell, valamint a legtöbb modellben a tűzfal részenengedélyezni. Pl dlink, tplink trunk, stb.
Viszont mappacsatolásra engedélyezem a webdav-ot, de annak csak a https verzióját. Majd kinyitod a 5006-os portot és windowsban hozzáadod a nas-t mint hálózati hely, nem mint mappa és menni fog.
500/22 upc
-
Madwe
nagyúr
válasz
Statikus #33385 üzenetére
Freebsd és win között van valami bug vpn esetén, ami miatt ennyire beesik. Sshval trukkozve meg wint állíthatva jobb eredmény is elérhető, de ugye vpn a titkosítás miatt mindig sokkal lassab lesz. A pontos menete nincs meg már nekem, ezer éve gugliztam ezt ki, sokadik találat segített csak, bocsi
Milyen nas? Mert ugye procifuggo is a vpn sebessége... -
Essejó
veterán
válasz
Statikus #31450 üzenetére
Ha beraksz egy nagyobbat a kisebb mellé akkor ne Raidbe tegyed mert reklamálni fog ha kiveszed a kicsit.
Ha az első kis lemezt ki akarod venni akkor a második lemezből Alaplemezt csinálj, adatvédelem nélkülit.Automatikusan nem megy át, de te át tudod helyezni, előtte a beállításokat menteni kell, aztán a programokat valszeg újra kell telepítened.
A folyamatos üzemre ott a szünetmentes táp. Menet közbeni HDD csere? Hát az ilyen kis 2 lemezes Soho Nasoknál szerintem kizárt a menet közbeni lemez csere, mondjuk nem ismerem őket túl jól.
Szerintem a nagy tízen lemezes céges NAS-ok közt már lehet ilyen tudású, de az árban nem ez a kategória. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Statikus #31450 üzenetére
Raid-et csak fölfele tudsz bővíteni, lefele nem.
Viszont szerinte meg lehet egy kis mókolással, de ezt nem igazán teszteltem meg szerintem innen senki se. Ha ez működne, akkor is úgy kéne kinézzen, hogy nagy vinyó be, raid 1 a kis vinyóval, majd kicsi ki, megcsinálni ezt, majd valahogy visszamókolni a raid 1 miatt bukott területeted a nagy vinyón.
Céges környezetben nem igazán szokás basic kötetet alkalmazni, így nem igazán kell a programokat mozgatni, otthon meg elég ritka az, hogy a beállítások mentése után azt a maréknyi programot ne tudná a user újra felkonfolni.
-
törölt tag
válasz
Statikus #31426 üzenetére
Nemrég volt róla szó, picit gorgess vissza. Progik mozgathatoak pl így, de lehet egyszerűbb ujrahuzod néha...
-
Magi
tag
válasz
Statikus #24903 üzenetére
Szia,
Azt nem tudom megmondani, hogy csak ezzel lehet-e szinkronizálni, azonban nekem csak ezzel sikerült.
Nekem úgy van beállítva, hogy egy megosztott mappába tettem 2 további mappát.
Az egyik a feleségemé a másik pedig az enyém.Ezekbe külön/külön történik a feltöltés akkor, ha észlel a telefon WIFI-t.
Ezekből a mappákból pedig én tovább szortírozom a megfelelő mappába akkor ha van éppen rá időm. (Gondolom lehetne rá valami rutint is írni, de még nem ástam bele magam.)
Az előbb említett mappából szortírozás után törlöm a képeket. Szerencsére a DS Photo van annyira értelmes, hogy az egyszer már leszinkronizált képet nem akarja ismét feltölteni, ha azt már kitörölted a mappából
Ami nekem kérdés sajnos a dologban:
Androidom van, nekem egyből feltölti a képeket amint talál wifit. -> ez rendben van
A feleségem iPhone-ján azonban el kell külön indítani az alkalmazást, hogy az frissítse/szinkronizálja a képeket. -> ez nem jó. Van valakinek ötlete, hogy ezt hogyan lehetne automatikussá tenni úgy mint Androidon?Köszi
-
Kulbi
aktív tag
válasz
Statikus #24903 üzenetére
Szia,
Nálam annyi a szétosztás, hogy külön albumba mennek.
