- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Motorola ThinkPhone - gondold végig kétszer!
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
Ice&Lime #114 üzenetére
"a win-hez képest érthetetlen."
Teljesen más szemléletet igényel. Ha megérted, rájössz, hogy zseniális.
Pl: ott a red hat. Gyakorlatilag ingyen kiadja az összes forráskódját a programjainak. Plusz egy csomó mindent fejleszt. Szintén ingyen. Miért? Mert nem a szoftverrel keresi a pénzt, hanem a hozzá adott támogatásért. Frissítés, oktatás stb. Fizess keveset, vagy akár semennyit, de azt sokáig és biztosan. Jó mi? -
válasz
Ice&Lime #117 üzenetére
Gúglizz utána, hogy Linux vírus. Van a Wikipedia-n egy kb. két oldalas lista az ismert Linux vírusokról, de nagy része ősrégi cucc, amit ezer éve láttak utoljára. Tűzfal, chkrootkit, ilyesmi, erősen ajánlott, de nem annyira a vírusok, mint az egyéb támadások ellen.
Illetve igen, a windózhoz képest más az OS felépítése, egyszerűbb biztonsági szempontból, de nehezebb is feltörni.
@lev258 : Rendőrvírus meg a böngészdét támadja, az nem az OS része :S
-
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #117 üzenetére
Lehet csinálni, de nem olyan egyszerű. Itt sokkal inkább szükség van arra is, hogy a felhasználó maga engedélyezze a rosszindulatú tevékenységet. Másképp épülnek fel a rendszerben a jogosultságok. Még a rootkit-eket szokták említeni, amire lehet futtatni keresőt, de én még sosem találkoztam velük.
Illetve a "rendőr vírus" dolog itt is létezik, de az csak a böngészőbe eszi be magát, onnan ki lehet takarítani. Mondjuk előbb sötét utcákba kell tévedni. -
-
ViZion
félisten
Dehát linkeltem a próbáljuk ki a linuxot cikket! Abban vannak a fő verziók. Amúgy meg programból rohadt sok van, a disztró csak egy lehetséges összeállítás, nem csak azokat használhatod. Win-en sem mindenre a "beépített" progikat használod, nem? Ubuntu-féléknél meg olyan SW center van, hogy végignézni is két nap... de ott a logout, keresni kell kicsit, rengeteg leírás, írás és bemutató van.
-
DS39
nagyúr
valóban hasznos lenne, egy kiterjedtebb írás a rendszereket illetően, amely jobban szemlélteti az említett dolgokat.
amúgy van olyan, pl a Debian telepítésénél is ki lehet választani miket rakjon fel, olyan szinten hogy ha semmit nem választasz ki, a telepítés végén parancssorban végzed, mert csak az alap rendszer került fel, még grafikus felület sem.
de ez inkább hozzáértőbb felhasználóknak van, az átlagembert csak megkavarná, illetve nem tudja mi az, vagy kell-e az neki, a felsoroltakból. a Windows esetében sem választhatsz telepítéskor hogy kell-e az x+1-dik szolgáltatás, vagy program, vagy a Win95-re hajazó felület.
Linuxból is van ilyen zökkenőmentesen telepíthető verzió (pl. Ubuntu), és a legszebb hogy lehet felpakol olyat is, ami egy Windowsban nincs alapból, pl Office, Java, Flash, stb, és végeredményben mégsem foglal el annyi helyet, mint a MS oprendszere. szóval itt ezzel a "felesleges nem kell" dologgal kevésbé érdemes foglalkozni. (természetesen ezek később törölhetőek, illetve bővíthetőek. megint csak az Ubuntut említem, az a Szoftverközpont ami ebben a leírásban is látható igen hasznos, és nagyon sok könnyen elérhető dolog van, hasonló megoldást a MS csak a mostani 8-as szériával vezetett be, Windows Store) -
lev258
veterán
A driverek terén akkor lenne minden szép és jó, ha a gyártóknak megfelelő lenne a hozzáállása. Ez nincs így, ennek ellenére mégis igen jól állnak és fejlődnek. Én legutóbbi laptopvásárláskor egy Live usb-vel mentem, rádugtam, minden tökéletesen ment, megvettem a laptopot.
A distrowatch-on viszonylag jó összefoglalók vannak az egyes disztribúciókhoz. Én Linux-os pályafutásom kezdetén csak az Ubuntu-t ismertem. Aztán szépen lassan a többivel is találkoztam. Szóval nem kell neked 20-at végignyálaznod. Az Ubuntu, annak variánsai (K/X/Lubuntu) és az arra épülők (pl. Mint) jelentenek valamiféle átlagfelhasználónak szánt vonalat. -
camillus
tag
Régóta fontolgatom ezt a más os-re váltás dolgot, de mindig probléma volt a driverekkel és azzal, hogy van vagy 10 féle belőle.
DS39
ha pusztán lenne egy Linux OS (tökmindegy melyik jelenlegi disztróra épülne), és kész
Probléma, hogy sok van belőle? Mindet kipróbáltad? Biztos nem. Ki kell őket próbálni? Nem. Ha valki nem akar moduláris játékot játszani és egy célfeladatra összeállított kész os-t, vagy összerakott (arch) rendszert kapni, akkor ez a tökéletes. Sajnos abba a korba születtem, amikor baj a szabadság.
ez jelenti a legnagyobb problémát, hogy kipróbálná, de melyiket a sokból.
Amúgy nem ez. A HW gyártók nyeglesége a legnagyobb gebasz.
-
-
ViZion
félisten
Csináld.
Azt kellene megérteni, h ez nem Windos, a Linux sokféle, pont mint mi... Ami nekem jó, az lehet Neked nem. Ami nekem tetszik, az Neked ronda... Próbálgatni kell. Alapból Fedora, OpenSUSE, Chakra, Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint, Peppermint, Elementary OS amit ki KELL próbálni. Nem biztos, h közöttük lesz ami Neked a legjobb, de kapsz egy szélesebb képet a disztrókról.Régebben volt egy Fedora alapú változat, a Bridge Linux, ott arra gyúrtak, h a lehető legtöbb HW-t pl. laptopokban instant kezelje. Peppermint még nem okozott csalódást amúgy. Töltögess, próbálgass. Van kezdő linuxos totyik, ott sokan segítenek, ha elakadsz.
-
vinibali
őstag
nálam a xubi alapból a print screen gombra kihoz egy kis ablakot, onnan egyből nyitja az xnview-t és úgy vágom a képet, ahogy szeretném. driverekkel nincs gond, ha a nyílt driver nincs vagy nem fut, akkor a szoftverek és frissítések vagy további illesztőprogramoknál a zárt drivert kell engedélyezni. majd telepítésnél a harmadik féltől származó opciót belőni, hogy települjön.
más: nálam egy napi használatban lévő xubuntu 14.10 mindennel, amit használok(libre is) és pár zenével 4,7 itt meg 7gb! ez nagyon sok...
-
lev258
veterán
Nem tudom, mi az. Viszont tudok könnyen képernyőképet készíteni (akár a képernyő kis részéről is). Gimp-pel pedig fogalmam sincs mennyi képszerkesztési lehetőségem van, azt a néhányat tudom, amit használok.
Van Open Office, illetve én már áttértem a LibreOffice-ra jó ideje. -
lev258
veterán
A driverek terén nem áll olyan rosszul, gyakran már helyből benne van minden és használja is. A hálózat és a videókártya lehet kérdéses, de az is megoldható a legtöbb esetben.
"Van vagy 10 féle."
Jóval több is.A Linux-nál a lényeg a szabadság, tehát bármit felraksz, lehet variálni a a felhasználói élményt és a telepített szoftverek gyűjteményét. Így az egyszerű felhasználók és a rendszert jobban ismerők is megtalálják az ízlésüknek megfelelőt. Több helyről hallottam, hogy pl. nagyszülőknek előszeretettel tesznek fel Ubuntu variánsokat az emberek, nálunk a szülők Mint-et használnak jó ideje, és semmi bajuk vele. Még én voltam meglepődve, amikor távollétemben felrakták az AbevJava-t.
(tudni kell róla, hogy fórumokon gyakran panaszkodnak rá)
Nézd meg Live-val, az majd elárulja, mi a helyzet driver fronton, hogyan kell majd továbblépni. -
Dhampir
félisten
Tavasszal még nyomtam a Stalkereket és kétféle modot is Ubuntu 12.02 alatt az aktuális Wine-kiadással és trükközések nélkül, 14.04 alatt pedig egyik sem működött ugyanazzal a hardverrel, pedig winetricks-től kezdve mindent bevetettem.
Igaz, hogy ott már az nvidia-libopencl1-331 eltávolítós szívás is megvolt, de amikor megoldottam, utána sem klappolt. Szóval vannak ilyen Linuxos dolgok.(ViZionnak: Fedora alatt nem játszottam ezekkel, arról nincsen tapasztalatom.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest