Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mobil flották
-
Mobilarena
Subaru topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Lacerta
üzenetére
Azt nem irja a manual sem hanyfoknal jelez be, olyan 110 felett mert nekem a 105 fokos vizre boven nem jelzett be (obd-n neztem az eloadatot). Illetve azt irja a kezikonyv, hogy csak akkor kell leallitani a motort, ha 2 masodpercnel tovabb vilagit.
Jah es berendeltem kis hutovizet en is most tarcsiba, ha esetleg kellene.
-
Omli85
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
"Azért kell ott, mert a turbósban az nem csak tágulási tartály, hanem kiegyenlítő tartály is. Azaz a turbósban a hűtőkör része a tartály, belefolyik üzem közben a víz, és onnan folyik tovább. (Mint egy volkswagen-nél pl.)
Nem turbósnál csak 1 cső van és csak a felesleg jön ki a szelepen keresztül, majd szívja vissza."
Na az enyémen pl nem így van pedig turbós benzines egy sima "zsákutcás" kiegyenlítő van a hűtőn amibe egy kis csövön tud bedolgozni vagy vissza szívni és ennyi.Többieknek :
Fagyállóhoz Aisin Ultra Long Life isj ó alternatíva mivel ez is P-OAT foszfá alapú cucc.
10 évet egyik fagyálló sem megy el max 5 évente csere mert minden jellegű tulajdonsága romlik és a nullához konvergál és több lesz a leves mint a hús mikor elkezd szanaszét korrodálódni minden.
A fékfolyadékot is nagyon ajánlott 2 évente ellenőrizni és cserélni mert higroszkópikus folyadék ezért szépen megköti a levegő páratartalmát ezáltal változik a forráspontja plusz korrodálódik idővel a rendszer is.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
igen, így a pontos. hát, passz, lehet, hogy más kocsi egyszerűen csak nem jelzi, hogy "már melege van", de elszoktam ettől, sosem láttam ilyen jelzést az elmúlt 10+ évben.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
igen, hogy 38 fokban túlmelegszik a motor
-
válasz
MasterMark
üzenetére
lehet, tényleg g.ci meleg volt. de valahogy abban a hitben éltem, hogy a mai japánoknál nincs már ilyen.
-
na, update:
- vettem ioncserélt vizet, kb. 2 deci mehetett bele és már maxon volt
- a venti hibátlanul jár
ezek fényében viszont nem örülök a piros figyelmeztető jelzésnek
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen, kell ott bontani rendesen...
-
sattak
csendes tag
Hát egy subarunál, a gyertyacsere. Egy rémálom

-
sattak
csendes tag
Meg aztán értelmezni is kell a kódokat. Kiolvastam haverom scenicjének a kódjait. Előttem is , a nagy szerelők, azt mondták monitor szonda csere. x tízerer. Jó, olvassuk ki. Tényleg benne van az is. Szerencsére bedobott gyújtáskimaradás hibát is. A gyertyák? Fogalma sincs. Kiszedték, négy gyertya 3 típus
Mondom, cseréld már ki , 3200 a négy egyforma új. És mi lett? Jó lett. A gyújtáskimaradás miatt szar volt a co. A monitor szar, de valós értéket jelzett. Akkor cserélj szondát, biztos elromlott. Nem romlott el, az érték volt a szar, amit olvasott. A dolog a 4 gyertya cseréjével megoldódott 
-
sattak
csendes tag
Berakok ide egy linket. Állandóan elhagyom, elveszítem. A 2000-es évek előtti, még nem OBD2-es subaruk hibakódjainak kivillogtatása. Működik, jó a leírás. Valaki rakja már el, majd visszakérem

Classic Subaru Impreza Engine Diagnostics and ECU Error Codes - CarsAddiction.com
Vettem fordítókábelt, van elm327, de nem működik az öreg kocsimon. . Se car scanner, se torque. Protokoll hibát ír. A 2002-es wrx-en megy, az enyémen nem. -
sattak
csendes tag
Semmi extra. Régi, 28 éves nyugodt, családi kombi lega. 1994 cm3, 115 ló, összkerék. de a hangja jó
-
sattak
csendes tag
Persze a 300V a király, de ha belegondolok, 2-3 éve kb 8200 volt a 2 literes. Most literje annyi . Persze találsz olcsóbban kint, 6 liter 5w40 2 db oem-s szűrővel 110 euro ( plusz futár). Nagyon drága így is.
-
sattak
csendes tag
válasz
Lacerta
üzenetére
Ja, olajról írtál. A viszkozitás alapigazsága nálam az, hogy fogalmam sincs. Régi gt turbó motor, de csak valamennyire az. Egy mix az egész. Ha az olajválasztókat nézem, sokszor 10w40, néha 5w30. Ebből azt gondolnám, hogy az 5w40 is jó, de ebből csak a liqui mollynál van ajánlás. Most motul 5w40 x cess van. Ez van, szeresse. És kész 😁
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Lementem a garazsba, radi szinultig folyadekkal. Tagulasi max alatt van egy kisujnnyival. A szine elsore lilas-rozsaszinunek tunt de belevilagitva inkabb narancs. Rendelek egy liter Motult aztan felontom maxig a tartalyt.
Olajszint maxon szepen, azt is csekkoltam (meg tobbi folyadekot is motorterben).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen, megneztem ezt irja. Akkor rendelek belole 1 litert.
Olajbol meg a X-Cess 5w40-et (most pont az van benne). Valtoba meg a Gear300-at (az van benne).
-
Lacerta
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem is a manual írja.

Aha, megvan, közben megleltem, tényleg nem Subaru speci, rosszul emlékeztem, hanem csak Subaruhoz való.
Subaru Coolant 16218 ( Ravenol ) -
sattak
csendes tag
A total is francia. Az elf is, de ma mar total. Anno volt egy bandit 1200-asom. Motul, azt hiszem 5100 olajjal hadználtam. Valaki egyszer, bandit fórumban azt írta, van egy speckó ELF olaj, motorokba. És jó. Kipróbáltam. Jobb volt, mint a motul. Szebben váltott, csöndesebb volt a lég olajhűtéses mozdony.
-
sattak
csendes tag
A motul anno, amcsi volt. Utána amcsi francia. Most már csak francia. Ha minden igaz.
-
sattak
csendes tag
válasz
MasterMark
üzenetére
A csövek úgyis szétrepednek. Ha akarod, ha nem. És mindig szar helyen.
-
MasterMark
titán
-
MasterMark
titán
-
sattak
csendes tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Agymosás. Mint az olajaknál is. Anno volt Audi 200 turbóm. Utána meg egy H csoportos, szuromi tuning zsugorkaros ladám. Úgy ment, úgy forgott, mint a veszedelem. Legjobb esetben castrol gtx ment belé. És nem lett csapágyas. Akkori gtx-el. Valami akkori fagyállóval. Bírta.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem mindegyik, mert van amelyikre rá van írva hogy szilikátmentes.
De igazad van, most hogy ellenőriztem, tényleg van szilikátos G12++ is.Van a Subarunak valami saját specije is, és láttam olyan OEM fagyállót, amire rá is írták, hogy tudja. De a fene essen bele, most bezzeg nem találom.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Motul Inugel Optimal jo lesz az enyembe?
-
MasterMark
titán
válasz
Lacerta
üzenetére
A G12++ mondjuk pont szilikátos ami biztosan nem jó.
A gyári specifikáció szerint csak a Subaru Super Coolant vagy Longlife Coolant jó bele, nincs más specifikáció, nincs mit megnézni. Szinte minden ázsiai autóba egyébként P-OAT vagy foszfátos kék folyadék kell, Subaruba is, de ilyen nincs a volkswagenes G szabványok között.
De ahogy írod a mindenmentes is jó bele. Nekem is rózsaszín mindenmentes van benne.
-
sattak
csendes tag
válasz
Lacerta
üzenetére
Ja😁. Subarus barátom járt a vajnánál, kicsivel írom, nem bírom, pedig biztos jó szakember. Szóval szerinte a manley szart sem ér, csak a roger clark ( ha jól emlékszem). Akkor megnéztem, roger clark dugó az nem volt más, mint az omega dugó. 😁 Úgy is szerepelt mondjuk a leírásban . Roger clark ( ha jól emlékszem a nevére)/ omega. A dugót az omega fejlesztette, gyártotta. 😁
-
-
Lacerta
aktív tag
válasz
sattak
üzenetére
Erről mesélhetnék, dolgoztam autóiparban.

Nem csak folyadékok esetében, hanem a spécibb alkatrészeknél is az van, hogy van néhány nagy gyártó, a megrendelő küldi a rajzot és a specifikációkat ( meg a kesst ), és átveszi a logóval ellátott alkatrészt. Esetleg kész részegységet.Ahogy nincs Opel meg Suzuki olaj, úgy Subaru olaj sincs. Se fagyálló, se fékfolyadék. Se ablakosó lötyi.
-
Lacerta
aktív tag
11 évre aranyáron is megéri, az már igaz.
Valamikor akarom majd cserélni az enyémet is, de még várok vele, mert nem régi ami benne van, illetve tavaly csipegette a vizet ( ez úgy tűnik, megoldódott a hűtősapka alapos tisztításával ), és vacakolt a fűtőradiátor is ( azóta át lett pucolva ), és ezeket még tesztelem. -
sattak
csendes tag
-
Lacerta
aktív tag
-
Lacerta
aktív tag
A manual elég nagyvonalúan fogalmaz ( "vegyél Subaru Super Coolant-ot" ).
Én sok guglizással arra jutottam, hogy G12, G12+, G12++ jó bele. A szerelőm is ezt mondta ( ő valami adatbázisból kereste ki ).
Legyen szilikát-, foszfát-, és aminmentes, alu motorokhoz, az a lényeg.Nekem rózsaszín Glycunic van benne ( nem tudom melyik pont, vagy az alu protect, vagy az alu extra - ha érdekes, megnézem ).
Ha zavar, hogy f*sszínű lesz a hűtőfolyadékod, vegyél ugyanolyan színű G12+ vagy ++-osat, azzal nem tudsz mellé lőni. Ha nem zavar, akkor + vagy ++, és bármilyen színűt.
Ha meg amúgy is le akarod cserélni ( legkésőbb, mire a levelek lehullanak ), akkor öntsd fel sima ioncserélt vízzel. -
válasz
MasterMark
üzenetére
na, mondjuk unix és valami konkrét..?

(vagy bemegyek és elmondom, de picit félek tőle, hogy rámsóznak vmi nem jót) -
czanga
őstag
válasz
sattak
üzenetére
Nekem az szálka az agyamban, amikor a legtöbben azt tolják, hogy csak a Motul 300V, miközben a turbós autók 80%-a életében nem nagyon lát versenykörülményeket, egy WRX vagy GT Turbo pedig több hátránnyal is indul egy erősbb pályanap, vagy amatőr verseny esetében. Persze ha megy az ember, akkor olajcsere elötte, és 300V menjen, de utcára hát..
-
Lacerta
aktív tag
Nekem, amikor csere után fel volt töltve a rendszer teljesen, és le is lett légtelenítve a manual szerint, még üresre szívta a tágulásit néhány km után hidegen, és rátöltés után még egyszer. Aztán ezt követően még 2-3 alkalommal kellett rátölteni, amíg stabilan úgy maradt a szint.
Ha kinyit a termosztát, akkor 7.3l folyadékról beszélünk ( nálad ), az jó sok fajhő, még ha nem is tud rendesen megfordulni a hűtőben. Néhány percnyi járatás alapjáraton nem elég, hogy túlmelegedjen.
Nekem egyébként, ha üzemmeleg a motor, alapjáraton is bekapcsolgatja a ventilátort. -
válasz
MasterMark
üzenetére
Hogy szoktad csekkolni a tágulásit? Én meresztem a szemem, de semmit sem látok benne, ha nagyon erős fényű lámpával belevilágítok felülről, ahogy Peti javasolta, akkor megfelelő fényviszonyok között átdereng a vízszint magassága a tartályon, ha bedugom a fejem az akksi mellé.
Biztos van erre egy egyszerűbb módszer. -
-
Qru
MODERÁTOR
-
sattak
csendes tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Régebben azt mondták, ha bármi alumínium cucc van a rendszerben, csak a rózsaszínű. De ez rá is volt írva anno. Manapság mindegyik jó bármilyen rendszerre, ami vagy igaz vagy nem 😁 Vagy elhiszed vagy nem. Mint az olajnál is. Csak a motul 😁 Én is megveszem ( vagy liqui moly) , hogy nyugtassam a lelkemet, nem miattam fosta össze magát a motor 😁
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ubuntu Linux
- ingyenes webtárhely és játékszerver
- Ingyenes webtárhely
- Bittorrent topik
- EA Sports WRC '23
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Gaming OC RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- MacBook Pro 14" 2023 M3 Pro 36GB RAM, 11 core CPU, 14 core GPU, 512GB SSD, Space Black 27% Áfa 0458A
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mondom, cseréld már ki , 3200 a négy egyforma új. És mi lett? Jó lett. A gyújtáskimaradás miatt szar volt a co. A monitor szar, de valós értéket jelzett. Akkor cserélj szondát, biztos elromlott. Nem romlott el, az érték volt a szar, amit olvasott. A dolog a 4 gyertya cseréjével megoldódott