Egyébként van akinek IPhone esetén működik ez rendesen? Egy dolog, hogy automatikusan nem megy, mert a rendszer nem engedi, de ha elindítom a progit akkor is egyszer megy, majd megint nem. Csak úgy lehet működésre bírni, ha kikapcsolom, majd vissza a photo backup-ot.
-
Statikus
senior tag
-
Madwe
nagyúr
válasz
Statikus #23981 üzenetére
Nem.
Jelenleg vpnen a nasod a 10.0.0.0-s címen éred el.
Amit fentebb írtak, arra utaltam én is, ha belső tartományba teszed akkor a hálózat más eszközeit is eléred. Meg a nas-t az amúgy otthon is használatos ip címen éred el, ezért is írta.
Jelen esetben otthon mondjuk a 192.168.1.xes tartományt használsz, s a nasod a 192.168.1.10-en ül, tegyük fel. Azonban vpn esetén a nason a vpn tipusánál megadott tartomány ezen kívül kell essen (kivéve ha sshn turkálsz) ezért mondjuk pptp-t használsz s az a 10.0.0.xes tartományba oszt ki címeket vpnen keresztül. Ekkor a nasod a 10.0.0.0-n találod, nem a szokásos 192.168.1.10en.
-
Magnat
veterán
válasz
Statikus #23979 üzenetére
SSH-n lépj be és írd át (mondjuk Midnight Commanderben) az ip tartományt és a nas címét úgy, hogy beleilleszkedjen az eredeti ip tartományba, a nas címe meg legyen az eredeti címe:
/usr/syno/etc/packages/VPNCenter/
ezen belül azt a könyvtárat válaszd, amilyen vpn-t használsz - én csak tesztjelleggel próbáltam a pptp-t, így állítottam be:
localip: 192.168.1.175
remoteip: 192.168.1.96-100A routeremen a dhcp scope 192.168.1.101-250, szóval így a klienseknek kiosztott címek (96-tól 100-ig) nem fognak összeakadni a dhcp kliensekkel.
Ha telefonról belépek, látom a klienseket, van net az itthoni hálózatom ip-jével.
Szerk.: ezt 5.2-es dsm-en csináltam Xpenologyn (a nasom 212j, már nem akarom ezzel is terhelni), 6-os dsm-en nem biztos, h itt vannak a konfig fileok.
A vpn-t az ssh buhera után indítsd újra.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Statikus #23975 üzenetére
Várj, alap esetben a vpn-en keresztül csak a nast látod. Azt se látod, csak helyette a géped? Biztos hogy külső hálózatról csatlakoztál? a wifree a tied? olyankor kell natloopback szerintem, ha saját routereden keresztül akarod elérni, akkor is ha wifreen csatlakozol!
Ha más hálózati eszközöket is akarsz kezelni vpnen belül, akkor bele kell nyúlni a nasba sshval, de azt most meg nem mondom hogy kell, de ha azt szeretnéd 1-2 nap s kikeresem neked
-
krealon
veterán
válasz
Statikus #23921 üzenetére
"valami.synology.me be van állítva, működik, látja az ip-t, lehet pingelni kívülről.
Routerben van port forward a nas-ra.
Ha beírom egy külső gépre valami.synology.me:12345 mi a francért nem tud csatlakozni?"Eloszor ellenorizni kene, hogy a routered WAN oldalan publikus IPv4 cimet kaptal-e a szolagltatotol.
szerk:
Bocsi, nem olvastam a lenyeget. -
Madwe
nagyúr
válasz
Statikus #23959 üzenetére
A wi freet nem javaslom, eléggé leöli a környező wifi jeleket mert max sávon foglal h az utcán is lássák...
A quickconnect azért megy, mert az nem kintről bemegyek az ip címedre tipusú kapcsolat amihez kell port forward hanem relayen keresztüli. Azaz a nasod kapcsolatban áll a synologys szerverekkel, kintről a synology szerver mondja meg hova menjél, s ezért portforward nélkül odatalál az adat. (ugyanúgy ha hálózatodban egy gép kér mondjuk http requestet a 80as porton mert megnyitod a ph.hu-t, a válasz eltalál hozzád, attól függetlenül h a 80as portot nem forwardolod a gépedre)
Nálad jelenleg 2 router van, s a upc-set kell vagy kiiktassad s switchbe tenned (ami nem megy...) vagy azt kell beállítanod egyedüli routernek s a másik sajátot switchbe tenned vagy teljesen kihagynod, vagy upcnél verni az ajtót h miért nem megy switchbe ez a szar...
amúgy ipv4es címet kapsz? (whatsmyip oldalakon nézd meg mi az ip címed)
-
válasz
Statikus #23956 üzenetére
Olyan, mintha a routered előtt lenne még egy router. Hiába engeded ki az egyiken, ha a másikon nem megy át. Ha a modemet bridge módba állítod, akkor kvázi sima modemként fog funkcionálni, a router funkció inaktív lesz. Ahol ilyen csodával találkozom rögtön bridge módba állítom őket. (Már persze ha van másik router.) Nekem szerencsére még a régi jó Cisco van. (Én is UPC-s vagyok.)
-
-
-
törölt tag
válasz
Statikus #18964 üzenetére
a belső hálón a nas-nak legyen fix ip-je. Ha nincs, akkor kb semmi se fog működni kívülről. Szóval azt szerintem joggal feltételeztem, hogy port forwardot be tud állítani a routeren.
Az xxx.synology.me címre hivatkozás meg működni fog, ha jól be van állítva a port forward és van internet elérés is mindkét oldalon -
törölt tag
válasz
Statikus #18954 üzenetére
mondjuk a pptp-t ne nagyon használd ha fontos a titkosított csatorna. Kb csak akkor "érdemes" használni, ha elképzelhetetlen a windows saját megoldásán kívül mást használni.
Egyébként meg ha a synologys ddnssel nem megy, akkor a port forwardot kell rendesen beállítanod.Synology tudja az openvpn-t, én azt használom / javaslom használni.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Statikus #18867 üzenetére
ha ugyanabban a megosztott mappában akarsz áthelyezni, akkor a TC is átpakolja gyorsan, szóval max ne a gyári megosztásokat használd, hanem hozz létre egy újat és azon belül tárolj mindent. az alapvető ok, ami miatt sokáig tart az áthelyezés, hogy a TC a külön hálózati megosztásokat úgy kezeli, mintha fizikailag külön meghajtók lennének, hiába vannak egy köteten. vagy Midnight Commander-t telepítesz DSM alá, SSH-n belépsz és dolgozol.
DS vezérlésre én csak a Chrome extensiont tudom, MS böngészőkre nem hallottam még róla, hogy létezne ilyen.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Statikus #18562 üzenetére
Az biztos, hogy nem hoz létre külön partíciót.
Pontos működését nem tudom, de biztos , hogy a "fennmaradó" 3TB helyet csak akkor tudod használni ha már 2db 6TB-os vinyó van benne.Sajnos nem ismerem a Linux lelki világát és az EXT4 fájlrendszert sem.
Egyébként meg nem mindegy, hogy mit csinál azzal a maradék 3TB-al ?
Úgy sem tudod használni.... -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Statikus #18553 üzenetére
Ha mondjuk 1 db 6TB-os HDD-t teszel mellé majd tükrözöd akkor is csak 3TB helyed lesz.
HA később kicsréled a 3TB-t is 6TB-ra ( ezzel már 2*6 TB lesz ) akkor válik elérhetővé a maradék hely.
Tehát, lehet növelni a kapacitást de a tükrözős RAID ,2 lemez esetén mindig a kisebbik HDD kapacitásával elérhető tárhelyet adja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Parfüm topik
- Filmvilág
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nintendo Switch 2
- Nintendo 3DS és DS topic
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Milyen egeret válasszak?
- MIUI / HyperOS topik
- További aktív témák...
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 32/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- UHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 64/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Apple Watch Series 9 Celluláros
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/512GB, Titanium silver
- Nvidia RTX 4070 Gainward ghost Video Kártya
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro Max , 128GB ,Kártyafüggetlen , 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest